Θεωρίες για τον εγκέφαλο

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
O Jeff Hawkins αναλύει τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο Jeff Hawkins (γεν. 1957, στο Huntington, Νέα Υόρκη) είναι ο ιδρυτής της Palm Computing (όπου εφευρέθηκε το Palm Pilot) και της Handspring (όπου εφευρέθηκε το Treo). Το 2003, εξελέγη μέλος της “Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών "για τη δημιουργία αρχέτυπων υπολογιστών χειρός αλλά και του πρώτου εμπορικά επιτυχημένου.
Πλέον, έχει στραφεί κυρίως προς τις νευροεπιστήμες και το 2002 ίδρυσε το Redwood Center for Theoretical Neuroscience.
Το 2004 παρουσίασε στο βιβλίο του On Intelligence, ένα νέο πλαίσιο εργασίας μέσα στο οποίο μπορεί να μελετηθεί η ευφυΐα και να ταξινομηθούν όλες οι πληροφορίες που έχουμε ως τώρα για τον εγκέφαλο.



Στο βίντεο που ακολουθεί, μαγνητοσκοπημένο το Φεβρουάριο του 2003, ο Jeff Hawkins μας εξηγεί γιατί δεν υπάρχει μια ικανοποιητική θεωρία για τον εγκέφαλο, πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μέσω της μνήμης και των προβλέψεων, αλλά και τι ονομάζουμε ευφυΐα.





Διάρκεια: 20.13min​

TEDtalk link
On intelligence online companion

Περισσότερες ομιλίες από το TED, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχετική εικόνα:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • realintelligence7.png
    realintelligence7.png
    89.6 KB · Εμφανίσεις: 445
Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Ο Jeff Hawkins στην ομιλία του ισχυρίζεται ότι η ευφυΐα καθορίζεται από την πρόβλεψη:

Η πραγματική ευφυΐα δημιουργείται από κάτι άλλο. Βιώνουμε τον κόσμο μέσα από μια ακολουθία μοτίβων, τα αποθηκεύουμε, και τα ανακαλούμε. Και όταν τα ανακαλούμε τα συγκρίνουμε με την πραγματικότητα κι έτσι κάνουμε προβλέψεις όλη την ώρα. Είναι ένα αέναο μετρικό σύστημα. Υπάρχει ένα αέναο μετρικό σύστημα μέσα μας. Καταλαβαίνουμε τον κόσμο; Κάνουμε προβλέψεις; Και πάει λέγοντας. [...] Επειδή είστε έξυπνοι και μιλάτε Αγγλικά, ξέρετε ποια λέξη είναι στο τέλος αυτής της -- [σιωπή] πρότασης.

Η λέξη σας ήρθε αυτόματα και τέτοιες προβλέψεις, κάνετε όλη την ώρα. Αυτό που λέω είναι, ότι η αέναη πρόβλεψη είναι το εξαγόμενο δεδομένο του νεοφλοιού.

[...]Σας επιτρέπει να προβλέπετε το μέλλον. Σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό, κυριολεκτικά, επανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με τα ίδια σήματα. Σας επιτρέπει να δείτε αυτό που θα ακολουθήσει, σας επιτρέπει να ακούτε τη επόμενη λέξη της φράσης, πριν εγώ την πω. Και είναι αυτή η επανατροφοδότηση στον παλαιό εγκέφαλο που σας επιτρέπει να παίρνετε ευφυείς αποφάσεις.
[...] Αν ήσασταν ποντικός και περνούσατε μέσα από ένα λαβύρινθο και μαθαίνατε τη διαδρομή, την επόμενη φορά που θα βρισκόσασταν στον ίδιο λαβύρινθο και είχατε την ίδια συμπεριφορά, έξαφνα θα ήσασταν εξυπνότερος, επειδή θα λέγατε "αναγνωρίζω αυτό το λαβύρινθο και ξέρω από που πρέπει να πάω. Έχω ξαναβρεθεί εδώ, μπορώ να οραματιστώ το μέλλον". Και αυτό συμβαίνει.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις μπορούμε άραγε να ισχυριστούμε ότι ευφυής δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι;

Τι είναι αυτό που εντείνει την αντιληπτική ικανότητα κάποιου περισσότερο από κάποιου άλλου;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αποφασίσαμε στο τόπικ αυτό να συλλέξουμε μερικές από τις καλύτερες ομιλίες του TED σχετικά με τον εγκέφαλο. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου σας παρουσιάζουμε την εξαιρετική ομιλία του VS Ramachandran:

Ο Vilayanur Ramachandran μιλά για τον εγκέφαλο και τη Συναισθησία


Ο VS Ramachandran είναι νευρολόγος με εξειδίκευση στη συμπεριφορική νευρολογία και την ψυχοφυσική. Είναι διευθυντής του Κέντρου για τον Εγκέφαλο και την Επίγνωση, καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας και νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας του Salk Institute Βιολογικών ερευνών.

Έγινε ευρύτερα γνωστός χάρις την απλή και αποτελεσματική μέθοδο που ακολούθησε και παρουσιάζει στην ομιλία του, ώστε να ανακουφίσει ασθενείς που συνέχιζαν να βιώνουν βασανιστικούς πόνους από κομμένα μέλη-φαντάσματα.



Μετάφραση: Γιώργος Κρεμμυδάς

Tedlink
Mirror Box
Προσωπική Ιστοσελίδα


Περισσότερες ομιλίες από το TED, μπορείτε να βρείτε εδώ.​
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Πραγματικά αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος αυτήν την ομιλία, αφού εδώ πρόκειται για έναν εξαιρετικό ομιλητή, παρά την ινδική προφορά στ' Αγγλικά. Ξεκίνησα να ξαναδώ την αρχή της ομιλίας και τελικά δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ κι έτσι την είδα απνευστί ολόκληρη. Δεν είναι τυχαίο πως οι παρεβρισκόμενοι χειροκροτούν όρθιοι τον ομιλητή στο τέλος...

Το πιο ενδιαφέρον σημείο κατά τη γνώμη μου σ' αυτήν την ομιλία, είναι η περίπτωση του μέλους-φαντάσματος:

Όταν ένα χέρι ακρωτηριάζεται ή ένα πόδι ακρωτηριάζεται εξαιτίας γάγγραινας, ή το χάνεις στον πόλεμο, για παράδειγμα, στον πόλεμο του Ιράκ -- είναι τώρα ένα σοβαρό πρόβλημα -- συνεχίζεις να αισθάνεσαι έντονα την παρουσία αυτού του χαμένου χεριού και αυτό ονομάζεται χέρι-φάντασμα ή πόδι-φάντασμα. Στην πραγματικότητα μπορείς να έχεις ένα μέλος-φάντασμα με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Το πιστεύετε ή όχι, ακόμα και με εσωτερικά σπλάχνα. Είχα ασθενείς με αφαίρεση μήτρας -- υστερεκτομή -- που είχαν μήτρα-φάντασμα συμπεριλαμβανομένων και φανταστικών εμμηνορροϊκών συσπάσεων την κατάλληλη χρονική στιγμή του μήνα [...] Περίπου οι μισοί ασθενείς με άκρα-φαντάσματα ισχυρίζονται ότι μπορούν να κινήσουν το άκρο-φάντασμα. Θα χτυπήσει ελαφρά τον αδελφό του στον ώμο, θα απαντήσει το τηλέφωνο όταν χτυπήσει, θα αποχαιρετήσει. Αυτές είναι ιδιαίτερα ακαταμάχητες, ζωηρές εντυπώσεις. Ο ασθενής δεν έχει παραισθήσεις. Γνωρίζει ότι το χέρι δεν είναι εκεί αλλά, παρʼ όλα αυτά, είναι μια ακαταμάχητη αισθητηριακή εμπειρία για τον ασθενή [...] Ο ασθενής είχε έναν πραγματικό χέρι, το οποίο είναι επώδυνο, δεμένο από το λαιμό για μερικούς μήνες ή ένα χρόνο και μετά σε μια άκριτη προσπάθεια να ξεφορτωθεί τον πόνο στο χέρι, ο χειρουργός ακρωτηριάζει το χέρι και τότε αποκτάς ένα άκρο-φάντασμα με τους ίδιους πόνους, εντάξει; Και αυτό είναι ένα σοβαρό κλινικό πρόβλημα. Οι ασθενείς γίνονται καταθλιπτικοί. Μερικοί οδηγούνται στην αυτοκτονία

Ένα μέλος που δεν είναι υπαρκτό, ωστόσο η αίσθησή του παραμένει μέσα στον εγκέφαλο, αφού τα νευρωνικά κυκλώματα που είναι εντεταλμένα γι' αυτόν τον σκοπό, συνεχίζουν να υφίστανται. Από την όλη αφήγηση, μπορεί κανείς να καταλάβει με ποιον τρόπο δημιουργείται μέσα μας η εικόνα της πραγματικότητας. Εάν το συνδυάσουμε με την ομιλία του Jeff Hawkins που έχουμε αναρτήσει παραπάνω, κατανοούμε πως η πραγματικότητα δεν είναι παρά μία "προσομοίωση" καταγεγραμμένη στον εγκέφαλο.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όπως θεωρώ και στο ακροατήριο, καθώς φαίνεται από τις αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια της ομιλίας, είναι η ευφυής θεραπεία που επέτυχε ο Ramachandran γι' αυτό το πρόβλημα. Θεραπεία με μηδαμινό κόστος και με την χρήση ενός καθρέπτη. Ένα αρχέτυπο στην υπηρεσία της ιατρικής! Δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστή θεραπεία για το συγκεκριμένο "εικονικό", ωστόσο τόσο πραγματικό πρόβλημα...

