Μην δείτε την ταινία χωρίς πρώτα δείτε τον Παλαιστής (The Wrestler) ή έστω η επόμενη ταινία μετά τον Black Swan να είναι ο παλαιστής. Τα δυο σενάρια συνδέονται απόλυτα φιλοσοφικά. Προσωπικά θα προτιμούσα τα δυο αυτά σενάρια να έχουν γυριστεί στην ίδια ταινία, εξάλλου ο Aronofsky με το
The Fountain έχει αποδείξει ότι σε μια ταινία μπορεί να έχει 3 διαφορετικές ιστορίες. Μάλιστα η αντίφαση των τριών κόσμων (βία, αγνότητα-ευνουχισμός και σκότος) θα προκαλούσαν μια εκπληκτική αντίφαση και ο θεατής θα αντιλαμβάνονταν πολύ καλύτερη τις ομοιότητες αυτών διαμετρικά αντίθετων κόσμων. Θέλω να πιστεύω ότι πρόβλημα δεν ήταν η διάρκεια (για μια τόσο "δυνατή" ταινία, ακόμη και μια διάρκεια 4ωρών μπορεί να ευχάριστη), αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι σε δυο από τους τρεις κόσμους, πρωταγωνιστεί ο ίδιος χαρακτήρας.
Οι δύο τελευταίες ταινίες (The Whresler & Black Swan) του
Darren Aronofsky αποτελούν μια ωμή σπουδή στις τραγικές θυσίες που απαιτεί ο στόχος της τελειότητας σε περιβάλλοντα φιλόδοξα και ανταγωνιστικά. Και τα δυο πορτραίτα, ναι μεν εντελώς αντιφατικά (περιθώριο και ελιτισμός), επικεντρώνονται στο ίδιο σημείο: Στις εξαντλητικές θυσίες που απαιτεί η επαγγελματική τελειότητα και πως αυτή εξάντληση θα οδηγήσει σε μια αμείλικτη ψυχολογία κατάλληλη να μετατρέψει την παράνοια σε απόλυτη καταστροφή.
Η Νίνα είναι μια μπαλαρίνα κλασσικής ομορφιάς, όντας αψεγάδιαστη, γίνεται ψυχρή και απόμακρη ως μια σπασμωδική κίνηση υποσυνείδητου, για να αντιμετωπίσει τον υποχονδριακό ευνουχισμό που της προκαλεί η μητέρα της επειδή έχει συσσωρευμένα ανεκπλήρωτα όνειρα. Η Νίνα είναι το κοριτσάκι που ψάχνει την γυναίκα μέσα του έτσι ώστε ξεφύγει από το ροζ δωμάτιο της. Η ζωής της θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως ένα κράμα πειθαρχίας και κοριτσίστικης απειρίας. Πριν προλάβει να καθορίσει το εγώ της έχει ήδη φθάσει μπροστά στην ευκαιρία της ζωής της: επιλέγεται για τον, διπλό και αντιφατικό, πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια διασκευή της Λίμνης των Κύκνων.
Όπως και τα κοριτσάκια έτσι και η Νίνα δεν γνωρίζει πως να αποπλανεί και να αφήνεται, να μην ελέγχει την κάθε της κίνηση, για χάρη του πάθους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποδυθεί τον Μαύρο Κύκνο. Πως θα μπορούσε όμως άλλωστε ... γνωρίζει τόσο λίγα για την χαρά της ζωής.
Η Νίνα ζητάει ένα και μοναδικό πράγμα από την ζωή της: Να είναι τέλεια! Ο πόνος διπλός αφού εκτός ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον εαυτό της, δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε αυτόν που την επέλεξε. Ωστόσο δεν γνωρίζει ότι ο μοναδικός της εχθρός είναι ο ίδιος της ο εαυτός.
9,5/10