Dias
Επιφανές μέλος


Μάλλον τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι και πολύ της μόδας. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν άπειρες επιλογές γλυκών. Μου έχουν διηγηθεί ότι πριν χρόνια, σε όλα τα σπίτια, είτε στα χωριά είτε στις πόλεις, έφτιαχναν γλυκό του κουταλιού. Το είχαν πολλές φορές κρυμμένο για να κεράσουν τον επισκέπτη, όμως τα παιδιά το έβρισκαν και το άδειαζαν. Σήμερα σπάνια κάποιος θα κεράσει τέτοιο γλυκό. Ίσως σε κάποιες ταβέρνες σαν επιδόρπιο μαζί με γιαούρτι. Υπάρχουν βέβαια και τα βιομηχανοποιημένα στα σούπερ - μάρκετ, αλλά αυτά δε λένε και πολλά. Από ότι φαίνεται από το απόκτημά μας, σε κάποια χωριά πρέπει να έχουν μείνει κάποιες γιαγιάδες που ακόμα φτιάχνουν τα καλά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.
Σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού;






Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Claire Rentfield
Περιβόητο μέλος



Σωστά όλα όσα λες, είναι κρίμα που δεν τα προτιμούν οι περισσότεροι γιατί είναι πολύ πιο υγιεινά από όλα τα άλλα γλυκά. Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν αν θέλουμε γλυκό, να τρώμε γλυκό του κουταλιού.
Βέβαια όπως είπες κι εσύ, κανείς δεν μένει στην μεριδούλα του αλλά εύκολα αδειάζεις το βαζάκι μέσα σε λίγη ώρα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nelliel
Περιβόητο μέλος


Τα λατρευω σκετα ή πανω σε σπιτικο παγωτο βανιλια!
Μεγαλη ποσοτητα (πανω απο 3-4 συκαλακια ή κερασια) δεν μπορω να φαω γιατι με λιγωνουν παρα πολυ και να πω την αληθεια δεν λατρευω ιδιαιτερα τα γλυκα γενικοτερα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ultraviolence
Τιμώμενο Μέλος


Με κάποιο γιαούρτι ή πάνω σε παγωτό είναι μια χαρά αυτά τα γλυκά,τώρα για να τα φας σκέτα,πρέπει να έχεις δίπλα σου άφθονο νερό γιατι θα το χρειαστεις! Αυτό είναι ίσως το μόνο μειονέκτημα τους,ότι σε λιγώνουν.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
bekker
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vassilis498
Διακεκριμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Vold
Πολύ δραστήριο μέλος


Εμένα πάντως δεν με τρελαίνουν. Βέβαια δεν έχω δοκιμάσει και πολλές φορές.
Προτιμώ να φάω το φρούτο όπως είναι, φρέσκο φρέσκο

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kleop
Πολύ δραστήριο μέλος


Αυτα που λατρευω περισσοτερο ειναι το τριανταφυλλο,περγαμοντο,φραουλα και το καρυδατο το οποιο μας το ειχαν φερει απο το Αμυνταιο Φλωρινας(δεν ξερω αν το εχει δοκιμασει κανεις).Εχει καταπληκτικη γευση και παρολο που εχω χρονια να το δοκιμασω την θυμαμαι ακομα.
Συκο,καρυδακι και κολοκυθι ανηκουν στα τραγανα που και αυτα ειναι πολυ ωραια.
Γενικοτερα δεν λεω ποτε οχι στα γλυκα ειτε εχουν σοκολατα ειτε οχι.

Καρπουζακι δεν εχω φαει ποτε.Αξιζει λετε ε;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Con_Boo
Νεοφερμένο μέλος


Τελευταία φορά που είχα φάει καλό γλυκό κουταλιού ήταν στο Πήλιο πριν κάποια χρόνια (μιας και δεν έχω γιαγιά να μου φτιάξει

Αγαπημένο: Νερατζάκι! Μ'αρέσει που είναι γλυκό και ξινό ταυτόχρονα!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
faeton
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 545651
Επισκέπτης



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
methexys
Τιμώμενο Μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Συκαλάκι, νεραντζάκι, κερασάκι, μηλαράκι, καρυδάκι, κολοκύθι, φράουλα, περγαμόντο, σταφύλι, βύσσινο, βερίκοκο, ακτινίδιο, καρπουζάκι, ντοματάκι, κυδώνι, τριαντάφυλλο, λεμόνι, πορτοκάλι, καρότο, μανταρίνι, αχλαδάκι, παντζάρι, κάστανο, μελιτζανάκι, φράπα, φιστίκι, γκρέιπφρουτ, φραγκόσυκο, δαμάσκηνο, κουμκουάτ, βατόμουρο, κουφέτο, …
(Όποιος θυμάται κι άλλα, ας συμπληρώσει τον κατάλογο).
Και μια απορία: Υπάρχουν τα γλυκά του κουταλιού σε άλλα κράτη; (Μόνο στην Τουρκία έχει τύχει να τα δω).








Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
NightOwl
Νεοφερμένο μέλος


Τα θεωρώ κορυφαία!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Σταφύλι Γλυκό του Κουταλιού με Πορτοκάλι
Περιγραφή: Υπερνόστιμο κι ελαφρά αρωματικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι με επίγευση πορτοκαλιού.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό ρόγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια (πλυμένα),
- ½ κιλό ζάχαρη (προτιμώ την ακατέργαστη και στις μαρμελάδες),
- χυμός από 2 πορτοκάλια,
- ολόκληρη φλούδα από ένα πορτοκάλι,
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού.
Πώς το κάνουμε:
1. Από βραδύς τοποθετώ σε ένα βαθύ σκεύος τα σταφύλια με την ζάχαρη, τον χυμό και την φλούδα πορτοκαλιού και τα αφήνω όλο το βράδυ να αφήσουν τα υγρά τους.
2. Το επόμενο πρωινό αφού δώσω μια δυνατή βράση (9/9) συνεχίζω το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) για 15’ περίπου ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να καραμελώσει ελαφρά κι ανεπαίσθητα. Στα μισά του χρόνου βράσης προσθέτω και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω την πυκνότητα του σιροπιού και ξέρω ότι αυτό είναι έτοιμο όταν ρίξω μία σταγόνα στο χείλος ενός πιάτου κι αυτή δεν κυλίσει αλλά παραμείνει στην θέση της.
3. Αφού βράσει το γλυκό σταφύλι αφαιρώ την ολόκληρη φλούδα πορτοκαλιού κι αποσύρω το γλυκό από την φωτιά.
4. Όσο ακόμα είναι ζεστό το γλυκό το αδειάζω με το ειδικό χωνί σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία κλείνω κι αναποδογυρίζω με το καπάκι προς τα κάτω για να σφραγιστεί ο αέρας και να κονσερβοποιηθεί το γλυκό.

Λέμε να το τολμήσουμε...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Anonyme
Δραστήριο μέλος


Α, επίσης να προσέξετε τα πορτοκάλια, να μην είναι πολύ γλυκά, γιατί μπορεί να βγει υπερβολικά γλυκό στο τέλος. Έφτιαξα χθες μαρμελάδα (πορτοκάλι) και τα άτιμα ήταν υπερβολικά γλυκά και, αν και έβαλα λιγότερη ζάχαρη, μου φαίνεται πετιμέζι. Την έσωσα κάπως προσθέτοντας χυμό από ένα λεμόνι (και τις φλούδες ολόκληρες) κατά τον βρασμό, αλλά και πάλι... Βέβαια τη θέλω για cheesecake, άρα πιστεύω θα ισορροπήσει η γεύση.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Όσο για την αποστείρωση των βάζων, δε νομίζω ότι είναι και δύσκολη υπόθεση....μην μπείτε στην διαδικασία να αποστειρώσετε τα βάζα αν σκοπεύετε να το φάτε σύντομα το γλυκό, τζάμπα κόπος. ....

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Anonyme
Δραστήριο μέλος



Άντε φτιάξτε το και πες μας! Καλή επιτυχία!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kleop
Πολύ δραστήριο μέλος


Φραπα και κουμουατ απλα καταπληκτικα,οντως ξεχασα να τα αναφερω και εγω.Το κουφετο τι ειναι ακριβως;Είναι μεγάλη η ποικιλία των γλυκών του κουταλιού. Μερικά:
Συκαλάκι, νεραντζάκι, κερασάκι, μηλαράκι, καρυδάκι, κολοκύθι, φράουλα, περγαμόντο, σταφύλι, βύσσινο, βερίκοκο, ακτινίδιο, καρπουζάκι, ντοματάκι, κυδώνι, τριαντάφυλλο, λεμόνι, πορτοκάλι, καρότο, μανταρίνι, αχλαδάκι, παντζάρι, κάστανο, μελιτζανάκι, φράπα, φιστίκι, γκρέιπφρουτ, φραγκόσυκο, δαμάσκηνο, κουμκουάτ, βατόμουρο, κουφέτο, …
(Όποιος θυμάται κι άλλα, ας συμπληρώσει τον κατάλογο).
Και μια απορία: Υπάρχουν τα γλυκά του κουταλιού σε άλλα κράτη; (Μόνο στην Τουρκία έχει τύχει να τα δω).
Αχ να ειχα ενα τριανταφυλλο τωρα.Μας ειχε δωσει καποτε μια κυρια απο το Σουφλι...

Δια καλη επιτυχια με το γλυκο!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Stelios1997
Εκκολαπτόμενο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.