American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.835 μηνύματα.

27-11-23

16:41
Το χρήμα είναι το καθημερινό μέσο συναλλαγής στην σύγχρονη κοινωνία καθώς και το βασικό περιουσιακό στοιχείο κάθε πολίτη. Σήμερα υπάρχουν 163 διαφορετικά νομίσματα στον πλανήτη όμως τα πιο trade είναι το US Dollar, το Ευρώ, η Βρετανική Λίρα και το Ιαπωνικό Yen. Το βασικότερο όμως που απασχολεί τους οικονομολόγους και τους επενδυτές είναι το ποιο νόμισμα είναι το ασφαλέστερο σε περιόδους κρίσεων ώστε να έχουν μια ασφάλεια στις συναλλαγές / επενδύσεις / αποταμιεύσεις τους.
Εσείς ποιο νόμισμα θεωρείτε το πιο ασφαλές σε περιόδους κρίσεων; Ποιο νόμισμα θεωρείτε ότι παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία;;
Εσείς ποιο νόμισμα θεωρείτε το πιο ασφαλές σε περιόδους κρίσεων; Ποιο νόμισμα θεωρείτε ότι παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία;;
juste un instant
Επιφανές μέλος
Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

27-11-23

17:12
Τα λιγότερα ασφαλή νομίσματα είναι η τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι. Και κάποια άλλα της Κεντρικής, Νότιας Αμερικής και Αφρικής. Απόλυτα ασφαλές δεν είναι πάντως κανένα.
Skiyo
Διάσημο μέλος
Ο George αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2.602 μηνύματα.

27-11-23

17:52
Εγώ πιστεύω ότι η βρετανική λίρα ανέκαθεν είναι δυνατό νόμισμα λόγω της ισοτιμίας. Και μετά το αμερικανικό δολάριο λόγω του χρηματιστηρίου.
Valder
Τιμώμενο Μέλος
Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.

27-11-23

18:28
Μια ματιά στα τρεντς των αποθεματικών του ΙΜΦ δειχνει ψιλοανοδικό τρεντ για Ευρώ και σταθερά ο κινέζος μέσα. Κι αν το συνδυάσεις με αποδολλαριοποίηση του Κόλπου και συναλλαγές σε Γουαν, δεν το λες και αμελητέο νεο αυτό.Το χρήμα είναι το καθημερινό μέσο συναλλαγής στην σύγχρονη κοινωνία καθώς και το βασικό περιουσιακό στοιχείο κάθε πολίτη. Σήμερα υπάρχουν 163 διαφορετικά νομίσματα στον πλανήτη όμως τα πιο trade είναι το US Dollar, το Ευρώ, η Βρετανική Λίρα και το Ιαπωνικό Yen. Το βασικότερο όμως που απασχολεί τους οικονομολόγους και τους επενδυτές είναι το ποιο νόμισμα είναι το ασφαλέστερο σε περιόδους κρίσεων ώστε να έχουν μια ασφάλεια στις συναλλαγές / επενδύσεις / αποταμιεύσεις τους.
Αλλά σε μεγάλη κλίμακα. Γιατί σε μικρή, εμενα δε μου κανει κάτι άμεσα. Αμα δεν λήξει το ουκρανικό δε θα ανασάνουμε, κι αυτο μεχρι το 2030 θα πάει τρένο.
Γνώμη μου: Κανένα νόμισμα δεν πιστεύω πως ειναι σταθερό. Ούτε η βρετανική λίρα.
Όσο υπάρχει κάποιος και παίζει με το νόμισμα, εσυ δε θα είσαι ασφαλής.
Σε κρίση εγω θα πήγαινα σε χρυσό ή ασήμι, για αντισταθμιση κινδυνου, όχι κερδοσκοπία.
Για κερδοσκοπία, είναι μια συζητηση που ουτε ειμαι ικανός να την κανω, ούτε ξερω, ειδάλλως θα είχα κανει την τυχη μου με τα κρύπτο χρόνια πριν (που τα θεωρω ακόμα φούσκα, κι ας λενε οτι θα κανουν άλμα στο 2024 μέσα), ή θα ειχα επενδυσει στην κυκλικότητα της κτηματομεσιτικής αγοράς, γιατί υπάρχει και την περιμένω, όταν όλοι λένε τωρα ότι έχουμε προβλημα και ΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΩΡΑ και βραχυπρόθεσμο μέλλον θα έχουμε πρόβλημα.
Αλλά τωρα σου κανω καφενειακή συζήτηση και τιποτα παραπάνω. Του μπάρμπα στο χωριό.
Γενικά αν δεν πας σε χρυσο/ασήμι ή να χαμε να λέγαμε σε επενδύσεις Vanguard να βαράς 8% μεσοσταθμικά το χρόνο να κόβεις από τον επι της πράξης πληθωρισμό, δεν έχει νόημα η κουβέντα μεταξυ δολλαριων και Ευρώ και η ανησυχία. Θα τη φας ούτως ή άλλως.
Προσωπικά είμαι η επιτομή του πεσιμισμού. Και με εκνευρίζουν αυτές οι συζητησεις γιατι δεν ξερω το Χριστό μου, να κατσω κι εγω να κερδίσω απο τη χασούρα των άλλων.
Πεντε κουβεντούλες ήθελα να πω, ίσα κουβεντα να γινει.
Joji
Επιφανές μέλος
Η Ιωάννα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 8.316 μηνύματα.

27-11-23

18:56
Δεν ξέρω αλλά μου αρέσει όπως τα συζητάτε οι γνώστες 

Valder
Τιμώμενο Μέλος
Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.

27-11-23

18:58
Θα βγαλω μια καρτούλα UNO αλα Socrates και θα σου πω οτι οσο τα συζηταω τοσο βλέπω πόσα δεν ξέρω.Δεν ξέρω αλλά μου αρέσει όπως τα συζητάτε οι γνώστες![]()
Ο Φωταρος παίζει να ξερει πιο πολλα απο μενα, ειδικα αμα είναι στο Risk department στον τραπεζικο τομέα.
Joji
Επιφανές μέλος
Η Ιωάννα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 8.316 μηνύματα.

27-11-23

18:59
Δηλαδή;ειδικα αμα είναι στο Risk department στον τραπεζικο τομέα
Valder
Τιμώμενο Μέλος

27-11-23

19:07
Σκέψου το ως εξής.Δηλαδή;
Εγω στο real estate θα δω τα ripples.
Ο Φώτης μες την τράπεζα αμα ειναι στο τμημα διαχείρισης κινδύνου θα δει την πέτρα.
Όχι ποιος την έχει ριξει στην λίμνη, αλλά θα δει την πέτρα.
Εσυ θα φας το κύμα στην ακτη.
Και θα πνιγουμε όλοι το ίδιο.
#positive_thinking_my_arse
American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.835 μηνύματα.

27-11-23

20:05
Δηλαδή;
Λοιπόν επειδή είναι περίπλοκο θα σου πω τα βασικά. Κάθε εμπορική τράπεζα έχει ένα finance department το οποίο αποτελείται από διάφορους υποκλάδους (Risk analyst, Credit analyst, investment analyst, Financial analyst, Fraud analyst etc). Ο κάθε κλάδος κάνει μια διαφορετική δουλειά που στο τέλος ενώνονται μεταξύ τους ώστε να δούμε την συνολική εικόνα της οικονομίας.
• Market Risk analyst: Αξιολογεί τα trends που υπάρχουν στην οικονομία ώστε να προβλέψει το πως μια μεταβολή σε αυτά θα επηρεάσει το Portfolio ενός επενδύτη. Πχ εξετάζεις το πως ο πληθωρισμός, η ανατίμηση του νομίσματος, τα επιτόκια κτλ θα επηρεάσουν την επένδυση που έχεις κάνει σε κάποια εταιρεία η σε κάποια μετοχή. Παράλληλα πρέπει να βγάζεις προβλέψεις για το πως θα κινηθούν οι τιμές των μετόχων, οι ισοτιμίες, το επιτόκια, το ΑΕΠ κτλ βάζοντας μέσα και μια απόκλιση λόγω τυχαίων παραγόντων. Εκτός από μετοχές μπορείς να κάνεις ανάλυση κινδύνου τόσο σε κρατικά όσο και σε εταιρικά ομόλογα στα οποία έχει επενδύσει κάποιος πελάτης.
• Credit analyst: Είναι αυτός που αξιολογεί κάποιον πελάτη ώστε να κρίνει αν μπορεί να πάρει δάνειο ή όχι. Προφανώς οι Credit analyst δεν ασχολούνται με φυσικά πρόσωπα που θέλουν μικρά ποσά τύπου 200.000€ καθώς την δουλειά αυτήν την κάνουν τα καταστήματα μέσω πιο απλών συστημάτων. Οι Credit analyst ασχολούνται με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που ζητούν δάνεια από τις τράπεζες καθώς εκεί μιλάμε για ποσά εκατομμυρίων όπου το ρίσκο είναι 100 φορές υψηλότερο για την τράπεζα. Για να αξιολογήσεις μια εταιρεία για το αν είναι κατάλληλη για να λάβει δάνειο κοιτάς τα financial statements που δημοσιεύει κάθε τρίμηνο και βάση αυτού βγάζεις διάφορους δείκτες solvency όπως είναι το profit margin, debt ratio, current ration, equity, assets ratio, business cycle period, working capital, cash flow statement analysis ενώ αν μιλάμε για μεγάλη εταιρεία κοιτάς και την αξιολόγηση που έχει από τους τρεις μεγάλους οίκους (Moodys, Fitch, S&P). Αφού τα δεις αυτά καταλήγεις στο συμπέρασμα αν η εταιρεία μπορεί να λάβει δάνειο από την τράπεζα σου η όχι. Εφόσον μπορεί προχωράς σε προβλέψεις ώστε να δεις σε πόσα χρόνια μπορεί να σου επιστρέψει το δάνειο, τι ποσοστό κινδύνου αθέτησης των πληρωμών έχει, ποια θα είναι η ζημιά για την τράπεζα σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου ενώ στο τέλος καθορίζεις το επιτόκιο δανεισμού. Τώρα το επιτόκιο καθορίζεται βάση του Euribor συν ένα ποσοστό επιτοκίου ασφαλείας που ορίζει η τράπεζα. Το Euribor είναι ο μέσος όρος του διατραπεζικού επιτοκίου μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών βάση των Assets [οι Ελληνικές τράπεζες δεν είναι μέσα σε αυτές καθώς είναι μικρές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα] και αφορά είτε δανεισμό 1 εβδομάδας, είτε 1 μήνα, είτε 3 μήνες, είτε 6 μήνες, είτε 12 μήνες. Οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κοιτάνε το Euribor των τριών μηνών καθώς συμβαδίζει με το LTROs τριών μηνών της ECB. Ανάλογα με την αξιολόγηση που έκανε η τράπεζα για εσένα στο Euribor βάζει ένα extra επιτόκιο το οποίο θα είναι και το κέρδος της εμπορικής τράπεζας. Πχ αν το Euribor 3M είναι σήμερα 4% και η τράπεζα σου βάλει extra επιτόκιο 3% τότε το δάνειο σου θα έχει τελικό ονομαστικό επιτόκιο 7% το πρώτο μήνα. Αν πάρεις κυμενομενο δάνειο τότε το επιτόκιο θα αλλάζει ανάλογα με την μεταβολή του Euribor 3M, προφανώς το extra επιτόκιο της τράπεζας δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος καθώς αυτό βγήκε ύστερα από αξιολόγηση. Όσο μεγαλύτερη και πιο solvent είναι η εταιρεία τόσο μικρότερα επιτόκια θα κερδίζει (ΠΧ η Apple δανείζεται με μέσο επιτόκιο μόλις 2%), όσο πιο προβληματική είναι μια επιχείρηση τόσο υψηλότερα επιτόκια ασφαλείας θα θέτει η τράπεζα. Ο τομέας του Credit analyst είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός στις τράπεζες καθώς μιλάμε για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικου συστήματος, μάλιστα σε πολλές τράπεζες αποτελεί γύρω στο 40% του Financial department. Ίσως στο μέλλον κάνω μετάβαση και εγώ σε αυτό το τμήμα καθώς μου κινεί το ενδιαφέρον σαν κλάδος.
* Και στις ΗΠΑ έτσι δανείζουν οι τράπεζες απλά εκεί το διατραπεζικό επιτόκιο δεν λέγεται Euribor αλλά Federal fund rate.
Ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα επιπλέον.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 26 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.