Τhe Secret (2006)

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30.767 μηνύματα.
The Secret (2006)


Μία... εναλλακτική ταινία, που θυμίζει διάφορα επιστημονικά-φιλοσοφικά ντοκυμαντέρ. Το θέμα της ταινίας είναι... ο νόμος της έλξης, το πώς δηλαδή το να κάνεις θετικές σκέψεις σου φέρνει στο τέλος ακριβώς αυτό που επιθυμείς. Λίγο σαν τον... αντι-νόμο του Μέρφυ τύπου "όταν θες κάτι πολύ όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σου σπάσει τα .......... νεύρα", αλλά στην θετική του έκδοση. Αλλά και το ανάποδο, πώς όταν σκέφτεσαι κάτι στραβό θα το βρίσκεις πάντα μπροστά σου.
Η ταινία παρουσιάζει συνεντεύξεις από φιλόσοφους, επιστήμονες, συγγραφείς αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που εφάρμοσαν την θετική σκέψη και είδαν αποτελέσματα.

Σε πρώτη φάση 9/10 γιατί ήταν αρκετά τονωτική και ενθαρρυντική για μένα. :)
Μένει να δω τα τελικά αποτελέσματα. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Vkey

Επιφανές μέλος

Η Κοινό Μυστικό!!! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 8.252 μηνύματα.
Την κατέβασα χθες...

Είδα τα πρώτα πέντε λεπτά...
Την έκλεισα...

Μάλλον είμαι σε πολύ κυνική φάση για να αποδεχτώ το ότι δουλεύει :P

Αλλά μόλις καταφέρω να την τελειώσω θα'ρθω να κριτικάρω ανελέητα :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών και μας γράφει από Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15.765 μηνύματα.
Tην έχω δει τρεις φορές τουλάχιστον και την έχω πάντα πρόχειρη σε περιπτώσεις που δεν νιώθω πολύ καλά ή νιώθω πως τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά. Δεν το έχω πιστέψει στ' αλήθεια πως συμβαίνει για μεγάλους στόχους (όσο κι αν οπτικοποίησα πως κέρδιζα πέντε εκατομμύρια ευρώ στο λόττο, δεν ..έτυχε ακόμα :P - ίσως βέβαια να είναι γιατί δεν αγοράζω καν λόττο :lol:), αλλά για μικρότερους και πιο καθημερινούς πιάνει στάνταρ (πχ θέσεις πάρκινγκ όταν τις θες όπου τις θες και άλλα τέτοια).
Θα την συνιστούσα σε όλους, θεωρώ όμως δυστυχώς πως ελάχιστοι θα "πιάσουν" αυτό που πραγματικά λέει. Πρόκειται για κβαντική φυσική, αν κάποιος θέλει να το ψάξει περισσότερο να βρει να δει και το "What the bleep - do we know?".
ΥΓ: Η σκηνή που ποτέ δεν ξεχνάω είναι εκεί που μιλάει για την Μητέρα Τερέζα και το πως επέλεγε πάντα να πάει σε διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και ποτέ σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου... :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bill_1992

Περιβόητο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 4.704 μηνύματα.
Μια άλλη άποψη πάνω στην ταινία...
Αρχική Δημοσίευση από gravityandthewind.blogspot.com:
«Το Μυστικό», ή «Ο Νόμος της Έλξης»

Αντί εισαγωγής, θα ξεκινήσω με μια προτροπή:

Να είστε πάντοτε πολύ επιφυλακτικοί (έως και ξεκάθαρα εχθρικοί) απέναντι σε οποιονδήποτε σας προτείνει τρόπους να αποκτήσετε εύκολα και γρήγορα πολύ χρήμα, καλή υγεία και επιτυχία στον έρωτα. Γιατί αυτός ο άνθρωπος σας λέει ψέματα, εκμεταλλεύεται τις καλές προθέσεις σας και θέλει τα λεφτά σας.

Ας πάμε, τώρα, στο θέμα μας.

Είδα πριν λίγο καιρό το Skeptico να αναφέρεται στο «The Secret», μια ταινία βασισμένη στην ίδια ιδέα που γέννησε πέρυσι την ταινία «Τι Στο Μπιπ Ξέρουμε». Επειδή είχα γράψει για εκείνη την ταινία, δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να τη δω και να γράψω και γιʼ αυτήν.

Τι είναι αυτή η ταινία; Είναι ένα προπαγανδιστικό φιλμ για τη New Age ιδέα «mind over matter», δηλαδή για την αντίληψη ότι η σκέψη μπορεί να επηρεάσει την ύλη. Η κεντρική ιδέα της ταινίας είναι ότι μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε, αρκεί να το θελήσεις και να το πιστέψεις πραγματικά — και το σύμπαν θα σε ακούσει και θα σε ανταμείψει. Σας θυμίζει Κοέλιο; Δεν έχετε άδικο.

Το ξεκίνημα είναι πολύ «κινηματογραφικό», και υποβάλλει την ιδέα ότι πραγματεύεται μια αρχαία γνώση που κρατήθηκε μυστική γιατί κάποιοι προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν ώστε να κυριαρχήσουν πάνω στους υπόλοιπους. (Κλασικό κόλπο: όταν θέλεις να πουλήσεις κάτι, το ανακηρύσσεις είτε «κρυφό» είτε «απαγορευμένο».)

Αμέσως μετά, αρχίζει η προπαγάνδα: «Μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις, μπορείς να αποκτήσεις ό,τι θελήσεις. Θες να γίνεις εκατομμυριούχος; Θες να γίνεις επιτυχημένος; Εμείς εδώ θα σου πούμε πώς. Κοίτα γύρω σου — καθημερινά συμβαίνουν ένα σωρό θαύματα. Όλα αυτά τα θαύματα συμβαίνουν όταν ξέρεις πώς να εφαρμόζεις το ʽμυστικόʼ». Όταν βομβαρδίζεσαι με τέτοια μηνύματα, και είσαι και λίγο επιρρεπής, δεν θέλει και πολύ να τους πιστέψεις…

Το μεγαλύτερο σφάλμα της ταινίας είναι ότι προσπαθεί να περάσει αυτή την ηλίθια ιδέα σαν επιστημονικό νόμο, τον οποίο αποκαλεί «Νόμο της Έλξης». Το νόημα είναι ότι ο καθένας τραβάει πάνω του, σαν μαγνήτης, την πραγματικότητα. Ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου, καλό ή κακό, το προκαλείς εσύ ο ίδιος, μέσω των εικόνων που έχεις μέσα στο μυαλό σου. Δεν υπάρχει τυχαιότητα, δεν υπάρχει η καλή ή κακή προαίρεση των άλλων — υπάρχει μόνο ό,τι έχεις προκαλέσει εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου, μέσω της σκέψης σου. Αυτός είναι και ο λόγος που το 1% του πληθυσμού κερδίζει το 96% του πλούτου! (Κι εγώ που νόμιζα ότι αυτό το έκανε ο — κακώς εννοούμενος — καπιταλισμός…) Οι άνθρωποι, λέει, σκέφτονται συνήθως αυτό που δεν θέλουν, κι αυτό προκύπτει συνεχώς μπροστά τους. Αυτός που μιλά συνεχώς για αρρώστιες, τις αποκτά. Αυτός που μιλά συνεχώς για πλούτη, τα αποκτά. (Αναρωτιέμαι: σκέφτηκαν ποτέ οι δημιουργοί της ταινίας ότι μπορεί κάποιος να μιλά για αρρώστιες ΕΠΕΙΔΗ τις έχει, ή να μιλά συνεχώς για πλούτη ΕΠΕΙΔΗ τα έχει;) Επίσης, τα αισθήματα είναι μια τέλεια αντανάκλαση αυτού που πρόκειται να γίνει (!!!). Επομένως, αυτό που σου συμβαίνει δεν είναι ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι, αλλά αυτό που αισθάνεσαι. Οπότε, αν ξυπνήσεις με κακή διάθεση, όλη η μέρα σου πάει χάλια. Ενώ, αν ξυπνήσεις με καλή διάθεση, όλη η μέρα θα πάει καλά. Είσαι γυναίκα και κάποιος άγνωστος σου πρόσφερε ξαφνικά λουλούδια; Είναι γιατί είχες από το πρωί καλή διάθεση, κι όχι, ας πούμε, γιατί είσαι μια κουκλάρα με δυο μέτρα πόδια και καλοσχηματισμένες καμπύλες. Είσαι παιδί και θέλεις πολύ ένα ποδήλατο, και το αποκτάς; Είναι γιατί το σύμπαν άκουσε τη σκέψη σου και την πραγματοποίησε, κι όχι, ας πούμε, γιατί ο μπαμπάς σου ή ο παππούς σου σε αγαπάνε και σου πήραν ένα ποδήλατο που ήξεραν πως λαχταρούσες…

Τα προηγούμενα παραδείγματα είναι από την ίδια την ταινία, όπως και το επόμενο: Ένας άνθρωπος είχε κάποιο πρόβλημα — όλοι τον παρενοχλούσαν και του φέρονταν επιθετικά, και στη δουλειά του και έξω στο δρόμο, γιατί ήταν γκέι. Κάποια στιγμή, άρχισε να «σκέφτεται θετικά» και τότε όσοι τον παρενοχλούσαν στο γραφείο ή πήραν μετάθεση ή έφυγαν από τη δουλειά, και όσοι τον παρενοχλούσαν στο δρόμο απλώς εξαφανίστηκαν (!!!). Και στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ως κωμικός σε stand-up show και όλοι τον γιουχάρανε, τώρα πια τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη θετική σκέψη, αλλά η θετική σκέψη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις ΕΣΥ τα πράγματα, κι όχι τα ίδια τα πράγματα, όπως ισχυρίζεται η ταινία. Και, αντίστοιχα, η αρνητική σκέψη μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση, αλλά δεν προκαλεί σώνει και καλά αρνητικές καταστάσεις (στον πραγματικό κόσμο, τουλάχιστον…) Αν κλειδώνεις το ποδήλατό σου γιατί φοβάσαι μήπως σου το κλέψουν, δεν εξυπακούεται ότι θα σου το κλέψουν, όπως λέει ξεκάθαρα η ταινία. (Αν ήταν έτσι, τότε ΟΛΑ τα ποδήλατα που κλειδώνονταν θα τα έπαιρναν οι κλέφτες, ενώ ΟΛΑ όσα αφήνονταν ξεκλείδωτα θα έμεναν στη θέση τους. Το ίδιο με τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, κ.τ.λ..) Αν φεύγεις το πρωί για τη δουλειά σου με το αυτοκίνητο, και φοβάσαι ότι θα πέσεις σε κίνηση και ότι δεν θα βρεις να παρκάρεις, είναι πολύ πιθανό να γίνουν έτσι τα πράγματα (έτσι γίνεται συνήθως στις μεγαλουπόλεις). Αλλά δεν τα προκαλείς εσύ αυτά, ούτε μπορείς να τα αντιστρέψεις λέγοντας στον εαυτό σου «σήμερα δεν θα πέσω σε κίνηση, και θα βρω να παρκάρω αμέσως»…

Αρκεί, λοιπόν, να νιώσετε υγιείς, για να είστε. Αρκεί να νιώσετε πλούσιοι, για να γίνετε. Αρκεί να νιώσετε ότι όλοι σας αγαπούν, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια. Και τότε, το σύμπαν θα ανταποκριθεί στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Το σύμπαν είναι σαν ένα τζίνι, έτοιμο να σου εκπληρώσει τις ευχές σου. Και ο φύλακας άγγελος, λέει, το ίδιο είναι. Κάθε παράδοση (να και ο συγκρητισμός — τυπικό χαρακτηριστικό της New Age σκέψης) εμπεριέχει κάτι ανώτερο από εμάς. Κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε σʼ αυτό. Και θα το κάνουμε πανεύκολα, λέει: σαν να ήταν ονλάιν κατάλογος αγοράς αγαθών (!!!). Το σύμπαν θα αρχίσει να μεταβάλλεται (!!!) για να ικανοποιήσει την επιθυμία μας (!!!), αρκεί να είμαστε «συντονισμένοι» μʼ αυτό που ζητάμε.

Μέσα στη γενικότερη παραδοξολογία της ταινίας, υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι οι αρνητικές σκέψεις για κάτι ανεπιθύμητο (δηλαδή το να λες ΟΧΙ σε ό,τι σε ενοχλεί) ΔΕΝ το διώχνουν. Το αντιπολεμικό κίνημα στην πραγματικότητα προκαλεί περισσότερους πολέμους. Το κίνημα κατά της ασιτίας δημιουργεί περισσότερη ασιτία. Οι καμπάνιες κατά των ναρκωτικών δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκωτικών, γιατί εστιάζουν σε αυτό που δεν θέλουν: τα ναρκωτικά. (Προφανώς υπονοούν ότι, αν τα βαφτίσουμε «ειρηνικό κίνημα», ή «κίνημα υπέρ της τροφής», θα έχουν αποτέλεσμα.)

Φυσικά, υπάρχει και η (αναμενόμενη) επίθεση στον ορθολογισμό: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν τη σκέψη τους στην πραγματικότητα. Όταν παρατηρείς μόνο την πραγματικότητα, σκέφτεσαι μόνο την πραγματικότητα. Και τότε, το σύμπαν σού δίνει μόνο την πραγματικότητα. Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος». Ενώ οι μεταφυσικιστές του New Age πρεσβεύουν, ως γνωστόν, την «υπέρβαση» της πραγματικότητας, την οποία θεωρούν «πεζή».

Και για να μας πείσουν ότι ο δικός τους «δρόμος» είναι ο σωστός, χτυπάνε στα ίδια σημεία συνεχώς: χρήμα, έρωτας, υγεία – με άλλα λόγια, ευτυχία κι επιτυχία. Εκεί στηρίζονται όλοι οι απατεώνες. Και, επειδή ξέρουν πως όλοι τα ποθούν αυτά τα πράγματα, πάντοτε θα βρίσκουν ανθρώπους έτοιμους να τους ακολουθήσουν.

Υπόσχονται, λοιπόν, ότι, εφαρμόζοντας το «μυστικό», θα αποκτήσετε πολύ χρήμα, θα βρείτε «το άλλο σας μισό», και θα αποκτήσετε καλή υγεία.

Α. Χρήμα

Είναι λάθος, λέει, η άποψη ότι η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας. Τα χρήματα ΔΕΝ έρχονται από τη σκληρή δουλειά, αλλά από τη νοητική σου διάθεση. Για παράδειγμα, ένας έβγαζε 8.000 δολάρια το χρόνο, κι έβαλε στο νου του τον εξωπραγματικό στόχο να βγάλει μέσα σε ένα χρόνο 100.000 δολάρια. Και, μέσα από μία σύμπτωση (όπως φαίνεται από το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα), τα κατάφερε, χωρίς να προσπαθήσει καθόλου. Γιατί προσέλκυσε στη ζωή του όλα αυτά τα (τυχαία) γεγονότα μόνο και μόνο, λέει, επειδή έβαλε σαν στόχο του και πίστεψε με όλη του την ψυχή πως θα αποκτήσει 100.000 δολάρια. Και μετά, έβαλε στόχο τα 1.000.000 δολάρια. Και τα απέκτησε κι αυτά. Κάντε το ίδιο κι εσείς, λοιπόν. Μη δουλέψετε σκληρά, μην προσέξετε τα έξοδά σας. Αρκεί να θέλετε πολύ να κερδίσετε το Λόττο, ή να κλείσετε μια δουλειά εκεί που δεν το περιμένατε. Να το πιστεύετε ειλικρινά, όμως, ε; Το σύμπαν καταλαβαίνει πότε πάτε να το κοροϊδέψετε. (Αλήθεια, γιατί δεν κάνετε το ίδιο κι εσείς; Γιατί δεν καταλαβαίνετε πότε κάποιος πάει να σας κοροϊδέψει;)

Β. Έρωτας

Πρέπει, λέει, να απολαμβάνεις τη συντροφιά του εαυτού σου, να αγαπήσεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου, για να προσελκύσεις άλλους ανθρώπους. Σιγά τη σοφία, ρε παιδιά! Σας πήρε πολύ να το σκεφτείτε; Ή μήπως ρωτήσατε το σύμπαν και σας το αποκάλυψε; «Μυστικό» ήταν κι αυτό;

«Όλες θέλουν να βγουν ραντεβού μαζί μου, γιατί αυτό θέλω. Το ζωγραφίζω, λοιπόν, και μου συμβαίνει.» Αυτό είναι ατάκα από την ταινία, δεν τα βγάζω απʼ το μυαλό μου αυτά τα πράγματα. Ένας τύπος (με ζωγραφικό ταλέντο, βέβαια) ζωγράφιζε όμορφες κοπέλες, και μετά έβρισκε τέτοιες κοπέλες και έβγαινε ραντεβού μαζί τους. Κάτι τέτοιο, ξέρετε, συνέβαινε και πολλές χιλιάδες χρόνια πριν — μόνο που τότε ζωγράφιζαν βουβάλια και ανθρωπάκια με ακόντια. Κι αυτή η διαδικασία έχει όνομα: λέγεται «αναλογική μαγεία». Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να κοπιάσετε για να προσεγγίσετε έναν άνθρωπο που σας αρέσει. Κάντε ένα μαγικό εκεί, κι αν δεν πιάσει πηγαίνετε να αγοράσετε κανένα ερωτικό φίλτρο, ή κόψτε κρυφά μια τούφα απʼ τα μαλλιά του / της και πηγαίνετε στην καφετζού της γειτονιάς…

Γ. Υγεία

Τις παρακάτω φράσεις θα τις αφήσω ασχολίαστες:

«Όλες οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα στρες. Η φυσιολογία μας δημιουργεί την ασθένεια για να μας κάνει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε ανισορροπία».

«Η ασθένεια δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε ένα σώμα που βρίσκεται σε υγιή συναισθηματική κατάσταση».

«Όταν φοβάσαι, δεν γιατρεύεσαι. Όταν ελπίζεις, γιατρεύεσαι».

«Αθεράπευτος σημαίνει θεραπεύσιμος από μέσα».

Αυτές οι δυνητικά επικίνδυνες αντιλήψεις συνοδεύονται και από «προσωπικές μαρτυρίες» (που, ως γνωστόν, δεν έχουν καμιά απολύτως αξιοπιστία ή επιστημονική αξία). Π.χ., κάποια γυναίκα είχε καρκίνο του μαστού. Πίστεψε (έπεισε τον εαυτό της, δηλαδή) πως είχε ήδη γιατρευτεί. Και είχε διαρκώς καλή διάθεση, και γελούσε πολύ. Και όντως, λέει, γιατρεύτηκε μόνη της μέσα σε τρεις μήνες (αποδείξεις δεν παρουσιάζονται, φυσικά).

Στην ταινία αναφέρεται και μια ιστορία που βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα — αλλά όχι για τους λόγους που την βρήκαν ενδιαφέρουσα οι δημιουργοί της ταινίας. Ήταν ένας Αμερικανός που είχε στην τσέπη του ένα βότσαλο και, όταν το άγγιζε, σκεφτόταν τα πράγματα για τα οποία αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Και αυτό τον έκανε να νιώθει καλύτερα. Αυτός, κάποτε, γνώρισε κάποιον Αφρικανό, και του είπε για το βότσαλο. Ο Αφρικανός βρήκε καλή την ιδέα, και ονόμασε το βότσαλο «πέτρα ευγνωμοσύνης». Αργότερα, γύρισε στην πατρίδα του. Μετά από λίγο καιρό, το παιδί του έπαθε ηπατίτιδα, και έστειλε στον Αμερικανό e-mail, ζητώντας του μερικές «πέτρες ευγνωμοσύνης» για να το γιατρέψει. Ο Αμερικανός, που μιλάει ο ίδιος στην ταινία, λέει ευθαρσώς ότι αυτή ήταν μια κοινή πέτρα που είχε μαζέψει από κάτω, και ότι απλά την χρησιμοποιούσε για να «σκέφτεται πιο θετικά». Είπε το ίδιο και στον Αφρικανό; Όχι! Αντιθέτως, του έστειλε μερικές πέτρες που μάζεψε από ένα ρυάκι. Δηλαδή, διαιώνισε μια ηλίθια δεισιδαιμονία, αντί να του εξηγήσει την αλήθεια. Και ο Αφρικανός του έστειλε κι άλλο e-mail μετά από καιρό, και του είπε ότι το παιδί του γιατρεύτηκε χάρη στις πέτρες (αποδείξεις, είπατε; — θα αστειεύεστε…), και ότι τώρα ο ίδιος πουλάει (!!!) πέτρες σε άλλους. Με άλλα λόγια, έγινε απατεώνας! Κι αυτή η ιστορία υποτίθεται πως εμπεριέχει κάποιου είδους θετικό μήνυμα…

Ένα κλασικό επιχείρημα της New Age σκέψης, που αναφέρεται και στην ταινία, είναι ότι, αφού το μυαλό μπορεί να επηρεάσει διάφορες σωματικές λειτουργίες, αυτό σημαίνει ότι το πνεύμα έχει όντως επίδραση πάνω στην ύλη. Αυτό που παραβλέπει αυτή η αντίληψη είναι ότι και ο εγκέφαλος και το υπόλοιπο σώμα αποτελούν μέρη του ίδιου χημικού συστήματος, και ότι, μέσω των νεύρων, ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος — με τρόπο φυσιολογικό, και όχι «ενεργειακό», δηλαδή μεταφυσικό.

Όπως είπαμε και πιο πριν, η ταινία μιλά για τον «Νόμο της Έλξης», και τον αποκαλεί «νόμο» γιατί υποτίθεται πως έχει καθολική ισχύ — ισχύει πάντοτε, και ισχύει για όλους. Πώς εξηγεί, λοιπόν, επιστημονικά αυτόν το «νόμο»;

Κάθε σκέψη έχει, λέει, μια συχνότητα. (Έχει μετρηθεί ποτέ; Μπα…) Μπορείς να σκεφτείς αυτό που επιθυμείς: ένα αυτοκίνητο, μια αδελφή ψυχή, μια εταιρεία που θέλεις να φτιάξεις — όταν το φαντάζεσαι, εκπέμπεις αυτή τη συχνότητα συνεχώς, σαν να εκπέμπεις μαγνητικό σήμα. Και αυτό που σκέφτηκες θα πραγματοποιηθεί, γιατί «οι σκέψεις γίνονται αντικείμενα». Κι αυτή είναι μια μέθοδος που λειτουργεί πάντοτε, κάθε φορά, με κάθε άνθρωπο, χωρίς εξαιρέσεις. Κι αυτό είναι που την κάνει νόμο. Κάθε φορά που σκέφτεσαι, στέλνεις σκέψεις στο σύμπαν. Και το σύμπαν είναι δομημένο με βάση το νόμο της έλξης, ο οποίος, στην ταινία, παραλληλίζεται με το νόμο της Βαρύτητας. Προφανώς, το ότι ο Νόμος της Βαρύτητας έχει πραγματική και καθολική ισχύ που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή μας, ενώ ο «Νόμος της Έλξης» βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στο μυαλό όσων τον πιστεύουν, είναι δευτερεύον ζήτημα. Οι δημιουργοί της ταινίας, βέβαια, το αντιπαρέρχονται αυτό το γεγονός με την ακόλουθη σοφιστεία: αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, μην το απορρίπτεις. Μπορεί, ας πούμε, να μην καταλαβαίνεις το πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός, αλλά απολαμβάνεις τα αποτελέσματά του και τις εφαρμογές του. Αυτό το επιχείρημα είναι από την ίδια την ταινία — αυτούσιο! Πρόκειται, φυσικά, για τη λογική πλάνη της «εσφαλμένης αναλογίας»: ο ηλεκτρισμός έχει πραγματικά και απτά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τον ψευτονόμο που προπαγανδίζουν, και, φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός και μπορούν να τον δημιουργήσουν και να τον μετρήσουν, και αυτοί οι άνθρωποι λέγονται, μεταξύ άλλων, «φυσικοί»…

Προς το τέλος της, η ταινία αποκαλύπτει τη μεταφυσική βάση που τόση ώρα προσπαθούσε να ντύσει με επιστημονικό μανδύα:

«Αν βάλουμε το χέρι μας κάτω από ένα μικροσκόπιο, θα δούμε πως δεν είναι κάτι στερεό, αλλά μια ενεργειακή μάζα που πάλλεται».

«Τα πάντα είναι ενέργεια».

«Ο Θεός είναι το ίδιο με την ενέργεια – άλλοι όροι, ίδια έννοια».

«Δεν είστε σώματα, είστε ενέργεια, είστε αιώνια όντα, είστε όλοι Θεοί».

Και, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει και η κλασική ανοησία ότι, δήθεν, χρησιμοποιούμε μόνο 5% από τις ικανότητες του ανθρώπινου νου. Παλιά το ποσοστό ήταν 10% — φαίνεται πως γινόμαστε, ως είδος, πιο βλάκες όσο περνά ο καιρός.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ταινία για πολλούς ανθρώπους θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Για μένα ήταν τρομακτική. Πιο τρομακτική από οποιαδήποτε ταινία τρόμου έχω δει ποτέ. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι πολλοί (καλοπροαίρετοι, συνήθως) συνάνθρωποί μας θα τη λατρέψουν, θα πιστέψουν τις ανοησίες που λέει, και θα προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν στη ζωή τους. Κάποιοι μπορεί όντως να αισθανθούν καλύτερα βλέποντας την ταινία. Αλλά είναι θεμιτό, άραγε, να γεμίζεις τους ανθρώπους ψέματα, γεμίζοντας παράλληλα τις τσέπες σου λεφτά; Εδώ δεν πρόκειται για ένα μικρό, αθώο, «λευκό» ψέμα για να παρηγορήσεις ή να βοηθήσεις κάποιον. Εδώ μιλάμε για επιβολή (μέσω της φυσικής και έμφυτης σε όλους επιθυμίας για ευτυχία και επιτυχία) μιας κοσμοθεωρίας καταστροφικής. Και, όταν βασίζεις τη ζωή σου σε ένα ψέμα, κάποτε θα το βρεις μπροστά σου.

Κι αυτό είναι Νόμος...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top