Πρώτη κόκκινη κάρτα στην …κυβέρνηση μας

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Δυστυχως δεν παλευει τιποτα. Φιλολογικες συζητησεις που καταληγουν σε αδιεξοδο. Η κυβερνηση παει στο εξωτερικο χωρις να εχει καταρτησει καποιο συγκεκριμενο πλανο που να παρουσιασει στους ξενους, ζηταει χρονο, αλληλεγγυη, συμπαρασταση, αγκαλιτσες αλλα δεν μιλαει για κατι συγκεκριμενο. Με ενα οργανωμενο σχεδιο θα μπορουσε οντως να διαπραγματευτει με τους ξενους και στο τελος να τα βρει καπου στη μεση, κατι το οποιο θα ηταν και το πιο καλο σεναριο για τη χωρα, παραμονη στο ευρω με καποια χαλαρωση. Και πολυ αμφιβαλλω αν μια κυβερνηση που τα στελεχη της δεν ακολουθουν κοινη γραμμη (πχ ο Βαρουφακης λεει για ιδιωτικοποιησεις ενω ο Λαφαζανης θελει να τα κρατικοποιησει ολα) θα μπορεσει να παρουσιασει ενα σοβαρο σχεδιο που θα γινει αποδεκτο απο τους ξενους. Ειτε το θελουμε ειτε οχι αυτη τη στιγμη αυτο το χαρουμενο παρεακι της ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ ειναι το μονο που δεχεται να μας δανεισει. Τα υπολοιπα ειναι για λαϊκη καταναλωση
Έχουν πει 150 φορές ότι έχουν λεπτομερές σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο ήδη συζητούνταν από το 2010 και αυτό που ζητούν από τους Ευρωπαίους είναι ένα deal ότι θα τους αφήσουν να προχωρήσουν σε μεταρυθμίσεις που ΑΥΤΟΙ έχουν σχεδιάσει εφόσον ΑΥΤΟΙ εκλέχτηκαν και όχι ο Σαμαράς, άρα και ο Ευρωπαίος που θα βρίσκεται απέναντι θα έπρεπε να έχει ένα Χ σεβασμό στο πρόσωπο με το οποίο μιλάει και να μη ζητάει πράγματα που ο κόσμος έχει καταψηφίσει.
Το κύριο θέμα αυτή τη στιγμή είναι πως όταν έχεις συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα λογικό, που επιτρέπει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς 1-2% σου αφήνει το περιθώριο να ακολουθήσεις μια οικονομική πολιτική ισορροπημένη που δεν θα αμβλύνει τις ανισσότητες. Όταν σου λέει όμως θέλω 4% πλεόνασμα είναι σαν να σου λέει ξεκάθαρα ξεζούμισε όλόκληρη τη μικρομεσαία τάξη. Ποια χώρα της ΕΕέχει τέτοιε πλεονάσματα είμαστε σοβαροί;
Επίσης πολλα μετρα που ζητούνται δεν έχουν καμία σχέση με νούμερα. Δε χρειάζεσαι ιδιοτικοποιήσεις για να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό σου. Αυτά είναι Θατσερικές πολιτικές χωρίς καμία βάση.

Οσο για το σχολιο σου για τον Σαμαρα, ναι πολυ πιθανον δεν θελει να πετυχει ο Τσιπρας, ο Τσιπρας ομως ηθελε να πετυχει ο Σαμαρας; Ετσι παιζεται το παιχνιδι της αντιπολιτευσης, μπορει να ειναι ανηθικο να βαζεις το προσωπικο σου συμφερον πανω απο την σωτηρια της χωρας, αλλα αυτη ειναι η πολιτικη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στοματος του υπουργου οικονομικων, συμφωνει με το 70% των μεταρρυθμισεων που προεβλεπε το Μνημονιο και που τωρα του ζητανε οι ξενοι. Ποσες φορες ψηφισε κατι ή ποσες φορες παραδεχτηκε οτι καποιο μετρο που περασε η κυβερνηση ηταν σωστο; Δεν μπορει 2.5 χρονια να μην εκανε τιποτα σωστο. Καποια περικοπη σε δαπανες, καποια απλοποιηση διαδικασιων, τη μειωση του ΦΠΑ, κατι ρε παιδι μου. Ειναι απλα ηλιθιο να κατηγορουν τον Σαμαρα για την τακτικη που ακολουθει. Ακομα και οι ιδιοι ξερουν οτι στη θεση του θα εκαναν το ιδιο.
Ναι όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι κατέκριναν τις τότε πολιτικές του μνημονίου γιατί ισοπέδωναν οικονομικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο όνομα της οικονομίας, και με πολλά άλλα μέτρα είχαν ξηλώσει δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, και νοσοκομεία. Κανένας αριστερός που σέβεται τον εαυτό του δε θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο στο όνομα καμίας δήθεν δημοσιονομικής πειθαρχείας. Τι να τον κάνεις τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό όταν η χώρα σου πεινάει;
Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί για χαλάρωση των μέτρων και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ο Σαμαράς τι ζόρι τραβάει; Διαφωνεί με τις αυξήσεις μισθών; με την επαναπρόσληψη των παράνομα απολυμένων εργαζομενων; Γιατί αν εν τέλει αποδεικτεί πως καταφέρνουμε και φτάνουμε σε ένα ωφέλιμο συμβιβασμό όλα τα παραπάνω μια χαρά εφικτά θα είναι. Ο Σαμαράς δεν στηρίζει ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟ. Παρακαλάει να φάμε πόρτα απ' την Ευρώπη για βγει μετά αυτός από πάνω. Και δεδομένου τον συνθηκών δεν θα έπρεπε καν να μιλάει αυτή τη στιγμή αφού φάνηκε με το χειρότερο τρόπο πως όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν διαπραγματεύονταν τίποτα. Στη τελική κι ο Σαμαράς οικονομολόγος είναι. Γιατί δε βγήκε αυτός πριν 2 χρόνια να προτείνει αυτό που προτείνει τώρα ο Βαρουφάκης ( και με το οποίο εμφανώς τάσσονται υπέρ πάρα πολλες φωνές στην Ευρώπη ); μήπως χέστηκε λίγο;
Τουλάχιστον διακρίνω και κάποιες φωνές λογικής ( αν και αργά πλέον ) μες στη ΝΔ, όπως ο Αντώναρος που ούτε λίγο ούτε πολύ οι ίδιοι λένε σε κάτι Γεωργιάδηδες και Βορίδηδες βουλώστε το γιατί δε μας παίρνει.

Και δεν είναι μόνο η ΝΔ για να τα λέμε όλα. Την ίδια χαιρεκακία διακρίνω και στο ΚΚΕ και στο ποτάμι. Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνει κάποιος το επίπεδο πολιτικής υπευθυνότητας κάποιου, και ποιος στην τελική παίζει με τη χώρα όπως πολλοί διαφήμιζαν και ποιος όχι.

Δεν υπάρχει λόγος να κράξουμε παρά μόνο αν βρεθούμε σε δυσμενέστερη θέση από πριν. Αυτό αυτόματα θα σημαίνει ότι αυτοί που πιστεύαμε ότι κινδυνολογούσαν είχαν εν τέλει δίκιο. Αν βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση είχαν άδικο και μας δουλεύανε.

Simple as that?

Κάτσε θα βγουν μετά να λένε πως η ανοικοδόμηση της Ελλάδας πάτησε σε μέτρα του μνημονίου θα ντραπούν νομίζεις. Όπως ο μπούφος ο Σαμαράς που βγήκε στην ορκωμοσία και έλεγε παραλάβαμε χάος και δώσαμε χώρα. Μηδέν αυτοκριτική.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Filippos14

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Filippos14 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 331 μηνύματα.
Μάγκες επειδή βλέπω πολλούς ΝΔιτες εδώ μέσα,ένα πράγμα θα σας πω:
Σας πονάει που θα φορολογηθεί ο μπομπολας ε?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απρόσεχτος

Νεοφερμένος

Ο Απρόσεχτος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 115 μηνύματα.
Ο Tσίπρας ρίσκαρε και ....έχασε. Aυτές τις μέρες δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμός οι πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι προηγούμενες προδοτικές κυβερνήσεις, μας προϊδέασαν για το τί μέλλει γενέσθαι, από τον Φεβρουάριο του 2005 με την Ψαρούδα Μπενάκη, η οποία μοστράροντας μπροστά από τον δίχως εξουσία Πρόεδρο της Δημοκρατίας (αφαιρέθηκαν οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ανδρέα Παπαδνρέου, καθόλου τυχαία), μας είπε στην τηλεόραση, δηλ. μας ενημέρωσε για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας που βιώνουμε σήμερα. Αν δεν ήταν σχεδιασμένη η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, απλά δεν θα συνέβαινε. Το ότι συνέβη, δείχνει ότι κάποιες κυβερνήσεις την αποδέχθηκαν και αυτό για εμένα είναι προδοτικό.

Θα θέσω από την μεριά μου, θέμα κώδικα ηθικής, για το πώς θα πρέπει να τολμάμε να κρίνουμε έναν Πρωθυπουργό (Τσίπρα) και τον Υπουργό των Οικονομικών, (Βαρουφάκη ο οποίος είναι εκτός του τραπεζικού συστήματος και δείχνει το μέγεθος της προς επίτευξη συμφωνίας - διαφωνίας ), στην μέση, ίσως της σημαντικότερης στιγμής της ιστορίας μας, ως Εθνος – κράτος.

Φρονιμότερο είναι να περιμένουμε. Να ελπίζουμε. Γιατι δεν είναι εύκολη αυτή η μάχη.

Τους εύχομαι από την μεριά μου ολόψυχα να αγωνιστούν σαν Ελληνες.

Και τώρα, είναι ο καιρός «μόνο για τον αγώνα τους» και όχι για μικροκομματικές αναλγησίες.

Μήπως οι άλλοι δεν μας έχωσαν μέσα στον βόθρο; Εκτός και αν δεν έχεις την αίσθηση της όσφρησης. Εκτός και αν η κομματική σου προσκόλληση σε έχει καταστήσει κοινωνικά αναίσθητο με τόσες αυτοκτονίες και τόσες πτωχεύσεις και τόσες εξαγοράσεις, Ελληνικών εταιριών, λόγω της έλλειψης ρευστότητας την οποία ξεκίνησε από το 2006 με 2007, ο κεντρικός πυρήνας της Ευρώπης(Γερμανία κυρίως).


Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και διατηρώ ξεκάθαρα τις διαφωνίες μου σε ορισμένες θέσεις του.
Ομως αυτό δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για την συγκεκριμένη θέση που εκφράζω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

GiorgosAsi

Δραστήριο μέλος

Ο GiorgosAsi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 781 μηνύματα.
Βασιλη λενε οτι καμια χωρα στην Ευρωπη δεν μας στηριζει...και αποτι ειδα ουτε η Αμερικη τελικα.
Φωνες υπαρχουν αλλα μιλαμε για πλειοψηφικες κυβερνησεις οι οποιες θα το θεσουν θεσμικα και ευρωπαικα το θεμα.
Να ξυπνησουν οι 300 του Λεωνιδα και να τους βγαλουμε βουλευτες μονο ετσι!χοχο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Σοβαρά τώρα; από πού ενημερώνεστε, απ' το ΣΚΑΙ; Κανένας δεν τάσσεται αυτή τη στιγμή ανοιχτά υπέρ της Γερμανίας. Όλοι κρατούν αποστάσεις. Αν διαβάσεις δηλώσεις από πολλούς Ευρωπαίους θα δεις ότι αυτό που κάνουν όλοι είναι πως παίρνουν ουδέτερες θέσεις, κατά βάθος όλοι θέλουν να βρεθεί μια μέση λύση.

"ούτε η Αμερική δε μας στηρίζει"
https://www.telegraph.co.uk/news/wor...eeces-call-to-loosen-austerity-programme.html
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

GiorgosAsi

Δραστήριο μέλος

Ο GiorgosAsi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 781 μηνύματα.
Καλα ναι στηριζει στα λογια ο ομπαμα,αλλα συμφωνησε με τη γερμανια,οτι η Ελλαδα θα πρεπει να τηρισει τις υποχρεωσεις της στο ακεραιο τελικα αποτι εμαθα. Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου συναντιονται με μερκελ παντως
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Όλοι αυτό λένε, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Άλλο να τάσσεσαι υπέρ ή κατά της λιτότητας κι άλλο να μιλας για διπλωματικες κινήσεις. Διαφορετικά πράγματα. Το τήρησε τις δεσμεύσεις σου μεταφράζεται σε "μη πας και κάνεις καμιά μονομερή διαγραφή και ψαχνόμαστε".

Και αυτό με τη δήθεν συμφωνία καταντά κουραστικό,
Πρώτον η κυβέρνηση έχει αλλάξει, το να απαιτείς από τη νέα κυβέρνηση να κάνει ό,τι και η προηγούμενη, επικαλούμενος μάλιστα δήθεν δεσμεύσεις πως όλοι έχουν κοινά προγράμματα είναι παράλογο και γελοίο.
Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει 28 ( ή με τις τελευταίες εξελίξεις 16 ) Φλεβάρη. Θεωρητικά από κει και πέρα μπορεί είτε να ζητήσει παράταση, ή να κάνει ό,τι εκείνη νομίζει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GiorgosAsi

Δραστήριο μέλος

Ο GiorgosAsi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 781 μηνύματα.
Λεξιλογιο

Σαμαρας: Λιτοτητα
Βαρουφακης :Λιτος βιος

Σαμαρας:Μεσοπροθεσμο
Βαρουφακης:προγραμμα γεφυρα

θα προσθεθουν κιαλλα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Ναι, η διαφορά είναι πως το μεσοπρόθεσμο μας το στέλναν απ' το Βερολίνο δία Τομσεν κι εμείς το υπογράφαμε χωρίς να το διαβάσουμε καν, και το πρόγραμμα γέφυρα θα είναι διαμορφωμένο απ' το ΣΥΡΙΖΑ με ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

Και το 2012 ο Τσίπρας μιλούσε για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, όταν ο Σαμαράς ( αφού είδε ότι πούλαγε μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ( 0 + 0 = 0 δηλαδή ). Και τότε όλοι οι ψαγμένοι αντιδραστικοί έβγαιναν και έλεγαν πως παίζουν με τις λέξεις. Πλέον φαίνεται ποιος μιλάει και ποιος κλάνει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

GiorgosAsi

Δραστήριο μέλος

Ο GiorgosAsi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 781 μηνύματα.
Το θεμα ειναι πως τελικα και ο Βαρουφακης θα ριξει νερο στο κρασι του ,και πολλα απο αυτα που ελεγαν προεκλογικα ειναι μπαρουφιες.Θα ριξει πολυ νερο στο κρασι του για να φερει συμφωνια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Καλά, ας μη προδιαθέτουμε την κατάσταση, και το Δεκέμβρη έβγαιναν πολλοί και έλεγαν πολλά ωραία πραγματάκια σχετικά με το τι θα έκανε ο ένας και ο άλλος αλλά το αποτέλεσμα ήταν άλλο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DarthFederer

Διάσημο μέλος

Ο DarthFederer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,281 μηνύματα.
Έχουν πει 150 φορές ότι έχουν λεπτομερές σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο ήδη συζητούνταν από το 2010 και αυτό που ζητούν από τους Ευρωπαίους είναι ένα deal ότι θα τους αφήσουν να προχωρήσουν σε μεταρυθμίσεις που ΑΥΤΟΙ έχουν σχεδιάσει εφόσον ΑΥΤΟΙ εκλέχτηκαν και όχι ο Σαμαράς, άρα και ο Ευρωπαίος που θα βρίσκεται απέναντι θα έπρεπε να έχει ένα Χ σεβασμό στο πρόσωπο με το οποίο μιλάει και να μη ζητάει πράγματα που ο κόσμος έχει καταψηφίσει.
Το κύριο θέμα αυτή τη στιγμή είναι πως όταν έχεις συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα λογικό, που επιτρέπει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς 1-2% σου αφήνει το περιθώριο να ακολουθήσεις μια οικονομική πολιτική ισορροπημένη που δεν θα αμβλύνει τις ανισσότητες. Όταν σου λέει όμως θέλω 4% πλεόνασμα είναι σαν να σου λέει ξεκάθαρα ξεζούμισε όλόκληρη τη μικρομεσαία τάξη. Ποια χώρα της ΕΕέχει τέτοιε πλεονάσματα είμαστε σοβαροί;
Επίσης πολλα μετρα που ζητούνται δεν έχουν καμία σχέση με νούμερα. Δε χρειάζεσαι ιδιοτικοποιήσεις για να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό σου. Αυτά είναι Θατσερικές πολιτικές χωρίς καμία βάση.

Δεν πανε πολλες μερες απο τις δηλωσεις των αξιωματουχων του ΣΥΡΙΖΑ που ζητουσαν χρονο για να καταρτησουν σχεδιο. Αν το εχουν απο το 2010 γιατι δεν διαπραγματευονται με βαση αυτο το σχεδιο και το μνημονιο να βρουν μια μεση λυση; Επισης το οτι ο κοσμος ψηφισε ΣΥΡΙΖΑ πιστευοντας τις υποσχεσεις του, δεν αποτελει για κανενα λογο λογικο επιχειρημα στις διαπραγματευσεις με τους Ευρωπαιους, δηλαδη αν εταζε βασικο μισθο 2000 θα πηγαινε εξω και θα ελεγε: δωστε μου λεφτα γιατι εγω εταξα; Μην εταζες θα του πουν, οπως του λενε και τωρα. Σε βαθος χρονου η χωρα πρεπει να ειναι αξιοπιστη ωστε να εχει προσβαση στις αγορες και οχι να δανειζεται απο αλλα κρατη. Αυτο θα το πετυχει μονο κανοντας μεταρρυθμισεις. Και οχι, μεταρρυθμισεις δεν ειναι ουτε οι αυξησεις μισθων, ουτε οι προσληψεις στο Δημοσιο ουτε η κρατικοποιηση των τραπεζων. Αυτη τη στιγμη ο ιδιωτικος τομεας μετραει 1.5 εκατομμυριο ανεργους. Πιστευεις πως αν αυξηθει ο βασικος μισθος αυτος ο αριθμος δεν θα ανεβει; Δεν θα συνεχιστουν οι απολυσεις; Που θα βρουν δουλεια ολοι αυτοι οι ανεργοι οταν η κυβερνηση παιρνει μετρα εναντια στον ιδιωτικο τομεα και θελει να ακυρωσει καθε ειδους επενδυση; Ριχνοντας λεφτα για καταναλωση, δεν φερνεις αναπτυξη.

Κρατωντας τον πυρηνα των μεταρρυθμισεων που ζητανε οι ξενοι (και που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκαναν τα αδυνατα δυνατα να μην εφαρμοσουν για να μην ξεβολεψουν κανεναν) και με μια συμφωνια για χαμηλοτερο πλεονασμα σου μενουν χρηματα καθε χρονο για να σπρωχνεις σε κοινωνικη πολιτικη, ειτε αυτο ειναι μικρες αυξησεις μισθων και συνταξεων ειτε καποιες προσληψεις σε τομεις που η χωρα εχει αναγκη (οπως σχολεια-νοσοκομεια). Οσο για τις ιδιωτικοποιησεις, στις περισσοτερες περιπτωσεις μιλαμε για συμβαση παραχωρησης, δηλαδη νοικι. Νοικιαζει ο ιδιωτης και ριχνει λεφτα που το κρατος δεν μπορει να ριξει. Μια ματια στα περιφερειακα αεροδρομια θα σε πεισει για το κατα ποσο χρειαζονται αυτη τη στιγμη επενδυσεις σε υποδομες. Με την κατασταση του Ελληνικου σημερα εισαι ικανοποιημενος; Θεωρεις οτι ειναι σωστο να ειναι ανεκμεταλλευτο το μεγαλυτερο φιλετο της Ευρωπης απο το να ειχαν επενδυσει σε αυτο κακοι ιδιωτες ανοιγοντας θεσεις εργασιας;


Ναι όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι κατέκριναν τις τότε πολιτικές του μνημονίου γιατί ισοπέδωναν οικονομικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο όνομα της οικονομίας, και με πολλά άλλα μέτρα είχαν ξηλώσει δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, και νοσοκομεία. Κανένας αριστερός που σέβεται τον εαυτό του δε θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο στο όνομα καμίας δήθεν δημοσιονομικής πειθαρχείας. Τι να τον κάνεις τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό όταν η χώρα σου πεινάει;
Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί για χαλάρωση των μέτρων και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ο Σαμαράς τι ζόρι τραβάει; Διαφωνεί με τις αυξήσεις μισθών; με την επαναπρόσληψη των παράνομα απολυμένων εργαζομενων; Γιατί αν εν τέλει αποδεικτεί πως καταφέρνουμε και φτάνουμε σε ένα ωφέλιμο συμβιβασμό όλα τα παραπάνω μια χαρά εφικτά θα είναι. Ο Σαμαράς δεν στηρίζει ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟ. Παρακαλάει να φάμε πόρτα απ' την Ευρώπη για βγει μετά αυτός από πάνω. Και δεδομένου τον συνθηκών δεν θα έπρεπε καν να μιλάει αυτή τη στιγμή αφού φάνηκε με το χειρότερο τρόπο πως όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν διαπραγματεύονταν τίποτα. Στη τελική κι ο Σαμαράς οικονομολόγος είναι. Γιατί δε βγήκε αυτός πριν 2 χρόνια να προτείνει αυτό που προτείνει τώρα ο Βαρουφάκης ( και με το οποίο εμφανώς τάσσονται υπέρ πάρα πολλες φωνές στην Ευρώπη ); μήπως χέστηκε λίγο;
Τουλάχιστον διακρίνω και κάποιες φωνές λογικής ( αν και αργά πλέον ) μες στη ΝΔ, όπως ο Αντώναρος που ούτε λίγο ούτε πολύ οι ίδιοι λένε σε κάτι Γεωργιάδηδες και Βορίδηδες βουλώστε το γιατί δε μας παίρνει.

Και δεν είναι μόνο η ΝΔ για να τα λέμε όλα. Την ίδια χαιρεκακία διακρίνω και στο ΚΚΕ και στο ποτάμι. Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνει κάποιος το επίπεδο πολιτικής υπευθυνότητας κάποιου, και ποιος στην τελική παίζει με τη χώρα όπως πολλοί διαφήμιζαν και ποιος όχι.

Ο Σαμαρας βασικα δν εχει κανει καμια επισημη δηλωση κατα των πολιτικων του ΣΥΡΙΖΑ γιατι πολυ απλα αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει τιποτα να κριτικαρει. Δεν εχει ψηφιστει τιποτα. Μονο λογια. Ουτε προγραμματικες δηλωσεις δεν εχουν γινει. Ο Βαρουφακης δεν ειναι χαζος, καθε αλλο. Ήδη εγκατελειψε το αιτημα για κουρεμα του χρεους, τωρα μιλανε για επιμηκυνση, μειωση επιτοκιων κλπ, πραγματα που εχουν ηδη γινει. Διαπραγματευση δεν ειναι παω και λεω τι δεν θελω και φευγω. Διαπραγματευση θα ηταν να φερει εδω την τροικα και να κατσουν να φτιαξουν ενα σοβαρο πλανο και πιστευω οτι αν υπηρχε σωστη διαθεση, θα υπηρχε καποιος συμβιβασμος κι απο τους δανειστες. Οσο για το αν ακουγονται φωνες που υποστηριζουν την Ελλαδα, ναι υπαρχουν οικονομολογοι, πολιτικοι που υποστηριζουν οσα λεει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως οι κυβερνησεις, που εχουν και την πραγματικη δυναμη, του εχουν γυρισει την πλατη. Κι αν απο τη δεξια Μερκελ το περιμενε, του γυρισαν την πλατη και οι σοσιαλιστες Ρεντσι και Ολαντ ενω οι Ιβηρικες χωρες ξεκαθαρισαν οτι δεν θα ακολουθησουν την Ελλαδα αν συγκρουστει με την Ευρωπη. Τελος για τη στηριξη των Αμερικανων, αυτη ειναι τελειως φιλολογικη και φυσικα εχει επαναληφθει και στο παρελθον, αλλωστε ακολουθουν τελειως διαφορετικο δογμα για να ξεπερασουν την κριση. Μολις χθες βγηκε η Αμερικανικη Πρεσβεια και ειπε να τα βρουν με τους Ευρωπαιους.

Πιστευεις οτι αν ο Σαμαρας μπορουσε να κανει κοινωνικη πολιτικη δεν θα το εκανε; Αν υπηρχε περιθωριο να κανει εστω και τα μισα απο οσα υποσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τα εκανε ωστε να εχει περαση στον κοσμο; Θα καθοταν να πηγαινει κοντρα και να χασει τελικα 8,5 μοναδες απο τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τελος ο Καραμανλισμος της πενταετιας 04-09 εχει σοβαρη ευθυνη για το χαλι της οικονομιας και δεν μπορω να παρω στα σοβαρα ατομα σαν τον Αντωναρο που εβαλαν μια χαρα το χερακι τους στο να παει η ΝΔ απο το 40+ στο 27. Τωρα δεν μπορουν να κανουν μαθηματα στον Σαμαρα. Πηρε 29%, κυβερνησε σκληρα 2,5 χρονια, πηρε μετρα που τον εκαναν αντιπαθη στον κοσμο και μετα πηρε 27%. Αυτο δειχνει κατι για την ικανοτητα του σαν πολιτικος. Ο Καραμανλης βγηκε δυο φορες με πανω απο 40%, κυβερνησε την εποχη των παχιων αγελαδων, διορισε, μοιρασε λεφτα, δεν πηρε κανενα σκληρο μετρο και καταφερε μεσα σε 2 χρονια απο τη δευτερη εκλογη του να χασει πανηγυρικα απο τον ΓΑΠ και να ριξει το κομμα του σχεδον 10 μοναδες. Μεσα σε δυο μονο χρονια!!! Και μαλιστα η Κυβερνηση του εκανε ρεκορ με σκανδαλα που αποκαλυφθηκαν ενω η επιλογη των προσωπων που κυβερνησε δειχνει πολλα για την ικανοτητα του και την ευφυια του. Πετραλια, Γιαννακου, Γιακουματος κι αλλες δημοκρατικες δυναμεις ειναι ντροπη οτι εχουν υπαρξει υπουργοι της Ελλαδας. Οποτε τωρα το να κανουν διαλεξεις για τα λαθη του Σαμαρα ακουγεται απλα αστειο. Ναι εκανε λαθη αλλα οταν εχεις υπαρξει τοσο αποτυχημενος εσυ ο ιδιος, πως θα κανεις μαθημα σε αλλον; Ο Καραμανλης μια χαρα πριονιζει την καρεκλα του Σαμαρα απο πριν τις εκλογες. Αν θεωρει το κομμα τσιφλικι του και θελει να επανελθει ενεργα (ειτε ο ιδιος ειτε καποιος δικος του) η ΝΔ θα εχει την καταληξη του ΠΑΣΟΚ. Κι αν το ΠΑΣΟΚ με την τοσο ισχυρη βαση καταφερε και διαλυθηκε, για τη ΝΔ θα ειναι 2 φορες πιο γρηγορη η πτωση. Για την ανοδο ενος νεοκομμουνιστικου κι ενος ακροδεξιου κομματος στην εξουσια, ο χοντρος εχει τεραστια ευθυνη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Δεν πανε πολλες μερες απο τις δηλωσεις των αξιωματουχων του ΣΥΡΙΖΑ που ζητουσαν χρονο για να καταρτησουν σχεδιο. Αν το εχουν απο το 2010 γιατι δεν διαπραγματευονται με βαση αυτο το σχεδιο και το μνημονιο να βρουν μια μεση λυση;
Γιατί δεν μπορείς να ορίσεις διμερώς ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται σε βάθος 4ετίας όταν με τις τωρινές συνθήκες η χρηματοδότηση κόβεται στο τέλος του μήνα. Λογικό δεν είναι; Με το μαχαίρι στο λαιμό διαπραγμάτευση;
Και κινήσεις όπως η άρνηση της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας εκεί στοχεύουν. Είναι καθαρά συμβολικό.

Επισης το οτι ο κοσμος ψηφισε ΣΥΡΙΖΑ πιστευοντας τις υποσχεσεις του, δεν αποτελει για κανενα λογο λογικο επιχειρημα στις διαπραγματευσεις με τους Ευρωπαιους, δηλαδη αν εταζε βασικο μισθο 2000 θα πηγαινε εξω και θα ελεγε: δωστε μου λεφτα γιατι εγω εταξα; Μην εταζες θα του πουν, οπως του λενε και τωρα. Σε βαθος χρονου η χωρα πρεπει να ειναι αξιοπιστη ωστε να εχει προσβαση στις αγορες και οχι να δανειζεται απο αλλα κρατη. Αυτο θα το πετυχει μονο κανοντας μεταρρυθμισεις. Και οχι, μεταρρυθμισεις δεν ειναι ουτε οι αυξησεις μισθων, ουτε οι προσληψεις στο Δημοσιο ουτε η κρατικοποιηση των τραπεζων.
Υποσχέσεις; Είδες τι ωραία που αλλάζει το νόημα των προτάσεων όταν αλλάζουμε τις λέξεις; Πολιτικό πρόγραμμα θες να πεις.

Εφόσον αποδεδειγμένα απευθύνεσαι πλέον σε μια χώρα που έχει καταψηφίσει το μνημόνιο δεν μπορείς να κάθεσαι και να απαιτείς ευθέως τη συνέχισή του. Ακούς τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης, τι ενστάσεις υπάρχουν και γιατί δεν επιδιώκουν τη συνέχιση του μνημονίου, και ψάχνεις για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αν ΔΕΝ θες να κάνεις ούτε βήμα πίσω, τότε να έχεις και τα αρχίδια να πεις από την αρχή εγώ μόνο έτσι πρόκειται να ενεργήσω αν θες, αν δε θες κάνε default και βγες απ' το ευρώ. Και από κει και πέρα είναι θέμα του άλλου πώς θα πορευθεί. Αυτά τα δήθεν "θα δε ακούσουμε τι προτάσεις έχεις αλλά εμείς πίσω δε κάνουμε, αλλά δε σου λέμε και να βγεις απ την ΕΕ, απλά κάνε κωλοτούμπα γιατί στο λέμε εμείς", δεν είναι υπεύθυνη στάση.
Αλλά φαίνεται τόσα χρόνια είχαν μάθει στη λογική αποφασίζουμε και διατάζουμε, ε τέτοιες συνήθειες δε κόβονται εύκολα.

Οι αυξήσεις μισθών, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων δεν είναι μεταρρυθμίσεις, είναι η εφαρμογή του να λες στην πράξη "το μνημόνιο ήταν καταστροφικό" αντιστρέφοντας το σε ένα βαθμό.
Μεταρρυθμίσεις είναι πακέτα τροποποιήσεων σε βάθος, στον τρόπο που λειτουργούν κρατικές δομές σε κομβικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το φορολογικο, το ασφαλιστικό, και οι δημόσιες υπηρεσίες. Μεταρρύθμιση ήταν ας πούμε όταν ο Λοβέρδος πήγε και διέλυσε το ΙΚΑ μετατρέποντάς το σε ΕΟΠΠΠΠΥ ( καλά λέμε τώρα ). Το να ψάχνεις να βρεις τις 3000 απολύσεις που σου ζητά η τρόϊκα κλείνοντας την ΕΡΤ δεν είναι μεταρρύθμιση, άλλο πώς το βαφτίζει ο καθένας.

Αυτη τη στιγμη ο ιδιωτικος τομεας μετραει 1.5 εκατομμυριο ανεργους. Πιστευεις πως αν αυξηθει ο βασικος μισθος αυτος ο αριθμος δεν θα ανεβει; Δεν θα συνεχιστουν οι απολυσεις; Που θα βρουν δουλεια ολοι αυτοι οι ανεργοι οταν η κυβερνηση παιρνει μετρα εναντια στον ιδιωτικο τομεα και θελει να ακυρωσει καθε ειδους επενδυση; Ριχνοντας λεφτα για καταναλωση, δεν φαιρνεις αναπτυξη.
Μεγαλύτεροι μισθοί σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη άρα και κίνηση της αγοράς. Αλλά προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος που τους θες να ανεβούν.

Μέτρα ενάντια στον ιδιωτικό τομέα; Ποια είναι αυτά τα μέτρα που πλήττουν τον ιδιωτικό τομέα; Οι αυξήσεις των μισθών; Ή η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων; Μήπως έχουμε και κανένα τρελό κόστος εργασίας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δε το ξέρω; Ποια είναι αυτά τα μετρα που ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα για να καταλάβω. Το να πάει ο βασικός στα 100 ευρώ; να καθιερωθεί η ελαστική απασχόληση; Να καταργηθεί και τυπικά το 8ωρο; Ε να τα κάνουμε τότε μη χαλάσουμε σε κανέναν μεγαλοκεφαλαιούχο χατήρι... θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται.

Κι αυτό το αστειάκι με τις δήθεν επενδύσεις πολύ κράτησε. Ξεκίνησε με κεντρικό σύθημα του Σαμαρά και κατέληξε καραμέλα κάθε νεοφιλελεύθερου. Αν ο αριθμός των επενδύσεων εξαρτώνταν αποκλειστικά από το ύψος του εισοδήματος τότε χώρες όπως η Ινδονησία και το Μπαγλαντές θα ήταν ανεπτυγμένες και χώρες όπως η Ολλάνδία και η Δανία θα πεινούσαν. Δεν πάει έτσι.
Και να το χέσω εγώ αν ο κάθε μεγαλοεπενδυτής γουστάρει σύγχρονους σκλάβους για να μας κάνει τη χάρη να μεταφέρει τη βιομηχανία του στην Ελλάδα. Αν αυτές είναι οι δήθεν επενδύσεις που οραματιζόμαστε να μη σώσουν κι έρθουν!

Κρατωντας τον πυρηνα των μεταρρυθμισεων που ζητανε οι ξενοι (και που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκαναν τα αδυνατα δυνατα να μην εφαρμοσουν για να μην ξεβολεψουν κανεναν) και με μια συμφωνια για χαμηλοτερο πλεονασμα σου μενουν χρηματα καθε χρονο για να σπρωχνεις σε κοινωνικη πολιτικη, ειτε αυτο ειναι μικρες αυξησεις μισθων και συνταξεων ειτε καποιες προσληψεις σε τομεις που η χωρα εχει αναγκη (οπως σχολεια-νοσοκομεια).
Πού το είδες αυτό; Έχεις ακούσει ποτέ τον Τόμσεν να μιλά για συγκεκριμένα μέτρα πχ στο φορολογικό; Αριθμό απολύσεων ζητούν, μειώσεις μισθών, και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Σε απόλυτα νούμερα.
Το μέγεθος του πλεονάσματος εσύ τι λες όσο θέλουμε μπορεί να είναι; Κι αυτό από την τρόϊκα οριζόταν. Γιατί γίνεται όλος ο πανικός αυτή τη στιγμή να μας αφήοσυν να διατηρούμε μικρότερο πλεόνασμα; Λες από τη καλή τους τη καρδιά να μας άφηναν;
Και με το παρόν καθεστώς αν υπήρχε μια πιθανότητα να υπήρχε περίσσεια χρημάτων σιγά μη πήγαινε σε σχολεία και νοσοκομεία, θα το χωναν σφήνα στο προϋπολογισμό για αποπληρωμή του χρέους που είναι τόσο ιερό για κάποιους.

Οσο για τις ιδιωτικοποιησεις, στις περισσοτερες περιπτωσεις μιλαμε για συμβαση παραχωρησης, δηλαδη νοικι. Νοικιαζει ο ιδιωτης και ριχνει λεφτα που το κρατος δεν μπορει να ριξει. Μια ματια στα περιφερειακα αεροδρομια θα σε πεισει για το κατα ποσο χρειαζονται αυτη τη στιγμη επενδυσεις σε υποδομες. Με την κατασταση του Ελληνικου σημερα εισαι ικανοποιημενος; Θεωρεις οτι ειναι σωστο να ειναι ανεκμεταλλευτο το μεγαλυτερο φιλετο της Ευρωπης απο το να ειχαν επενδυσει σε αυτο κακοι ιδιωτες ανοιγοντας θεσεις εργασιας;
Οι ιδιωτικοποιήσεις αναφέρονται πάντα σε εταιρείες. Εκεί νοίκι δεν υπάρχει. Πουλάς ως δημόσιο τις μετοχές που σου αναλογούν και γεια σας. Και αυτό πέρα από το ότι σε πλήττει ως κράτος οικονομικά γιατί αντί να εισπράττεις εσύ, το κάνει ο ιδιώτης, σε πλήττει και πολιτικά. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να εκχωρήσουμε τον πλήρη έλεγχο της ενέργειας και του νερού πχ σε ιδιώτες; Γιατί από ένα σημείο και μετά τίθεται και θέμα εθνικής κυριαρχίας.

Και αυτή τη λογική ακόμα κι αν μιλάμε για εκτάσεις γης, ό,τι κι αν είναι αυτό, όταν δεν γίνεται με σχέδιο, μελετημένα, αλλά εσπευσμένα μπας και τσεπωθεί κάνα φράγκο τη βρίσκω εντελώς foul.

Πρώτον προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τουλάχιστον τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως θα φροντίσουν οι διαδικασίες να είναι όσο πιο διαφανείς και επωφελείς γίνεται. Μου μιλάς για το ελληνικό, εδώ οι μισοί αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας έχουν εκχωρηθεί σε ημέτερους να τσεπώνουν τα λεφτά από τα διόδια με αντάλλαγμα την και καλά συντήρηση. Και βλέπεις κάτι Κορίνθου-Πατρών και είναι σε κατάσταση διάλυσης.

Δεύτερον είτε το πεις νοίκι είναι πώληση είναι πρακτικά το ίδιο γιατί αυτά αποφασίζονται σε βάθος χρόνου και δεσμεύεσαι σε αυτό, δε θα πάει ο άλλος να ρίξει λεφτά κάπου για να μπορείς να του πεις εσύ μετά από 15 χρόνια δρόμο.

Τρίτον όπως λέω και πιο πάνω τέτοιες ενέργιες πρέπει να αποφασίζονται πάντα με γνώμονα το κρατικο συμφέρον. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι σε κατάσταση πτώχευσης. Όταν είσαι σε τέτοιο καθεστώς ΔΕΝ είσαι σε θέση να συζητάς για εκχωρήσεις εθνικών πόρων γιατί βρίσκεσαι de facto σε δυσμενή θέση. Και θα μπορούσα να πάω ένα βήμα πιο πέρα και να πω πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει συμφέρον από όλο αυτό, πώς περιμένουν κάποιοι πώς και πώς να βρεθεί η χώρα σε τέτοια θέση για να έρθουν κάποιοι σωτήρες να αγοράσουν τα πάντα σε τιμή ευκαιρείας.
Εσύ ως επιχειρηματίας τσιμπάς φιλέτα του δημοσίου σε καλή τιμή, χτίζεις ένα ωραίο τουριστικό θέρετρο, και βάζεις κανένα ντόπιο να βαράει 12ωρα για ψίχουλα. Και από την άλλη έχεις και το σύγχρονο αστό νεοέλληνα που προσκυνά την άφιξη της ανάπτυξης. Όλοι κερδίζουν ε;

Μια που λέμε για πωλήσεις για το σκοπό επενδύσεων δηλαδή. Προσωπικά το βρίσκω ΞΕΦΤΙΛΑ να πηγαίνει κάποιος Ρόδο, να βλέπει τα 5αστερα που χτίζονται το ένα μετά το άλλο για να φιλοξενούν Ευρωπαίους και Αμερικανούς τουρίστες με γκαφρά, και ο Έλληνας να μη μπορει να πάει για διακοπές μέχρι την Άιγινα. Κάπως έτσι γίνεσαι φιλοξενούμενος στην ίδια σου τη χώρα.


Ο Σαμαρας βασικα δν εχει κανει καμια επισημη δηλωση κατα των πολιτικων του ΣΥΡΙΖΑ γιατι πολυ απλα αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει τιποτα να κριτικαρει. Δεν εχει ψηφιστει τιποτα. Μονο λογια. Ουτε προγραμματικες δηλωσεις δεν εχουν γινει.
Τι;
Η ΝΔ δια των εκπροσώπων της άρχισε τη δήθεν αντιπολίτευση ήδη από την άλλη μέρα τον εκλογών όταν κάθονταν και έκραζαν το Τσίπρα που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ήδη έχουν βάλει το Καραγκούνη και κράζει τον Τσίπρα και το Βαρουφάκη πως με τα ταξίδια τους δυσφημούν τη χώρα, και πως πάνε για νέο μνημόνιο στη θέση του παλιού, χειρότερο και με πιο σκληρούς όρους. Κάθε άλλο παρά ήσυχοι είναι.
Δε χρειάζονται κάτι να κριτικάρουν. Καλή λεζάντα να βγει στο παράθυρο και μας κάνει.

Ο Βαρουφακης δεν ειναι χαζος, καθε αλλο. Ήδη εγκατελειψε το αιτημα για κουρεμα του χρεους, τωρα μιλανε για επιμηκυνση, μειωση επιτοκιων κλπ, πραγματα που εχουν ηδη γινει.Διαπραγματευση θα ηταν να φερει εδω την τροικα και να κατσουν να φτιαξουν ενα σοβαρο πλανο και πιστευω οτι αν υπηρχε σωστη διαθεση, θα υπηρχε καποιος συμβιβασμος κι απο τους δανειστες.
Για επιμήκυνση μιλούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εννοούσαν επιμύκηνση στα deadline των δημοσιονομικών στόχων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που λέει απ' την αρχή είναι αφήστε μας να ορίσουμε ένα μεσοδιάστημα 3-4 μηνών μέσα στο οποίο να κάτσουμε να ορίσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμενους στόχους για όλη τη 4ετία που προκειται να κυβερνήσουμε. Κι όχι επίσκεψη της τρόικας κάθε 3μηνο για να τραβάει αυτιά.

Ο Βαρουφάκης αυτό που τους πρότεινε αντί για κούρεμα είναι ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Το οποίο απ' ό,τι καταλαβαίνω προσωπικά σημαίνει πως δεν κουρεύεται κανένα χρέος εφόσον όμως δεσμεύεσαι πως θα υπάρχει κάποιο κατώτατο όριο στους δείκτες ανάπτυξης της χώρας.
Όπως σε ένα δάνειο, ας πούμε να πεις πως αν φτάσω και η δόση ξεπεράσει το 50% του μισθού σταματάω να σε ξεπληρώνω. Δεν είμαι σίγουρος μπορεί να λέω και βλακείες αλλά είχα δει κάπου που το εξηγούσε.

Η τρόικα είναι απλά μια ομάδα τεχνοκρατών που έρχονται για να επιβάλλουν κάποια μέτρα. Ούτε έχουν κάτι να συζητήσουν ούτε εκπροσωπούν κάποια χώρα. Τη διαπραγμάτευση την κάνεις με το eurogroup και την ΕΕ κατεπέκταση.

Οσο για το αν ακουγονται φωνες που υποστηριζουν την Ελλαδα, ναι υπαρχουν οικονομολογοι, πολιτικοι που υποστηριζουν οσα λεει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως οι κυβερνησεις, που εχουν και την πραγματικη δυναμη, του εχουν γυρισει την πλατη. Κι αν απο τη δεξια Μερκελ το περιμενε, του γυρισαν την πλατη και οι σοσιαλιστες Ρεντσι και Ολαντ ενω οι Ιβηρικες χωρες ξεκαθαρισαν οτι δεν θα ακολουθησουν την Ελλαδα αν συγκρουστει με την Ευρωπη. Τελος για τη στηριξη των Αμερικανων, αυτη ειναι τελειως φιλολογικη και φυσικα εχει επαναληφθει και στο παρελθον, αλλωστε ακολουθουν τελειως διαφορετικο δογμα για να ξεπερασουν την κριση. Μολις χθες βγηκε η Αμερικανικη Πρεσβεια και ειπε να τα βρουν με τους Ευρωπαιους.
Το είπα και πιο πάνω, το να λες πως εγώ δεν υποστηρίζω τη σύγκρουση σημαίνει πως αν πας και κάνεις κάτι τρελό εγώ δεν θα ακολουθήσω. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δείχνει απλά πως παίρνεις ουδέτερη θέση. Καμία χώρα πέραν της Γερμανίας δε βγήκε να ζητήσει ανοιχτά συνέχιση του μνημονίου, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων. Αυτό που λένε όλοι είναι πως ευεπιστούν να βρεθεί λύση το συντομότερο.

Τώρα αν ρωτάς γιατί κι όσοι συμφωνούν με την Ελλάδα δεν το λένε ανοιχτά ως χώρα, ε γιατί πολλοί είναι κότες λυράτες. Ο Hollande πρώτος και καλύτερος, που άλλα λέει στον Τσίπρα και άλλα στις δηλώσεις.

Πιστευεις οτι αν ο Σαμαρας μπορουσε να κανει κοινωνικη πολιτικη δεν θα το εκανε; Αν υπηρχε περιθωριο να κανει εστω και τα μισα απο οσα υποσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τα εκανε ωστε να εχει περαση στον κοσμο; Θα καθοταν να πηγαινει κοντρα και να χασει τελικα 8,5 μοναδες απο τον ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι γιατί είναι δεξιός. Τρομερά απλό κι όμως πολλοί δε το καταλαβαίνουν. Επίσης πολλοί απ' ό,τι φαινεται έχουν μνήμη ψαριού. Η ΝΔ επί εποχές Καραμανλή δεν έβαζε οριζόντιους φόρους; δε μείωνε συνταξιοδοτικα όρια; δεν έκανε ιδιωτικοποιήσεις; Προφανώς και όχι στο σημερινό βαθμό, όχι όλα, πχ απολύσεις δε θα κάνεις από ιδεολογία. Αλλά πολλά από αυτά είναι δεξιές θέσεις. Το ότι έγιναν σε υπερθετικό βαθμό δεν το αναιρούν αυτό.
Έχετε δει ποτέ καμιά δεξιά κυβέρνηση να αυξάνει μισθούς και να παίρνει κοινωνικά μέτρα;

Τελος ο Καραμανλισμος της πενταετιας 04-09 εχει σοβαρη ευθυνη για το χαλι της οικονομιας και δεν μπορω να παρω στα σοβαρα ατομα σαν τον Αντωναρο που εβαλαν μια χαρα το χερακι τους στο να παει η ΝΔ απο το 40+ στο 27. Τωρα δεν μπορουν να κανουν μαθηματα στον Σαμαρα. Πηρε 29%, κυβερνησε σκληρα 2,5 χρονια, πηρε μετρα που τον εκαναν αντιπαθη στον κοσμο και μετα πηρε 27%. Αυτο δειχνει κατι για την ικανοτητα του σαν πολιτικος. Ο Καραμανλης βγηκε δυο φορες με πανω απο 40%, κυβερνησε την εποχη των παχιων αγελαδων, διορισε, μοιρασε λεφτα, δεν πηρε κανενα σκληρο μετρο και καταφερε μεσα σε 2 χρονια απο τη δευτερη εκλογη του να χασει πανηγυρικα απο τον ΓΑΠ και να ριξει το κομμα του σχεδον 10 μοναδες. Μεσα σε δυο μονο χρονια!!! Και μαλιστα η Κυβερνηση του εκανε ρεκορ με σκανδαλα που αποκαλυφθηκαν ενω η επιλογη των προσωπων που κυβερνησε δειχνει πολλα για την ικανοτητα του και την ευφυια του. Πετραλια, Γιαννακου, Γιακουματος κι αλλες δημοκρατικες δυναμεις ειναι ντροπη οτι εχουν υπαρξει υπουργοι της Ελλαδας. Οποτε τωρα το να κανουν διαλεξεις για τα λαθη του Σαμαρα ακουγεται απλα αστειο. Ναι εκανε λαθη αλλα οταν εχεις υπαρξει τοσο αποτυχημενος εσυ ο ιδιος, πως θα κανεις μαθημα σε αλλον; Ο Καραμανλης μια χαρα πριονιζει την καρεκλα του Σαμαρα απο πριν τις εκλογες. Αν θεωρει το κομμα τσιφλικι του και θελει να επανελθει ενεργα (ειτε ο ιδιος ειτε καποιος δικος του) η ΝΔ θα εχει την καταληξη του ΠΑΣΟΚ. Κι αν το ΠΑΣΟΚ με την τοσο ισχυρη βαση καταφερε και διαλυθηκε, για τη ΝΔ θα ειναι 2 φορες πιο γρηγορη η πτωση. Για την ανοδο ενος νεοκομμουνιστικου κι ενος ακροδεξιου κομματος στην εξουσια, ο χοντρος εχει τεραστια ευθυνη
Ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του όντως ευθύνεται για πάρα πολλά πράγματα. Έφαγαν ΠΟΛΥ χρήμα, και είχαν για υπουργούς και άτομα που δεν άξιζαν ( όχι όλοι όμως ). Αλλά τέτοιες εποχές η ΝΔ ήταν καθαρά κεντρωδεξιό κόμμα. Ο Σαμαράς όταν βγήκε το πρώτο που έκανε ήταν να συσπειρώσει όλα τα ακροδεξιά φασισταριά. Ήταν αυτή η κυβέρνηση που καθιέρωσε τα κάγκελα γύρω από τη βουλή, που ενίσχυσε το καθεστώς τρομοκρατίας από όλες τις απόψεις. Ακόμα και στο επικοινωνιακό μέχρι το 2009 κρατούνταν τα προσχήματα. Πλέον βλέπεις κομματικούς εκπροσώπους που μιλούν είτε με κοπτοραπτική σε βίντεο, είτε με ρητορική νηπιαγωγίου. Πότε άλλωτε κυρήχθηκαν τόσες επιτάξεις σε απεργίες στα χρονικά; πότε είχαν ξανά γίνει τόσες σκούπες μεταναστών στην Αθήνα;

Γενικά για μένα Ο Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος πολύ ηλίθιος και κοντόφθαλμος, χωρίς ιδέες και όραμα. Και αυτό φαίνεται και από τα άτομα που τον συμβουλεύουν πχ Κρανιδιώτης. Ο μόνος λόγος που είναι ακόμα στο 20+% σαν κόμμα η ΝΔ είναι πως πλέον συμβολίζει τις συμβατικές πολιτικές του μνημονίου και της δήθεν σταθερότητας. Αναμενόμενο ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ έπεσε λόγω της πολιτικής του θέσης ( καταλαμβάνει έναν πολιτικό χώρο που δνε υπάρχει πια ) ένα μεγαλο κομμάτι ψηφοφόρων του να πάει στη ΝΔ.

Οι συγκυρίες δε με ενδιαφέρουν γιατί δε νομίζω πως παίζουν τόσο μεγάλο όσο όσο φαινεται. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα μέτρα στην 3ετία ήταν της τρόικας όχι της κυβέρνησης. Απλά ο Σαμαράς φρόντισε να κάνει το καθεστώς αρκετά απολυταρχικό ώστε να περάσει αυτά που θέλει, αν ήταν η παλιά ΝΔ στη θέση τους θα χε πέσει στον 1 χρόνο.

Αυτά τα πρόσωπα που αναφέρεις είναι ανίκανοι και κλέφτες. Δες και σημερινά πρόσωπα τώρα: Άδωνις. Βορίδης, Μπαλτάκος, Αθανασίου. ΚΑΙ ανικανοι, ΚΑΙ κλέφτες, ΚΑΙ φασίστες. deadly combo.

Κατά τα άλλα ο Αντώναρος προφανώς τώρα δεν τα λέει τυχαία, το προφίλ του σώζει. Αλλά έχει δίκιο αυτό λέω. Βέβαια αυτό δε αναιρεί πως τόσα χρόνια καλά έτρωγε κι αυτός.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

youhou

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο takis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 352 μηνύματα.
Οποια και να ειναι η επιλογη του ΣΥΡΙΖΑ ως αφορα την οικονομια, καλο ειναι να μην φοβομαστε το ανορθοδοξο.

Υπαρχει ζωη και χωρις το ΔΝΤ-Δειτε την Ισλανδια @koutipandoras

Οταν ο οικος Fitch λεει οτι(χωρις βεβαια να μπορει να φερει αντιρρηση αφου οι αριθμοι και οι δεικτες το δειχνουν) : "Η ανορθόδοξη πολιτική της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδίδει" κατι σημαινει αυτο. Η ορθοδοξη πολιτικη εχει εφαρμοστει σε ολα τα PIGS και τα αποτελεσματα φαινονται.

Ενταξει, εχει μεγαλη διαφορα το προβλημα της Ελλαδας με της Ισλανδιας. Στην Ισλανδια το μεγαλο τους προβλημα ηταν το χρεος των τραπεζων, οχι του κρατους.

Κατα τ'αλλα, ειναι πολυ νωρις για να κρινουμε την κυβερνηση.Ακομη, δεν εχουν αρχισει τις διαπραγματευσεις για χρεος, μεταρρυθμισεις κτλ. Λογικα, καποιος θα υποχωρησει για το σχεδιο γεφυρα.Απλα, το να υποχωρησει η ΕΕ ειναι πιο ευκολο γιατι και παλι θα μπορει να αρνηθει πολλα στο προγραμμα του συριζα.Αντιθετα, το να ζητησει παραταση του προγραμματος ο Γιανης,ειναι τεραστια ηττα, αφου δεν θα μπορει να πει οτι εγινε το πρωτο βημα για αποδεσμευση απο το μνημονιο κα θα αποδειχθει πως ολες οι συζητησεις που καναμε ηταν γτπ.

Λογικα, δεν θα το τραβηξει τοσο μακρια η ΕΕ, απλα στελνει τα πρωτα μηνυματα για να δειξει οτι δεν αστειευεται και να αυξησει την πιεση στην κυβερνηση απο νδ, μμε, πολιτες και στο τελος να πει οτι υποχωρησε σε πολλα πραγματα.

Η κυβερνηση θα κριθει ουσιαστικα απο το νιου ντιλ που θα φερει.Μεχρι τοτε ειναι νωρις να μιλαμε για ηρωες, ΟΧΙ, ασχετους κτλ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kozi

Νεοφερμένος

Ο Kozi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 76 μηνύματα.
Κοκκινη καρτα στη κυβερνηση που προσπαθει να υπερασπιστει τα δικαιωματα του ελληνικου λαου;
και μετα αναρωτιεμαι πως γινεται να υπαρχουν συμπολιτες μου που ψηφιζουν χρυση αυγη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,355 μηνύματα.
Η Χρυσή Αυγή τελικά μας δίδαξε πάρα πολλά τελικά ... δίδαξε σε όλες τις τάξεις, χρώματα και μήκη των κατοίκων της Ελλάδας. Μπράβο μας!
Απο ποτε απαγορευεται να λες οτι εισαι Ελληνας και οτι δεν ειναι Ελληνες αυτοι που καραδωκουν το πατωμα αυτης της προσπαθειας που γινεται τωρα,της μοναδικης προσπαθειας βασικα,για ιδιοτελη κομματικα συμφεροντα;Δηλαδη οσοι λενε οτι ειναι Ελληνες ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ειναι ΧΑυγιτες;:crazy:
Ωραιοτατα η ΧΑ παιζει το παιχνιδακι των μονων Ελληνων,αλλα αν ειναι δυνατον να βαφτιζουμε ΧΑ οποιον υποστηριζει την Ελλαδα και το συμφερον του ΛΑΟΥ της Ελλαδας,ειτε ειναι ελληνας,ειτε κογκολεζος,βιετναμεζος η κινεζος φιλτατε.Το δικαιο του λαου υπερασπιζομαστε.Τα υπολοιπα τα αφηνουμε για τους εθνικοφρονες και τους ΧΑυγιτες.
Αλλα οχι και να απαρνηθουμε την εθνικη μας ταυτοτητα για να μην χαρακτηριστουμε ΧΑυγιτες!
Σαφως και ειμαι Ελληνιδα και οχι Γερμανιδα.
Απλα εγω ειμαι Ελληνιδα αλλα οχι ΡΑΓΙΑΣ.
Διοτι καποιοι,ειναι Ελληνες στην ταυτοτητα,αλλα ΡΑΓΙΑΔΕΣ στην πραγματικοτητα.
Βεβαια..δεν ξερω αν ξερουν καν τι σημαινει η λεξη ΡΑΓΙΑΣ.
Αραβικής προέλευσης λέξη (ράγι=κοπάδι) που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για τους μη μουσουλμάνους κατοίκους της Τουρκίας. Η σημασία της λέξης ήταν περιφρονητική και είχε την έννοια του σκλάβου
Δηλαδη θα υποστηριξω τι;Τους οικους,τις τραπεζες και μια Ευρωπη που σαπιζει ;;Μια ευρωπαικη ενωση που ειναι η γκεσταπο των μεγαλοεταιριων,μεγαλοκαρχαριων,των πολυεθνικων και της διεθνης και εγχωριας ολιγαρχιας και πλουτοκρατιας εις βαρος των λαων οχι μονο της Ελλαδας αλλα ΟΛΗΣ της ευρωπης;
Νo my dear.
Aυτην την σαπιλα την αφηνω στους ΡΑΓΙΑΔΕΣ.
ΥΓ.Και παρε και μια γευση απο τον λαο.Οχι τους ψηφοφορους του ΣΥΡΙΖΑ,αλλα τον Λαο.
Πηγη απο τον ΣΚΑΙ,δεν νομιζω να ειναι ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκοπιση απο το Πανεπιστημιο Μακεδονιας.
Το 72% θεωρεί σωστή την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα ενώ περίπου έξι στους δέκα (59%) εκτιμούν πως η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/ar...ikes-tis-uposheseis-leei-to-75/#ixzz3R5wvsypf
Μιλαμε για την συντριπτικη πλειοψηφια του Λαου.Οι μονοι μαλλον που διαφωνουν ειναι οι ραγιαδες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...ο Βαρουφακης θα ριξει νερο στο κρασι του ...Θα ριξει πολυ νερο στο κρασι του για να φερει συμφωνια.

:P: Θα του βγει ξύδι, με τόσο νερό! (Αλλά νομίζω. ότι πίνει Μαυροδάφνη...ή σαμπάνια ΚΑΪΡ! )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DarthFederer

Διάσημο μέλος

Ο DarthFederer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,281 μηνύματα.
Γιατί δεν μπορείς να ορίσεις διμερώς ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται σε βάθος 4ετίας όταν με τις τωρινές συνθήκες η χρηματοδότηση κόβεται στο τέλος του μήνα. Λογικό δεν είναι; Με το μαχαίρι στο λαιμό διαπραγμάτευση;
Και κινήσεις όπως η άρνηση της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας εκεί στοχεύουν. Είναι καθαρά συμβολικό.