Δείτε επίσης, την κατάρριψη ενός φροϋδικού επιχειρήματος, αλλά και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά στο φαινόμενο της συναισθησίας, στο οποίο έχουμε αναφερθεί σε άλλο θέμα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Παραθέτω τη σύντομη αναφορά που έγινε σε άλλο τόπικ για τη Συναισθησία ώστε να την εμπλουτίσουμε με νέα στοιχεία:

ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ:

Η Συναισθησία είναι μια κατάσταση στην οποία το υποκείμενο προσδίδει ήχους, μυρωδιές, χρώματα κ.α, σε αντικείμενα ή ιδέες που δεν σχετίζονται φυσιολογικά με τα παραπάνω.
Μπορεί δηλαδή να "ακούει" τις οσμές, να "βλέπει" τους ήχους και να "μυρίζει" τους ήχους.

Σύμφωνα με τη Wiki όλοι έχουμε ένα βαθμό συναισθησίας πράγμα που μπορείτε να διαπιστώσετε κάνοντας το ακόλουθο τεστ:


Ας υποθέσουμε ότι μία μακρινή φυλη ονομάζει το ένα από αυτά τα σχήματα "Μπούμπα" και άλλο "Κίκι". Αποφασίστε σε ποιο σχήμα αντιστοιχεί κάθε λέξη και κοιτάξτε τη λύση, για να μάθετε την πιο κοινή απάντηση.

Για τη λύση:
Σε ένα πείραμα που αρχικά σχεδιάστηκε από τον Wolfgang Köhler τα άτομα καλούνται να αποφασίσουν ποιο από τα δύο σχήματα λέγεται Μπούμπα και ποιο Κίκι. Το 95% με 98% των ατόμων επιλέγουν το Κίκί για το πορτοκαλί σχήμα με τις γωνίες και το Μπούμπα για το σμήμα με τις στρογγυλεμένες γωνίες.

Είναι πιθανό το στρογγυλεμένο σχήμα να ονομάζεται Μπούμπα γιατί το στόμα παίρνει κάπως στρογγυλό σχήμα όταν προφέρει τη λέξη αυτή. Αντίστοιχα για την προφορά της λέξης Κίκι το στόμα σχηματίζει κατά κάποιον τρόπο γωνίες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για το συναισθησιακό άτομο, οι συσχετίσεις αυτές, δεν είναι μεταφορικές. Για αυτούς "πραγματικά" τα χρώματα έχουν γεύση, οι οσμές ηχούν κ.λ.π. και η εμπειρία τους αυτή είναι διαρκής σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, κάποιες φορές η περίεργη αυτή ιδιαιτερότητα χάνει την έντασή της κατά την ενηλικίωση ή μετά από αυτήν.

Κάπως έτσι (αν και οι αντιστοιχίες χρωμάτων ποικίλουν), βλέπει τα γράμματα του Αλφάβητου ένας συναισθητικός:



Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της συναισθησίας είναι το ότι συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και όταν το άτομο χάνει την ικανότητα μίας αίσθησης. Για παράδειγμα ένα άτομο που μπορεί να δει τους ήχους εξακολουθεί να το κάνει αυτό ακόμα και αν τυφλωθεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Συναντάται επίσης συχνά ως σύμπτωμα του Αυτισμού, αλλά όχι αποκλειστικά.

Η συναισθησία συναντάται σε κάποια μορφή της σε 1 στους 2.000 ανθρώπους, ενώ η εμφάνισή της είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική. Ο V. S. Ramachandran στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι διαδικασίες παρόμοιες με τη συναισθησία ίσως είναι βασικές στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε μεταφορές και στο να είμαστε δημιουργικοί.

Σύμφωνα με τον Ramachandran, δεν είναι σύμπτωση το ότι η συναισθησία είναι οχτώ φορές περισσότερο συνηθισμένη ανάμεσα στους συγγραφείς και στους καλλιτέχνες.

Υπάρχουν 20 διαφορετικές μορφές συναισθησίας, με ποιο κοινή αυτή της συσχέτισης αριθμών και γραμμάτων με χρώματα.

Ένας ισχυρά συναισθητικός αναφέρει:[SIZE=-1]

[/SIZE]
Βλέπω τα γράμματα και τους αριθμούς ως χρώματα και υφές. Κάθε αριθμός έχει στο μυαλό μου μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γράμματα αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ακούω με σχήματα, χρώματα και μοτίβα. Όταν ακούω τραγούδια που οι στίχοι τους αναφέρονται σε χρώματα, αυτό διαταράσσει τη συναισθησία μου.

Νιώθω τις γεύσεις των χρωμάτων και των σχημάτων. Κάποιοι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου καθώς και οι φωνές τους έχουν χαρακτηριστικά δικά τους χρώματα. Το ίδιο μου συμβαίνει και με ομάδες ανθρώπων. Στο σχολείο για παράδειγμα υπήρχε μια παρέα που ήταν κοκκινωπή ενώ μια άλλη είχε ένα μαυριδερό χρώμα.

Βλέπω τα δάχτυλά μου με διαφορετικά χρώματα και διαφορετικές προσωπικότητες.

Ο πόνος μου έχει σχήμα και χρώμα. Εάν χτυπήσω το δάχτυλό μου με ένα σφυρί ο πόνος θα είναι σκούρο μπορντό και θα μοιάζει τριγωνικός. Δεν είναι εύκολο να το περιγράψω.

Έχω την τάση να βλέπω χρώματα και προσωπικότητες σε διάφορα αντικείμενα στο χώρο. Για παράδειγμα, εάν βρεθώ στον ίδιο χώρο με μια κουτσομπόλα βιβλιοθήκη ή ένα οξύθυμο βάζο θα νιώσω την ανάγκη να φύγω.

Ο χρόνος, η κίνηση, το συναίσθημα, έχουν χρώματα για μένα.
[SIZE=-1]

[/SIZE]
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια ακόμη ενδιαφέρουσα περίπτωση συναισθησίας:[SIZE=-1]

[/SIZE]


Ένα ακόμη τεστ για τη Συναισθησία αριθμών και χρωμάτων είναι το ακόλουθο:



Είτε είστε συναισθητικός είτε όχι μετά από λίγη ώρα μπορείτε να διακρίνετε ότι στην εικόνα παρουσιάζονται οι αριθμοί 5 και 2. Εάν είστε όμως συναισθητικός μπορείτε να δείτε τον αριθμό 2 πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αφού ο εγκέφαλός σας θα του προσδώσει αυτόματα διαφορετικό χρώμα από τον αριθμό 5.

Το ακόλουθο, είναι ένα τεστ για την συναισθησία ήχου και κίνησης:




Ο Cassidy Curtis δημιούργησε αυτήν την παρουσίαση για να εξηγήσει με ποιο τρόπο λειτουργεί σε αυτόν η συναισθησία.

Τέλος εδώ μπορείτε να βρείτε ένα πιο ολοκληρωμένο τεστ συναισθησίας που χρησιμοποιείται από ερευνητές σε όλο τον κόσμο: https://www.synesthete.org/
David M. Eagleman, Arielle D. Kagan, Stephanie S. Nelson, Deepak Sagaram, Anand K. Sarma. A standardized test battery for the study of Synesthesia. Journal of Neuroscience Methods, 2007 Jan 15;159(1):139-145.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Κατοπτρικοί Νευρώνες (Mirror Neurons, ή αλλιώς monkey see, monkey do)

Αν έχετε αναρωτηθεί πώς γίνεται να συμπάσχουμε με ευκολία με τους ήρωες κάποιας ταινίας, ή με ανθρώπους που ζουν μέσα στη φτώχεια και τον πόλεμο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, αν εντυπωσιάζεστε με την ταύτιση των φιλάθλων με τους παίκτες στο γήπεδο, αν αναρωτιέστε γιατί διεγείρονται αυτοί που παρακολουθούν πορνογραφικές ταινίες, οι έρευνες του εγκεφάλου έρχονται να μας δώσουν την απάντηση.

Αν η «ενσυναίσθηση», δηλαδή η μη λεκτική ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε νοητικά τα βιώματα των άλλων, αποτελεί, όπως φαίνεται, μία από τις βασικές προϋποθέσεις της κοινωνικής μας ζωής, τότε θα πρέπει να βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην ίδια την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μας. Όλα τα ευγενή συναισθήματα -η συμπόνια, ο αλτρουισμός, ακόμη και ο έρωτας- εξαρτώνται από αυτή την ικανότητα, η οποία μάλλον δεν αποτελεί αποκλειστικά... ανθρώπινο προνόμιο. (1)

O εντοπισμός της ύπαρξης των νευρωνικών κατόπτρων προέκυψε τυχαία, κατά τη διάρκεια μελέτης της νευρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο πιθήκων, την στιγμή που εκτελούσαν κινήσεις με συγκεκριμένο στόχο. Για την ακρίβεια ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία όπου, ο καθηγητής της νευρολογίας Giacomo Rizzolatti και οι συνεργάτες του, μελετούσαν το κινητικό σύστημα των πιθήκων.
Κατά την διάρκεια καταγραφής μιας τέτοιας δραστηριότητας ο Rizzolatti και οι συνεργάτες του παρατήρησαν πως μια υποομάδα των νευρώνων κινητικών εντολών, εκφορτίζονταν και όταν το πειραματόζωο παρακολουθούσε απλώς κάποιον άλλο να εκτελεί την ίδια κίνηση. Τους νευρώνες που αποτελούν αυτή την υποομάδα τους ονόμασαν νευρώνες-κάτοπτρα ή μιμητικούς και στη συνέχεια διαπίστωσαν πως υπάρχουν και στις αντίστοιχες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού.

Αυτή η διαπίστωση σημαίνει πως τα κατοπτρικά νευρωνικά δίκτυα εκτός της συμμετοχής τους στις κινητικές εντολές επιτρέπουν επίσης, τόσο στους πιθήκους όσο και σʼ εμάς, να προσδιορίζουμε τις προθέσεις των άλλων πλασμάτων μέσω κάποιου μηχανισμού εσωτερικής, νοητικής προσομοιώσεως των πράξεων των άλλων. (2)

Ο νευροεπιστήμονας Βιλάιανουρ Ραματσάντραν περιγράφει τις συναρπαστικές λειτουργίες των νευρωνικών κατόπτρων. Οι νεοανακαλυφθέντες αυτοί νευρώνες, μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε σύνθετες κοινωνικές συμπεριφορές, μερικές εκ των οποίων συνέβαλαν στη θεμελίωση του ανθρώπινου πολιτισμού έτσι όπως τον γνωρίζουμε.

(7:44)

Εκ των πραγμάτων, δεν είσαι συνδεδεμένος μόνο μέσω του Facebook, και του διαδικτύου, στην πραγματικότητα είσαι κυριολεκτικά συνδεδεμένος μέσω των νευρώνων σου. Και υπάρχουν ολόκληρες αλυσίδες νευρώνων στον περιβάλλοντα χώρο, που συνομιλούν μεταξύ τους. Και δεν υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ της δικής σου συνείδησης και της συνείδησης κάποιου άλλου.
VS Ramachandran



Μετάφραση: Αλέξανδρος Τζαφερίδης
TEDlink
Περισσότερα για τους Κατοπτρικούς Νευρώνες από το youtube: [1][2]
Πηγές μέρους του κειμένου: [1][2]
Πώς ακριβώς οι ταινίες πορνό διεγείρουν τους άνδρες
Κοινωνική νοημοσύνη

Για περισσότερες ομιλίες από το TED, πατήστε εδώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,975 μηνύματα.
Εγώ είμαι πάρα πολύ βαρήκοος εκ γεννετής. Βλέπω τους ήχους. Αν παραδείγματος χάριν ο συνομιλητής μου κάνει μια θυμωμένη γκριμάτσα, όμως μιλάει χαμηλόφωνα, εγώ τον ακούω να φωνάζει, ή αν απλά ανοίγει πολύ το στόμα του. "Ακούω" χιλιάδες ήχους που έχω ακούσει όταν φοράω ακουστικά βαρηκοίας, όταν δεν τα φοράω όμως δώ το αντίστοιχο οπτικό ερέθισμα, πχ ενα παιδάκι να παίζει με ένα πιστόλι μακριά και βλέπω τον καπνό του. Ακούω περίεργα πράγματα όταν ανάβει κάποιος ή σβύνει το φώς. Ντίνγκ συνήθως όταν ανάβει ένα χαμηλό φώς, κτράτς όταν το φώς είναι εκτυφλωτικό. Με κλειστά τα μάτια, το καλοκαίρι,κοιτάζοντας τον ήλιο, ακούω μια μουσική, όχι πάντα συγκεκριμένη. Είμαι άραγε συναισθητικός; Και άν ναί, σε τι μπορεί να χρησιμεύσει η γνώση ότι είναι κάποιος συναισθητικός;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Και άν ναί, σε τι μπορεί να χρησιμεύσει η γνώση ότι είναι κάποιος συναισθητικός;
Πιθανότατα οι συναισθητικοί να έχουν κλίση προς τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική. Αυτή η έξτρα δυνατότητα αποκωδικοποίησης μπορεί να τους ανοίγει νέους δρόμους αναζήτησης μέσα στα χρώματα και τους ήχους. :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέροντα τεστάκια για τον εγκέφαλο:

