iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Leviathan
Εκκολαπτόμενο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από Exposed_Bone:Μέχρι στιγμης αυτά που έχω καταλάβει απο τα ελάχιστα αλλά και περιληπτικά που έχω διαβάσει σχετικά με την έλλειψη είναι ότι η περίμετρος της έλλειψεις εξάρταται (και() απο την απόσταση των εστιών. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν ο λόγος περίμετρως προς απόσταση των εστιών είναι σταθερος. (Δυο μαθηματικους ρώτησα και κανεις δεν ήξερε να μου απαντήση
)
χμμμ

Εγω λεω οτι οχι. Οχι δεν ειναι σταθερος ο εν λογω λογος, αλλα ουτε και εξαρταται η περιμετρος απο την αποσταση των 2 εστιων. Βεβαια εγω δεν θυμαμαι τιποτε περι ελλειψεων (ουτε τιποτα αλλο

Η περιμετρος εξαρταταται βασικα απο τους ημιαξονες θα ελεγα, οι οποιοι δεν μπορουν να πρoσδιοριστουν απο την αποσταση των εστιων και μονο. αν ειχαμε πχ και την εκκεντρικοτητα, τοτε κατι γινεται..
απο ενα γρηγορο google search που εκανα φαινεται δεν υπαρχει απλη και ωραια formula για την περιμετρο (οπως στον κυκλο, 2πr). Οποτε για τον λογο, και μαλιστα σταθερο, μαλλον ξεχνα το.
Εγω σκεφτομαι, οτι απλα και λογικα (και πιθανως αφελως ?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Subject to change
e-steki.gr Founder

Όσον αφορά το ερώτημα, μήπως ξέρει/θυμάται/μπορεί να βρει κανείς τον τύπο για την περίμετρο ώστε να μην μιλάμε στον αέρα;
Leviathan
Εκκολαπτόμενο μέλος

εμενα 'ακυρο' μου φαινεται, με την λογικη οτι αφου απο 2 συγκεκριμενες εστιες, περνανε απειρες ελλειψεις, ο λογος 'περιμετρος/αποσταση εστιων' αποκλειεται να ειναι σταθερος. Aλλα οπως ειπα, δεν γνωριζω τα των ελλειψεων, οποτε πιθανον να κανω λαθος...Αρχική Δημοσίευση από Exposed_Bone:Εχεις δικαιο απο δυο εστιες μπορουμε να φερουμε απειρες ελλειψες οποτε το ερωτημα μου ειναι ακυρο, σωστα;.
Το οτι δεν εχει και τοσο σημασια αυτος ο λογος (που ΔΕΝ ειναι σταθερος, ισχυριζομαι), δεν σημαινει να ξεχασουμε το π γενικα (και ως προς την περιμετρο συγκεκριμενα)...Αρχική Δημοσίευση από Exposed_Bone:Τελος το ερωτημα μου προηλθε απο την σκεψη οτι αφου εχουν τοσα κοινα η ελλειψη με τον κυκλο γιατι να μην έχει και η ελλειψη καποιο "π"
ο κυκλος ειναι 'ειδικη περιπτωση' της ελλειψης. (Αυτο το θυμαμαι απο το σχολειο..

Απλως η περιμετρος δινεται 'στο περιπου' απο ευκολες φορμουλες, η ακριβως απο περιπλοκες (και δεν υπαρχει το ωραιο, κομψο, απλο και ακριβες: 2πr) αλλα,
αν βαφτισουμε P την περιμετρο (και α, ειναι ο μεγαλος ημιαξονας, β ο μικρος), τοτε:
'ακριβως' (και πολυπλοκως):
P/2πα = με το αθροισμα των απειρων ορων της μορφης (-1)/(2n-1) [(2n)!/(2n n!)2]2 e2n. για n=0,1,2,.. oo
δηλ
P/2πα =1 - [1/4]e2 - [3/64]e4 - [5/256]e6 - [175/16384]e8 - [441/65536]e10 ...
(e2n: e εις την 2n)
Οπως βλεπεις ομως, το π ζει και βασιλευει..

P/2πα= 1
δηλ P=2πα
(και α ειναι ο ημιαξονας, αλλα στο κυκλο ειναι ενας. α=β=r,η ακτινα δηλ) Αρα ο γνωστος μας γνωριμος P=2πr ...

και
'κατα προσεγγιση' (απλες φορμουλες αλλα οχι ακριβεις):
P = π sqrt(2(a2+b2) - (a-b)2/2)
ή
P = π [ 3(a+b) - sqrt((3a+b) (a+3b))]
ή.. (υπαρχουν και αλλες)
επισης, πανω οριο (απο τον Euler - 1773):
P = π sqrt(2(a2+b2))
και κατω οριο (απο τον Κepler -1609):
P = 2 π sqrt(ab)
(sqrt: τετραγωνικη ριζα.. Πως μπορω να την γραψω εδω ?