Υποσχέσεις; Είδες τι ωραία που αλλάζει το νόημα των προτάσεων όταν αλλάζουμε τις λέξεις; Πολιτικό πρόγραμμα θες να πεις.

Εφόσον αποδεδειγμένα απευθύνεσαι πλέον σε μια χώρα που έχει καταψηφίσει το μνημόνιο δεν μπορείς να κάθεσαι και να απαιτείς ευθέως τη συνέχισή του. Ακούς τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης, τι ενστάσεις υπάρχουν και γιατί δεν επιδιώκουν τη συνέχιση του μνημονίου, και ψάχνεις για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αν ΔΕΝ θες να κάνεις ούτε βήμα πίσω, τότε να έχεις και τα αρχίδια να πεις από την αρχή εγώ μόνο έτσι πρόκειται να ενεργήσω αν θες, αν δε θες κάνε default και βγες απ' το ευρώ. Και από κει και πέρα είναι θέμα του άλλου πώς θα πορευθεί. Αυτά τα δήθεν "θα δε ακούσουμε τι προτάσεις έχεις αλλά εμείς πίσω δε κάνουμε, αλλά δε σου λέμε και να βγεις απ την ΕΕ, απλά κάνε κωλοτούμπα γιατί στο λέμε εμείς", δεν είναι υπεύθυνη στάση.
Αλλά φαίνεται τόσα χρόνια είχαν μάθει στη λογική αποφασίζουμε και διατάζουμε, ε τέτοιες συνήθειες δε κόβονται εύκολα.

Δυστυχως ομως οι Ευρωπαιοι δεν δειχνουν τετοια διαθεση και φανηκε και το 2012, και ο Σαμαρας ειχε υποσχεθει και ζητημα να εκανε ουτε το 1/10 απο οσα ειπε. Αυτη τη στιγμη πραγματικα ο Τσιπρας εχει δυο δρομους, ή κανει παραχωρηση, υπογραφει μια καινουρια συμφωνια που περιεχει και δυο ξεροκομματα για το λαο και τη βαφτιζει καπως αλλιως (πχ προγραμμα σταθεροτητας) ή βαραει μπουνια στο μαχαιρι και τζογαρει τα παντα ελπιζοντας να του κατσει. Με βαση οσα διερρευσαν οτι προκειται να ειπωθουν στις προγραμματικες δηλωσεις διαλεγει τον πρωτο δρομο, ηδη συζηταει για περικοπες δαπανων και για κοστολογηση καθε ενος μετρου που υποσχεται. Ειναι ενα πρωτο σωστο βημα. Τουλαχιστον δειχνει υπευθυνοτητα.

Οι αυξήσεις μισθών, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων δεν είναι μεταρρυθμίσεις, είναι η εφαρμογή του να λες στην πράξη "το μνημόνιο ήταν καταστροφικό" αντιστρέφοντας το σε ένα βαθμό.
Μεταρρυθμίσεις είναι πακέτα τροποποιήσεων σε βάθος, στον τρόπο που λειτουργούν κρατικές δομές σε κομβικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το φορολογικο, το ασφαλιστικό, και οι δημόσιες υπηρεσίες. Μεταρρύθμιση ήταν ας πούμε όταν ο Λοβέρδος πήγε και διέλυσε το ΙΚΑ μετατρέποντάς το σε ΕΟΠΠΠΠΥ ( καλά λέμε τώρα ). Το να ψάχνεις να βρεις τις 3000 απολύσεις που σου ζητά η τρόϊκα κλείνοντας την ΕΡΤ δεν είναι μεταρρύθμιση, άλλο πώς το βαφτίζει ο καθένας.

Μεγαλύτεροι μισθοί σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη άρα και κίνηση της αγοράς. Αλλά προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος που τους θες να ανεβούν.

Η λογικη οτι η οικονομια στηριζεται απο την καταναλωση ηταν αυτη που μας οδηγησε μεχρι εδω σημερα. Δεν λεω οτι ηταν σωστες οι περικοπες σε μισθους κι ειδικα σε συνταξεις, αλλα δεν λυνεις το προβλημα ριχνοντας δανεικα λεφτα παλι στην αγορα. Αυτο που θα φερει πλουτο ειναι νεες επιχειρησεις που θα μπορεσουν να παραγουν, κατι που δεν κανει κανενας στην Ελλαδα. Και οταν εννοω επιχειρησεις δεν εννοω σουβλατζιδικα και καφετεριες. Τις επιχειρησεις μπορεις να τις βοηθησεις, με επιδοτηση δανειων, χαμηλη φορολογια για πεντε χρονια κλπ. Κερδισμενος θα βγεις. Να μια μεταρρυθμιση για παραδειγμα.

Μέτρα ενάντια στον ιδιωτικό τομέα; Ποια είναι αυτά τα μέτρα που πλήττουν τον ιδιωτικό τομέα; Οι αυξήσεις των μισθών; Ή η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων; Μήπως έχουμε και κανένα τρελό κόστος εργασίας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δε το ξέρω; Ποια είναι αυτά τα μετρα που ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα για να καταλάβω. Το να πάει ο βασικός στα 100 ευρώ; να καθιερωθεί η ελαστική απασχόληση; Να καταργηθεί και τυπικά το 8ωρο; Ε να τα κάνουμε τότε μη χαλάσουμε σε κανέναν μεγαλοκεφαλαιούχο χατήρι... θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται.

Κι αυτό το αστειάκι με τις δήθεν επενδύσεις πολύ κράτησε. Ξεκίνησε με κεντρικό σύθημα του Σαμαρά και κατέληξε καραμέλα κάθε νεοφιλελεύθερου. Αν ο αριθμός των επενδύσεων εξαρτώνταν αποκλειστικά από το ύψος του εισοδήματος τότε χώρες όπως η Ινδονησία και το Μπαγλαντές θα ήταν ανεπτυγμένες και χώρες όπως η Ολλάνδία και η Δανία θα πεινούσαν. Δεν πάει έτσι.
Και να το χέσω εγώ αν ο κάθε μεγαλοεπενδυτής γουστάρει σύγχρονους σκλάβους για να μας κάνει τη χάρη να μεταφέρει τη βιομηχανία του στην Ελλάδα. Αν αυτές είναι οι δήθεν επενδύσεις που οραματιζόμαστε να μη σώσουν κι έρθουν!

Ανεφερα εγω να παει ο βασικος στα 100€; Μην παμε απο το ενα ακρο στο αλλο. Αλλα αυτη τη στιγμη, οταν υπαρχει κλιμα υφεσης ακομα στην αγορα, το να αυξησεις τον βασικο μισθο απο τα 500 στα 750 δεν θα βοηθησει. Αυτο μπορεις να το κανεις σε βαθος χρονου κι εφοσον εχεις επιστρεψει σε αναπτυξη. Αν θες να ενισχυσεις τον ιδιωτικο τομεα, κοβεις απο τη φορολογια. Ακομα και μικρες επιχειρησεις εχουν στραγγιξει απο την εφορια αυτη τη στιγμη. Ιδιωτικος τομεας δεν ειναι μονο οι μεγαλες εταιριες. Αλλα κι αυτες ακομα πηγαινουν οπου ειναι χαμηλη η φορολογια. Ξερεις γιατι αμερικανικοι κολοσσοι εδρευουν στην Ιρλανδια; Λογω του χαμηλοτατου συντελεστη φορολογιας που εχει στις επιχειρησεις. Αυτη τη στιγμη ειτε το θελουμε ειτε οχι, κουμαντο κανουν οι επιχειρησεις, οχι οι κυβερνησεις. Και οπως σηκωθηκαν κι εφυγαν ποσες επιχειρησεις στην Ελλαδα, αν δεν τις πας με το καλο, θα φυγουν αλλες τοσες. Και καθε επιχειρηση που φευγει αφηνει πισω της ανεργους και χαμενα εσοδα για το κρατος. Οχι και τοσο καλο τελικα

Πού το είδες αυτό; Έχεις ακούσει ποτέ τον Τόμσεν να μιλά για συγκεκριμένα μέτρα πχ στο φορολογικό; Αριθμό απολύσεων ζητούν, μειώσεις μισθών, και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Σε απόλυτα νούμερα.
Το μέγεθος του πλεονάσματος εσύ τι λες όσο θέλουμε μπορεί να είναι; Κι αυτό από την τρόϊκα οριζόταν. Γιατί γίνεται όλος ο πανικός αυτή τη στιγμή να μας αφήοσυν να διατηρούμε μικρότερο πλεόνασμα; Λες από τη καλή τους τη καρδιά να μας άφηναν;
Και με το παρόν καθεστώς αν υπήρχε μια πιθανότητα να υπήρχε περίσσεια χρημάτων σιγά μη πήγαινε σε σχολεία και νοσοκομεία, θα το χωναν σφήνα στο προϋπολογισμό για αποπληρωμή του χρέους που είναι τόσο ιερό για κάποιους.

Η τροικα εχει πολλες φορες δηλωσει πως η επιλογη των μετρων ηταν καθαρα επιλογη της Ελληνικης Κυβερνησης τις οποιες βαφτιζανε απαιτησεις των δανειστων για να πεταξουν την ευθυνη απο την πλατη τους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναφέρονται πάντα σε εταιρείες. Εκεί νοίκι δεν υπάρχει. Πουλάς ως δημόσιο τις μετοχές που σου αναλογούν και γεια σας. Και αυτό πέρα από το ότι σε πλήττει ως κράτος οικονομικά γιατί αντί να εισπράττεις εσύ, το κάνει ο ιδιώτης, σε πλήττει και πολιτικά. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να εκχωρήσουμε τον πλήρη έλεγχο της ενέργειας και του νερού πχ σε ιδιώτες; Γιατί από ένα σημείο και μετά τίθεται και θέμα εθνικής κυριαρχίας.

Και αυτή τη λογική ακόμα κι αν μιλάμε για εκτάσεις γης, ό,τι κι αν είναι αυτό, όταν δεν γίνεται με σχέδιο, μελετημένα, αλλά εσπευσμένα μπας και τσεπωθεί κάνα φράγκο τη βρίσκω εντελώς foul.

Πρώτον προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τουλάχιστον τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως θα φροντίσουν οι διαδικασίες να είναι όσο πιο διαφανείς και επωφελείς γίνεται. Μου μιλάς για το ελληνικό, εδώ οι μισοί αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας έχουν εκχωρηθεί σε ημέτερους να τσεπώνουν τα λεφτά από τα διόδια με αντάλλαγμα την και καλά συντήρηση. Και βλέπεις κάτι Κορίνθου-Πατρών και είναι σε κατάσταση διάλυσης.

Δεύτερον είτε το πεις νοίκι είναι πώληση είναι πρακτικά το ίδιο γιατί αυτά αποφασίζονται σε βάθος χρόνου και δεσμεύεσαι σε αυτό, δε θα πάει ο άλλος να ρίξει λεφτά κάπου για να μπορείς να του πεις εσύ μετά από 15 χρόνια δρόμο.

