Λεξιπενία

alis

Πολύ δραστήριο μέλος

Η alis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,134 μηνύματα.
Λένε λοιπόν ότι σήμερα η νεολαία μαστίζεται από λεξιπενία. Αυτό για να το θέσουμε απλά σημαίνει ότι ένα συγκεκριμένο άτομο ή και μια όμαδα (π.χ. στο παραπάνω παράδειγμα η νεολαία) χρησιμοποιεί ένα πολύ περιορισμένο, πολύ βασικό λεξιλόγιο. Όλοι ξέρουμε ότι η γλώσσα μας είναι εξαιρετικά πλούσια, με πολλές συνώνυμες λέξεις με διαφορετικές όμως αποχρώσεις. Βλέποντας το από αυτή τη σκοπιά αν η λεξιπενία όντως υφίσταται είναι λυπηρό.
Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εφόσον αυτή η περιορισμένη χρήση της ελληνικής ή και οποιασδήποτε γλώσσας δεν εμποδίζει την επικοινωνία, δεν είναι κάτι τόσο τραγικό;
Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με τη λεξιπενία;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tsarachaf

Περιβόητο μέλος

Ο Allah 1/3 MEΤΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,366 μηνύματα.
Επικινδυνη θα ελεγα...

Διοτι τωρα στην αρχη δεν εμποδιζεται η επικοινωνια... Αλλα μερα με την μερα, ολοι βλεπουμε πως εντασσουμε ολο και περισσοτερες μη ελληνικες λεξεις στο καθημερινο μας λεξιλογιο... Ετσι η γλωσσα μας φτωχαινει αρχικα και στην συνεχεια κινδυνευει να χαθει αν αυτο το φαινομενο συνεχιστει μιας και θα μας ειναι πολυ πιο ευκολο να εκφραστουμε σε μια ξενη γλωσσα, κυριως τα αγγλικα, οπου απο πολυ μικροι αποκταμε σημαντικες γνωσεις πανω στο λεξιλογιο της...

Οποτε πραγματικα πρεπει να βρουμε μια μεθοδο αντιμετωπισης...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 23,236 μηνύματα.
Γεγονός είναι ότι μέσα στο internet βλέπεις πολλά ορθογραφικά λάθη και πολλές φορές τα νέα παιδιά χρησιμοποιούν το net για να ελέγξουν αν είναι σωστή μια λέξη... αντί να την τσεκάρουν όπως κάναμε εμείς από το λεξικό μεγάλο ή τσέπης
Στο θέμα "Ομιλείτε Ελληνικά" παρατήρησα ότι έγινε μεγάλο θέμα για τη λέξη ειπώθηκε που είχε γραφτεί λάθος υπόθηκε άρα το θέμα δεν είναι μόνο η λεξιπενία αλλά η ορθογραφία και το συντακτικό......
Νομίζω ότο όσο πιο πολύ διαβάζουμε απο χαζοπεριοδικά μέχρι βιβλία που μας απορροφούν το ενδιαφέρον τόσο πιο πολύ αποτυπώνονται στη μνήμη μας νέες λέξεις... έχω παρατηρήσει ότι η ποίηση και οι ποιητές χρησιμοποιούν πυκνά συχνά λέξεις που δεν παίζουν στην καθημερινότητά μας......
Θυμάμαι σε μια ταινία με τον λούστρο Βασιλάκη Καίλα που μεγάλος τον υποδύεται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως φοιτητής ιατρός, ότι το λεξιλογιο που χρησιμοποιούσαν ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό τον άλλων ταινιών....
η απάντηση που δώσατε εις την παρατήρηση ήταν κεραυνοβόλος 7.43
όπως όλες οι περιπτώσεις των φοιτητών που βιοπαλαίουν 9.04



πλέον μπορεί να λέμε βιοπάλη αλλά δεν χρησιμοποιούμε το ρήμα.....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dreamer_SW

Διάσημο μέλος

Η Dreamer_SW αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3,832 μηνύματα.
Δυστυχώς παρότι η ελληνική, είναι από τις πιο πλούσιες γλώσσες στον κόσμο και αυτό και την καθιστά και δύσκολη, τα νέα παιδιά δυστυχώς έχουν πολύ φτωχό λεξιλόγιο. Μου κάνει εντύπωση που πολλές φορές ακόμα τα μικρά παιδιά θα ξέρουν κακές λεξούλες ή ακόμα και μεγαλύτερα, αλλά όχι κάποιες άλλες. Είναι γεγονός ότι μία λέξη ένα νόημα μπορείς να το πεις με χίλιους πεντακόσιους τρόπους.

Δυστυχώς στην λεξιπενία φταίει κατά κόρον το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν δίνει κίνητρο στα παιδιά, να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία καθώς τους έχει εμφυσήσει ότι το διαβάζω κάτι σημαίνει αποστηθίζω, σημαίνει παπαγαλίζω. Δεν τους έχει μεταδώσει την νοοτροπία του ότι διαβάζω σημαίνει διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες, αναπτύσσω κριτική σκέψη, ολοκληρώνομαι σαν άνθρωπος. Αν και τα βιβλία ακόμα που υπάρχουν στο σχολείο είναι κακής ποιότητας και ούτε αυτά συμβάλλουν στην εκμάθηση νέων λέξεων. Πρέπει για άλλη μία φορά να τονιστεί ότι χρειάζεται αναθεώρηση ο εκπαιδευτικός θεσμός σε όλο το φάσμα του.

Για αυτό τις περισσότερες φορές βλέπεις παιδιά τώρα ακόμα και από την νηπιακή ηλικία, να χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλα τέτοια μέσα ψυχαγωγίας και να μην παίρνουν ένα μυθιστόρημα ή μία εφημερίδα να διαβάσουν, να ενημερωθούν. Υπάρχουν βέβαια άτομα που διαβάζουν βιβλία αλλά θεωρώ πως είναι ελάχιστα σε σύγκριση με αυτά που προτιμούν πχ να σερφάρουν στο νετ ή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Και δεν φτάνει η λεξιπενία που υπάρχει, έρχεται και επιφορτίζει την κατάσταση η "κακοποίηση" της γλώσσας που επιτυγχάνεται από δημοσιογράφους οι οποίοι δεν ξέρουν να την χειρίζονται και ακούμε "μαργαριτάρια" πολλές φορές.

Υγ: Σχωράτε με από χθες, με έχει πιάσει πάρλα και όρεξη για εκθέσεις :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

konstantinantia

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η konstantinantia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 361 μηνύματα.
Για αυτό τις περισσότερες φορές βλέπεις παιδιά τώρα ακόμα και από την νηπιακή ηλικία, να χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλα τέτοια μέσα ψυχαγωγίας και να μην παίρνουν ένα μυθιστόρημα ή μία εφημερίδα να διαβάσουν, να ενημερωθούν.
Αποτέλεσμα:


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν τους έχει μεταδώσει την νοοτροπία του ότι διαβάζω σημαίνει διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες, αναπτύσσω κριτική σκέψη, ολοκληρώνομαι σαν άνθρωπος.


Οι πνευματικοί ορίζοντες τι είναι? Το να διαβάζεις βιβλία σίγουρα δεν αναπτύσσει καμία κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη αναπτύσσεται όταν κρίνεις και αυτό σίγουρα δεν γίνεται όταν διαβάζεις απλά ένα βιβλίο και γίνεσαι δέκτης πληροφοριών.
Εκτός αν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένο βιβλίο και τέτοια βιβλία διαβάζει πολύ μικρό ποσοστό από τα άτομα που διαβάζουν βιβλία. Ο μέσος αναγνώστης διαβάζει μυθιστορήματα, πράγμα που είναι το ίδιο με το να βλέπεις μια ταινία. Απλά ψυχαγωγείσαι.


Για αυτό τις περισσότερες φορές βλέπεις παιδιά τώρα ακόμα και από την νηπιακή ηλικία, να χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλα τέτοια μέσα ψυχαγωγίας και να μην παίρνουν ένα μυθιστόρημα ή μία εφημερίδα να διαβάσουν, να ενημερωθούν. Υπάρχουν βέβαια άτομα που διαβάζουν βιβλία αλλά θεωρώ πως είναι ελάχιστα σε σύγκριση με αυτά που προτιμούν πχ να σερφάρουν στο νετ ή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι χαλαρά το πιο αδικημένο και παρεξηγημένο σύστημα ψυχαγωγίας που υπάρχει και αυτό κυρίως οφείλεται σε στενόμυαλους γονείς και δασκάλους. Ένα παιδί που μεγαλώνει παίζοντας παιχνίδια στρατηγικής για παράδειγμα θα αναπτύξει ισχυρές ικανότητες λήψης αποφάσεων, ανάλυσης, κριτικής σκέψης, εφευρετικότητας, φαντασίας και πολλά άλλα, πράγματα που θα του φανούν απίστευτα χρήσιμα για το υπόλοιπο της ζωής του. Ένα παιδί που μεγαλώνει διαβάζοντας μυθιστορήματα, θα ξέρει τι σημαίνει η λέξη βλοσυρός και πόσα ξόρκια έχει κάνει ο Χάρι Πότερ. Fun αλλά τελείως άχρηστο.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα παιχνίδια και όχι καθισμένα σε ένα θρανίο. Αυτό ακόμα δεν το έχουν καταλάβει οι γαμάτοι εκπαιδευτικοί μας και στο υπουργείο μας. Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό για το παιδί που σημαίνει ότι συμμετέχει οικειοθελώς, το αναγκάζει να σκεφτεί και να πάρει αποφάσεις αντί απλά να είναι ένας βαριεστημένος δέκτης μιας διάλεξης. Το σχολείο πρέπει να έχει στόχο να σου αναπτύξει δεξιότητες και όχι να σου περάσει γνώσεις, καθώς οι γνώσεις πλέον είναι τετριμμένες και άχρηστες. Έχουμε google και άπειρη ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Δεν χρειαζόμαστε τα σχολικά trivia. Αυτό που χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος είναι δεξιότητες. Και αυτό γίνεται μέσω της ενασχόλησης. Τα παιχνίδια είναι ενασχόληση. Το να κλίνεις το ρήμα ειμί δεν είναι.




Τώρα όσον αφορά την λεξιπενία. Δεν είναι πρόβλημα. Τουλάχιστο όχι τόσο δραματικό όσο το κάνουν να ακούγεται οι φιλόλογοι μας. Και ο λόγος είναι απλός. Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και αυτός είναι ο λόγος που την χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος. Αν κάποιος κάνει την δουλειά του επαρκώς με ένα μικρό αριθμό λέξεων δεν του προσφέρει και πολλά το να μάθει άλλες 15.000 λέξεις που μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ. In fact η Ελληνική γλώσσα, παρόλο τον πλούτο της έχει μείνει αρκετά πίσω και έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Δεν έχουμε μικρές και εύχρηστες λέξεις για πράγματα της καθημερινότητας.
Κλασσικό παράδειγμα, είναι το λάπτοπ. "Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής". Σοβαρά τώρα? Τρεις τεράστιες λέξεις για να περιγράψουμε ένα αντικείμενο της καθημερινότητας που χρησιμοποιούμε συνεχώς το οποίο θα έπρεπε να έχει μια δική του λέξη, το πολύ τρισύλλαβη? Η ευκολότερη λύση θα ήταν απλά να το ενσωματώσουμε στην Ελληνική και να το λέμε λαπιτόπι.
Αν το ακούσει αυτό βέβαια ένας φιλόλογος θα τραβάει τα μαλλιά του, αλλά είναι τελείως δόκιμος όρος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

RafAspa94

Περιβόητο μέλος

Η RafAspa94 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 4,733 μηνύματα.
Σαφώς και οι πνευματικοί ορίζοντες έχουν άμεση σχέση με το διάβασμα . Αν για παράδειγμα διαβάζεις βιβλία για το ίδιο θέμα , μπορείς κάλλιστα στο τέλος να έχεις βγάλει την δική σου κρίση για το συγκεκριμένο γεγονός .
Τώρα όσο αφορά την λεξιπενία , από την στιγμή που το ίδιο το σύστημα συμβάλει στον εκχυδαϊσμό της γλώσσας , αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα . Δεν υφίσταται να έχουμε μια γλώσσα πλούσια κι εμείς να την ισοπεδώνουμε ενσωματώνοντας αγγλικές λέξεις..κι εδώ θα χρησιμοποιήσω το κλασικό παράδειγμα που μας είχε δώσει μια φιλόλογος στη σχολή : Μας έλεγε για μια παρουσιάστρια , που είπε το επικό: πάμε σε break , επιστρέφω σε λίγο , και ρωτάω εγώ τώρα...ήταν τόσο δύσκολο να πει , πάμε σε διαφημίσεις και επανερχόμαστε;;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι χαλαρά το πιο αδικημένο και παρεξηγημένο σύστημα ψυχαγωγίας που υπάρχει και αυτό κυρίως οφείλεται σε στενόμυαλους γονείς και δασκάλους. Ένα παιδί που μεγαλώνει παίζοντας παιχνίδια στρατηγικής για παράδειγμα θα αναπτύξει ισχυρές ικανότητες λήψης αποφάσεων, ανάλυσης, κριτικής σκέψης, εφευρετικότητας, φαντασίας και πολλά άλλα, πράγματα που θα του φανούν απίστευτα χρήσιμα για το υπόλοιπο της ζωής του. Ένα παιδί που μεγαλώνει διαβάζοντας μυθιστορήματα, θα ξέρει τι σημαίνει η λέξη βλοσυρός και πόσα ξόρκια έχει κάνει ο Χάρι Πότερ. Fun αλλά τελείως άχρηστο.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα παιχνίδια και όχι καθισμένα σε ένα θρανίο. Αυτό ακόμα δεν το έχουν καταλάβει οι γαμάτοι εκπαιδευτικοί μας και στο υπουργείο μας. Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό για το παιδί που σημαίνει ότι συμμετέχει οικειοθελώς, το αναγκάζει να σκεφτεί και να πάρει αποφάσεις αντί απλά να είναι ένας βαριεστημένος δέκτης μιας διάλεξης. Το σχολείο πρέπει να έχει στόχο να σου αναπτύξει δεξιότητες και όχι να σου περάσει γνώσεις, καθώς οι γνώσεις πλέον είναι τετριμμένες και άχρηστες. Έχουμε google και άπειρη ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Δεν χρειαζόμαστε τα σχολικά trivia. Αυτό που χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος είναι δεξιότητες. Και αυτό γίνεται μέσω της ενασχόλησης. Τα παιχνίδια είναι ενασχόληση. Το να κλίνεις το ρήμα ειμί δεν είναι.

Θα συμφωνήσω μαζί σου με τα παιχνίδια. Όπως όλοι μας έτσι και εγώ μεγαλώσαμε παίζοντας game
Προσοχή εγώ εννοώ

  • Επιτραπέζια

  • Παιχνίδια στην Αλάνα (παίζοντας μπάλα και λοιπά)

  • Video Games



Θα σταθώ στο 3ο το πιο αδικημένο κατά την γνώμη μου και θα απαντήσω σε ερωτήματα που πάντα μας λένε ότι τα Video Games μας επηρεάζουν

1ο επιχείρημα που ακούω: Τα Games ενθαρρύνουν την βία με παιχνίδια βίας.

Απάντηση: Πάλι καλά που πριν αποκαλυφτούν τα games είχαμε ηρεμία


  • Β Παγκόσμιος

  • Α Παγκόσμιος

  • Βαλκανικοί


και ένα σωρό πόλεμοι στην ανθρωπότητα

2ο επιχείρημα: Τα games σε αποβλακώνουν

Απάντηση: Ψέμα τα παιχνίδια στρατηγικής

  • Lol

  • Dota



κ.λ.π. σε κάνουν να σκέφτεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα

3ο επιχείρημα: Για την λεξιπενία που είναι και το θέμα

Απάντηση: Σοβαρά εξαιτίας του gaming δημιουργήθηκαν λέξεις όπως το

  • A.F.K.

  • G.G.

  • B.G

  • A.D.C.



Σκεφτείτε σε παιχνίδι στρατηγικής στο τσατ να γράφατε

Attack Damage Carry πάει τελείωσε το παιχνίδι

Τα παιχνίδια θέλουν στρατηγική και σκέψη τα περισσότερα και πολλά σου δίνουν ικανότητες σκέψεις.
Τώρα γιατί οι περισσότεροι άνω των 40-50 τα φοβούνται δεν το ξέρω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,869 μηνύματα.
Τώρα γιατί οι περισσότεροι άνω των 40-50 τα φοβούνται δεν το ξέρω.

Γιατί έχουμε συνηθίσει να φοβόμαστε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε.

Θυμάμαι πριν 11 χρόνια έπαιζα wow και ήρθε μια μέρα η ξαδέλφη μου σπίτι και με είδε. Μετά από λίγο καιρό με ρώτησε "εσύ ακόμα στα λιβαδεια τρέχεις;'.

Τα online παιχνίδια έχουν βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να γίνουν πιο κοινωνικοί, υπάρχουν φίλοι και ζευγάρια που γνωρίστηκαν εκεί και συνεχίζουν να είναι μαζι, γενικά είναι το ίδιο πράγμα με το να πας σε μια λέσχη βιβλίου και να πιάσεις κουβέντα για το βιβλίο.

Για να πω και ον τοπικ, θεωρώ ότι η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό που εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων. Θα ήθελα οι νέοι μας να έχουν μεγαλύτερο λεξικό πλούτο αλλά πιστεύω μεγαλώνοντας θα γίνουν καλύτεροι σε αυτό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,062 μηνύματα.
Το ανεξελεγκτα μεγαλο λεξιλογιο μπορει να ειναι και προβλημα.Για τον μεσο ανθρωπο θεωρω πρεπει να υπαρχει μια ισορροπια.Πρεπει να ξερει τις πιο συνηθισμενες λογιες εκφρασεις,και οχι μονο οσες λεξεις σχετιζονται με το φαι,τα κακα και το νανι,το μαλακα και το φιλε.Θα πρεπει ομως να βαζει και ενα "στοπ" καθως μετα απο ενα σημειο δεν θα μπορει να επικοινωνησει με τους γυρω του.Ειναι πρακτικο θεμα οργανωσης και επικοινωνιας σε καθημερινο επιπεδο ,στη ζωη μας,εαν το σκεφτουμε προσεκτικα.

Ενα κειμενο που ειναι κυριολεκτικα μεσα στην πεννα καλως η κακως παντα θα αποσπα την προσοχη απο τα περιεχομενα.Ειτε επειδη ο αναγνωστης δεν θα γνωριζει ορισμενες λεξεις ειτε επειδη θα του φαινονται ελκυστικες κτλπ. Εν ολιγοις το κειμενο αυτο θα κουρασει τον αναγνωστη,αναλογα το υποβαθρο του. Καθε ανθρωπος πρεπει να ειναι σε θεση να γραψει ενα σωστο κειμενο το οποιο πρεπει πανω απο ολα να εχει συνοχη,λογικη συνεχεια και να ειναι σαφες. Το λεξιλογιο μπορει να ειναι λιτο,δεν εχει σημασια οσο δεν περιοριζεται σε 3 λεξεις που εμφανιζονται επαναλαμβανομενα οπως ειπαμε.Δεν χρειαζεται να υπαρχει καινουρια λεξη ανα νεα γραμμη.

Το σιγουρο ειναι ενα,λιγο οι δουλειες,λιγο οι διαφορες υποχρεωσεις,σε κουραζουν.Οταν γραψεις ενα κειμενο και αναμενεις ο αλλος να σε διαβασει,μην περιμενεις οτι θα εχει το κουραγιο να το κανει οταν θα χρειαζεται λεξικο ανα 5 λεπτα. Γι'αυτο θα πρεπει να προσεχουμε παντα πλην πολυ επισημων περιστασεων,να χρησιμοποιουμε οσο το δυνατο πιο απλο,αμεσο και πρακτικο λεξιλογιο μπορουμε.Πρεπει να ειμαστε σε θεση να μεταφερουμε τα νοηματα μας γρηγορα,χωρις εμποδια στην ερμηνεια τους,και αυτο ειναι λογικο.Δεν ειμαστε φιλολογοι,ουτε γραφουμε εκθεση στις πανελληνιες,το περιεχομενο εχει τεραστια σημασια,και εαν καποιος σπαταλα περισσοτερη ενεργεια στην γλωσσικη "αποκρυπτογραφηση" του παρα στην κατανοηση των ιδεων,τοτε σαφως θα κρινει οτι δεν αξιζει τον κοπο η αναγνωση του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

konstantinantia

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η konstantinantia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 361 μηνύματα.
1.Οι πνευματικοί ορίζοντες τι είναι? Το να διαβάζεις βιβλία σίγουρα δεν αναπτύσσει καμία κριτική σκέψη.
2.Η κριτική σκέψη αναπτύσσεται όταν κρίνεις και αυτό σίγουρα δεν γίνεται όταν διαβάζεις απλά ένα βιβλίο και γίνεσαι δέκτης πληροφοριών.
3.Ο μέσος αναγνώστης διαβάζει μυθιστορήματα, πράγμα που είναι το ίδιο με το να βλέπεις μια ταινία. Απλά ψυχαγωγείσαι.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι χαλαρά το πιο αδικημένο και παρεξηγημένο σύστημα ψυχαγωγίας [...]Fun αλλά τελείως άχρηστο.[...]Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό για το παιδί που σημαίνει ότι συμμετέχει οικειοθελώς, το αναγκάζει να σκεφτεί και να πάρει αποφάσεις αντί απλά να είναι ένας βαριεστημένος δέκτης μιας διάλεξης.
4.Το σχολείο πρέπει να έχει στόχο να σου αναπτύξει δεξιότητες και όχι να σου περάσει γνώσεις, καθώς οι γνώσεις πλέον είναι τετριμμένες και άχρηστες.
5.Έχουμε google και άπειρη ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.
6.Τώρα όσον αφορά την λεξιπενία. Δεν είναι πρόβλημα.[...] Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και αυτός είναι ο λόγος που την χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος.
7.Αν κάποιος κάνει την δουλειά του επαρκώς με ένα μικρό αριθμό λέξεων δεν του προσφέρει και πολλά το να μάθει άλλες 15.000 λέξεις που μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ.
8.In fact η Ελληνική γλώσσα, παρόλο τον πλούτο της έχει μείνει αρκετά πίσω και έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Δεν έχουμε μικρές και εύχρηστες λέξεις για πράγματα της καθημερινότητας.
9.Κλασσικό παράδειγμα, είναι το λάπτοπ. "Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής". Σοβαρά τώρα? Τρεις τεράστιες λέξεις για να περιγράψουμε ένα αντικείμενο της καθημερινότητας που χρησιμοποιούμε συνεχώς το οποίο θα έπρεπε να έχει μια δική του λέξη, το πολύ τρισύλλαβη?
10.Η ευκολότερη λύση θα ήταν απλά να το ενσωματώσουμε στην Ελληνική και να το λέμε λαπιτόπι.
Αν το ακούσει αυτό βέβαια ένας φιλόλογος θα τραβάει τα μαλλιά του, αλλά είναι τελείως δόκιμος όρος.

1. Είναι το εύρος της καλλιέργειας και των γνώσεων ενός ατόμου. Λέγονται ορίζοντες γιατί ο καθένας επιλέγει που θα ορίσει/θέσει τα πνευματικά του όρια. Κι αυτό δεν έχει να κάνει απλά με αποφάσεις, αλλά με πράξεις.

2.Εξαρτάται το τί κρίνεις, το πώς και το γιατί. Κριτική κάνει και η κουτσομπόλα της γειτονιάς στην διπλανή της, κριτική κάνει κι ένας κριτικός ταινιών, κριτική κάνει κι ένας χρονογράφος κλπ.

3. Μαζί σου, αν έχεις ξεχωρίσει τις έννοιες διασκέδαση και ψυχαγωγία. Γιατί φαίνεται ότι τις έχεις για ακριβή συνώνυμα, ενώ έχουν τόσο μεγάλη διαφορά.

4. Δεί γράμματα μαθείν και μαθόντα νουν έχειν. Με λίγα λόγια δεξιότητα χωρίς γνώση είναι πρωτίστως επικίνδυνη και έπειτα άχρηστη.

5. Πρόσβαση έχεις, γνώση δεν έχεις! Άσε που κάποιος πρέπει να ξέρει πράγματα και γεγονότα και να τα καταχωρεί, για να τα προμηθεύονται οι φυγόπονοι.

6. Η γλώσσα δεν είναι απλά ένας κώδικας επικοινωνίας, αλλά ολόκληρος τρόπος σκέψης και εκγύμνασης του εγκεφάλου. (Έχω μιλήσει στο παρελθόν και για την προσφορά της ελληνικής σε ανθρώπους με μαθησιακά προβλήματα). Όπως ένα σώμα γυμνάζεται καλύτερα και περισσότερο με σύνθετες ασκήσεις έτσι και ο εγκέφαλος. Δεν περιμένω να το καταλάβεις, αλλά μην υποτιμάς και παίρνεις θέση για κάτι απ'τη στιγμή που δεν έχεις ασχοληθεί,πραγματικά, λεπτό μαζί του.

