Συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν: Τα σενάρια της τραγωδίας και τα αναπάντητα ερωτήματα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Τι φαση ειναι τωρα αυτη;Φαινεται να εχιε βληθει απο αντιαεροπορικα..

Ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη την Τετάρτη κοντά στην πόλη Ακτάου στο Καζακστάν, όπου συνετρίβη ένα επιβατικό αεροσκάφος Embraer της Azerbaijan Airlines, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων, ενώ οι συνθήκες της πτώσης εγείρουν πλήθος ερωτημάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες, το αεροσκάφος εκτράπηκε από την αρχική πορεία του, με τις αιτίες να ερευνώνται ακόμη. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε στο BBC ότι εξετράπη της πορείας του «λόγω ομίχλης».


Οι Αρχές διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες, ενώ η ανακάλυψη του μαύρου κουτιού, που ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα μεταφορών του Καζακστάν, Τιμούρ Σουλεϊμένοφ, δίνει ελπίδες για τη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας.

Το χρονικό​

Το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines, ένα Embraer 190, πραγματοποιούσε την πτήση J2-8243 από το Μπακού προς το Γκρόζνι στη νότια Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Aρχές, η πτήση πήρε δραματική πορεία όταν οι πιλότοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση και να προχωρήσουν σε «αναγκαστική προσγείωση».


Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο της Ακτάου.

Τα δεδομένα πτήσης που καταγράφηκαν από την ιστοσελίδα FlightRadar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος εκτελούσε ασυνήθιστες κινήσεις, διαγράφοντας ένα «οκτάρι», ενώ μεταβολές υπήρχαν και στο υψόμετρο στα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή.



Παράλληλα, αναφέρθηκε ισχυρή παρεμβολή στο σήμα GPS του αεροπλάνου, κάτι που πιθανώς επηρέασε τη δυνατότητα ελέγχου της πτήσης.

Το περιστατικό σημειώθηκε έπειτα από επιθέσεις με drones που είχαν καταγραφεί στην περιοχή της Τσετσενίας, στο Γκρόζνι, που ήταν ο αρχικός προορισμός της πτήσης.

Επίσης, την ημέρα του δυστυχήματος, το κοντινότερο ρωσικό αεροδρόμιο στο Μαχατσκαλά ήταν κλειστό για αρκετές ώρες, γεγονός που περιπλέκει τις συνθήκες της απόφασης αλλαγής πορείας.

Οι επιζώντες και οι νεκροί​

Από τους 67 επιβαίνοντες, οι 38 βρήκαν έχασαν τη ζωή τους και οι 29 επέζησαν, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Οι τραυματίες δέχονται ιατρική φροντίδα σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν την ανάσυρση των σωρών των θυμάτων.

Το αεροσκάφος μετέφερε πολίτες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων 42 Αζέρων, 16 Ρώσων, έξι Καζάκων και τριών Κιργιζίων. Οι συγγενείς των επιβατών έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει συστήσει ειδική επιτροπή για την υποστήριξή τους και τη διερεύνηση του περιστατικού.

Φωτογραφία: Reuters

Τα σενάρια της τραγωδίας​

Η σύγκρουση με τα πτηνά

Η αιτία της πτώσης παραμένει ασαφής. Οι πρώτες αναφορές από τη ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας, Rosaviatsia, υποδεικνύουν πιθανή σύγκρουση με κοπάδι πτηνών, που προκάλεσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν πτήσει και οδήγησε στην αλλαγή πορείας προς το αεροδρόμιο της Ακτάου.

«Προκαταρκτικά: έπειτα από σύγκρουση με πουλιά, λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του αποφάσισε να “πάει” σε εναλλακτικό αεροδρόμιο – επιλέχθηκε το Ακτάου», ανέφερε στο Telegram η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της αεροπορίας.

Φωτογραφία: Reuters
Ερωτήματα για την επιλογή του αεροδρομίου

Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για αυτή την εκδοχή, σημειώνοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση συνήθως οδηγεί σε άμεση προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο και όχι σε απόκλιση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η πτήση J2-8243 της Azerbaijan Airlines πέταξε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το προγραμματισμένο δρομολόγιό της, από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Ρωσία, για να συντριβεί στην απέναντι ακτή της Κασπίας Θάλασσας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν έχουν εξηγήσει προς το παρόν γιατί το αεροπλάνο επέλεξε αυτή την πορεία, διασχίζοντας τη θάλασσα.

Επίθεση από drones

Το Reuters σημειώνει ότι η συντριβή ήρθε μετά τις επιδρομές ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτόν τον μήνα που έπληξαν την περιοχή της Τσετσενίας στη νότια Ρωσία. Το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο στην πορεία πτήσης του αεροπλάνου έκλεισε το πρωί της Τετάρτης.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου της Μαχατσκάλας στη Ρωσία, στη δυτική ακτή της Κασπίας, του αεροδρομίου δηλαδή που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο όπου εξαφανίστηκε η πτήση, δήλωσε στο Reuters ότι είχε κλείσει για αρκετές ώρες το πρωί της Τετάρτης για την εισερχόμενη κυκλοφορία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι.

Το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει πλήγματα αυτό το μήνα στην πόλη Γκρόζνι της Τσετσενίας, όπου κατευθυνόταν η πτήση.

Φωτογραφία: AP
Αντιαεροπορικά πυρά

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε ειδησεογραφικά μέσα και σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται κάποιες «ύποπτες» ζημιές και τρύπες στην άτρακτο και στο ουραίο τμήμα του αεροπλάνου. Μάλιστα πολλά στρατιωτικά κανάλια στο Telegram υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό το αεροσκάφος τύπου Embraer E190 να δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά.


Επίσης, σε πολλές αναρτήσεις αναφέρεται ότι η Τσετσενία δέχτηκε επίθεση από drones, την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι το αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines.


Όπως μεταδίδει το ρωσικό novayagazeta, ένας από το διασωθέντες επιβάτες, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το αεροσκάφος προσπάθησε τρεις φορές να προσγειωθεί και την τρίτη «κάτι εξερράγη».


Παρεμβολές στο GPS

Ένα άλλο στοιχείο που περιπλέκει την υπόθεση είναι η αναφορά σε «ισχυρή παρεμβολή GPS» από το FlightRadar24. Οι παρεμβολές αυτού του τύπου έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με στρατιωτικές δραστηριότητες στη γύρω περιοχή, προκαλώντας περαιτέρω ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος.

«Είναι πολύ νωρίς για εικασίες»​

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, το αεροσκάφος άλλαξε πορεία λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά υπογράμμισε ότι η αιτία της τραγωδίας πρέπει να διερευνηθεί πλήρως καθώς «είναι πολύ νωρίς για εικασίες».

Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους έχει ήδη εντοπιστεί και παραδοθεί στις αρμόδιες Αρχές, που αναμένεται να ρίξουν φως στις τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης.

Οι Αρχές του Καζακστάν δήλωσαν ότι έχει συσταθεί επιτροπή για να διερευνήσει τι είχε συμβεί, ενώ η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα συνεργαστεί μαζί τους. Η Azerbaijan Airlines ανέστειλε τις πτήσεις από το Μπακού προς τη ρωσική περιοχή της Τσετσενίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Τα συλλυπητήρια​

Η τραγωδία συγκλόνισε τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι επιβάτες, καθώς και τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, χαρακτήρισε το περιστατικό «μεγάλη τραγωδία» και ακύρωσε την παρουσία του σε συνέδριο στη Ρωσία για να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγιεφ, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύθηκε για πλήρη διαφάνεια στις έρευνες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε τα συλλυπητήριά του στις κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν, ενώ ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας, εξέφρασε τη θλίψη του για τους τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, Embraer, δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας.

Με πληροφορίες από: Reuters, Associated Press
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

Δύο επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρίας Azerbaijan Airlines που συνετρίβη στο Καζακστάν δήλωσαν στο Reuters ότι άκουσαν τουλάχιστον έναν δυνατό κρότο καθώς αυτό πλησίαζε στον αρχικό του προορισμό, το Γκρόζνι της Τσετσενίας, στη νότια Ρωσία.

Αζερμπαϊτζάν: Ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροπλάνο στο Καζακστάν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση J2-8243 συνετρίβη την Τετάρτη, σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν, αφού παρέκκλινε του αρχικού προορισμού του σε μια περιοχή στη νότια Ρωσία όπου η Μόσχα έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones). Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ 29 επέζησαν.


«Μετά τον κρότο… νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί», δήλωσε ο Σουμπχονκούλ Ραχίμοφ, ένας από τους επιζήσαντες της συντριβής, στο Reuters από το νοσοκομείο.


Είπε πως μετά τον δυνατό κρότο είχε αρχίσει να κάνει τις προσευχές του προετοιμαζόμενος για το τέλος.

«Ήταν προφανές ότι το αεροπλάνο είχε πάθει κάποιου είδους ζημιά», είπε. «Ήταν σαν να ήταν μεθυσμένο – δεν ήταν το ίδιο αεροπλάνο πια».

Μία άλλη επιβάτης του αεροπλάνου δήλωσε στο Ρόιτερς πως άκουσε έναν δυνατό κρότο.