Τρίτον όπως λέω και πιο πάνω τέτοιες ενέργιες πρέπει να αποφασίζονται πάντα με γνώμονα το κρατικο συμφέρον. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι σε κατάσταση πτώχευσης. Όταν είσαι σε τέτοιο καθεστώς ΔΕΝ είσαι σε θέση να συζητάς για εκχωρήσεις εθνικών πόρων γιατί βρίσκεσαι de facto σε δυσμενή θέση. Και θα μπορούσα να πάω ένα βήμα πιο πέρα και να πω πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει συμφέρον από όλο αυτό, πώς περιμένουν κάποιοι πώς και πώς να βρεθεί η χώρα σε τέτοια θέση για να έρθουν κάποιοι σωτήρες να αγοράσουν τα πάντα σε τιμή ευκαιρείας.
Εσύ ως επιχειρηματίας τσιμπάς φιλέτα του δημοσίου σε καλή τιμή, χτίζεις ένα ωραίο τουριστικό θέρετρο, και βάζεις κανένα ντόπιο να βαράει 12ωρα για ψίχουλα. Και από την άλλη έχεις και το σύγχρονο αστό νεοέλληνα που προσκυνά την άφιξη της ανάπτυξης. Όλοι κερδίζουν ε;

Μια που λέμε για πωλήσεις για το σκοπό επενδύσεων δηλαδή. Προσωπικά το βρίσκω ΞΕΦΤΙΛΑ να πηγαίνει κάποιος Ρόδο, να βλέπει τα 5αστερα που χτίζονται το ένα μετά το άλλο για να φιλοξενούν Ευρωπαίους και Αμερικανούς τουρίστες με γκαφρά, και ο Έλληνας να μη μπορει να πάει για διακοπές μέχρι την Άιγινα. Κάπως έτσι γίνεσαι φιλοξενούμενος στην ίδια σου τη χώρα.

Πρωτον αρκετες απο τις κρατικες εταιριες ειναι ζημιογονες οποτε δεν εισπραττει στην πραγματικοτητα το κρατος. Θα μου πεις το παραδειγμα του ΟΠΑΠ και θα εχεις δικιο. Θεωρω κι εγω λαθος την πωληση του ΟΠΑΠ αλλα ακομα περισσοτερο την παροχη στο νεο ιδιοκτητη του μονοπωλιου στα τυχερα παιχνιδια. Ηταν φαουλ της κυβερνησης.

Δευτερον οταν μιλαμε για εκτασεις ή για υποδομες παντα υπαρχει συμβαση παραχωρησης οπως εγινε με τα περιφερειακα αεροδρομια. Ολα αυτα χρειαζονται επενδυσεις, χρημα που αυτη τη στιγμη δεν μπορει το κρατος να ριξει. Κι αναφερομαι στο Ελληνικο επειδη προεκλογικα ειχε γινει σημαια του ΣΥΡΙΖΑ οτι θα εμποδισει την παραχωρηση του. Εχεις αυτη τη στιγμη το μεγαλυτερο φιλετο της Ευρωπης και το εχεις ανεκμεταλλευτο χωρις να μπορεις να επενδυσεις σε αυτο. Οποτε εχεις δυο επιλογες 1) το κρατας ετσι και περιμενεις να πλουτισεις για να το αξιοποιησεις 2) το παραχωρεις σε ιδιωτη με μια σοβαρη συμβαση που θα καθοριζει τις υποχρεωσεις του, εισπραττεις καποιο ποσο απευθειας στα κρατικα ταμεια (που ειναι το αμεσο οφελος) ενω σε ενα διαστημα 2-3 ετων θα ανοιξουν νεες θεσεις εργασιας που θα καλυφθουν απο καποιους ανεργους (εμμεσο οφελος) ενω θα εισπραττεις και ΦΠΑ. Το αν το κρατος δεν εκανε συμφερουσες συμβασεις για τους αυτοκινητοδρομους, δεν φταιει η ιδια η ιδιωτικοποιηση αλλα το υπουργειο που δεν την υλοποιησε σωστα.

Τελος για την ενεργεια, δεν θεωρω απαραιτητη την πωληση της ΔΕΗ αλλα θεωρω χρησιμο 1) το ανοιγμα της αγορας ενεργειας οπως εγινε και με την τηλεφωνια, αυτη τη στιγμη πληρωνουμε πολυ ακριβα το μονοπωλιο της ΔΕΗ 2) τον εξορθολογισμο της ΔΕΗ ωστε αυτη να μην εχεις ζημιες

Τι;
Η ΝΔ δια των εκπροσώπων της άρχισε τη δήθεν αντιπολίτευση ήδη από την άλλη μέρα τον εκλογών όταν κάθονταν και έκραζαν το Τσίπρα που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ήδη έχουν βάλει το Καραγκούνη και κράζει τον Τσίπρα και το Βαρουφάκη πως με τα ταξίδια τους δυσφημούν τη χώρα, και πως πάνε για νέο μνημόνιο στη θέση του παλιού, χειρότερο και με πιο σκληρούς όρους. Κάθε άλλο παρά ήσυχοι είναι.
Δε χρειάζονται κάτι να κριτικάρουν. Καλή λεζάντα να βγει στο παράθυρο και μας κάνει.

Ελα τωρα, εκαναν εκει μια γελοιοτητα με τον ορκο (λες και αυτο ηταν το προβλημα του Τσιπρα) για να χτυπησουν τους θρησκους (που καποιοι εχουν αρχισει να βλεπουν την ΧΑ σαν μονοδρομο πλεον για "σωθει" η παραδοση). Αυτο που δηλωσαν ηταν οτι ο Τσιπρας δυσφημησε την Ελλαδα οταν ηταν στην Ρωμη, κατι που θυμισε καρμπον τον ΓΑΠ. Οταν ξεκινουν να περασουν τα πρωτα μετρα, τοτε θα γινει σοβαρη αντιπολιτευση και ελπιζω και το λεω ειλικρινα, να ειναι υπευθυνη αντιπολιτευση και οχι να αρνουνται τα παντα, οπως εκανε ο συριζα.

Για επιμήκυνση μιλούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εννοούσαν επιμύκηνση στα deadline των δημοσιονομικών στόχων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που λέει απ' την αρχή είναι αφήστε μας να ορίσουμε ένα μεσοδιάστημα 3-4 μηνών μέσα στο οποίο να κάτσουμε να ορίσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμενους στόχους για όλη τη 4ετία που προκειται να κυβερνήσουμε. Κι όχι επίσκεψη της τρόικας κάθε 3μηνο για να τραβάει αυτιά.

Ο Βαρουφάκης αυτό που τους πρότεινε αντί για κούρεμα είναι ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Το οποίο απ' ό,τι καταλαβαίνω προσωπικά σημαίνει πως δεν κουρεύεται κανένα χρέος εφόσον όμως δεσμεύεσαι πως θα υπάρχει κάποιο κατώτατο όριο στους δείκτες ανάπτυξης της χώρας.
Όπως σε ένα δάνειο, ας πούμε να πεις πως αν φτάσω και η δόση ξεπεράσει το 50% του μισθού σταματάω να σε ξεπληρώνω. Δεν είμαι σίγουρος μπορεί να λέω και βλακείες αλλά είχα δει κάπου που το εξηγούσε.

Οχι. Συζητουσαν ηδη απο την εποχη του ΠΑΣΟΚ την επιμηκυνση στα δανεια σε συνδυασμο με μειωση των επιτοκιων. Και ως ενα βαθμο εχει γινει, η Ελλαδα αυτη τη στιγμη δανειζεται με χαμηλοτερο επιτοκιο απο οτι πολλες Ευρωπαικες χωρες δανειζονται απο τις αγορες.

Αυτο που ζηταει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινει δεκτο απο την Ευρωπη ωστοσο ισως πεσει στο τραπεζι η μειωση των στοχων για πλεονασμα και το να μην χρεωνονται οι κρατικες επενδυσεις στις δημοσιονομικες δαπανες. Ειναι ενα μικρο οφελος.

Η τρόικα είναι απλά μια ομάδα τεχνοκρατών που έρχονται για να επιβάλλουν κάποια μέτρα. Ούτε έχουν κάτι να συζητήσουν ούτε εκπροσωπούν κάποια χώρα. Τη διαπραγμάτευση την κάνεις με το eurogroup και την ΕΕ κατεπέκταση.

Η Τροικα αποτελειται απο εναν εκπροσωπο του καθε δανειστη. Ενας απο την ΕΚΤ, ενας απο την ΕΕ και ενας απο το ΔΝΤ. Αλλωστε αν την αρνουνταν, ο Βαρουφακης δεν θα συναντιοταν με τον Τομσεν.

Το είπα και πιο πάνω, το να λες πως εγώ δεν υποστηρίζω τη σύγκρουση σημαίνει πως αν πας και κάνεις κάτι τρελό εγώ δεν θα ακολουθήσω. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δείχνει απλά πως παίρνεις ουδέτερη θέση. Καμία χώρα πέραν της Γερμανίας δε βγήκε να ζητήσει ανοιχτά συνέχιση του μνημονίου, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων. Αυτό που λένε όλοι είναι πως ευεπιστούν να βρεθεί λύση το συντομότερο.

Τώρα αν ρωτάς γιατί κι όσοι συμφωνούν με την Ελλάδα δεν το λένε ανοιχτά ως χώρα, ε γιατί πολλοί είναι κότες λυράτες. Ο Hollande πρώτος και καλύτερος, που άλλα λέει στον Τσίπρα και άλλα στις δηλώσεις.

Αυτη τη στιγμη τα νηματα στην Ευρωζωνη τα κινει η Γερμανια. Λαθος, αλλα ετσι ειναι. Κανενας τωρα δεν θελει να εχει τη Γερμανια απεναντι του. Και οταν κανει την κοτα οπως ειπες και η Γαλλια, που υποτιθεται την περιμεναμε σαν σωτηρα της Ευρωπης, δεν μπορεις να περιμενεις στηριξη απο καπου αλλου.

Όχι γιατί είναι δεξιός. Τρομερά απλό κι όμως πολλοί δε το καταλαβαίνουν. Επίσης πολλοί απ' ό,τι φαινεται έχουν μνήμη ψαριού. Η ΝΔ επί εποχές Καραμανλή δεν έβαζε οριζόντιους φόρους; δε μείωνε συνταξιοδοτικα όρια; δεν έκανε ιδιωτικοποιήσεις; Προφανώς και όχι στο σημερινό βαθμό, όχι όλα, πχ απολύσεις δε θα κάνεις από ιδεολογία. Αλλά πολλά από αυτά είναι δεξιές θέσεις. Το ότι έγιναν σε υπερθετικό βαθμό δεν το αναιρούν αυτό.
Έχετε δει ποτέ καμιά δεξιά κυβέρνηση να αυξάνει μισθούς και να παίρνει κοινωνικά μέτρα;

Μπορουσε να γινει αρεστος στον κοσμο χωρις να μοιρασει επιδοματα. Μειωνε τη φορολογια (σε εισοδημα, ακινητα, αυτοκινητα κλπ) κι εδινε αυξησεις στο δημοσιο τομεα. Τις καλες εποχες και η δεξια εδινε αυξησεις. Αυτο που εριξε τον Καραμανλη ηταν οτι ειχε ανακοινωσει παγωμα μισθων. Αν ο Σαμαρας αρχισε να επαναφερει μισθους και συνταξεις στο δημοσιο, θα ειχε πολυ μεγαλυτερη απηχηση. Δεν ειναι τρελος. Ιδιωτικοποιησεις εγιναν κι επι Καραμανλη, συγκεκριμενα η μεγαλυτερη ηταν ο ΟΤΕ που παραχωρηθηκε σε ακριβη τιμη στη DT (που δεν ανηκει στο γερμανικο κρατος, μονο μετοχος ειναι) και ταυτοχρονα ανοιξε η αγορα τηλεφωνιας. Δεν βγηκαμε χαμενοι απο αυτη την κινηση.

Ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του όντως ευθύνεται για πάρα πολλά πράγματα. Έφαγαν ΠΟΛΥ χρήμα, και είχαν για υπουργούς και άτομα που δεν άξιζαν ( όχι όλοι όμως ). Αλλά τέτοιες εποχές η ΝΔ ήταν καθαρά κεντρωδεξιό κόμμα. Ο Σαμαράς όταν βγήκε το πρώτο που έκανε ήταν να συσπειρώσει όλα τα ακροδεξιά φασισταριά. Ήταν αυτή η κυβέρνηση που καθιέρωσε τα κάγκελα γύρω από τη βουλή, που ενίσχυσε το καθεστώς τρομοκρατίας από όλες τις απόψεις. Ακόμα και στο επικοινωνιακό μέχρι το 2009 κρατούνταν τα προσχήματα. Πλέον βλέπεις κομματικούς εκπροσώπους που μιλούν είτε με κοπτοραπτική σε βίντεο, είτε με ρητορική νηπιαγωγίου. Πότε άλλωτε κυρήχθηκαν τόσες επιτάξεις σε απεργίες στα χρονικά; πότε είχαν ξανά γίνει τόσες σκούπες μεταναστών στην Αθήνα;

Ποια ακροδεξια φασισταρια συγκεντρωσε ρε συ; Απλα εκανε τη ΝΔ καθαρα δεξιο κομμα, αποκοπηκε καπως απο το κεντρο. Τα καγκελα κλπ τα ξεκινησε το ΠΑΣΟΚ που απο το 2009 μεχρι και τις εκλογες ηταν ακομα στην εξουσια. Τα προγραμματα κατα των μεταναστων ηταν αναγκαια για να ανακοπει η πορεια της ΧΑ. Μεχρι τοτε οι ΧΑυγιτες εκμεταλλευονταν το προβλημα της λαθρομεταναστευσης αυξανοντας πολυ την επιρροη τους σε περιοχες που ειχαν πληγει. Ηταν αργα ομως, η ΧΑ πλεον εχει φτιαξει γερο ακροατηριο που δεν ειναι ευκολο να διαλυθει. Η επιταξη ειναι μερικες φορες αναγκαια οταν η απεργια γινεται καταχρηστικη και εμποδιζει την ομαλη λειτουργια της κοινωνιας. Αν μια ομαδα ανθρωπων επειδη χανουν τα προνομια τους ταλαιπωρουν 4,000,000 ανθρωπους για μεγαλο διαστημα κοβοντας τις συγκοινωνιες στην Αθηνα, τοτε ναι μαζι του να τους επιταξει. Και να εισαι σιγουρος πως το ιδιο θα κανει και ο Τσιπρας αν βρεθει σε παροιμοια θεση

Γενικά για μένα Ο Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος πολύ ηλίθιος και κοντόφθαλμος, χωρίς ιδέες και όραμα. Και αυτό φαίνεται και από τα άτομα που τον συμβουλεύουν πχ Κρανιδιώτης. Ο μόνος λόγος που είναι ακόμα στο 20+% σαν κόμμα η ΝΔ είναι πως πλέον συμβολίζει τις συμβατικές πολιτικές του μνημονίου και της δήθεν σταθερότητας. Αναμενόμενο ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ έπεσε λόγω της πολιτικής του θέσης ( καταλαμβάνει έναν πολιτικό χώρο που δνε υπάρχει πια ) ένα μεγαλο κομμάτι ψηφοφόρων του να πάει στη ΝΔ.

Οι συγκυρίες δε με ενδιαφέρουν γιατί δε νομίζω πως παίζουν τόσο μεγάλο όσο όσο φαινεται. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα μέτρα στην 3ετία ήταν της τρόικας όχι της κυβέρνησης. Απλά ο Σαμαράς φρόντισε να κάνει το καθεστώς αρκετά απολυταρχικό ώστε να περάσει αυτά που θέλει, αν ήταν η παλιά ΝΔ στη θέση τους θα χε πέσει στον 1 χρόνο.

Αυτά τα πρόσωπα που αναφέρεις είναι ανίκανοι και κλέφτες. Δες και σημερινά πρόσωπα τώρα: Άδωνις. Βορίδης, Μπαλτάκος, Αθανασίου. ΚΑΙ ανικανοι, ΚΑΙ κλέφτες, ΚΑΙ φασίστες. deadly combo.

Κατά τα άλλα ο Αντώναρος προφανώς τώρα δεν τα λέει τυχαία, το προφίλ του σώζει. Αλλά έχει δίκιο αυτό λέω. Βέβαια αυτό δε αναιρεί πως τόσα χρόνια καλά έτρωγε κι αυτός.

Ο πολιτικος χωρος που ηταν το ΠΑΣΟΚ υπαρχει ακομα, για αυτο υπαρχουν και τοσα κομματα σε εκεινη την περιοχη. Οι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ δεν εγιναν ξαφνικα νεοκομμουνιστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτη τη στιγμη εκπροσωσει ΚΑΙ την κεντροαριστερα και πιστευω πως ο Τσιπρας αυτο επιδιωκει, να γινει ΠΑΣΟΚ στη θεση του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ πηγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποταμι, παλιοτερα στη ΔΗΜΑΡ, οχι παντως στη ΝΔ. Αν απογοητευτουν απο τον Συριζα θα στραφουν σε μια νεα κεντροαριστερη παραταξη που θα αναλαβει τη θεση του Συριζα. Αυτο θα ειναι και το μεγαλο στοιχημα του Τσιπρα. Να γινει για χρονια ο αρχηγος της κεντροαριστερας, ηδη ο Ρεντσι προτεινε να προσκληθει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαιους Σοσιαλιστες μαζι με αλλα κεντροαριστερα κομμα οπως το PD στην Ιταλια και το SPD της Γερμανιας.

Οσο για τα προσωπα της κυβερνησης Σαμαρα, απο τη στιγμη που δεν εχουν αποκαλυφθει σκανδαλα κραταω μικρο καλαθι για το κατα ποσο ειναι κλεφτες. Μπορει να βγουν, θα μαι ο πρωτος που θα κανει κριτικη οπως κανω και στην κυβερνηση της ΝΔ 04-09. Οσο για το παρελθον καποιων στελεχων που χαρακτηριζεις φασιστες, πραγματικα δεν με ενδιαφερει, θεωρω εξισου ακραιο καποιος να ειναι κομμουνιστης, οπως ηταν ο Τσιπρας στα νιατα του με το να ειναι καποιος ακροδεξιος. Αλλωστε ποσα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ηταν ακροαριστεροι στα νιατα τους, αυτο δεν τους εμποδισε να κανουν πολτικη καριερα. Αυτη τη στιγμη ο Βοριδης κυριως εκπροσωπει τη δεξια ταση της ΝΔ και πρεπει να υπαρχει τετοια, διοτι εχασε πανω απο 10% δεξιων ψηφοφορων σε ΧΑ και ΑΝΕΛ, ψηφοφορους που παλια ψηφιζαν ΝΔ και τωρα στραφηκαν σε αλλα δεξια κομματα. Αλλωστε ο Σαμαρας προωθει δυο ατομα για βαρια στελεχη, τον Βοριδη και τον Μητσοτακη, ο ενας εκπροσωπει τη δεξια ο αλλος το κεντρο. Σε ενα τετοιο κομμα πρεπει να υπαρχουν και οι δυο πλευρες οπως στον Συριζα υπαρχουν οι Αριστεροι αλλα και οι Πασοκογενεις

(με πεθανες παντως με τοσο μεγαλο σχολιο :P )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,355 μηνύματα.
Ας τελειωνουν τα παραμυθια.
Δεν πιστευω πραγματικα οτι ολοι οσοι υποστηριζουν σαμαρα και ΣΙΑ,ειναι εκ του πονηρου.
Το θεμα ειναι,για ποσο θα αρνουνται την πραγματικοτητα;
Επιτελους ξυπνηστε,δειτε και κανενα ντοκιμαντερ,ενημερωθειτε πολυπλευρα,μα εξαιτιας των χαπατων τοσα χρονια τωρα εχουμε καταστραφει.
Ενα μικρο δειγμα του τι συμβαινει.
Το Πορτογαλικό βίντεο που απαγορεύτηκε στη Γερμανία και πρέπει να δουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες!

Πρόκειται για το βίντεο, του οποίου την προβολή εμπόδισε η γερμανική κυβέρνηση ως “πολιτικά επιζήμιου”, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί ο εμπνευστής και υπεύθυνος για το βίντεο Marcelo Rebelo de Sousa, πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και τέως υπουργός στην Πορτογαλία στην Γερμανική Πρεσβεία στη Λισαβόνα, δηλώνοντας, πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως είναι αποφασισμένος να δείξει το βίντεο στο γερμανικό λαό, στον οποίο και απευθύνεται και όχι μόνο.


Αυτό που φαίνεται καθαρά: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχουν στοχοποιήσει... Τα ίδια μέτρα, τα ίδια επιχειρήματα, οι ίδιες μέθοδοι!
Πώς λοιπόν να το παρουσιάσουν στο γερμανικό λαό που τον θέλουν να τρώει κουτόχορτο και τον βομβαρδίζουν καθημερινά με ένα σωρό ψέματα δημιουργώντας τα γνωστά στερεότυπα για τους τεμπέληδες του Νότου;

Πηγή
Ειναι πολυ μικρο το βιντεο,5λεπτο αν θυμαμαι καλα,αξιζει να το δειτε.Και βασικα ελαχιστα λεει.Την κορυφη του παγοβουνου δειχνει.Ποιος αρνηται οτι η γερμανια κανει κουμαντο στην ευρωπη;Εχει απιστευτα συμφεροντα με τις πολυεθνικες της,δημιουργει τετοιες καταστασεις που ολες οι χωρες γινονται υποχειρια τους.Ξερουν αυτοι τι κανουν.Ειναι παλι η προσπαθεια τους για κυριαρχια,ας μην πω παγκοσμια,σιγουρα ομως πανευρωπαικη.
Μην παρεξηγηθω,δεν εχω απολυτως τιποτα με τον γερμανικο λαο,με ΚΑΝΕΝΑΝ λαο.
Το ζητημα ειναι οτι τους κοιμιζουν,οπως κοιμιζουν και ολους τους λαους.
Και ξαναλεω δειτε το ντοκιμαντερ του Κουλογλου,oligarchy μπας και ανοιξουν τα ματακια σε αυτους που κοιμουνται.
Εδω δεν χωρανε πολιτικα πιστευω και ιδεολογιες,ας σταματησουν επι τελους να ειναι οπαδοι και ας δουν την πραγματικοτητα και το συμφερον των λαων και οχι των πολυεθνικων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

unπαικτable

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο unπαικτable αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 963 μηνύματα.
Ενταξει, εχει μεγαλη διαφορα το προβλημα της Ελλαδας με της Ισλανδιας. Στην Ισλανδια το μεγαλο τους προβλημα ηταν το χρεος των τραπεζων, οχι του κρατους.

Και στην Ελλαδα εχουμε πολυ μεγαλο ιδιωτικο χρεος το οποιο εχει μεταφερθει σε δημοσιο. Κατι αναλογο δηλαδη που πηγε να γινει στην Ισλανδια και δεν δεχτηκαν.
Η κυριοτερη διαφορα μεταξυ Ελλαδας και Ισλανδιας(οπως ειπε και καποιος παραπανω) ειναι οτι δεν εχουμε την ευελιξια του εθνικου νομισματος.

Η λογικη οτι η οικονομια στηριζεται απο την καταναλωση ηταν αυτη που μας οδηγησε μεχρι εδω σημερα. Δεν λεω οτι ηταν σωστες οι περικοπες σε μισθους κι ειδικα σε συνταξεις, αλλα δεν λυνεις το προβλημα ριχνοντας δανεικα λεφτα παλι στην αγορα. Αυτο που θα φερει πλουτο ειναι νεες επιχειρησεις που θα μπορεσουν να παραγουν, κατι που δεν κανει κανενας στην Ελλαδα. Και οταν εννοω επιχειρησεις δεν εννοω σουβλατζιδικα και καφετεριες. Τις επιχειρησεις μπορεις να τις βοηθησεις, με επιδοτηση δανειων, χαμηλη φορολογια για πεντε χρονια κλπ. Κερδισμενος θα βγεις. Να μια μεταρρυθμιση για παραδειγμα.

Αμα δεν αυξηθει η καταναλωση, ποιος θα καταναλωνει τα προϊοντα απο τις επιχειρησεις που θα δημιουργηθουν;
Το να ριξεις χρημα στην αγορα σε περιοδο παρατεταμενης κρισης ειναι μια ευρεως αποδεκτη αποψη και δεν ειναι καποιος παραλογισμος που επινοησε ο ΣΥΡΙΖΑς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top