×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,802 μέλη και 2,440,984 μηνύματα σε 76,702 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 201 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς

Isiliel (Φεγγάρω)

Επιφανές Μέλος

H Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.

H Isiliel Salus populi suprema lex esto έγραψε: στις 03:12, 12-02-08:

#1
Τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς, σύμφωνα με τον Ν. 2071 ΦΕΚ 123/92 τ.α , Άρθρο 47
 1. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα προσεγγίσεως στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τις πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειας του.
 2. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σ΄ αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παρα'ι'ατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση.
 3. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν. Σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα, η άσκηση αυτού του δικαιώματος γίνεται από το πρόσωπο που κατά νόμο ενεργεί για λογαριασμό του.
 4. Ο ασθενής δικαιούται να ζητήσει να πληροφορηθεί ό,τι αφορά στην κατάστασή του.
 5. Το συμφέρον του ασθενούς είναι καθοριστικό και εξαρτάται από την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που του δίνονται. Η πληροφόρηση του ασθενούς πρέπει να του επιτρέψει να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της καταστάσεως του και να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος ή να μετέχει στη λήψη αποφάσεων, που είναι δυνατόν να προδικάσουν τη μετέπειτα ζωή του.
 6. Ο ασθενής ή ο εκπρόσωπός του σε περίπτωση εφαρμογής της παρ. 3, έχει το Δικαίωμα να πληροφορηθεί, πλήρως και εκ των προτέρων, για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιασθούν ή να προκύψουν εξ αφορμής εφαρμογής σε αυτόν ασυνήθων ή πειραματικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων. Η εφαρμογή των πράξεων αυτών στον ασθενή λαμβάνει χώρα μόνο ύστερα από συγκεκριμένη συγκατάθεση του ίδιου. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να ανακληθεί από τον ασθενή ανά πάσα στιγμή.
 7. Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται τελείως ελεύθερος στην απόφαση του, να δεχθεί ή να απορρίψει, κάθε συνεργασία του με σκοπό την έρευνα ή την εκπαίδευσή. Η συγκατάθεσή του για τυχόν συμμετοχή του, είναι δικαίωμά του και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.
 8. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών και του περιεχομένου των εγγράφων που τον αφορούν, του φακέλου των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος.
 9. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού και της αναγνωρίσεως σε αυτόν των θρησκευτικών και ιδεολογικών του πεποιθήσεων.
 10. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει ή να καταθέσει αρμοδίως διαμαρτυρίες και ενστάσεις και να λάβει πλήρη γνώση των επ' αυτών ενεργειών και αποτελεσμάτων.

Παραθέτω τα ανωτέρω ως αφορμή για συζήτηση.
Τι πραγματικά ισχύει και τι όχι; Πόσο ελεύθερος είναι τελικά ο ασθενής να επιλέξει τον τρόπο θεραπείας του; Γίνεται εν αγνοία του πειραματόζωο;
4
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,207 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 03:23, 12-02-08:

#2
Εγώ μόνο με το 9 θα ήθελα να μην τηρείτε. Το θεωρώ αδιανόητο να μην μπορεί να σωθεί κάποιος επειδή ... του το απαγορεύει η Θρησκεία.

Όσο για πειραματόζωα που αναφέρεις θεωρώ ότι και οι Γιατροί για μια ασθένεια που δεν υπάρχει θεραπεία πρέπει να δοκιμάσουν κάτι. Θα ήταν πολύ ψυχρό να έλεγαν απλά "Λυπούμαστε, δεν έχουμε θεραπεία"
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,084 μηνύματα.

O Γιώργος Hunt or be Hunted. έγραψε: στις 03:29, 12-02-08:

#3
Πολύ ωραίο θεματάκι, και εγώ θα ξεκινήσω με το #8:
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών και του περιεχομένου των εγγράφων που τον αφορούν, του φακέλου των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος.

Φυσικά δεν είναι άγνωστο το ότι οι παραβιάσεις του ιατρικού απορρήτου μόνο σπάνιες δεν είναι στη χώρα μας.
Ας δούμε μία περίπτωση (που μακάρι να ήταν μεμονωμένη, αλλά δυστυχώς τέτοια φαινόμενα βρίθουν στην κοινωνία μας)


http://www.ethnos.gr/article.asp?cat...2&pubid=148847
Δεν με χειρουργούσαν γιατί έχω AIDS...

O Δημήτρης Νάστος μιλά για την «Οδύσσειά» του ώστε να κάνει επέμβαση και καταγγέλλει την αντιεπιστημονική συμπεριφορά


Εκτός από τον θανατηφόρο ιό του AIDS, έχουν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών να τους περιθάλψουν.
Κρούσματα άρνησης γιατρών να χειρουργήσουν ασθενείς που είναι και φορείς του ιού AIDS καταγράφονται στη χώρα μας και μάλιστα έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος όμως, το ιατρικό προσωπικό μένει στο ατιμώρητο, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει άγνοια για το θέμα, ο Συνήγορος μπορεί να κάνει μόνο συστάσεις και οι άλλες υπηρεσίες αρκούνται σε μια απλή επίπληξη.
Ο Δημήτρης Νάστος, που εδώ και 14 χρόνια ζει με τον ιό HIV, χρειάστηκε πριν από λίγο καιρό να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.
«Χρειάστηκε να ψάξω αρκετά για να καταλήξω στον γιατρό που τελικά με χειρούργησε, αφού είχαν προηγηθεί άλλοι συνάδελφοί του που είχαν αρνηθεί, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις. Ο γιατρός αυτός τελικά αποδείχτηκε ιδιαίτερα συνεννοήσιμος άνθρωπος.
Τα προβλήματα, όμως, άρχισαν όταν προσπαθήσαμε να βρούμε κλινική για το χειρουργείο. Δύο κλινικές αρνήθηκαν να με δεχτούν με διάφορες αστείες δικαιολογίες κι έτσι αναγκάστηκα να πάω σε μια πιο ακριβή.

Παρά τα τόσα χρήματα, η συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού και της διοίκησης ήταν άθλια και εντελώς αντιεπιστημονική. Αλλοι χειρουργοί ούρλιαζαν στον γιατρό μου να κλείσει την πόρτα του χειρουργείου και απορούσαν με την απερισκεψία του που... τόλμησε να χειρουργήσει οροθετικό. Οχι μόνο μου φέρθηκαν με ρατσιστικό τρόπο, αλλά δεν ήξεραν και τη δουλειά τους.

Με γάντια έφερναν το φαγητό

Με απομόνωσαν από φόβο μη μολυνθούν, ενώ στο δίσκο που μου έφερναν -φορώντας γάντια- να φάω, υπήρχε ένα χαρτί που έλεγε Προσοχή. Αδιανόητα πράγματα», μας λέει ο κ. Νάστος, ο οποίος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Σύνθεση».
Πρόκειται για το μη κερδοσκοπικό εθελοντικό σωματείο «Σύνθεση: Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Ερευνα για το ΗΙV/ΑΙDS», που ιδρύθηκε το 2001 από μια ομάδα ακτιβιστών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και τη στήριξη της οροθετικής κοινότητας.

«Είναι συχνά τα παράπονα που έχουν φτάσει σε εμάς, μέσω της ιστοσελίδας μας www.hiv.gr, ότι ασθενείς υποβάλλονται σε τεστ HIV χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Συχνά μάλιστα, τα αποτελέσματα τα μαθαίνουν πρώτα οι συγγενείς τους και μετά οι ίδιοι.
Αυτό είναι παράνομο. Εμείς σε επείγοντα περιστατικά λέμε στα μέλη της οροθετικής κοινότητας να μη λένε ότι είναι ασθενείς HIV, γιατί ούτε νομικά, αλλά ούτε και ηθικά είναι υποχρεωμένα να το πουν», λέει ο Λύο Καλοβυρνάς, συγγραφέας, σύμβουλος ψυχικής υγείας και μέλος της «Σύνθεσης».

