Ένα θέμα,πιστεύω ,είναι πως στο μυαλό των περισσοτέρων,υπάρχουν ξένοι δυο ταχυτήτων.
Από τη μια ας μη γελιόμαστε,ούτε βαριά βιομηχανία υπάρχει (ούτε κι ελαφριά δηλαδή),αν εξαιρέσεις τον ναυτικό στόλο της χώρας κι ένα δυο άλλους τομείς,το ρευστό εισέρχεται μέσω του τουρισμού.Οι "καλοί ξένοι",είναι αυτοί που έρχονται από το Βορρά και τη Δύση,αυτοί από τους οποίους τρώμε.Με εισαγωγικά και χωρίς.
Από την άλλη,από τα ανατολικά και το νότο πήραν πολύ γρήγορα χαμπάρι,ότι μπορεί το κτήριο της Ευρώπης να είναι τρεις φορές κλειδαμπαρωμένο,η εξώπορτα όμως είναι ανοιχτή και το σκυλί κοιμάται.Άλλοι έρχονται επειδή αυτά που τρώμε μύρισαν ως εκεί,άλλοι για να επιβιώσουν,δεν έχει σημασία.
Δε θα επεκταθώ στο πως και γιατί σχετίζονται αυτές οι δυο ομάδες άμεσα με τη χώρα,γιατί θα βγω εκτός.
Το δεύτερο,είναι η ουσία της έρευνας αυτής καθ'αυτής:
Μεταξύ των άλλων μου έκανε εντύπωση ότι:
- Οι Έλληνες δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90%) ότι οι ίδιοι είναι φιλόξενοι και ανεκτικοί ως προς τη διαφορετικότητα των ανθρώπων
- οι 4 στους 10 (39%) συμφωνούν ότι είναι προτιμότερο η κάθε κοινωνική, θρησκευτική, φυλετική και εθνική ομάδα να συναναστρέφεται τους ομοίους της
- οι 3 στους 4 (76%) δεν θα ήθελαν να είχαν ως γείτονες ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετική φυλή ή σε διαφορετική κοινωνική, θρησκευτική η εθνική ομάδα, μεταξύ των οποίων άτομα που πίνουν πολύ (63%), πρώην ναρκομανείς (38%), ομοφυλόφιλους (33%), άτομα που πάσχουν από AIDS (33%), Μουσουλμάνους (29%), Εβραίους (26%), μετανάστες από την Αν. Ευρώπη (25%), άτομα από άλλη φυλή (πχ, έγχρωμους) (25%) και Αμερικάνους (17%). Επίσης, κατά μέσο όρο, οι Έλληνες δεν θα ήθελαν ως γείτονες 4 από τις παραπάνω 9 ομάδες ανθρώπων.
Τι σου έκανε εντύπωση;Προσωπικά,το βρίσκω...λογικό και πετυχημένο.Κυριολεκτικά μιλώντας.Πετυχημένο μεν,αθέμιτο κατά τη γνώμη μου δε.Ένα πετυχημένο λογοπαίγνιο που αντικατοπτρίζει πάντως την εικόνα της κοινωνίας.
Ρωτάς τον Έλληνα αν είναι φιλόξενος."ΝΑΙ!",σου λέει.
Ρωτάς τον Έλληνα αν είναι ανεκτικός. "ΝΑΙ!" σου λέει και πάλι.
Τι δε ρώτησες όμως;
"Αγαπητέ Έλληνα,είσαι φιλόξενος συγκεκριμένα απέναντι στις συγκεκριμένες μειονότητες;"
Για να γίνω πιο σαφής:Η πρώτη σου κουκκίδα μπορεί να διαβαστεί με δυο τρόπους. Με,ή χωρίς κόμμα μετά τη λέξη φιλόξενοι.Αν ο δέκτης δεν ξέρει τις επόμενες ερωτήσεις εκ των προτέρων λοιπόν,ίσως να μην επικεντρώνεται στην πρώτη ως ερώτηση στις μειονότητες,αλλά να το βλέπει ως δυο αυτούσιες ερωτήσεις:Είστε φιλόξενοι;Είστε ανεκτικοί στις μειονότητες; Ο άλλος μπορεί να λέει,ας κάνουν ό,τι θέλουν,δε με ενδιαφέρει,αρκεί να μην είναι μέσα στα πόδια μου.(Και ταυτόχρονα στέλνει με την ενορία της εκκλησίας βοήθεια στους συμπατριώτες τους που μείναν πίσω στη χώρα τους.Ironic?)Εν κατακλείδι,οι ερωτήσεις της έρευνας,περισσότερο φτιαγμένες για τζερτζελέ φαντάζουν,καθώς αν το δει κανείς πιο προσεκτικά,καμιά δεν αναιρεί την άλλη.