White Ribbon - Λευκή Κορδέλα (2009)

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Το καλύτερο σχόλιο για την ταινία ήταν: "δημιουργήθηκε για να γίνει κλασική στο είδος". Εξαιρετική ταινία με το ασπρόμαυρο (είμαι λάτρης του ασπρόμαυρου) να της δίνει πολλούς πόντους εικαστικά. Αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς. Βάζω τα σχόλια των μνησίκακων κριτικών (βαριέμαι να γράφω σύνοψη και λεπτομέρειες) :P


-(Δ.ΔΑΝΙΚΑΣ-ΤΑ ΝΕΑ)

Η τελειότερη δουλειά του 67χρονου Μίκαελ Χάνεκε («Δασκάλα πιάνου»). Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ θα την ζήλευε.

-(Ν.Φ.ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Η «Λευκή κορδέλα», που είδαμε χθες στο διαγωνιστικό τμήμα, είναι η πρώτη που ο Αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε γύρισε στη Γερμανία μετά το «Funny Games». Αναφέρεται σʼ ένα γεγονός που συνέβη το 1913, σʼ ένα μικρό χωριό, στη βόρεια Γερμανία, και που καταγγέλλει, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης, «ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δημιούργησε τη γενιά του ναζισμού». Και πρόσθεσε πως δεν ήθελε να φτιάξει «απλά μια γερμανική ταινία πάνω στον φασισμό. Είναι κάτι περισσότερο, που αναφέρεται σε όλο τον κόσμο». Οτι, δηλαδή, οποιαδήποτε ιδεολογία, που θέλει να χτυπηθεί με το κατεστημένο, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους από βλακεία ή ατολμία στον φασισμό και στην τρομοκρατία. «Η ταινία μου μιλάει για μια άλλη τρομοκρατία, πολύ πιο επικίνδυνη, όπως αυτή που δημιουργείται σε μια κλειστή κοινωνία», είπε ο Χάνεκε.
Ο Χάνεκε καταγράφει σε εικαστικά θαυμάσιες εικόνες, γυρισμένες σε μαυρόασπρο φιλμ, τα μικρά, επικίνδυνα, όμως, γεγονότα, που αρχίζουν να προκαλούνται στο χωριό: ένα στημένο «ατύχημα» του γιατρού της περιοχής, που τον στέλνει στο νοσοκομείο, η κακοποίηση ενός μαθητή, η υπόθεση γύρω από μια σφυρίχτρα που οδηγεί στην κακοποίηση ενός άλλου. Ολα αυτά οδηγούν τον δάσκαλο του σχολείου νʼ αρχίσει να υποψιάζεται πως κάτι μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο συμβαίνει. Δεν καταφέρνει, όμως, να το σταματήσει, εξαιτίας της ατολμίας του να προχωρήσει παραπέρα. Ο Χάνεκε δημιουργεί ένα μυστήριο γύρω από τα διάφορα αυτά γεγονότα, που το εξηγεί μόνο προς το τέλος της ταινίας. Δημιουργεί, έτσι, μια ένταση που διατηρείται σʼ όλη τη διάρκεια της ταινίας (παρʼ όλο που κρατάει δυόμισι ώρες).

-(Π.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Μια ταινία που θα μπορούσε να καταλήξει με ένα από τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ την Κυριακή, είναι η «Λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε. Παρʼ όλο το φιλοφεστιβαλικό «πακέτο» όμως που φέρει, είναι μια ταινία που περισσότερο αφήνει υπόνοιες για αυτά που θέλει να πει και δεν τα λέει με σαφήνεια. Από τους αγαπημένους συνεργάτες της προέδρου της κριτικής επιτροπής Ιζαμπέλ Ιπέρ, την είχε οδηγήσει σε πολλαπλές βραβεύσεις -και στις Κάννες- με τη «Δασκάλα του πιάνου» και για χρόνια στη λίστα των «προς βράβευση», ο Χάνεκε είναι από τις δυνατές υποψηφιότητες για ένα από τα βραβεία των Καννών, ακόμη και τον Φοίνικα.
Η «Λευκή κορδέλα» ωστόσο είναι μια ταινία ψυχρή, αν και όμορφα φωτογραφημένη, που αφήνει τον θεατή σε απόσταση. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στη διάρκειας δυόμισι ωρών ταινία, η πρώτη σκηνή με κάποια δραματική ένταση συμβαίνει μετά 80 λεπτά…
Εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη σε εικαστικό επίπεδο και γυρισμένη με ασπρόμαυρο φιλμ, η «Λευκή κορδέλα» μοιάζει με ξεθωριασμένη εκδοχή των ταινιών του Ντράγιερ, ενώ η αίσθηση της ροής της θυμίζει μίνι σειρές όπως η γερμανική «Πατρίδα». Χωρίς ωστόσο τις δραματικές κορυφώσεις και το χτίσιμο των χαρακτήρων. Η ταινία είναι σαν μια δήλωση του Χάνεκε, μια βεβαιότητα για το ότι η κακία και η κρυψίνοια είναι από τα πιο ισχυρά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ομως στην ταινία που διαδραματίζεται σε ένα γερμανικό χωριό λίγο πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τίποτα δεν δηλώνεται ευθέως, για τίποτα δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση, κάτι που άλλωστε συνηθίζει να κάνει ο Αυστριακός σκηνοθέτης στις ταινίες του.
Ασυνήθιστα ατυχήματα συμβαίνουν, άγνωστοι επιτίθενται σε παιδιά και τα ξυλοκοπούν βάναυσα, ενώ ο Χάνεκε παρουσιάζει μια πινακοθήκη των προσώπων του χωριού: τον βαρόνο κτηματία, τον αυστηρό πάστορα (θυμίζουν «Φάνι και Αλέξανδρος»), τον γιατρό και τον αφηγητή της ιστορίας δάσκαλο. Ομως δεν υπάρχει κεντρικό πρόσωπο, ούτε αφηγηματικός πυρήνας. Ετσι η «Λευκή κορδέλα» είναι περισσότερο μια ταινία που προσποιείται ότι είναι καλό σινεμά.

-(Ρ.ΕΚΣΙΕΛ-ΕΘΝΟΣ)
Νύχτα Τετάρτης, αίθουσα Ντεμπισί. Ασπρόμαυρο ψυχοπλάκωμα με τη «Λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε. Δύο ώρες και 24 λεπτά. Υστερα από ένα σύντομο φλερτ με τον Μορφέα, ευτυχώς στην αρχή του φιλμ, καταφέρνω επιτέλους να επικεντρωθώ σʼ αυτό που παρακολουθώ.
Είναι η πρώτη ταινία εποχής του Αυστριακού δημιουργού, και η σαφέστερη, επίσης, σε αναφορές στο κλασικό σινεμά – ο Μπέργκμαν και ο Ντράγιερ βαράνε νταούλια σχεδόν σε κάθε πλάνο. Πορτρέτα οικογενειών στην αυστριακή επαρχία του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πάστορες, οι γιατροί και οι γαιοκτήμονες από τη μία, οι αγρότες και ο μόχθος από την άλλη. Η γενιά που απέρχεται στο ένα μέτωπο, η καταπιεσμένη παιδικότητα και η εφηβεία στο άλλο.
Ανεξήγητες πράξεις βίας στιγματίζουν τη μέχρι πρότινος ασάλευτη, αυστηρά ιεραρχημένη καθημερινότητα. Από πού πηγάζει και πού διοχετεύεται; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς; Τους από πάνω ή τους από κάτω; Τους μεγάλους ή τους μικρούς; Ακόμη να ξεκαθαρίσω τα νήματα τούτου του πειραγμένου «Φανί και Αλέξανδρος», και μόνο, όμως, ότι συνεχίζω να το κουρδίζω στο μυαλό μου, κάτι μου λέει για τον αντίκτυπό του.

-(Ι.ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ-ΤΟ ΒΗΜΑ)
Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Καννών, με διακρίσεις για ταινίες που έχουν γράψει ιστορία την τελευταία 15ετία («Παράξενα παιχνίδια», «Η δασκάλα του πιάνου», «Κρυμμένος»), ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε επιστρέφει στην Κρουαζέτ με τη «Λευκή κορδέλα». Ενα τραχύ, αυστηρό, ασπρόμαυρο ψυχόδραμα που «ζητεί» την υπομονή του θεατή καθώς παρακολουθεί τη ζωή των κατοίκων σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Βαυαρίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Καθετί εδώ γίνεται υπό το βλέμμα των παιδιών: της γενιάς που όταν μεγαλώσει θα γίνει εκπρόσωπος της ναζιστικής Γερμανίας. Και πράγματι, τα εκφραστικά πρόσωπα των παιδιών (όλα παίζουν καταπληκτικά) είναι αυτά που συγκρατείς στη μνήμη, έχοντας δει αυτή την ασκητική μελέτη πάνω στην έννοια της εξουσίας που σκηνοθετήθηκε με συγκρότηση και από απόσταση. Ενας δάσκαλος που αδυνατεί να επιβληθεί, ο γαιοκτήμονας που εκμεταλλεύεται τους αγρότες, ο γιατρός που απεχθάνεται και προσβάλλει βίαια τη γυναίκα του, είναι ψηφίδες ενός υπόγειας βαρβαρότητας ψυχοδράματος, το ύφος του οποίου θυμίζει συχνά τον κινηματογράφο του Καρλ Ντράγερ. Και, όπως συμβαίνει με όλες τις ταινίες του Χάνεκε, ελάχιστα εξηγούνται στην ιστορία. «Ο,τι είναι να πω, βρίσκεται στην ταινία» δηλώνει λακωνικά ο ίδιος. «Δεν θέτω απαντήσεις παρά μόνο ερωτήσεις» συμπληρώνει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

rascal_gd

Περιβόητο μέλος

Ο Call me Joe!! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 4,194 μηνύματα.
Δε την εχω δει ακομη αλλα την εχω βαλει στις προταιρεοτητες μου μαζι με "moon" και "Κυνοδοντα". Εχω ακουσει καταπληκτικα λογια για τη ταινια και δε πιστευω να απογοητευτω απ'τις μεγαλες προσδοκιες μου..

Υγ Ελπιζω οταν γυρισω Αθηνα να παιζουν ακομα οι ταινιες στους κινηματογραφους..:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Simel

Νεοφερμένος

Η Simel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 67 μηνύματα.
Άκουσα οτι είναι ενα αριστούργημα που κανένας δεν πρέπει να χάσει..:)
Για να δούμε..!


Παίζεται στα παρακάτω_ODEON ΟΠΕΡΑ 1, ΔΑΝΑΟΣ 1, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΣΤΕΡΙΑ, ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 1
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Είναι μία από τις λίγες ταινίες που το ασπρόμαυρο έχει νόημα. ;)
Μου άρεσε το μυστήριο, εδικά στην αρχή αλλά το τέλος χμμ με απογοήτευσε κομματάκι.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα και κάτι πιο ξεκάθαρο, έτσι όπως είχε περιπλέξει τα πράγματα ο σεναριογράφος

Όμορφες εικόνες, και αν και υπήρχε καλό υλικο για καλύτερη φωτογραφία δεν είδαμε κάτι τέτοιο.
Ωστόσο θα μπορούσα να πω ότι ήταν ταυτόχρονα γλυκιά και δραματική.. με μια φράση "γλυκά δραματική" :P
Δε με ψυχοπλάκωσε παρά τις σοκαριστικές εξελίξεις και το κατάμαυρο σκηνικό..
Χρειάζεται εξαιρετική τεχνική για να πετύχεις κάτι τέτοιο και τα κατάφεραν!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Corpse Bride

Διακεκριμένο μέλος

Η Corpse Bride αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6,595 μηνύματα.
Βαρεθηκα τη ζωη μου και μου φανηκε δηθεν.
Συμφωνοι, ωραιες εικονες, ωραια σου μετεφερε τη σκληροτητα και το κλιμα της εποχης, αλλα ρε φιλε κατεληξε το και καπου! :x
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Youki

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Youki αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,378 μηνύματα.
Δεν θα μπορουσα να συμφωνήσω περισότερο ρε πτώμα...

Δεν την παλευω με τις ταινίες που αφήνουν το θέμα να..."αιωρείται". Προφανώς και κατάλαβα τι εννοεί ο ποιητής, αλλά θελω να μου το πει ο ίδιος.
Και επειδη μου την είχαν παρουσιασει σαν αριστούργημα με ξενερωσε ακόμα περισσότερο.

Το Funny Games ήταν απείρως καλυτερη ταινία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Δεν την παλευω με τις ταινίες που αφήνουν το θέμα να..."αιωρείται". Προφανώς και κατάλαβα τι εννοεί ο ποιητής, αλλά θελω να μου το πει ο ίδιος.
Eγώ πάντως δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής :P
Αν το συνδυάσω με τον τίτλο "Λευκή Κορδέλα" προφανώς
και τα εγκλήματα τα έκαναν τα παιδιά του πάστορα, αλλά ο γιατρός και η μαία τι ρόλο βαρούσαν τότε; :worry:
Και επειδη μου την είχαν παρουσιασει σαν αριστούργημα με ξενερωσε ακόμα περισσότερο.
Καλά.. σε ταινίες που παίζει το village και πουλιούνται και για ποιότητα κρατάω πάντα μικρό καλάθι.
Αν είναι να με εκπλήξει, να με εκπλήξει θετικά :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Youki

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Youki αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,378 μηνύματα.
Eγώ πάντως δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής :P
Αν το συνδυάσω με τον τίτλο "Λευκή Κορδέλα" προφανώς
και τα εγκλήματα τα έκαναν τα παιδιά του πάστορα, αλλά ο γιατρός και η μαία τι ρόλο βαρούσαν τότε; :worry:

Μα...δεν εχει να κανει μονο με τα εγκληματα. Εχει να κανει γενικα με την ανηθικοτητα, τη σκληροτητα και τη βιαιοτητα. Ο γιατρος κακοποιουσε σεξουαλικα την κορη του και η μαια το ηξερε και εκανε τουμπεκι. Επισης, ειχαν παρανομο δεσμο και υποτιθεται οτι ο γιος της ηταν παιδι του γιατρου.

Καλά.. σε ταινίες που παίζει το village και πουλιούνται και για ποιότητα κρατάω πάντα μικρό καλάθι.
Αν είναι να με εκπλήξει, να με εκπλήξει θετικά :P
Βρε Ηρω..το village τα παιζει ΟΛΑ. Δεν εχει να κανει. Μου το πασαραν οι φιλοι κι οι γνωστοι σαν αριστουργημα. Και επηρεασμενη απο το funny games, ομολογω οτι περιμενα περισσοτερα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 37 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Μα...δεν εχει να κανει μονο με τα εγκληματα. Εχει να κανει γενικα με την ανηθικοτητα, τη σκληροτητα και τη βιαιοτητα. Ο γιατρος κακοποιουσε σεξουαλικα την κορη του και η μαια το ηξερε και εκανε τουμπεκι. Επισης, ειχαν παρανομο δεσμο και υποτιθεται οτι ο γιος της ηταν παιδι του γιατρου.
Tι μου εξηγείς καλέ λες κι είμαι ντουβάρι; :hehe:
Τόσο μου ΄κοψε για να το καταλάβω..
ρώτησα αν τελικά συνδέονται αυτί με τα εγκλήματα ή όχι! :P


Βρε Ηρω..το village τα παιζει ΟΛΑ. Δεν εχει να κανει. Μου το πασαραν οι φιλοι κι οι γνωστοι σαν αριστουργημα. Και επηρεασμενη απο το funny games, ομολογω οτι περιμενα περισσοτερα!
Το village ΔΕΝ τα παίζει ΟΛΑ! :D
Τους γνωστούς τώρα που προλαβαίνεις, μην τους κάνεις φίλους! :P :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top