Cloning και Κοινωνική διαμόρφωση στο διαδίκτυο

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Η παιδοφιλία και ειδικότερα η παιδική πορνεία, και μαστροπεία, είναι μεγάλοι κίνδυνοι του διαδυκτίου. Όμως ίσως, με την κατάλληλη εκπαίδευση εύκολα ένας γονέας μπορεί να προστατεύσει το παιδί του από αυτές. Εύκολα δηλαδή όπως είπα και στο αντίστοιχο τοπικ, "Απειλές και κίνδυνοι του διαδικτύου", όπου πραγματευόμαστε ακριβώς αυτό το θέμα, μπορεί ένας γονέας να δώσει στο παιδί του να καταλάβει - ακόμη και πέντε χρονών αν είναι - διάφορα πράγματα σχετικά με αυτους τους κινδύνους.

Ότι στο διαδύκτιο είναι πολύ εύκολο να κρυφτεί κάποιος με κακές προθέσεις πίσω από καλά λόγια, πίσω από ένα ψευδώνυμο και πίσω από πληροφορίες, ακόμη και φωτογραφίες, που όταν έρχεται η ωρα της πραγματικότητας αποδεικνύονται όλες ψευδείς. Ειδικά για τις περιπτώσεις μαστροπείας, βιασμών και απάτης υπάρχουν τόσα διαθέσιμα λίνκς να δώσει ένας γονέας στο παιδί του που θα τον πιστέψει αμέσως.


Αυτό που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ είναι πώς να αποφύγει την υπʼαριθμόν ένα απειλή και τον μεγαλύτερο κίνδυνο του διαδικτύου που δεν είναι άλλος από την ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Πως γίνεται αυτή; Υπάρχει ένα σαιτ για το χεβυ μεταλ; Υπαρχει και ένα φορουμ στο σαιτ αυτό πολλές φορές. Μπαίνει εκεί το παιδί, και ακούει πλείστα όσα για το σατανισμό, τα ναρκωτικά και τι ωραία και χρήσιμα είναι όλα αυτά από τους θαμώνες. Αντίστοιχα σε σάιτ για οπλικά συστήματα και ζητήματα άμυνας ας πούμε θα ακούσει φανατικούς να προσπαθούν να του εμφανίσουν τον υπέρτατο φανατισμό σαν την μόνη σωστή και λογική διαδρομή.

Αυτά ωστόσο είναι σχετικά εύκολα για ένα γονέα να τα υποδείξει στο παιδί του, σαν τόπους πλυσης εγκεφάλου. Να πεί δηλαδή στο παιδί μεταλάδες είναι στατανιστές είναι, στρατιωτικοί και μισθοφόροι είναι, τι να πουνε; Τι γίνεται όμως με συνηθισμένα φόρουμ όπου υποτίθεται οι συνομιλητές είναι «άτομα σαν κι εσένα»;

Εκεί η άποψή επηρρεάζει όχι μόνο ένα παιδί αλλά τον κάθε ένα. Εκεί λοιπόν ο Κώστας, ο γιάννης, η μαριλού και ο κουασιμόδος, που υποστηρίζουν όλοι μαζί κάτι , όλοι αυτοί μπορεί να είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ. Αυτό συμβαίνει συχνότατα στο διαδίκτυο δυστυχώς γιατί , ειδικά τα μεγάλα φόρουμς, είναι αδύνατον να ελέγξουν τους διπλούς τριπλούς και, πολλές φορές πολλαπλούς λογαριασμούς.

Όπως οι παιδεραστές λοιπόν, οι μαστροποί, και οι εγκληματίες, χρησιμοποιούν το Ιντερνετ την ανωνυμία και την μεγάλη του απήχηση για να κάνουν τις δουλειές τους, έτσι και οι καθε λογής ψυχοπαθείς κάνουν εύκολα στο διαδίκτυο αυτό που προανέφερα. Μπορεί να είναι θεοπάλαβοι και να έχουν ακόμα και δέκα ψευδώνυμα, μπορεί να είναι λίγο και να έχουν δυο τρία ή τέσσερα. Σημασία έχει ότι ο ανυποψίαστος αναγνώστης, απέναντι στον (υποτιθέμενο) καταιγισμό, μιας άποψης, (που συνήθως συνοδεύεται και από βαθμολογίες όπου υπάρχουν) τείνει να πειστεί, δια της ποσότητας και μόνο, ότι αυτή η άποψη είναι σωστή.

Έτσι σταδιακά το παιδί ή ενήλικας, χάνει εντελώς την ικανότητα κρίσης του, με τον ίδιο τρόπο που, στις άλλες εγκληματικές δραστηριότητες του διαδικτύου θα έχανε τα λεφτά του ή την αθωότητα του. Χάνει επίσης μαζί με την κρίση του και πολλές φορές την ψυχή του η οποία συνήθως πηγαίνει παρέα με όσα πιστεύουμε, τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις μας. Και το πιο τραγικό από όλα; Όλα γίνονται μόνο για την ικανοποίηση του εγκληματία. Που στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι κάτι που μπορεί να ανακαλύψει η αστυνομία, όπως θα ανακάλυπτε έναν βιασμό, μια μαστροπεία, μια ληστεία ή μία απάτη.

Ο εγκληματίας λοιπόν, που δεν είναι κανονικός εγκληματίας, πιστεύει ότι η οδοντόβουρτσα του είναι ένας σκύλος; Όπως στο γνωστό ανέκδοτο; Ε, έχετε πολλές πιθανότητες να το πιστεύετε και εσείς αυτό ύστερα από λίγο σε κάποια συζήτηση που κάνετε σε ένα φορουμ όπου νομίζετε ότι μιλάτε με είκοσι άτομα που σας λένε μετα μανίας «είναι σκύλος ρε μ..κα» και στην ουσία μπορεί να μιλάτε μόνο με μια μικρή παρέα 2-3 βλαμένων. Ή κάπου όπου βλέπετε την άποψη "είναι σκύλος" να παίρνει ένα κάρο αστέρια, βαθμούς, γλυφιτζούρια, μαργαρίτες ή σκύπτρα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμμενοι, δεν θα σας πεί κανένας ότι μια οδοντόβουρτσα είναι ενας σκύλος, ούτε τίποτα τόσο οφθαλμοφανές. Όμως τα ήθη και τα έθιμα, σε κάθε εποχή ήταν ρευστά και επηρρέαζαν τις μάζες, ακόμη και στον αληθινό κόσμο και όχι μόνο στο Ιντερνετ, δια του όγκου. Ετσι θα μας πούν για το τι είναι σωστό, και καλό, σεξουαλικά, ηθικά, θα μας κατευθύνουν προς πολιτικές και φιλοσοφικές απόψεις και όλα αυτά δεν θα φαίνονται έγκλημα. Θα φαίνονται απλά η γνώμη κάποιων άλλων. Που όμως αν τους ξέραμε πραγματικά ποιοι και πόσοι είναι δεν θα είχε την απήχηση που κατορθώνει να έχει, απατηλά, μέσα στο διαδίκτυο.

Ένα πραγματικό αντίστοιχο, που βοηθάει στην κατανόηση του φαινομένου, μπορούμε να το δούμε να το κάνουν τα ΜΜΕ κατά παραγγελία. Γιατί νομίζετε στα μεσημεριανάδικα πληρώνουν τόσα άτομα να λένε μαζί μαλακίες και δεν έχουν μόνο έναν; Θα απορεί κανείς γιατί πληρώνουν έστω και έναν μαλάκα να λέει μαλακίες, αφού τι αξία μπορούν να έχουν οι μαλακίες για να τις πληρώνει κιόλας ένας ολόκληρος τηλεοπτικός σταθμός; Γιατί δεν πληρώνουν τον Ουμπέρτο Έκο να μιλάει για τα ίδια θέματα; Γιατί πρώτον δέκα μαλάκες κοστίζουν λιγότερο από έναν Ουμπέρτο Έκο, και δευτερον, όταν δέκα μαζί λένε κάτι, τείνουν αποδεδειγμένα να πείσουν τον κοινό θνητό περισσότερο κι απʼ όσο αν ένας Εκο έλεγε το αντίθετο.

Δεν είμαι σε θέση να διαγνώσω αν αυτό γίνεται στα ΜΜΕ κατά παραγγελία, αν υπάρχει δηλαδή μια σκοτεινή συνομωσία ολοκληρωτικής αποβλάκωσης του κοινού. Το παρόν τοπικ όμως δεν είναι συζήτηση για θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς αν αποδεικνύαμε συνομωσία όπως και όλους τους εμπλεκόμενους, η ισχύς των απόψεων τους θα έπαυε. Όμως αυτό είναι δύσκολο. Πιο εύκολο είναι να ευαισθητοποιηθούν οι αναγνώστες, και κυρίως οι έφηβοι, στην κατευθυνόμενη αυτή προπαγάνδα στο Ιντερνετ. Να την διακρίνουν απο τα συστατικά της, και έτσι να διακρίνουν αυτούς που πιθανόν την κάνουν ομαδόν, ανεξάρτητα για ποιό λόγο το κάνουν, και να μην τους δίνουν σημασία. Οπότε να μην έχουν τις αντίστοιχες απώλειες σε επίπεδο κρίσης αντίληψης και εν τέλει αξιών με τις οποίες απολαμβάνουν την ζωή τους.

Προσωπικά το έχω ονομάσει εν συντομία Cloning από τον κλώνο, την κύρια δυναμική του κινδύνου αυτού, που προφέρεται μάλιστα και κλόουνιγκ, όπως οι κλόουν δηλαδή , που γελοιοποιούν διάφορα πράγματα ίσα και επειδή αυτή είναι η δουλειά τους. Οπότε αντίστοιχα προφέρονται και αυτοί που το κάνουν, δηλαδή όχι cloners αλλά clones( που προφέρεται χαρακτηριστικά κλόουνς και όχι κλόνς, όπως οι κλώνοι)


Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος και απειλή του διαδικτύου. Το cloning. Αφ ενός γιατί η απώλεια από αυτόν είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να στερήσει στο άτομο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όλη του την ευτυχία, αφ ετέρου γιατί η απώλεια αυτή θα του συμβεί χωρίς συνήθως ούτε καν να το καταλάβει. Και χωρίς φυσικά ποτέ να μπορεί να επέμβει κανένα μέσο αστυνόμευσης για να τον προστατεύσει από αυτόν τον κίνδυνο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Buggs;2244596... Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου [B:
ο μεγαλύτερος κίνδυνος και απειλή του διαδικτύου[/B]. Το cloning. Αφ ενός γιατί η απώλεια από αυτόν είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να στερήσει στο άτομο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όλη του την ευτυχία, αφ ετέρου γιατί η απώλεια αυτή θα του συμβεί χωρίς συνήθως ούτε καν να το καταλάβει. Και χωρίς φυσικά ποτέ να μπορεί να επέμβει κανένα μέσο αστυνόμευσης για να τον προστατεύσει από αυτόν τον κίνδυνο. [/font]

