HMPV: Πρώτο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.709 μηνύματα.

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.846 μηνύματα.
Ντεζαβού

Πάω στην Αντάρτικη να ζήσω, παρέα με τους Πιγκουίνους και τις Όρκες.

👋👋
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.067 μηνύματα.
Ντεζαβού
 

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.909 μηνύματα.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 33.510 μηνύματα.
Μας δουλεύουν. Σήμερα είπε γιατρός στην ΕΡΤ οτι αυτός ο ιός είναι γνωστός στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Μέχρι και Οκτώβριο Νοέμβριο του 2024 είχαμε τελευταία κρούσμα.
 

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.846 μηνύματα.
Γιατί ένας ιός που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια ως εποχική γρίπη, γίνεται ξαφνικά πρώτο θέμα από τα media λες και μιλάμε για πανδημία ή επιδημία;;​
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 33.510 μηνύματα.
Γιατί ένας ιός που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια ως εποχική γρίπη, γίνεται ξαφνικά πρώτο θέμα από τα media λες και μιλάμε για πανδημία ή επιδημία;;​
Για το λόγο που όλα τα ασήμαντα (και οι ασήμαντοι) γίνονται ξαφνικά εκ του μη όντος πρώτο θέμα. Για να ξεχνάει ο κόσμος τα σημαντικά που περνάνε δίπλα του και δεν τα βλέπει.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.067 μηνύματα.
Παραθέτω σχετικά post fb από τους γιατρούς Παναγιώτη Χούπα και Γιώργο Παππά:

