Νομίζω πως είναι το λιγότερο αφελές να νομίζουμε ότι πίσω από μια εμφάνιση κρύβονται τα πάντα ή ότι δεν κρύβεται τίποτα.
Η άποψή μου είναι κάπου στη μέση. Γιατί:
Το ότι δείχνει κανείς κάτι, δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα αυτό το κάτι, είτε θέλουμε να μιλήσουμε για την καλοσύνη, είτε για τη μαγκιά, είτε για την εμφάνιση και την περιποίηση. Δηλώνοντας το προφανές, δεν είναι αναγκαίο και το οτι ισχύει. Έτσι και στον καλλωπισμό. Ο καλλωπισμός είναι μια μορφή έκφρασης, πολλών πραγμάτων.
Πρώτον δηλώνει την ανάγκη μας για βελτίωση.
Δεύτερον καλύπτει κάποια κενά στην εμφάνισή μας και βελτιώνει κάποια μειονεκτικά σημεία.
Τρίτον σηματοδοτεί την επιθυμία για θαυμασμό από τους γύρω.
Τέταρτον, υποθετικά κάνει κάποιον να νιώθει καλά (καταρριπτέο, θα εξηγήσω γιατί)
Που είναι το κακό με αυτά; Πουθενά, τουλάχιστον έτσι όπως είναι δηλωμένα. Το κακό κατά τη γνώμη μου, είναι στην υπερβολή. Όταν καλλωπίζεσαι υπερβολικά, αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά μετασχηματίζονται ως εξής:
Πρώτον, η ανάγκη για βελτίωση γίνεται ανάγκη για επίδειξη.
Δεύτερον, τα κενά είναι τόσα πολλά όσος και ο καλλωπισμός. Μάλιστα δε, τα κενά είναι και ψυχολογικά διότι η υπερβολή είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας για μια εξωτερική αδυναμία, πράγμα που -ω τι τραγική ειρωνεία- όχι μόνο δεν καλύπτει την εξωτερική αδυναμία αλλά εμφανίζει και την εσωτερική. Με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια.
Τρίτον, σηματοδοτεί την επιθυμία για επιβολή στους εκπροσώπους του ιδίου φύλου (βάφτηκα πιό πολύ άρα είμαι καλύτερη γκόμενα από τη Μαιρούλα)
Τέταρτον, παύει να γίνεται για ιδία ευχαρίστηση, αλλά προφανώς για ευχαρίστηση κάποιου γεννητικού οργάνου του αντίθετου φύλου προκειμένου να υφαρπαχθεί η δέουσα προσοχή προς το σοβατισμένο άτομο.
Τουλάχιστον για εμένα, μια γυναίκα που βάφεται υπερβολικά ή έστω και αν την απασχολεί το θέμα υπερβολικά, με κάνει να πιστεύω πως ικανοποιεί τα παραπάνω, εν όλω ή εν μέρει. Ως εκ τούτου εαν επιβεβαιωθεί δια της συζητήσεως η εσφαλμένη προσωπικότητά της, απομακρύνομαι με δρασκελιές τσιτάχ. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι στη σημερινή εποχή που να σέβονται τα αυτιά μου και να γυρνάνε να μου λένε "Γιατί δε μου έκανες λάικ στο Facebook στη νέα μου φωτόοοο;;" και να πηγαίνω και να βλέπω την κολλητούλα με κάτι χείλη σουφρωμένα τίγκα ρούφα στο κραγιόνι και εκατό κιλά πούφι πούφι στις μαγουλήθρες λες και πηγαίνει για οντισιόν για κλόουν σε τσίρκο. Και μετά έχει την απορία γιατί οι άντρες δεν την προσέχουν για τα πνευματικά της χαρίσματα... Please, tell me there's a ship in orbit for me to download, then shoot me in the head, thanx!
Η δικαιολογία "το κάνω για να νιώσω καλά" ακούγεται στ αυτιά μου σαν μια τεράστια μπούρδα, καθότι όπως έχω εξηγήσει και σε άλλο θέμα, αρκεί για την άνεση το να είσαι πεντακάθαρος και ελαφρώς περιποιημένος, ειδάλλως θα κυκλοφορούσαμε όλοι και όλες με δέκα κιλά ρουζ και στον ύπνο μας μπας και μας πάρει πιό άνετα. Προσωπικά νιώθω άνετα και με το μποξεράκι μου, ένα στριφτο τσιγάρο, ένα ουισκι και δυο ηχεία στο τέρμα να παίζουν Opeth, οπότε δε χρειάζεται να βάλω σακάκι μες το σπίτι μου για να νιώσω "καλύτερα με τον εαυτό μου". Αν βάλω λούσα και σακάκια και τα τοιαύτα, θα το κάνω ή για ραντεβού ή για κοσμική εκδήλωση (πχ. Ορκομωσία, πάρτυ, ρεβεγιόν, ακόμα και κωλάδικο για να πιάσω το atitude του νεοφτιαγμένου γιάπη κλπ.)
Αντίθετα, μια γυναίκα που βάφεται επαρκώς και με μέτρο, μου δείχνει ότι σέβεται τον εαυτό της, ότι σέβεται εμένα που θα την δω, ότι μετράει η γνώμη μου για εκείνη άρα πρέπει να καλύψει κάποια σημεία που θεωρεί ότι δε θα μου αρέσουν (αν και συνήθως δεν δίνω σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες εμφάνισης), και γενικά δείχνει μια γυναίκα που αξίζει το σκοπό για τον οποίο βάφτηκε, δηλαδή την προσοχή μου, την οποία και αποκτά.
Τόσο απλά; Τόσο απλά!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.