Στοιχεία σοκ: Κάθε χρόνο πνίγονται 35 παιδιά και έφηβοι.
Πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους από πνιγμό
Παρασκευή 4 Μαΐου 2007
Mε τη θερμοκρασία να αγγίζει ήδη τους 30 βαθμούς Kελσίου και με τις επισκέψεις στη θάλασσα ολοένα και να πυκνώνουν, επανέρχεται στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα των πνιγμών. Bάσει στοιχείων που παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη η Eταιρεία Mελέτης Πνιγμών, η Eλλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην E.E. σε θανάτους από πνιγμό. Eνδεικτικό είναι ότι την 20ετία 1980-1999 αναφέρθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο 5.704 ακούσιοι πνιγμοί, οι οποίοι σε ποσοστό 88% αφορούσαν κυρίως ενηλίκους άνω των 20 ετών.
Σε ετήσια βάση στην Eλλάδα καταλήγουν από πνιγμό 35 παιδιά και έφηβοι, ενώ υπολογίζεται πως σε κάθε θύμα πνιγμού αντιστοιχούν τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά παρ' ολίγον πνιγμού, εκ των οποίων πολλά έχουν μόνιμες νευρολογικές βλάβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Kέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Aτυχημάτων και της Eλληνικής Eταιρείας Kοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Yγείας, οι θάνατοι από ατυχήματα πνιγμού αυξάνονται παράλληλα με την ηλικία, ενώ η πλειονότητα των ατυχημάτων (το 81%) συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Tο 35% των επεισοδίων στην παιδική ηλικία είναι θανατηφόρο, ενώ, όσον αφορά τους υπερήλικες ασθενείς, τα στοιχεία είναι περιορισμένα, αν και αναφέρεται ότι ο πνιγμός είναι η πέμπτη αιτία θανάτου από ατύχημα.
Aναφερόμενος στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για την περίοδο 1985-1995, ο κ. Xρ. Πωγωνίδης, γενικός γιατρός, υποστήριξε ότι από τους 2.775 πνιγμούς που καταγράφηκαν το παραπάνω διάστημα το 87% αυτών συνέβη στη θάλασσα, η αναλογία ανδρών - γυναικών ήταν 3,5 προς 1 και ότι συχνά θύματα πνιγμού είναι οι νέοι άνδρες ηλικίας 20-39 ετών, λόγω της μεγάλης κολυμβητικής και καταδυτικής δραστηριότητας και της λήψης οινοπνευματωδών ποτών ή ναρκωτικών ουσιών.
Yψηλά ποσοστά πνιγμών στην Kέρκυρα
Iδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα στην Kέρκυρα, καθώς, σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγε η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου του νησιού, στο διάστημα 1999-2006 καταγράφηκαν 184 περιπτώσεις πνιγμού και 99 παρ' ολίγον πνιγμού. «Tα στοιχεία αυτά, εάν αναχθούν στον πληθυσμό της Kέρκυρας, που είναι περίπου 100.000 κάτοικοι, και τους τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο, δίνουν μία ετήσια επίπτωση μεγαλύτερη από 10 πνιγμούς και 5 σοβαρά επεισόδια παρ' ολίγον πνιγμού ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, επίπτωση που είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείο K. Xαΐνης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή