Ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών στην Αμαλιάδα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Νταξει τι κανει νιαου νιαου;
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΜΕ.
Το θεμα ειναι τι σκατα κανουν οια ρχες,τα νοσοκομεια και οι αρμοδιοι;

19:30, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

κοινωνία

Αμαλιάδα: Και τέταρτο παιδί νεκρό στα χέρια της 24χρονης – Τι λέει η μητέρα του – Οι συμπτώσεις και τα ερωτήματα

Την ώρα που οι Αρχές ερευνούν τους τρεις θανάτους βρεφών στην Αμαλιάδα, ακόμη μία μητέρα κατήγγειλε πως πολύ πριν πεθάνουν αυτά τα τρία παιδιά, το δικό της παιδί, ένα μωρό 6 μηνών, πέθανε εντελώς αναπάντεχα μέσα στην αγκαλιά της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου.
«Εγώ σαν μάνα που έχω χάσει το παιδί μου, μέσα από τα χέρια της Ειρήνης, θα το ψάξω και νομικά και θα το φτάσω μέχρι όπου χρειαστεί».

Για την υπόθεση των τριών παιδιών υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, με αυτή τη γυναίκα να ζητά μέσω της εκπομπής του Mega, Live News να διερευνηθεί και η υπόθεση του δικού της μωρού, το οποίο όπως καταγγέλλει πέθανε κι αυτό μέσα στην αγκαλιά της 24χρονης.

Προκαλεί σοκ πως αυτή η γυναίκα μέσα σε 3 χρόνια έχει γίνει αυτόπτης μάρτυρας όχι σε 3 αλλά σε 4 θανάτους παιδιών.
«Έρχομαι και να ρωτήσω πως γίνεται; Είναι και τα 4 σύμπτωση; Έχει κάνει κάτι; Εγώ έρχομαι να ρωτήσω σαν μάνα μόνο ένα “γιατί”».

«Έφυγαν» τέσσερα παιδιά μέσα στα χέρια της​

Το μωράκι «έφυγε» από την ζωή εντελώς ανεξήγητα στις 4 Φεβρουαρίου του 2021. Η μητέρα περιγράφει στο Live News όλα όσα θυμάται από εκείνο το απόγευμα, που είχε βγει για μια βόλτα αφήνοντας πίσω την επιστήθια φίλη της, Ειρήνη, να προσέχει το μωρό της.

«Με την Ειρήνη γνωριζόμαστε χρόνια, είμαστε κουμπάρες. Της είπα να μου κρατήσει το παιδί να πάω μια βόλτα με τον σύντροφο μου. Μου είπε εννοείται ότι μπορώ».
Η μητέρα πριν αφήσει την κόρη της με την Ειρήνη την είχε αλλάξει, την είχε ταΐσει και πριν την κοιμίσει της έδωσε και το φάρμακο που έπαιρνε για ένα μικρό πρόβλημα υγείας.
Τίποτα -όπως λέει- δεν προμήνυε το τι θα επακολουθήσει.

«Παίρνει κάποια στιγμή η Ειρήνη τηλέφωνο κάποιον που δεν θέλω να πω ποιον και λέει «το παιδί πέθανε» και παίρνει κατευθείαν ο σύζυγός μου την Ειρήνη τηλέφωνο και του λέει το παιδί είναι μια χαρά, ενώ ήταν πεθαμένο».

Το ίδιο της είπαν και οι γιατροί στο Καραμανδάνειο. Ότι δηλαδή το μωρό έφτασε στα χέρια τους νεκρό και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν.

Η 24χρονη Ειρήνη από την άλλη, έκανε μια άλλη περιγραφή.
«Έκανε κάποιον θόρυβο το παιδί και κάλεσε ασθενοφόρο. Δεν μου είπε για δύσπνοια, αλλά ότι έκανε έναν ήχο και δεν μπορούσε να ανασάνει. Όπως συνέβη στα δυο δικά της και στο τρίτο στην Αμαλιάδα».
Η αιτία θανάτου που είπαν τότε σε αυτή την μητέρα ήταν ο αιφνίδιος θάνατος. Ο φάκελος έκλεισε, όμως τον επόμενο χρόνο, πέθανε ακόμη ένα μωρό. Το πρώτο παιδί της Ειρήνης.
«Βγήκε απροσδιόριστο η πρώτη ιατροδικαστική και στην πορεία έχασε άλλα δύο παιδάκια η Ειρήνη».
Το 2023, όταν πλέον είχε πεθάνει και το δεύτερο μωράκι της Ειρήνης, οι δυο γυναίκες πενθούσαν μαζί τα αγγελούδια τους, που έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή.

«Ακόμη και τότε δεν μπορούσα να δεχτώ ότι μπορεί να έχει κάνει κακό στα παιδιά. Έφτασα στο σημείο να το πιστεύω και να το διερευνήσω όταν μου μπήκαν οι υποψίες με το τρίτο παιδάκι στην Αμαλιάδα που ήταν και σε αυτόν τον θάνατο παρούσα».
Οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, λέει σήμερα η μητέρα του πρώτου μωρού από τα τέσσερα που χάθηκαν, την γέμισαν με υποψίες.

Ο θάνατος του παιδιού της Ειρήνης​

Μετά τον θάνατο του δικού της παιδιού τον Φλεβάρη του 2021, ακολούθησε εκείνος του πρώτου παιδιού της Ειρήνης τον Ιούνιο του 2022.
Τον Οκτώβριο του 2023 έφυγε και το δεύτερο παιδί της στον θάλαμο του Αγία Σοφία και πριν από 1,5 μήνα, τον περασμένο Αύγουστο έφυγε ο μικρός Παναγιωτάκης, ο γιος της καλύτερης της φίλης.
«Δεν πίστευα και δεν ήθελα να δεχτώ γιατί έδειχνε ότι αγαπάει τα παιδιά. Ότι πεθαίνει για τα παιδιά. Και τελικά έγινε το αντίθετο 4 παιδιά πέθαιναν στα χέρια της. Με την ίδια αιτία θανάτου ότι δεν μπορούν να πεθάνουν. Όπως και η κόρη η δικιά μου».

Έχοντας βιώσει την απόλυτη φρίκη 4 διαδοχικές φορές, η Ειρήνη παραδέχτηκε στο «Φως στο Τούνελ» πως πλέον δεν μπορεί να δεθεί συναισθηματικά ούτε καν με τον 4χρονο αδελφό της υπό τον φόβο –όπως είπε- μην του συμβεί κάτι κακό.

«Ήταν η ζωή μου όλη αυτό το παιδί. Μετά από αυτό δεν θέλω τίποτα. Καμιά φορά πάω και βλέπω τον μικρό μου αδερφό που είναι τεσσάρων χρόνων αλλά δεν με τραβάει. Έχει μπει στο κεφάλι μου ότι μπορεί να φύγει κι αυτός. Δεν μπορώ να δεθώ πλέον».
«Δεν θέλω να δεθώ, λέει, με τον 4χρονο αδελφό της. Από πού κι ώσπου ξέρει ότι θα πάθει κάτι… Εκεί μου μπήκαν οι υποψίες και είπα ότι μπορεί να έχει κάνει κακό».
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία κατηγορία που να βαραίνει την 24χρονη.
Αξίζει να αναφερθεί πως εισαγγελέας είχε παρέμβει και το 2023 στους θανάτους των δύο παιδιών της Ειρήνης, χωρίς ωστόσο να βγει κάποιο πόρισμα.

Με την νέα εισαγγελική παρέμβαση οι ιατρικοί φάκελοι ανοίγουν και πάλι, με την γυναίκα αυτή να ζητά να επανεξεταστεί και η υπόθεση του δικού της παιδιού που είχε κλείσει τότε με την αιτιολογία του αιφνίδιου θανάτου.

«Δεν ήμουν παρούσα»​

Η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου μιλώντας στην εκπομοπή του OPEN «OPEN Τώρα» είπε πως δεν ήταν παρούσα ακριβώς στο περιστατικό του θανάτου του 6 μηνών βρέθους.
«Ήταν άρρωστο το παιδάκι το οποίο έχω μιλήσει με την ίδια και έχουμε ξαναμιλήσει, το ψάχνει ακόμα. Γιατί το παιδί της είχε επιληψία. Έπαιρνε κάποια χορήγηση στο σπίτι. Ακόμα και η ίδια μέχρι και προχθές που μιλήσαμε θέλει να το ψάξει γιατί δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει. Την είχαν κρατήσει στο νοσοκομείο, έφυγε της έδωσαν κάποια φαρμακευτική αγωγή λόγω επιληψίας που πάθαινε το παιδί κι ακόμα το ψάχνει».

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Στους ποσους θανατους παιδιων παρουσια ιδιας γυναικας αρχιζουν να ψιλιαζονται οι υπεθυνιανευθυνοι;

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.
Στους ποσους θανατους παιδιων παρουσια ιδιας γυναικας αρχιζουν να ψιλιαζονται οι υπεθυνιανευθυνοι;
Με τόσα και με τόσα και δεν έχει προφυλακιστεί ακόμη. Όντως, τί περιμένουν ;

Και ναρκωτικά, κατάχρηση χρημάτων (θα βγουν κι αυτά σιγά σιγά...)...

Έφτασε λέει δε στο σημείο, να στείλει φωτογραφίες τού νεκρού βρέφους στους γονείς !! Ποιός το κάνει αυτό ; Πρέπει να είσαι πολύ κακός/σκληρός άνθρωπος, για να κάνεις κάτι τέτοιο...

Ας την αφήνουν ν' αλωνίζει και να διατυμπανίζει την αθωότητά της...

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Πραγμαντικα συγχιζομαι οταν προβληματιζονται οι αρχες στιν 5ο θανατο...ΕΠΕΙΔΗ Η ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΙΝΗΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ....ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ;Τα νοσοκομεια τι σκατα κανουνε γμτ;Ελεος πια

16:44, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

κοινωνία

Ειρήνη Μουρτζούκου

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση με τους μυστηριώδεις θανάτους βρεφών σε Αχαΐα και Αμαλιάδα, παρουσία της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή της.
Νέες διαστάσεις στο θρίλερ έδωσαν, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ακόμα δεν είδες τίποτα», ένας συγγενής της 24χρονης, καθώς και πρώην σύντροφος μητέρας που θρήνησε το δικό της παιδί, .

«Σε ηλικία 8 ετών είχε σκηνοθετήσει την απαγωγή της»​

Συγγενής της 24χρονης Ειρήνης μίλησε για τα παιδικά της χρόνια. «Την Ειρήνη την κακομεταχειριζόταν η μητέρα της αλλά και ο πατέρας της. Πολλές φορές έκλεβε. Σε ηλικία οκτώ ετών είχε σκηνοθετήσει την απαγωγή της. Είχαμε καλέσει και την αστυνομία».

Όπως αναφέρει ο συγγενής της πολλές φορές έλεγε ψέματα. «Μου έλεγε ότι είναι στη μαμά της , ενώ μίλαγα με την μαμά της και δεν είχε ιδέα. Βαθιά μέσα μου δεν πιστεύω ότι το έχει κάνει. Ειλικρινά έχω σοκαριστεί. Δεν μου αρέσει καθόλου η στάση της».

«Πραγματικά δεν ξέρω αν εμπλέκεται η Ειρήνη»​

Πρώην σύντροφος γυναίκας που «έφυγε» το παιδί της το 2021 δήλωσε σχετικά με την Ειρήνη Μουρτζούκου:
«Θα ακουστούν πολλά κουτσομπολιά, προσπαθούμε να μάθουμε την αίτια θανάτου της μπέμπας. Δεν θα έπρεπε μια μάνα που υποτίθεται έχει χάσει δυο παιδιά να κατηγορεί την Κατερίνα. Πραγματικά, δεν ξέρω αν εμπλέκεται η Ειρήνη, ακούγονται τόσα. Θα δοθούν οι φωτογραφίες που έστελνε η Ειρήνη στην δικηγόρο».

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Φαίνεται οτι είναι τρελή δαύτη....
6 παιδιά άκουσα... Και ακόμα την ερευνάνε; Σάπισμα στο κελί επι τόπου, αυτή και η πισπιρίγκου μαζί

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Φαίνεται οτι είναι τρελή δαύτη....
6 παιδιά άκουσα... Και ακόμα την ερευνάνε; Σάπισμα στο κελί επι τόπου, αυτή και η πισπιρίγκου μαζί
Σταματηστε να ενοχοποιητε τους ψυχικα ασθενεις και να αθωονετε εγκληματιες.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ..ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.Ελεος καπου με αυτην την μαλακια που προσβαλλει τους ψυχικα ασθενεις.

Ποσα χρονια πρεπει να το φωναζουμε για να σταματησετε την καραμελα με την τρελα,δηλαδη την ψυχικη ασθενεια και να την ενοχοποιητε για καθε εγκλημα;Ε ντροπη πια...τι δεν καταλαβαινεις;

Νεκρά παιδιά στην Αμαλιάδα: Το χρονικό των θανάτων, τα ερωτήματα και οι αναφορές στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
Εξαιρετικά αργά χαρακτηρίζονται τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, που διερευνά τις συνθήκες θανάτου τεσσάρων παιδιών ενώ βρίσκονταν υπό την επίβλεψη της 24χρονης σήμερα Ειρήνης Μουρτζούκου στην Αμαλιάδα. Παρά το γεγονός πως οι αρμόδιες αρχές της Πάτρας έχουν δεχθεί έντονη κριτική για την υπόθεση Πισπιρίγκου, οι δικαστικές αρχές του νομού Ηλείας, καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να ερευνήσουν τους θανάτους των παιδιών της 24χρονης σήμερα Ειρήνης αλλά και τον θάνατο του παιδιού της συγκατοίκου της.

Η 24χρονη Ειρήνη μεγάλωσε σε ένα δύσκολο περιβάλλον στην Αμαλιάδα. Παιδί οικογένειας Ρομά που βίωσε την εγκατάλειψη και την κακοποίηση από το μικρή, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις της.

Από το 2017 έως το 2020 υπήρχαν καταγγελίες ακόμη και από το Χαμόγελο του Παιδιού, για το προβληματικό περιβάλλον που ζούσε η Ειρήνη. Το κορίτσι μάλιστα, το 2015 είχε εξαφανιστεί για λίγες ημέρες μαζί με έναν φίλο της, όταν όμως βγήκε το σήμα για την εξαφάνιση της, η ανήλικη τότε Ειρήνη, επέστρεψε στο σπίτι της.

Οι θάνατοι των παιδιών στην Αμαλιάδα παρουσία της 24χρονης​

Ο πρώτος θάνατος που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές είναι εκείνος του παιδιού της επιστήθιας φίλης της, Κατερίνας. Τον Φλεβάρη του 2021, στην Κάτω Αχαιά ένα κορίτσι μόλις 6 μηνών πέθανε μέσα στο σπίτι της Ειρήνης. Το παιδί μετέφερε στο Καραμανδάνειο η Ειρήνη όπου όπως διαπιστώθηκε ήταν ήδη νεκρό. Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψαν ευρήματα εγκληματικής ενέργειας, αποδίδοντας τον θάνατο σε παθολογικά αίτια.
Έναν χρόνο αργότερα, το 2022 μεταφέρεται νεκρό από την ίδια την Ειρήνη το παιδί της, ένα βρέφος μόλις 19 ημερών. Το παιδί είχε γεννηθεί με επιπλοκές, είχε παραμείνει σε θερμοκοιτίδα και μόλις μια ημέρα πριν τον θάνατο του, το είχε πάρει σπίτι της. Για το βρέφος, επίσης δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην εγκληματική ενέργεια.
Σχετικό Άρθρο
Ποδαράκια μωρού που κοιμάται στη φωλιά
ΕλλαδαΤο Χαμόγελο του Παιδιού για την υπόθεση των νεκρών μωρών στην Αμαλιάδα
Newsroom23.10.2024, 08:46
Το 2023 καταλήγει και το δεύτερο παιδί της Ειρήνης, ένα βρέφος μόλις 2 μηνών. Επίσης, το παιδί, αντιμετώπιζε προβλήματα από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή, με τις έρευνες να οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει επίσης εύρημα που να σχετίζεται ο θάνατος με εγκληματική ενέργεια.
Τον περασμένο Αύγουστο, η συγκάτοικος της Ειρήνης, Πόπη αφήνει το μικρό παιδί της, τον Παναγιώτη, στην 24χρονη, ώστε να βγει η ίδια μια βόλτα έξω με έναν φίλο της. Το παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο επίσης νεκρό. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν εντοπίζει εξωτερικά ίχνη εγκληματικής ενέργειας. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου του βρέφους, που προς το παρόν, παραμένει ασαφής.

Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια η Ειρήνη πέρυσι σε τηλεοπτική της συνέντευξη, όταν η ίδια ήταν 14 ετών, πέθανε το νεογέννητο αδερφάκι της, με τον θάνατο του να αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Τραγικές συμπτώσεις; Λάθος ιατροδικαστικές εκτιμήσεις; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εισαγγελικές αρχές κινητοποιήθηκαν κατόπιν εορτής, μιας και πλέον, μόνο ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη, του παιδιού της συγκατοίκου της Ειρήνης, μπορεί να αξιοποιηθεί ερευνητικά, αφού είναι ο πιο πρόσφατος θάνατος.
Συν αλλος ενας θανατος βρεφους...αυτος της κουμπαρας της.

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Σταματηστε να ενοχοποιητε τους ψυχικα ασθενεις και να αθωονετε εγκληματιες.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ..ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.Ελεος καπου με αυτην την μαλακια που προσβαλλει τους ψυχικα ασθενεις.

Ποσα χρονια πρεπει να το φωναζουμε για να σταματησετε την καραμελα με την τρελα,δηλαδη την ψυχικη ασθενεια και να την ενοχοποιητε για καθε εγκλημα;Ε ντροπη πια...τι δεν καταλαβαινεις;
Nαι πουπου, επειδή αυτό το εξάμβλωμα για άνθρωπο που δολοφόνησε εως και 6 βρέφη είναι εχέφρων και ψυχικά υγιής.

ΟΛΟΙ οι δολοφόνοι είναι ψυχικά ασθενείς, πολλώ δε μάλλον αυτοί που σκοτώνουν παιδιά, δεν είναι όλοι οι ψυχικά ασθενείς δολοφόνοι. Συνολάκια απο αλγεβρα α λυκειόυ δε μάθαμε;
1730110842156.png

λίγη οπτική βοήθεια :-*

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Nαι πουπου, επειδή αυτό το εξάμβλωμα για άνθρωπο που δολοφόνησε εως και 6 βρέφη είναι εχέφρων και ψυχικά υγιής.

ΟΛΟΙ οι δολοφόνοι είναι ψυχικά ασθενείς, πολλώ δε μάλλον αυτοί που σκοτώνουν παιδιά, δεν είναι όλοι οι ψυχικά ασθενείς δολοφόνοι. Συνολάκια απο αλγεβρα α λυκειόυ δε μάθαμε;
View attachment 140722
λίγη οπτική βοήθεια :-*
Πας καλα;
Μπερδευεις την διαταραχη προσωπικοτητας με την ψυχικη ασθενεια;
ΤΟΥΣ ΑΘΩΩΝΕΙΣ/Ο ΤΡΕΛΟς ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ ΛΕΜΕ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ.
ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ.ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙς;

Ελα σοβαρεψου και παψε.
ΠΑΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ και οχι του φανει του ΚΑΘΕ ΛΟΛΟΣΤΕΦΑΝΗ
Και ξεκαθαρισε τι εστι τρελος και τι διαταραχη προσωπικοτητας που ΔΕΝΕ ΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ

https://www.crimetimes.gr/έγκλημα-και-ψυχική-παθολογία/

Έγκλημα και ψυχική παθολογία​

Δημήτρης Ακρίβος
«Η δασκάλα που αποκεφάλισε ο παρανοϊκός στη Σαντορίνη»

(άρθρο των Τσαλδάρη και Παπαδάτου για τη δολοφονία της Αδαμαντίας Κάρκαλη από το Θανάση Αρβανίτη στην Espresso Online, 4 Αυγούστου 2008, έμφαση του συγγραφέα)

«Το έγκλημα του αιώνα στη Θάσο: [...] “ Έτσι ήθελε ο Θεός ” δικαιολογήθηκε ο σαλεμένος φονιάς»

(άρθρο για το έγκλημα του Θεόφιλου Σεχίδη σε βάρος πέντε συγγενικών του προσώπων στον Ελεύθερο Τύπο, 9 Αυγούστου 1996: 17, έμφαση του συγγραφέα)

Μύθος:

Περιπτώσεις όπως αυτές των Αρβανίτη και Σεχίδη αποτελούν τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Η ψυχική παθολογία είναι η βασική αιτία εγκληματικής συμπεριφοράς. Όλοι όσοι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια είναι εν δυνάμει βίαιοι εγκληματίες. Κατά συνέπεια, η κοινωνία είναι στο έλεος «παρανοϊκών» και «σαλεμένων» ατόμων που, ως άλλες ωρολογιακές βόμβες, μπορούν ανά πάσα στιγμή να «εκραγούν» σε βάρος όποιου τύχει να βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα.

Κοινωνικό Πλαίσιο:

Σύμφωνα με τη σχολή της κοινωνικής κατασκευής (Jenkins, 2001; Best, 2008), οι τίτλοι των παραπάνω και πολλών άλλων άρθρων σχετικά με τη δήθεν απειλή των «σαλεμένων» μελών της κοινωνίας μας φανερώνουν λιγότερα για την απειλή αύτη καθεαυτή και περισσότερα για το πώς τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία γενικότερα αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν όσους πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια. Η κρατούσα κοινωνική αντίληψη είναι ότι όσοι έχουν κάποια ψυχική διαταραχή είναι ταυτόχρονα επικίνδυνοι, βίαιοι και απρόβλεπτοι (Markowitz, 2011).

