Θα έπρεπε οι έφηβοι να ψηφίζουν;

grtt

Δραστήριο μέλος

Ο grtt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 425 μηνύματα.
Αν και ασφαλώς υπάρχουν εξαιρέσεις η πλειοψηφία των νέων δεν ασχολείται ούτε με την πολιτική, ούτε γνωρίζει καλά καλά τι συμβαίνει γύρω του. Εδώ έβλεπα ένα βιντεάκι χθες όπου πολλοί, και όχι μόνο έφηβοι, δε μπορούσαν να δείξουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη, θα τους βάλουμε και να ψηφίσουν όταν όχι μόνο δεν έχουν άποψη αλλά αγνοούν βασικά ζητήματα πολιτικής, οικονομίας, ιστορίας κλπ; Ακόμα και τα 17 τα θεωρώ μικρή ηλικία και τείνω να συμφωνήσω με κάποιον που είπε ότι η δήθεν δημοκρατική επέκταση του δικαιώματος της ψήφου σε νεότερες ηλικίες στην πραγματικότητα κάνει πιο εύκολη τη χειραγώγησή τους.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να προβώ και σε έναν ευρύτερο προβληματισμό και να αναδείξω κι ένα ελάττωμα της δημοκρατίας: ότι σε αυτή (και ορθώς αφού δε γίνεται διαφορετικά και κάθε άλλη εναλλακτική είναι χειρότερη) η ψήφος όλων είναι ισότιμη και ισοδύναμη, και η ψήφος του καθηγητή πανεπιστημίου και η ψήφος ενός απόφοιτου δημοτικού, η ψήφος ενός 17χρονου και η ψήφος μιας 80χρονης από το χωριό. Δεν είναι ελιτίστικο αυτό που λέω, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά πολλές φορές οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για πράγματα τα οποία δεν κατανοούν ή δε τους ενδιαφέρουν με οδυνηρές, πολλές, φορές συνέπειες.

(Δε θα ξεχάσω το 2015 έναν νεαρό που βγήκε στην τηλεόραση και τον ρώτησαν τι ψήφισε και γιατί. Και απάντησε "Θα ψήφιζα ή Χρυσή Αυγή ή ΣΥΡΙΖΑ για κάτι διαφορετικό και τελικά ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ"... Παρόλο που απεχθάνομαι και τους δυο, το γεγονός ότι η επιλογή του ήταν μεταξύ εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους κομμάτων δείχνει πολλά για την πολιτική ωριμότητα και το κριτήριο πολλών).
 

Μαυρίκιος

Διάσημο μέλος

Ο Μαυρίκιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,675 μηνύματα.
Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα από την ανωριμότητα, να ψηφίζεις για το προσωπικό συμφέρον σκόπιμα και σε βάρος του διπλανού σου. Για τους καθηγητές άστο καλύτερα, αν πρόκειται ειδικά για καθηγητές ιατρικής προτιμώ την ψήφο του 15 χρονου.:laugh:
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Δε γίνεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας, είναι το λεγόμενο «συνταγματικό κεκτημένο». Ο μόνος τρόπος είναι με θραύση του συνταγματικού πλαισίου, aka δικτατορία.
 

Μαυρίκιος

Διάσημο μέλος

Ο Μαυρίκιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,675 μηνύματα.
Δε γίνεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας, είναι το λεγόμενο «συνταγματικό κεκτημένο». Ο μόνος τρόπος είναι με θραύση του συνταγματικού πλαισίου, aka δικτατορία.

Λόγοι υγείας πλέον μόνο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top