7. Όσο περιορίζεις τον τρόπο έκφρασής σου, τόσο περιορίζεις τους ορίζοντές σου. Επίσης καμμία μα καμμία λέξη δεν έχει ακριβώς την ίδια σημασία με συνώνυμή της. Έχουν λεπτές διαφορές και οι γνώστες των, συνεννοούνται εναργέστερα. Αν ζητήσεις από έναν καλό μαθητή να σου δώσει συνώνυμα μιας απλής λέξεως εντός ενός νοηματικού πλαισίου πχ. της λέξεως <<σταματώ>>, σωστά θεωρούνται τα παύω, ολοκληρώνω,τερματίζω,(από)περατώνω, (απο)τελειώνω,λήγω, ολοκληρώνω,διακόπτω,(εξ)αποσταίνω κλπ. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα έχουν την ίδια αίσθηση.

8.Δεν έχει σταματήσει παύσει να εξελίσσεται η ελληνική γλώσσα. Τα μυαλά των ομιλούντων έπαυσαν να λειτουργούν ομαλά και ψάχνουν την εύκολη λύση στην πιο λιτά δομημένη για βαρεμένους γλώσσα του κόσμου, τα αγγλικά.

Το in fact (2 λέξεις), εφόσον σου αρέσει η λακωνικότητα, αντικαθίσταται με τα ελληνικότατα <<πράγματι, απόδειξη, γεγονός>> (1 λέξη) που ενέχουν περισσότερο νοηματικό φορτίο και προσδίδουν καλύτερη συνοχή στο γραπτό σου.

9. Τί να κάνουμε η φαντασία των Άγγλων έφτανε ως εκεί, όπου κάτι που βρίσκεται πάνω σε γραφείο γενικότερα (επιτραπέζιο)(desktop computer) εξελίχθηκε και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και επάνω στα πόδια του χρήστη (laptop computer). Το φορητός υπολογιστής (ίδιος αριθμός λέξεων με τους Άγγλους) δυστυχώς περιέγραφε γενικότερα ότι δεν είναι αδρανές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως, και σε άλλα μέρη πέραν των επικλινών γονάτων, αλλά δεν ήξεραν πώς να το αποδώσουν με μία λέξη.

10.Μπορείς να χρησιμοποιείς και σκέτο το ρηματικό επίθετο <<φορητός>> και όλοι θα σε καταλάβουν γιατί είναι θέμα συνήθειας (και το λάπτοπ από συνήθεια βολεύει). Α και μάντεψε... όλη αυτή η μικρή λεξούλα (εκτός και άλλων νοημάτων αναλόγως πλαισίου), σημαίνει: αυτόν που μπορεί να μετακινηθεί, μετα-φερθεί. Οι Άγγλοι σε πόσες προτάσεις μπορούν να αποδώσουν τέτοια νοήματα;

<<Ο χαρακτήρας σου πλάθεται από τις επιλογές σου μέρα με την μέρα. Ποιά είναι τα ενδιαφέροντά σου;Ποιές είναι οι σκέψεις σου; Ποιές είναι οι πράξεις σου; Αυτό θα γίνεις!>> Ηράκλειτος

Το ανεξελεγκτα μεγαλο λεξιλογιο μπορει να ειναι και προβλημα.[...]...το περιεχομενο εχει τεραστια σημασια,και εαν καποιος σπαταλα περισσοτερη ενεργεια στην γλωσσικη "αποκρυπτογραφηση" του παρα στην κατανοηση των ιδεων,τοτε σαφως θα κρινει οτι δεν αξιζει τον κοπο η αναγνωση του.

Και κάπως έτσι χάνονται οι γλώσσες! Το αποτέλεσμα το περιγράφουν οι εικόνες που ανέβασα πιο πάνω. Θα σου λένε αρωγή και θα πανηγυρίζεις! Θα ανοίγουν λεξικό στο λήμμα <<βοήθεια>> και μαζί με την επικουρική (ας πούμε υποθετικά, ότι θα υφίσταται σαν σύνταξη!) θα τους δίνεται τετράτομο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Κι αυτά είναι μόνο τα απλά!

Δεν υπάρχει λόγιο και λαϊκό λεξιλόγιο. Οι άνθρωποι τα μετονόμασαν έτσι, για να μην νιώθουν γλωσσικά ακαλλιέργητοι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,062 μηνύματα.
Και κάπως έτσι χάνονται οι γλώσσες! Το αποτέλεσμα το περιγράφουν οι εικόνες που ανέβασα πιο πάνω. Θα σου λένε αρωγή και θα πανηγυρίζεις! Θα ανοίγουν λεξικό στο λήμμα <<βοήθεια>> και μαζί με την επικουρική (ας πούμε υποθετικά, ότι θα υφίσταται σαν σύνταξη!) θα τους δίνεται τετράτομο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Κι αυτά είναι μόνο τα απλά!

Δεν υπάρχει λόγιο και λαϊκό λεξιλόγιο. Οι άνθρωποι τα μετονόμασαν έτσι, για να μην νιώθουν γλωσσικά ακαλλιέργητοι.

Δεν βλεπω τον λογο καποιος απο την στιγμη που δεν ειναι φιλολογος να κατσει να μαθει να πει το ιδιο πραγμα με 100 διαφορετικους τροπους.Καλυτερα να μαθει να χρησιμοποιει σωστα τα 5 πραγματα που εμαθε παρα 50 και οπως να'ναι.Εαν ο αλλος γουσταρει και θελει να γραφει και βιβλια ειναι δικαιωμα του.Ωστοσο καθε τι ωραιο δεν ειναι παντα και λειτουργικο ουτε απολυτως χρησιμο.Οποτε αναλογα τι σκοπο εχει καποιος,ειναι αυτονοητο οτι εχει διαφορετικες απαιτησεις.Ενας περιπτερας δεν θα χρειαστει το ιδιο λεξιλογιο με εναν συγγραφεα,ουτε θα χαθει η γλωσσα επειδη μπορει να μην τον ενδιαφερει να μαθει περισσοτερες λεξεις. Σιγουρα δεν θα σαγηνευει τοσο ο λογος του οπως αυτος του συγγραφεα,αλλα δεν θα εχει λειτουργικα προβληματα στο να επικοινωνησει με τους πελατες.Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι επειδη ειναι περιπτερας και δεν χρειαζονται στην δουλεια του τετοιες γνωσεις,πως δεν μπορει εαν θελει και τον ενδιαφερει ο τομεας της φιλολογιας να ασχοληθει περαιτερω.Ισα ισα θα ειναι καλο για αλλες πτυχες της κοινωνικης ζωης του. Ωστοσο μπορει να μην τον νοιαζει τοσο η γλωσσα,μπορει να θελει να ασχοληθει με την τεχνη.Δεν εχει σημασια,αρκει να κανει κατι και να μην καθεται,τωρα το τι θα μαθει ειναι δικη του επιλογη.

Υπαρχουν δυο ειδων ανθρωποι σε αυτα τα θεματα :

1.Οι καλλιεργημενοι,που ξερουν την γλωσσα,την χειριζονται επιδεξια και με ανεση χωρις να κουραζουν η να στρεφουν το μεγαλο τους λεξιλογιο εναντιον τους,χρησιμοποιοντας το με τροπο που κουραζει.

2.Οι γνωστες,που απλα εχουν διαβασει πολυ αλλα ειναι εντελως προχειροι στο πως χρησιμοποιουν τις γνωσεις τους.Γεμιζουν καθε προταση με οτι μπορει να ακουστει φανταχτερο,διαβασμενο και καταληγουν να σου τα πρηζουν και λιγακι,αφου ουσιαστικα ειναι σαν να εχουν αγορασει πορσε και να σου κουνανε τα κλειδια μεσα στην μουρη λεγοντας "κοιτα τι αμαξι εχω" σε αντιστοιχεια με το "κοιτα ποσο πολυ διαβασμενος ειμαι" :hehe:.

Οι πρωτοι απαιτουν πολλα χρονια εξασκησης και ενασχολησης,πραγματικη αγαπη για την γλωσσα,αρκετη λογικη,και καταλαβαινουν ποτε πρεπει να χρησιμοποιησουν τις γνωσεις τους και ποτε οχι.Μαλλον καταλαβαινουν οτι δεν χρειαζεται παντα να μιλανε επιλεγοντας κατι απο την περιοχη του διευρυμενου λεξιλογιου τους. Οι δευτεροι αντιθετως απλα γινονται ενοχλητικοι και δυστυχως η πλειοψηφια των διδασκοντων μπαινει σε αυτη την θεση.

Επομενως στα δικα μου ματια,οι 1οι δεν συντελουν στην απαλοιφη της γλωσσας,αλλα την χειριζονται καταλληλα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
1. Είναι το εύρος της καλλιέργειας και των γνώσεων ενός ατόμου. Λέγονται ορίζοντες γιατί ο καθένας επιλέγει που θα ορίσει/θέσει τα πνευματικά του όρια. Κι αυτό δεν έχει να κάνει απλά με αποφάσεις, αλλά με πράξεις.

2.Εξαρτάται το τί κρίνεις, το πώς και το γιατί. Κριτική κάνει και η κουτσομπόλα της γειτονιάς στην διπλανή της, κριτική κάνει κι ένας κριτικός ταινιών, κριτική κάνει κι ένας χρονογράφος κλπ.

3. Μαζί σου, αν έχεις ξεχωρίσει τις έννοιες διασκέδαση και ψυχαγωγία. Γιατί φαίνεται ότι τις έχεις για ακριβή συνώνυμα, ενώ έχουν τόσο μεγάλη διαφορά.

4. Δεί γράμματα μαθείν και μαθόντα νουν έχειν. Με λίγα λόγια δεξιότητα χωρίς γνώση είναι πρωτίστως επικίνδυνη και έπειτα άχρηστη.

5. Πρόσβαση έχεις, γνώση δεν έχεις! Άσε που κάποιος πρέπει να ξέρει πράγματα και γεγονότα και να τα καταχωρεί, για να τα προμηθεύονται οι φυγόπονοι.

6. Η γλώσσα δεν είναι απλά ένας κώδικας επικοινωνίας, αλλά ολόκληρος τρόπος σκέψης και εκγύμνασης του εγκεφάλου. (Έχω μιλήσει στο παρελθόν και για την προσφορά της ελληνικής σε ανθρώπους με μαθησιακά προβλήματα). Όπως ένα σώμα γυμνάζεται καλύτερα και περισσότερο με σύνθετες ασκήσεις έτσι και ο εγκέφαλος. Δεν περιμένω να το καταλάβεις, αλλά μην υποτιμάς και παίρνεις θέση για κάτι απ'τη στιγμή που δεν έχεις ασχοληθεί,πραγματικά, λεπτό μαζί του.

7. Όσο περιορίζεις τον τρόπο έκφρασής σου, τόσο περιορίζεις τους ορίζοντές σου. Επίσης καμμία μα καμμία λέξη δεν έχει ακριβώς την ίδια σημασία με συνώνυμή της. Έχουν λεπτές διαφορές και οι γνώστες των, συνεννοούνται εναργέστερα. Αν ζητήσεις από έναν καλό μαθητή να σου δώσει συνώνυμα μιας απλής λέξεως εντός ενός νοηματικού πλαισίου πχ. της λέξεως <<σταματώ>>, σωστά θεωρούνται τα παύω, ολοκληρώνω,τερματίζω,(από)περατώνω, (απο)τελειώνω,λήγω, ολοκληρώνω,διακόπτω,(εξ)αποσταίνω κλπ. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα έχουν την ίδια αίσθηση.

8.Δεν έχει σταματήσει παύσει να εξελίσσεται η ελληνική γλώσσα. Τα μυαλά των ομιλούντων έπαυσαν να λειτουργούν ομαλά και ψάχνουν την εύκολη λύση στην πιο λιτά δομημένη για βαρεμένους γλώσσα του κόσμου, τα αγγλικά.

Το in fact (2 λέξεις), εφόσον σου αρέσει η λακωνικότητα, αντικαθίσταται με τα ελληνικότατα <<πράγματι, απόδειξη, γεγονός>> (1 λέξη) που ενέχουν περισσότερο νοηματικό φορτίο και προσδίδουν καλύτερη συνοχή στο γραπτό σου.

9. Τί να κάνουμε η φαντασία των Άγγλων έφτανε ως εκεί, όπου κάτι που βρίσκεται πάνω σε γραφείο γενικότερα (επιτραπέζιο)(desktop computer) εξελίχθηκε και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και επάνω στα πόδια του χρήστη (laptop computer). Το φορητός υπολογιστής (ίδιος αριθμός λέξεων με τους Άγγλους) δυστυχώς περιέγραφε γενικότερα ότι δεν είναι αδρανές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως, και σε άλλα μέρη πέραν των επικλινών γονάτων, αλλά δεν ήξεραν πώς να το αποδώσουν με μία λέξη.

10.Μπορείς να χρησιμοποιείς και σκέτο το ρηματικό επίθετο <<φορητός>> και όλοι θα σε καταλάβουν γιατί είναι θέμα συνήθειας (και το λάπτοπ από συνήθεια βολεύει). Α και μάντεψε... όλη αυτή η μικρή λεξούλα (εκτός και άλλων νοημάτων αναλόγως πλαισίου), σημαίνει: αυτόν που μπορεί να μετακινηθεί, μετα-φερθεί. Οι Άγγλοι σε πόσες προτάσεις μπορούν να αποδώσουν τέτοια νοήματα;

<<Ο χαρακτήρας σου πλάθεται από τις επιλογές σου μέρα με την μέρα. Ποιά είναι τα ενδιαφέροντά σου;Ποιές είναι οι σκέψεις σου; Ποιές είναι οι πράξεις σου; Αυτό θα γίνεις!>> Ηράκλειτος



Και κάπως έτσι χάνονται οι γλώσσες! Το αποτέλεσμα το περιγράφουν οι εικόνες που ανέβασα πιο πάνω. Θα σου λένε αρωγή και θα πανηγυρίζεις! Θα ανοίγουν λεξικό στο λήμμα <<βοήθεια>> και μαζί με την επικουρική (ας πούμε υποθετικά, ότι θα υφίσταται σαν σύνταξη!) θα τους δίνεται τετράτομο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Κι αυτά είναι μόνο τα απλά!

Δεν υπάρχει λόγιο και λαϊκό λεξιλόγιο. Οι άνθρωποι τα μετονόμασαν έτσι, για να μην νιώθουν γλωσσικά ακαλλιέργητοι.


Έχεις δίκιο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
"Τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου" είχε πει ο Βίτγκενσταϊν.
Και πράγματι, η κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας εξαρτάται εν πολλοίς από τη γνώση των πιο ειδικών όρων που περιγράφουν αυτή την πραγματικότητα. Η λεξιπενία δεν αναφέρεται μονάχα στην άγνοια των συνωνύμων και των λεπτών διαφορών τους, της σημασίας του "παρέλκω" ή του "αρύομαι" -μου είναι αδιάφορη η γνώση τους από τους απλούς ανθρώπους-, αλλά συνίσταται και στην άγνοια αυτών ακριβώς των ειδικότερων όρων, των οποίων η γνώση τους κρίνεται απαραίτητη για την κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων και των αφ' ων προκυπτουσών πολιτικών συζητήσεων. Λέξεις όπως "εκκοσμίκευση", "κρατικισμός", "φιλελευθερισμός", "ενσημα", "ασφάλιση", "συνδικάτα", "πληθωρισμός", "ΑΕΠ" και τις λοιπές βασικότατες οικονομικές και κοινωνιολογικές έννοιες είναι αδιανόητο να μη τις γνωρίζει ο σημερινός πολίτης ενός δημοκρατικού κράτους. Πολίτες που αγνοούν τη σημασία τους είναι μόνο κατ' επίφαση πολίτες, και το παρεχόμενο σ' αυτούς δικαίωμα του εκλέγειν καταλήγει κενό, ίσως δε και βλαβερό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

jj!

Τιμώμενο Μέλος

Ο jj! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει γράψει 13,477 μηνύματα.
Εγώ ως μαθητής και μετέπειτα ως φοιτητής "φιλοσοφικής" (lol) δεν είχα ποτέ το χάρισμα του εξαιρετικά διευρυμένου λεξιλογίου. Ο γραπτός μου λόγος είναι λιτός, αλλά κατανοητός. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ πολλές συνδετικές λέξεις και αποφεύγω τον βερμπαλισμο, γιατί δεν θεωρώ ότι ο εξεζητημένος λόγος είναι κατ' ανάγκη ο μεστός λόγος.

Στο πανεπιστήμιο έχω μάθει να γράφω περισσοτερο εκτενώς τα στοιχεία που χρειάζονται στις απαντήσεις μου, αλλά αυτό δεν ίσχυε στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Βαριόμουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να γράφω σάλτσες και ξύλινες προτάσεις που δεν με εξέφραζαν. Στην έκθεση οι γενικότητες και οι βαρυγδουπες εκφράσεις μπορεί να δίνουν έξτρα βαθμούς, αλλά είναι πολύ εκτός του απόλυτου και συγκεκριμένου τρόπου σκέψης μου.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν ξέρω να εκφραζομαι ή ότι το λεξιλόγιό μου δεν εμπεριέχει πιο λόγιες/εξεζητημένες λέξεις και εκφράσεις. Προτιμω, όμως, να τις χρησιμοποιώ στη φυσική ροή του λόγου, παρά να τις παραθέτω ως κάτι το επιτηδευμένο και "ξύλινο".

Τα μυθιστορήματα, τα βιβλία και τα συναφή που λέτε σε κάνουν κουλτουριαρη. Δεν σε βοηθάνε να εκφράζεσαι και να χειρίζεσαι σωστά την γλώσσα. Την κριτική σκέψη δεν θα την αναπτύξεις με το "Ένα παιδί μετράει τα άστρα", αλλά ψάχνοντας πληροφορίες για οτιδήποτε ακούς καθημερινά. Εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ ένα ολόκληρο μυθιστόρημα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχω κάνει. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω την αφήγηση, γιατί δεν είμαι παθητικός αναγνώστης. Μόνο το Hobbit παίζει να "διάβασα" ολόκληρο και αυτό γιατί υπήρχε σε audiobook στο internet (τζάμπα λεφτά έδωσα να αγοράσω το εκτυπωμένο βιβλίο :hehe:).

Μπορώ να πω ότι είμαι από τα άτομα που έχουν διαβάσει "τόνους" σελίδων μέσα από τον υπολογιστή τους (αν μπορούμε να αναγαγουμε σε μεγέθη εκτυπωμένων βιβλίων). Στον αντιποδα, δεν εχω διαβασει σχεδόν κανενα βιβλιο, αρθρο, περιοδικο σε εντυπη μορφη. Ακόμη και τα μυθιστορήματα που μας υποχρέωναν να διαβάζουμε στο γυμνάσιο για μικρές εργασιουλες, εγω έβαζα τη μάνα μου να τα κάνει :hehe: Δεν μπορώ να πω ότι έχω λιγότερη ευφυία, δυσκολία στην έκφραση ή ότι είμαι ακοινωνητος. Κάθε άλλο!! Αντίθετα, όσα παιδιά ήταν "με τα μούτρα στα βιβλία" και διάβαζαν δίχως αύριο έχουν μυωπία :hehe:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Nick234

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Nick234 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 804 μηνύματα.
Καλησπέρα σε όλους!

Θα ήθελα να μιλήσω για ένα δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζω και είναι το πρόβλημα της λεξιπενίας. Παρότι που διαβάζω συνεχώς βιβλία, ιστορικού και λογοτεχνικού θέματος παρατηρώ ότι αρκετές βασικές λέξης αρχίζω και τις ξεχνάω ή δυσκολεύομαι να τις θυμηθώ.

Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι είμαι στο εξωτερικό και οι παρέες μου είναι από άλλες χώρες και δεν ομιλώ τόσο συχνά τα Ελληνικά όμως και πάλι. Μετά από τόσα βιβλία που διαβάζω τόσα χρόνια δεν παρατηρώ καμία αλλαγή.

Τώρα που είμαι και 21 δεν βλέπω να έχω στο μέλλον κι άλλο περιθώριο μιας που είτε το θέλω είτε όχι μεγαλώνω και οι δυσκολίες μεγαλώνουν.

Αν έχετε να μου προτείνεται κάτι, η γνώμη σας είναι καλοδεχούμενη!

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω επειδή δεν είμαι και τόσο καλός στη γραμματική (ξεχνάω μερικούς κανόνες) γνωρίζεται κανένα βιβλίο με αυτό το περιεχόμενο; (Πέρα την γραμματική του δημοτικού :laugh: )
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 292010

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δε νομίζω ότι διαβάζοντας βιβλία θα προσθέσεις πολλές καινούριες λέξεις στο λεξιλόγιο σου. Τα περισσότερα βιβλία ανακυκλώνουν τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και είναι γραμμένα ώστε να ανταποκρίνονται στο γλωσσικό επίπεδο των περισσότερων ανθρώπων και να γίνονται αντιληπτά.
Διαβάζοντας κι εγώ αρκετά βιβλία φιλοσοφικού-ψυχολογικού περιεχομένου προσθέτω 1-2 λέξεις στο λεξιλόγιο μου και καμιά φορά 0.
Ίσως βιβλία ακαδημαϊκού επιπέδου να διεύρυναν πιο πολύ το λεξιλόγιο σου.
Βιβλία σχετικά με την επιστήμη της Νομικής; Της Φιλολογίας; Δεν ξέρω.
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,796 μηνύματα.
Αν έχετε να μου προτείνεται κάτι, η γνώμη σας είναι καλοδεχούμενη!
Για να τις θυμάσαι, πρέπει να συνδέσεις τις καινούργιες λέξεις που διαβάζεις με ένα συναισθηματικό περιεχόμενο.
Π.χ. ρεβιζιονισμός, ή με το αγγλικό revise, ή με το βυζί, ό,τι προτιμάς καλύτερα. :hehe:
 

Guest 896561

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καλησπέρα σε όλους!

Θα ήθελα να μιλήσω για ένα δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζω και είναι το πρόβλημα της λεξηπενίας. Παρότι που διαβάζω συνεχώς βιβλία, ιστορικού και λογοτεχνικού θέματος παρατηρώ ότι αρκετές βασικές λέξης αρχίζω και τις ξεχνάω ή δυσκολεύομαι να τις θυμηθώ.

Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι είμαι στο εξωτερικό και οι παρέες μου είναι από άλλες χώρες και δεν ομιλώ τόσο συχνά τα Ελληνικά όμως και πάλι. Μετά από τόσα βιβλία που διαβάζω τόσα χρόνια δεν παρατηρώ καμία αλλαγή.

Τώρα που είμαι και 21 δεν βλέπω να έχω στο μέλλον κι άλλο περιθώριο μιας που είτε το θέλω είτε όχι μεγαλώνω και οι δυσκολίες μεγαλώνουν.

Αν έχετε να μου προτείνεται κάτι, η γνώμη σας είναι καλοδεχούμενη!

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω επειδή δεν είμαι και τόσο καλός στη γραμματική (ξεχνάω μερικούς κανόνες) γνωρίζεται κανένα βιβλίο με αυτό το περιεχόμενο; (Πέρα την γραμματική του δημοτικού :laugh: )
Αρχικά, συγχαρητήρια που προσπαθείς να βελτιώσεις το λεξιλόγιό σου. Κι εγώ το κάνω, όσο μπορώ και θέλω να βελτιώνομαι συνεχώς, αλλά έχω πολλή δουλειά μπροστά μου. Όσον αφορά στη γραμματική και το συντακτικό, τώρα, αυτό που έκανα -και κάνω- είναι να παρατηρώ πχ που μπαίνουν τα σημεία στίξης στα μυθιστορήματα που διαβάζω, που και πότε μπαίνει η παρένθεση, τα εισαγωγικά κτλ. Βέβαια αυτό δεν είναι πανάκεια, μιας και δεν γνωρίζω κατά πόσο επιμελούνται από φιλόλογους όλα τα βιβλία.

Στον τομέα του λεξιλογίου, αυτό που κάνω εγώ είναι να σημειώνω κάθε λέξη που δεν ξέρω ή μου κάνει εντύπωση, να ψάχνω την ακριβή σημασία της και να την καταγράφω σε ένα τετράδιο, που έχω γι' αυτόν τον σκοπό. Επίσης, βοηθάει και η δημιουργική γραφή. Να αφιερώνεις χρόνο για να γράφεις ιστορίες, σκέψεις σου, οτιδήποτε σου κατέβει στο κεφάλι, απλώς να φροντίζεις να έχουν έναν ειρμό τα γραπτά σου.

Σχετικά με αυτά που έγραψε ο @jj! -προ τετραετίας, βέβαια- περί «άχρηστων μυθιστορημάτων, να σου πω ότι τα βιβλία με βοήθησαν πολύ και στο να βελτιώσω τον τρόπο γραφής μου, τη φαντασία μου, τον τρόπο σκέψης μου γενικά. Εννοείται ότι αυτό το τελευταίο είναι υποκειμενικό. Ό,τι αγαπά ο καθένας.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top