Η αντίληψη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εντυπωσιοθηρική ειδησεογραφική κάλυψη εγκλημάτων με ψυχικά ασθενείς δράστες καθώς και στην επιρροή προϊόντων μυθοπλασίας (συγκεκριμένα, κλασικών χαρακτήρων όπως του Norman Bates στο Psycho ή του Hannibal Lecter στο Silence of the Lambs που επιβεβαιώνουν το παραπάνω στερεότυπο) (Birch, 2012). Η γλώσσα έχει τη δύναμη να παρουσιάσει ως φυσικό και αναπόφευκτο κάτι το οποίο είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα συντονισμένης διαβούλευσης (Barthes, 1993; Hall et al., 1978) και αυτό είναι εμφανές στην προκειμένη περίπτωση.

Η χρήση όρων όπως «παρανοϊκός», «σαλεμένος», «τρελός», «σχιζοφρενής», «μανιακός» στους παραπάνω τίτλους ή ακόμα και σε καθημερινές συζητήσεις για εγκλήματα της επικαιρότητας υποδηλώνει ότι ο δράστης προφανώς διέπραξε το έγκλημα, επειδή ακριβώς παρουσίαζε τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εξήγηση της πράξης του είναι περιττή. Μία τέτοια ερμηνεία, ωστόσο, υπεραπλουστεύει ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα.

Κρίσιμα ερωτήματα:

• Υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ ψυχικής διαταραχής και βίαιης συμπεριφοράς;
  • Αν ναι, ποια είναι η φύση αυτής της σχέσης;
  • Είναι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος;
  • Κατά πόσο μπορεί μία ψυχική διαταραχή να αυξήσει ή να ελαττώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς από τον πάσχοντα;

Αποδομώντας το μύθο:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άτομα ψυχικά ασθενή τα οποία είναι όντως, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, βίαια, επικίνδυνα και απρόβλεπτα (Markowitz, 2011). Το ίδιο όμως ισχύει και για άτομα τα οποία είναι ψυχικά υγιή. Η σχέση μεταξύ ψυχικής διαταραχής και βίαιης συμπεριφοράς δεν είναι κατ’ανάγκη αιτιακή.

Το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν δυσανάλογα πολλοί ψυχικά ασθενείς εγκληματίες (Morris, 2006) πιθανόν να οφείλεται στη λεγόμενη «εγκληματοποίηση της ψυχικής ασθένειας» (Teplin, 1984). Η εν λόγω «εγκληματοποίηση» αναφέρεται στο ενδεχόμενο να θεωρούν τα όργανα της τάξης και το δικαστικό σύστημα τις ενέργειες ψυχικά ασθενών ατόμων περισσότερο ύποπτες (και κατ’επέκταση, αξιόποινες) σε σύγκριση με τις ενέργειες ψυχικά υγιών ατόμων.
H καθηγήτρια Νομικής του London School of Economics Jill Peay (2007) κάνει επίσης λόγο για «ανάρμοστη εγκληματικότητα» των ψυχικά ασθενών αναφερόμενη στο ότι, λόγω της ασθένειάς τους, οι δράστες αδυνατούν να καλύψουν τα ίχνη τους και έχουν συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν για το έγκλημά τους.

Η ψυχική ασθένεια η οποία σχετίζεται αρκετά συχνά με βίαιες συμπεριφορές είναι η σχιζοφρένεια (Anderson, 1997; Walsh et al., 2002). Σε έρευνά τους στη φυλακή του Brixton, οι Taylor και Gunn (1984) βρήκαν ότι 45% των κρατουμένων που έπασχαν από σχιζοφρένεια είχαν κατηγορηθεί για βίαιο έγκλημα. Ωστόσο, οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των σχιζοφρενών δραστών διαπράττουν εγκλήματα ήσσονος σημασίας. Ταυτόχρονα, οι Appelbaum, Robbins και Monahan (2000) υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας (π.χ. παραισθήσεις) είναι συχνά τόσο έντονα που καθιστούν αδύνατη την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος από τον πάσχοντα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ψυχικές ασθένειες και τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον το οποίο τελεί υπό την επιρροή διαφόρων κοινωνικών παραγόντων: έλλειψη πόρων (Silver et al., 1999), δυσλειτουργικές οικογένειες (Matejkowski και Solomon, 2008) και ανεπαρκής κοινωνική πρόνοια (Silver and Teasdale, 2005), μεταξύ άλλων, αυξάνουν την πιθανότητα βίαιης συμπεριφοράς από τον ψυχικά ασθενή. Οι ίδιοι παράγοντες, όμως, ενδέχεται να οδηγήσουν σε εγκληματική συμπεριφορά ανεξάρτητα από την ύπαρξη ψυχικής ασθένειας (Hiday, 2006). Επομένως, η θεώρηση οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας ως αποτελέσματος της ψυχικής διαταραχής του δράστη είναι ανεπαρκής (αν και, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, όχι απόλυτα εσφαλμένη) (Fazel και Grann, 2006).

Τέλος, η δαιμονοποίηση όσων πάσχουν από ψυχικές διαταραχές παραβλέπει το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούν μία από τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κατά συνέπεια είναι πολύ πιο πιθανό να είναι θύματα και όχι θύτες (65-130% πιο πιθανό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό σύμφωνα με τους Brekke et al., 2001). Θεωρούμενοι «εύκολοι στόχοι» (Lurigio et al., 2013), πέφτουν καθημερινά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ληστείας, κλοπής, εκφοβισμού και άλλων αντικοινωνικών συμπεριφορών από αγνώστους, φίλους, φροντιστές ή ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους (Mind, 2007).

Όσο λοιπόν κι αν το μήνυμα της ιστορίας του εκάστοτε «παρανοϊκού δολοφόνου» φαντάζει ξεκάθαρο, την επόμενη φορά που θα ακούσουμε την αναπαραγωγή της αξίζει να αναρωτηθούμε:

Είναι άραγε ο παρανοϊκός πάντοτε δολοφόνος;

Είναι ο δολοφόνος πάντοτε παρανοϊκός;

*Ο Δημήτρς Ακρίβος είναι Λέκτορας Εγκληματολογίας, Canterbury Christ Church University

Βιβλιογραφία

Anderson, A. (1997), ‘Mental Illness and Criminal Behaviour: A Literature Review’, Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, 4(4): 243-250.

Appelbaum, P.S, Robbins, P.C. και Monahan, J. (2000), ‘Violence and Delusions: Data from the MacArthur Violence Risk Assessment Study’, American Journal of Psychiatry, 157(4): 566-572.

Barthes, R. (1993). Mythologies. London: Vintage.

Best, J. (2008), Social Problems. New York and London: W.W.Norton & Company.

Birch, M. (2012), Mediating Mental Health: Contexts, Debates and Analysis. Farnham: Ashgate.

Brekke, J.S., Prindle, C., Bae, S.W. and Long, J.D. (2001), ‘Risks for Individuals with Schizophrenia Who Are Living in the Community’, Psychiatric Services, 52(10): 1358-1366.

Ελεύθερος Τύπος (1996), «Το έγκλημα του αιώνα στη Θάσο», 9 Αυγούστου: 17.

Fazel, S. και Grann, M. (2006) ‘The Population Impact of Severe Mental Illness on Violent Crime’, American Journal of Psychiatry, 163(8): 1397-1403.

Hall, S., Critcher, C., Jefferson, T., Clarke, J. και Roberts, B. (1978), Policing the Crisis. London: Macmillan.

Hiday, V.A. (2006), ‘Putting Community Risk in Perspective: a Look at Correlations, Causes and Controls’, International Journal of Law and Psychiatry, 29: 316-331.

Jenkins, P. (2001), Beyond Tolerance: Child Pornography on the Internet. New York and London: New York University Press.

Lurigio, A.J., Canada, K.E. και Epperson, M.W. (2013), ‘Crime Victimization and Mental Illness’ in R.Davis, A.J.Lurigio and S.Herman (eds) Victims of Crime, 4th Edition, London: Sage.

Markowitz, F.E. (2011), ‘Mental Illness, Crime and Violence: Risk, Context and Social Control’, Aggression and Violent Behaviour, 16 (1): 36-44.

Matejkowski, J.C. και Solomon, P.L. (2008), ‘Characteristics of Persons with Severe Mental Illness Who Have Been Incarcerated for Murder’, Journal of American Psychiatry and the Law, 36(1): 74-86.

Mind (2007), Another Assault: Mind’s Campaign for Equal Access to Justice for People with Mental Health Problems. Διαθέσιμο εδώ: https://www.mind.org.uk/media/273466/another-assault.pdf.

Morris, G. (2006), Mental Health Issues and the Media: An Introduction for Health Professionals, London and New York: Routledge.

Peay, J. (2007), ‘Mentally Disordered Offenders, Mental Health and Crime’ in M. Maguire et al. (eds) The Oxford Handbook of Criminology, 4th Edition, Oxford: Oxford University Press.

Silver, E., Mulvey, E.P. και Monahan, J. (1999), ‘Assessing Violence Risk among Discharged Psychiatric Patients: Toward an Ecological Approach’, Law and Human Behavior, 23(2): 237-255.

Silver, E. and Teasdale, B. (2005), ‘Mental Disorder and Violence: An Examination of Stressful Life Events and Impaired Social Support’, Social Problems, 52(1): 62-78.

Taylor, P.J. και Gunn, J. (1984), ‘Violence and Psychosis I: Risk of Violence Among Psychotic Men’, British Medical Journal, 288(1): 1945-1949.

Teplin, L. (1984), ‘Criminalizing Mental Disorder: The Comparative Arrest Rate of the Mentally Ill’, American Psychologist, 39(7): 54-67.

Τσαλδάρης, Μ. και Παπαδάτου Ε. (2008), «Η δασκάλα που αποκεφάλισε ο παρανοϊκός στη Σαντορίνη», Espresso Online, 4 Αυγούστου 2008. Διαθέσιμο εδώ: https://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/15269/η-δασκάλα-που-αποκεφάλισε-ο-παρανοϊκός-στη-σαντορίνη

Walsh, E., Buchanan, A. and Fahy, T. (2002), ‘Violence and Schizophrenia: Examining the Evidence’, The British Journal of Psychiatry, 180(6): 490-495.
Η βιβλιογραφια..ενδεικτικη.
Στη γωνια σου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΘΩΟΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΕΜΕ.ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΤΡΕΛΛΟΥΣ.

nearos

Επιφανές μέλος

Πας καλα;
Μπερδευεις την διαταραχη προσωπικοτητας με την ψυχικη ασθενεια;

Ελα σοβαρεψου και παψε.
ΠΑΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ και οχι του φανει του ΚΑΘΕ ΛΟΛΟΣΤΕΦΑΝΗ
Και ξεκαθαρισε τι εστι τρελος και τι διαταραχη προσωπικοτητας που ΔΕΝΕ ΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ
Δεν νοείται να υπάρχει ψυχικά υγιής εχέφρων άνθρωπος και να θέλει να σκοτώσει ενα παιδί, πόσο μάλλον το δικό του. Δεν μπορείς να είσαι με τα καλά σου και να σκεφτείς "μμ ναι ας πάρω τη ζωή ενός ανθρώπου".

Και τρελή θα την πώ, και μαλάκω θα την πω, και ξεμωραμένη θα την πω και θα πω οτι πρεπει να την κλείσουν μέσα για την υπόλοιπη μίζερη ζωή της.
Καπου λιγο ελεος

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Δεν νοείται να υπάρχει ψυχικά υγιής εχέφρων άνθρωπος και να θέλει να σκοτώσει ενα παιδί, πόσο μάλλον το δικό του. Δεν μπορείς να είσαι με τα καλά σου και να σκεφτείς "μμ ναι ας πάρω τη ζωή ενός ανθρώπου".

Και τρελή θα την πώ, και μαλάκω θα την πω, και ξεμωραμένη θα την πω και θα πω οτι πρεπει να την κλείσουν μέσα για την υπόλοιπη μίζερη ζωή της.
Καπου λιγο ελεος
Άλλο είναι το νόημα, αυτού που λέει η Πουπουλίνα...

Λέγοντάς την "τρελή" είναι σαν έχει το συγχωροχάρτι, για τις πράξεις της, στο τσεπάκι. Καταλαβαίνω ότι το λες εν τη ρύμη του λόγου (όπως θα το λέγαμε στην καθομιλουμένη...), αλλά εδώ τα πράγματα είναι απίστευτα σοβαρά. Το ίδιο ("τρελή"...) θα προφασιστεί και η ίδια αν κατηγορηθεί. Δεν είναι τρελή, όμως. Μια χαρά τα 'χει τα μυαλά της. Εφόσον μπορεί και προσποιείται και "στήνεται" στις κάμερες (βλ. Μπάμπης...), μια χαρά είναι...

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Καπου λιγο ελεος
Κατσε και σκεψου γιατι ολοι οι δικηγοροι των ενοχων ζητανε ψυχιατρικη εξεταση και προσπαθουν να βγαλουν τους πελατες τους τρελλους.ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ Ως ΕΧΩΝ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ..ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΔΑΦΝΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΞΩ ΛΕΜΕ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΠΛΕΠΝ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩ.
ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥς ΛΕς ΤΡΕΛΛΟΥΣ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΟΥΝ ΠΟΙΝΗ.
ΔΕΝ ΕΚΤΙΟΥΝ ΠΟΙΝΗ..ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΟΣΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΤΡΕΛΛΟΙ.ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΝΟΧΟΥΣ...Αφου θεωρουνται οτι δεν ηξεραν τι εκαναν.ΤΙ σκατα δεν κατααβαινεις;
Για αυτο και ολοι οι δικηγοροι ειδεχθων εγκληματων ζητανε ψυχιατρικη γνωματευση μπας και κριθουν τρελλοι/χωρις καταλογισμο ευθυνων δηλαδη...αρα φυλακη γιοκ.

ΑΥΤΗ,,,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ..ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΛΕΜΕ.
ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΝΕΙΣ.Κατσε και ξεστραβωσου να δεις τι λεω και σταματα να μας το παιζεις ξερολας.
Αλλα μαλλον ζηταω πολλα απο σενα να κατααβεις.

nearos

Επιφανές μέλος

Κατσε και σκεψου γιατι ολοι οι δικηγοροι των ενοχων ζητανε ψυχιατρικη εξεταση και προσπαθουν να βγαλουν τους πελατες τους τρελλους.ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ Ως ΕΧΩΝ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ..ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΔΑΦΝΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΞΩ ΛΕΜΕ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΠΛΕΠΝ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩ.
ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥς ΛΕς ΤΡΕΛΛΟΥΣ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΟΥΝ ΠΟΙΝΗ.
ΔΕΝ ΕΚΤΙΟΥΝ ΠΟΙΝΗ..ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΟΣΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΤΡΕΛΛΟΙ.ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΝΟΧΟΥΣ...Αφου θεωρουνται οτι δεν ηξεραν τι εκαναν.ΤΙ σκατα δεν κατααβαινεις;
Για αυτο και ολοι οι δικηγοροι ειδεχθων εγκληματων ζητανε ψυχιατρικη γνωματευση μπας και κριθουν τρελλοι/χωρις καταλογισμο ευθυνων δηλαδη...αρα φυλακη γιοκ.
Eνα δικιο εδω το χεις

ΑΥΤΗ,,,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ..ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΛΕΜΕ.
ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΝΕΙΣ.Κατσε και ξεστραβωσου να δεις τι λεω και σταματα να μας το παιζεις ξερολας.
Αλλα μαλλον ζηταω πολλα απο σενα να κατααβεις
Πολυ πατριωτικα το πξρες το θεμα πουπι και γω σε αγαπαω

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Το θεμα ειναι οτι πρωτον...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΘΩΟΝΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ με την λεξη τρελλος και δευτερον δεν μπορουμε μια ΑΣΘΕΝΕΙΑ...ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ..και εννοω την τρελλα την πραγματικη/βλεπε ψυχικες ασθενειες με ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ...να το εχουμε σαν βρισια.
Ειναι απαραδεχτο.

Οι σχιζοφρενεις πχ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.
Οι εγκληματιες με καταλογισμο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ.

Προσπαθησε να καταλαβεις τι λεω.
Αν ειχες μια αδελφη με σχιζοφρενεια που δεν φταιει σε τιποτα..θα σου αρεσε να χρησιμοποιουν την ασθενεια της σαν βρισια ;
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΒΡΙΣΙΑ.Τελεια και παυλα.

KleinosBrekias

Δραστήριο μέλος

Ο Μητσαρας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών, επαγγέλλεται Άεργος/η και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 525 μηνύματα.
Λιγες παρατηρησεις .
Ενα πιθανο μοτιβο που προκυπτει ειναι οτι ολα τα παιδια ηταν σε ηλικια που δε μπορουσαν να ΜΙΛΗΣΟΥΝ .
Ενα ακομα πιθανο μοτιβο που προκυπτει απο τα οσα εχει πει η ιδια , ειναι η ελλειψη προσοχης απο τη μητερα της προς το προσωπο της . Οι πραξεις της κατα τη διαρκεια της παιδικης της ηλικιας αυτο συνηγορουν . Την αναζητηση και την ΕΠΙΔΙΩΞΗ αυτης της προσοχης .
Ενα ακομη πιθανο μοτιβο που προκυπτει ειναι ΤΙ αναφερει για τη μητερα της , χρονια μετα .

Υπαρχει η υποθεση της Tanya Thaxton Reed απο οπου βασιζονται αυτες οι παρατηρησεις .

Ή ειναι η πιο ατυχη γυναικα της Ελλαδος ή ειναι μια στυγερη δολοφονος .

Εν αναμονη των ιατροδικαστικων ευρηματων .

nearos

Επιφανές μέλος

Το θεμα ειναι οτι πρωτον...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΘΩΟΝΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ με την λεξη τρελλος και δευτερον δεν μπορουμε μια ΑΣΘΕΝΕΙΑ...ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ..και εννοω την τρελλα την πραγματικη/βλεπε ψυχικες ασθενειες με ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ...να το εχουμε σαν βρισια.
Ειναι απαραδεχτο.

Οι σχιζοφρενεις πχ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.
Οι εγκληματιες με καταλογισμο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ.

Προσπαθησε να καταλαβεις τι λεω.
Αν ειχες μια αδελφη με σχιζοφρενεια που δεν φταιει σε τιποτα..θα σου αρεσε να χρησιμοποιουν την ασθενεια της σαν βρισια ;
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΒΡΙΣΙΑ.Τελεια και παυλα.
Ναι, εκ των υστέρων και με πιο καθαρό μυαλό κατάλαβα πως το εννοούσες, και βοήθησε αρκετά το παράδειγμα με την αδελφή.
Δεν ξέρω, δε μπορώ να δω και να σκεφτώ λογικά όταν έρχομαι αντίκρουος με τέτοια απάνθρωπα κτήνη

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Ναι, εκ των υστέρων και με πιο καθαρό μυαλό κατάλαβα πως το εννοούσες, και βοήθησε αρκετά το παράδειγμα με την αδελφή.
Δεν ξέρω, δε μπορώ να δω και να σκεφτώ λογικά όταν έρχομαι αντίκρουος με τέτοια απάνθρωπα κτήνη
Το ξερω οτι δεν φταιες εσυ βασικα..διοτι εισαι μικρος και οτι ακους λες.Απλα πλεον το λεω παντου και σε οποιον το λεει...για να το καταλάβαινουμε.
Χαιρομαι οντως που το καταλάβες. :hug:

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.900 μηνύματα.
Άλλο είναι το νόημα, αυτού που λέει η Πουπουλίνα...

Λέγοντάς την "τρελή" είναι σαν έχει το συγχωροχάρτι, για τις πράξεις της, στο τσεπάκι. Καταλαβαίνω ότι το λες εν τη ρύμη του λόγου (όπως θα το λέγαμε στην καθομιλουμένη...), αλλά εδώ τα πράγματα είναι απίστευτα σοβαρά. Το ίδιο ("τρελή"...) θα προφασιστεί και η ίδια αν κατηγορηθεί. Δεν είναι τρελή, όμως. Μια χαρά τα 'χει τα μυαλά της. Εφόσον μπορεί και προσποιείται και "στήνεται" στις κάμερες (βλ. Μπάμπης...), μια χαρά είναι...
Και γω δεν την κατάλαβα, μερσί για την εξήγηση. Νόμισα πως ήθελε να τη δικαιολογήσει και πήγα να πάρω το μέρος του νεαρού.

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Και γω δεν την κατάλαβα, μερσί για την εξήγηση. Νόμισα πως ήθελε να τη δικαιολογήσει και πήγα να πάρω το μέρος του νεαρού.
H Πούπη να την δικαιολογήσει ;; Σε καμία περίπτωση.

Αν μπορούσε θα την ξεμάλλιαζε (στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να μην πω και τίποτα πιο βαρύ...)...

Και πολύ καλά θα της έκανε !!

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Δεν ξερω αν ισχυει αλλα ελεγαν στο οπεν οτι θα καλεσουν να αναλαβει την υποθεση ο καλυτερος ιατροδικαστης στην ευρωπη..ενας λεει,που εξιχνιασε τα εγκληματα μιας μητερας που κανενας δεν μπορουσε να αποκαλυψει..τοσο ειχε κρυψει τα ιχνη της.Κια την ξεσκεπασε αυτος.
Καταάβαινετε τι σημαινει αυτο ναι;

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Δεν ξερω αν ισχυει αλλα ελεγαν στο οπεν οτι θα καλεσουν να αναλαβει την υποθεση ο καλυτερος ιατροδικαστης στην ευρωπη..ενας λεει,που εξιχνιασε τα εγκληματα μιας μητερας που κανενας δεν μπορουσε να αποκαλυψει..τοσο ειχε κρυψει τα ιχνη της.Κια την ξεσκεπασε αυτος.
Καταάβαινετε τι σημαινει αυτο ναι;
Αν έκανε αυτό που, σχεδόν, όλοι/ες υποπτευόμαστε, θα γίνω υπέρμαχος της θανατικής ποινής. Χωρίς να με νοιάζει τί υποστηρίζει η θρησκεία μου...

Το ίδιο νιώθω και για την Πισπιρίγκου...

Αν "έπαιρναν πάνω τους" αυτό που έκαναν και παραδέχονταν την ενοχή τους...όσο τρομερό κι αν ήταν, όσο και ασυγχώρητο, όσο, όσο, όσο...τουλάχιστον δε θα προσποιούνταν κιόλας. Δε θα το "έπαιζαν" λευκά περιστέρια. Δηλαδή η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...