Είναι υγειονομικά ασφαλής η Θεία Κοινωνία; Μύθος ή πραγματικότητα;

nimbus

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η nimbus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 369 μηνύματα.
Άκυρη φουλ απορία. Γιατί οι μανάδες με τα μωρά/παιδιά πάντα πάνε πρώτες να κοινωνήσουν στην εκκλησία? Χώνονται κάποιες κιόλας χωρίς να ρωτάνε. Τι θεολογική βάση έχει αυτό? Η είναι απλά βλαμμένες?
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Σκέφτομαι αν είμαι μεγάλη για τρύπα στη μύτη. Οι περισσότερες που ξέρω το βγάζουν στα 25 🥲
Αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να σε αποτρέπει γιατί όχι? Ξέρω άτομα περίπου σε αυτή την ηλικία που έχουν.

Άκυρη φουλ απορία. Γιατί οι μανάδες με τα μωρά/παιδιά πάντα πάνε πρώτες να κοινωνήσουν στην εκκλησία? Χώνονται κάποιες κιόλας χωρίς να ρωτάνε. Τι θεολογική βάση έχει αυτό? Η είναι απλά βλαμμένες?
Στη δικιά μας ενορία ζητάει ο πάτερ να έρχονται πρώτες γιατί τα μικρά παιδιά δεν έχουν υπομονή. Δεν έχει κάποια θεολογική βάση δηλαδή, απλώς το λέει για να διευκολυνθούν αυτές οι γυναίκες.
Εμένα πιο πολύ με νευριάζουν πάντως κάτι γιαγιάδες που κάθονται σαν κατακαημένες και κουρασμένες από τη ζωή, και ξαφνικά οριακά παίζουν κλωτσομπουνίδια μαζί σου για να πάνε να πάρουν αντίδωρο, να κοινωνήσουν κλπ.

Βέβαια αυτοί που χώνονται και που σε σπρώχνουν (όταν μου το κάνουν αυτό μου ανάβουν τα λαμπάκια) είναι για μπάτσες όπως και να 'χει, το θεωρώ μεγάλη αγένεια. Ακόμη και αν δικαιολογείσαι.

Τί εννοείς τί θεολογική βάση έχει αυτό ;

Είναι μια "γραμμή" από τους ιερείς αυτό. Άγραφος κανόνας...Πώς το λένε ; Να έχουν προτεραιότητα τα μικρά παιδιά...

Δε σου φαίνεται κάπως λογικό πρώτα να κοινωνήσει ένα παιδάκι από έναν παππού ; Από πολλές απόψεις...

Συν τοις άλλοις, το μωρό/παιδί είναι και ανυπόμονο (νυσταγμένο, κουράζεται στην αναμονή κ.λπ.)...

Εμένα πιο πολύ με νευριάζουν πάντως κάτι γιαγιάδες που κάθονται σαν κατακαημένες και κουρασμένες από τη ζωή, και ξαφνικά οριακά παίζουν κλωτσομπουνίδια μαζί σου για να πάνε να πάρουν αντίδωρο, να κοινωνήσουν κλπ.
Αχ τι μου θυμίζεις τώρα. Μικρός ήμουν, με αναγκαζε η μάνα μου να πηγαίνω κάθε Κυριακή και σιχαινομουν ΦΟΥΛ το κουτάλι. Ένα κουτάλι που έχει μπει στο βρωμοστομα του καθενός, απαπα. Δε λέω, νοστιμότατο ήταν ΑΛΛΑ θυμάμαι να μπαίνουν μπροστά μου κάτι φαφούτες γιαγιάδες (ένα βήμα πριν το "καλωσορίσατε στο παράδεισο") και σαν πιτσιρικάς σιχαινομουν. 🤮

Χαρά στο κουράγιο σας πραγματικά!

Δεν τίθεται θέμα θεολογικής βάσης.

Είναι όπως σηκώνεται κάποιος από την θέση του στο λεωφορείο και την δίνει σε μια μάνα που κρατάει μωρό στην αγκαλιά της ή σε κάποιον ανάπηρο ή σε κάποιον αδύναμο γέροντα κτλ.
΄Η όπως συμβαίνει και όταν παραχωρείς την σειρά σου σε μια ουρά που περιμένεις σ΄αυτές, ας το πούμε, τις ευαίσθητες ομάδες αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιστάσεις.
Περί κοινωνικής ευαισθησίας πρόκειται.

