Τάξη ή Ελευθερία: το δίλημμα κάθε εξουσίας

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Το φιλοσοσφικό ερώτημα είναι: Η τάξη προϋποθέτει την ελευθερία ή η ελευθερία προϋποθέτει την τάξη;
Το συγκεκριμένο ερώτημα ετέθει από ζώντα διανοούμενο της χώρας μας στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν εκείνος του ζήτησε να συμμετάσχει στην πρώτη πολιτική Κυβέρνηση, μετά την Χούντα(Καλοκαίρι 1974).
Επίσης, μπαίνει και ένα σχετικό κουΐζ εδώ: Τι λέτε να απάντησε ο πρώτος Κυβερνήτης της Μεταπολίτευσης;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Ας κάνω τη πρώτη προσπάθεια να αναφερθώ στο ζήτημα. Το μεγάλο δίλημμα της εποχής μας. Ελευθερία ή Τάξη (Ασφάλεια); Μετά τη τρομολαγνεία εεεε τη τρομοκρατία ήθελα να πω, μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας.

Σαν να είναι δύο ανταγωνιστικές αξίες συγκρούονται για να επιβληθεί η μια έναντι της άλλης. Για να έχεις μια πιο ευτυχή ζωή πρέπει να θυσιάσεις την ελευθερία στο βωμό της ασφάλειας. Η άποψη μου; Μπορείς να τα έχεις και τα δύο όσο και να μοιάζει δύσκολο. Η εξουσία δεν περιορίζει την ελευθερία για να αυξηθεί η ασφάλεια αλλά για να γίνει πιο εύκολος ο έλεγχος. Η μεγάλη χώρα έφτιαξε ένα Γκουαντάναμο για να προστατέψει την ασφάλεια του πολίτη της αφαιρώντας κάθε έννοια της ελευθερίας για τους άτυχους κρατούμενους όπως και η χούντα με τη μυσική της αστυνομία. Αυτά όσο αναφορά για το τίτλο μιας και το θέτεις σα δίλημμα...

Ως το προς το ποια είναι αναγκαία για να υπάρξει η άλλη πιστεύω ότι είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Δεν είναι αναγκαία η μια για την επίευξη της άλλης αλλά χωρίς τη μια η ποιότητα της άλλης είναι άθλια. Η Ελευθερία χωρίς Τάξη είναι άθλια όπως είναι αντίστοιχα η Τάξη χωρίς Ελευθερία. Και οι δύο μορφές υπήρξαν ιστορικά και οι δύο προσέφεραν μεγάλη δυστυχία...

Στο κουίζ νομίζω ότι θα υποστήριζε την ελευθερία. Λογικά δε θα τον έπαιρνε να πει το αντίθετο εκείνη την εποχή
:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Η τάξη προϋποθέτει την ελευθερία ή η ελευθερία προϋποθέτει την τάξη;

Κανένα από τα δύο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

diotima

Διάσημο μέλος

Ο diotima αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,480 μηνύματα.
Η τάξη,κατά τη γνώμη μου,προϋποθέτει την εξουσία και η εξουσία την τάξη.Στις μέρες μας η κάθε εξουσία επιβάλλει την τάξη αφού πρώτα έχει φροντίσει να υπάρχει γενική αταξία.Άρα αφου μιλάμε για λέξεις όπως επιβολή,εξουσία,αστυνομία,στρατό δεν μπορούμε να μιλάμε και για ελευθερία.Πώς γίνεται ακριβώς να επιτευχθεί ελευθερία μέσω εξουσίας;Μέσω παρακολούθησης για το δήθεν συμφέρον μας;Ο ντυμένος με πολιτικά μπάτσος που περιμένει κάθε πρωί στη γωνία μου,για το καλό μου με παρακολουθεί;Καλά τα έλεγε ο κύριος Orwell στο βιβλίο του.

Θα το ξεφτυλίσω λίγο το θέμα και θα πω πως,για να πετύχουμε σωστή ελευθερία,με όλη τη σημασία της λέξεως,πρέπει να έχουμε λίγο φιλότιμο.Και φυσικά προσωπική ελευθερία,δηλαδή αποδέσμευση από πειρασμούς,από το πράσινο ανθρωπάκι της ζήλιας και από το ζιζάνιο της εξουσίας (προς τον αδύναμο) που μας καταβάλλει όλους.Ζούμε σε μια αρρωστημένη κοινωνία,βουτηγμένη στη διαφθορά και στις όποιου είδους ηδονές,ευχαριστιόμαστε μόνο όταν ταϊζουμε την πλεονεξία μας και αφήνουμε πίσω μας κουρασμένες ψυχές από την εκμετάλευση.Παραδινόμαστε στην εποχή μας με τα μάτια κλειστά.Αυτές οι ψυχές αποζητούν από τον ίδιο το δυνάστη τους την τάξη,μη γνωρίζοντας ότι τον πληρώνουν για να προστατευτούν από το ίδιο το κράτος,από την -από τους ίδιους- ψηφισμένη κυβέρνηση.

Άρα η κάθε εξουσία να αφήσει αυτο το ψευτοδίλημμα στην άκρη.Ξέρει την απάντηση.Πάντα σε αυτο που θέλει θα καταλήγει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Σαν να είναι δύο ανταγωνιστικές αξίες (που)συγκρούονται για να επιβληθεί η μια έναντι της άλλης. Για να έχεις μια πιο ευτυχή ζωή πρέπει να θυσιάσεις την ελευθερία στο βωμό της ασφάλειας. Η άποψη μου; Μπορείς να τα έχεις και τα δύο όσο και να μοιάζει δύσκολο. Η εξουσία δεν περιορίζει την ελευθερία για να αυξηθεί η ασφάλεια αλλά για να γίνει πιο εύκολος ο έλεγχος. Η μεγάλη χώρα έφτιαξε ένα Γκουαντάναμο για να προστατέψει την ασφάλεια του πολίτη της αφαιρώντας κάθε έννοια της ελευθερίας για τους άτυχους κρατούμενους όπως και η χούντα με τη μυσική της αστυνομία. Αυτά όσο αναφορά για το τίτλο μιας και το θέτεις σα δίλημμα...

Ως το προς το ποια είναι αναγκαία για να υπάρξει η άλλη πιστεύω ότι είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Δεν είναι αναγκαία η μια για την επίευξη της άλλης αλλά χωρίς τη μια η ποιότητα της άλλης είναι άθλια. Η Ελευθερία χωρίς Τάξη είναι άθλια όπως είναι αντίστοιχα η Τάξη χωρίς Ελευθερία. Και οι δύο μορφές υπήρξαν ιστορικά και οι δύο προσέφεραν μεγάλη δυστυχία...

Στο κουίζ νομίζω ότι θα υποστήριζε την ελευθερία. Λογικά δε θα τον έπαιρνε να πει το αντίθετο εκείνη την εποχή
:)

Ενδιαφέρουσα η απάντησή σου και σ' ευχαριστώ. Ας το συζητήσουμε όμως!
-Αρχίζοντας από την εύλογη επίκληση της λογικής, για το κουίζ. Κατά τα τη σχετική "εξομολόγηση" του κυρίου Δ. Τσάτσου, ο Κ. Καραμανλής, συνεπής στην κοσμοαντίληψή και συνεπαγόμενη ιδεολογία του, απάντησε, ότι η ελευθερία προϋποθέτει την τάξη.
Αντίθετη βέβαια ήταν και (μάλλον;) συνεχίζει να είναι η σχετική θεώρηση του ερωτούντος. Συνεπώς, εξ αρχής αποδεικνυόταν, ότι οι δύο άνδρες δε συμφωνούσαν "εκ θεμελίων"( αν θεωρήσουμε βέβαια, ότι ελευθερία και τάξη αποτελούν βασικές αρχές για μία δημοκρατική πολιτεία). Πλην όμως, τελικά, η ιστορία απέδειξε ότι σ' εκείνη τη φάση και παρά ταύτα, υπήρχε πεδίο "συνεννόησης" και συνεργασίας. Απλούστατα, και χάρη στη φρόνηση των δύο ανδρών, συμφώνησαν, ότι : "έτσι κι αλλιώς και τα δύο είναι ζητούμενα στην παρούσα κατάσταση".
-Γράφεις: "Και οι δύο μορφές υπήρξαν και οι δύο προσέφεραν μεγάλη δυστυχία...". Εδώ έχω την εντύπωση, ότι αναφέρεσαι σε κάτι άλλο(;). Γιατί, το ερώτημα του κ. Δ. Τσάτσου, δεν κάνει ιστορική αναφορά(ίσως να την υποννοεί, δεδομένου ότι ερωτών και ερωτούμενος είναι συγκεκριμένα πρόσωπα και ως τέτοια αλληλογνωρίζονταν), αλλά εισάγει μέθοδο, τρόπο, στάση, οπτική. Με το ερώτημά του εκείνο, ο ερωτών απλά ήθελε να αποδείξει εξ αρχής στον ερωτούμενο, ότι "υπάρχει διάσταση απόψεων" για το ποια "Μεταπολίτευση"( ποια δηλαδή η Ελληνική Πολιτεία, μετά τη Χούντα). Βέβαια, είτε ο ερωτών είτε ο ερωτούμενος, γνώριζαν, ότι ούτε ελευθερία ούτε τάξη μπορούν να υπάρξουν απόλυτα, σε μία πολιτεία ανθρώπων. Γιατί οι άνθρωποι επικαλούμαστε, είτε την ελευθερία είτε την τάξη, μόνον όταν "δεν υπάρχουν". Και με αυτή την έννοια, είναι πάντα "ζητούμενες". Τώρα, το αν η αναζήτηση της ελευθερίας ή της τάξης ή κάποιος συνδυασμός τους οδηγεί σε "ευτυχία" ή "δυστυχία", αυτό είναι άλλου επιπέδου ζήτημα
- Ίσως λοιπόν πράγματι, από μεθοδολογική άποψη, ελευθερία και τάξη να φαίνονται "αλληλοσυμπληρούμενες". Δεν είμαι σίγουρος όμως, αν είναι σωστό το ρήμα "αλληλοσυμπληρώνομαι", στην περίπτωση αυτή. Γιατί, από μία άλλη οπτική, θα μπορούσε να πει κανείς και ότι είναι "αλληλοαναιρούμενες". Δεν σου φαίνεται η σχέση τους, να μοιάζει ή να είναι ανάλογη με τη σχέση "δράσης" και "αδράνειας" ή "έλξης" και "άπωσης";
-Έτσι, αν παραβλέψουμε το "αλληλοσυμπλήρωμά" τους( ως μη ισχύον), μπορεί να γίνει κουβέντα, για την αρχική σου θέση, ότι "σαν να είναι δύο ανταγωνιστικές αξίες, (που) συγκρούονται για να επιβληθεί η μία έναντι της άλλης).
Λοιπόν, "αξίες", ως ζητούμενες, μπορούν να θεωρηθούν. Αλλά, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο ερώτημα (μεθοδολογικό βασικά) η μία εκλαμβάνεται ως προϋπόθεση της άλλης, δεν έχει σημασία (κατ' αρχή) και το αν είναι (έστω) "αλληλοσυγκρουόμενες". Εξάλλου, θεωρώντας τα πράγματα ολιστικά και στην ολότητά τους, τα πάντα μέσα σ' αυτήν "αλληλοσυγκρούονται" για να "αλληλοσυμπληρωθούν". Αυτή εξάλλου είναι και η πλέον "ασφαλής" προσέγγιση της "πραγματικότητας", κάτι που το αναγνωρίζει και η Επιστήμη, καθώς έχει φθάσει πια στην αναγκαιότητα να διατυπώσει (κάποτε) τη λεγόμενη "Ενοποιημένη Θεωρία" (των "φυσικών πεδίων", εννοείται). Γύρω απ' όλ' αυτά όμως, είτε στην "πολιτική" είτε στην "επιστημονική" τους "διάσταση", έχει πρακτική σημασία, από ποια θεωρητική βάση ξεκινάει ο ανθρώπινος συλλογισμός:
- Όταν κανείς προϋποθέτει την τάξη, για την ελευθερία, δεν μπορεί παρά να καταλήξει "προς τα πίσω", φθάνοντας σ' ένα Θεό, που έχει δημιουργήσει έναν κόσμο με "παραδείσια ασφάλεια" και όπου δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο, παρά μόνον το δικαίωμα επιλογής, να βγείς απ' τον Παράδεισο. Προφανώς, ο κύριος Δ. Τσάτσος δεν εννοεί την "Ασφάλεια", όταν αναφέρεται στην "Τάξη". Άλλο "τάξη" κι άλλο "ασφάλεια". Θεώρητικά, η πλέον "ασφαλής" θέση είναι εκείνη, όπου δεν απαιτείται, ούτε ελευθερία ούτε τάξη. Πράγμα άτοπο, για τη συγκεκριμένη "μεθοδολογική" μας "απορία".
-Αντίθετα, όταν η ελευθερία είναι προϋπόθεση της τάξης, μπορεί η όποια εκκίνηση να γίνεται(έστω) με αφετηρία τη "έξοδο κινδύνου" κάποιου Παραδείσου, αλλά σίγουρα δεν έχει το μειονέκτημα μίας "δεδομένης ασφάλειας"(όπως πχ εκείνην που απολάμβανε ο αδελφός του άσωτου της γνωστής παραβολής). Γιατί μόνον έξω απ' τον οποιοδήποτε παράδεισο ο άνθρωπος θα μπορούσε να διακρίνει το "αληθινό" από το "πλανερό". Το είπε εξάλλου κι ο Μεγάλος Γαλιλαίος: "Γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει". Από τι; Μα φυσικά από την "τάξη" της πιο πλανερής ιδέας, που καλλιέργησε ποτέ η "μαγεία της Εξουσίας", ως "ασφάλεια". Και παρεπιπτόντως, αξίζει εδώ να θυμηθούμε τον τρίτο μεγάλο πειρασμό του Ιησού Χριστού στις ερημιές της Παλαιστίνης!
Τέλος, ταιριάζει να ειπωθεί εδώ και η κρατούσα πια σήμερα σχετική εκδοχή:" Από το χάος γεννιέται η τάξη". Κάτι που δεν αναιρεί και το "μεταφυσικό"ι: "Ο Θεός είναι Θεός τάξης"!

Κανένα από τα δύο.
Ναι, "το λακωνίζειν ετσι φιλοσοφείν", αλλά δεδομένου ότι ίσως πολύ από εμάς να είμαστε ακόμη "Λάκωνες", μπορείς να μας "το" φωτίσεις λίγο, αγαπητέ φίλε Ρεμπεσκέ; Αν θέλεις βέβαια!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Rempeskes

Επιφανές μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist. Έχει γράψει 8,045 μηνύματα.
Τάξη ή Ελευθερία: το δίλημμα κάθε εξουσίας

Η εξουσία δεν εμφανίζει ποτέ διλήμματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

T_Chameleon

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο T_Chameleon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 397 μηνύματα.
Παραθέτω μια φράση από τον Πλάτωνα η υπερβολική ελευθέρια φαίνεται πως μεταβάλετε σε υπερβολική δουλεία …
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Συμφωνώ. Βάζει όμως πειρασμούς!
Παραβίαση των νόμων είναι όμως δικιά σου επιλογή :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
[Είμαστε η μοναδική αφρικάνικη χώρα στην Ευρώπη]: "μαθηματικά"( και με εξοργιστική ακρίβεια) επαληθεύσιμο!
Αλλά, για ποιο νόμο μιλάς: τον "πρώτο"(φυσικό), το "Δευτερονόμιο"(θεολογικό) ή το "Τριτονόμιο"(πολιτικό της εποχής μας);
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Χαίρομαι που σου άρεσε η υπογραφή μου.

Αναφέρομαι στον πολιτικό νόμο. Τον θεολογικό νόμο δεν τον υπολογίζω :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Χαίρομαι που σου άρεσε η υπογραφή μου.

Αναφέρομαι στον πολιτικό νόμο. Τον θεολογικό νόμο δεν τον υπολογίζω :)
Μπορείς να ξεδιαλύνεις τη διαφορά τους; Γιατί "μη θεολογικό", προσωπικά εννοώ τους "επόμενους νόμους", ήτοι το "Δευτερονόμιο" (εκείνον δηλαδή που "συμπληρώνει" π.χ. το Σύνταγμα) και το "Τριτονόμιο"(εκείνον που συμπληρώνει τους συμπληρωματικούς νόμους του Συντάγματος)...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Εννοείς την διαφορά του πολιτικού από του θρησκευτικού; Υποτίθεται σε μια δημοκρατική δεν μπερδεύονται αυτά τα δύο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Εννοείς την διαφορά του πολιτικού από του θρησκευτικού; Υποτίθεται σε μια δημοκρατική δεν μπερδεύονται αυτά τα δύο
Δεν εννοώ σχεδόν τίποτε, από τα παραπάνω. Απλά εκφράζομαι "βιβλικά"(αλλά αλληγορικά). Κατ' αρχή δε δέχομαι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε "νόμους θεολογικούς" και σε "νόμους πολιτικούς". Για να μη μακρυγορώ: γενικά ως "θεολογικό" θεωρώ, τις κατ' εξοχή "σκοτεινές πλευρές" του "πολιτικού". Αν λοιπόν υποθέσουμε μία "ολοφώτεινη δημοκρατία", το "θεολογικό" θα "μαράζωνε" από αχρησία, καθότι τούτο δεν αντέχει στο φως της αλήθειας και στη διαφάνεια λόγων και πράξεων. Καμία θρησκεία, καμία φιλοσοφία και καμία "αντιπολίτευση", δεν είναι ανώτερη από την αλήθεια τους. Αυτή τους ελέγχει πάντοτε κι αυτό είναι το επιπλέον "πολιτικό", αν από το συνολικό νόημα του "πολιτικού" αφαιρέσουμε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του.
Θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό, κατά τη γνώμη μου, ιστορικό παράδειγμα. Πρόκειται σε γενικές γραμμές- το περίγραμμα- για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, από το 1945 και μέχρι την απορρόφηση της Δραχμής( «Εθνικού Νομίσματος») από το Ευρώ.
Με τον «Αναγκαστικό Νόμο» 747/19 Δεκεμβρίου 1945, το «Ελληνικό Δημόσιο» ορίζεται ως Εγγυητής της «Εθνικής Οικονομίας». Την επόμενη χρονιά, θα ξεκινήσει ο Εμφύλιος, κατά μία άποψη, μεταξύ «Ελλήνων Χριστιανών» και «Μη»( αυτό, άλλοτε πήγαινε στο «ελληνικό», άλλοτε στο «χριστιανικό» και τις περισσότερες φορές στο «ελληνοχριστιανικό»). Η νίκη των «Ελλήνων Χριστιανών», σταδιακά θα οδηγούσε, ένα σημαντικό κομμάτι του «ενεργού πληθυσμού» στην Εξορία, ένα ακόμη μεγαλύτερο, στη Μετανάστευση και το υπόλοιπο θα έμπαινε σε επταετή «σταβλισμό» την 21 Απριλίου1967, για να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, ο «Α.Ν. 747/45», με το μονόαρθρο Ν. 9/1967. Οι δύο αυτοί «Αναγκαστικοί Νόμοι», στη πραγματική ζωή(την «ιστορική») της Ελλάδας, τυπικά αποτέλεσαν μέχρι και το 1974, τα νομικά θεμέλια μίας «Εθνικής Οικονομίας», που πολιτικά δε διέφερε π.χ. από εκείνο της Βουλγαρίας, παρά μόνο στο γεγονός, ότι εκεί νικητές ήταν οι «Μη». Διαφορά όμως που συνεπαγόταν και στο ότι, οι μεν Βούλγαροι ήθελαν δεν ήθελαν ανήκανε στο «Σύμφωνο της Βαρσοβίας», η δε «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» ανήκει ακόμη στο «Βορειοατλαντικό Σύμφωνο».
Λοιπόν, μετά από αυτή τη σύντομη περίληψη, τίθεται το ερώτημα: Κάθε «αναγκαστικός νόμος» είναι και «θεολογικός», με όρους ακόμη και «ανεξιθρησκείας»;
Αν έχει ενδιαφέρον το ζήτημα, μπορώ να συνεχίσω, με το «Δευτερονόμιο»(νόμοι 1975-2004) και το «Τριτονόμιο»(2005- 2034 )….
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top