Από την πρώτη ανάγνωση του σημαντικού αυτού κειμένου του φίλτατου Μπανγκς, αποκόμισα την εντύπωση, ότι έχει να κάνει με την τρέχουσα πραγματικότητα της αναγκαίας διαπλοκής "Παιδείας της Διαδικτυωμένης Ανθρωπότητας"(ΠΔΑ). Προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα αποτελεί πλέον για τον κόσμο μας, κάτι ανάλογο με τον ογκόλιθο που είχε για θύρα στη σπηλιά του ο "γιος του Ποσειδώνα". Μιλάμε δηλαδή για την αναγκαστική πλέον οδύσσεια της ανθρώπινης διάνοιας, που περνάει από το ξάνοιγμα των κλειστών συστημάτων( ως "θέσφατων", "ιερών" κ.π.) της ανθρώπινης σκέψης, προς τη λεγόμενη "κβαντική πραγματικότητα". Το απαιτούν, επικυριαρχικά πλέον(!),η λεγόμενη "τεχνητή νοημοσύνη" και η "πιθανότητα" κατασκευής του "κβαντικού εγκεφάλου". Ποιος μπορεί να της αντισταθεί; Σχεδόν, ούτε καν ένας Χριστιανός του "κόσμου τούτου"! Πως ορίζεται σήμερα η λεγόμενη "παιδική ηλικία"; Από τον όποιο ορισμό δώσει κανείς, θα εξαρτάται πλέον και η οπτική του, γι' αυτό που μάλλον εντελώς αόριστα εμμένουμε να ονομάζουμε "Παιδεία"!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Συμπτωματικά έπεσα σήμερα πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Michael Wesch κοινωνικού ανθρωπολόγου στο πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Ξεκινά την ομιλία του παρουσιάζοντας αυτό που ονομάζει Media Ecology (οικολογία των ΜΜΕ).
Τα ΜΜΕ είναι περιβάλλοντα, λέει ο Wesch, δεν είναι απλά εργαλεία. Τα μίντια παρεμβάλλονται στις συζητήσεις μας. Και καθώς τα ΜΜΕ αλλάζουν, αλλάζουν και οι συνομιλίες μας.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια λέει ο Wesch, οι "συνομιλίες" μας γίνονταν μέσω της τηλεόρασης, ελέγχονταν από λίγους και ήταν σχεδιασμένες για τις μάζες. Αυτή η μονόπλευρη συνομιλία, δημιούργησε τον πολιτισμό μας, έναν πολιτισμό βασισμένο στην ασχετοσύνη, στην έλλειψη συνάφειας και την αδυναμία για δράση.

"Διαμορφώνουμε τα εργαλεία μας, άρα και τα εργαλεία μας, διαμορφώνουν εμάς" (Marshall McLuhan).

Ο Wesch, κι εγώ μαζί του, πιστεύω πως στο διαδίκτυο τα πράγματα δεν είναι όσο άσχημα τα παρουσιάζεις. Κι αυτό επειδή αυτή η πληθώρα πληροφοριών, απαιτεί από το δέκτη να ασκήσει την κριτική του ικανότητα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Ο μέχρι σήμερα αμέτοχος θεατής μπορεί πλέον να πάρει θέση και πολύ περισσότερο, μπορεί να επηρεάσει τα δρώμενα με τις απόψεις του.
Διότι αν στο διαδίκτυο έχει φωνή ο παράφρονας όπως λες, έχεις φωνή κι εσύ κι εγώ και όλοι (....οι παράφρονες :P) όσοι θέλουν και τολμούν.

Όπως είπες κι εσύ, απέναντι σε κάθε είδους προπαγάνδα, από όπου κι αν προέρχεται, είναι ευκολότερο αυτή τη στιγμή να αντισταθούμε ξυπνώντας και συμμετέχοντας με την ταπεινή αλλά όχι ασήμαντη άποψή μας.


Ο Άλντους Χάξλεϋ στον Θαυμαστό καινούργιο κόσμο, έγραφε: "Μια αλήθεια είναι η επανάληψη ενός μηνύματος χίλιες φορές". Σάμπως φίλε Buggs, αυτή η κοινωνική ηθική και η μέση άποψη που καλά κρατεί γύρω μας, δεν είναι ένα είδος προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου; :hmm:


Υ.γ. Το θέμα σου, σχετίζεται και με ένα άλλο θέμα που έχουμε εδώ στο στέκι:
Έκφραση στο Διαδίκτυο: Ελευθερία ή/και Ελευθεριότητα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια λέει ο Wesch, οι "συνομιλίες" μας γίνονταν μέσω της τηλεόρασης, ελέγχονταν από λίγους και ήταν σχεδιασμένες για τις μάζες. Αυτή η μονόπλευρη συνομιλία, δημιούργησε τον πολιτισμό μας, έναν πολιτισμό βασισμένο στην ασχετοσύνη, στην έλλειψη συνάφειας και την αδυναμία για δράση.


Ο πολιτισμός διαμορφώθηκε πολύ πρίν από τα ΜΜΕ, είχε σκοπό την ασχετοσύνη, την έλλειψη συνάφείας και την αδυναμία για δράση, και μ΄αυτό το σκοπό δημιούργησε όλα τα ΜΜΕ που ξέρουμε.

Ο Wesch, κι εγώ μαζί του, πιστεύω πως στο διαδίκτυο τα πράγματα δεν είναι όσο άσχημα τα παρουσιάζεις.

Δεν παρουσίασα ότι τα πράγματα είναι άσχημα ούτε άλλωστε το πιστεύω. Το Ιντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο γνώσης αρκεί να ξέρεις να το χρησιμοποιείς. Παρουσίασα τον μεγαλύτερο κίνδυνο του διαδικτύου.

Κι αυτό επειδή αυτή η πληθώρα πληροφοριών, απαιτεί από το δέκτη να ασκήσει την κριτική του ικανότητα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά καλά του διαδικτύου. Η πρόσβαση στην άποψη πολλών ανθρώπων. Όμως με το Cloning το διαδίκτυο γίνεται σαν ένα τεράστιο δημοψήφισμα με πλαστά στοιχεία. Ας το έχει λοιπόν υπόψη του ο χρήστης ότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον ώστε να κόβει κάτι από τα ποσοστά απήχησης που αποδίδει στην όποια άποψη.

Ο μέχρι σήμερα αμέτοχος θεατής μπορεί πλέον να πάρει θέση και πολύ περισσότερο, μπορεί να επηρεάσει τα δρώμενα με τις απόψεις του. Διότι αν στο διαδίκτυο έχει φωνή ο παράφρονας όπως λες, έχεις φωνή κι εσύ κι εγώ και όλοι (....οι παράφρονες ;) ) όσοι θέλουν και τολμούν.


Σίγουρα όσοι συμμετέχουν μπορούν να επηρεάσουν τα δρώμενα με τις απόψεις τους. Μάλιστα οι «καλοί» ας το πουμε έτσι, θα μπορούσαν να το βάλουν πείσμα και να αρχίσουν κατά κόρον να φτιάχνουν κλώνους οπότε να ισοβαθμίσουν τους "κακους". Όσοι δεν βαριούνται. Όμως ο μη-ψυχοπαθής κάποια στιγμή θα πεί: Είναι απλά μια οθόνη γεμάτη ανοησίες. Τι το θέλω εγώ αυτό στη ζωή μου; Θες να σώσεις κάποιον; Σώσε τον εαυτό σου. Και θα κλείσει το διαδίκτυο όπως πολλοί σήμερα έχουν κλείσει την τηλεόραση. Τότε σαν αποτέλεσμα στο διαδίκτυο θα επικρατήσει η παραφροσύνη που λές.



Όπως είπες κι εσύ, απέναντι σε κάθε είδους προπαγάνδα, από όπου κι αν προέρχεται, είναι ευκολότερο αυτή τη στιγμή να αντισταθούμε ξυπνώντας και συμμετέχοντας με την ταπεινή αλλά όχι ασήμαντη άποψή μας.

Όσοι δεν βαριούνται, επαναλαμβάνω. Εγώ καλά είμαι συγγραφέας και διακηρύσσω τις απόψεις μου. Πές ότι έχω κάπόιο λόγο να το κάνω που και πάλι…. Ενας απλός νορμάλ άνθρωπος γιατί να επιμείνει; Τον βρίζουν δυο τρείς ψυχοπαθείς με δυο τρείς κλώνους ο καθένας λέγοντας απίθανες ανοησίες; Δεν πειράζει μωρέ. Στα μεσημεριανάδικα να δείς τι λένε λέει και το κλείνει.

Η επισήμανση του cloning χρησιμεύει στο να μην τρελαίνεται ο απλός χρήστης ότι αφήνοντας τάχα το διαδίκτυο στην διάθεση των παραφρόνων, ο κόσμος θα διαλυθεί. Ότι η άποψη που θα επικρατήσει γενικά στον κόσμο θα είναι αυτή που διαβάζει, των τρελαμένων που τείνουν, με τις προαναφερθείσες διαδικασίες, να επικρατούν εκεί. Έχοντας υπόψη του λοιπόν το cloning είναι πιθανότερο ο χρήστης να συνεχίσει να απολαμβάνει το διαδίκτυο, απλά αποφεύγοντας τα σκουπίδια του. Αντί να καταλήξει ότο ΟΛΟ το διαδίκτυο είναι για πέταμα. Αυτό λοιπόν είναι καλό και χρήσιμο. Με τον ίδιο τρόπο που και η τηλεόραση είναι μια συσκευή πολύ καλής διασκέδασης, αρκεί να ξέρεις τι πρόγραμμα να διαλέξεις.

Ο Άλντους Χάξλεϋ στον Θαυμαστό καινούργιο κόσμο, έγραφε: "Μια αλήθεια είναι η επανάληψη ενός μηνύματος χίλιες φορές". Σάμπως φίλε Buggs, αυτή η κοινωνική ηθική και η μέση άποψη που καλά κρατεί γύρω μας, δεν είναι ένα είδος προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου; :)

«Μια» αλήθεια γράφει ο Χάξλευ. Οι συγγραφείς συνηθίζουν να είναι ακριβολόγοι στις λέξεις. Εκφράζει λοιπόν όντως μια αλήθεια η επανάληψη ενός μυνήματος χίλιες φορές. Αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι ότι ενας άνθρωπος φρόντισε, να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ενός μυνήματος χίλιες φορές, που σημαίνει μια εγκληματική κατά των υπολοίπων κατάσταση, μπορεί να είναι ότι χίλιοι άνθρωποι στελνουν το ίδιο μήνυμα που μπορεί να είναι μια επαναστατική κατάσταση, μπορεί να είναι και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Η επισήμανση του Cloning λοιπόν σʼαυτό ακριβώς αποσκοπεί. Εχοντας το υπόψη ο χρήστης να προσεγγίζει όσο το δυνατόν καλύτερα την υπαρκτή αλήθεια πίσω από το φαινομενικό όγκο μιας αποψης ή, εν προκειμένω, ενός μηνύματος. Στο τέλος ακόμη και αυτή η δήλωση, ότι υπάρχει το Cloning, είναι ένα μήνυμα ετσι δεν είναι; Απλά εγώ βαριέμαι να φτιάξω χίλιους κλώνους και να μπώ σε δέκα φόρουμς, προκειμένου να το διαδώσω. Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν; Ότι το Cloning δεν υπάρχει; ;):)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Θέλω να πιστεύω ότι όσους λογαριασμούς κι αν φτιάξει ένας γητευτής, δε μπορεί να πείσει μια ολόκληρη κοινότητα ότι η Χ κατάσταση είναι καλό πράγμα όταν η κοινωνία που ζούμε την έχει αφορίσει.
Σε ένα χώρο που υπάρχουν 100 παράδειγμα ενεργοί χρήστες, έστω ότι οι 10 είναι λογαριασμοί cloning... υπάρχουν άλλοι 90 άνθρωποι που έχουν επίσης φωνή.
Απ τους 90 έστω ότι οι 45 είναι αδιάφοροι (νομίζω σεβαστό ποσοστό το 50%), μας μένουν 45 άνθρωποι να αντικρούσουν με επιχειρήματα ΕΝΑΝ με δέκα φωνές.
Όσες φωνές κι αν αποκτήσεις, το μυαλό σου είναι ένα και λειτουργεί προς μια και μόνη κατεύθυνση. Δεν πιστεύω ότι έχει τη δύναμη να επηρεάσει 45.

Φτάνουμε λοιπόν και λέμε ότι ένας λιλιπούτειος θεατής των 45+1 θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα παρακολουθώντας την όποια συζήτηση.
Βάση της πολυετούς εμπειρίας μου στο χώρο αυτό, θα σου πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ένας να κερδίσει τη μάζα. Ειδικά όταν αυτός ο ένας, υποστηρίζει αντικοινωνική συμπεριφορά ή και ποινική.
Ο τρόπος με τον οποίο τέτοιου είδους άτομα απομονώνονται σε χρόνο μηδέν από τις δικτυακές κοινότητες είναι ίσως καλή περίπτωση για περαιτέρω έρευνα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Οπότε όλα ωραία ΚουΕ μου :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Ο πολιτισμός ... είχε σκοπό την ασχετοσύνη, την έλλειψη συνάφείας και την αδυναμία για δράση, και μ΄αυτό το σκοπό δημιούργησε όλα τα ΜΜΕ που ξέρουμε...

Νομίζω, φίλε Μπανγκς, πως "υπερβάλλεις" για τον πολιτισμό. Αντίθετα, θεωρώ, ότι πολιτισμός είναι η κοινωνική εκείνη ρύθμιση και τάξη που προάγει την πνευματική και υλική καλλιέργεια, με την πρόνοια γαι το μέλλον, την πολιτική οργάνωση και συγκρότηση ενός σχετικά εύπλαστου( "δημοκρατικού") πλαισίου των διανθρώπινων σχέσεων και σχετικών ηθικών κανόνων και τέλος, την επιδίωξη της γνώσης και της ανάπτυξης των τεχνών. Η εκάστοτε εποχιακή τεχνολογία θα ενέχει πάντα τους κινδύνους των πειρασμών, ως προαγωγός του πολιτισμού και όχι, ως ...ορισμός του!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Σε ένα χώρο που υπάρχουν 100 παράδειγμα ενεργοί χρήστες, έστω ότι οι 10 είναι λογαριασμοί cloning... υπάρχουν άλλοι 90 άνθρωποι που έχουν επίσης φωνή.

Θα τολμήσω μια διαφορετική προσέγγιση χάριν της συζήτησης.
Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο ένας μπορεί να φτιάξει ικανό αριθμό λογαριασμών (...και ξέρουμε τουλάχιστον έναν που θα μπορούσε :hehe:) ώστε η άποψή του να κυριαρχεί στη συζήτηση και να δημιουργεί μια ψεύτικη πλειοψηφία. Θα ήταν ικανός τότε, να επηρεάσει την άποψη του μέσου και ανυποψίαστου αναγνώστη, ειδικά εάν αυτός ήταν παιδί; :hmm:

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου προς πάσα κατεύθυνση. :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Νομίζω, φίλε Μπανγκς, πως "υπερβάλλεις" για τον πολιτισμό. Αντίθετα, θεωρώ, ότι πολιτισμός είναι η κοινωνική εκείνη ρύθμιση και τάξη που προάγει την πνευματική και υλική καλλιέργεια, με την πρόνοια γαι το μέλλον, την πολιτική οργάνωση και συγκρότηση ενός σχετικά εύπλαστου( "δημοκρατικού") πλαισίου των διανθρώπινων σχέσεων και σχετικών ηθικών κανόνων και τέλος, την επιδίωξη της γνώσης και της ανάπτυξης των τεχνών. Η εκάστοτε εποχιακή τεχνολογία θα ενέχει πάντα τους κινδύνους των πειρασμών, ως προαγωγός του πολιτισμού και όχι, ως ...ορισμός του!

Το "είναι" σαν λέξη εκφράζει δυο πιθανές κατευθύνσεις. Εναν ορισμό όπου το "είναι" σημαίνει "πρέπει να είναι", και την πραγματικότητα, αυτό δηλαδή που συμβαίνει, αρα αυτό που "είναι". Τον πολιτισμό τον δημιουργούν οι ανθρώπινες κοινωνίες, χρησιμοποιώντας τα διάφορα μέσα που παρέχει η ανθρώπινη σκέψη. Ποιά μέσα θα χρησιμοποιηθούν, και με ποιό τρόπο, είναι αυτό που καταλήγει τελικά ο όποιος πολιτισμός να "είναι", πέραν του πώς "θα έπρεπε" να χρησιμοποιηθούν ώστε να καταλήξει και ο πολιτισμός να είναι αυτό που "πρέπει να είναι" κατα τη γνώμη σου ή τη δική μου....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Το "είναι" σαν λέξη εκφράζει δυο πιθανές κατευθύνσεις. Εναν ορισμό όπου το "είναι" σημαίνει "πρέπει να είναι", και την πραγματικότητα, αυτό δηλαδή που συμβαίνει, αρα αυτό που "είναι". Τον πολιτισμό τον δημιουργούν οι ανθρώπινες κοινωνίες, χρησιμοποιώντας τα διάφορα μέσα που παρέχει η ανθρώπινη σκέψη. Ποιά μέσα θα χρησιμοποιηθούν, και με ποιό τρόπο, είναι αυτό που καταλήγει τελικά ο όποιος πολιτισμός να "είναι", πέραν του πώς "θα έπρεπε" να χρησιμοποιηθούν ώστε να καταλήξει και ο πολιτισμός να είναι αυτό που "πρέπει να είναι" κατα τη γνώμη σου ή τη δική μου....

Η μόνη όψη της πραγματικότητας που δεν είναι πολιτισμός, αποτελεί υπόλειμμα της "βαρβαρότητας" και υπ' αυτή την έννοια, ο πολιτισμός (και εννοιολογικά) αποτελεί μία δυναμική της ανθρώπινης πολυπραγμωσύνης προς την πλήρη εξάλειψη της μητέρας της, της βαρβαρότητας( ή αγριότητας, αν θέλεις). Και ως ανθρώπινη δυναμική φυσικά, ενέχει πάντα τον κίνδυνο της παλινδρόμησης: από την ακμή στην παρακμή και τανάπαλιν!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Η μόνη όψη της πραγματικότητας που δεν είναι πολιτισμός, αποτελεί υπόλειμμα της "βαρβαρότητας" και υπ' αυτή την έννοια, ο πολιτισμός (και εννοιολογικά) αποτελεί μία δυναμική της ανθρώπινης πολυπραγμωσύνης προς την πλήρη εξάλειψη της μητέρας της, της βαρβαρότητας( ή αγριότητας, αν θέλεις). Και ως ανθρώπινη δυναμική φυσικά, ενέχει πάντα τον κίνδυνο της παλινδρόμησης: από την ακμή στην παρακμή και τανάπαλιν!

Νωεύς, φίλε μου. Δεν υπάρχει παλινδρόμηση. Υπάρχει μια μάχη. Ο πολιτισμός, όσος έχει προκύψει, είναι το αποτέλεσμα της επιβίωσης όσων μπορούν να γίνουν (όσων εφηύραν ας πούμε ο Αινσταιν, ο Γαλιλαίος και ο Νεύτωνας) και όσων τελικά γίνονται (επιβιώνουν δηλαδή απο τις διάφορες πολιτικές εφευρέσεις, του Μακιαβέλι, του Χίτλερ, του Κίσσιγκερ, και προπαντός του Γκαίμπελς).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Οπότε όλα ωραία ΚουΕ μου :)
Εξαρτάται το πως το εννοείς
Έχω μια μικρή ταπεινή υποψία όμως ότι το εννοείς κομματάκι ειρωνικούλικα ε ε ε ε ;;;; :D
Δε με ενοχλεί...
Το ωραίο είναι υποκειμενικό κι όχι αντικειμενικό.
Καθώς και πλείστος αριθμός ερευνών που δαιμονοποιούν την πληροφόρηση μέσω ιντερνετ. Μη γυρίσουμε όμως πάλι στις ίδιες και απαράλαχτες κουβέντες του παρελθόντος. Έχει συζητηθεί πολλάκις εδώ μέσα.
Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι όταν οι διαχειριστές ΘΕΛΟΥΝ να έχουν έλεγχο του αν κάποιος έχει πολλαπλούς λογαριασμούς και να τον απομονώσουν, μπορούν να το κάνουν ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ εύκολα.
Κάθε σελίδα λοιπόν που σέβεται τον εαυτό της, το κάνει αυτό. Αρα αρχής εξ αρχής το βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει έλεγχος στους πολλαπλούς λογαριασμούς είναι ανυπόστατος.

Θα τολμήσω μια διαφορετική προσέγγιση χάριν της συζήτησης.
Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο ένας μπορεί να φτιάξει ικανό αριθμό λογαριασμών (...και ξέρουμε τουλάχιστον έναν που θα μπορούσε :hehe:) ώστε η άποψή του να κυριαρχεί στη συζήτηση και να δημιουργεί μια ψεύτικη πλειοψηφία. Θα ήταν ικανός τότε, να επηρεάσει την άποψη του μέσου και ανυποψίαστου αναγνώστη, ειδικά εάν αυτός ήταν παιδί; :hmm:

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου προς πάσα κατεύθυνση. :hmm:

Ναι αλλά ξέρουμε επίσης ότι αυτό....
Αρχική Δημοσίευση από Buggs:
Αυτό συμβαίνει συχνότατα στο διαδίκτυο δυστυχώς γιατί , ειδικά τα μεγάλα φόρουμς, είναι αδύνατον να ελέγξουν τους διπλούς τριπλούς και, πολλές φορές πολλαπλούς λογαριασμούς.
.... δεν ισχύει :hehe:
Συνεχίζω να είμαι η γνωστή αισιόδοξη φάτσα που ξέρατε και να μην διατηρώ τόσο επιφυλάξεις ως προς το αν το παιδί μπορεί να επηρεαστεί τόσο "εύκολα" από έναν πολλαπλό λογαριασμό
Πρωτίστως γιατί τα παιδιά δεν είναι κουτά, και γνωρίζουν ίσως πολλά περισσότερα απ όσα θέλουν να ξέρουμε ότι ξέρουν
Δευτερευόντως, γιατί πιστεύω ότι τα φόρουμ και οι κοινότητες ως επί το πλείστον, δεν είναι ξέφραγα αμπέλια.
Ένα παιδί κινδυνεύει να παρασυρθεί μόνο σε πράγματα τα οποία στην πραγματικότητα θέλει να δοκιμάσει αλλά ψάχνει να βρει "ελαφρυντικά και δικαιολογίες" ότι αυτό που τελικά θα κάνει δεν είναι και τόσο κακό.
Ενδόμυχα θέλουν να δοκιμάσουν το παράνομο και αυτό είναι υγιές φυσικά για ένα παιδί.
Από κει και πέρα όμως, δεν είναι και χαζά....
Βλέπουν 10 ανθρώπους (τον έναν που λέγαμε) να έχει μια Χ άποψη και από κάτω άλλους 45 να λένε Ψ. Οι 45 συμφωνούν με τη μαμά του και οι 10 με τον απαγορευμένο καρπό.
Το αν τελικά θα ενδώσει ή όχι, πιστεύω, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του παιδιού κι όχι της ικανότητας του γητευτή.

Βέβαια όλα αυτά είναι λίγο σκόρπιες σκέψεις. Είναι πιθανό στη συνέχεια της συζήτησης να πεισθώ για το αντίθετο και να υποστηρίζω άλλα για άλλα :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι όταν οι διαχειριστές ΘΕΛΟΥΝ να έχουν έλεγχο του αν κάποιος έχει πολλαπλούς λογαριασμούς και να τον απομονώσουν, μπορούν να το κάνουν ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ εύκολα.

Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο αφού κάθε χρήστης "μπαίνει" συνήθως στο διαδίκτυο απο την ιδια ΙΡ. Όμως πόσοι διαχειριστές θέλουν κάτι τέτοιο; Μπορώ να σου πώ αρκετούς λόγους για τους οποίους πολλοί δεν το θέλουν
1. πληθώρα χρηστών που οδηγεί σε αυξημένα έσοδα διαφήμισης
2. Πολιτικοί λόγοι, πέρασμα δηλαδή συγκεκριμένης πολιτικής άποψης
3. Με τον ίδιο τρόπό, οικονομικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί λόγοι
4. Μάρκετιγκ. Απευθείας διαφήμιση τάσεων
5. Επιβολή - πλασσάρισμα - πώληση συγκεκριμένων προιόντων ή τρόπου ζωής

και άλλοι

όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Neraida

Επιφανές μέλος

Η Bitch... αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 13,073 μηνύματα.
Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο αφού κάθε χρήστης "μπαίνει" συνήθως στο διαδίκτυο απο την ιδια ΙΡ. Όμως πόσοι διαχειριστές θέλουν κάτι τέτοιο; Μπορώ να σου πώ αρκετούς λόγους για τους οποίους πολλοί δεν το θέλουν
1. πληθώρα χρηστών που οδηγεί σε αυξημένα έσοδα διαφήμισης
2. Πολιτικοί λόγοι, πέρασμα δηλαδή συγκεκριμένης πολιτικής άποψης
3. Με τον ίδιο τρόπό, οικονομικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί λόγοι
4. Μάρκετιγκ. Απευθείας διαφήμιση τάσεων
5. Επιβολή - πλασσάρισμα - πώληση συγκεκριμένων προιόντων ή τρόπου ζωής


και άλλοι

όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά

οριστε?????
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Buggs....
αυτό το απόσπασμά σου.....

Δεν είμαι σε θέση να διαγνώσω αν αυτό γίνεται στα ΜΜΕ κατά παραγγελία, αν υπάρχει δηλαδή μια σκοτεινή συνομωσία ολοκληρωτικής αποβλάκωσης του κοινού. Το παρόν τοπικ όμως δεν είναι συζήτηση για θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς αν αποδεικνύαμε συνομωσία όπως και όλους τους εμπλεκόμενους, η ισχύς των απόψεων τους θα έπαυε. Όμως αυτό είναι δύσκολο. Πιο εύκολο είναι να ευαισθητοποιηθούν οι αναγνώστες, και κυρίως οι έφηβοι, στην κατευθυνόμενη αυτή προπαγάνδα στο Ιντερνετ. Να την διακρίνουν απο τα συστατικά της, και έτσι να διακρίνουν αυτούς που πιθανόν την κάνουν ομαδόν, ανεξάρτητα για ποιό λόγο το κάνουν, και να μην τους δίνουν σημασία. Οπότε να μην έχουν τις αντίστοιχες απώλειες σε επίπεδο κρίσης αντίληψης και εν τέλει αξιών με τις οποίες απολαμβάνουν την ζωή τους.


σε σχέση με αυτή την ανάρτηση σου....
Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο αφού κάθε χρήστης "μπαίνει" συνήθως στο διαδίκτυο απο την ιδια ΙΡ. Όμως πόσοι διαχειριστές θέλουν κάτι τέτοιο; Μπορώ να σου πώ αρκετούς λόγους για τους οποίους πολλοί δεν το θέλουν
1. πληθώρα χρηστών που οδηγεί σε αυξημένα έσοδα διαφήμισης
2. Πολιτικοί λόγοι, πέρασμα δηλαδή συγκεκριμένης πολιτικής άποψης
3. Με τον ίδιο τρόπό, οικονομικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί λόγοι
4. Μάρκετιγκ. Απευθείας διαφήμιση τάσεων
5. Επιβολή - πλασσάρισμα - πώληση συγκεκριμένων προιόντων ή τρόπου ζωής

και άλλοι

όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά


είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ.

Αν είναι να μιλήσουμε για θεωρίες συνωμοσίας να αλλάξω ύφος και γραφή καθώς και επιχειρήματα.
Αν είναι όμως να μιλήσουμε για μεμονωμένες περιπτώσεις "αρρώστων" που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρεύματα μέσα σε ήδη μεγάλα φορουμ, τότε τα παραπάνω που λες είναι ανυπόστατα επιχειρήματα
Γιατί κανένας επιχειρηματίας, δεν ρισκάρει την επιχείριση του για να κρατήσει μέσα έναν παιδόφιλο με 10 λογαριασμούς
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
Μετά τη μικρή παρένθεση που απαντόύσε στο ερώτημα (και το υποτιθέμενο επιχείρημα) ότι είναι αδύνατον το Cloning γιατί οι άγιοι υπεύθυνοι των φόρουμ δεν θα είχαν κανένα λόγο να το επιτρέψουν, ας επικεντρώσουμε τώρα ακριβώς, σ'αυτούς που το κάνουν. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
Από πού άντλησες τις πληροφορίες σου για τούτο το φαινόμενο;

Για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα σκεφτεί ποτέ με αυτή τη μορφή όπου ένας πληρωμένος τύπος μπαίνει με multiple accounts για να δώσει μία γραμμή. Μου φαίνεται ότι η εφαρμογή αυτού του πράγματος απαιτει πολύ χρόνο και κόπο γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξεις αληθοφανείς και διαφορετικές μεταξύ τους ιντερνετικές περσόνες οι οποίες μάλιστα να παραμένουν και να αλληλεπιδρούν με το φόρουμ για σεβαστό χρονικό διάστημα (εκτός αν από πίσω κρύβεται ένας Φερνάντο Πεσσόα :P).

Εκεί που έχω σκεφτεί πως ίσως κάτι συμβαίνει είναι σε ορισμένα μεγάλα τεχνολογικά φόρουμ όπου θα ήταν πολύ απλό να μπει ένας μεμονωμένος χρήστης και εμμέσως να διαφημίσει ή να δυσφημίσει ένα προϊόν ή μία εταιρία (ειδικά όσον αφορά παρόχους σταθερού τηλεφώνου και ίντερνετ).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κακή Επιρροή

Επιφανές μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,438 μηνύματα.
Μετά τη μικρή παρένθεση που απαντόύσε στο ερώτημα (και το υποτιθέμενο επιχείρημα) ότι είναι αδύνατον το Cloning γιατί οι άγιοι υπεύθυνοι των φόρουμ δεν θα είχαν κανένα λόγο να το επιτρέψουν, ας επικεντρώσουμε τώρα ακριβώς, σ'αυτούς που το κάνουν. :)

:/: άλλη φορά να βάζεις ειδική σημείωση ότι όσοι διαφωνούν μαζί σου να μην μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν (και μάλιστα με μεγάλα πόστ) και χαραμίζουν τον χρόνο τους

Αποχωρώ... εύχομαι μια εποικοδομητική συζήτηση με όσους συμφωνούν με τον θεματοθέτη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,045 μηνύματα.
:/: άλλη φορά να βάζεις ειδική σημείωση ότι όσοι διαφωνούν μαζί σου να μην μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν (και μάλιστα με μεγάλα πόστ) και χαραμίζουν τον χρόνο τους Αποχωρώ... εύχομαι μια εποικοδομητική συζήτηση με όσους συμφωνούν με τον θεματοθέτη


Kουε μου γιατί θυμώνεις καλή μου; Στην αρχή λέω ότι δεν θα μιλήσουμε για θεωρίες συνομωσίας. Δηλαδή δεν θα μιλήσουμε γιατί κάποια φόρουμ το επιτρέπουν, αλλά θα επικεντρώσουμε σ'αυτούς που το κάνουν, γιατί και πώς το κάνουν. Κι έρχεσαι εσύ και μου λές αδύνατον, δεν υπάρχουν ψάρια οπότε γιατί να αναλύσουμε πώς κολυμπάνε; Δεν φτάνει που σου απαντώ λοιπόν, δεν φτάνει που μου λές ότι αντιφάσκω, διαμαρτύρεσαι κι ύστερα ότι εσύ χαράμισες το χρόνο σου;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Ναι αλλά ξέρουμε επίσης ότι αυτό.... δεν ισχύει :hehe:
Συνεχίζω να είμαι η γνωστή αισιόδοξη φάτσα που ξέρατε και να μην διατηρώ τόσο επιφυλάξεις ως προς το αν το παιδί μπορεί να επηρεαστεί τόσο "εύκολα" από έναν πολλαπλό λογαριασμό

Όταν έγραψα τα παραπάνω, δεν είχα στο μυαλό μου μόνο τα φόρα, αλλά και τα blogs, κ.α.
Δεν είναι απίθανο, να ανοίξει κάποιος ένα blog με ό,τι του κατέβει στο κεφάλι και να γεμίσει τις δημοσιεύσεις του με θετικά σχόλια (που δεν χρειάζονται καν εγγραφή και λογαριασμό) ώστε να ισχυροποιήσει την άποψή του.

Ας πούμε ο Χ ανοίγει ένα blog, στο οποίο καλεί τον κόσμο να κατέβει στο Σύνταγμα να διαδηλώσει για το Χ κακώς κείμενο κατά την άποψή του. Κάθεται και γράφει από κάτω καμιά 100στη μηνύματα που λένε πως είναι "μαζί του" και θα πάνε στη διαδήλωση. Πόσο θα επηρεαστεί ο τυχαίος αναγνώστης; :hmm:

Ακόμη και το πιο επιμελές φόρουμ, μπορεί να ξεγελαστεί από κάποιον που γνωρίζει πέντε πράγματα. Το θέμα είναι αν ένας άνθρωπος μπορεί επιτυχημένα να παραστήσει Χ περσόνες, όπως είπε και η Obscura. Προσωπικά το θεωρώ πολύ-πολύ δύσκολο.

Βλέπουν 10 ανθρώπους (τον έναν που λέγαμε) να έχει μια Χ άποψη και από κάτω άλλους 45 να λένε Ψ. Οι 45 συμφωνούν με τη μαμά του και οι 10 με τον απαγορευμένο καρπό.
Μίλησα παραπάνω για μια πλασματική πλειοψηφία όπου οι 45 (που κατευθύνονται από τον έναν) έχουν τον απαγορευμένο καρπό και οι 10 έχουν την άποψη της μαμάς του... Έστω ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί, τότε τι γίνεται;
Πόσο επηρεάζει (όλους μας, όχι μόνο τους νεότερους σε ηλικία) η πλειοψηφική άποψη και μέχρι πού θα έφτανε κάποιος για να την εξασφαλίσει. Αυτό νομίζω είναι το ερώτημα.

Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα ποστ, ίσως επανέλθω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top