Greeklish, απειλή ή φαινόμενο των καιρών;

Τί πιστεύετε για τα greeklish;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 46)
 • Είναι απειλή για τη γλώσσα μας

  Ψήφοι: 31 67.4%
 • Αποτελούν παροδικό φαινόμενο, χωρίς ιδιαίτερη σημασία

  Ψήφοι: 7 15.2%
 • Είναι μέρος της εξέλιξης της γλώσσας

  Ψήφοι: 4 8.7%
 • ΔΞ/ΔΑ (Εδώ καιγόμαστε, τα greeklish μάς μάραναν; )

  Ψήφοι: 4 8.7%

DreamsRevenge

Διάσημο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ GREEKLISH

“ Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές – με χρήστες κρατικές υπηρεσίες ακόμη και Α.Ε.Ι. – σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση αλλά και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρη καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι ν’ απασχολήση τον Τύπο και ν’ αποτελέση αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η γλώσσα μας η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθή άρρηκτα με το αλφάβητό της, δεν είναι δυνατό να υποστή μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Έλληνες την μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της, που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο, και με την αντικατάστασή τους από άλλα υποτίθεται ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του.

Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται ως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι τη τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με την δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό. Ως λαός, που μέσα από το ίδιο αλφάβητο της γλώσσας του μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο των κόσμο, εμείς οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν παρά να αρνούμεθα να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας γραφή. Όχι μόνο γιατί αχρηστεύεται ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού μας, αποκόβοντάς μας από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις του, αλλά και γιατί έτσι αγνοείται η σχέση αλφαβήτου και γλώσσας. Μιας γλώσσας, που ο τρόπος της γραπτής της απόδοσης έμεινε αναλλοίωτος επί ολόκληρες χιλιετίες ως σήμερα.

Θεωρούμε α ν ό σ ι α αλλά και α ν ό η τ η κάθε προσπάθεια να αντικατασταθή η ελληνική γραφή στο λίκνο της, εφ’ όσον μάλιστα σε άλλες χώρες ανάλογες απόπειρες μεταβολής του τρόπου γραφής – σε μερικές περιπτώσεις πολύ δυσχερέστερης της ελληνικής – προσέκρουσαν στην καθολική και οργισμένη αντίδραση των λαών των χωρών αυτών. Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν’ αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων.

Οι υπογράφοντες:

1. Αθανασιάδης Τάσος
2. Αλεξόπουλος Καίσαρ
3. Αρτεμιάδης Νικόλαος
4. Βλάχος Άγγελος
5. Βοκοτόπουλος Παναγιώτης
6. Γεωργιάδης Απόστολος
7. Γρόλλιος Κωνσταντίνος
8. Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος
9. Δρακάτος Κωνσταντίνος
10. Ζηζιούλας Ιωάννης Μητροπολίτης Περγάμου
11. Ιακωβίδης Σπυρίδων
12. Καμπανέλλης Ιάκωβος
13. Καμπίτογλου Αλέξανδρος
14. Καμπύλης Αθανάσιος
15. Κονομής Νικόλαος
16. Κοντόπουλος Γεώργιος
17. Κουνάδης Αντώνιος
18. Λαΐου Αγγελική
19. Λιγομενίδης Πάνος
20. Μανούσος Μανούσακας
21. Ματσανιώτης Νικόλος
22. Μητσόπουλος Γεώργιος
23. Μουτσόπουλος Ευάγγελος
24. Μυλωνάς Παύλος
25. Νανόπουλος Δημήτριος
26. Παλλάντιος Μενέλαος
27. Παππάς Ιωάννης
28. Παρισάκης Γεώργιος
29. Πεσαμαζόγλου Ιωάννης
30. Πετράκος Βασίλειος
31. Ρούκουνας Εμμανουήλ
32. Σακελλαρίου Μιχαήλ
33. Σαράντη Γαλάτεια
34. Σκαλκέας Γρηγόριος
35. Στεφανής Κωνσταντίνος
36. Τέτσης Παναγιώτης
37. Τούντας Κωνσταντίνος
38. Τριχόπουλος Δημήτριος
39. Χατζηϊωάννου Θεμιστοκλής
40. Χρήστου Χρύσανθος”

πηγή:Ακαδημία Αθηνών
πηγή για την παρούσα δημοσίευση

Τον Ιανουάριο του 2011 εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση, σε λίγο θα κλείσει ένας χρόνος…
Η ανάπτυξη όμως των greeklish άρχισε πολύ νωρίτερα, και δυστυχώς η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών όχι μόνο δεν επηρέασε την κατάσταση, αλλά αμφιβάλω και αν έγινε ευρύτερα γνωστή…

Τι είναι λοιπόν αυτός ο ύπουλος εχθρός?

 • Είναι άραγε η εισβολή του αγγλοσαξωνικού γλωσσικού τρόπου σκέψης ή μάλλον του αμερικανικού ειδικότερα με τις εκφραστικές απλοποιήσεις του που πράγματι απειλεί τη νεολαία, τη γλώσσα και κατ’ επέκταση το μέλλον μας?
 • Είναι απλά η χωρίς περαιτέρω συνέπειες προσαρμογή των χρηστών των Η\Υ και φορητών συσκευών στο γεγονός ότι τα πληκτρολόγια ή τα λογισμικά είναι από τον κατασκευαστή τους αρχικά αγγλόφωνα ή το κλασικό “a,b,c” των κινητών και χρειάζεται πάντα λίγη παραπάνω προσπάθεια για να γράψει κανείς στα ελληνικά?
 • Είναι μήπως μια εξέλιξη σε διαφορετικό δρόμο της ίδιας της γλώσσας που προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα, εκμεταλλεύεται νέα μέσα για να δώσει νέες εκφραστικές δυνατότητες?

Σε κάθε περίπτωση, τα greeklish αξίζουν την προσοχή μας.
Για να μην υπερτιμηθούν και καταλήξουμε να πολεμάμε ανεμόμυλους, αλλά και για να μην υποτιμηθούν και τα δούμε κάποια στιγμή σε γραπτά εξετάσεων…
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

Επιφανές μέλος

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,173 μηνύματα.
Καταρχάς δεν πιστεύω ότι η τάση προς τα Greeklish είναι κατευθυνόμενη. Πιστεύω ότι άθελα ο κόσμος χρησιμοποιεί σοβαρά, όσο σοβαρά τα χρησιμοποιεί και από την άλλη οι εταιρίες από την στιγμή που πχ το iPhone πωλούσε σαν τρελό και χωρίς Ελληνικά, ίσως να θεωρούν δευτερεύον την υποστήριξη των Ελληνικών.

Η αλήθεια και αυτό που φοβάμαι ότι είναι επειδή τα Ελληνικά είναι μια αρκετά δύσκολη γλώσσα, με ένα αλφάβητο αρκετά μοναδικό, είναι εύκολα κάποιος νέος στο όνομα της ευκολίας να γυρίσει στα Greeklish ή ακόμη και κάποιος "μεγάλος" αν π.χ. το "επιβάλει" μια συσκευή. Όμως από την στιγμή που είναι παρά πολλοί εκείνοι που αρνούνται να διαβάζουν greeklish, πιστεύω ότι δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα η γλώσσα μας, τουλάχιστον για την ώρα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.πηγή:Ακαδημία Αθηνών

Τι είναι λοιπόν αυτός ο ύπουλος εχθρός?


Πάω στοίχημα ότι οι ακαδημαϊκοί ιστρούκτορες δεν έχουν τσατάρει ποτέ. :P Αλλά τι λέω; Ακόμα και το ρήμα "τσατάρω" θα το θεωρούσαν προσβολή της δημόσιας αιδούς! :hehe:

Ο λόγος που χρησιμοποιώ greeklish όταν κάνω chat είναι γιατί με βολεύει να βάζω γρήγορα φατσάκια (:p, :d) χωρίς να αλλάζω το πληκτρολόγιο. Αν θέλουν chatting στα ελληνικά ας κάνουν κάτι γι' αυτό το θέμα, pls.

Τα greeklish είναι η δημοκρατία του net! Ισότητα κι Αδελφοσύνη. Δεν υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός, και οι ανορθόγραφοι γίνονται δεκτοί στην κουβέντα, ως ίσο προς ίσο. :huglove:

Στα επίσημα "στατικά" κείμενα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούνται greeklish. Υπάρχουν ένα σωρό αυτόματοι διορθωτές, ενσωματωμένοι μάλιστα ακόμα και στον browser. Με τα greeklish, δυσχεραίνεται ίσως η ανάγνωση αφού ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται σήματα που έχει ήδη αποθηκευμένα αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ποιότητα της σκέψης (Jean Piaget - Γλώσσα και Σκέψη). Αισθητικά δεν είναι ωραίο, δείχνει προχειρότητα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Περιβόητο μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,657 μηνύματα.
Η υποκλεπτοφον τα χρησιμοποιεί και στις διαφημίσεις της :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Διάσημο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
(...)
Τα greeklish είναι η δημοκρατία του net! Ισότητα κι Αδελφοσύνη. Δεν υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός, και οι ανορθόγραφοι γίνονται δεκτοί στην κουβέντα, ως ίσο προς ίσο. :huglove:

(...)

Δημοκρατία προς τα κάτω?:hmm: Ενδιαφέρον...

Αυτό για τον κοινωνικό ρατσισμό το συμπεραίνεις από προσωπική εμπειρία ή από άλλα δεδομένα? Έχω την εντύπωση ότι κάποιος μέσα σε μια συζήτηση σε chat room όπου γενικά εξελίσσεται με αρκετή ταχύτητα, δεν θα καθήσει να επικρίνει την ορθογραφία του συνομιλητή του... κι αν το κάνει θα είναι αυτός πλέον ένοχος ως αγενής.
Αν τώρα κάποιος αισθάνεται άσχημα επειδή γνωρίζει ότι είναι ανορθόγραφος, τότε, είτε γνωρίζει και την αιτία π.χ. μαθησιακή διαταραχή, οπότε έχει συνείδηση του τί συμβαίνει, είτε γνωρίζει ότι δεν τα πήγαινε καλά στην ορθογραφία, οπότε δεν θα του πάρουμε το κεφάλι.
Κανείς λογικός και με στοιχειώδη αγωγή άνθρωπος δεν ψέγει ή χλευάζει κάποιον που είναι ανορθόγραφος, τουλάχιστον όχι σε ηλικίες πάνω από το Δημοτικό... το σημείο όμως να υποβιβάζουμε το επίπεδο της έκφρασης μας χάριν μιας παρόμοιας αίσθησης δημοκρατίας μου ακούγεται λίγο αντιδημοκρατικό...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Διάσημο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,395 μηνύματα.

Κανείς λογικός και με στοιχειώδη αγωγή άνθρωπος δεν ψέγει ή χλευάζει κάποιον που είναι ανορθόγραφος, τουλάχιστον όχι σε ηλικίες πάνω από το Δημοτικό... το σημείο όμως να υποβιβάζουμε το επίπεδο της έκφρασης μας χάριν μιας παρόμοιας αίσθησης δημοκρατίας μου ακούγεται λίγο αντιδημοκρατικό...

Δεν υπάρχει αγωγή, είμαστε όλοι ρεμάλια. :smoke:Κι όσο η κρίση βαθαίνει, θα τρώμε και τις σάρκες μας! :slourp:

Μάλλον είσαι κορίτσι των σαλονιών...θα τα' φτιαχνες ποτέ με έναν ανορθόγραφο; :baby:
Τι είναι αυτό που υποβιβάζει την έκφραση για σένα; Το περιτύλιγμα; Και πως ευσταθεί λογικά κάποιος που γράφει με greeklish και νιώθει ίσος με την κύρια με τας Καμελίας που γράφει με το πενάκι, να είναι αντιδημοκράτης; :hmm:Πλήθυναν τόσο πολύ τα σαλόνια; :P

Αντιδημοκρατικό είναι να ζητάς απ' τον άλλο να ανέβει στο σαλόνι σου για να νιώθεις εσύ καλά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

Επιφανές μέλος

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,173 μηνύματα.
Νίκο, έχεις εν μέρη δίκιο. Ακόμη και αν κάποιος χρησιμοποιεί "όμορφες" και "σπάνιες" λέξεις ή αντίθετα δεν είναι φλύαρος και συγκεκριμένα δεν έχει το περιτύληγμα, όπως λες, των ακαδημαϊκών κτλ δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα της σκέψης. Ίσως στο ίδιο μοτίβο συμπεριλαμβάνονται και τα greeklish. Συμφωνώ σε αυτό.

Όμως αν αρχίσουμε να αφαιρούμε ένα, ένα τα περιτυλίγματα ίσως καταλήξουμε να γράφουμε μισές λέξεις ή να παραλείπουμε λέξεις. Ασχμ δ νμζς; :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnnaousa

Επιφανές μέλος

Ο Johnnaousa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών και μας γράφει απο Νάουσα (Ημαθία). Έχει γράψει 13,939 μηνύματα.
νομιζω πως ειναι μια απειλη την οποια δυστυχως δεν αντιλαμβανεται το μεγαλυτερο ποσοστο των νεων! ξερω πως σε πολλους φαινεται ανουσιο και απλα λενε πως σιγα μωρε δεν εγινε τιποτα απλα γραφουμε πιο γρηγορα και ευκολα..αλλα νομιζω πως οι συνεπειες δεν αργουν να φανουν
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Διάσημο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Δεν υπάρχει αγωγή, είμαστε όλοι ρεμάλια. :smoke:

Εδώ είναι το σημείο που πρέπει να μπω στον πειρασμό να απαντήσω?
Όοοοοχι, σεβαστή κάθε δήλωση αυτοπροσδιορισμού ή όχι και μακριά από μένα τέτοιες αντιπαραθέσεις;)


Κι όσο η κρίση βαθαίνει, θα τρώμε και τις σάρκες μας! :slourp:

Εκτός ίσως εάν καταφέρουμε να διατηρήσουμε κάποια ψήγματα απ΄ό,τι θεωρεί ο καθένας μας ουσιώδες για να μην καταλήξει εκεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα, αν τώρα είναι να φτάσει σε αυτό το σημείο συνειδητά, ας είναι...

Μάλλον είσαι κορίτσι των σαλονιών...θα τα' φτιαχνες ποτέ με έναν ανορθόγραφο; :baby:

Κορίτσι των σαλονιών? Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση, φαντάζομαι ότι θα ήταν ωραία, γιατί δεν έχω ιδίαν πείρα...:/:
Να τα φτιάξω με ανορθόγραφο? Εκτιμώ τους ανθρώπους που διαθέτουν και χρησιμοποιούν πλούσια γλώσσα στο λόγο τους, γραπτό και προφορικό και αυτοί συνήθως δεν είναι ανορθόγραφοι. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα χλεύαζα κάποιον για τα λάθη του. Τώρα για το "φτιάξιμο", ε, ας το αφήσουμε σε πιο βαθειά και προσωπικά κριτήρια...


Τι είναι αυτό που υποβιβάζει την έκφραση για σένα; Το περιτύλιγμα; Και πως ευσταθεί λογικά κάποιος που γράφει με greeklish και νιώθει ίσος με την κύρια με τας Καμελίας που γράφει με το πενάκι, να είναι αντιδημοκράτης; :hmm:Πλήθυναν τόσο πολύ τα σαλόνια; :P

Η φτωχή γλώσσα υποβιβάζει την έκφραση για μένα. Η γλώσσα που αντί να θυμάται, να εξασκείται, να εμπλουτίζεται, να πηγαίνει παρακάτω, φτωχαίνει και υποκύπτει στην ευκολία της απλοποίησης.

Η γλώσσα που είχε λόγο για τον οποίο έγραφε αυγό και όχι "αβγό" όπως είχε λόγο που έγραφε τραίνο και όχι "τρένο", (εγώ τα έμαθα με την αρχική γραφή τους).

Το περιτύλιγμα για μένα (αν με τη λέξη αυτή εννοείς την ορθογραφία) έχει ουσία, έχει λόγο ύπαρξης, προσφέρει πληροφορίες τις οποίες δεν θέλω να στερηθώ στην επαφή μου με τη γλώσσα μου...

Ίσος νιώθει ο καθένας με οποιονδήποτε άλλον αναλόγως με αυτά που γράφει, όπως και να τα γράφει, αντιδημοκρατικό για μένα είναι το να θεωρείται ο υποβιβασμός της γλώσσας θεάρεστο έργο και να λοιδωρούνται όσοι τολμούν να την υπερασπιστούν, γιατί το έχω δει κι αυτό.
Για τα σαλόνια δεν ξέρω, άλλωστε και το δικό μου μόνο τέτοιο δεν θα το έλεγα :P εγώ για τις βιβλιοθήκες αγωνιώ και πασχίζω:redface:


Αντιδημοκρατικό είναι να ζητάς απ' τον άλλο να ανέβει στο σαλόνι σου για να νιώθεις εσύ καλά.

Αντιδημοκρατικό είναι να βλέπεις κάποιον να μην κάνει κάτι σωστά, να επιμένει να νομιμοποιήσει το λάθος του και να σε πείσει ότι έχει και δίκιο...

Υ.Γ.
...γιατί αυτή η επιμονή με τα σαλόνια?:hmm:

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Περιβόητο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,339 μηνύματα.
Κανένα από τα δύο. Είναι απλά ένα φυσικό επακόλουθο της πορείας μας. Σήμερα το λογικό θα ήταν να είχαμε ήδη λατινικοποιήσει το αλφάβητο. Εφόσον δεν το κάνουμε τα greeklish είναι η συνέπεια ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα the bad way.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DreamsRevenge

Διάσημο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,241 μηνύματα.
Κανένα από τα δύο. Είναι απλά ένα φυσικό επακόλουθο της πορείας μας. Σήμερα το λογικό θα ήταν να είχαμε ήδη λατινικοποιήσει το αλφάβητο. Εφόσον δεν το κάνουμε τα greeklish είναι η συνέπεια ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα the bad way.

Λογικό από ποια άποψη?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Περιβόητο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,339 μηνύματα.
Λογικό από ποια άποψη?

Από την άποψη της παγκοσμιοποίησης που έχει φέρει η σημερινή εποχή.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
Κανένα από τα δύο. Είναι απλά ένα φυσικό επακόλουθο της πορείας μας. Σήμερα το λογικό θα ήταν να είχαμε ήδη λατινικοποιήσει το αλφάβητο. Εφόσον δεν το κάνουμε τα greeklish είναι η συνέπεια ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα the bad way.

Συγνωμη αλλα αυτη ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουσα ποτε μου...Η ελληνικη γλωσσα εχει μια ιστορια χιλιαδων χρονων...και θα την λατινικοποιησουμε επειδη βαριομαστε να αλλαξουμε την γλωσσα στο πληκτρολογιο??? Πλεον ολα τα λειτουργικα συστηματα και κινητα υποστηριζουν ελληνικους χαρακτηρες...Οποτε η δικαιολογια "βαριεμαι" να πατησω 2 κουμπια ειναι το λιγοτερο ηλιθια....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Περιβόητο μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,657 μηνύματα.
Συγνωμη αλλα αυτη ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουσα ποτε μου...Η ελληνικη γλωσσα εχει μια ιστορια χιλιαδων χρονων.