Γιατί οι μανάδες με τα μωρά/παιδιά πάντα πάνε πρώτες να κοινωνήσουν στην εκκλησία? Χώνονται κάποιες κιόλας χωρίς να ρωτάνε. Τι θεολογική βάση έχει αυτό? Η είναι απλά βλαμμένες?
Υγειονομική είναι ρεαλιστικα. Να μην πιουν από το ίδιο κουταλάκι τα μωράκια που έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό, με τους ενήλικες που έχουν κανονικό ανοσοποιητικό. Και κυρίως ότι τα παιδακια δεν έχουν υπομονή. Η θρησκεία μας, παρότι είχαν λίγες γνώσεις σύγχρονης μικροβιολογίας εκείνη την εποχή, ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της. Όπως και το λιβάνι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες ως ένα βαθμό.

και ξαφνικά οριακά παίζουν κλωτσομπουνίδια μαζί σου για να πάνε να πάρουν αντίδωρο, να κοινωνήσουν κλπ.
Καλά αυτό είναι ντροπή

Ένα κουτάλι που έχει μπει στο βρωμοστομα του καθενός, απαπα.
Και εγώ το σιχαίνομαι δυστυχώς δεν μπορώ. Όλα τα άλλα μέρη της λειτουργίας, μια χαρά.

Οπως στα λεωφορεία πχ θα δώσεις προτεραιότητα σε παιδιά και ηλικιωμένους έτσι θα δώσεις και στην κοινωνία. Σεβασμός λέγεται, δεν αφορά την θρησκεία

Και τί να γίνει, βρε παιδιά μου ; Να ΄χει ολόκληρο σερβίτσιο ο παπάς ή να πηγαίνουν οι πιστοί με το κουταλάκι τους ;

Βέβαια αυτοί που χώνονται και που σε σπρώχνουν (όταν μου το κάνουν αυτό μου ανάβουν τα λαμπάκια) είναι για μπάτσες όπως και να 'χει, το θεωρώ μεγάλη αγένεια. Ακόμη και αν δικαιολογείσαι
Και όταν λέω ηλικιωμένοι άνθρωποι φυσικά δεν εννοώ αυτές τις κυρατσες που είναι ερωτευμένες με τον παπά (ειδικά στα χωριά) 😂 τρέχουν να πάρουν την πρωτιά να φανούν

Και τί να γίνει, βρε παιδιά μου ; Να ΄χει ολόκληρο σερβίτσιο ο παπάς ή να πηγαίνουν οι πιστοί με το κουταλάκι τους ;
Θα χανόταν και το νόημα της θείας κοινωνίας

Άκυρη φουλ απορία. Γιατί οι μανάδες με τα μωρά/παιδιά πάντα πάνε πρώτες να κοινωνήσουν στην εκκλησία? Χώνονται κάποιες κιόλας χωρίς να ρωτάνε. Τι θεολογική βάση έχει αυτό?
Η θεολογία συναντά την ψυχολογία και στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας το αποτέλεσμα που βλέπεις είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο.
Αυτό ειναι η απόδειξη στην Ορθόδοξη Παράδοση οτι η Θεία Κοινωνία δίδεται με σειρά που καθορίζεται κυρίως από την εκκλησιαστική τάξη, η οποία εμπεριέχει και τη φροντίδα της μητέρας, σε σχέση με το άγχος της για την ανησυχία του μωρού (ψυχολογική διάσταση).

Η υπομονή και η ηρεμία είναι αλληλένδετα στοιχεία της Θείας Κοινωνίας. Αν ένας ηλικιωμένος δείχνει ανυπομονησία ή κριτική διάθεση απέναντι σε αυτά, αυτόματα έρχεται σε επαφή με την ημιτελή πλευρά του και εκεί βλέπεις πώς πάει ένας άνθρωπος να μεταλάβει.
Οι σκέψεις που έχεις πριν μεταλάβεις είναι αυτές που θα δείξουν αν θα λάβεις Σώμα και Αίμα ή πυρ, ακόμα και όταν έχεις εξομολογηθεί.

Το ότι εξομολογείσαι δεν ειναι πάντα αρκετό. Ουσία υπάρχει μέχρι τη στιγμή της μετάληψης, αν τηρήθηκαν όσα απαιτούνται κατά την οποία έλαβες συγχώρεση.
Τη Θεία Κοινωνία τη λαμβάνει ο "άρρωστος", ο "αμαρτωλός ως φάρμακο που θα γιατρέψει κάποια στιγμή , όχι επειδή είσαι ο καλός ή ο τέλειος!

Στη δικιά μας ενορία ζητάει ο πάτερ να έρχονται πρώτες γιατί τα μικρά παιδιά δεν έχουν υπομονή. Δεν έχει κάποια θεολογική βάση δηλαδή, απλώς το λέει για να διευκολυνθούν αυτές οι γυναίκες.