... Ομως το π, δεν λειπει απο πουθενα...!!!

Απλως απο οτι φαινεται, το να πει κανεις 'η περιμετρος της ελλειψης' ειναι ευκολο στα λογια, αλλα το να την υπολογισει ειναι αλλη υποθεση...

Τα παραπανω βεβαια ειναι απο google γιατι σιγα μην τα ξερω εγω, ή να τα θυμαμαι (ΑΝ τα ειχα μαθει ποτε σε προηγουμενη ζωη).

Leviathan
Εκκολαπτόμενο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από Michelle:Το ίδιο π έχει Πάνο, και θα το δεις σε αρκετούς τύπους για την έλλειψη. Άλλωστε ουσιαστικά ο κύκλος είναι μια έλλειψη στην οποία συμπίπτουν οι εστίες.
Όσον αφορά το ερώτημα, μήπως ξέρει/θυμάται/μπορεί να βρει κανείς τον τύπο για την περίμετρο ώστε να μην μιλάμε στον αέρα;
μεχρι να γραψω τις ερημες τις φορμουλες (εψαχνα να δω πως θα γραψω ριζα και τεραγωνο, που νομιζω οτι γινεται, αλλα δεν καταφερα να ανακαλυψω πως

Subject to change
e-steki.gr Founder

Leviathan
Εκκολαπτόμενο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από Michelle:Αν θυμάμαι καλά λέγεται εκκεντρότητα, όχι ...εκκεντρικότητα (λολ)![]()
Αν σου πω οτι εγω προβληματιζομουν για το αν λεγεται εκκεντρο..κατι

Ασε που πως θα πεις " Η τροχια ειναι λιγο/πολύ .. εκεντρη" ? Οποτε λεμε 'ελλειπτικη' και ξεφευγουμε απο τον σκοπελο της εκκεντρικοτητας...

Rempeskes
Επιφανές μέλος

Subject to change
e-steki.gr Founder

tanos56
Εκκολαπτόμενο μέλος

Ίσως οι δύο Μαθηματικοί συνάδελφοι, στους οποίους απευθύνθηκες, να μην είχαν συγκρατήσει το μήκος ελλειψης (και αυτό δεν είναι κακό), ωστόσο η απάντηση στο ερώτημά σου είναι προφανής, αφού το πηλίκο δύο σταθερών-με διαιρέτη όχι μηδέν- είναι σταθερός (σταθερός αριθμός). Αν λοιπόν δοθεί η έλλειψη: χ^2/α^2+ψ^2/β^2=1, (α>β), τότε η εστιακή απόσταση γ, προσδιορίζεται μονοσήμαντα από την: γ^2=α^2-β^2.
Το μήκος της έλλειψης προσδιορίζεται από το επικαμπύλιο ολοκλήρωμα
Sds επάνω στο ίχνος της και είναι επίσης σταθερός αριθμός.
Επειδή τώρα παίζω σκάκι το βραδάκι θα στο υπολογίσω αναλυτικά....
xαιρετισμούς σε όλους και καλές διακοπές...
tanos56
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Demelene
Διάσημο μέλος

https://en.wikipedia.org/wiki/Ellipse
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος

Επειδή τώρα παίζω σκάκι το βραδάκι θα στο υπολογίσω αναλυτικά....
Έχω κατασκευάσει μια υπέροχη απόδειξη, αλλά πριν ένα λεπτό ορκίστηκα να μην ξανασχοληθώ με μαθηματικά.

Subject to change
e-steki.gr Founder

Α ρε Fermat εσύ!Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes:: Καμμία λύση.![]()
Έχω κατασκευάσει μια υπέροχη απόδειξη, αλλά πριν ένα λεπτό ορκίστηκα να μην ξανασχοληθώ με μαθηματικά.![]()
![]()
![]()
![]()

Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes:: Καμμία λύση.![]()
Έχω κατασκευάσει μια υπέροχη απόδειξη, αλλά πριν ένα λεπτό ορκίστηκα να μην ξανασχοληθώ με μαθηματικά.![]()
![]()
![]()
![]()
καμία λύση >2

Subject to change
e-steki.gr Founder

Rempeskes
Επιφανές μέλος

Subject to change
e-steki.gr Founder

Είσαι σίγουρος;Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes:Kαι για περιττά n.![]()

Rempeskes
Επιφανές μέλος

Subject to change
e-steki.gr Founder

E αει σιχτίρΑρχική Δημοσίευση από Rempeskes:Nαι, είσαι σίγουρος. Το ότι δεν υπάρχουν λύσεις για άρτια n, είναι απλή άλγεβρα.![]()

Έτσι όπως το πες νόμιζα οτι για άρτια n υπάρχουν και λέω τι στο καλό, δεν έχει περάσει πια και τόσος καιρός απο τότε που ασχολιόμουν

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.