roumana
Διάσημο μέλος

Ο έλληνας, κατά παράδοση είναι αντιδραστικός σε κάθε μορφή καταπίεσης. Από πιο σημείο και μετά δικαιολογείται το επαναστατικό πνεύμα?
Συγκρίνοντας τον ελληνικό λαό με άλλους λαούς όπου η πειθαρχεία είναι τρόπος ζωής(γερμανοί, γιαπωνέζοι), αναρωτιέμαι τι παράγοντες παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση αντίληψης του «πρέπει».
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

Θα ήθελα να συζητήσουμε τι σημαίνει πειθαρχεία για σας, αν υπάρχουν θετικά στοιχεία στο να επιβάλλεται, και πότε η πειθαρχεία που επιβάλλεται γίνετε καταπίεση.
Ο έλληνας, κατά παράδοση είναι αντιδραστικός σε κάθε μορφή καταπίεσης. Από πιο σημείο και μετά δικαιολογείται το επαναστατικό πνεύμα?
Συγκρίνοντας τον ελληνικό λαό με άλλους λαούς όπου η πειθαρχεία είναι τρόπος ζωής(γερμανοί, γιαπωνέζοι), αναρωτιέμαι τι παράγοντες παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση αντίληψης του «πρέπει».
υπάρχει ένα γνωμικό που λέει, στους ώριμους και σοφούς ανθρώπους, τα θέλω και τα πρέπει... συμπίπτουν

Πιστεύω λοιπόν σε αυτό το γνωμικό και βασιζόμενη σε αυτό, θα έλεγα λοιπόν ότι είμαστε ανώριμος λαός....
Ανώριμοι άνθρωποι....
Καλά για σοφία δεν το συζητώ... μας έχει τελειώσει εδώ και χιλιετίες
Αυτή η ανωριμότητα όμως, μας κάνει να έχουμε άλλα χαρακτηριστικά, επίσης καλά που δεν έχουν άλλοι λαοί...
Τον αυθορμητισμό παράδειγμα... την έξω καρδιά...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
deadhead_pirate
Περιβόητο μέλος

Η μη τήρηση όμως των παραπάνω, αποτελεί καταπίεση του υπολοίπου κοινωνικού συνόλου από εμάς, αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που έχουν θεσπιστεί, ώστε ανάμεσά μας να υπάρχει μια βιοτική ισορροπία.
underwater
Περιβόητο μέλος

Τέλος πάντων, για μένα αυτή η "συλλογική μνήμη" μας έχει επηρεάσει πολύ σα λαό!
deadhead_pirate
Περιβόητο μέλος

mania
Επιφανές μέλος

adespoto
Περιβόητο μέλος

Είδαμε και τους Άγγλους που ζουν μες στην καταπίεση και όταν έρχονται στα ελληνικά νησιά για να εκτονωθούν κάνουν έκτροπα.
Θεωρώ οτι πίεση δεν είναι κάτι σωστό. Προφανώς βέβαια το να είναι κανείς σωστός και με τον εαυτό του και με τους συνανθρώπους του είναι κάτι το οποίο κάνει τον άνθρωπο να προοδεύει, αλλά αυτό θα πρέπει να καλλιεργείται από την κοινωνία την ίδια. Ας εξετάσει λοιπόν κανείς πρώτα την κοινωνία και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε για να καταλάβει ποιός είναι πραγματικά ο υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή.
Και βέβαια, όπως έχει πει και κάποιος, "αλλίμονο από αυτούς που είναι ηθικοί επειδή δεν μπορούν να είναι ανήθικοι και από αυτούς που είναι έντιμοι απειδή δεν μπορούν να είναι άτιμοι"...
roumana
Διάσημο μέλος

Underwater ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου όταν σκέφτηκα το θέμα συζήτησης…Νομίζω πως πολλά προέρχονται με το άλλοθι της δικτατορίας, το οποίο είναι ένα ταμπού ζήτημα που δημιούργησε στο συλλογικό ασυνείδητο μια στάση "Δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν τον αέρα πια!". Γι'αυτό και υφίσταται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς το "μπάντε σκύλοι αλέστε". Λέω στους αλλοδαπούς μου φίλους για το ότι η αδερφή μου δεν έχει πάρει πτυχίο επειδή ορισμένοι συμφοιτητές της κρατούσανε κλειστή την σχολή της για 4 μήνες και δεν το πιστεύουν. Αλλά όχι, εμείς οι Έλληνες είμαστε δημοκράτες, και ελεύθερα πνεύματα, λες και όλοι οι άλλοι ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα και καταπίεση!
Τέλος πάντων, για μένα αυτή η "συλλογική μνήμη" μας έχει επηρεάσει πολύ σα λαό!
Απλώς πιστεύω ότι το επαναστατικό πνεύμα είναι υπερεκτιμημένο και παρεξηγημένο στις ήμερες μας και αντιδράμε πολλές φορές «επαναστατικά» χωρίς να είναι δικαιολογημένη μια τέτοια αντίδραση.
adespoto
Περιβόητο μέλος