Βέβαια αυτοί που χώνονται και που σε σπρώχνουν (όταν μου το κάνουν αυτό μου ανάβουν τα λαμπάκια) είναι για μπάτσες όπως και να 'χει, το θεωρώ μεγάλη αγένεια. Ακόμη και αν δικαιολογείσαι.
Όντως κάποιες γιαγιαδες που θέλουν καρέκλα αν παν σε δημόσια υπηρεσία για δέκα λεπτά κάθονται όρθιες μισή ώρα μπροστά στο ιερό λες και πιάνουν θέση σε συναυλία. Αλλά και πάλι, τα παιδιά είναι ήδη εκεί όση ώρα κράτησε η λειτουργία, τα 5 λεπτά έξτρα θα κάνουν τη διαφορά?

Τί εννοείς τί θεολογική βάση έχει αυτό ;

Είναι μια "γραμμή" από τους ιερείς αυτό. Άγραφος κανόνας...Πώς το λένε ; Να έχουν προτεραιότητα τα μικρά παιδιά...

Δε σου φαίνεται κάπως λογικό πρώτα να κοινωνήσει ένα παιδάκι από έναν παππού ; Από πολλές απόψεις...

Συν τοις άλλοις, το μωρό/παιδί είναι και ανυπόμονο (νυσταγμένο, κουράζεται στην αναμονή κ.λπ.)...
Όχι δεν βγάζει νόημα ειδικά αν πιστεύεις. Είναι αρετές της εκκλησίες η υπομονή και η ταπείνωση.

Δεν τίθεται θέμα θεολογικής βάσης.

Είναι όπως σηκώνεται κάποιος από την θέση του στο λεωφορείο και την δίνει σε μια μάνα που κρατάει μωρό στην αγκαλιά της ή σε κάποιον ανάπηρο ή σε κάποιον αδύναμο γέροντα κτλ.
΄Η όπως συμβαίνει και όταν παραχωρείς την σειρά σου σε μια ουρά που περιμένεις σ΄αυτές, ας το πούμε, τις ευαίσθητες ομάδες αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιστάσεις.
Περί κοινωνικής ευαισθησίας πρόκειται.
Καλά άμα το πάμε με τους κοινωνικούς κανόνες οι γιαγιάδες και οι ανάπηροι έρχονται συνήθως πριν τα παιδιά και τις μητέρες τους.

Οπως και το να μην κρίνεις.
Εδώ είναι slippery slope, ανάλογα τη περίπτωση. Ο Ιωάννης ο χρυσοστομος είχε πει «Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν προσβάλλουμε τους ανθρώπους, αν με το να τους σεβόμαστε προσβάλλουμε τον Θεό».

Όχι δεν βγάζει νόημα ειδικά αν πιστεύεις. Είναι αρετές της εκκλησίες η υπομονή και η ταπείνωση.
Το πας αλλού...

Σε κάθε περίπτωση, ναι. Αρετές είναι αυτά που αναφέρεις. Αλλά μιλάμε για μωρά/μικρά παιδιά...

Είθισται, λοιπόν, ν΄ ακολουθείται μια άλλη τακτική.

Δε μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά ή για ενήλικες...

Υγειονομική είναι ρεαλιστικα. Να μην πιουν από το ίδιο κουταλάκι τα μωράκια που έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό, με τους ενήλικες που έχουν κανονικό ανοσοποιητικό. Και κυρίως ότι τα παιδακια δεν έχουν υπομονή. Η θρησκεία μας, παρότι είχαν λίγες γνώσεις σύγχρονης μικροβιολογίας εκείνη την εποχή, ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της. Όπως και το λιβάνι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες ως ένα βαθμό.

Καλά αυτό είναι ντροπή

Και εγώ το σιχαίνομαι δυστυχώς δεν μπορώ. Όλα τα άλλα μέρη της λειτουργίας, μια χαρά.
Μα τότε γιατί να πας καν εκκλησία αν δεν πιστεύεις στο αίμα και σώμα Χριστού? Υποτίθεται αν βρίσκεσαι εκεί δέχεσαι ότι δεν πρόκειται να πάθεις κάτι, αλλιώς δεν πιστεύεις στη Θεία Κοινωνία.

Αλλά και πάλι, τα παιδιά είναι ήδη εκεί όση ώρα κράτησε η λειτουργία, τα 5 λεπτά έξτρα θα κάνουν τη διαφορά?
Κοίτα, θεωρώ απείρως πιο κουραστικό να έχεις στο νου σου ένα παιδάκι που ακριβώς επειδή είναι παιδί θα είναι πιο επιρρεπές στην αταξία και τη φασαρία, την κίνηση κλπ, παρά να έχεις μόνο το τομάρι σου, να στο πω απλά. Ειδικά αν μιλάμε για πάνω από ένα παιδάκι, δε το συζητώ. Όπως κουραστικό θα είναι φαντάζομαι και για τη μάνα να το κρατάει στην αγκαλιά της τόση ώρα όρθια. Και επίσης, τι είναι πιο εύκολο, να δείξει υπομονή ένα παιδί που από όταν μπήκε στην εκκλησία ρωτάει τη μαμά "σε πόση ώρα τελειώνει;" (εγώ πχ το έκανα άπειρες φορές αυτό :lol:) ή ένας ενήλικας;
Οπότε ναι, να έχουν υπομονή, αλλά να δείχνουμε και εμείς κάποια κατανόηση. Δεν είναι το ίδιο με αυτόν που κάθεται ή ακόμη και με εμένα ή εσένα που είμαστε στα είκοσι. Είναι άλλες καταστάσεις.

Μα τί υπομονή να έχουν τα παιδάκια που θέλουν αγκαλιά ; Μιλάμε για βρέφη ή λίγο μεγαλύτερα...

Συνήθως, οι γονείς έρχονται (με παιδιά σε τόσο τρυφερές ηλικίες...) προς το σχόλασμα. Να τα κοινωνήσουν και να φύγουν.

Άλλα κλαίνε, άλλα νυστάζουν και γέρνουν στον ώμο τού πατέρα ή της μάνας...

Εντάξει. Δεν πιέζουμε καταστάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος...Γι΄ αυτό και οι ιερείς δίνουν προτεραιότητα...

Μα τότε γιατί να πας καν εκκλησία αν δεν πιστεύεις στο αίμα και σώμα Χριστού? Υποτίθεται αν βρίσκεσαι εκεί δέχεσαι ότι δεν πρόκειται να πάθεις κάτι, αλλιώς δεν πιστεύεις στη Θεία Κοινωνία.
Στον Χριστό πιστεύω, έχω κοινωνήσει πολλές φορές. Αλλά τι να κάνουμε είμαι και σιχασιαρα. Το κουτάλι με δυσκολεύει, όχι το κρασι. Δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα, σαφώς. Γενικά στην εκκλησία καλό είναι να ακούμε και λίγο τι διαβάζει ο ιερέας. Γιατί καλή ώρα και εσύ πας και κοινωνεις, αλλά πέταξες μια ερώτηση οριακά απαράδεκτη για έναν χριστιανό. Είναι δυνατόν να ρωτάμε γιατί δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά; Εμεις και αντίδωρο πρώτα στα παιδάκια δίνουμε, και στις πολύ μεγάλες ηλικίες. Κάνε λίγη υπομονή, έχει για όλους, και να αγαπάς περισσότερο.
Γιατί πολλές φορές έχω ακούσει από καλές "κυρίες", όταν αρχίζουν και κλαίνε τα μωρά, να χλευάζουν την μητέρα "τι το έφερε το παιδί αφού θα μας πάρει τα αυτιά με το κλάμα;"
Απαράδεκτες κουβέντες που δεν πρέπει να λέγεται.

Μα τί υπομονή να έχουν τα παιδάκια που θέλουν αγκαλιά ; Μιλάμε για βρέφη ή λίγο μεγαλύτερα...

Συνήθως, οι γονείς έρχονται (με παιδιά σε τόσο τρυφερές ηλικίες...) προς το σχόλασμα. Να τα κοινωνήσουν και να φύγουν.

Άλλα κλαίνε, άλλα νυστάζουν και γέρνουν στον ώμο τού πατέρα ή της μάνας...

Εντάξει. Δεν πιέζουμε καταστάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος...Γι΄ αυτό και οι ιερείς δίνουν προτεραιότητα...
Παιδιά είναι πολύ άσχημο αυτό, το έχω δει λάιβ, θείες να κράζουν μαμάδες με μικρά παιδιά, γιατί τα παιδιά κλαίνε, γιατί θέλουν να τρέξουν κτλ. Απαράδεκτο. Και ευτυχώς που έχουμε στο χωριό σωστούς ιερείς που λένε αφήστε τα παιδάκια ήσυχα μην τα μαλώνετε. Γιατί ξέρω ότι δεν είναι έτσι παντού.

Από τα παιδάκια 1,2,3,4 ετων περιμένεις να καταλάβουν αυτό;; Σοβαρά τώρα;;
Ειλικρινά μην πας καθόλου αν σκέφτεσαι έτσι. Όπως και οι κύριες που πάνε για να κουτσομπολευσουν. Δεν είναι καφενείο η εκκλησία.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back