https://jvsc.jst.go.jp/find/mindlab/english/index.html
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

woochoogirl

Τιμώμενο Μέλος

Η Αλεξάνδρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,971 μηνύματα.
Αληθωρίζω μετά από ένα lesson του παραπάνω λινκιου όπως όταν έχω δει στερεογράμματα για πολλή ώρα. Με έκαψες Isiliel τα βλέπω διπλά
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέροντα τεστάκια για τον εγκέφαλο:

https://jvsc.jst.go.jp/find/mindlab/english/index.html
Έχω γράψει πολλές φορές σε θέματα του φιλοσοφικού φόρουμ, ότι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε δεν είναι και τόσο πραγματική και πως ο κόσμος μας είναι όλος μια ψευδαίσθηση. Με κατηγόρησαν για αντιεπιστημονικότητα, οι μάρτυρες του ορθολογισμού (εξίσου φανατικοί με τους μάρτυρες του Ιεχωβά πολλές φορές). Μήπως όμως η φιλοσοφία απλά προηγείται της επιστημονικής απόδειξης; Τα παραπάνω πειράματα θέτουν την φιλοσοφική μου αντίληψη σε νέες βάσεις...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Εάν σας άρεσαν, σας έχω κι άλλα...
Αυτή τη φορά, παιχνιδάκια που ακονίζουν το μυαλό: https://www.bbc.co.uk/labuk/results/braintestbritain/4_brain_training_games.html

:)

Γούτσου μου, με αυτά, υπόσχομαι πως δεν θα τα βλέπεις όλα διπλά!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
...η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε δεν είναι και τόσο πραγματική και πως ο κόσμος μας είναι όλος μια ψευδαίσθηση. Μήπως όμως η φιλοσοφία απλά προηγείται της επιστημονικής απόδειξης;


...Λες;




...Μπαααα.
Ψευδαίσθηση


:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Ο Jeff Hawkins στην ομιλία του ισχυρίζεται ότι η ευφυΐα καθορίζεται από την πρόβλεψη



Η πρόβλεψη έχει συνδεθεί με δαιδαλώδη θέματα όπως την τέχνη του ονειρέματος.
Από τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να ονειρεύεται, όμως, το θέμα της ευφυϊας δε θα είχε λόγο
ούτε ύπαρξης ούτε συζήτησης αφού ό,τι κάνουν όλοι δεν αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης
γιατί θα'ταν σα να συζητάμε τα αυτονόητα π.χ. η πείνα καθορίζεται από το άδειο στομάχι.


Προτιμώ τον καθορισμό της ευφυίας από τα λόγια του Κόμη του Λωτρεαμόν:

* Αντικαθιστώ την μελαγχολία με το θάρρος,
την αμφιβολία με τη βεβαιότητα,
την απελπισία με την ελπίδα,
την κακία με το καλό,
τα παράπονα με το καθήκον,
το σκεπτικισμό με την πίστη,
τις σοφιστείες με την ψυχρότητα της ηρεμίας
και την αλαζονεία με την ταπεινοφροσύνη

* Όλο το νερό της θάλασσας δεν θα έφτανε να ξεπλύνει μία κηλίδα διανοητικού αίματος.
(Οπότε φιλοσοφήστε με βαμβάκι)

* Τα συναισθήματα είναι η ατελέστερη μορφή στοχασμού από όσες μπορεί να φανταστεί κανείς.
* Το καλό γούστο είναι η θεμελιώδης αρετή που συνοψίζει όλες τις υπόλοιπες.
Είναι το nec plus ultra (αποκορύφωμα) της ευφυΐας.


* Αρχή των θρησκευτικών λατρειών είναι η έπαρση.
* Η αγάπη δεν είναι η ευτυχία.
* Η αμφιβολία είναι φόρος τιμής στην ελπίδα.
* Η δύναμη της λογικής φαίνεται καλύτερα σε αυτούς που τη γνωρίζουν παρά σε εκείνους που την αγνοούν.
* Η ποίηση πρέπει να έχει ως στόχο την πρακτική αλήθεια.
* Οι μεγάλες σκέψεις πηγάζουν από τη λογική.
* Πέρα από την αλήθεια, δεν γνωρίζω άλλο εμπόδιο που να ξεπερνά τις δυνάμεις του ανθρώπινου πνεύματος.
* Στη δυστυχία οι φίλοι πληθαίνουν.
* Τα πάντα ζουν από τη δράση.


Ευφυής, είναι κάποιος που ξεκινά έχοντας επίγνωση
κάποιους βασικούς οδηγούς χωρίς να τους κρύβει κάτω
από το μαξιλάρι του...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Δεσμώτης:
Η πρόβλεψη έχει συνδεθεί με δαιδαλώδη θέματα όπως την τέχνη του ονειρέματος.
Από τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να ονειρεύεται, όμως, το θέμα της ευφυϊας δε θα είχε λόγο
ούτε ύπαρξης ούτε συζήτησης αφού ό,τι κάνουν όλοι δεν αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης
γιατί θα'ταν σα να συζητάμε τα αυτονόητα π.χ. η πείνα καθορίζεται από το άδειο στομάχι.

Νομίζω πως ο Hawkins δεν αναφέρεται στην ευφυΐα σαν ένα συγκριτικό μέγεθος, αλλά σαν μια διανοητική κατάσταση την οποία μοιραζόμαστε όλοι οι άνθρωποι υπό φυσιολογικές συνθήκες. Με αυτό σαν δεδομένο, εξετάζει πώς χρησιμοποιούμε αυτήν την ανθρώπινη ιδιότητα στην καθημερινότητα και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί αυτή για να εκδηλώνεται.


Κρύβουμε μάλλον ήδη κάποιους βασικούς οδηγούς κάτω από το μαξιλάρι μας, τους οποίους χρησιμοποιούμε από μνήμης όταν η περίσταση το απαιτεί, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχουμε συνεχώς σε αυτούς για βοήθεια. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ciela

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,758 μηνύματα.
Κατοπτρικοί Νευρώνες (Mirror Neurons, ή αλλιώς monkey see, monkey do)

Αν έχετε αναρωτηθεί πώς γίνεται να συμπάσχουμε με ευκολία με τους ήρωες κάποιας ταινίας, ή με ανθρώπους που ζουν μέσα στη φτώχεια και τον πόλεμο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, αν εντυπωσιάζεστε με την ταύτιση των φιλάθλων με τους παίκτες στο γήπεδο, αν αναρωτιέστε γιατί διεγείρονται αυτοί που παρακολουθούν πορνογραφικές ταινίες, οι έρευνες του εγκεφάλου έρχονται να μας δώσουν την απάντηση.

Αν η «ενσυναίσθηση», δηλαδή η μη λεκτική ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε νοητικά τα βιώματα των άλλων, αποτελεί, όπως φαίνεται, μία από τις βασικές προϋποθέσεις της κοινωνικής μας ζωής, τότε θα πρέπει να βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην ίδια την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μας. Όλα τα ευγενή συναισθήματα -η συμπόνια, ο αλτρουισμός, ακόμη και ο έρωτας- εξαρτώνται από αυτή την ικανότητα, η οποία μάλλον δεν αποτελεί αποκλειστικά... ανθρώπινο προνόμιο. (1)

O εντοπισμός της ύπαρξης των νευρωνικών κατόπτρων προέκυψε τυχαία, κατά τη διάρκεια μελέτης της νευρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο πιθήκων, την στιγμή που εκτελούσαν κινήσεις με συγκεκριμένο στόχο. Για την ακρίβεια ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία όπου, ο καθηγητής της νευρολογίας Giacomo Rizzolatti και οι συνεργάτες του, μελετούσαν το κινητικό σύστημα των πιθήκων.
Κατά την διάρκεια καταγραφής μιας τέτοιας δραστηριότητας ο Rizzolatti και οι συνεργάτες του παρατήρησαν πως μια υποομάδα των νευρώνων κινητικών εντολών, εκφορτίζονταν και όταν το πειραματόζωο παρακολουθούσε απλώς κάποιον άλλο να εκτελεί την ίδια κίνηση. Τους νευρώνες που αποτελούν αυτή την υποομάδα τους ονόμασαν νευρώνες-κάτοπτρα ή μιμητικούς και στη συνέχεια διαπίστωσαν πως υπάρχουν και στις αντίστοιχες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού.