Συγνωμη αλλα αυτη ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουσα ποτε μου...
Η ελληνική που μιλάμε τώρα έχει ιστορία κάτω του αιώνος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
Συγνωμη αλλα αυτη ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουσα ποτε μου...
Η ελληνική που μιλάμε τώρα έχει ιστορία κάτω του αιώνος.

Οκ συμφωνω σε αυτο...Τα γραμματα ομως παραμενουν ιδια... Οπως η αρχαια αγγλικη εξελιχθηκε στην νεα αγγλικη...Ετσι και τα ελληνικα....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Περιβόητο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,339 μηνύματα.
Συγνωμη αλλα αυτη ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουσα ποτε μου...Η ελληνικη γλωσσα εχει μια ιστορια χιλιαδων χρονων...και θα την λατινικοποιησουμε επειδη βαριομαστε να αλλαξουμε την γλωσσα στο πληκτρολογιο??? Πλεον ολα τα λειτουργικα συστηματα και κινητα υποστηριζουν ελληνικους χαρακτηρες...Οποτε η δικαιολογια "βαριεμαι" να πατησω 2 κουμπια ειναι το λιγοτερο ηλιθια....

Και από πότε η όποια ιστορία μιας γλώσσας θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει; ( όχι ότι διαφωνώ με το ρεμπεσκέ βασικά είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε έστω αυτήν ίδια με τη γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι στα 300 π.Χ ).

Επίσης προφανώς δεν είναι η δικαιολογία του "βαριέμαι να πατήσω 2 κουμπιά, είναι η όποια διευκόλυνση θα προσέφερε μια τέτοια κίνηση στο εμπόριο και ακόμα πιο γενικά στην επικοινωνία μας με άλλους λαούς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
Βρισκεις μια κοινη γλωσσα για να συννεννοεισε(το σκοτωσα!!)....Like english....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Περιβόητο μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,657 μηνύματα.
Οκ συμφωνω σε αυτο...Τα γραμματα ομως παραμενουν ιδια... Οπως η αρχαια αγγλικη εξελιχθηκε στην νεα αγγλικη...Ετσι και τα ελληνικα....


το ότι έχω τον ίδιο σκελετό με τον παππού μου, δεν σημαίνει πως θα ζησω εάν γίνει δότης οργάνων για μένα
:(

υγ. τα φοινικά γράμματα εννοάς;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mercury

Διακεκριμένο μέλος

Ο Doctor αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,691 μηνύματα.
το ότι έχω τον ίδιο σκελετό με τον παππού μου, δεν σημαίνει πως θα ζησω εάν γίνει δότης οργάνων για μένα
:(

υγ. τα φοινικά γράμματα εννοάς;

Το πιθανοτερο ειναι οτι θα ζησεις...καθοτι εχει πολλες πιθανοτητες να ειναι συμβατος δοτης....αλλα αυτο δεν ειναι το θεμα μας....

ΥΓ. Οχι δεν εννοω τα φοινικα γραμματα...Ουτε την γραμμικη Β...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Περιβόητο μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,657 μηνύματα.
Το πιθανοτερο ειναι οτι θα ζησεις...καθοτι εχει πολλες πιθανοτητες να ειναι συμβατος δοτης....αλλα αυτο δεν ειναι το θεμα μας....


α ναι; τι κρίμα που πέθανε εδώ και τόσα χρόνια :(Συγνωμη αλλα αυτη ειναι η μεγαλυτερη μπουρδα που ακουσα ποτε μου...
Η ελληνική που μιλάμε τώρα έχει ιστορία κάτω του αιώνος.


συγγνώμη αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που άκουσα ποτέ μου
η ελληνική είναι ενιαία και απόδειξη είναι το ότι χρειαζόμαστε "απόδοση" και όχι "μετάφραση" για να διαβάσουμε την Ιλιάδα
γκεγκε;

συν τοις άλλοις, ήταν πολύ ήρωας ο Λεονάιντας της Σπάρτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
 • Φορτώνει...
Top