Isiliel
Επιφανές μέλος

(αν δεν λειτουργεί αυτό, δείτε το εδώ: https://video.google.com/videoplay?docid=-7467000047467727357#)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
grotesque_mask
Πολύ δραστήριο μέλος

One hundredth of a second
(αν δεν λειτουργεί αυτό, δείτε το εδώ: https://video.google.com/videoplay?docid=-7467000047467727357#)
συγκλονιστικό...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος

Όταν σπούδαζα φωτογραφία, ήρθε να μας μιλήσει ένας φωτογράφος που ακολουθούσε τους γιατρούς χωρίς σύνορα.
Σε κάποιο πόλεμο μας είπε, μια ομάδα δημοσιογράφων έφτασε σε ένα σπίτι την ώρα που μια μητέρα είχε σαβανώσει το παιδί της και το έκλαιγε.
Την υποχρέωσαν με τον τρόπο τους να ξεσαβανώσει το παιδί και να επαναλάβει τη διαδικασία μπροστά τους ώστε να μπορέσουν να τραβήξουν φωτογραφίες...
Μου θύμισε πάρα πολύ αυτή την ιστορία, το παραπάνω βιντεάκι.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος

Πούλησε λοιπόν ή όχι την ψυχή της; Γιατί; Έπρεπε να τραβήξει τη φωτογραφία ή όχι; Έπρεπε να τη δημοσιεύσει εφόσον την τράβηξε; Μπορούσε πράγματι να βοηθήσει το κοριτσάκι; Τι θα κάνατε στη θέση της;
Subject to change
e-steki.gr Founder

Αυτό που έκανε βοηθάει περισσότερο από το να προσπαθούσε να το σώσει και να κατέληγε κι αυτή νεκρή.
Myrtle
Διάσημο μέλος

Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι βοηθάει η φωτογραφία αυτή σε κάτι... ούτε καν στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Όταν μια εικόνα δεν ευαισθητοποιεί τον ίδιο τον φωτογράφο, τότε πως μπορεί να μιλήσει στις καρδιές των άλλων; Είναι εύκολο να κοιτάμε φωτογραφίες από πολέμους, δυστυχία και παιδιά που πεινούν και να στεναχωριόμαστε από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Η πραγματική δύναμη ψυχής φαίνεται στο οποιοδήποτε πεδίο της μάχης και αποδεικνύεται από την αντίδρασή μας σε τέτοιου είδους σκηνές που λαμβάνουν χώρα μπροστά στα ίδια μας τα μάτια.
Δεν θα κατέκρινα ποτέ βέβαια μια τέτοια συμπεριφορά, καθώς μόνο και μόνο από το ένστικτο της επιβίωσης, θα προσπαθούσε να σώσει το τομάρι της, αλλά τουλάχιστον ας έδειχνε λίγο σεβασμό ώστε να μην τραβήξει αυτή την φωτογραφία...
Great Chaos
Περιβόητο μέλος

Noisette
Περιβόητο μέλος

Αυτό που έκανε βοηθάει περισσότερο
..δεν πιστεύω ότι βοηθάει περισσότερο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φωτογραφικών δουλειών που καταγράφουν μία άσχημη κατάσταση (πόλεμο, επιδημία κτλ) χωρίς να δείξουν πτώματα. Προσωπική άποψη, αυτές οι δουλειές ευαισθητοποιούν πιο βαθιά "σοκάροντας" με έναν έμμεσο τρόπο.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος

Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει την είδηση από τον κανιβαλισμό;
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν ένας περαστικός περνούσε από κάποιο στενό και αντίκρουσε ανάλογη εικόνα και δεν έκανε κάτι και εντελώς διαφορετικό αυτό το σκηνικό. Έξαλλου ο συγκεκριμένος πολεμιστής, είχε μπαστακωθεί σε ένα στενό, προφανώς και το ασυνείδητο τον καθοδηγούσε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποφύγει να πατήσει πολλές φορές την σκανδάλη πόσο μάλλον σε αθώο πολίτη.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Isiliel
Επιφανές μέλος

αδαμαντια52071
Πολύ δραστήριο μέλος

fockos
Επιφανές μέλος

Η ζωή θα χανόταν έτσι κι αλλιώς αυτοί οι στρατιώτες είχαν εντολή να "καθαρίσουν" την περιοχή για να βουλώσουν κάποια στόματα που πιθανόν είδαν κάτι που δεν έπρεπε να δουν. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δημοσιογράφοι/φωτογράφοι να τραβούν αυτά τα στιγμιότυπα ο κόσμος θα νόμιζε ότι ο πόλεμος είναι όπως το παρουσιάζουν οι κλασικές αμερικάνικες ταινίες (οι καλοί αμερικανοί που δεν σκοτώνουν και αγωνίζονται για την ειρήνη και οι κακοί ξένοι). Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες δίνεται η πραγματική φρίκη και αγριότητα του πολέμου και ο κόσμος τους αποστρέφεται. Συνήθως αυτές οι φωτογραφίες δεν έρχονται στην δημοσιότητα για το ευρύ κοινό και πριν την εξάπλωση του διαδίκτυου για τον υπόλοιπο κόσμο η εικόνα του πολέμου ήτανι διαστρεβλωμένη. Μετά την εξάπλωση του διαδικτύου που βλέπει την καθαρή αλήθεια ο κόσμος η μείωση της διάρκεια και ο αριθμός των πολέμων μεταξύ των χωρών είναι σημαντική καθώς ο υποψήφιος επαγγελματίας στρατιώτης γνωρίζει την αλήθεια και σταμάτησε να θεωρεί τιμή να υπηρετεί τον αμερικάνικο (και τον κάθε) στρατό.
Μπράβο της για το θάρρο της. Εγώ στη θέση της θα την κοπανούσα με ελαφρά πηδηματάκια όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου.
Κανιβαλιστές θεωρώ κάποιους άλλους δημοσιογράφους που πουλιούνται για το ατομικό τους συμφέρον και έχουν σταματήσει να υπηρετούν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Παρόλο που γνωρίζω πως θα κινδύνευε αν του τράβαγε την προσοχή με δεδομένο πως η φωτογράφος ήταν πίσω από μια κολώνα, νομίζω πως αν απλώς έβαζε τις φωνές και μετά κρυβόταν πίσω από την κολώνα ή έφευγε να βρει βοήθεια ή έφευγε γενικώς, θα έδινε τουλάχιστον την ευκαιρία στο κοριτσάκι να αποδράσει..Το πρόβλημα είναι πως αν του τραβούσες την προσοχή, το πιθανότερο είναι ότι θα σκότωνε πρώτα εσένα και μετά και το παιδί...![]()
a-prosar
Νεοφερμένο μέλος

Και ναι, όντως το ηθικό δίλημμα υπάρχει. Απλώς, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που για ένα κλικ κουβαλούν για την υπόλοιπη ζωή τους ένα φορτίο ασήκωτο όπως το βλέμμα ενός παιδιού δευτερόλεπτα πριν τον θάνατό του. Γιατί; Γιατί απλώς εκείνη την ώρα δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Η όλη ιστορία μου θύμισε εκείνη του Kevin Carter και της θρυλικής του φωτογραφίας: a-prosar: Υποκρισία στοπ. (Kevin Carter)

iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Το μεγαλύτερο καθήκον του κάθε ανθρώπου είναι να είναι άνθρωποςΔεν το θεωρώ κανιβαλισμό αυτό που έκανε η φωτογράφος και θα ήθελα να της πω να μην κλαίει καθώς έκανε το καθήκον της....

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

Καθαρα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ..αυτο ηταν το πιο συγκλονιστικο σημειο του βιντεο
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Η ωραιοποίηση και λογοκρισία της πραγματικότητας είναι μεγαλύτερο αμάρτημα.Αυτο που περισσοτερο με ενοχλησε σε πολυ ασχημο σημειο..ηταν το σκηνικο της βραβευσης..μου φαινεται αδιανοητο να υπαρχει μια τετοια φωτο,και μια ολοκληρη ιστορια πισω απο αυτην..και ο κοσμος να χειροκροτει και να χαιρεται για το βραβειο...
Το ότι δεν συμβαίνει έξω από το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

Η ωραιοποίηση και λογοκρισία της πραγματικότητας είναι μεγαλύτερο αμάρτημα.
Το ότι δεν συμβαίνει έξω από το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει.
Συμφωνω απολυτα.Ειδικα με το πρωτο.Απλα παιρνω σαν παραδειγμα τον εαυτο μου..και πως θα ενιωθα εκεινη τη στιγμη.Αν ημουν στους παρεβρισκομενους,νιωθω οτι θα μου ηταν αδυνατο να χειροκροτησω.Δεν ειμαι κατα της δημοσιοποιησης τετοιων γεγονοτων.Ισα ισα,το αντιθετο..καποιος παραπανω εγραψε οτι με αυτη τη φωτο,το εκανε γνωστο στον κοσμο..και συμφωνω .

edit:..επειδη μαλλον δεν εγινε κατανοητο τι εννοω.Βασικα ειμαι υπερ της δημοσιογραφου.Ουτε πιστευω οτι θα μπορουσε να κανει κατι αλλο,αλλα και εκανε γνωστο το θεμα..και αυτο ειναι πολυ σημαντικο.Απλα στο βιντεο..μου εκανε εντυπωση η αντιφαση της εικονας.Απο τη μια η τραγικη φωτο,και η ιστορια που κρυβεται πισω απο αυτη..και απο την αλλη ο κοσμος χαρουμενος να χειροκροτει.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.