Αγνοια για το θέμα δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει επανειλημμένως συμμετάσχει σε χειρουργεία οροθετικών. «Στον Ιατρικό Σύλλογο δεν έχουν φτάσει καταγγελίες για άρνηση γιατρών να εξυπηρετήσουν οροθετικό ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταδικάζουμε τη μη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ο γιατρός, από τη στιγμή που ορκίζεται να δώσει τον καλύτερο επιστημονικό, ερευνητικό και ανθρώπινο εαυτό του στον ασθενή, οφείλει να το κάνει», τονίζει ο κ. Γιώργος Πατούλης.

Διαπιστωμένες παραβιάσεις ιατρικού απορρήτου αλλά μόνο συστάσεις

Συγκλονιστικές είναι και οι υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη.
Στο πρόσφατο πόρισμά του αναφέρονται 13 περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους επαγγελματίες της υγείας: οι 3 αφορούσαν σε παραβίαση ιατρικού απορρήτου και οι 10 σε άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας.
«Το θέμα μας έχει απασχολήσει και στο Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση γιατρών εργαζομένων σε Μονάδα Λοιμώξεων, είχαμε 14 περιπτώσεις οι οποίες τεκμηριωμένα αποτέλεσαν παραβίαση ιατρικού απορρήτου: οι 6 αφορούν παραβίαση από το νοσηλευτικό προσωπικό και οι 8 από το ιατρικό προσωπικό που παρανόμως ανέφερε το γεγονός της λοίμωξης πρώτα σε συγγενείς και μετά στον ενδιαφερόμενο», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Χρυσούλα Μπότση, υπεύθυνη του γραφείου AIDS στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Γυναικολόγος αρνήθηκε να με εξετάσει»

«Μου έχει τύχει να πάω σε γυναικολόγο ο οποίος αρνήθηκε να με εξετάσει. Υπήρξε επίσης περίπτωση οδοντιάτρων που μόλις τους εξήγησα την περίπτωσή μου, αρνήθηκαν να με αναλάβουν. Ολοι τους είχαν εύκολη μια δικαιολογία, φόρτο εργασίας και διάφορα άλλα... Αλλά υπήρξαν και άλλοι γιατροί που προς τιμήν τους, δεν μου έκλεισαν την πόρτα», λέει η 35χρονη Κατερίνα, που εδώ και 12 χρόνια είναι ασθενής.
Κόλλησε τον ιό από τη μόνιμη σχέση που είχε, έναν άνδρα που ενώ ήξερε, δεν την ενημέρωσε ότι πάσχει από HIV. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και ανάμεσα στους σεξουαλικούς συντρόφους, οι οποίοι δεν φορούν προφυλακτικό και δεν προστατεύουν τον εαυτό τους. Για τον λόγο αυτόν, εγώ τους λέω Ξυπνήστε. Το AIDS είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι νομίζετε».

Κάτι που παράλληλα παραβιάζει προφανέστατα και το #2, περί "σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ασθενούς". Φυσικά και δεν είναι όλοι οι γιατροί έτσι, αλλά μέχρι πότε θα υπάρχουν γιατροί που θα φέρονται στον ασθενή σαν να 'ναι ζώο;

Και, για παράδειγμα, για την παραπάνω περιπτωση, επιστήμονες άνθρωποι που φοβόντουσαν μην μολυνθούν από τον HIV σαν να μεταδιδόταν ο ιός όπως η πανούκλα, ενώ είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή ή μετάγγιση αίματος. Όσοι πάλι το γνώρισαν... προφανώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με 2 μέτρα και 2 σταθμά.
Τέλωσπάντων... αναφορικά με το ιατρικό απόρρητο, θα ήθελα τις γνώμες σας κατά πόσον πρέπει να ανοίγεται, παρά τη βούληση του (πρώην/νυν) ασθενούς, σε περιπτώσεις εξέτασης ή πρόσληψης σε μία εργασία.
(Και εκτός απ' αυτό φυσικά και να πούμε και για τα υπόλοιπα θέματα που έθεσε η Δήμητρα)
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Subject to change (Λία)

Founder

H Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Web developer . Έχει γράψει 10,258 μηνύματα.

H Subject to change έγραψε: στις 07:09, 12-02-08:

#4
Αρχική Δημοσίευση από Isiliel
4. Ο ασθενής δικαιούται να ζητήσει να πληροφορηθεί ό,τι αφορά στην κατάστασή του.
5. Το συμφέρον του ασθενούς είναι καθοριστικό και εξαρτάται από την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που του δίνονται. Η πληροφόρηση του ασθενούς πρέπει να του επιτρέψει να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της καταστάσεως του και να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος ή να μετέχει στη λήψη αποφάσεων, που είναι δυνατόν να προδικάσουν τη μετέπειτα ζωή του.
Εγώ θα σταθώ σε αυτά.
Το θεωρώ απαράδεκτο να έχει κάποιος πχ καρκίνο, να μην του το λένε και να το ξέρουν μόνο οι συγγενείς, οι οποίοι πολλές φορές αποφασίζουν με βάση δικά τους συμφέροντα.
Έχω υπόψιν μου περίπτωση (καρκίνος) όπου υπήρχε μια πιθανότητα ίασης αν το είχαν προλάβει αλλά οι γιατροί επέλεξαν να μην το πουν στον ασθενή αλλά στη γυναίκα του, η οποία για να μην χάσει χρήματα για μια αμφίβολη έκβαση επέλεξε να μην κάνει τη θεραπεία και ο δύστυχος άνθρωπος έμαθε από τι πάσχει όταν ήταν πλέον πολύ αργά.

Ωραίο θέμα indeed. Και μου κάνει εντύπωση ότι ο καθένας μας "στέκεται" σε διαφορετικές παραγράφους.
3
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

MonaXoS (Δημήτρης Αγοραστός)

Διακεκριμένο μέλος

Ο Δημήτρης Αγοραστός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 33 ετών και επαγγέλεται Ψυχολόγος . Έχει γράψει 1,595 μηνύματα.

O MonaXoS έγραψε: στις 10:27, 12-02-08:

#5
Εγώ προβληματίζομαι σχετικά με το κατά πόσον γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας ως ασθενείς! Ευτυχώς εγώ δεν είχα κακή εμπειρία επί του θέματος, αλλά καθώς η μητέρα μου εργάζεται σε νοσοκομείο ως τραυματιοφορέας δεν ακούω και λίγα για τα πόσα γίνονται εν αγνοία του ασθενή. Και να είναι κανένας γέρος άνθρωπος που πάσχει από κάτι σοβαρό, να πεις ΟΚ, δεν χρειάζεται να το μάθει γιατί θα ταράξει την ήδη ταραγμένη υγεία του (αν και διαφωνώ με αυτό το σκεπτικό γιατί και 150 χρονών να ήμουν θα ήθελα να αντιμετωπίσω τον θάνατό μου face2face).
2
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

 • Παρόμοια Θέματα
  • Δικαιώματα πολυτέκνων - Από sofiatsakona
   Το θέμα έχει λάβει 34 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Γ' Λυκείου & Απόφοιτοι.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 29-08-18 στις 12:48.
  • Δικαιώματα στα ΙΕΚ - Από Music_Master
   Το θέμα έχει λάβει 24 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία ΙΕΚ & Κολλέγια.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 15-01-15 στις 01:06.
  • Δικαιώματα Χρηστών! - Από the mage
   Το θέμα έχει λάβει 1 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Νεανικά θέματα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 29-01-10 στις 14:16.
  • Εκμετάλλευση περιουσίας ασθενούς - Από ippei
   Το θέμα έχει λάβει 4 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Προβλήματα με τον κοινωνικό περίγυρο.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 13-03-09 στις 00:40.
  • Δικαιώματα των ΑμΕΑ - Από harry24303
   Το θέμα έχει λάβει 3 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Νεανικά θέματα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 04-07-08 στις 13:13.
 • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα