Τραγωδία στα Τέμπη (28/2/23)

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.057 μηνύματα.
Ο διαχωρισμός είναι περίεργος που εισάγεις. Η πολιτικοποίηση είναι διαδικασία, είναι αγωγή-συμπεριφορα. Η κομματοποίηση είναι ο οπαδικός φανατισμός. Δηλαδή το ένα είναι φάσμα (πολιτικοποίηση) και το άλλο μέρος του φάσματος (κομματικοποίηση), η κομματικοποίηση δηλαδή εμπεριέχεται στην πολιτικοποίηση ως μια ακραία μορφή της. Μάλλον αυτό που θες να πεις είναι να στεκόμαστε με κριτική σκέψη και όχι οπαδοί (το πιο σωστό) γιατί δεν ξέρω κανέναν να είναι πια κομματοποιημένος, ίσως την δεκαετία του 80 που είχαν ΠΑΣΟΚΟΙ-ΝΔ κόντρα και μέχρι ξεχωριστά νεκροταφεία σε κάτι χωριά.
οχι, εννοω ακριβως αυτο που εγραψα.
Τα εχω εξηγησει παλαιοτερα αναλυτικα εδω:
Ο Κανάκης διαχώρισε πολύ σωστά την έννοια "πολιτική" από το "κομματικό". Η διαμαρτυρία και οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής, πέρα από το να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών στα δύο χρόνια που κλείνει το έγκλημα, έχει σαφώς έντονα πολιτικό χαρακτήρα να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας την αγανάκτησή μας προς όλα όσα γίνονται, που τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές, απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική στάση. Ωστόσο δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Δεν το κάνουμε όλο αυτό επειδή δεν συμπαθούμε γενικά τη ΝΔ και επειδή είμαστε κομματόσκυλα του δικού μας κόμματος και το κάνουμε μόνο και μόνο για προπαγάνδα και για να προωθήσουμε κομματικές ατζέντες. Ενωμένοι όλοι χωρίς κομματικά χρώματα, ενώνουμε τη φωνή μας και τη διαμαρτυρία μας απέναντι στη συγκάλυψη, στα ψέματα, στην κοροϊδία, στις εγκληματικές αμέλειες ασφαλείας στις συγκοινωνίες, στη βεβήλωση των νεκρών μας. Όποιος και να είναι κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουν οι κυβερνώντες να σέβονται και να τιμάνε τον λαό που τους ανέδειξε. Πρέπει να αποκατασταθεί η κοινωνία δικαίου, η δικαιοσύνη μας, η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και η εμπιστοσύνη ότι δεν τον κυβερνάει η διαφθορά, η διαπλοκή και τα ψέματα.

Να αποδείξει ενωμένος ο απλός "αδύναμος" λαός πως όταν θέλει γίνεται μια γροθιά και μπορεί να σταθεί απέναντι σε μια διεφθαρμένη πανίσχυρη εξουσία που παίζει με τη ζωή του. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Να καταφέρουμε να ασκηθούν ποινικές διώξεις, να σκύψουν το κεφάλι αντί να κουνάνε το χέρι με αλαζονεία, να αναλάβουν πραγματικά όλες τις ευθύνες τους όλοι όσοι έχουν εμπλακεί (και προηγούμενοι κυβερνώντες), να αποδοθεί δικαιοσύνη, να πάνε φυλακή για εγκληματική αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, όχι απλά να παραιτηθούν για "πολιτική ευθύνη". Όλα αυτά δεν απορρέουν από το γεγονός ότι όλοι αυτοί είναι ΝΔ ή Σύριζα ή Πασοκ ή ΚΚΕ ή οποιοδηποτε κομμα. Όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από το κόμμα προφανώς, όσο και να θέλουν να τα κομματικοποιήσουν οι κυβερνητικοί επειδή φοβούνται την αλήθεια και την ηχηρή κραυγή του κόσμου που έρχεται. Και επίσης από την άλλη πλευρά, κανένα κόμμα αντιπολίτευσης δεν έχει το δικαίωμα να τον σφετεριστεί και να τον εκμεταλλευτεί κομματικά όλον αυτόν τον αγώνα που δίνουμε. Να τον εκμεταλλευτεί πολιτικά για να πιέσει για αλλαγή και προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ναι φυσικά, αλλά όχι να τον εκμεταλλευτεί κομματικά. Είναι εξαιρετικός ο διαχωρισμός "πολιτική" με "κομματισμό", αποδίδει πλήρως τη διαφοροποίηση, αρκεί κάποιος να θέλει να καταλάβει τη διαφορά.

