×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Που;
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 67,787 μέλη και 2,440,497 μηνύματα σε 76,680 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 259 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Η κρίση έφερε τις υποβαθμίσεις ή οι υποβαθμίσεις την κρίση;

iJohnnyCash (Panayotis Yannakas)

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Επιχειρηματίας . Έχει γράψει 17,207 μηνύματα.

O iJohnnyCash έγραψε: στις 17:15, 18-05-10:

#1
Μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, οι επενδυτικοί οίκοι μας έχουν χαλάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κάμποσες φορές, ενώ η Moodyʼs σε δημοσίευμα της, στις 14/5, θεωρεί πιθανό να προβεί σε ακόμη μια υποβάθμιση.

Ενώ ο ΓΔ φλερτάρει με την ιδέα να απομακρυνθεί ακόμη πιο πολύ από τις 1800 μονάδες, σίγουρα οι υποβαθμίσεις θα παίξουν τον ρόλο τους. Όμως ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή, να πάμε λίγο στο 1908.

Εκείνη την περίοδο η ΗΠΑ αναζητούσε επενδυτές όπου είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού, ένα project όπου θα συμμετείχαν άγνωστες, για την τότε εποχή, εταιρίες. Ο ευφυέστατος John Moody, εκμεταλλεύτηκε αυτή την συγκυρία και δημιούργησε, το 1909, την πρώτη εταιρία αξιολόγησης επενδύσεων.

Ο σκοπός της εταιρίας ήταν η βαθμολόγηση των διάφορων επενδυτικών ευκαιριών, έτσι ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό το ρίσκο που πρέπει να αναλάβει κάποιος. Μέχρι το 1924 είχαν δημιουργηθεί δυο ακόμη εταιρίες. Αυτό το «trio inferno» κατέχει μέχρι και σήμερα περίπου το 90% της παγκόσμιας αγοράς.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι οι υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες (π.χ. ΕΕ) δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ανάλογες εταιρίες. Ίσως αυτό το γεγονός έδωσε την αφορμή στην δήλωση του Thomas Friedman, «Υπάρχουν δύο υπερδυνάμεις: οι Η.Π.Α. και η εταιρεία αξιολόγησης Moodyʼs. Πιστέψτε με, δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο, ποια από τις δύο διαθέτει τη μεγαλύτερη ισχύ».

Μέχρι στιγμής, δεν έχω παρουσιάσει κάτι το τρομερό, στην ουσία έχουμε κάποιους οικονομολόγους που απλά εκφράζουν, την υποκειμενική τους, άποψη. Σίγουρα αναρωτιέστε γιατί τόσο ντόρος για τις εταιρίες αυτές και σίγουρα η δήλωση του T. Friedman, σας ακούγετε υπερβολική.

Όμως, η επιθυμία των κρατών να μην αφήνουν πραγματικά ελεύθερες τις αγορές έδωσε, θαρρώ, τεράστια δύναμη σε αυτές τις εταιρίες με μια σειρά νόμων που εφαρμόστηκαν σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Για παράδειγμα η συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ που ψηφίστηκε το 1999. Έτσι οι αξιολογήσεις αυτές αποκτούν τρομαχτικά σοβαρή υπόσταση.

Συγκεκριμένα, για την αγορά ενός επενδυτικού προϊόντος ύψους $ 10.000.000 με αξιολόγηση ΑΑΑ (δηλαδή χαμηλού ρίσκου), η τράπεζα αρκεί να κατέχει στον ισολογισμό ίδια κεφάλαια ύψους $ 55.000, κάπου 180 φορές λιγότερα. Ενώ για παράδειγμα για το ίδιο προϊόν αν είχε αξιολογηθεί με Ba1 θα χρειάζονταν $ 2.000.000. Για να κατέχει το 100% σε ίδια κεφάλαια πρέπει το προϊόν να έχει χαρακτηριστεί το πολύ B1, ενώ από Ca1 και κάτω μπορεί να το περάσει ως ζημία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν μια τράπεζα κατέχει επενδυτικά προϊόντα με καλή αξιολόγηση, τόσο μεγαλύτερα ποσά μπορεί να διαθέτει για δανεισμό καταναλωτών και επιχειρήσεων. Αν μάλιστα η τράπεζα κατέχει επενδυτικά προϊόντα τα όποια υποτιμηθούν εκ των υστέρων τότε οφείλει να αποσύρει πιστώσεις από την αγορά (πιστωτική παγίδα, google it) και συγχρόνως να μειωθεί ο τζίρος της. Αυτό επηρεάζει και τις επιχειρήσεις, αφού όσο καλύτερη αξιολόγηση έχουν, τόσο οι τράπεζες τους προσφέρουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις χώρες, αν μια χώρα έχει κακή αξιολόγηση, τόσο οι πιστωτές της απαιτούν υψηλότερους τόκους για αντιστάθμιση του ρίσκου.

Όμως, ενώ οι νομοθεσίες υπολογίζουν τόσο σοβαρά τις αξιολογήσεις (μάλιστα τα επενδυτικά ταμεία κάποιες φορές είναι υποχρεωμένα να διαλέγουν μόνο προϊόντα με πολύ καλή αξιολόγηση), ωστόσο είναι αδύνατον να τις ελέγξουν αυτές τις αξιολογήσεις αφού είναι υποκειμενικές απόψεις. Μάλιστα κάνεις δεν μπορεί να τις μηνύσει, για το ίδιο λόγο.

Ένα άλλο ψεγάδι στην ιστορία είναι ότι μια τράπεζα μπορεί να ζητήσει εκ των προτέρων αξιολόγηση ενός επενδυτικού προϊόντος που θέλουν να δημιουργήσουν, αυτό σίγουρα προωθεί τις αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αρά τότε οι αγορές βασίζονται σε ευμετάβλητα θεμέλια.

Θα κλείσω με ενδιαφέρον διάλογο μεταξύ ενός δημοσιογράφου και ενός στελέχους της Moodys

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσαμε ποτέ πια να σας εμπιστευτούμε; (Σημείωση: ήταν λίγο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.)
Moodys: Ίσως δεν είναι λογικό να στηρίζεστε αποκλειστικά στις δικές μας αξιολογήσεις,
Δημοσιογράφος: Αλλά μέχρι σήμερα οφείλαμε να εμπιστευόμαστε τις τοποθετήσεις σας
Moodys: Όμως, όταν χρησιμοποιείτε αξιολογήσεις, θα πρέπει να αποφασίζετε μόνος σας τι ακριβώς κάνετε με αυτές

Y.γ.: Το κείμενο το πρωτοδημοσίευσα στο blog μου
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

A propos (Νίκος)

Επιφανές Μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 29 ετών , επαγγέλεται Φυσικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 2,499 μηνύματα.

O A propos Jongleur en exercice - Cage en folie έγραψε: στις 19:12, 10-01-11:

#2
Αρχική Δημοσίευση από Johnny Cash
Ενώ ο ΓΔ φλερτάρει με την ιδέα να απομακρυνθεί ακόμη πιο πολύ από τις 1800 μονάδες, σίγουρα οι υποβαθμίσεις θα παίξουν
Τώρα μάλλον ο Γ.Δ. έχει ραντεβού με την προιστορία. Και αφού η αγορά είναι χάλια, ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας εντελώς ηλίθια προαναγγέλλει μια χειρότερη χρονιά. Κίνηση ηλίθια γιατί η ψυχολογία της αγοράς πάει στον πάτο. Και τα λέει αυτά για να δανειστούμε με υψηλότερο επιτόκιο; ή για να παίξει το παιχνίδι των αγορών; και μάλιστα λίγο πριν ξαναβγούμε για δανεικά.......

Χειρότερος κι από τον Ιβάν Μίκλος ο Παπούλιας (ή Μπαμπούλ(ι)ας). Καλά..... τόσο καιρό γιατί δε μιλούσε; Τώρα πουείναι η αγορά πεθαμένη βγήκε να την δείρει κι άλλο;


Θυμίζω
Πρόκληση από Σλοβακία: Καλύτερα εκτός ευρώ Ελλάδα και Πορτογαλία

27 Δεκ. 2010 ... Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έπρεπε να είναι εκτός ευρωζώνης, ... της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος στην εφημερίδα Hospodarske Noviny της Τσεχίας. ...


Άντε και κακή χρονιά Προεδράρα......
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη A propos : 10-01-11 στις 20:04.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

epote

Αποκλεισμένος χρήστης

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 2,510 μηνύματα.

O epote ) έγραψε: στις 17:48, 11-01-11:

#3
Αν εξαιρεσουμε λιγακι τα pension funds που ειναι υποχρεωμενα να δανειζονται ΑΑΑ, οι οικοι αξιολογησης ελαχιστη σχεση εχουν με τις αμμεσες κινησεις της αγορας.

Τα ελληνικα ομολογα αντιμετοπιζονταν σαν junk μηνες πριν οι οικοι αξιολογησης τα βαθμολογισουν ως τετοια...

Συνεπως οχι δεν εφεραν την κριση, αλλα σιγουρα δεν βοηθησαν. Οπως επισις και τα παραγωγα δεν εφεραν αλλα εδρασαν καταλυτικα...
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
   
 • (View-All Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
  Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια

 • Παρόμοια Θέματα
  • H κρίση στα Ίμια - Από nikos kaladas
   Το θέμα έχει λάβει 3 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Πολιτική - Κοινωνικά θέματα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 25-03-15 στις 03:11.
  • Αν όχι κρίση, τότε τί; - Από Μάξιμος
   Το θέμα έχει λάβει 12 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Πολιτική - Κοινωνικά θέματα.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 01-02-13 στις 01:04.
  • Πώς μας επηρέασε η κρίση; - Από Panos__
   Το θέμα έχει λάβει 9 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Φάκελος: Ελληνική Κρίση.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 02-05-12 στις 23:18.
  • Κρίση; Ποια κρίση; - Από Επιμηθέας
   Το θέμα έχει λάβει 20 απαντήσεις και βρίσκεται στην κατηγορία Οικονομικά.
   Το τελευταίο του μήνυμα δημοσιεύτηκε 16-02-09 στις 16:11.
 • Προηγούμενο Θέμα Επόμενο Θέμα