Όταν είχα ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα ήμουν τρομερά εκνευρισμένη και τελικά αποδεικνύεται πως οι φόβοι μου είναι αληθινοί.
Καθώς άλλαξα χώρο εργασίας και έχω στενή σχέση με ενδύματα και πιο συγκεκριμένα υποδήματα, ανακάλυψα πως τελικά είτε αγοράσεις από λαική, είτε από κατάστημα είναι το ίδιο ακριβώς.
Δεν ξέρω αν η εταιρεία που εργάζομαι εγώ λειτουργεί έτσι ή γενικότερα επικρατεί το ίδιο, πάντως η ιστορία έχει ως εξής.
Οι εταιρείες στην Ελλάδα, δεν είναι έμποροι, αλλά ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ.
Και τι σημαίνει αυτό, η Χ εταιρεία, παραγγέλνει παπούτσια, από Κίνα, Γαλλία, Ισπανία κτλ, τα εισάγει στην Ελλάδα, αλλάζει τις επωνυμίες και τα λανσάρει σε καταστήματα.
Μέχρι εδώ καλά, θα μου πεις υπάρχουν συγκεκριμένα εργοστάσια, που κάνουν εισαγωγή οι Ελληνικές εταιρίες και αναλόγως την ποιότητα πάνε και σε συγκεκριμένα καταστήματα..κι όμως δεν είναι έτσι, δεν καθορίζει η ποιότητα σε ποιο κατάστημα ή λαική, ή πολυεθνική θα πάει το παπούτσι αλλά το
κοστολόγιο σε δολάριο και η μετατροπή του σε ευρώ.
Δηλαδή ας υποθέσουμε πως η Χ ελληνική εταιρεία που λειτουργεί ως προμηθευτής εισάγει παντόφλες από εργοστάσιο της Κινάς, και τις εισάγει από εκεί με κόστος 2 δολάρια το ζευγάρι.
Η ελληνική εταιρεία ( ο προμηθευτής των καταστημάτων), θα δώσει εμπόρευμα στον άνθρωπο που κρατάει πάγκο στη λαική με κόστος 5 ευρώ το ζευγάρι, σε συνοικιακό κατάστημα θα το δώσει με κόστος 7 ευρώ, και σε πολυεθνικές εταιρίες καταστημάτων θα το δώσει με κόστος 9 ευρώ, γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί και λέει ο άνθρωπος που κρατάει το πάγκο στη λαική, για να έχω κέρδος αφού πήρα 5 ευρώ το ζευγάρι, πρέπει να το δώσω 6, το μικρό κατάστημα θα το δώσει 10, και η πολυεθνική μπορεί να το δώσει και 30, οπότε δεν αλλάξει ΤΊΠΟΤΑ απολύτως, μόνο το καρτελάκι πάνω στο εμπόρευμα, ο προμηθευτής θα βγάλει το Κινέζικο καρτελάκι, θα αλλάξει κωδικούς, επωνυμία, κόστος και θα τοποθετήσει το ανάλογο καρτελάκι της κάθε εταιρίας...
Ακόμη και σε ακριβότερα εμπορεύματα, σε παπούτσι πχ που ο Έλληνας προμηθευτής θα το εισάγει με κόστος 5 δολάρια θα γίνει ακριβώς το ίδιο, απλά το εμπόρευμα που θα αγοράσει με έκπτωση (λόγο μεγάλης ποσότητας της παραγγελίας) θα το δώσει στη λαική, ενώ το άλλο θα το δώσει σε καταστήματα...ή στην καλύτερη θα σκεφτεί έξυπνα, δεν θα εξυπηρετήσει μικρό επιχειρήσεις και θα λανσάρει όλο το εμπόρευμα κατευθείαν σε καταστήματα...
Οπότε τελικά, όντως δεν γνωρίζουμε τι αγοράζουμε...