Αυτή η διαπίστωση σημαίνει πως τα κατοπτρικά νευρωνικά δίκτυα εκτός της συμμετοχής τους στις κινητικές εντολές επιτρέπουν επίσης, τόσο στους πιθήκους όσο και σʼ εμάς, να προσδιορίζουμε τις προθέσεις των άλλων πλασμάτων μέσω κάποιου μηχανισμού εσωτερικής, νοητικής προσομοιώσεως των πράξεων των άλλων. (2)

Ο νευροεπιστήμονας Βιλάιανουρ Ραματσάντραν περιγράφει τις συναρπαστικές λειτουργίες των νευρωνικών κατόπτρων. Οι νεοανακαλυφθέντες αυτοί νευρώνες, μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε σύνθετες κοινωνικές συμπεριφορές, μερικές εκ των οποίων συνέβαλαν στη θεμελίωση του ανθρώπινου πολιτισμού έτσι όπως τον γνωρίζουμε.

(7:44)

Εκ των πραγμάτων, δεν είσαι συνδεδεμένος μόνο μέσω του Facebook, και του διαδικτύου, στην πραγματικότητα είσαι κυριολεκτικά συνδεδεμένος μέσω των νευρώνων σου. Και υπάρχουν ολόκληρες αλυσίδες νευρώνων στον περιβάλλοντα χώρο, που συνομιλούν μεταξύ τους. Και δεν υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ της δικής σου συνείδησης και της συνείδησης κάποιου άλλου.
VS Ramachandran



Μετάφραση: Αλέξανδρος Τζαφερίδης
TEDlink
Περισσότερα για τους Κατοπτρικούς Νευρώνες από το youtube: [1][2]
Πηγές μέρους του κειμένου: [1][2]
Πώς ακριβώς οι ταινίες πορνό διεγείρουν τους άνδρες
Κοινωνική νοημοσύνη

Για περισσότερες ομιλίες από το TED, πατήστε εδώ.
αραγε οταν αγαπας καποιον ενεργοποιουνται περισσοτερο αυτοι οι νευρωνες?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

self-instructive depressing

Περιβόητο μέλος

Ο self-instructive depressing αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 6,397 μηνύματα.
όχι , όταν αγαπάς απενεργοποιείται όλος ο εγκέφαλος :/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ciela

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,758 μηνύματα.
όχι , όταν αγαπάς απενεργοποιείται όλος ο εγκέφαλος :/:
ναι σιγουρα:P
εγω αναφερομουν κυριως στο πως συχνα τα ζευγαρια υιοθετουν συμπεριφορες ο ενας του αλλου. ενταξει θα μου πειτε παιζει ρολο και ο χρονος που περνουν μαζι αλλα νομιζω οτι και η θετικη σταση στις συμπεριφορες του αλλου που προσφερει η αγαπη ισως εχει σημασια...
α και επισης στο οτι αλλιως πονας οταν παθαινει κατι το παιδι σου και αλλιως οταν παθαινει κατι ενα παιδι καπου στο ιρακ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε νέο μουσικό βίντεο, σαν αυτό που σας είχα παρουσιάσει εδώ, που αφορά τον εγκέφαλο αυτή τη φορά και βασίζεται και σε κάποιες ομιλίες που δόθηκαν στο TED συμπεριλαμβανομένης και της πολύ αγαπημένης μου Jill Bolte Taylor.



[Robert Winston]
It's amazing to consider that I'm holding in my hands
The place where someone once felt, thought, and loved
For centuries, scientists have been battling to understand
What this unappealing object is all about

[Vilayanur Ramachandran]
Here is this mass of jelly
You can hold in the palm of your hands
And it can contemplate the vastness of interstellar space

[Carl Sagan]
The brain has evolved from the inside out
Its structure reflects all the stages through which it has passed

[Jill Bolte Taylor]
Information in the form of energy
Streams in simultaneously
Through all of our sensory systems

And then it explodes into this enormous collage
Of what this present moment looks like
What it feels like
And what it sounds like

And then it explodes into this enormous collage
And in this moment we are perfect
We are whole and we are beautiful

[Robert Winston]
It appears rather gruesome
Wrinkled like a walnut, and with the consistency of mushroom

[Carl Sagan]
What we know is encoded in cells called neurons
And there are something like a hundred trillion neural connections
This intricate and marvelous network of neurons has been called
An enchanted loom

The neurons store sounds too, and snatches of music
Whole orchestras play inside our heads

20 million volumes worth of information
Is inside the heads of every one of us
The brain is a very big place
In a very small space

No longer at the mercy of the reptile brain
We can change ourselves
Think of the possibilities

[Bill Nye]
Think of your brain as a newspaper
Think of all the information it can store
But it doesn't take up too much room
Because it's folded

[Oliver Sacks]
We see with the eyes
But we see with the brain as well
And seeing with the brain
Is often called imagination

[Various]

[Robert Winston]
It is the most mysterious part of the human body
And yet it dominates the way we live our adult lives
It is the brain
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top