«Φοβήθηκα πολύ», είπε η Βάφα Σαμπάνοβα, προσθέτοντας πως υπήρξε και δεύτερος κρότος.

Στη συνέχεια ένας αεροσυνοδός της είπε να μετακινηθεί στο πίσω μέρος του αεροπλάνου.

Και οι δύο επιβάτες είπαν πως φαίνεται ότι υπήρξε ένα πρόβλημα με τα επίπεδα οξυγόνου στην καμπίνα μετά τον κρότο.

Ο αεροσυνοδός Ζουφουλγκάρ Ασάντοφ δήλωσε πως δεν επετράπη στο αεροπλάνο να προσγειωθεί στο Γκρόζνι λόγω της ομίχλης και ο πιλότος έκανε κύκλους όταν ακούστηκαν οι κρότοι έξω από το αεροσκάφος.

«Ο κυβερνήτης είχε μόλις αρχίσει να ανεβάζει το αεροπλάνο όταν άκουσα έναν κρότο από το αριστερό φτερό. Υπήρξαν τρεις κρότοι», είπε.

Κάτι έπεσε με δύναμη στο αριστερό χέρι του. Η πίεση στην καμπίνα άρχισε να πέφτει.

Πέρα από τον τρόμο της συντριβής, οι αφηγήσεις των επιζώντων δίνουν μια ιδέα του τι μπορεί να προκάλεσε την καταστροφή.

Η Azerbaijan Airlines ανέστειλε σήμερα τις πτήσεις σε ρωσικές πόλεις και είπε ότι θεωρεί πως η συντριβή προκλήθηκε από αυτό που αποκάλεσε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση». Δεν είπε τι είδους επέμβαση ήταν αυτή.

Τέσσερις πηγές με γνώση των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας του Αζερμπαϊτζάν για τη συντριβή δήλωσαν στο Reuters χθες, Πέμπτη, ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Η Ρωσία έχει ζητήσει να μην εξαχθούν συμπεράσματα για τη συντριβή πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν

Το Embraer πέταξε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Γκρόζνι, στη νότια ρωσική επαρχία Τσετσενία, και από εκεί εξετράπη της πορείας του για εκατοντάδες μίλια διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα για να καταπέσει και να συντριβεί στο Καζακστάν.

«Ο κυβερνήτης είπε πως έλαβε σύσταση να προσγειώσει το αεροσκάφος στη θάλασσα, αλλά αποφάσισε να κατευθυνθεί στο Ακτάου και να το προσγειώσει στο έδαφος», δήλωσε ο Ασάντοφ.

«Προειδοποίησε ότι η προσγείωση θα ήταν δύσκολη και μας ζήτησε να είμαστε έτοιμοι και να προετοιμάσουμε τους επιβάτες».

Συνετρίβη στην απέναντι ακτή της Κασπίας έπειτα από μια έκτακτη κατάσταση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση του αεροσκάφους με «σμήνος πουλιών», σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Πλάνα που τράβηξαν επιβάτες του αεροσκάφους πριν από τη συντριβή δείχνουν τις μάσκες οξυγόνου να έχουν πέσει και τους επιβάτες να φοράνε σωσίβια. Πλάνα που τραβήχτηκαν αργότερα δείχνουν επιβάτες με αίματα και μώλωπες να σκαρφαλώνουν έξω από το αεροπλάνο.

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η συντριβή στο έδαφος, επικράτησε αρχικά σιγή προτού αρχίσουν να ακούγονται τα βογκητά των τραυματιών, είπε ο Ραχίμοφ.

Το αεροπλάνο της εταιρίας Azerbaijan Airlines αντιμετώπισε προβλήματα κοντά στο Γκρόζνι, το οποίο απέχει περισσότερα από 850 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί κατ΄ επανάληψη στόχο ουκρανικών drones που χτυπάνε πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί προηγμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικών παρεμβολών κατά των ουκρανικών drones και επικοινωνιακών συστημάτων και μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων για να καταρρίπτει τα drones.

H ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δήλωσε σήμερα πως το αεροπλάνο αποφάσισε να παρεκκλίνει του αρχικού του προορισμού λόγω πυκνής ομίχλης και λόγω συναγερμού για ουκρανική επίθεση με drones στην περιοχή της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με τη Rosaviatsia, στον πιλότο του αεροσκάφους προτάθηκαν εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης, αλλά εκείνος επέλεξε το Ακτάου στο Καζακστάν, Ανέφερε ότι θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στις έρευνες του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά λάθος το αεροπλάνο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει και πως δεν επιθυμεί να δώσει οποιαδήποτε αξιολόγηση μέχρις ότου η επίσημη έρευνα καταλήξει στα πορίσματά της.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top