Ενα ακόμη δημοσίευμα εων εφημερίδων λίγες μέρες μετά το προηγούμενο που παρέθεσα:
Στον αέρα οι αγωγοί South Stream και Μπούργκος Αλεξανδρούπολη
Το άρθρο έχει συνταχθεί την Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2009
Ρεπορτάζ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ Η ουσιαστική επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Βουλγαρίας για τα ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος δεν επετεύχθη, όπως εκτιμούν αναλυτές, στη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια μεταξύ του Βούλγαρου υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράικο Τράικοφ και του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, σε κοινή συνέντευξη Τύπου υπό το Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, δεν ερμηνεύονται ως ένδειξη προσέγγισης των δύο χωρών στις διαφορές για τους αγωγούς South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως και για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε, όπως επισήμαναν Βούλγαροι αναλυτές, που χαρακτήρισαν τις
συνομιλίες δύσκολες και πολύ τεταμένες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires,
επετεύχθη μια πρώτη συμφωνία, που αφορά τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας για το South Stream, που θα επεξεργαστούν τη συμφωνία για ποσοστά συμμετοχής και θα προετοιμάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το άνοιγμα προσφορών που αφορούν στην υποβολή προμελέτης.
Κύριο σημείο τριβής για τις δύο πλευρές αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο για την
κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, με τη βουλγαρική πλευρά να προειδοποιεί ότι τα έξοδα κατασκευής του ενδέχεται να επιβαρύνουν την οικονομία τής Βουλγαρίας σε περίοδο κρίσης.
Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ επιβεβαίωσε και χθες τις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του για τη σκοπιμότητα κατασκευής του σταθμού στο Μπέλενε, το κόστος του οποίου, κατά τα… βουλγαρικά λεγόμενα, εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ 4-6 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο βουλγαρικός Τύπος.
Ωστόσο, η νεόκοπη βουλγαρική κυβέρνηση εκφράζει τις επιφυλάξεις της και για δύο ακόμα έργα. Το νότιο κλάδο του αγωγού φυσικού αερίου, ρωσο-ιταλικής έμπνευσης, το South Stream και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που είναι το πλέον προωθημένο έργο, καθώς –σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα– η κατασκευή του θα ξεκινήσει στα τέλη του 2010.
Ρωσικό μήνυμα με αποδέκτες Βουλγαρία και… Ιπποκράτους
Όπως είναι γνωστό και στα δύο αυτά έργα (South Stream, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) συμμετέχει και η Ελλάδα και για το λόγο αυτό η ρωσοβουλγαρική «κόντρα» αφορά άμεσα και τη χώρα μας, με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συνεχώς εκφράζει το σκεπτικισμό του για το περιεχόμενο της συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου, όπως άλλωστε κάνει και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσο. Έτσι, σε ό,τι αφορά τις χθεσινές συνομιλίες στη Σόφια, το συμπέρασμα είναι ότι η βουλγαρική πλευρά δεν μετακινείται από τις γνωστές μέχρι σήμερα επιφυλάξεις της, ενώ η ρωσική πλευρά πολύ σύντομα θα απαντήσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της Βουλγαρίας,
Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες, στο Γντανσκ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «αρμόδιοι τεχνολόγοι της Ρωσίας να πείσουν την κοινή γνώμη της Βουλγαρίας και τους κατοίκους της παραλίας της Μαύρης Θάλασσας ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα είναι ακίνδυνος για το περιβάλλον».
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω του πανίσχυρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει άμεσα για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στους δύο αγωγούς, ενημερώνοντας παράλληλα ότι έχει εναλλακτικές λύσεις.
Το μήνυμα της Μόσχας έχει παραλήπτες όχι μόνο στη Σόφια, άλλα και στην Οδό Ιπποκράτους που επιμένει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να κάνει λόγο για «λεόντειο συμφωνία».
Είναι αυτονόητο ότι όταν τα 2 από τα 3 μέρη, δηλαδή Βουλγαρία και Ελλάδα, θέτουν αν αμφιβάλλουν ένα έργο, τότε αν μη τι άλλο το δυναμιτίζουν.
Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους ενεργοποιούν το σχέδιο αγωγού που θα συνδέει τη Σαμψούντα στον Εύξεινο Πόντο με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, που είναι έργο σαφώς ανταγωνιστικό του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Η
υπογραφή της ρωσοτουρκικής ενεργειακής συμφωνίας στην Αγκυρα, παρουσία των Ερντογάν, Πούτιν, Μπερλουσκόνι, αποτελεί σαφέστατη ένδειξη των προθέσεων της Μόσχας και
ενδυναμώνει το ρόλο της Τουρκίας που διεκδικεί δυναμικά το ρόλο του «ενεργειακού κόμβου».
Και όπως έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γ. Παραβάνοφ,
αν οι αγωγοί παρακάμψουν τη Βουλγαρία, η χώρα θα υποστεί μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές ζημιές.
https://www.apogevmatini.gr/?p=45238
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλο διπλωματικό και οικονομικό κόστος αν οι ρώσσικοι αγωγοί παρακάμψουν την Βουλγαρία και ταυτόχρονα εκφράζει αμφιβολίες και η Ελλάδα, τότε η Τουρκία θα είναι ο θυρωρός ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, είτε πρόκειται για αεμρικανικό είτε για ρωσικό αέριο.
Το τι διπλωματικές επιπτώσεις θα έχει αυτό μπορεί αν το φανταστει κανείς με τους εκβιασμούς που έκανε η Ουκρανία στην Ρωσσία, τις απειλές της Ρωσσιας σε αυτήν και ολόκληρη την Ευρώπη να παρακολουθεί με παγωμένη την ανασα (παρολίγο κυριολεκτικά)...
Και να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ένα κοινό εχθρό: Την αναθεωρητική Τουρκία του Νταβούτογλου που έχει αξιώσεις οπουδήποτε υπάρχουν μουσουλμάνη, οπουδήποτε υπάρχουν τουρκόφωνοι πληθυσμοί.
Στην Βουλγαρία το κόμμα των μειονωτικών τουρκοφωνων είναι στην Βουλή με αξιόλογο ποσοστό βουλευτών και οι πολιτικοί εκβιασμοί που της γίνονται από την μειονότητα είναι μεγαλύτεροι. Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα με υποδεκαπλάσια μουσουλμανικό τουρκόφωνο πληθυσμό οι πολιτικοί κάνουν τα πάντα για να τον κολακέψουν...
Συνθήκες πολιτικού εκβιασμού από την μειονοτητα δεν έχουν εκφραστεί αλλα πρέπει να προνοήσουμε για να μην υπάρξουν....
Και κάνω μια μικρή παρένθεση:
Περιστατικά σαν αυά που ανέφερε το "πρώτο θέμα" πριν μερικά χρόνια πρέπει να εκλείψουν:
Κι όμως ήδη στα κανάλια αναφέρονται φήμες για παρόμοια περιστατικα.
Τα εθνικά συμφέροντα πρέπει επιτέλους να μην υποσκάπτονται ...για μία χούφτα ψήφους, για μια τετραετή καρέκλα.
Δυστυχώς όμως η ψηφοθηρία βλάπτει σοβαρά την χώρα.
Περίπτωση υποψήφιας Πασοκ Καραχασάν: Ψηφίζει στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης
Πριν τα αποκαλυπτήρια...
Και το πρόσφατο περιστατικό από το αντίπαλο κόμμα:
Η Νεοδημοκράτισα Ζεημπέκ δεν το κρύβει όπως η Καραχασαν, το δηλώνει απερίφραστα...
Το θέμα έχει να κάνει ΚΑΙ με τον αγωγό..
Δεν έχει να κάνει με κόμματα που για το κυνήγι ψήφων διολισθάινουν σε όλε και μεγαλύτερες γκάφες.
Εχει να κάνει με την εθνική ενότητα και συνοχή εν γένει!
Για να μην αναγκαστούμε κάποια στιγμή να συζητάμε από το αυτόνομο Κόσοβο για την αυτόνομη Κομοτηνή και περίχωρα: