Η μητέρα μου προσπάθησε κατά καιρούς να χρησιμοποιήσει τέτοιες μεθόδους, αλλά ...δεν ήξερε με τι Κριάρι είχε μπλέξει...

Μια χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάμαι όταν ήμουν 11 ετών περίπου, συνέβη ένα βράδυ την ώρα που έπρεπε να πάω για ύπνο.
Με παρακάλεσε, με απείλησε, με ξαναπαρακάλεσε κι όταν είδε ότι τίποτ' απ' αυτά δεν λειτουργούσε, χρησιμοποίησε τον εκβιασμό:
"Πέσε γρήγορα για ύπνο, αλλιώς θα σε κλείσω έξω".
Φαντάζεστε την έκπληξή της, όταν το σπόρι των 11 ετών γύρισε με απάθεια και της απάντησε:
- Κλείσε με

- Μα παιδί μου, είναι νύχτα και θα είσαι ολομόναχη έξω στο δρόμο!!
- Κλείσε με, σου λέω...

- Και δε φοβάσαι;
- Όχι. Τι να φοβηθώ; Αφού εσύ που είσαι η μάνα μου, θέλεις να με κλείσεις έξω... (Τελικά ποιος εκβιάζει ποιον εδώ...

)
Δεν σκέφτηκε η έρμη ότι τότε με τα παιδιά της γειτονιάς είχαμε μάθει να σκαρφαλώνουμε σ' ένα δέντρο που βρισκόταν ακριβώς έξω από το σπίτι μας.
Περνούσαμε αρκετές ώρες εκεί και μέσα στα φυλλώματά του νιώθαμε ασφάλεια, αφού είχαμε παρατηρήσει ότι οι περαστικοί δεν μας έβλεπαν αν κάναμε ησυχία.
Με το παιδικό μυαλό μου, σκέφτηκα πως αν πραγματοποιούσε τις απειλές της, θα σκαρφάλωνα στο δέντρο μου και θα ήμουν ασφαλής για όσο χρειαζόταν...
Δεν θυμάμαι αν ξαναχρησιμοποίησε τέτοιες μεθόδους μετά απ' αυτό, αφού η ήττα της ήταν ολοκληρωτική...
Φαίνεται όμως πως έτσι έμαθα κι εγώ να μην υποκύπτω σε τέτοιου είδους χειρισμούς από πολύ μικρή και δεν το επέτρεψα ούτε στην ενήλικη ζωή μου, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ τουλάχιστον, γιατί όπως γράφει και η Μαντρού, μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις το χειρισμό.
Το επόμενο περιστατικό που θυμάμαι αφορά έναν παλιό μου σύντροφο που με απείλησε ότι αν χωρίζαμε, θα ερχόταν καθημερινά κάτω από το σπίτι μου και θα δημιουργούσε ντροπιαστικές καταστάσεις στη γειτονιά...
Η απάντησή μου ήταν και πάλι απλή και κατά πως φαίνεται αποτελεσματική: "Αν το κάνεις αυτό, θα καλέσω την αστυνομία"
(....ευτυχώς δεν ήξερες τότε μανούλα, πως αν με φοβέριζες να με κλειδώσεις στην τουαλέτα, οι απειλές σου, θα είχαν αποτέλεσμα.

)