Hταν Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου του 1999 όταν ο Γενικός Δείκτης έφθανε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6.484,30 μονάδων, για να κλείσει στη λήξη των συναλλαγών στο ιστορικό ρεκόρ των 6.355,04 μονάδων.Κατόπιν πολιτικών υποδείξεων της εποχής εκείνης τόσο απο τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου όσο και απο τον πρωθυπουργό Σημίτη Κωνσταντίνο.
Η χρηματιστηριακή παραζάλη και η πλασματική οικονομική ευημερία της εποχής οδήγησε στο να ανοίξουν ΕΛΔΕ (γραφεία αγοραπωλησίας μετοχών) ακόμα και σε χωριά και επαρχιακές πόλεις.O παροξυσμός εκείνης της περιόδου είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς τραπεζικά δάνεια,αγροτικές επιδοτήσεις και αποταμιεύσεις κατευθύνθηκαν προς στην χρηματιστηριακή αγορά με πάνω απο 1 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς στο ΧΑΑ
https://imgur.com/a/TFKEA
Το καλοκαίρι του 1999 η μετοχή της «Σιγάλας» που είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται στην παράλληλη αγορά
ξεκινούσε με κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. δραχμών, για να εκτοξευθεί λίγες εβδομάδες μετά με τα αλλεπάλληλα limit up
στα 255 δισ. δραχμές.
Για τις Αθηναϊκές Συμμετοχές η κεφαλαιοποίηση το καλοκαίρι του 1999
είχε φθάσει τα 700 δισ. δραχμές από 50 δισ. δραχμές που ήταν η χρηματιστηριακή της αξία στις αρχές του 1999.
Για την Αλκάρ, η κεφαλαιοποίηση
είχε ανέλθει στα 70 δισ. δραχμές από 3 δισ. δραχμές στις αρχές του 1999
Η μετοχή του Εμπορικού Δεσμού είχε μέγιστη χρηματιστηριακή αξία τα 60 δισ. δραχμές από τα επίπεδα των 3 δισ. δραχμών που είχε ξεκινήσει τη χρονιά, για την Εργάς η κεφαλαιοποίηση έφθασε σχεδόν τα 90 δισ. δραχμές από 6 δισ. δραχμές στις αρχές του έτους,
για την Ερμής είχαμε το υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία της Σοφοκλέους καθώς
η μετοχή είχε απόδοση 12.000% το εννεάμηνο του 1999 και την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 270 δισ. δραχμές
https://imgur.com/a/6VhY4
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 και ύστερα απο μια 3ετία ξέφρενου χρηματιστηριακού ράλι η αγορά ξεφούσκωσε και ξεκίνησε η κάθοδος.
H υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Aσπρογέρακας, το 2000, μετά από έρευνα για χειραγώγηση μετοχών το 1999. H υπόθεση αυτή είχε στείλει στη φυλακή την τότε ανακρίτρια Kωνσταντίνα Mπουρμπούλια, η οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, σχετικά με χειρισμούς της στη δικογραφία που αφορούσε τις μετοχές της ΣIΓAΛAΣ.
H δικαστική έρευνα μετά την υπόθεση «Mπουρμπούλια» συνεχίστηκε με εντολή του εισαγγελέα Xαρ. Λακαφώση, ο οποίος είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων φακέλων για τις «μετοχές - φούσκες του Xρηματιστηρίου». Aκολούθως, με πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν, με το εφετειακό βούλευμα που εκδόθηκε, στα 42 που πλέον αθωώθηκαν.
https://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=113188546
https://www.kathimerini.gr/285379/ar...genios-o-tryfwn-kai-oi-foyskes-sth-sofokleoys