Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 36 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 68.430 εγγεγραμμένα μέλη και 3.562.286 μηνύματα σε 105.936 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 130 άτομα.
Ιωάννης Γκιτσάκης, CapitalΠάντα αναρωτιόμουν για ποιο λόγο επιλέγει κάποιος να ζήσει στην Αθήνα. Μπορώ να κατανοήσω ως ένα βαθμό τους επαγγελματικούς λόγους. Δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ γιατί επιλέγει να ζει στην Αθήνα λ.χ. ένας συνταξιούχος ή ένας νησιώτης (το χειμώνα). Σε μία πόλη, που πέρα από άχαρη, μονότονη, ακριβή κλπ., είναι και επικίνδυνη. Όχι μόνο λόγω της αύξησης των ληστειών, της εγκληματικότητας, της ανομίας και των επεισοδίων, που αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, αλλά και για λόγους υγειονομικούς. Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και έδεσε, σαν το κερασάκι στην τούρτα. Όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν τα χωριά τους, τα νησιά τους, τα εξοχικά τους, την επαρχία γενικότερα. Συνειδητοποίησαν την ασφάλεια που μπορεί να τους προσφέρει, την προστασία απέναντι στον «ιό των μεγαλουπόλεων» (ας μου επιτραπεί ο «α λα Τραμπ» χαρακτηρισμός) και έφυγαν ή προσπάθησαν να φύγουν σαν κυνηγημένοι από το κλεινόν άστυ για να γλιτώσουν.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να προσεγγίσουμε και πάλι, με διαφορετική οπτική, τα ζητήματα της αστυφιλίας, της πληθυσμιακής κατανομής, της χωροταξικής διαίρεσης, της διοικητικής οργάνωσης, του ακαδημαϊκού «χωροταξικού» σχεδιασμού και του τουριστικού μοντέλου της χώρας. Ας αποτελέσει η πανδημία την αφορμή για την εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού προγράμματος αποκέντρωσης, με ορίζοντα 30 ετών, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου πληθυσμιακού, χωροταξικού, διοικητικού, ακαδημαϊκού και τουριστικού μοντέλου, το οποίο θα εξορθολογήσει σε μεγάλο βαθμό το σημερινό, στρεβλό και συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας της χώρας.