Επίσημη Πτώχευση: Πόσο είναι πιθανή και ποιες θα είναι οι συνέπειες;

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Το εφιαλτικό σενάριο μιας στάσης πληρωμών
Του Πασχου Μανδραβελη

Ο κ. Ντομίνγο Καβάγιο ξέρει από κρίσεις. Ηταν υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής όταν γκρεμίστηκε η οικονομία της μεγάλης αυτής χώρας. Σε αντίθεση με όσα λένε διάφοροι εγχώριοι, αλλά και ξένοι «ειδήμονες», δήλωσε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή και δεν μπορεί να γίνει Αργεντινή εξαιτίας μιας καθοριστικής διαφοράς: «την ύπαρξη κεντρικής τράπεζας, της ΕΚΤ, που μπορεί να λειτουργήσει ως “τελευταίο καταφύγιο” τόσο για τη χώρα μας όσο και γενικότερα για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης... Η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και να διασφαλίσει ρευστότητα, παρέχοντας δηλαδή στην Ελλάδα τη στήριξη που δεν είχε η Αργεντινή όταν η σύνδεση του νομίσματός της με το δολάριο άρχισε να αποβαίνει εις βάρος της οικονομίας της».

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σώζεται ο Τιτανικός;», γράφει: «Λίγο μετά την κρίση του 2008, ξεκίνησε μια εκτενής φιλολογία για τις ομοιότητες Ελλάδας-Αργεντινής. Υπερπηδώντας τρεις θάλασσες, δύο ημισφαίρια και μια δεκαετία, οι περισσότεροι αναλυτές βιάζονταν να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι, αφού χρεοκόπησε η μία χώρα το 2001, θα χρεοκοπήσει και η άλλη». Ομως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά ομοιότητα με το τότε συναλλαγματικό καθεστώς της Αργεντινής, διότι, απλούστατα, εδώ -όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης- δεν έχει διατηρηθεί εθνικό νόμισμα και η αξιοπιστία του ευρώ δεν καθορίζεται από μεμονωμένες οικονομίες».

Είναι, λοιπόν, το συκοφαντημένο ευρώ και η (έστω χωλή και δύσκαμπτη) Οικονομική και Νομισματική Ενωση που δεν μας αφήνει να βρεθούμε στην κοινωνική άβυσσο που έπεσε η Αργεντινή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι αμελητέοι. Η στήριξη της Ελλάδας -προς το παρόν, τουλάχιστον- είναι μια πολιτική απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μια πιθανή κατάρρευση, μπορεί επίσης να προέλθει από εγχώριες πολιτικές αποφάσεις. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ελληνικής κατάρρευσης και γι’ αυτό το εφιαλτικό σενάριο γράφει στο βιβλίο του ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Θα προηγηθεί η χρεοκοπία του κράτους, που θα ξεκινήσει με την άρνηση ή την αδυναμία του κάποια στιγμή να εξοφλήσει έγκαιρα τα ομόλογα που έχει δανειστεί... Διαπιστώνοντας ότι η αδυναμία αποπληρωμής αφορά όλους τους δανειστές, αυτοί εν γνώσει ή εν αγνοία τους, υφίστανται ένα γερό “κούρεμα” στα ομόλογα και, σε ανταπόδοση, παύουν να δανείζουν εκ νέου τη χώρα. Στην επόμενη φάση το κράτος θα βρεθεί χωρίς χρήματα για να εκπληρώσει τις λειτουργικές του υποχρεώσεις και θα επιβάλει αναστολή μισθών και συντάξεων. Αργότερα θα αναγκαστεί να διακόψει ζωτικές λειτουργίες πολλών τομέων, γιατί θα σταματήσει η τροφοδοσία με αγαθά που αγοράζονται με αντικαταβολή ή εισάγονται».

Τότε «κάποιοι θα προτείνουν έξοδο από το ευρώ και θα βρουν απελπισμένους και απλήρωτους να το δεχθούν εκβιαστικά... Η νέα δραχμή, πιθανότατα, θα τεθεί σε καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης, αν όχι για πάντα, σίγουρα για μεγάλο διάστημα, μέχρι να πειστούν οι αγορές ότι η συναλλαγματική ισοτιμία που τελικώς θα επικρατήσει, είναι βιώσιμη... Η νέα δραχμή θα είναι πολύ πιο φτηνή και ίσως μάλιστα να ξεπεράσει τις 500 δραχμές το ένα ευρώ.

Ούτε εκεί όμως είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει η ισοτιμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν εισήχθη η νέα δραχμή το 1945, με σταθερή ισοτιμία στη χρυσή λίρα, αμέσως αποθησαυρίστηκαν όλες οι λίρες, γιατί κανένας δεν πίστευε ότι η ισοτιμία θα άντεχε σε εκείνο το επίπεδο. Σύντομα οι αρχές αναγκάστηκαν να καταργήσουν τη νέα δραχμή και να εισαγάγουν ξανά ένα άλλο νόμισμα, τη νεότερη δραχμή, σε ακόμη πιο υποτιμημένη ισοτιμία, δέκα φορές χαμηλότερη. Με τις διαδοχικές υποτιμήσεις θα προκληθεί άγριο κύμα πληθωρισμού που θα φτάσει το 30%-40%, θυμίζοντας κι από αυτή την άποψη τα χρόνια μετά την Κατοχή...».

«Τρίτον, θα υπάρξει ισχυρός κλονισμός στο σύστημα του ευρώ, γιατί αμέσως μετά θα ξεκινήσει το παιχνίδι εξόδου για Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Ο, τι παραμείνει από το ευρώ θα υποτιμηθεί... Ισως υποθέσει κανείς ότι αυτό δεν μάς ενδιαφέρει πια, αφού εμείς θα έχουμε φύγει· αλλά σφάλλει. Η υποτίμηση και αποσταθεροποίηση του ευρώ θα εξαφανίσει τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να έχουν οι ελληνικές εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες, γιατί θα είναι και αυτές υποτιμημένες...».

«Τέταρτον, οι τράπεζες θα υποστούν μεγάλο στραπάτσο από το “κούρεμα” των ομολόγων, την εκδίωξη από την ΕΚΤ που δεν θα τους δίνει πλέον ρευστότητα και την απόσυρση των καταθέσεων, που οι πελάτες θα τις ζητούν σε ευρώ...». Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να πάρει μέτρα, κάτι που «θα ισοδυναμεί με δήμευση των καταθέσεων και ο κόσμος θα εξεγερθεί, όπως στην Αργεντινή το 2002, και προπολεμικά στην Ελλάδα, όταν έκοψαν το χαρτονόμισμα στα δύο».

«Πέμπτον, στα ασφαλιστικά ταμεία θα επικρατήσει σεληνιακό τοπίο. Με ένα “κούρεμα” 40%, τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν τώρα ομόλογα 25 δισ. ευρώ θα χάσουν αμέσως 10 δισ. Επειτα όλοι θα φωνάζουν να τα καλύψει το κράτος, και το χρέος, εκεί που θα εξαφανιζόταν θα μεγαλώσει ξανά. Οι συντάξεις, φυσικά, θα υποστούν ανήκεστο βλάβη, γιατί θα είναι αδύνατο να ενισχυθούν νωρίτερα από μια δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αργά για τους απόμαχους που πήραν σύνταξη χωρίς κόλπα και πλαστά χρόνια».
«Εκτον, όλοι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, σε πρώτη φάση θα χάσουν περίπου 40% σε αγοραστική αξία. Επειτα θα χάσουν ακόμη περισσότερα, από τη συνέχιση του πληθωρισμού...».

«Εβδομον, οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν πιέζοντας τις αμοιβές τους και εξάγοντας πιο εύκολα τα προϊόντα τους. Θα φοβούνται, όμως, νέα υποτίμηση και θα κρατούν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, όπως έκαναν παλιά χωρίς να τα επενδύουν εδώ...». Ομως «οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εισαγόμενες ύλες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές κι έτσι θα ξεκινήσει το τσουνάμι του πληθωρισμού. Οι εισαγωγές θα γίνουν απλησίαστες. Οι πλούσιοι, φυσικά, δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά οι φτωχές οικογένειες θα πληρώνουν τα κινέζικα ως είδος πολυτελείας. Το πετρέλαιο θέρμανσης για ένα διαμέρισμα θα θέλει ένα μισθό για να το αγοράσεις».

«Ογδοον, το χρέος όχι μόνο δεν θα εκλείψει, αλλά και θα πολλαπλασιαστεί. Επειδή είναι υπογεγραμμένο σε ευρώ, θα γίνει αυτομάτως “εξωτερικό χρέος” και εκφρασμένο σε νέες δραχμές, θα μεγαλώσει κατά ποσοστό γύρω στο 50%-60% σε μία μέρα».

Τα σενάρια «κουρέματος» του χρέους και εξόδου από το ευρώ σημαίνει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου. Οχι, όμως, προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων -όπως προπαγανδίζουν διάφοροι της παλαβής αριστεράς- αλλά σε βάρος τους. Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι ραντιέρηδες και καπάτσοι που έχουν αποθησαυρίσει σε ξένα νομίσματα και πολύτιμα μέταλλα. Η επίπονη παραγωγική παναδιάρθρωση της χώρας είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε. Είτε με τον δύσκολο τρόπο της περικοπής των δημόσιων δαπανών, είτε διά της καταστροφικής χρεοκοπίας.

Οι σημερινές συνέπειες της χρεοκοπίας του 1932
Πολλοί προπαγανδίζουν ότι ένα «κούρεμα» ομολόγων ή μια στάση πληρωμών είναι ένας απλός και κερδοφόρος για τη χώρα περίπατος και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για να ξεκινήσουμε μια μακρά πορεία προς την ευημερία. Η διεθνής, αλλά και η ελληνική εμπειρία, όμως, λέει τα αντίθετα.
Οπως γράφει ο καθηγητής Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, η περιπέτεια θα είναι μακρά. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα ακόμη και σήμερα πληρώνει για τη στάση πληρωμών που έκανε το 1932.
«Κανένας δανειστής δεν θα μας ξεχάσει. Οι πιστωτές θα αρχίσουν αμέσως να προσφεύγουν εναντίον της χώρας στα διεθνή δικαστήρια, απαιτώντας πλήρη αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο και κατάσχεση όλων των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων, όπως εξακολουθούν να κάνουν για την Αργεντινή, τη Ρωσία, την Αϊτή και άλλες χώρες που έφτασαν κάποτε στη χρεοκοπία. Τις προσφυγές αναλαμβάνουν εξειδικευμένα νομικά γραφεία, με ποσοστά επί των αποζημιώσεων. Στην Αργεντινή είναι γνωστά ως “κουνούπια” (los mosquitos), για προφανείς λόγους. Οι κήρυκες της ταυτόχρονης εξόδου και άρνησης πληρωμής του χρέους ξεχνούν πολύ βολικά τι είχε συμβεί τον Μάρτιο του 1932, όταν η αποχώρηση της Ελλάδας από το Σύστημα του Χρυσού Κανόνα προκάλεσε εκτεταμένη φτώχεια και κοινωνική αναταραχή...».
Εκτός αυτών, όμως, «οι πιστωτές, που προερχόταν κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, επέβαλαν σκληρότατους όρους για τη μετέπειτα λήψη νέων δανείων που χρειαζόταν η χώρα. Ακόμη και σήμερα, ογδόντα σχεδόν χρόνια μετά τη στάση πληρωμών του 1932, οι επενδυτές από τη Βρετανία απολαμβάνουν ειδικό προνομιακό καθεστώς, όταν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Ντε φάκτο, το αφορολόγητο καθεστώς είναι μια διαχρονική επιβάρυνση (στο ελληνικό κράτος), που οφείλεται στη στάση πληρωμών της δεκαετίας του 1930».
«Αν δεν μπορέσουμε ή δεν αντέξουμε να συμπορευθούμε με τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα», επισήμανε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «νομοτελειακά θα εξωθηθούμε εκτός ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι, από τη μία ημέρα στην άλλη, η χώρα μας θα ξανακυλήσει στη δεκαετία του 1950, η ανέχεια θα γίνει καθεστώς, ο λαός μας θα καταδικαστεί στο περιθώριο των φτωχών κρατών. Θα εκμηδενιστούν όλα τα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών και οι προοπτικές των επόμενων γενεών. Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που πρέπει να αποτρέψουμε».
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.

Μια γνωριμία με τον κύριο Πάσχο Μανδραβέλη.

Το άρθρο δεν είναι για πέταμα. Αυτά που λέει μάλλον θα συμβούν αν η στάση πληρωμών γίνει από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. :\
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Μια γνωριμία με τον κύριο Πάσχο Μανδραβέλη.

Το άρθρο δεν είναι για πέταμα. Αυτά που λέει μάλλον θα συμβούν αν η στάση πληρωμών γίνει από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. :\

Ξέρεις λίγο με ενδιαφέρει ποιανού τα συμφέρονται εξυπηρετεί. Ισχύει οτί θα συμβούν αυτά που είπε αν χρεοκωπήσει η Ελλάδα? Αυτό θέλω να μάθω γιατί πραγματικά δεν έχω ιδέα. Και όποιον έχω ρωτήσει τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκωπίας, κανείς δεν έχει απαντήσει. Αν δεν ισχύουν λοιπόν αυτά που υποστήριξε (που μακάρι να μην ισχύουν γιατί με έπιασε η καρδιά μου όταν τα διάβασα) ας μας πει κάποιος (που δεν υπηρετεί κανένα συμφέρον όπως λες) τι θα γίνει όταν η ελλάδα χρεοκωπήσει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Ξέρεις λίγο με ενδιαφέρει ποιανού τα συμφέρονται εξυπηρετεί. Ισχύει οτί θα συμβούν αυτά που είπε αν χρεοκωπήσει η Ελλάδα? Αυτό θέλω να μάθω γιατί πραγματικά δεν έχω ιδέα. Και όποιον έχω ρωτήσει τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκωπίας, κανείς δεν έχει απαντήσει. Αν δεν ισχύουν λοιπόν αυτά που υποστήριξε (που μακάρι να μην ισχύουν γιατί με έπιασε η καρδιά μου όταν τα διάβασα) ας μας πει κάποιος (που δεν υπηρετεί κανένα συμφέρον όπως λες) τι θα γίνει όταν η ελλάδα χρεοκωπήσει.

Κοίτα όλα είναι ένας συσχετισμός ισορροπιών. Πρέπει να μάθεις να λες που και που και κανένα ΟΧΙ. Αυτά που έγραφε στο άρθρο ήταν όλα "αυτό θα φέρει αυτό, εκείνο θα φέρει το άλλο". Μα φυσικά, αν χρεοκοπήσουμε με λογική Παπακωνσταντίνου, κάπως έτσι θα γίνουν. Ποιος είπε δηλαδή ότι πρέπει με το καλημέρα να πετάξουμε το νέο νόμισμα στο χωνευτήρι των αγορών; Αυτό θα ήταν ολέθριο, πρέπει να σφίξεις τα δόντια να "κλείσεις" την οικονομία, να αναδιοργανώσεις την παραγωγική βάση και μετά να αναζητήσεις την ισοτιμία στις διεθνής αγορές, γνωρίζοντας ότι η αξία του νομίσματός σου έχει υπόσταση. Θα αντέξεις να το κάνεις;

Από μόνος σου όχι, θες βοήθειες. Εδώ θα εξαρτηθεί πόσο καλά θα παίξεις το παιχνίδι της Γεωπολιτικής και των συμφερόντων. Ελλάδα δεν είναι γίνομαι το γιουσουφάκι του Ισραήλ. Αν σε συμφέρει να ανοίξεις δεσμούς με την Κίνα, τη Ρωσία ή να επαναδιαπραγματευθείς τη σχέση σου με την Αμερική, πρέπει να το κάνεις.

Εγώ δεν θέλω να φύγουμε απ' το ευρώ, προτιμώ να μας διώξουν μόνοι τους. Για να έχουμε και ένα καλό λόγο να σφίξουμε τα δόντια και να τους μαμήσουμε. :mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Μεγάλη και δύσκολη συζήτηση ανοίξατε εδώ παιδιά. Δεν είναι εύκολη οποιαδήποτε απάντηση, καθώς όπως είπε και ο Νίκος, τη μεγαλύτερη σημασία έχει το ποιος θα διευθύνει τη χώρα τη στιγμή της Πτώχευσης και με ποιον προσανατολισμό αυτή θα γίνει. Έτσι, είναι διαφορετικό πράγμα η άρνηση του χρέους, με κυβερνήτη κάποιον Ραφαέλ Κορέα και άλλο η στάση πληρωμών, με κυβερνήτη έναν δοσίλογο, τσιράκι των δανειστών. Η οικονομία δεν έχει μονόδρομους, όλα έχουν να κάνουν με την πολιτική βούληση και τους χειρισμούς, όπως σε μια παρτίδα σκάκι.

Το πρώτο που έχω να παρατηρήσω, είναι ότι πράγματι ο Μανδραβέλης είναι δοτό παπαγαλάκι μεγάλης εμβέλειας, σε σημείο που θα δείτε εδώ μέσα αλλά κι αλλού στο διαδίκτυο, να δίνει το όνομά του σε ολόκληρο το γένος των πουλημένων κονδυλοφόρων, ως "Μανδραβέληδες". Έτσι, όσα γράφει θα πρέπει εκ των προτέρων να θεωρούνται ως υποβολιμαία, δηλαδή ότι πρόκειται για διατεταγμένη δημοσίευση η οποία κατά κάποιον τρόπο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του. Προσέξτε λοιπόν, γιατί αυτή τη στιγμή το σχέδιο είναι να απομυζήσουν πρώτα ό,τι πολύτιμο έχει η χώρα και μετά να την πετάξουν στον Καιάδα της επίσημης πτώχευσης. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι πιθανώς κάτι τέτοιο να μην είναι πλέον εφικτό και η Ελλάδα να πέσει σε επίσημη πτώχευση, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος για τη διάσωση των υπόλοιπων, μιας και οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες μάλλον δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια...

Το δεύτερο είναι πως σύμφωνα με το κείμενο του Μανδραβέλη, επιβεβαιώνονται δύο πράγματα από αυτά που εδώ και μήνες επαναλαμβάνω: Πρώτον ότι πράγματι πληρώνουμε ακόμη προπολεμικά χρέη, ενώ μέχρι τώρα οι Μανδραβέληδες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι όλο το χρέος προέρχεται από πρωτογενή ελλείμματα και πως εμείς τα φάγαμε, άρα πρέπει να τα πληρώσουμε. Τώρα ομολογούν ότι ακόμη πληρώνουμε ενός αιώνα πανωτόκια. Δεύτερον, ότι η σύνδεση με σκληρά νομίσματα και χρυσούς κανόνες νομοτελειακά οδήγησε τη χώρα πάντοτε σε πτώχευση, ενώ με το δικό της, έστω και εξευτελισμένο στη χρήση του νόμισμα, δεν κινδυνεύσαμε ποτέ έτσι, ούτε καν μετά την κατοχή. Κατά συνέπεια, σιγά σιγά αρχίζουν τα παπαγαλάκια να ομολογούν εμμέσως ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η σύνδεσή μας με ένα σκληρό νόμισμα, και μια "χωλή και δύσκαμπτη" οικονομική ένωση. Παραδόξως, άρχισαν κι αυτό σιγά σιγά να το παραδέχονται...

Το τρίτο και κυριότερο για τούτη τη στιγμή, είναι ότι αφενός οι αποφάσεις της 21η Ιουλίου ισοδυναμούν με πέρασμα στη Σφαίρα της Πτώχευσης (δείτε το σχετικό άρθρο του Δ. Καζάκη, είναι γραμμένο απλά για όλους) και αφετέρου ότι εδώ και λίγο καιρό, η γερμανική ηγεσία της ΕΕ άρχισε όλο και εντονότερα να συζητά το βύθισμα της χώρας στην επίσημη πτώχευση, με τη δική τους φυσικά καθοδήγηση, πράγμα που όπως έχω πει θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Επ' αυτού, δείτε το σχετικό άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο Έθνος: Ελληνική «κόλαση» στη Γερμανία. Χαρακτηριστικά αντιγράφω από αυτό το άρθρο:

Μας πτωχεύουν ή μας εκβιάζουν;

ΞΕΠΕΡΑΣΕ άραγε το Βερολίνο ήδη το στάδιο των εκβιασμών απέναντι στην Ελλάδα και παρά την απολύτως πειθήνια στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στις εντολές των Γερμανών προετοιμάζει ήδη τη χρεοκοπία της χώρας μας ή μήπως η καγκελαρία επιδιώκει με τις απειλές της να παραλύσει τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού στην υλοποίηση των εφιαλτικών μέτρων που υπαγορεύει η τρόικα και υλοποιεί η κυβέρνηση; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς Ελληνες. Η απάντηση όμως θα δοθεί μόνο στην πράξη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ενδοτική στάση της Αθήνας στις γερμανικές απαιτήσεις δεν βοήθησε σε τίποτα. Ούτε ενδυνάμωσε την ελληνική διαπραγματευτική θέση ούτε "μαλάκωσε" την επιθετικότητα των επικυρίαρχων της ΕΕ.

Το πρόβλημά τους είναι να βγάλουν απ' έξω τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πριν βουλιάξει το καράβι. Εφόσον δεν μπορούν πλέον να διαθέτουν ρευστότητα στην Ελλάδα θα πάνε σε πτώχευση, φροντίζοντας να αρπάξουν ό,τι προλαβαίνουν. Ειδάλλως, τα εφιαλτικά μέτρα θα συνεχιστούν. Πάντως, στα μέσα Ιουνίου το ευρωκοινοβούλιο συνέταξε έκθεση για τις πιθανές συνέπειες μιας πτώχευσης στην Ελλάδα και αυτή αποσιωπήθηκε από το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών (σύμπτωση; ). Αυτά που περιγράφονται εκεί, θυμίζουν αρκετά όσα μας λέει εδώ ο Μαδραβέλης. Ίδωμεν, αναμένονται εξελίξεις πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Να είσαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, δυστυχώς...

Τέλος, θα ήθελα να πω το εξής: Η χρεωκοπία, με τους δικούς τους όρους βέβαια, βρίσκεται μέσα στα άμεσα σχέδιά τους. Η αποπομπή από το Ευρώ είναι απλός εκφοβισμός. Στην πραγματικότητα το δόγμα είναι "μέσα στο Ευρώ, ακόμη κι αν πεθάνει κι ο τελευταίος Έλληνας από την πείνα". Φίλε Νίκο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να μας βγάλουν, θα πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας και μάλιστα με τρόπο που να τους δημιουργήσει τόσο μεγάλο πανικό, ώστε να ξεχάσουν τ' αντίποινα και να τρέχουν αλαφιασμένοι να διασώσουν τις τράπεζές τους...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Το πρόβλημά τους είναι να βγάλουν απ' έξω τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πριν βουλιάξει το καράβι. Εφόσον δεν μπορούν πλέον να διαθέτουν ρευστότητα στην Ελλάδα θα πάνε σε πτώχευση, φροντίζοντας να αρπάξουν ό,τι προλαβαίνουν. Ειδάλλως, τα εφιαλτικά μέτρα θα συνεχιστούν. Πάντως, στα μέσα Ιουνίου το ευρωκοινοβούλιο συνέταξε έκθεση για τις πιθανές συνέπειες μιας πτώχευσης στην Ελλάδα και αυτή αποσιωπήθηκε από το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών (σύμπτωση; ). Αυτά που περιγράφονται εκεί, θυμίζουν αρκετά όσα μας λέει εδώ ο Μαδραβέλης. Ίδωμεν, αναμένονται εξελίξεις πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Να είσαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, δυστυχώς...

Τέλος, θα ήθελα να πω το εξής: Η χρεωκοπία, με τους δικούς τους όρους βέβαια, βρίσκεται μέσα στα άμεσα σχέδιά τους. Η αποπομπή από το Ευρώ είναι απλός εκφοβισμός. Στην πραγματικότητα το δόγμα είναι "μέσα στο Ευρώ, ακόμη κι αν πεθάνει κι ο τελευταίος Έλληνας από την πείνα". Φίλε Νίκο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να μας βγάλουν, θα πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας και μάλιστα με τρόπο που να τους δημιουργήσει τόσο μεγάλο πανικό, ώστε να ξεχάσουν τ' αντίποινα και να τρέχουν αλαφιασμένοι να διασώσουν τις τράπεζές τους...

Πριν διαβάσω τα άρθρα που προτείνεις, μου ήρθε στα γρήγορα η εξής απορία που είχα παλιότερα. Καλά όλο ακούμε ότι θέλουνε να ξεφορτωθούν το χρέος, σε ποιον θα το φορτώσουνε; Ποιος μαλάκας θα πάει να αγοράσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα; :hmm:

Κι όμως η απάντηση δείχνει να διαφαίνεται. Θα μας εξαναγκάσουν με το ζόρι να πουλήσουμε ότι φιλέτα έχουμε και θα μας πληρώσουν με τα ομόλογα που κρατάν στα χέρια τους! :eek: Αυτό είναι το κόλπο παιδιά.... και θα χάσουμε τα πάντα και θα πληρωθούμε με άχυρα. :wall:

Οπότε ναι, έτσι δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μας διώξουνε. Θα είμαστε η χωματερή της Ευρώπης, η χαβούζα που θα συσσωρεύεται κάθε νοσηρότητα. Τώρα θα μου πεις, ακόμα κι αν αγοράσουν κοψοχρονιά θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα κλεμμένα τους μετά από τόσο βιασμό του Ελληνικού λαού; Θα χρησιμοποιήσουν όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους. Πες μετά ότι οι αστυνομικοί δεν θα είναι προδότες. Τα ΜΑΤ που σαπίσανε τον κόσμο στο ξύλο πριν 2 μήνες, δεν είναι προδότες της πατρίδας;

Αλλά τους βλέπεις. Σιχαμεροί, δυο δυο σαν τ' αρχίδια, μπρουτάλες του κερατά. Αυτοί θα νοιαστούν για τον διπλανό τους όταν το καράβι βουλιάζει; Αυτοί θα καλοτρώνε, θα τους ταϊζει το σύστημα των αφεντικών. Εμείς οι υπόλοιποι στην παρανομία.... Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό φίλε Χάος ήσυχα κι ωραία, δεν έχουμε παρά να σηκώσουμε απ' τις τράπεζες τα τελευταία ευρώ που μας απέμειναν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Πάντως, στα μέσα Ιουνίου το ευρωκοινοβούλιο συνέταξε έκθεση για τις πιθανές συνέπειες μιας πτώχευσης στην Ελλάδα και αυτή αποσιωπήθηκε από το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών (σύμπτωση; ).
Υπάρχουν κάπου αυτά να μπορούμε να τα δούμε? Φαντάζομαι πως όχι ε?:/:
Αυτά που περιγράφονται εκεί, θυμίζουν αρκετά όσα μας λέει εδώ ο Μαδραβέλης. Ίδωμεν, αναμένονται εξελίξεις πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Να είσαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, δυστυχώς...
Πολύ τακούω αυτό για τον Οκτώβρη και δε μαρέσει. Πριν λίγες μέρες σε συζήτηση πάλι μου έλεγαν πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει μέχρι τέλη Οκτώβρη, και πως μάλιστα είναι συμφωνημένο να ανακοινωθεί Σαββατοκύριακο η έιδηση αυτή.

Τη θυμάμαι αυτή την εικόνα απο το τότε που έδινα πανελλαδικές, στο βιβλίο της ιστορίας κατεύθυνσης, που να ξερα τότε ότι 3 χρόνια μετά θα αντιμετωπίζαμε τα ίδια χάλια.


Λέγανε ακόμη, πως στην Αγγλία παίζουν στοιχήματα αν η Ελλάδα θα χρεοκωπήσει μέχρι 31 Οκτώβρη και πως το ναι, δίνει λέει ποσοστό 1,10 ΜΟΝΟ! Αν όχι δίνει λέει 22 απόδοση!

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό φίλε Χάος ήσυχα κι ωραία, δεν έχουμε παρά να σηκώσουμε απ' τις τράπεζες τα τελευταία ευρώ που μας απέμειναν.

Έχω 7 ευρώ στην τράπεζα στο λογαριασμό μου αυτή τη στιγμή. Να πάω να τα σηκώσω? :loltooth:

Με τρομάζουν όλα αυτά.
Σε περίπτωση που το κράτος κυρήξει πτώχευση μήπως γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τα δάνεια?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Με τρομάζουν όλα αυτά.
Σε περίπτωση που το κράτος κυρήξει πτώχευση μήπως γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τα δάνεια?
Ανάλογα τι πτώχευση θα κυρηχθεί και ανάλογα τι δάνεια είναι.
Αν έχεις ΕΣΥ δάνεια σε τράπεζες, δεν πιστεύω ότι θα σου κάνουν κάποια χάρη.

Όσο για το τι θα γίνει σε τέτοια περίπτωση, πολλά ακούγονται, κανένας δεν ξέρει. Τα πιο σκληρά σενάρια μιλάνε για δέσμευση καταθέσεων και δραχμοποίηση του Ευρώ, αλλά πραγματικά κανένας δεν ξέρει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Αν κάποιος έχει δάνειο σε τράπεζα τύπου στεγαστικό-επισκευαστικό (που πολλοί έλληνες έχουμε), τα σπίτια μας είναι υποθηκευμένα, και το κράτος κυρήξει στάση πληρωμών, δεν πληρώνεται κανένας, πώς θα βρούμε λεφτά οι πολίτες να πληρώνουμε τα δάνεια μας? Θα μας πάρουν τα σπίτια? Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προστατεύει τον πολίτη σε μια τέτοια κατάσταση? Είναι δυνατόν?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Αν κάποιος έχει δάνειο σε τράπεζα τύπου στεγαστικό-επισκευαστικό (που πολλοί έλληνες έχουμε), τα σπίτια μας είναι υποθηκευμένα, και το κράτος κυρήξει στάση πληρωμών, δεν πληρώνεται κανένας, πώς θα βρούμε λεφτά οοι πολίτες να πληρώνουμε τα δάνεια μας? Θα μας πάρουν τα σπίτια? Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προστατεύει τον πολίτη σε μια τέτοια κατάσταση? Είναι δυνατόν?
Δεν μπορεί να δοθεί απάντηση ακόμα, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα πτωχεύσει η Ελλάδα και υπό τι συνθήκες.
Κοίτα, με κάποιον τρόπο θα πρέπει να κυκλοφορεί, πάντως, το χρήμα στην αγορά καθώς όλα θα παραλύσουν.

Δεν νομίζω οι τράπεζες να κάνουν καμιά χάρη, γιατί πολύ απλά θα πρέπει κι αυτοί να καταβάλλουν τους μισθούς τους στους υπαλλήλους τους - που πολλοί είναι απλοί άνθρωποι σαν εμένα κι εσένα και τα πρώτα θύματα μιας ενδεχόμενης παύσης πληρωμών.

Γι' αυτό λέω ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ποιος κάνει παύση πληρωμών και σε ποιον!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

talismans

Νεοφερμένος

Ο talismans αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 98 μηνύματα.
Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι μπαρούφες

Δεν θα γίνει καμιά πτώχευση

Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι να σπείρουν τον πανικό στον πολίτη, για να περάσουν ότι μέτρο θέλουν χωρίς να ξεσηκωνόμαστε.

Οι δόσεις θα δοθούν κανονικά και όλα θα κυλίσουν ομαλά, αλλά εμείς πάντα θα έχουμε (γιατί έτσι θέλουν) το φόβο για το αν..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Αν κάποιος έχει δάνειο σε τράπεζα τύπου στεγαστικό-επισκευαστικό (που πολλοί έλληνες έχουμε), τα σπίτια μας είναι υποθηκευμένα, και το κράτος κυρήξει στάση πληρωμών, δεν πληρώνεται κανένας, πώς θα βρούμε λεφτά οι πολίτες να πληρώνουμε τα δάνεια μας? Θα μας πάρουν τα σπίτια? Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προστατεύει τον πολίτη σε μια τέτοια κατάσταση? Είναι δυνατόν?
Βικάκι μου απαντήσεις σίγουρες δεν μπορείς να πάρεις από κανέναν. Ούτε καν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Προσπάθησε να μην ασχολείσαι με αυτά, γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να ψυχοπλακώνεσαι. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα πας στη Μάνη και θα φυτρώσεις πατάτες για να έχεις τουλάχιστον να τρως. :P
Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι μπαρούφες

Δεν θα γίνει καμιά πτώχευση

Καλά δεν το λες και σενάριο επιστημονικής φαντασίας πάντως! :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Βικάκι μου απαντήσεις σίγουρες δεν μπορείς να πάρεις από κανέναν. Ούτε καν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Προσπάθησε να μην ασχολείσαι με αυτά, γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να ψυχοπλακώνεσαι. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα πας στη Μάνη και θα φυτρώσεις πατάτες για να έχεις τουλάχιστον να τρως. :P

:loltooth:

Το χω σκεφτεί και αυτό. :loltooth: Επιστροφή στη φύση. Και ας μας φάνε οι αλεπούδες και οι λύκοι!:clapup:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου με Μέρκελ – Σαρκοζί και έκτακτη κυβερνητική επιτροπή με φόντο την κρίση

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα γίνει μεταξύ Παπανδρέου – Μέρκελ – Σαρκοζί για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα Γερμανών αξιωματούχων που έκαναν λόγο για «Plan B» και για χρεοκοπία της χώρας μας.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μετά τη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο γενικός διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ.κ. Βασίλης Ράπανος και Απόστολος Ταμβακάκης.

Μετά τη τηλεδιάσκεψη αυτή, στις 4 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Πολιτική Επιτροπή.
Το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας εξακολουθεί να διακινείται στις αγορές, τα spread έχουν φθάσει στις 2350 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνων ομολόγων στις 7.000 μονάδες.

Η λέξη χρεοκοπία συνοδεύει σε όλα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ τη λέξη Ελλάδα και μέσα σε αυτό το σκηνικό, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, στις οποίες θα συμμετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις επόμενες ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό θρίλερ για την ελληνική οικονομία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε και χθες αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο ενημέρωσε και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς και η αγωνία είναι διάχυτη και στο κυβερνητικό επιτελείο και στις ελληνικές τράπεζες και φυσικά στους Έλληνες πολίτες που είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο.

-----

Πριν λίγο, χτύπησε το τηλέφωνο. Παραξενεύτηκα γιατί σπάνια μου τηλεφωνούν όταν είμαι στη δουλειά. Ήταν η αδερφή μου και μου λέει, "σου στέλνω ένα email, διάβασέ το είναι επείγον". Ειδού:

Ενδέχεται την Παρασκευή να μπούμε στη δραχμή και να επιστρέψουμε στο ευρώ τη Δευτέρα λόγω εσφαλμένης ισοδυναμίας ευρώ- δραχμής με αποτέλεσμα την υποτίμηση των καταθέσεων. Τηλεφώνησε ο Γιάννης να ενημερώσει.
:worry: Ο Γιάννης είναι θείος, στέλεχος σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία. Ρε λέτε να σκάσει τέτοια βόμβα; :worry:

Έξυπνο κολπάκι, γυρνάμε στη δραχμή Παρασκευή, επιστρέφουμε στο ευρώ Δευτέρα και είμαστε φτωχότεροι κατά 20-30%, στο καρα-μπαμ μπαμ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
:loltooth:

Το χω σκεφτεί και αυτό. :loltooth: Επιστροφή στη φύση. Και ας μας φάνε οι αλεπούδες και οι λύκοι!:clapup:

Καλή μου φίλη, οι αλεπούδες τρώνε κότες και οι λύκοι αποφεύγουν τα ψοφίμια:redface:!

Η συμμορία που μας κυβερνάει (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ-Ντόρα Μητσοτάκη) ξέρει, ότι το "οικόπεδο " προορίζεται, έτσι κι αλλιώς, για "νεκροταφείο" ενός λαού, που, ενώ ήταν βαλκανικός, έμαθε να αλοιθωρίζει, πότε δυτικά και πότε ανατολικά, ως "ελληνικός". Ζούμε στιγμές, που η ιστορία απαιτεί, ή να αποδείξουμε την ελληνικότητά μας(την αρχαία και ένδοξη εννοώ!) ή να αποδεχθούμε στωικά τις επώδυνες συνέπειες των αυταπατών μας. Το ψέμα μπορεί να έχει μεγάλα πόδια, αλλά δεν έχει και μεγάλη σκιά στο καταμεσήμερο!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
:worry: Ο Γιάννης είναι θείος, στέλεχος σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία. Ρε λέτε να σκάσει τέτοια βόμβα; :worry:
Τέτοια ακούγονται από πέρσι. Ευτυχώς ή δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να πιστέψω τίποτα αν δεν το δω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Έξυπνο κολπάκι, γυρνάμε στη δραχμή Παρασκευή, επιστρέφουμε στο ευρώ Δευτέρα και είμαστε φτωχότεροι κατά 20-30%, στο καρα-μπαμ μπαμ.

Για ποιον λόγο να το κάνουν αυτό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.
Μήπως με αυτόν το τρόπο επηρρεάζονται λιγότερο σε μια ενδεχόμενη, τελική και όχι προσωρινή, επιστροφή μας στη δραχμή? :worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,800 μηνύματα.
Για ποιον λόγο να το κάνουν αυτό;

Ο λόγος είναι απλός. Υπολογίζονται μάνη-μάνη 45δις ευρώ σε καταθέσεις. Ένα 10% να υποτιμηθούν μιλάμε για 4,5δις ζεστά λεφτά σε χρόνο dt. Και όλα πάνε απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία οι ελληνικές χρωστάνε τα κέρατά τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Ο λόγος είναι απλός. Υπολογίζονται μάνη-μάνη 45δις ευρώ σε καταθέσεις. Ένα 10% να υποτιμηθούν μιλάμε για 4,5δις ζεστά λεφτά σε χρόνο dt. Και όλα πάνε απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία οι ελληνικές χρωστάνε τα κέρατά τους.



Παραφιλολογία. Θα καταρρεύσουν από τις αναλήψεις οι τράπεζες εάν κάνουν το αστείο να μιλήσουν για επιστροφή στην δραχμή.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top