[Αρχείο 2009 - 2017] Γενικές σκέψεις για την πολιτική και την επικαιρότητα

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Yolandi

Νεοφερμένος

Η Yolandi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 83 μηνύματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,863 μηνύματα.
Tα 14 χαρακτηριστικα πρωτο-φασισμου στον Συριζα (στα αλλα κομματα της αριστερας ειναι δεδομενα)

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η χθεσινή πρόταση της κυβέρνησης για πρόεδρο του ΕΣΡ, τον Βύρωνα Πολύδωρα, επιβεβαίωσε την επικινδυνότητα αυτών των ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να σχολιάσει κανείς περισσότερο, την επιλογή. Απλώς είναι μια ευκαιρία να αισθανθούμε ακόμα πιο ανήσυχοι απέναντι σ΄αυτό το "κρυπτοολοκληρωτικό" μόρφωμα που ο οργισμένος ελληνικός λαός ανέδειξε στην εξουσία, για να εκδικηθεί τον ίδιο του τον εαυτό.

Σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο, μπορεί κανείς να διακρίνει 14 χαρακτηριστικά σε ένα πρώτο επίπεδο ολοκληρωτισμού στις κοινωνίες. Όχι μόνο σε κόμματα αλλά και σε οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας ή διαχείρισης θεσμών και κανόνων. Ο πρωτοφασισμός δεν είναι πάντα εξελίξιμος σε μία συγκεκριμένη φόρμα ολοκληρωτισμού, σε ό τι αφορά τα συστήματα (πχ Εκπαιδευτικό) αλλά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, όταν υιοθετείται ως τρόπος άσκησης πολιτικής και εξουσίας.

- Το πρώτο χαρακτηριστικό του πρωτοφασισμού είναι η λατρεία της παράδοσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τυχοδιωκτικό πολιτικό σχήμα το οποίο υιοθέτησε με έντονη διάθεση οπορτουνισμού, ανεπεξέργαστα κομμάτια της αριστερής ιδεολογίας. Αρκέστηκε στην επίκληση κάποιων παραδοσιακών «αρχών» τις οποίες χρησιμοποιεί χωρίς καμία διάθεση να προτείνει τον εκσυγχρονισμό τους. Επιμένει ακόμα σε μια αρχέγονη αλήθεια που έχει ήδη καταγραφεί κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να ερμηνεύουμε το δυσνόητο μήνυμά της.

- Η παραδοσιαρχία συνεπάγεται την απόρριψη του μοντερνισμού. Η απόρριψη του σύγχρονου κόσμου είναι πάντα, μεταμφιεσμένη σαν αντίκρουση του καπιταλιστικού τρόπου ζωής. Παλαιότερα, αφορούσε κυρίως στην απόρριψη του Πνεύματος του 1789 και του Διαφωτισμού. Κατ’ αυτή την έννοια, ο πρωτοφασισμός μπορεί να οριστεί ως ανορθολογισμός. Στην «ιδεοαντίληψη» του ΣΥΡΙΖΑ, ο σύγχρονος κόσμος διοικείται από ένα βρώμικο καπιταλιστικό σύστημα με το οποίο συμπορευόμαστε μόνο από ανάγκη. Και επομένως, δεν δημιουργούμε και δεν παράγουμε, μέχρι που να ανατραπεί.

- Ο ανορθολογισμός βασίζεται επίσης στη λατρεία της δράσης για τη δράση. Επειδή η δράση είναι από μόνη της όμορφη, πρέπει να αναλαμβάνεται πριν, ή χωρίς, οποιαδήποτε σκέψη. Η σκέψη είναι μια μορφή αποδυνάμωσης. Επομένως, η κουλτούρα είναι ύποπτη, στο βαθμό που ταυτίζεται με την κριτική στάση και το χειρότερο, κάθε σοβαρό σχέδιο πολιτικής στρατηγικής είναι συνήθως περιττό (ο Βαρουφάκης δρούσε απροσχεδίαστα με «δημιουργική ασάφεια»… ).

- Καμιά συγκρητιστική πίστη δεν αντέχει στην αναλυτική κριτική. Στον σύγχρονο πολιτισμό, η επιστημονική κοινότητα επαινεί τη διαφωνία ως μέθοδο βελτίωσης της γνώσης. Για τον πρωτοφασισμό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε αντίθεση είναι προδοσία και εκπορεύεται από τα «παλιά κέντρα συνομωσίας» .

- Ο ρατσιστικός πρωτοφασισμός καλλιεργεί και αναζητεί τη συναίνεση με το να οξύνει και να εκμεταλλεύεται το φυσικό φόβο του διαφορετικού. Για τους «Αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε «μη αριστερή τάση» είναι απορριπτέα και εναντίον του «λαού».

- Ο πρωτοφασισμός πηγάζει από την ατομική ή κοινωνική απογοήτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά των φασιστικών καθεστώτων του παρελθόντος ήταν η επίκληση προς μια απογοητευμένη μεσαία τάξη που μαστιζόταν από την οικονομική κρίση ή ένιωθε πολιτικά εξευτελισμένη.

- Στη ρίζα της πρωτοφασιστικής ψυχολογίας υπάρχει μια εμμονή με τις συνωμοσίες, ιδιαίτερα τις διεθνείς. Οι οπαδοί πρέπει να νιώθουν πολιορκημένοι. Ο πιο εύκολος τρόπος να πολεμήσεις μια συνωμοσία είναι η επίκληση στην ξενοφοβία (οι ξένοι και ειδικά οι Γερμανοί θέλουν το κακό μας).

AdTech Ad
- Ο πρωτοφασισμός αναζητά οπαδούς που πρέπει να νιώθουν ταπεινωμένοι από τον επιδεικτικό πλούτο των εχθρών τους (όλοι έχουν πιο πολλά χρήματα από μας και σίγουρα τα έχουν κλέψει).
- Για τον πρωτοφασισμό, δεν υπάρχει αγώνας για τη ζωή· αντίθετα, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας. Επομένως, ο ειρηνισμός ισοδυναμεί με συναλλαγή με τον εχθρό. Όλοι πρέπει να ζούμε με το «σύμπλεγμα του Αρμαγεδώνα» και με την συνεχή πάλη, όπου ο σοσιαλισμός θα κατακτήσει τον κόσμο. Κάθε άλλος συμβιβασμός είναι ήττα!

- Ο πρωτοφασισμός μπορεί να εκφράσει μόνο έναν λαϊκό ελιτισμό που εκφυλίζεται σε μαζικό. Κάθε πολίτης ανήκει στον καλύτερο λαό του κόσμου, τα μέλη του κόμματος είναι οι καλύτεροι πολίτες και μόνο δια μέσου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχει αντιπροσώπευση του λαού στην εξουσία

- Για την πρωτοφασιστική ιδεολογία, ο ηρωισμός είναι ο κανόνας. Αυτή η λατρεία του ηρωισμού συνδέεται στενά με τη λατρεία της ήττας και της ταπείνωσης. Ανέκαθεν άλλωστε, η ήττα υπήρξε η σημαία της Αριστεράς

- Πολλές φορές, ο πρωτοφασίστας μεταθέτει τον πόθο του για εξουσία στη σεξουαλική συμπεριφορά του. Ο ήρωας προτιμά να παίζει με τα όπλα – σαν φαλλικό υποκατάστατο (Υβρεολόγιο, μολότοφ, κρητικά όπλα κτλ)

- Για τον πρωτοφασισμό, τα άτομα ως άτομα δεν έχουν δικαιώματα, και ο Λαός υφίσταται σαν μια μονολιθική οντότητα που εκφράζει την «Κοινή Βούληση». Και επειδή κανένα μεγάλο σύνολο ατόμων δεν μπορεί ποτέ να έχει κοινή βούληση, ο Ηγέτης παριστάνει το διερμηνέα τους. Λόγω του ποιοτικού λαϊκισμού του, ο πρωτοφασισμός πρέπει να είναι κατά των «διεφθαρμένων» κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων

- Η «Νέα Ομιλία» επινοήθηκε από τον Όργουελ στο βιβλίο του «1984», ως επίσημη γλώσσα του Αγγλικού Σοσιαλισμού. Όλα τα ναζιστικά και φασιστικά σχολικά εγχειρίδια χρησιμοποιούσαν φτωχό λεξιλόγιο και στοιχειώδη σύνταξη, με σκοπό να περιορίσουν τη διάδοση των εργαλείων της σύνθετης και κριτικής σκέψης. Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν ως συνομιλητή τον ημιμαθή και αδύναμο γλωσσικά άνθρωπο, προκειμένου να συμπληρώσουν το δίδυμο «εξουσία-πολίτης». Ίσως έτσι εξηγείται ο πανικός να ελεγχθούν τα τηλεοπτικά δίκτυα που αποτελούν, κατά κανόνα, την ενημέρωση των χαμηλών μορφωτικά, στρωμάτων.

Ο πρωτοφασισμός μπορεί να επιστρέψει με το πιο αθώο προσωπείο, επισημαίνει ο Έκο. Κάπως έτσι έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να γίνεται εν μέρει, ως σήμερα. Το αθώο χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα, το «ροκ» στιλ του Βαρουφάκη και η αρχέγονη μορφή του Πολάκη είναι δείγματα μιας «ολοκληρωτικής αθωότητας» που ξεγελούν τους πάντες. Και όλα μοιάζουν για τους πολλούς «όμορφα» και «νεανικά», μέχρι που να γίνει η αποκάλυψη. Κάτι σαν το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ με συνένοχο στην πλάνη την ίδια την κοινωνία…

Το πρωτότυπο κείμενο του Έκο δημοσιεύτηκε στο New York Review of Books το 1995
https://www.liberal.gr/arthro/89360/...ristika-isonprotofasismousin-ston-syriza.html
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Νομίζω πως ο αρθρογράφος, στη προσπάθειά του να βγάλει μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, χρησιμοποιεί ατυχώς και διαστρεβλώνει τα νοήματα ενός εξαιρετικού κειμένου του Ουμπέρτο Έκο, ενός βαθιά αριστερού διανοούμενου. Αρκεί να αντιπαραβάλλει κανείς το πρωτότυπο κείμενο του Έκο για να διαπιστώσει: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ta-typika-xaraktiristika-toy-proto-fasismoy-toy-oymperto-eko
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Yolandi

Νεοφερμένος

Η Yolandi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 83 μηνύματα.
Ο κομμουνισμός είναι το ανώτερο και πιο δίκαιο πολιτικό σύστημα που έχει υπάρξει. Ο καπιταλισμός πάλι είναι το ανώτερο και πιο δίκαιο σύστημα που έχει υπάρξει αν ανήκεις στο 1% των προνομιούχων. Και μου κάνει αρκετή εντύπωση ο καπιταλιστικός οχετός που υπάρχει εδώ μέσα. Τόσα άτομα του 1% μαζευτήκατε εδώ?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Ο κομμουνισμός είναι το ανώτερο και πιο δίκαιο πολιτικό σύστημα που έχει υπάρξει. Ο καπιταλισμός πάλι είναι το ανώτερο και πιο δίκαιο σύστημα που έχει υπάρξει αν ανήκεις στο 1% των προνομιούχων. Και μου κάνει αρκετή εντύπωση ο καπιταλιστικός οχετός που υπάρχει εδώ μέσα. Τόσα άτομα του 1% μαζευτήκατε εδώ?

Εξαρτάται τι εννοούμε δίκαιο. Είναι δίκαιο πχ να αμείβεται κάποιος απόφοιτος πανεπιστημίου και κάποιος που δεν άνοιξε ποτέ βιβλίο στη ζωή του το ίδιο; Είναι δίκαιο να αμείβεται κάποιος που δεν βοηθάει στην παραγωγή καθόλου το ίδιο με κάποιον που εργάζεται; Είναι δίκαιο να κάθομαι και να τα ξύνω όλη μέρα και να έχω την ίδια οικονομική ζωή με εσένα που εργάζεσαι; Άρα καταλήγουμε στο ότι δεν είναι δίκαιο. Η τουλάχιστον "δίκαιο" δεν είναι η σωστή λέξη να το περιγράψεις. Εγώ θα το περιέγραφα ανθρωπιστικό. Είναι το πιο ανθρωπιστικό σύστημα γιατί προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους βασικά αγαθά και μια ήρεμη ζωή (στη θεωρεία). Δηλαδή δεν υπάρχουν άστεγοι, δεν υπάρχουν διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, ζουν όλοι σε παρόμοια επίπεδα. Στον καπιταλισμό πάλι, δεν χρειάζεται να είσαι στο 1% για να ζήσεις καλά. Ένας αστός σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη ζει καλά. Ένας εργαζόμενος δηλαδή σε βόρειες χώρες ή σε Αμερική ζει καλά, σίγουρα καλύτερα απ' ότι στην Ελλάδα. Αν είσαι άνεργος από την άλλη... σίγουρα δεν μπορείς να ζήσεις μια καλή ζωή άνετη ζωή. Ειδικά αν έχεις οικογένεια. Και επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται να είσαι στο 1% για να ζήσεις καλά.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις και τα δυο συστήματα έχουν υπέρ και κατά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Yolandi

Νεοφερμένος

Η Yolandi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 83 μηνύματα.
Δίκαιο = ανθρωπισμός εκτός και αν εσύ είσαι μηχανή. Από τον καθένα και τις ικανότητές του στον καθένα για τις ανάγκες του. Το πόσο παράγει ο καθένας είναι άσχετο, καθώς στο κομμουνιστικό σύστημα η παραγωγή είναι συλλογική. Δεν παράγεις εσύ 100 φορές περισσότερα από τους άλλους ούτε δουλεύεις 100 φορές πιο σκληρά για να δικαιούσαι 100 φορές μεγαλύτερες αποδοχές, εκτός και αν είσαι ο σούπερμαν οπότε εντάξει ας κάνουμε μαι εξαίρεση :P

Φυσικά βέβαια μπορεί να είσαι 100 φορές καλύτερος εκμεταλλευτής ή απατεώνας από τους υπόλοιπους οπότε το καπιταλιστικό σύστημα σου δίνει όλα χρειάζεσαι για να ευδοκιμήσουν τα προσόντα σου. Και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει συνεχώς. Ανταλλάξαμε τους βασιλιάδες για να είμαστε οι μισθωτοί σκλάβοι των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματιών. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, τον δοκιμάσαμε τρεις αιώνες τώρα, πόσους ακόμη θέλουμε για να καταλάβουμε τα αυτονόητα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,863 μηνύματα.
Εξαρτάται τι εννοούμε δίκαιο. Είναι δίκαιο πχ να αμείβεται κάποιος απόφοιτος πανεπιστημίου και κάποιος που δεν άνοιξε ποτέ βιβλίο στη ζωή του το ίδιο; Είναι δίκαιο να αμείβεται κάποιος που δεν βοηθάει στην παραγωγή καθόλου το ίδιο με κάποιον που εργάζεται; Είναι δίκαιο να κάθομαι και να τα ξύνω όλη μέρα και να έχω την ίδια οικονομική ζωή με εσένα που εργάζεσαι; Άρα καταλήγουμε στο ότι δεν είναι δίκαιο. Η τουλάχιστον "δίκαιο" δεν είναι η σωστή λέξη να το περιγράψεις. Εγώ θα το περιέγραφα ανθρωπιστικό. Είναι το πιο ανθρωπιστικό σύστημα γιατί προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους βασικά αγαθά και μια ήρεμη ζωή (στη θεωρεία). Δηλαδή δεν υπάρχουν άστεγοι, δεν υπάρχουν διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, ζουν όλοι σε παρόμοια επίπεδα. Στον καπιταλισμό πάλι, δεν χρειάζεται να είσαι στο 1% για να ζήσεις καλά. Ένας αστός σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη ζει καλά. Ένας εργαζόμενος δηλαδή σε βόρειες χώρες ή σε Αμερική ζει καλά, σίγουρα καλύτερα απ' ότι στην Ελλάδα. Αν είσαι άνεργος από την άλλη... σίγουρα δεν μπορείς να ζήσεις μια καλή ζωή άνετη ζωή. Ειδικά αν έχεις οικογένεια. Και επίσης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από το λεγόμενο όριο της φτώχειας. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται να είσαι στο 1% για να ζήσεις καλά.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις και τα δυο συστήματα έχουν υπέρ και κατά.

Μαλλον μιλαει για το 1% των ανθρωπων που ζουσαν καλα στις πρωην σοσιαλιστικες χωρες που δεν θελουν να ξανακουσουν για κομμουνισμο εστω και για πλακα...

Ολοι την κανουν για το εξωτερικο επειδη θελουν να γινουν προνομιουχοι...

ζουν ολοι σε παρομοια επιπεδα
... φτωχειας. Εκτος απο τα εκλεκτα κοκκινοπουλα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ένας προβληματισμός σχετικά με την εξίσωση των αμοιβών από τον Κορνήλιο Καστοριάδη:

Για μένα, είναι σίγουρο και φανερό ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει και να μπορέσει να λειτουργήσει μια σοσιαλιστική αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία, είναι η απόλυτη ισότητα των μισθών και εισοδημάτων κάθε φύσης. Εννοώ ισότητα απόλυτη του οδοκαθαριστή και του πιο ειδικευμένου χειρουργού ή μηχανικού, εφ’ όσον εξακολουθούν και υπάρχουν απ’ τη μία οδοκαθαριστές κι από την άλλη χειρουργοί. Γιατί, φυσικά, η μεταμόρφωση, ο μετασχηματισμός της κοινωνίας δεν είναι δυνατός σε πιο μακροχρόνια προοπτική παρά με το ξεπέρασμα της κρυσταλλωμένης κατανομής της εργασίας, της διαίρεσης και της αντίθεσης ανάμεσα στη χειρωνακτική και στη διανοητική εργασία.

Η απόλυτη ισότητα των εισοδημάτων κάθε μορφής είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους, ένας από τους κυριότερους είναι η ανάγκη να καταστραφεί η οικονομική νοοτροπία και όλο το σύστημα ψυχικών κινήτρων και «αξιών» που είναι συνυφασμένο μαζί της. Αυτό το σύστημα το δημιούργησε και το επέβαλλε ο καπιταλισμός- και ο μαρξισμός το εγκολπώθηκε τελικά περίπου αμετάβλητο. Το κεντρικό του σημείο είναι η ιδέα ότι ο σκοπός της κοινωνικής ζωής είναι η απεριόριστη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, του «εθνικού προϊόντος» και του «εθνικού πλούτου». Αυτή η απεριόριστη ανάπτυξη έχει γίνει το φετίχ της σύγχρονης κοινωνίας- είτε σαν αυτοσκοπός, είτε σαν το απόλυτο μέσο για να φτάσουμε στην απελευθέρωση του ανθρώπου (αυτή είναι η μαρξιστική παραλλαγή). Η εξίσωση όλων των μισθών και εισοδημάτων είναι αρχικό μέσον για να καταργηθεί, να κοπεί σύρριζα η «οικονομική» ή «οικονομιστική» νοοτροπία, αυτή που μας κάνει να θέλουμε περισσότερα απ’ τους άλλους, ή να θέλουμε να πάρουμε την τάδε θέση για να πάρουμε περισσότερο απ’ τους άλλους. «Το εμόν και το σόν, το ψυχρόν τούτο ρήμα».
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Ένας προβληματισμός σχετικά με την εξίσωση των αμοιβών από τον Κορνήλιο Καστοριάδη:

Για μένα, είναι σίγουρο και φανερό ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει και να μπορέσει να λειτουργήσει μια σοσιαλιστική αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία, είναι η απόλυτη ισότητα των μισθών και εισοδημάτων κάθε φύσης. Εννοώ ισότητα απόλυτη του οδοκαθαριστή και του πιο ειδικευμένου χειρουργού ή μηχανικού, εφ’ όσον εξακολουθούν και υπάρχουν απ’ τη μία οδοκαθαριστές κι από την άλλη χειρουργοί. Γιατί, φυσικά, η μεταμόρφωση, ο μετασχηματισμός της κοινωνίας δεν είναι δυνατός σε πιο μακροχρόνια προοπτική παρά με το ξεπέρασμα της κρυσταλλωμένης κατανομής της εργασίας, της διαίρεσης και της αντίθεσης ανάμεσα στη χειρωνακτική και στη διανοητική εργασία.

Η απόλυτη ισότητα των εισοδημάτων κάθε μορφής είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους, ένας από τους κυριότερους είναι η ανάγκη να καταστραφεί η οικονομική νοοτροπία και όλο το σύστημα ψυχικών κινήτρων και «αξιών» που είναι συνυφασμένο μαζί της. Αυτό το σύστημα το δημιούργησε και το επέβαλλε ο καπιταλισμός- και ο μαρξισμός το εγκολπώθηκε τελικά περίπου αμετάβλητο. Το κεντρικό του σημείο είναι η ιδέα ότι ο σκοπός της κοινωνικής ζωής είναι η απεριόριστη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, του «εθνικού προϊόντος» και του «εθνικού πλούτου». Αυτή η απεριόριστη ανάπτυξη έχει γίνει το φετίχ της σύγχρονης κοινωνίας- είτε σαν αυτοσκοπός, είτε σαν το απόλυτο μέσο για να φτάσουμε στην απελευθέρωση του ανθρώπου (αυτή είναι η μαρξιστική παραλλαγή). Η εξίσωση όλων των μισθών και εισοδημάτων είναι αρχικό μέσον για να καταργηθεί, να κοπεί σύρριζα η «οικονομική» ή «οικονομιστική» νοοτροπία, αυτή που μας κάνει να θέλουμε περισσότερα απ’ τους άλλους, ή να θέλουμε να πάρουμε την τάδε θέση για να πάρουμε περισσότερο απ’ τους άλλους. «Το εμόν και το σόν, το ψυχρόν τούτο ρήμα».

Πολυ ωραια πηγαινε και καντο εσυ και οποιος αλλος θελει, αλλα ασε ησυχο οποιον δεν γουσταρει να γινει το πειραματοζωο σου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Γενικά μην παίρνετε σαν δεδομένο ότι καθετί που αναφέρει κανείς είναι άποψή του, μπορεί απλά να θέλει να εμπλουτίσει τον προβληματισμό, κάτι λέχθηκε πριν στα του πρωτοφασισμού για "απέχθεια στο διαφορετικό" ...just saying
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,863 μηνύματα.
Πολυ ωραια πηγαινε και καντο εσυ και οποιος αλλος θελει, αλλα ασε ησυχο οποιον δεν γουσταρει να γινει το πειραματοζωο σου

Τα εκατομμυρια πειραματοζωα των πρωην κομμουνιστικων χωρων απαγορευουν πλεον την δημιουργια κομμουνιστικων κομματων στην επικρατεια τους. Ας πανε καλυτερα σε αλλο πλανητη...Κι εκει αν υπαρχουν κορόιδα, ας κατσουν να παραγουν εθνικο πλουτο... για τους αλλους. Αρπμαϊτ μαχτ φράι... ελεγε ο συν-(εθνο)σοσιαλιστης οπως λενε και οι ερυθροι σοσιαλιστες συνοδοιποροι του...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Yolandi

Νεοφερμένος

Η Yolandi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 83 μηνύματα.
Μαλλον μιλαει για το 1% των ανθρωπων που ζουσαν καλα στις πρωην σοσιαλιστικες χωρες που δεν θελουν να ξανακουσουν για κομμουνισμο εστω και για πλακα...

Ολοι την κανουν για το εξωτερικο επειδη θελουν να γινουν προνομιουχοι...


... φτωχειας. Εκτος απο τα εκλεκτα κοκκινοπουλα...

Περισσότερη προπαγάνδα plz. Είμαι σίγουρη πως μπορείς και καλύτερα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,863 μηνύματα.
Περισσότερη προπαγάνδα plz. Είμαι σίγουρη πως μπορείς και καλύτερα.

Η προπαγανδα ειναι ιδιον χαρακτηριστικο των κομμουνιστων. Εμεις μιλαμε με την πραγματικοτητα. Σε βλεπω κι εσενα να γλειφεσαι για το εξωτερικο. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gaspar

Περιβόητο μέλος

Ο Gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,101 μηνύματα.
Και μου κάνει αρκετή εντύπωση ο καπιταλιστικός οχετός που υπάρχει εδώ μέσα.
υπήρχε εποχή που στο φόρουμ όπως και στην ελληνική κοινωνία κυριαρχούσε η αριστερά και οι αναρχικές αυταπάτες
το ηθικό πλεονέκτημα που λεμε:P
και που φυσικά τώρα στην μετα σύριζα εποχη, τα ακούμε όλα αυτα και γελάμε φωναχτά

καιρός να απαλαγούμε απο τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, απο την σοβιετολαγνεία, απο την πασοκική λογική της κρατικής αγελάδας που έχει ατελείωτο γάλα για όλους, και απο τις συριζαικές αυταπάτες.

ο φιλελευθερισμός είναι το μόνο αποδοτικό σύστημα που μέσω του υγιούς ανταγωνισμού φέρνει την συνολική πρόοδο σε μια κοινωνία οικονομικά, και προσφέρει τόσες ελευθερίες στο άτομο, σε αντίθεση με το φασιστικό σύστημα που πιστεύεις και ιστορικά έχει αποτύχει παντού.

καλύτερα άστεγος αλλα ελεύθερος στην Αμερική, παρά λοβοτομημένος δούλος και εργάτης στο καθεστώς σας
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

PeterTheGreat

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Staphylococcus aureus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 923 μηνύματα.
Και εγώ να ρωτήσω, αν όλες οι δουλείες έχουν την ίδια αμοιβή, ποιος θα κάνει τις δουλείες που κανείς δεν θέλει να κάνει? Και μην μου βρείτε 1-2 παραδείγματα ανθρώπων που είναι αρκετά μαζόχες για να καθαρίζουν βόθρους τζάμπα: μιλάω στην κλίμακα ολόκληρης της κοινωνίας. Ακόμα και νευροχειρουργούς σου λέω εγώ δύσκολα θα βρεις σε μεγάλο αριθμό, αν μπορούν να βγάλουν τα ίδια με το να γίνουν ακτινολόγοι π.χ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Alejandro che 7

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Αλέξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πατήσια (Αττική). Έχει γράψει 1,859 μηνύματα.
Τα εκατομμυρια πειραματοζωα των πρωην κομμουνιστικων χωρων απαγορευουν πλεον την δημιουργια κομμουνιστικων κομματων στην επικρατεια τους. Ας πανε καλυτερα σε αλλο πλανητη...Κι εκει αν υπαρχουν κορόιδα, ας κατσουν να παραγουν εθνικο πλουτο... για τους αλλους. Αρπμαϊτ μαχτ φράι... ελεγε ο συν-(εθνο)σοσιαλιστης οπως λενε και οι ερυθροι σοσιαλιστες συνοδοιποροι του...
Οταν αποδεικνύουμε ότι αυτά τα "πειραματόζωα" τολμούν να δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι στον σοσιαλισμό ζούσαν καλύτερα ή όταν αποδεικνύουμε ότι στις χώρες που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός το προσδόκιμο ζωής έπεσε 10 χρόνια, είναι η κορυφαία στιγμή στην αντιπαράθεση με τους αντιδραστικούς. Σας πιάνει ένας γενικευμένος πανικός. Ο ένας λέει ότι νοσταλγούν τις εποχές που ήταν νέεοι, ο άλλος λέει και στην Ελλάδα υπάρχουν μερικοί που νοσταλγούν την χούντα, ο τρίτος λέει ότι δεν έχουν σήμερα πραγματικό καπιταλισμό και ότι άλλες αντιφατικές μεταξύ τους δικαιολογίες. :D:D
Μαλλον μιλαει για το 1% των ανθρωπων που ζουσαν καλα στις πρωην σοσιαλιστικες χωρες που δεν θελουν να ξανακουσουν για κομμουνισμο εστω και για πλακα
Εκτός από το 77% που ψήφισε υπερ της διατήρησης της ΕΣΣΔ το 1991, εκτός από το 70% που αναπολεί ακόμα και σήμερα τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, εκτός από το 80% που δηλώνουν ότι οι πιο μισητοί και γενοκτόνοι πολιτική στη ιστορία της Ρωσσίας ήταν ο Γκορμπατσώφ και ο Γιελτσιν. https://www.thebest.gr/news/index/viewStory/382463
Εκτός από τους πολίτες 11 σοσιαλιστικών χωρών που λένε ότι επί ΕΣΣΔ η ζωή ήταν καλύτερη.
https://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/dimoskopisi-se-11-hores-epi-essd-i-zoi-itan-kalyteri
υπήρχε εποχή που στο φόρουμ όπως και στην ελληνική κοινωνία κυριαρχούσε η αριστερά και οι αναρχικές αυταπάτες
το ηθικό πλεονέκτημα που λεμε:P
και που φυσικά τώρα στην μετα σύριζα εποχη, τα ακούμε όλα αυτα και γελάμε φωναχτά

καιρός να απαλαγούμε απο τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, απο την σοβιετολαγνεία, απο την πασοκική λογική της κρατικής αγελάδας που έχει ατελείωτο γάλα για όλους, και απο τις συριζαικές αυταπάτες.

ο φιλελευθερισμός είναι το μόνο αποδοτικό σύστημα που μέσω του υγιούς ανταγωνισμού φέρνει την συνολική πρόοδο σε μια κοινωνία οικονομικά, και προσφέρει τόσες ελευθερίες στο άτομο, σε αντίθεση με το φασιστικό σύστημα που πιστεύεις και ιστορικά έχει αποτύχει παντού.

καλύτερα άστεγος αλλα ελεύθερος στην Αμερική, παρά λοβοτομημένος δούλος και εργάτης στο καθεστώς σας
Μη χαίρεσαι και πολύ γιατί ο σύντροφος Instant ανέβασε εδώ γκάλοπ που έλεγε ΚΚΕ 13%,ανταρσύα 5%. Πρόσεχε μη βρεθείς να σπας πέτρες σε κάνα γκούλαγκ του καθεστώτος :P
Και εγώ να ρωτήσω, αν όλες οι δουλείες έχουν την ίδια αμοιβή, ποιος θα κάνει τις δουλείες που κανείς δεν θέλει να κάνει? Και μην μου βρείτε 1-2 παραδείγματα ανθρώπων που είναι αρκετά μαζόχες για να καθαρίζουν βόθρους τζάμπα: μιλάω στην κλίμακα ολόκληρης της κοινωνίας. Ακόμα και νευροχειρουργούς σου λέω εγώ δύσκολα θα βρεις σε μεγάλο αριθμό, αν μπορούν να βγάλουν τα ίδια με το να γίνουν ακτινολόγοι π.χ.
Θέτεις μάλλον κάπως ανάποδα τον προβληματισμό. Το αντίθετο δεν θα έπρεπε να είναι το πρόβλημα; Εμείς ίσα-ίσα δε λέμε ότι θα επιδοτίσουμε την βαριά και ανθυγιεινή εργασία, που σήμερα ζει με μισθούς πείνας;
Γενικά πάντως στον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας στον σοσιαλισμό, φυσικά δεν θα υπάρχει απόλυτος μισθολογικός εξισωτισμός αμέσως, ιδιαίτερα στην αρχή που δεν θα έχουν ξεπεραστεί απολύτως οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Θα υπάρχουν μικροδιαφορές επιστημονικά σχεδιασμένες, που εύκολα λύνουν αυτά τα ζητήματα. Άλλωστε το πέρασμα στην πλήρη, οριστική και αμετάκλητη κομμουνιστική απελευθέρωση του ανθρώπου, αποτελεί μακραίωνη διαδικασία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

xristaras9

Διάσημο μέλος

Ο xristaras9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,554 μηνύματα.
Μη χαίρεσαι και πολύ γιατί ο σύντροφος Instant ανέβασε εδώ γκάλοπ που έλεγε ΚΚΕ 13%,ανταρσύα 5%. Πρόσεχε μη βρεθείς να σπας πέτρες σε κάνα γκούλαγκ του καθεστώτος :P


Δεν μπορέίς να βγάλεις συμπέρασμα απο δημοσκοπήσεις 1000 ατόμων περίμενε τα exit poll
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Ο κομμουνισμός είναι το ανώτερο και πιο δίκαιο πολιτικό σύστημα που έχει υπάρξει. Ο καπιταλισμός πάλι είναι το ανώτερο και πιο δίκαιο σύστημα που έχει υπάρξει αν ανήκεις στο 1% των προνομιούχων. Και μου κάνει αρκετή εντύπωση ο καπιταλιστικός οχετός που υπάρχει εδώ μέσα. Τόσα άτομα του 1% μαζευτήκατε εδώ ή είστε τόσο γκάου?

O κουμμουνισμός είναι κάτι σαν το στρατό. Αυστηρή ιεραρχία που κανένας δεν μπορεί να πειράξει τον ανώτερο του. Μαζικές κινητοποιήσεις αντίδρασης απαγορεύοται αυστηρά. Ο ανώτερος δεν τον νοιάζει ποιος από τους κατώτερουύς του κάνει τη δουλειά για να τον επιβραβεύσει. Τον ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά για να μην τον επιπλήξει ο δικός του ανώτερος καθώς αν δεν γίνει η δουλειά θα πάει άλλος στη θέση του.

Η πλειοψηφία του λαού είνα απλοί φαντάροι ισότιμοι μεταξύ τους που κάθε μέρα τους ανατίθονται δουλειές αγγαρείες. Οι αγγαρείες είναι δουλειές που κανένας δεν θέλει να κάνει αλλά κάποιος πρέπει όπως λάντζα, καθάρισμα τουαλετών κ.λπ. Η αμοιβή που παίρνουν οι φαντάροι είναι συμβολική αλλά έχουν πρόσβαση σε σισσίτια κ.λπ. και σε κοινόβια για να κοιμηθούν. Ακόμα και να μη χρειάζεται να δουλέψουν θα τους ανατεθεί κάτι να κάνουν όπως θα μετακινήσουν κάτι πέτρες από το ένα χωράφι σοτ άλλο.

Δεν μπορούν να ανέβουν στη ιεραρχία εύκολα όσο δουλευταράδες να ΄ναι.

Αρέσει σε κάνέναν αυτό το σύστημα; :eek: Αυτό υποστηρίζεις... Προφανώς όχι γι αυτό στις κουμμουνιστικές χώρες τα σύνορα είναι κλειστά και όπου ανοίξαν π.χ. Αλβανία οι πολίτες τρέχανε έξω να σωθούν. Τα κουμμουνιστικά καθεστώτα είναι δεδομένο ότι έχουν ημερομηνία λήξης γιατί ο λαός όπως ο φαντάρο επειδή δεν επιβραβεύεται η δουλειά τους τεμπελιάζει και μειώνεται η παραγωκότητα τους. Όσες απειλές και βασανιστήρια να τους γίνουν κάποιοι θα βρουν το τρόπο να τεμπελιάσουν και να ρίξουν τη δουλειά στους αδύνατους .Στο τέλος το σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τα ελάχιστα για επιβίωση και πέφτει. Τους ανεπιθύμητους το καθεστώς τους διώχνει μέσο λαικών δικαστηριων. Ο τρόπος σκέψης του λαού μπορεί να διαμορφωθεί πολύ εύκολα.

Δυστυχώς στο παράδειγμα μου ο στρατός δεν πέφτει γιατί τον χρηματοδοτεί το καπιταλιστικό σύστημα. Το ίδιο συνέβει και με τη Κούβα που ο λόγος που άντεξε τόσο πολύ είναι εξαιτίας της χρηματόδοτησής του μέσω του τουρισμού από πολίτες καπιταλιστικών χωρών. Παρόλα αυτά δεν άντεξε ούτε η Κούβα. Πλέον η μόνη κουμμουνιστική χώρα που έχει μείνει είναι η Βόρεια Κορέα. Εκεί επικρατεί τρομοκρατία. Όποιος θέλει κουμμουνισμό μπορεί να πάει εκεί. Δυστυχώς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να μας γράψει στο ischool τις εμπειρίες του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Alejandro che 7

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Αλέξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Πατήσια (Αττική). Έχει γράψει 1,859 μηνύματα.
Πλέον η μόνη κουμμουνιστική χώρα που έχει μείνει είναι η Βόρεια Κορέα. Εκεί επικρατεί τρομοκρατία. Όποιος θέλει κουμμουνισμός μπορεί να πάει εκεί. Δυστυχώς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να μας γράψει στο ischool τις εμπειρίες του.
Α όλα κι όλα η συντρόφισσα η Φραγκίσκα πήγε και γύρισε υγιέστατη :P Εκτός αν την εκτέλεσε και επέστρεψε κανέναν κλώνο της ο Κιμ

https://www.facebook.com/fragkiska.megaloudi?fref=ts
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Πλέον η μόνη κουμμουνιστική χώρα που έχει μείνει είναι η Βόρεια Κορέα. Εκεί επικρατεί τρομοκρατία. Όποιος θέλει κουμμουνισμό μπορεί να πάει εκεί. Δυστυχώς δεν θα έχουμε την ευκαιρία να μας γράψει στο ischool τις εμπειρίες του.
εκεί έχουν κιμιογκουνισμο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top