Πάντως πολύ φοβάμαι πως η κυβέρνηση θα προκαλέσει σκόπιμα επεισόδια για να σπάσει τις συγκεντρώσεις και να βγουν μετα οι κυβερνητικοί να το εργαλειοποιησουν να πουν να δειτε φερανε το χαος.
 

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 713 μηνύματα.
οχι, εννοω ακριβως αυτο που εγραψα.
Τα εχω εξηγησει παλαιοτερα αναλυτικα εδω:

Αυτό είναι μια ρομαντική οπτική. Η Δημοκρατία μας είναι αντιπροσωπευτική και αν χρειάζεται να ασκείται μια πολιτική προς μια κατεύθυνση διαρκώς, απαιτεί την ύπαρξη ενός σταθερού θεσμού (κόμμα η κίνημα). Ας υποθέσουμε πως θέλουν την καταδικη του πρωθυπουργού, για να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα θα πρέπει να γίνουν ενέργειες εντός Βουλής (διαδικασίες αναθεώρησης Συντάγματος κλπ) ακόμα και για μια πρόταση μομφής απαιτείται να τεθεί στην Βουλή και αυτό απαιτεί μια μόνιμη οργανωσιακή δομή με διάρκεια και σταθερό αίτημα που θα θέτει συνεχώς το ζήτημα, μια δομή κόμματος η κινήματος. Αν πάλι θέλουμε να περάσουμε ένα θέμα απλά στην Βουλή, πάλι μέσω κάποιων υπαρχόντων κομμάτων μπορεί να γίνει όπως και όντως έγινε με την πρόταση μορφής.

Αυτό το αυθόρμητο που περιγράφει ο Κανάκης το μόνο που μπορεί να δώσει είναι κάτι συγκεντρωσεις στον δρόμο, από εκεί και πέρα δεν μετεξελίσσεται σε τίποτα. Ακόμα και οι Αγανακτισμένοι στις μεγάλες ταραχές γέννησαν κόμματα και ενίσχυσαν αλλά, δεν μπορείς να παίξεις διαφορετικά στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί η φαντασίωση της άμεσης συμμετοχικής. Επομένως δεν θα με ξενίσει καθόλου αν αύριο οι συγγενείς των θυμάτων ιδρύσουν κάποιο κόμμα η κίνημα η κάποια άλλη σταθερή δομή ή προσχωρήσουν σε άλλη έτοιμη. Έτσι είναι φτιαγμένο το γήπεδο της πολιτικής, δεν μπορεί να απαιτεί να παίζεις ποδόσφαιρο μόνος σου χωρίς ομάδα, αφού οι κανόνες του και το πνεύμα του και όπως είναι δομημένο απαιτούν την ύπαρξη ομάδων.

Αυτό που περιέγραψα λέγεται κομμάτοποίηση, αλλά είναι μια υποχρεωτική κομμάτοποίηση που πηγάζει από την δομή του συστήματος ως εγγενή σε αυτο και δεν είναι κακή per se. Εσύ με αυτή την λεξη απλα εννοείς τον φανατισμό και τον τυφλό ακόλουθο οπαδο, αλλά αυτό όπως σου είπα δεν το βλέπω σήμερα, απλα δεν υπάρχει.
 
Τελευταία επεξεργασία:

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 713 μηνύματα.
Ακούστε το, ανέβηκε...

 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.057 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top