Περί Νεοφιλελευθερισμού

akritas

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Επειδή κάποιοι αναρωτιούνται τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός, καιρός είναι να τους υπενθυμίσουμε τι είναι , τι υποστηρίζει και τι εφαρμόζει στην πράξη;

• ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, δηλαδή την δημοσιονομική πολιτική που εστιάζει όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά στα ελλείμματα, νομισματική πολιτική που καταπολεμά μανιωδώς το παραμικρό ίχνος πληθωρισμού και αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και όταν η ανεργία είναι μαζική, όλα ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πιστωτών, εκείνων που δανείζουν, σε αντίθεση με εκείνους που δανείζονται και/ή εργάζονται για να ζήσουν. Οι δανειστές επιβάλουν στην κυβέρνηση να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των χρεών τους και όχι στην ανάταξη της οικονομίας, και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απόπειρα, από νομισματικής πλευράς, που είτε στερεί από προσόδους τους ιδιώτες τραπεζίτες και επενδυτές, διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια, είτε διαβρώνει την αξία των απαιτήσεων μέσω του πληθωρισμού.

• AΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ(deregulation) ή ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ(liberalization), δηλαδή άρση, περιορισμός, ελαστικοποίηση όλων των νόμων, όλων των κανόνων, όλων των ελέγχων και όλων των ελεγκτικών αρχών του κράτους που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο του διευθυνόμενου φιλελευθερισμού και είχαν σαν στόχο να προστατέψουν την εργασία, την υγεία, το περιβάλλον, τα έσοδα του κράτους, την αγορά προϊόντων και την αγορά χρήματος από την επιθετική επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία, αν αφεθεί ελεύθερη δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα, δεν γνωρίζει φραγμούς, επιβάλλει τους δικούς της νόμους και κανόνες , τους νόμους και τους κανόνες της ζούγκλας.

• ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ(privatization), δηλαδή μεταβίβαση επιχειρήσεων, περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών τομέων δραστηριότητας από το δημόσιο στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» , δηλαδή στους επιχειρηματίες. Κυρίως δίνεται προτεραιότητα στις κερδοφόρες και μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Τις ελλειμματικές συνήθως τις α)χρεοκοπούν-κλείνουν και β) τις διασπούν σε καλό-κακό κομμάτι, όπου το κακό κομμάτι το φορτώνουν και πάλι στο κράτος.

• ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, δηλαδή την αναδιανομή του εισοδήματος και του υπάρχοντος κεφαλαίου, από τα χαμηλά προς τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Αυτό επιτυγχάνεται ως εξής: α) αύξηση φορολογίας στα μεσαία/κατώτερα εισοδηματικά/ιδιοκτησιακά στρώματα και μείωση στα υψηλά και β) με την εσωτερική υποτίμηση και ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους.

Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται είτε έχει χρεοκοπήσει ο ιδιωτικός τομέας, είτε ο δημόσιος. Τυχαίο; δεν νομίζω.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όπου έχει εφαρμοστεί ο νεοφιλελευθερισμός; ΤΟ ΧΑΟΣ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,026 μηνύματα.
Ο νεοφιλελευθερισμός ουσιαστικά επιδιώκει τη σχεδόν μηδενική κρατική παρέμβαση
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,276 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top