η μόλυνση του περιβάλλοντος ειναι αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία 200 χρονια στον δυτικό κόσμο.
(οπου υπάρχει ελεύθερη οικονομία)
αυτο ομως ειναι καθαρά ηθικο θέμα, και δεν ειναι επιχείρημα υπερ της ελεγχόμενης οικονομίας.
δηλαδή μια χωρα με ελεγχόμενη οικονομια κομμουνισμός, η εθνικοσοσιαλισμός, θα μολυνε λιγότερο?
εκτος αν εννοείς οτι με ελεγχόμενη οικονομια θα υπηρχε ελάχιστη ανάπτυξη, επομένως δεν θα υπήρχε και μόλυνση. οποτε οκ.
Με ορισμένες εξαιρέσεις ο βέλτιστος μηχανισμός φαίνεται να είναι η ελεύθερη αγορά. Αυτό διατυπώνεται σε δυο θεμελιώδη θεωρήματα:
Το Πρώτο Θεώρημα: Οι θέσεις ανταγωνιστικής ισορροπίας σε μια ελεύθερη αγορά είναι πάντα Παρέτο αποτελεσματικές.
Το Δεύτερο Θεώρημα: Όλες οι Παρέτο αποτελεσματικές θέσεις ισορροπίας μπορούν να προσεγγιστούν με τον μηχανισμό της ελεύθερης αγοράς.
Βασικές υποθέσεις για να αποδειχτούν τα θεωρήματα είναι οι εξής:
Οι καταναλωτές προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος τους. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.
Το ότι από αυτές τις υποθέσεις καταλήγουμε στο Πρώτο Θεώρημα είναι και μια πιο ολοκληρωμένη εξήγηση για τη διάσημη ιδέα του Άνταμ Σμιθ, ότι όταν ο καθένας κοιτάζει το δικό του όφελος το αποτέλεσμα σε μια ελεύθερη αγορά είναι το βέλτιστο για όλη την κοινωνία!
https://el.wikipedia.org/wiki/Μικροοικονομία