Το πρόβλημα στην Ελλάδα

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 451 μηνύματα.
Από την πολύχρονη εμπειρία του ως πανεπιστημιακός, υπουργός, δικαστής και παρά τους διαφόρους πολέμους που δέχθηκε για τις απόψεις του, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: «Υπήρξαν προθέσεις να με αποκλείσουν και σε άλλα στάδια της σταδιοδρομίας μου, και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις το κατάφεραν. Παρ' όλα αυτά, θα έλεγα ότι στην Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχη η αναξιοκρατία. Αν έχεις κάποια προσόντα κι επιμένεις, τότε θα επιτύχεις το στόχο σου. Θα έλεγα ότι η Ελληνική κοινωνία τελικά επιβραβεύει τον άξιο, χωρίς όμως ν' απορρίπτει απαραίτητα και τον ανάξιο, κάτι που δεν θα έβλεπες πιθανώς σε πιο προχωρημένες κοινωνίες».

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι άλλο: «Δεν έχει επικρατήσει ο κριτικός λόγος», λέει. «Ο πραγματισμός των προχωρημένων κοινωνιών είναι τελείως απαλλαγμένος από λογικές περιττών δευτέρων αναγνώσεων. Για παράδειγμα, η Ελλάδα ταλανίζεται από τη συνωμοσιολογία. Αρνούμαστε να δούμε τα πράγματα όπως είναι και αναζητούμε κάθε φορά πίσω από αυτά την ύπαρξη άλλων αιτίων. Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις κρυφών αιτίων, αλλά θα πρέπει ν' αποβληθεί η χαρακτηριστική γενίκευση ότι όλα υπάγονται σε κάποιες αναγνώσεις οι οποίες δεν είναι άμεσα ορατές».

Πηγή: Καθημερινή
 
Τελευταία επεξεργασία:

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,903 μηνύματα.
14-11-2010

11-08-2020 Δεν άλλαξαν και πολλά!
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Νομίζω ότι, πέρα από το φανερό πρόβλημα της «συνομωσιολογίας» που παρατηρούμε ακόμα σε μία μερίδα των πολιτών αυτό που έχει σημασία από το παραπάνω είναι το πώς αναδεικνύει ο κ. Ροζάκης τη σχέση της αναξιοκρατίας με την ελληνική κοινωνία. Όπως επισημαίνει, δεν είναι ότι, τελικά, οι ανάξιοι επικρατούν, αφήνοντας απ' έξω τους άξιους, αλλά ότι και οι ανάξιοι, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουν θέση εκεί που ίσως δε θα έπρεπε. Με άλλα λόγια, δεν είναι ότι όλα είναι αναξιοκρατικά στην Ελλάδα, αλλά ότι οι άξιοι έχουν έναν ίσως πιο δύσκολο δρόμο για να αναρρηθούν στις θέσεις που θα ήθελαν.

Πάντως το άρθρο συνοψίζει αρκετά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας πέρα από το παραπάνω και, γενικά, αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο.
 

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top