Κάψιμο κορανίου στην Στοκχόλμη

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.926 μηνύματα.
Κάποιος ιρακινός πρόσφυγας έκαψε το κοράνι στην Στοκχόλμη και σήμερα επιτέθηκαν ορισμένοι στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Έγιναν επεισόδια. Τώρα πλέον, σκέφτονται οι Σουηδοί, να βάλουν ένα όριο στις προκλητικές ενέργειες και να απαγορευτεί το να καίει κάποιος το κοράνι. Άλλοι πιστευουν πως αυτή η ενέργεια, είναι ένδειξη ελεύθερης σκέψης και δεν μπορεί να απαγορευτεί δια νόμου στην Ευρώπη.
Τι πιστεύετε;
Σίγουρα το να καταστρέφει κάποιος θρησκευτικά σύμβολα είναι πρόκληση. Αλλά πιστευετε πως πρέπει κάτι τέτοιο να απαγορευτεί δια νομου;

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.047 μηνύματα.
Σίγουρα το να καταστρέφει κάποιος θρησκευτικά σύμβολα είναι πρόκληση. Αλλά πιστευετε πως πρέπει κάτι τέτοιο να απαγορευτεί δια νομου;
Ναι, η βεβήλωση/βανδαλισμός εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων (οιουδήποτε έθνους και οιασδήποτε θρησκείας) πρέπει να τιμωρείται πάραυτα.

Σίγουρα μπορώ να δικαιολογήσω τον Ιρακινό πρόσφυγα που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια γιατί πολλά μπορεί να είδε και να έπαθε από τους ακραίους ισλαμιστές στη πατρίδα του αλλά δεν συμφωνώ και πάλι. Στη τελική το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα καθώς δίνεις αποκούμπι στους φανατισμένους να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.843 μηνύματα.
Αν απαγορευτεί τότε αυτή η πράξη αποκτά προστιθέμενη αξία. Αν δεν απαγορευτεί τότε γίνεται αφορμή για περισσότερο δηλητήριο. Να απαγορευτεί αλλά η ποινή να είναι μόνο χρηματικό πρόστιμο, απλά για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Ο βανδαλισμός συμβόλων θα πρέπει να επιτρέπεται εν γένει γιατί τα σύμβολα δεν μπορεί να είναι καθολικά. Για άλλους η σημαία είναι περηφάνια και κλάψα, για άλλους ένα πανί που το ράβει η ράφτρα. Για άλλους συμβολίζει δόξα και τιμή, για άλλους τη σαπίλα της κοινωνίας.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.559 μηνύματα.
Κάποιος ιρακινός πρόσφυγας έκαψε το κοράνι στην Στοκχόλμη και σήμερα επιτέθηκαν ορισμένοι στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Έγιναν επεισόδια. Τώρα πλέον, σκέφτονται οι Σουηδοί, να βάλουν ένα όριο στις προκλητικές ενέργειες και να απαγορευτεί το να καίει κάποιος το κοράνι. Άλλοι πιστευουν πως αυτή η ενέργεια, είναι ένδειξη ελεύθερης σκέψης και δεν μπορεί να απαγορευτεί δια νόμου στην Ευρώπη.
Τι πιστεύετε;
Κατανοώ ότι οι -περισσότερες- θρησκείες συμβολίζουν την καταπίεση για πολλές ομάδες ανθρώπων. Επιπλέον, έχω δηλώσει πολλές φορές υπέρμαχος της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης και κατά της πολιτικής ορθότητας.
Παρόλα αυτά, το να βεβηλώνεις ένα σύμβολο που για κάποιους είναι κάτι ιερό σε κάνει κάφρο, απολίτιστο, ασεβή και βέβηλο.* Μπορείς με επιχειρήματα -τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου- να αποδομήσεις τη θρησκεία/τις θρησκείες που σε ενοχλούν και όχι να προβαίνεις σε τέτοιες ασχημονίες.

*Μια ενδιαφέρουσα (για περίεργους σαν κι εμένα) πληροφορία: η έννοια «βέβηλος» στα αρχαία μυστήρια σήμαινε (και) τον αμύητο. Για παράδειγμα, όλοι όσοι δεν συμμετείχαν στα Ελευσίνια μυστήρια θεωρούντο «βέβηλοι» από τους μυημένους.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.843 μηνύματα.
Η διατάραξη κοινής ειρήνης είναι επιλήψιμη πράξη για έναν λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Μπορείς να κάψεις όσες σημαίες, ευαγγέλια, ιερές εικόνες ή βιβλία θέλεις, μόνος στο σπίτι σου.

Όταν το κάνεις σε δημόσια θέα, για διαμαρτυρία ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, εκεί υπάρχει θέμα. Βέβαια όχι τόσο σημαντικό, αν κάποιος σε προπηλακίσει ασκώντας βία πάνω σου, τότε ασκεί με τη σειρά του δυσανάλογη πράξη που πρέπει τιμωρηθεί περισσότερο.

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.926 μηνύματα.
Σημερα διάβασα στα ΝΕΑ, πως ο Ιρακινός, είχε προγραμματισει να κάψει για 2η φορά δημόσια το κοράνι και οι αρχές της Σουηδίας, ενώ το γνώριζαν, δεν το απέτρεψαν. Γιαυτό εξαγριώθηκαν οι Ιρακινοί.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Σκέφτομαι το περίεργο <<σχήμα>>, των : Σουηδια / Ιράκ / Ιράν / Τουρκία
Η Σουηδία είναι η χώρα της ελευθερίας, που θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία έθεσε όρους, να <<μαζέψει>> τους Κούρδους της, να μην τους προστετεύει, σε διαμαρτυρίες κλπ και τώρα με την καύση του κορανιου, επίσης <<θύμωσε>> με την υπερβολικά ελεύθερη στάση της Σουηδίας
Το Ιράκ είναι αυστηρά θρησκευτική χώρα, αλλά δημοκρατική. Γιαυτούς η δημοκρατία πρέπει να προστατεύει το θρησκευτικό τους συναίσθημα.
Το Ιράν απ την άλλη, με τη θεοκρατική μοναρχία, φαντάζομαι, μ αυτά τα γεγονότα, θα έχει μια ...κρυφή χαρά, του στυλ: ορίστε, είδατε η ελεύθερία, τι μπορεί να κάνει; Εμείς, μια χαρά προστετευουμε το ισλάμ. Τους ταιριάζει μια χαρά και η εχθρότητα προς το νατο και η όλη πολιτική τους για την προστασία του ισλάμ.

Τελευταία επεξεργασία:

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.047 μηνύματα.
Ξανάγιναν σκηνικά με κάψιμο Κορανίου στη Σουηδία από δύο Ιρακινούς.

Παραμένω κατά αυτής της αποτρόπαιης πράξης αλλά για εμένα το πρόβλημα εδώ είναι πιο σύνθετο. Δεν είναι αποτέλεσμα ενός λευκού μπασίστα «ισλαμοφοβικού» όπως λένε πλέον οι (ακρο)αριστεροί αλλά δύο ανθρώπων με καταγωγή από ισλαμική χώρα που ένας Θεός ξέρει τι τους οδήγησε σε αυτό το πράγμα.

Το σωστό για εμένα θα ήταν απλά να μην δίνεται η αδεία από κανένα κράτος να βεβηλώνει θρησκευτικά σύμβολα γιατί δυστυχώς βλέπω σύντομα να δούμε χριστιανικό κράτος (Σουηδία ας πούμε) να επιτρέπει ξένους να ατιμάζουν χριστιανικά σύμβολα. Όπως στην Γαλλία που έχουν απαγορευτεί τα θρησκευτικά σύμβολα (και ο χριστιανικός σταυρός ακόμα) στα σχολεία. Αν είναι δυνατόν. «Αυτο-Οθωμανοκρατία» το λες αυτό.

touvlo

Διάσημο μέλος

Ξανάγιναν σκηνικά με κάψιμο Κορανίου στη Σουηδία από δύο Ιρακινούς.

Παραμένω κατά αυτής της αποτρόπαιης πράξης αλλά για εμένα το πρόβλημα εδώ είναι πιο σύνθετο. Δεν είναι αποτέλεσμα ενός λευκού μπασίστα «ισλαμοφοβικού» όπως λένε πλέον οι (ακρο)αριστεροί αλλά δύο ανθρώπων με καταγωγή από ισλαμική χώρα που ένας Θεός ξέρει τι τους οδήγησε σε αυτό το πράγμα.

Το σωστό για εμένα θα ήταν απλά να μην δίνεται η αδεία από κανένα κράτος να βεβηλώνει θρησκευτικά σύμβολα γιατί δυστυχώς βλέπω σύντομα να δούμε χριστιανικό κράτος (Σουηδία ας πούμε) να επιτρέπει ξένους να ατιμάζουν χριστιανικά σύμβολα. Όπως στην Γαλλία που έχουν απαγορευτεί τα θρησκευτικά σύμβολα (και ο χριστιανικός σταυρός ακόμα) στα σχολεία. Αν είναι δυνατόν. «Αυτο-Οθωμανοκρατία» το λες αυτό.
τα κράτη δε δίνουν άδεια.
Απλά χάρη στην ελευθερία άποψης, δεν απαγορεύεται να καταστρέψεις ένα θρησκευτικό σύμβολο, έστω και με φωτιά. Άντε να το πούμε <<ανοχή>>.
Για πολλούς μουσουλμανους αυτό είναι μεγάλη προσβολή του θρησκευτικού τους συναισθήματος. Εμάς όσο και να μας στενοχωρούσε, αν μας έκαιγαν πχ το σταυρό ή κάτι τέτοιο, δε θα οργιζόμασταν τόσο.
Παρόλα αυτά, θα ήταν μεγάλη πρόκληση, να το κάνει κάποιος, πχ να βγει στην πλατεία συντάγματος και να κάψει έναν σταυρό! (Άσε που τώρα με τις πυρκαγιές, θα ήταν και εμπρησμός).

Αν σ ένα σχολείο είναι πολλών θρησκειών παιδιά, δεν κρεμάς στους τοίχους σταυρούς, ή άλλα σύμβολα.
Θα μου πεις, επίσημη γλώσσα είναι ο χριστιανισμός. Από κει κανονίζονται οι σχολικές αργίες κλπ. Αλλά τα παιδάκια άλων θρησκειών νοιώθουν παραγκωνισμένα, αν στο υποχρεωτικό τους σχολείο, τα υποχρεώνεις να βλέπουν σύμβολα ή να κάνουν ενέργειες, πχ προσευχή, από τελετουργικά κάποιας άλλης θρησκείας

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.406 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Κάμπια

Διάσημο μέλος

Η Κάμπια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2.306 μηνύματα.
Άλλοι πιστευουν πως αυτή η ενέργεια, είναι ένδειξη ελεύθερης σκέψης και δεν μπορεί να απαγορευτεί δια νόμου στην Ευρώπη.
Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό;

goebbels_books.jpg__300x226_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.
Αν σ ένα σχολείο είναι πολλών θρησκειών παιδιά, δεν κρεμάς στους τοίχους σταυρούς, ή άλλα σύμβολα.
Θα μου πεις, επίσημη γλώσσα είναι ο χριστιανισμός. Από κει κανονίζονται οι σχολικές αργίες κλπ. Αλλά τα παιδάκια άλων θρησκειών νοιώθουν παραγκωνισμένα, αν στο υποχρεωτικό τους σχολείο, τα υποχρεώνεις να βλέπουν σύμβολα ή να κάνουν ενέργειες, πχ προσευχή, από τελετουργικά κάποιας άλλης θρησκείας
Eπίσημη θρησκεία είναι. Λέμε τώρα...Δεν μας υποχρεώνει κανείς, με τον βούρδουλα...

Πάντως, αυτό με τα παιδάκια είναι σαν καραμέλα. Νομίζω δε, ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την προσευχή ή το μάθημα των θρησκευτικών, αν το θελήσουν...

Πραγματικά αναρωτιέμαι, όμως : Τα παιδιά έχουν το πρόβλημα ή εμείς οι μεγαλύτεροι (και δε μιλώ για σένα, συγκεκριμένα, μα γενικά...απλά έτυχε να σε παραθέσω...) ; Τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα. Οι μεγάλοι είναι το θέμα...

Όχι θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία, όχι στα νοσοκομεία, όχι εδώ, όχι εκεί...και αναρωτιέμαι το εξής απλό : Αν έρθει εμένα κάποιος σπίτι μου που δεν πιστεύει (και έχω τέτοιους γνωστούς...) και δει, ας πούμε, μια εικόνα της Παναγιάς κρεμασμένη έτσι θα κάνει ; Σαν σεληνιασμένος ; Όχι, φυσικά. Εγώ από την άλλη, θα την ξεκρεμάσω από τον τοίχο του σπιτιού μου γιατί αυτός δεν πιστεύει ; Όχι, δε θα το κάνω. Αποδέχεται "τα δικά μου", αποδέχομαι "τα δικά του". Και έτσι ζούμε αρμονικά, όλοι μαζί. Μπορούμε να συνυπάρξουμε...

Τόσο θέμα, για το τίποτα...

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Όχι θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία, όχι στα νοσοκομεία, όχι εδώ, όχι εκεί
Αυτά όταν τα έκαναν οι κομμουνιστές στην Σοβιετική Ένωση η Δύσις τα θεωρούσε βάναυση καταπίεση του θρησκευτικού αισθήματος και σήμερα, 30 χρόνια μετά την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του Ανατολικού Μπλοκ και τον θρίαμβο της φιλελεύθερης «δημοκρατίας», ολοένα και περισσότερες δυτικές χώρες καταπιέζουν τα θρησκευτικά πιστεύω των ιδίων τους των πολιτών όπως η Γαλλία που έχει απαγορεύσει τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία (ακόμα και τον σταυρό) και αυτό σήμερα δεν θεωρείται βάναυση καταπίεση πια αλλά «πρόοδος».

Wonderkid

Διακεκριμένο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.728 μηνύματα.
Αυτά όταν τα έκαναν οι κομμουνιστές στην Σοβιετική Ένωση η Δύσις τα θεωρούσε βάναυση καταπίεση του θρησκευτικού αισθήματος και σήμερα, 30 χρόνια μετά την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του Ανατολικού Μπλοκ και τον θρίαμβο της φιλελεύθερης «δημοκρατίας», ολοένα και περισσότερες δυτικές χώρες καταπιέζουν τα θρησκευτικά πιστεύω των ιδίων τους των πολιτών όπως η Γαλλία που έχει απαγορεύσει τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία (ακόμα και τον σταυρό) και αυτό σήμερα δεν θεωρείται βάναυση καταπίεση πια αλλά «πρόοδος».
Παρατηρείται γενικά μία ολοένα και μεγαλύτερη μεταστροφή του φιλελευθερισμού, από το πέρας του Ψυχρού Πολέμου και μετά, ιδίως την τελευταία δεκαετία, σε μια πολιτικά ορθή ιδεολογία, που σε πολλές περιπτώσεις αντιτίθεται στα ίδια του τα πιστεύω, που αποτελούσαν καίρια θεμέλια της ιδεολογίας αυτής, όπως η ελεύθερη έκφραση ιδεών, η αρχή της ανεξιθρησκείας... Θα έλεγα πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την επικράτησή του απέναντι στον κομμουνισμό, οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επαναπαύτηκαν και προχώρησαν σταδιακά σε μετάλλαξη του πρότερου φιλελευθερισμού, σε μία αυτοεπιβαλλόμενη και ελιτίστικη ιδεολογία.

touvlo

Διάσημο μέλος

Eπίσημη θρησκεία είναι. Λέμε τώρα...Δεν μας υποχρεώνει κανείς, με τον βούρδουλα...

Πάντως, αυτό με τα παιδάκια είναι σαν καραμέλα. Νομίζω δε, ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την προσευχή ή το μάθημα των θρησκευτικών, αν το θελήσουν...

Πραγματικά αναρωτιέμαι, όμως : Τα παιδιά έχουν το πρόβλημα ή εμείς οι μεγαλύτεροι (και δε μιλώ για σένα, συγκεκριμένα, μα γενικά...απλά έτυχε να σε παραθέσω...) ; Τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα. Οι μεγάλοι είναι το θέμα...

Όχι θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία, όχι στα νοσοκομεία, όχι εδώ, όχι εκεί...και αναρωτιέμαι το εξής απλό : Αν έρθει εμένα κάποιος σπίτι μου που δεν πιστεύει (και έχω τέτοιους γνωστούς...) και δει, ας πούμε, μια εικόνα της Παναγιάς κρεμασμένη έτσι θα κάνει ; Σαν σεληνιασμένος ; Όχι, φυσικά. Εγώ από την άλλη, θα την ξεκρεμάσω από τον τοίχο του σπιτιού μου γιατί αυτός δεν πιστεύει ; Όχι, δε θα το κάνω. Αποδέχεται "τα δικά μου", αποδέχομαι "τα δικά του". Και έτσι ζούμε αρμονικά, όλοι μαζί. Μπορούμε να συνυπάρξουμε...

Τόσο θέμα, για το τίποτα...
έχεις δίκιο!
Αν και το γραφω διαφορετικά, ομολογώ πως συμφωνώ. Τελικά οι ενήλικες έχουν το πρόβλημα κι αυτό εξαιτίας της στενοκεφαλιάς τους. Ζείτε σε κράτος, που η επίσημη θρησκεία είναι άλλη. Θα ανέχεστε κάποιες γιορτές, σύμβολα κλπ. Εσείς μη συμμετέχετε. Ανεξιθρησκεία έχουμε, δε σας υποχρεώνουμε.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

έχω εργαστεί με προσφυγόπουλα και παιδιά υποδεχούμενα στη Γερμανία από διάφορες χώρες.
Παρατήρησα:
Τα βιετναμεζάκια πχ δεν είχαν κανενα πρόβλημα με θρησκείες. Έχουν κάποια ανατολίτικη θρησκεία, δεν ξέρω ακριβώς, δε μιλούσαν καν, σα να μην έπαιζε ρόλο στη ζωή τους. Συμμετείχαν όμως σε γιορτές χριστουγεννιάτικες πχ Βέβαια για Χριστό κλπ δε λέγαμε πολλά.
Τα αραβάκια είχαν το πρόβλημα. Σα να φοβούνταν οι γονείς τους ότι θα ...παρασυρθούν, τα είχαν ποτίσει με φόβο. Έβλεπαν πχ ζαμπόν στο σάντουιτς μου και κρατούσαν απόσταση ασφαλείας. Έβλεπαν το σήμα του σταυρού κάπου άσχετα και έλεγαν <αυτό είναι χαράμ>. Και τα χριστούγεννα, συμμετείχαν σε στολισμούς, γλυκά κλπ, αλλά τα μεγαλύτερα αρνούνταν να συμμετάσχουν σε ό,τι ανέφερε τη γέννηση του Χριστού.

Τελευταία επεξεργασία:

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.
έχεις δίκιο!
Αν και το γραφω διαφορετικά, ομολογώ πως συμφωνώ. Τελικά οι ενήλικες έχουν το πρόβλημα κι αυτό εξαιτίας της στενοκεφαλιάς τους. Ζείτε σε κράτος, που η επίσημη θρησκεία είναι άλλη. Θα ανέχεστε κάποιες γιορτές, σύμβολα κλπ. Εσείς μη συμμετέχετε. Ανεξιθρησκεία έχουμε, δε σας υποχρεώνουμε.
Ακριβώς, Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη...

Αφήστε τον Χριστό, την Παναγία και το σταυρό μου στη θέση τους. Στην τελική, δεν τα έχουμε κρεμασμένα στα φανάρια, ούτε στις κολώνες της ΔΕΗ να τα βλέπεις φάντη μπαστούνι μπροστά σου...

Θυμάμαι, πριν κάποια χρόνια, είχα παρκάρει έξω από ένα μεγάλο s/m. Και καθώς έβγαινα και κατευθυνόμουν προς το αυτοκίνητο, αντί να μπω από την πόρτα του οδηγού, έκανα τον κύκλο και πήγα ν΄ ανοίξω την πόρτα του συνοδηγού. Στη στροφή...κόντεψα να πέσω πάνω (να σαβουριαστώ, καλύτερα...) σ΄ έναν κύριο που προσευχόταν κατάχαμα. Δεν είπα τίποτα, φυσικά. Πισωπάτησα, όσο πιο αθόρυβα μπορούσα για να μην τον διακόψω, και απομακρύνθηκα να κάνω ένα τσιγάρο. Να του δώσω τον απαιτούμενο χρόνο να τελειώσει...Μπορώ (μπορούμε...) να καταλάβω την ιερότητα της δικής τους αυτής στιγμής. Ο άνθρωπος έτσι έχει μάθει, έτσι νιώθει, έτσι πράττει...Μπορώ να ζήσω με αυτό. Εεεε ας ζήσει κι αυτός με τα δικά μου...
έχω εργαστεί με προσφυγόπουλα και παιδιά υποδεχούμενα στη Γερμανία από διάφορες χώρες.
Παρατήρησα:
Τα βιετναμεζάκια πχ δεν είχαν κανενα πρόβλημα με θρησκείες. Έχουν κάποια ανατολίτικη θρησκεία, δεν ξέρω ακριβώς, δε μιλούσαν καν, σα να μην έπαιζε ρόλο στη ζωή τους. Συμμετείχαν όμως σε γιορτές χριστουγεννιάτικες πχ Βέβαια για Χριστό κλπ δε λέγαμε πολλά.
Τα αραβάκια είχαν το πρόβλημα. Σα να φοβούνταν οι γονείς τους ότι θα ...παρασυρθούν, τα είχαν ποτίσει με φόβο. Έβλεπαν πχ ζαμπόν στο σάντουιτς μου και κρατούσαν απόσταση ασφαλείας. Έβλεπαν το σήμα του σταυρού κάπου άσχετα και έλεγαν <αυτό είναι χαράμ>. Και τα χριστούγεννα, συμμετείχαν σε στολισμούς, γλυκά κλπ, αλλά τα μεγαλύτερα αρνούνταν να συμμετάσχουν σε ό,τι ανέφερε τη γέννηση του Χριστού.
Ας απέχουν. Δεκτόν. Ας μη συμμετέχουν τα παιδάκια. Το καταλαβαίνω. Κατανοώ, κάπως, και το...φόβο των γονιών. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψεις εσύ ν΄ ασχολείσαι με τη γέννηση του Χριστού...

Τελευταία επεξεργασία:

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.406 μηνύματα.
Γιατί όποιος δεν τα σέβεται μπορεί να πάρει τα πράγματα του και στην ευσή (που λέμε οι Πόντιοι) της Παναγίας.

Δεν μπορείς να συνυπάρχεις με προβληματικά στοιχεία.
Γιατι? Says who? Εγω λεω αν εσυ εισαι τοσο ευαισθητη πεταλουδιτσα που κλονιζεται η πιστη σου και προσβαλεσαι τοσο πολυ οταν λεω οτι ο χρηστος ειναι γκομενος, πατερας, αδελφος και γιος της παναγιας η οτι "τι ειναι πιο πιθανο, να γεννησε παρθενα η μια εφηβη εβραια να ειπε ψεματα" να παρεις τα πραγματα σου και στην "ευση" της λεγαμενης εφηβης εβραιας.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.442 μηνύματα.
Τι πιστεύετε;
Αντικειμενικά το εαν κάποιος θέλει να κάψει μια σημαία ή το κοράνι , ή την Αγία γραφή ή οτιδήποτε άλλο είναι δικό του θέμα . Θα ήταν κάπως "τυπολατρικό" να βάλεις κάποιον φυλακή ή να του επιβάλλεις πρόστιμο απλώς επειδή καταστρέφει ένα αντικείμενο . Αυτό βέβαια ισχύει αρκεί τα αντικείμενο προς καταστροφή να είναι δική του , και όχι ξένη ιδιοκτησία . Αλλιώς τα πράγματα αλλάζουν πολύ , όχι απο θρησκευτικής αλλά απο νομικής άποψης .

Υποκειμενικά τώρα , πιστεύω οτι ο νόμος πρέπει να απαγορεύει τέτοιες ενέργειες , όχι επειδή εξυπηρετείται κάποια τυπολατρική ανάγκη σεβασμού προς τα σύμβολα , αλλά επειδή έτσι διασφαλίζεται η ειρήνη μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας . Και το κράτος οφείλει να το διασφαλίζει αυτό . Εαν εγώ ξέρω οτι το x πράγμα είναι σημαντικό για εσένα και προσπαθώ να το εξευτελίσω/υποβαθμίσω , τότε σίγουρα είναι πρόκληση και θα οδηγήσει σε χάος . Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα εαν πιστεύω ή όχι ή εαν αυτό το οποίο υποβαθμίζεις έχει όντως κάποια αξία απο αντικειμενικής άποψης .

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.
Εχεσθην πληρως για τα συμβολα οποιασδηποτε θρησκειας,εθνους κλπ.Αντικειμενα ειναι.
Το ζητουμενο ομως ειναι οτι οταν αυτο γινεται δημοσια...γινεται ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ.
Κια δεν θα με πειραζε η προκληση..οταν υπαρχει νοημα.
Σε τετοιες κινησεις το μονο νοημα ειναι η προκληση για την προκληση και δεν ξερω για τι αλλο.
Οποτε αυτες οι κινησεις απλα ειναι πολεμοχαρεις και ηλιθιες.

Joji

Επιφανές μέλος

Η Ιωάννα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 8.318 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια