Οι παρενέργειες της επιστολής του 17χρονου στον Μνημονιακό Στουρνάρα

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Όλοι μας πάνω-κάτω ξέρουμε για την επιστολή του17χρονου, όπου χρησιμοποιώντας την σχολική βιβλιογραφία, έκανε μία παρατήρησησε ότι αφορά την οικονομική πολιτική του Μνημονιακού Υπουργού Οικονομικών.
Αυτό είναι το σχολικό κείμενο....ίσως το αλλάξει η τρόικα και αυτό ωςπροπαιτούμενο για την επόμενη δόση...

«Η κατάσταση του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τη γενική οικονομικήσυγκυρία
και από την οικονομική πολιτική που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει.
Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε οπροϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός, γιατί η διαρροή δαπάνης πουγίνεται με την επιβολή φόρων και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημαπρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτοςμέσω των δημοσίων δαπανών (π.χ. για επενδύσεις), ώστε το εισόδημα να αυξηθείκαι να αποφευχθεί, όσο γίνεται, η ύφεση


Υπάρχει όμως και η συνέχεια του παραπάνω αποσπάσματος όπου λέει ταεξής...

«Αντίθετα, σε περιόδους μεγάλης απασχόλησης και αυξανόμενων τιμών, οπροϋπολογισμός πρέπει να είναι πλεονασματικός, για να μειωθούν οι πληθωριστικέςτάσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις η μείωση δαπανών, λόγω της φύσης τους, όπως, γιαπαράδειγμα, οι δαπάνες για την παιδεία ή την εθνική άμυνα, είναι δύσκολη. Σ'αυτήν την περίπτωση η πλεονασματικότητα του προϋπολογισμού πρέπει να προέλθειαπό αύξηση των εσόδων»


Τι λέει λοιπόν το βιβλίο: αυτό που λένε οι οικονομολόγοι όλου του κόσμους εκτόςτων Ελληνόφωνων Μνημονιακών, του ΔΝΤ και της Μερκελικής ΕΕ .
Αυτό που δεν έκαναν οι Ελληνικές κυβερνήσεις όταν είχαμε πλεόνασμα, καιαυτό που κάνουν σήμερα οι Μνημονιακές κυβερνήσεις.
Μένω στο πρώτο κομμάτι, το οποίο στην ουσία λέει το εξής σε ότι αφορά τοΜνημονιακό πρόγραμμα...

Η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματοςυιοθετεί μέτρα προκυκλικά.
Δηλαδή μία αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική που μειώνει τη συνολική ζήτησηστην οικονομία, κάνοντάς την να συρρικνωθεί περαιτέρω.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να:

-μειώνει τα δημόσια έσοδα, δεδομένου ότι οι εισφορές από τους φόρους πέφτουνμαζί με το εισόδημα.
-αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες , όπως τα επιδόματα ανεργίας, που αυξάνονταιαυτομάτως όταν η οικονομία συρρικνώνεται.

Αυτό καθιστά τον δημοσιονομικό στόχο ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
Εάν το ΑΕΠ συρρικνώνεται(ύφεση), τότε η μείωση των δαπανών κατά, ας πούμε, 5%του ΑΕΠ, δεν βελτιώνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το ίδιο ποσοστό, γιατίτην επόμενη χρονιά ο παρονομαστής του κλάσματος (ΑΕΠ) είναι μικρότερος.
Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό, γιατί το Μνημόνιο επιβάλλει περικοπέςδαπανών πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δείχνει η μείωση των δαπανών όταν μετριέταιως ποσοστό του ΑΕΠ


Περισσότερα στο... https://www.scribd.com/doc/90426580/CEPR-2012-2-Report-of-the-Greek-Crisis-GR

Προκαλώ λοιπόν έναν ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ τα παραπάνω.


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.

Μία δεύτερη παρενέργεια, είναι το επιχείρημα που λένεοι Μνημονιακοί, ότι.... «Για να έχεις ελλειμματικό προϋπολογισμό πρέπει να έχειςυπερβάλλουσες δαπάνες. Για να έχεις αυτές τις δαπάνες πρέπει να έχεις λεφτά γιανα τις χρηματοδοτήσεις. Ε, λοιπόν ο Στουρναρας δεν έχει λεφτά γιατί δεν τα τυπώνειο ίδιος. Του τα δίνουν απεξω

Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της ΕΕ...ότι δεν τυπώνει λεφτά για ναχρηματοδοτήσει τις αναγκαίες δαπάνες προκειμένου να υπάρχει αύξηση τηςζήτησης, αλλά κάνει αυτό που έχει πει ο Στίγκλιτς
...«Για να το πούμε ορθά κοφτά, δύο τρόποι υπάρχουν για να πλουτίσει κανείςνα δημιουργήσει πλούτο ή να τον αρπάξει από άλλους. Ο πρώτος τρόπος προσθέτεικάτι στην κοινωνία. Ο δεύτερος κατά κανόνα αφαιρεί κάτι, επειδή στο πλαίσιο τηςδιαδικασίας αρπαγής του ο πλούτος καταστρέφεται

Δηλαδή τι κάνει; δεν κοιτάει πως να παραχθεί νέος πλούτος στηνοικονομία μίας χώρας, αλλά πως να το αρπάξει.
Τρανό παράδειγμα είναι το PSI, όπου οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζεςξεφόρτωσαν τα ελληνικά ομόλογα, τα πήραν οι Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες,με αποτέλεσμα την κατάρευση του τραπεζικού συστήματος και την διάσωση στηνουσία του Γερμανικού.

Δηλαδή: Η Γερμανική ΕΕ, κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον πλεονασματικόπρουπολογισμό των Βόρειων χωρών, μέσω των ελλειμάτων των Νοτίων χωρών.Γι'αυτό και δεν επιτρέπει την εκτύπωση νέου χρήματος ή έκδοση ευρωομολόγων μεσκοπό την επενδυτική ανάπτυξη και την ανακούφιση των κρατικών χρεών.
Φυσικά αυτό που δεν έχουν υπολογίσει είναι το εξής: το ιδιωτικό χρέος και τοσάπιο τραπεζικό τους σύστημα. Νομίζουν ότι θα σωθούν παίρνοντας το ρευστότων υψηλοκαταθετών ρημάζοντας τα τραπεζικά συστήματα των Νότιων κρατών.

Προκαλώ λοιπόν έναν ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ τα παραπάνω.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top