Τηγανητές πατάτες: Λίγο χαζή ερώτηση...

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.697 μηνύματα.
...αλλά μιας και αναρωτιόμουν σήμερα ας τη θέσω επι τάπητος! :redface:
Το πόσο λάδι απορροφούν οι τηγανητές πατάτες ανάλογα με το σχήμα, τίνος συνάρτηση είναι; Σίγουρα μετράει η ώρα που βρίσκοντα στο τηγάνι αλλά πέρα απο αυτό; Μετράει ο όγκος, η επιφάνεια, τι; Και κατα ποιόν τρόπο;
Jesus Christ.
Δε λέω, ενδιαφέρον το ερώτημα, αλλά να, αυτό ακριβώς είναι που φοβάμαι μήπως μου συμβεί έτσι και παραμείνω στο φυσικό :laugh:

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
μου λειπει οταν το στεκι ηταν ετσι

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.
Ναι, ωραίες εποχές που κάποιοι τηγανιζαν με νερό και σήμερα κονομάνε τα άντερά τους.

Κάπου κει εχασα την πίστη μου στη Δύση, στον Καπιταλισμό.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.
Πολύ πασέ να τηγανίζεις την πατάτα εν έτη 2024 - 2025 :P
Πλέον τα air fryers σπάνε ταμεία!

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.
Τελευταία επεξεργασία:

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.697 μηνύματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Αυτό είναι μια απορία που έχω όντως. Τι παίζει με τη γεύση; Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ακόμη από air fryer
Ιδια γεύση έχουν, απλά η υφή είναι περίεργη...
Είναι κρατσανιστές αλλα είναι σαν πλαστικό αρχικά, μετα το συνηθίζεις. Γουστάρω να φτιάχνω προτηγανισμένες στην φριτέζα :P

Guest 881237

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αυτό είναι μια απορία που έχω όντως. Τι παίζει με τη γεύση; Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ακόμη από air fryer
Το air fryer είναι ουσιαστικά ένας μικρός φούρνος. Σαν πατατες στον φούρνο είναι , δηλαδή τραγανές, αν βάλεις λίγο ελαιόλαδο θυμίζουν πιο πολύ τηγανητές.

γιαννης_00

Επιφανές μέλος

Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 13.004 μηνύματα.
Οι τηγανιτες πατατες του σπιτιου ειναι ενα υγιεινο φαγητο.
Στην ελλαδα χρησιμοποιουμε μονο την ποικιλια σπουντα οποτε ιδια ειναι η αποροφηση λαδιου... οι γαλλικες δεν κανουν μαυριζουν.
Οι πατατες τηγανιζονται μονο σε ελαιολαδο σε θερμοκρασια 180 βαθμων και για μαχ 20 λεπτα ..παραπανω σχηματιζεται το ακρυλαμίδιο.
Οποτε το μεγεθος ειναι αναλογο σε στικ ή ροδελες για να ικανοποιουν τα 20 λεπτα.
Οι πατατες δεν αποροφουν πολυ ελαιολαδο το οποιο φυσικα ειναι αναλογο του ογκου αλλα επειδη ο ογκος δυσκολα μετριεται το υπολογιζουμε κατα βαρος.
100 γρ πατατες απορροφούν 15γρ λαδιου και δινουν 200 χιλιοθερμιδες
Οι πατατες απο τα μαγαζια απορροφουν 18γρ παλιολαδα και δινουν 320 χιλιοθερμιδες.
Αν θελουμε να μειωσουμε την απορροφηση του λαδιου τις αλοιφουμε με λεμονι.

Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.105 μηνύματα.
ΟΧΙ.Ουτε του σπιτιου ειναι.Ειναι πιο καλα απο τα ''εξω'' αλλα και παλι δεν ειναι υγιεινο φαγητο.

Προτείνεται επίσης στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν βάλει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθώς στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου. Για τη μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, πέρα από όλα τα άλλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του «μέτρου», δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει Μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο διατροφής.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια