Σχέδιο για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

star65

Νεοφερμένος

Ο star65 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 51 μηνύματα.
ΑΠΕ Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010 22:05

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας έπειτα από την ελληνική κρίση, το πιο σημαντικό μετά την έναρξη κυκλοφορίας του ευρώ το 1999, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η έκθεση που συνοψίζει το σύνολο του σχεδίου αυτού "εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ", δήλωσε μία από τις πηγές.

"Είναι η συγκεφαλαίωση που έγινε από το Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ", πρόσθεσε άλλη διπλωματική πηγή.

Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να σκληρύνει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Για πρώτη φορά, οι κυρώσεις, με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων, θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, το οποίο σημαίνει πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.

Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και, το σημείο αυτό είναι καινούριο, σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

Η έκθεση που εγκρίθηκε απόψε αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ κρίνουν "απαραίτητη" τη δημιουργία ενός "μηχανισμού επίλυσης κρίσεων", που διαιωνίζει με τη μία ή την άλλη μορφή το Ταμείο στήριξης των χωρών του ευρώ που δημιουργήθηκε για τρία χρόνια την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν ακόμη δύσκολες συζητήσεις για το θέμα αυτό ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, επειδή η Γερμανία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ταμείου μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την οποία οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.


https://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1889064
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

star65

Νεοφερμένος

Ο star65 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 51 μηνύματα.
και για όσους δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι , το νέο αυτό φιρμάνι σημαίνει ότι θα έρχεται δικαιωματικά η ΟΝΕ και θα εισπράττει τα χρέη κάθε χώρας , το δανεισμό της δηλ όπως καλή ώρα έχουμε εμείς, από τις τραπεζικές καταθέσεις χωρίς πολλά πολλά.

το 3% είναι όχι απλώς νούμερο που πιάνουν οι περισσότερες χώρες του νότου αλλά είναι και μάλλον δύσκολο να το έχουν σαν όριο .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top