Rempeskes
Επιφανές μέλος

ανώριμος λαός....
Ανώριμοι άνθρωποι....
Δεν είναι μόνο η ανωριμότητα που κουβαλάμε

roumana
Διάσημο μέλος

io-io
Διάσημο μέλος

Ρε παιδια, δεν μπορω... θα πεταχτω! Απο που συμπεραινεις οτι οι Αγγλοι ζουν μεσα στην καταπιεση? Και κρινεις ολοκληρο λαο απο μερικους βλακες που κυκλοφορουν ξεβρακωτοι στο Φαληρακι? Η μηπως δεν εχεις δει ποτε μεθυσμενο Ελληνα?Χμμμ, δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό των ελλήνων το να μην πειθαρχούν σε όλα, εγώ πάντως θεωρώ οτι πρέπει κανείς πρώτα να κρίνει αν κάτι το οποίο του "επιβάλλεται" είναι σωστό ή όχι και μετά να πράττει ανάλογα.
Είδαμε και τους Άγγλους που ζουν μες στην καταπίεση και όταν έρχονται στα ελληνικά νησιά για να εκτονωθούν κάνουν έκτροπα.

Κατα τα αλλα, συμφωνω απολυτα με underwater. Και γενικα, υπαρχει η νοοτροπια στην Ελλαδα, οτι το κρατος ειναι ο εχθρος μας. Ολοι τους κατηγορουν, και ολοι τους ψηφιζουν.

Το ξερω απο φιλο μου που εχει ξενοδοχειο και παρε δωσε με ταξιδιωτικα γραφεια.
Ειναι κοινο μυστικο οτι οι Αγγλοι ως επι των πληστων εχουν κανει πολλα εξω απο την χωρα τους.(και σε περιοδο διακοπων και σε μετακινησεις με τις ομαδες.)
Αυτο σαν μια παρεθενση στο παραπανω.
underwater
Περιβόητο μέλος

Αλλά αυτό είναι μέσα στην κουλτούρα τους για το πώς ορίζουν την έννοια ξεσάλωμα!

Poniro Ksotikouli
Εκκολαπτόμενο μέλος

Χμμμ, δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό των ελλήνων το να μην πειθαρχούν σε όλα, εγώ πάντως θεωρώ οτι πρέπει κανείς πρώτα να κρίνει αν κάτι το οποίο του "επιβάλλεται" είναι σωστό ή όχι και μετά να πράττει ανάλογα.
Θεωρώ οτι πίεση δεν είναι κάτι σωστό. Προφανώς βέβαια το να είναι κανείς σωστός και με τον εαυτό του και με τους συνανθρώπους του είναι κάτι το οποίο κάνει τον άνθρωπο να προοδεύει, αλλά αυτό θα πρέπει να καλλιεργείται από την κοινωνία την ίδια. Ας εξετάσει λοιπόν κανείς πρώτα την κοινωνία και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε για να καταλάβει ποιός είναι πραγματικά ο υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή.
Και βέβαια, όπως έχει πει και κάποιος, "αλλίμονο από αυτούς που είναι ηθικοί επειδή δεν μπορούν να είναι ανήθικοι και από αυτούς που είναι έντιμοι απειδή δεν μπορούν να είναι άτιμοι"...
Δεν ξέρω αν συμφωνώ με τα περί Άγγλων, αλλά γενικά respect. Ακριβώς αυτά ήθελα να πω. Η πειθαρχία ή όχι σε νόμους και κανόνες εξαρτάται από το κατά πόσο αυτοί συμφωνούν με την ηθική του καθενός.
io-io
Διάσημο μέλος

Δεν ξέρω αν συμφωνώ με τα περί Άγγλων, αλλά γενικά respect. Ακριβώς αυτά ήθελα να πω. Η πειθαρχία ή όχι σε νόμους και κανόνες εξαρτάται από το κατά πόσο αυτοί συμφωνούν με την ηθική του καθενός.
Χωρις να διαφωνω με αυτα που λετε, θελω να ρωτησω το εξης: Αφου λοιπον οι Ελληνες δεν πειθαρχουν, αρα δεν συμφωνουν με τους κανονες/νομους, γιατι τις ψηφιζουν αυτες τις κυβερνησεις? Εκτος αν τις ψηφιζουν για να βαλει ο χρησιμοποιησει ο καθενας το μεσον του οπου εχει, οποτε για τι ηθικη και πρασινα αλογα μου λετε.
Τι βγαινετε στους δρομους ρε και φωναζετε για τη (μη)-δημοκρατια, χρησιμοποιειστε τη, Ψηφιστε!
adespoto
Περιβόητο μέλος

Βέβαια, για τους Άγγλους είναι κουλτούρα το να γίνεσαι ντίρλα και να κάνεις ο,τι χαζομάρα σου κατέβει, ενώ κάτι αντίστοιχο για τους Έλληνες είναι υποκουλτούρα, σαπίλα και οτιδήποτε τέτοιο.
Εγώ ξέρω οτι αν δε σου αρέσει κάτι ή το αλλάζεις ή το αγνοείς. Τουτέστιν, αν δε σου αρέσει ο τρόπος ζωής των συμπατριωτών σου ή με τον τρόπο σου προσπαθείς να τον αλλάξεις ή αλλάζεις χώρα. Το να κάνει ο καθένας την κριτική του έτσι απλά είναι το πιο εύκολο. Στις πράξεις όμως φαίνεται η μαγκιά.
io-io
Διάσημο μέλος

Βέβαια, για τους Άγγλους είναι κουλτούρα το να γίνεσαι ντίρλα και να κάνεις ο,τι χαζομάρα σου κατέβει, ενώ κάτι αντίστοιχο για τους Έλληνες είναι υποκουλτούρα, σαπίλα και οτιδήποτε τέτοιο.
Εγώ ξέρω οτι αν δε σου αρέσει κάτι ή το αλλάζεις ή το αγνοείς. Τουτέστιν, αν δε σου αρέσει ο τρόπος ζωής των συμπατριωτών σου ή με τον τρόπο σου προσπαθείς να τον αλλάξεις ή αλλάζεις χώρα. Το να κάνει ο καθένας την κριτική του έτσι απλά είναι το πιο εύκολο. Στις πράξεις όμως φαίνεται η μαγκιά.
Δεν καταλαβαινω τι εννοεις εδω.. Γιατι ειναι κουλτουρα για τους Αγγλους το να πινουν? Δηλαδη οι Ελληνες δεν πινουν? Γιατι εγω οσους μεθυσμενους εχω δει, ανεξαρτητως εθνικοτητας, χαζομαρες κανουν. Και εχω δει πολλους μεθυσμενους Ελληνες, και Αγγλους βεβαια. Τουλαχιστον οι Αγγλοι πινουν και μετα δεν πιανουν το τιμονι να σκοτωσουν κοσμο.
parafernalia
Περιβόητο μέλος

Και μένα π.χ. ίσως δεν θα μου άρεσε να φοράω ζώνη όταν οδηγώ, αλλά όταν με στουκάρησε νταλίκα, έγινε το αμάξι μισό και δεν έπαθα απολύτως τίποτα γιατί φορούσα ζώνη ασφαλείας, λέω πάντα στους άλλους…. «παιδιά φοράτε ζώνη» και αν θέλουν ας με ακούσουν! Τώρα γιατί η ζώνη ασφαλείας γίνεται νόμος του κράτους; Είναι δυστυχώς καθαρά, όπως και όλα σε αυτή τη γη, για λόγους οικονομικούς! Αν πεθαίνουνε οι νέοι ή σακατεύονται, ποιος θα μείνει να δουλέψει για αυτή τη χώρα και τι σύνταξη μετά θα πάρει ο παππούς;
Επαναστάσεις δεν μπορούν να γίνουν στη Γηραιά Ήπειρο. Αν θα γίνει κάτι θα είναι εξεγέρσεις από «πεινασμένους» ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και εδώ είναι το ζήτημα…. Πως θα αντιδράσει ο καθένας όταν θα ξεσπάσει η αληθινή θύελλα; Από μικρά παιδιά μας μεγαλώνουν με πρακτικές πειθάρχησης που περνάνε μέσα στο υποσυνείδητό μας, γινόμαστε μικροαστοί και ακόμα κι αν δούμε κάποιον «εξαθλιωμένο» να σπάει ένα supermarket για να ταΐσει αυτόν ή τα παιδιά του, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πούμε…… «ναι μεν, αλλά».
Εγώ πάντως τα έχω βρει με τον εαυτό μου. Σε αντίστοιχη περίπτωση θα έλεγα: «Άντε και καλή τύχη μάγκες!»
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 26 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.