Από Panagiotis Houpas:
Ούτε νέος, ούτε μυστηριώδης.
Γέμισαν τα νοσοκομεία στην Κίνα (τα Τμήματα Επειγόντων) από ασθενείς, γεμίσαμε κι εμείς εδώ από ευφάνταστους τίτλους, πέρα για πέρα αναληθείς και υπερβολικούς και σε κάθε περίπτωση σε πλήρη διάσταση με τα γραφόμενα στα άρθρα.
Πολλοί φίλοι βρήκαν ευκαιρία για πικρό χιούμορ, καθ' όλα αναμενόμενο και σεβαστό. Άλλωστε η πανδημία κορωνοϊού ΔΕΝ έχει λήξει ακόμη (εκείνο που έληξε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Επίσης, πικρές είναι και οι μνήμες από τις αρχικές μη αντιδράσεις των θεσμών σε Δύση και Ανατολή κατά την πανδημία COVID-19. Θυμίζω ότι στις αρχές του 2020, σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις, ο ιός είχε μπει στη Μεγάλη Βρετανία από 1.000 (χίλια!) διαφορετικά σημεία!
Αυτοί όμως δεν είναι λόγοι να χτυπάμε συναγερμούς με το παραμικρό.
Ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Παππάς (Giorgos Pappas), παθολόγος-λοιμωξιολόγος, φρόντισε αρκετά νωρίς να αποσαφηνίσει την κατάσταση και να ενημερώσει όπως μόνο αυτός ξέρει: οι ιοί που προκαλούν την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα είναι κοινοί.
Τίποτε άγνωστο, τίποτε εξωτικό, τίποτε τρομερό.
Ένας από αυτούς είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός.
Για να ευλογήσω και τα γένια μου:
{Όταν οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας αντιμετωπίζει κρούσμα νόσου που μοιάζει με γρίπη, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται γι’ αυτήν (αν δεν έχει δηλαδή εργαστηριακή επιβεβαίωση) μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «γριπώδες σύνδρομο» ή «γριπώδης συνδρομή». Χρειάζεται όμως προσοχή: το «γριπώδες σύνδρομο», ως όρος, διαθέτει ορισμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι «μια οξεία αναπνευστική νόσος, με μετρούμενη θερμοκρασία σώματος ίση ή μεγαλύτερη των 38οC και βήχα, με έναρξη εντός των τελευταίων 10 ημερών».
Δεν εμπίπτουν λοιπόν όλες οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού στον ορισμό του γριπώδους συνδρόμου. Ο όρος επιφυλάσσεται για τις πιο σοβαρές από αυτές, στις οποίες ο ασθενής είναι εμπύρετος, και μάλιστα δεν εμφανίζει απλώς «δέκατα», αλλά πυρετό από 38οC και άνω. Ο ΠΟΥ έχει καθιερώσει τον ορισμό αυτόν, προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα γρίπης κατά την επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Μάλιστα, για να αποφύγει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον όρο «σύνδρομο», ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί και συστήνει τον όρο «γριπώδης νόσος» (Influenza-like Illness· ILI).
Στον όρο «γριπώδες σύνδρομο» (ή, καλύτερα, «γριπώδης νόσος») μπορεί να εμπίπτουν φυσικά, έως ότου γίνει οριστική διάγνωση (όταν και όπου είναι απαραίτητο) και σχεδόν όλες οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού: από ανθρώπινο συγκυτιακό ιό (RSV), ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV), ιό παραϊνφλουέντσας, αδενοϊούς, ρινοϊούς, εντεροϊούς και κορωνοϊούς. Άλλες λοιμώξεις, έως ότου εκδηλωθούν πλήρως ή διαγνωστούν με ακρίβεια, επίσης μπορούν να εμπίπτουν στον ορισμό. Για παράδειγμα, το πρόδρομο στάδιο της ιλαράς. Σύμφωνα με έναν ελαφρώς διαφορετικό ορισμό της «γριπώδους νόσου» που δίνουν τα CDC των ΗΠΑ (προσθέτουν τη φαρυγγίτιδα ως εναλλακτική του βήχα κλινική εκδήλωση), σε αυτόν περιλαμβάνεται και η οξεία HIV λοίμωξη.}
Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου «Αόρατοι εχθροί: λοιμώξεις, επιδημίες και πανδημίες», Εναλλακτικές εκδόσεις 2024.
Γνωστός λοιπόν, και μη εξαιρετέος ο HMPV (Human MetaPneumoVirus).
Τον βρήκαν Ολλανδοί επιστήμονες το 2001, τον κατέταξαν επιτυχώς δίνοντάς του αυτό το προσωρινό όνομα (το οποίο καθιερώθηκε ακριβώς λόγω της επιτυχίας αυτής).
Οι ίδιοι επιστήμονες, ήδη από το 2001 είχαν τονίσει τα εξής, ακόμα ισχυρά:
1) προσβάλλει κυρίως τις ακραίες ηλικίες
2) σχεδόν όλα τα παιδάκια έχουν νοσήσει έως την ηλικία των 5 ετών (άρα κυκλοφορεί ευρέως)
3) είναι, μαζί με τον RSV, τα συχνότερα αίτια σοβαρής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού (βρογχιολίτιδας και πνευμονίας) στα παιδάκια
4) επικίνδυνος είναι στα πολύ μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους και στους ανοσοκατεσταλμένους.
Επιπλέον, οι ίδιοι επιστήμονες είχαν βρει αντισώματα κατά του ιού σε ορούς αίματος που είχαν φυλαχθεί σε ψυγείο, από το 1958 (!!!), άρα ο ιός «κλώθει» στον ανθρώπινο πληθυσμό καμιά εβδομηνταριά χρόνια τουλάχιστον.

Από Giorgos Pappas:
Γιατί το 2025 ενδέχεται να είναι χειρότερο του 2024, μέρος 1ο- η γρίπη των πτηνών:
1. Στην επικαιρότητα σήμερα με τον θάνατο ενός ατόμου 65 ετών "με υποκείμενα νοσήματα" στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βαριά ασθένεια ενός 13χρονου κοριτσιού "με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και ήπιο άσθμα" στον Καναδά, από ένα παρόμοιο στέλεχος. Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί την τελευταία τριετία, κάνει πάρτι στην αμερικανική ήπειρο, βγάζει νέα υποστελέχη, δοκιμάζει προσαρμογές σε νέα είδη όντων, εξολοθρεύει μαζικά πτηνά, σκοτώνει κάποια είδη θηλαστικών, "αναζητεί" το κατάλληλο "δοχείο ανάμιξης" όπου θα συναντήσει άλλα στελέχη γρίπης, θα ανταλλάξει υλικό μαζί του οδηγώντας σε νέο στέλεχος, απέναντι στο οποίο οι άνθρωποι περιορισμένη ανοσία θα έχουν.
2. Συνεχίζουν κάποιοι να υποτιμούν τον ιό και τον κίνδυνο, να μην βλέπουν την επιτάχυνσή του. Βασίζονται στο ότι δεκάδες εργαζόμενοι σε εκτροφεία βοοειδών κόλλησαν εντός του 2024 στις ΗΠΑ και το πέρασαν ήπια, με επιπεφυκίτιδα +/- συμπτώματα από το αναπνευστικό. Αγνοούν, ενίοτε ηθελημένα, ότι αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν νέοι υγιείς ενήλικες. Ακόμη και το CDC φρόντισε στην ανακοίνωση του θανάτου του 65χρονου ατόμου να τονίσει πως "είχε υποκείμενα". Κάτι θυμίζει αυτό. Εκτός αν αποφασίσαμε ότι άτομα με 65 ετών με διαβήτη π.χ. είναι αναλώσιμα, όπως και 13χρονια κορίτσια με παραπανίσια κιλά.
3. Αυτή την στιγμή στην Βόρειο Αμερική κυκλοφορούν διάφορα υποστελέχη της Η5Ν1, άλλο κοντεύει να εξολοθρεύσει την γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ (>60% των κοπαδιών βοοειδών της Καλιφόρνια, που το ψάχνει, έχουν μολυνθεί- σε πολλές πολιτείες ως γνωστόν δεν γίνεται έλεγχος, ή επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους να αρνηθούν τον έλεγχο), ενώ άλλο, ονόματι D1.1, είναι αυτό που ενέχεται στην βαριά νόσηση και τον θάνατο αντίστοιχα των δύο ατόμων. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των υποστελεχών; παρουσιάζουν μεταλλάξεις που το κάνουν φιλικότερο σε θηλαστικά, κι όσα περισσότερα θηλαστικά προσβάλλονται τόσο περισσότερο έδαφος υπάρχει για να εμφανιστούν μεταλλάξεις που να επιτρέπουν την προσβολή του ανθρώπινου αναπνευστικού, την επαρκή μετάδοση μέσω του αέρα από θηλαστικό/ άνθρωπο σε θηλαστικό/ άνθρωπο, και το ξεγέλασμα της ανοσολογικής απάντησης των θηλαστικών (το είδαμε σε γάτες που τις ισοπέδωσε κυριολεκτικά, μέχρι θανάτου, ο ιός). Δεν είναι μία αυτή η μετάλλαξη, πολλές μπορεί να το επιτρέψουν. Και μπορεί να τρέξουν, να εμφανιστούν αυτές οι μεταλλάξεις πάνω στον άνθρωπο που νοσεί. Όσο περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με Η5Ν1, τόσο περισσότερο πεδίο προσαρμογών, δοκιμών και μεταλλάξεων, θα βρίσκει ο ιός.
4. Αλλά μπορεί να μην χρειαστεί να πετύχει τζάκποτ μεταλλάξεων ο ιός, μπορεί να δανειστεί από άλλους ιούς γρίπης κάποια στοιχεία, όπως αυτούς της εποχικής γρίπης. Απλά πρέπει να συνυπάρξουν κάπου. Μπορεί να είναι ο άνθρωπος "δοχείο ανάμιξης"; Μπορεί. Όπως και οι μαστοί των αγελάδων. Όπως και οι γάτες, που νοσούν βαριά από την τρέχουσα Η5Ν1, αλλά μπορούν να κολλήσουν και την εποχική γρίπη των ανθρώπων. Όσο περισσότερα είδη εκτίθενται, τόσο περισσότερες προοπτικές ανοίγονται για τον ιό.
5. Και γιατί δεν έχουμε ανοσία δηλαδή; Εφόσον λέει Η5Ν1, δεν θα έπρεπε να έχουμε προστασία από αυτό το Ν1; Τέτοιο δεν είναι και της εποχκής γρίπης; Μοιάζουν, ναι, με αυτό το Ν1 που είχε η πανδημία του 2009 και έκτοτε είναι εποχικό στέλεχος. Σε πειράματα κορυφαίων του είδους όπως ο Malik Peiris, φάνηκε, στο πείραμα, ότι μπορεί άμα έχεις περάσει Η1Ν1 να αναγνωρίζεις και το τρέχον Η5Ν1. Φτάνει όμως; Επειδή στην πράξη δεν έφτασε, όταν στην Αίγυπτο προ 9-10 ετών είχαν Η5Ν1, καμία προστασία, αρκετοί θάνατοι.
6. Και τα εμβόλια; Υπάρχει στοκ, το έχουμε πει, σε ορισμένες χώρες, για κάποια γρίπη Η5Ν1. Υπάροχυν και παραγγελίες για παραγωγή στοχευμένου εμβολίου για την τρέχουσα Η5Ν1. Μιλάμε για ένα εμβόλιο που παράγεται σε αυγά. Και ο κλάδος της πτηνοτροφίας πλήττεται αρκετά, όχι στην Ελλάδα επί του παρόντος, με αποτέλεσμα λιγότερα αυγά τελικά. mRNA εμβόλιο ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί- προφανώς θα το προσπαθούν.
7. Και τα φάρμακα; Παρατηρούνται και μεταλλάξεις που κάνουν λιγότερο αποτελεσματικό το tamiflu, που βασικά έχουμε διαθέσιμο.
8. Γιατί λοιπόν θα είναι χειρότερο το 2025; Επειδή το άλμα που έκανε η Η5Ν1 εντός του 2024 ήταν τεράστιο και απρόβλεπτο. Επειδή βρήκε ένα μεγάλο νέο μέτωπο επαφής με τους ανθρώπους και εξελικτικών προσαρμογών. Επειδή δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το μέτωπο, καθώς η δημόσια υγεία στις ΗΠΑ στρουθοκαμηλίζει. Επειδή η νέα ηγεσία υγείας των ΗΠΑ έχει δώσει δείγματα υποτίμησης τέτοιων έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων, για να το πούμε ευγενικά. Επειδή ακόμη δεν έχουμε επικοινωνήσει επαρώς την τεράστια ανάγκη να εμβολιάζοντια για την εποχική γρίπη όσοι επαγγελματικά έρχονται σε επαφή με πτηνά, Επειδή το ευρύτερο κοινό κατακλύζεται από ψευδείς συναγερμούς συνεχώς (άκου HMPV, διαβάστε το σχετικό διαφωτιστικό άρθρο του Panagiotis Houpas για τον, γνωστό και εποχικό, ιό που "πλήττει" την Κίνα και κατακλύζει πρωτοσέλιδα....) και στο τέλος θα την πατήσουμε σαν τον βοσκό με τον λύκο. Επειδή τα μαθήματα του κορωνοϊού ακόμη δεν τα αξιοποιήσαμε (αλλά αυτό είναι για επόμενη ανάρτηση). Επειδή τέλος, έχουν αρχίσει αυτές οι ανησυχητικές ασκήσεις "ευγονικής": είχε υποκείμενα, είχε περιττά κιλά, ήταν αναλώσιμοι.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.110 μηνύματα.
Μαλακιες τουμπανα.Η γυναικα του δενε χει τον ιδιο οιο ουτε η κορη του..γριπη εχουν.Εχουμε ολοι αντισωματα σε αυτον τον ιο.
Αντε γεια..
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.067 μηνύματα.
Νέα δημοσίευση από Giorgo Pappa:
Περί μεταπνευμονοϊού, και διαστρεβλώσεων- δεδομένα από την Ελλάδα, την Κίνα, και όλο τον κόσμο:

1. Σχεδόν 500.000 άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας του μεταπνευμονοϊού το 2019, σύμφωνα με μελέτη του, λίαν αξιόπιστου, Centre for Global Health του Εδιμβούργου. (https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4955290).

2. Στην Ελλάδα, το 10% περίπου των εξάρσεων χρόνιας πνευμονοπάθειας οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, σύμφωνα με μελέτη με συμμετοχή του καθηγητή Τσιόδρα, από το Αττικό, τη Σωτηρία, και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. (https://openrespiratorymedicinejournal.com/VOLUME/9/PAGE/1/ABSTRACT/)

3. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον το 5% των λοιμώξεων αναπνευστικού (τύπου γριπώδους συνδρομής) σε παιδιά κάτω των 6 ετών οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, ποσοστό που φτάνει το 7.5% σε χρονιές με επαρκή έλεγχο, σύμφωνα με μελέτη από την ομάδα της καθηγήτριας Γκιούλα από την Θεσσαλονίκη. (https://journals.lww.com/amit/fullt...n_of_influenza,_respiratory_syncytial.31.aspx)

4. Η μεγαλύτερη σειρά ενηλίκων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας μεταπνευμονοϊού δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από Γάλλους επιστήμονες και κατέδειξε θνητότητα 8%, και ανάγκη ΜΕΘ στο 29%, ενώ 20% είχαν και παράλληλα κάποια άλλη λοίμωξη. (https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)09262-4)

5. Στην Κίνα, καταγράφηκαν μεγαλύτερα ποσοστά μεταπνευμονοϊού τον χειμώνα 2022-2023, παρά την περίοδο 2023-2024, ο ιός κυκλοφορούσε πολύ και πριν- συνεπώς δεν υφίστανται "ανοσιακά χρέη" (επειδή, δεν μπορεί, κάποιος θα το πει κι αυτό). Γιατί έχει περισσότερο το 2024-2025, τι μεσολάβησε; Κάτι εξασθένησε ανοσοποιητικά συστήματα (και δεν ήταν εμβόλιο...) (https://www.nature.com/articles/s41598-024-82660-9)

6. Περιστατικά όπως αυτό της σημερινής επικαιρότητας προφανώς υπήρξαν, δεκάδες, τις πρηγούμενες ημέρες, απλά ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει εύκολη διάγνωση, δεν έχει rapid τεστ, και τον ψάχνεις μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Το αν το συγκεκριμένο περιστατικό σχετίζεται όντως με την Κίνα μπορεί να αποδειχθεί μόνο με φυλογενετικό έλεγχο, που ουσιαστικό νόημα δεν έχει.

7. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έβγαλε μια αναλυτική και σαφέστατη ανακοίνωση- αυτή πρέπει να αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και όχι clickbait τίτλοι περί κινέζικου ιού (το άκουσα και από υγειονομικό και έφριξα) ή απόψεις γνωστών τηλεοπτικών "προσωπικοτήτων" ή αστειάκια για lockdown. Το να αναπαράγονται ανοησίες, ακόμη και δίκην "χιούμορ", απλά προσθέτει θόρυβο, παράσιτα, στην πληροφορία. (https://hts.org.gr/news/newsid510/2263)

8. Εμβόλιο μπορεί να υπάρξει, με βάση τα μαθήματα από τον συγγενή ιό, τον RSV. Όλες οι πιθανές πλατφόρμες δοκιμάζονται, ο στόχος, το ποια πρωτεΐνη μας ενδιαφέρει, έχει κλειδώσει. Αλλά έχει δρόμο ακόμη.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.909 μηνύματα.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.067 μηνύματα.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.197 μηνύματα.
Κανονιστείτε αμα γινει καμια μαλακία και θελησουν να μας κλείσουν μεσα ή να μας τρυπάνε πάλι με πειραματικά, θα την κανω για Ταιλάνδη να οργανώσω τα οργιάκια που θέλω να φυγω χαρούμενος έστω.

Δε θα γινεται η ιδια ιστορία καθε 5 χρόνια, άντε μπράβο...

Ρε τι τρομολάγνα ειναι αυτα τα ΜΜΕ.
 

rafaela11

Περιβόητο μέλος

Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.117 μηνύματα.
Δεν θα γίνει

αυτός ο ιός είναι αρχαίος, και δεν προκαλεί θάνατο τόσο εύκολα

απλά η τηλεόραση τρομοκρατεί

επίσης στην Κίνα από άτομα που ξέρω ότι ζουν εκεί, λένε πως δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα δείχνουν εδώ.
Αυτά.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Κανονιστείτε αμα γινει καμια μαλακία και θελησουν να μας κλείσουν μεσα ή να μας τρυπάνε πάλι με πειραματικά, θα την κανω για Ταιλάνδη να οργανώσω τα οργιάκια που θέλω να φυγω χαρούμενος έστω.

Δε θα γινεται η ιδια ιστορία καθε 5 χρόνια, άντε μπράβο...

Ρε τι τρομολάγνα ειναι αυτα τα ΜΜΕ.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.197 μηνύματα.
Δεν θα γίνει

αυτός ο ιός είναι αρχαίος, και δεν προκαλεί θάνατο τόσο εύκολα

απλά η τηλεόραση τρομοκρατεί

επίσης στην Κίνα από άτομα που ξέρω ότι ζουν εκεί, λένε πως δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα δείχνουν εδώ.
Αυτά.
Πρώτη φορά το ξαναβλέπουμε το έργο.
 

rafaela11

Περιβόητο μέλος

Η Ραφαηλία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4.117 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top