Θα ξεκινούσατε από το μηδέν σε μία ξένη χώρα;

Θα φεύγατε στο εξωτερικό για να σπουδάσετε ή να ζήσετε ;
Multiple votes are allowed. Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 59)
  • Ναι για σπουδές, αλλά μετά θα επέστρεφα στην Ελλάδα

  • Ναι για σπουδές, αλλά και για να εργαστώ και να ζήσω εκεί

  • Ναι για να εργαστώ για ένα διάστημα και μετά να γυρίσω Ελλάδα

  • Ναι για να εργαστώ και να ζήσω εκεί

  • Όχι ,όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα θα έμενα στην Ελλάδα

  • Ζω ήδη στο εξωτερικό

  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.
Τα 800Ε στην Ελλάδα είναι πολύ μακριά από entry level μισθός στην Ελλάδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελμάτων. Και αυτό, αν βρεις δουλειά. Ο μισθός σαν νούμερο έτσι και αλλιώς δεν είναι η συνολική εικόνα. Πρέπει να βάλουμε μέσα και άδειες, υπερωριές, άλλα κοινωνικά benefits κτλ. Και το πιο σημαντικό για μένα, το εργασιακό περιβάλλον. Το εργασιακό περιβάλλον της Σκανδιναβίας πιστεύω δε θα το βρεις στο 99% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Όταν κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ χωρών/μισθών, για μένα είναι 2 τα κριτήρια.
Α) Μπορώ να ζήσω ευτυχισμένα με δεδομένο το lifestyle/κλίμα της εκάστοτε χώρα; Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος μετανάστευσης, εκτός και αν είναι προσωρινός για να μαζέψουμε κανά φράγκο. Το εξωτερικό δεν είναι για όλους, ειδικά οι βόρρειες χώρες.
Β) Πόσα λεφτά μου μένουν στην άκρη; Θεωρητικά σε όλες τις χώρες πρέπει να σου μένει ενα ποσοστό του μισθού στην άκρη. Σε κάποιες θα είναι υψηλότερο, σε κάποιες χαμηλότερο, αλλά πιστεύω στις χώρες που προτιμούμε για μετανάστευση αυτο το % είναι παρόμοιο. Αν υποθέσουμε ότι σε όλες χώρες σου μένει το 20% του μισθού (τυχαίος αριθμός), τότε πόσα λεφτά βάζω στην άκρη κάθε μήνα με τα 600-800 της Ελλάδας σε σχέση με τα 2000 της Ιρλανδίας;
(Επίσης εξωτερικό δεν είναι μόνο οι πρωτεύουσες)

Αφού μιλάμε για ανεκδοτικά παραδείγματα όπως η κοπελιά στην Ιρλανδία, θα βάλω και εγώ το προσωπικό μου παράδειγμα.
Όντας χουριάτης (λαρσαίος) πήγα σε κάτι σαν την αντίστοιχη Λάρσα της Σουηδίας (ίδια έκταση, μικρότερος αλλά παρόμοιος πληθυσμός.
Entry level μισθός σαν research assistant: Περίπου 1680Ε καθαρά (ανάλογα την ισοτιμία) με 28 μέρες άδεια + holiday pay + sick days + επιστροφή φόρου + άλλα μικροπράγματα. Πενθήμερο flexible οχτάωρο με 2 30λεπτα διαλλειματα για καφέ + 1ώρα Lunch break (ξεχωριστή του 8ώρου). Αν συνέχιζα στη Σουηδία σαν διδακτορικός (5ετές συμβόλαιο) θα πήγαινε στα 2+ με ετήσια αύξηση.
Ενοίκιο: 290Ε (το οποίο ήταν φθηνό, συνήθως είναι 350+) με λογαριασμούς, συγκατοίκηση με 1 άτομο 1κμ από το κέντρο της πόλης.
Για να έμενα μόνος κοιτάμε για νοίκι 600-800Ε.
Σουπερμάρκετ: 250Ε μαξ, χωρίς να μου λείπει τίποτα.
Με το που πληρωνόμουνα, τα 290Ε φεύγανε στο νοίκι, 800Ε στο savings account και τα υπόλοιπα στη καθημερινότητα. Ποτέ δε τελείωσαν και μου έφτασαν και για ταξίδια (βέβαια δε πίνω κιόλας, αλλιώς τα φεύγανε πολλά περισσότερα). Το μόνο που μου έλειπε είναι οι ταβέρνες.

Πλέον περιμένω τον 1ο μισθό διδακτορικού στη Νορβηγία (Όσλο), αναλογικά ακριβότερο αλλά καλύτερο σπίτι και υπολογίζω σε 1κ+ στην άκρη.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,861 μηνύματα.
Εννοείται στο Κεμπέκ του Καναδά. Μαγικά τοπία, ενοίκια βατα, λιγες ωρες εργασιας, υποστήριξη από το κράτος, δωρεάν διακοπές. Η μελλοντική χώρα των μεταναστών.
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Δεν θεωρω πως ειναι ατοπο. Εχω συναναστραφει με expats και βασικα εχω κολλητο expat και εχω ενα μετρο συγκρισης. Το purchasing power του expat δεν ειναι σε καμια περιπτωση πολυ υψηλοτερο απο εκεινου που ζει και εργαζεται στην Ελλαδα, για τα average jobs, all else equal.

Δηλαδη δεν γινεται να συγκρινεις τι σου μενει στην τσεπη στο Λονδινο που νοικιαζεις ενα μπουντρουμι με αλλους 5 συγκατοικους, με το τι σου μενει στην ελλαδα οταν ζεις στο ομορφο δυαρι μονος σου.

Μεινε σε δικο σου σπιτι στο Λοντον, Δουβλινο, Βαρκελωνη etc και κανε την ιδια ζωη που κανεις στην Ελλαδα (καφεδες καθε μερα απο coffee island, κανα ποτο στην παραλιακη, σουβλακι με 2 ευρω για μεσημερι) και μετα βλεπουμε αν θα σου μεινει τιποτα στην ακρη. Αλλα και να σου μεινουν 200 λιρες που λεει ο λογος, δεν θεωρω οτι ειναι μια ευκαρια για την οποια αξιζει να θυσιασεις ολα τα παραπανω, εκτος αν δεν παιρνεις utility απο κανενα απο οσα εγραψα οποτε δεν σε νοιαζει να μεταναστευσεις οπουδηποτε.

Αυτο εννοουσα οταν ελεγα οτι δεν αξιζει να πας για κατι μετριο. Αλλα το καλο/μετριο το οριζει ο καθενας οπως νομιζει οποτε δεν υπαρχει σωστο και λαθος, συζητηση κανουμε!!!

Ναι δε με κατάλαβες δε τα συγκρίνεις όχι γιατί είναι ανόμοια αλλά γιατί ο average μισθός του εξωτερικού δεν κάνει appeal στον τύπο που βγάζει τον average μισθό στην Ελλάδα αλλά σε αυτόν που ζει στα όρια της φτώχιας. Μιλάμε για μέσους μισθούς και δουλειές ημιανειδίκευτων στο εξωτερικό λες και θα πάει εξωτερικό κάποιος να γίνει υπάλληλος τη στιγμή που μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο στην Ελλάδα; προφανώς και όχι. Σε τέτοια ποστα πάνε άνθρωποι απελπισμένοι οι οποίοι είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι που ζουν με επιδόματα, τα έχουν δοκιμάσει όλα και έχουν μπουχτίσει, είτε part time ντελιβεράδες των 500-600 ευρώ χωρίς κανένα μέλλον ή προοπτική. Εκεί είναι πολύ έυστοχη η σύγκριση που αναφέρεται πιο πάνω, απ' το να βγάζεις ένα βασικό με τον οποίο δε μπορείς να συντηρίσεις καλά καλά τον εαυτό σου για να μένεις με γονείς ως τα 35 χίλιες φορές στο εξωτερικό συγκατοίκηση με άλλους 2 σε μια πόλη με πολλαπλάσιες επαγγελματικές ευκαιρίες, γιατί αυτό πληρώνεις.

Αντίστοιχα ο εξειδικευμένος γιατρός/μηχανικός/manager που στην Ελλάδα βγάζει εύκολα 1000-1500 δε θα σηκωθεί να φύγει να πάει εξωτερικό yolo κι ό,τι κάτσει. Θα πάει συστημένος, με προϋπηρεσία και ήδη κλεισμένο συμβόλαιο σε δουλειά της προτίμησής του με τις αντίστοιχες ανταγωνιστικές απολαβές, όπως ακριβώς μαντεύω πως πρόκειται να κάνεις κι εσύ. Τι νομίζεις ο υπόλοιπος κόσμος δεν τα κάνει αυτά; Οι expats δεν είναι οικονομικοί μετανάστες όπως τους ήξεραν οι πατεράδες μας, δε ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους για ένα καλύτερο μέλλον, όταν φεύγουν το κάνουν με δικούς τους όρους και διατηρώντας φυσικά πάντα την επιλογή όποτε θέλουν να γυρίσουν πισω είτε να πάνε σε μια άλλη χώρα να δουν κάτι άλλο.

Αυτά φυσικά πάντα με γνώμονα καθαρά το οικονομικό κριτήριο και βγαζωντας τελείως από την εξίσωση ανθρώπους που απλά γουστάρουν να ταξιδεύουν, να αλλάζουν τοπία και να βλέπουν διαφορετικά πράγματα. Οι άνθρωποι που σκέφτονται έτσι δε θα τους νοιάξει πόσο είναι το ενοίκιο στο Amsterdam ή αν στη Στοκχόλμη θα χει να πιεις καφεδάρα στο Nalou καθώς έχουν άλλες πρωτεραιότητες.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,791 μηνύματα.
Εννοείται στο Κεμπέκ του Καναδά. Μαγικά τοπία, ενοίκια βατα, λιγες ωρες εργασιας, υποστήριξη από το κράτος, δωρεάν διακοπές. Η μελλοντική χώρα των μεταναστών.


Στον Καναδά δεν πηγαίνει κανείς εύκολα όπως και στις ΗΠΑ . Αν δεν έχεις συγγενή πρώτου βαθμου μόνιμο κάτοικο εκεί πολύ δύσκολα , έως απίθανο να πας . Μακάρι να συνεχίσουν να τηρούν τέτοια μέτρα και να σωθούν από τον μεταναστευτικό-προσφυγικό πυρετό της εποχής αλλιώς σκούρα τα πράγματα .
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,861 μηνύματα.
Νομίζω οτι ο Καναδάς θα είναι όλο και πιο ανοιχτός για τους μετανάστες. Υπάρχει πρόγραμμα να αυξηθεί ο πληθυσμος της χώρας επειδη έχει τεραστια έκταση ως προς τον πληθυσμο της.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
1. Φαίνεται να παραδέχεσαι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελληνική αγορά βρίθει ευκολίας στην χειρωνακτική αγορά, και όχι στον τριτογενή τομέα τον οποίο καθημερινώς μας εξυμνούν ως τον κύριο τομέα απασχόλησης.

Δεν φαίνεται, έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι στην Ελλάδα υπάρχει δουλειά στον πρωτογενή τομέα με μετριοκαλά λεφτά αλλά δεν ασχολείται κανείς. Ακόμη και παιδιά αγροτών "σπουδάζουν" σε σχολές της πλάκας και κυνηγάνε το 500αρι σαν πωλητές στον Κοτσόβολο γιατί έτσι μάθανε με την ηλίθια νοοτροπία της γενιάς μας και της σπουδοχαρτολαγνείας απομεινάρι της Ελλάδας του Ανδρέα και λοιπόν πρασινογαλάζιων εθνοπατέρων της πούτσας.

2. Καθιστάς τη λύση και το πρόβλημα, μέρος του υποψηφίου εργαζόμενου, όχι μέρος της στρεβλής αγοράς εργασίας.

Η αγορά είναι στρεβλή μαζί σου, αλλά εσύ δεν ελέγχεις την αγορά, ελέγχεις τον Valder, και αν θες να κάτσεις Ελλάδα εσύ θα προσαρμοστείς στις συνθήκες, όχι αυτές σε σένα.

3. Μετράς με άλλα σταθμά τον εαυτό σου και με άλλα σταθμά τους άλλους. Γιατί εγω να είμαι ειδική περίπτωση όπως λες, αλλά να μην έχω ειδική αντιμετώπιση; Οι ειδικές περιπτώσεις θέλουν και ειδικές μεταχειρίσεις. Κάνω λάθος;

Δεν νομίζω. Αν προσωπικά αν είχα εταιρία και μου έστελνες βιογραφικό δεν θα είχα κανένα θέμα να σε προσλάβω (και ξέρω πολύ καλά ότι είναι virtue signaling αυτό που λέω γιατί δεν έχω εταιρία και δεν μου έστειλες βιογραφικό) αν πληρούσες τα κριτήρια. Ως ειδική μεταχείριση δεν ξέρω τι ζητάς. Να σου δώσω τη δουλειά μόνο και μόνο επειδή έχεις αναπηρία? Δεν νομίζω πως θα έκανα κάτι τέτοιο. Αυτό είναι positive discrimination. Και δεν νομίζω πως θα το ζήταγες κι εσύ anyway.

Επιπροσθέτως, λες ότι θέλεις κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου και ονειρεύεσαι 150 χιλιάρικα μισθό στη Google. Εγω γιατί να πρέπει να βολευτώ κατά τη λογική σου με τη χειρωνακτική εργασία του 800άρικου όταν υποτίθεται ότι είναι ακόρεστη η αγορά του πτυχίου μου; Γιατί δεν πας να το κάνεις εσυ το χειρωνακτικό ρε μάγκα και να αφήσεις σε μένα που έχω πρόβλημα τη γραφειάρα στη Google;

Καταρχάς εμένα η πρώτη κανονική δουλειά που έκανα στην ζωή μου ήταν οικοδόμος και θα ήμουν ακόμη εκεί αν είχα την δυνατότητα καθώς ήταν μια τέλεια δουλειά εμένα επειδή συνδύαζε σωματική κόπωση με σκέψη και δημιουργικότητα και τα λεφτά ήταν παραπάνω από καλά. Το πρόβλημα είναι πως μετά την κρίση του 2008 ο οικοδομικός κλάδος έσβησε εντελώς στην Ελλάδα ιδιαίτερα από το 2010 και μετά. Στον νομό μου από τα 50 συνεργεία έμεινε μόνο ένα, αυτό που δούλευα εγώ και αυτό γιατί ήμασταν οι καλύτεροι με διαφορά. Φυσικά πήρα πόδι γιατί έπρεπε (ορθώς) να μείνουν οι 50αριδες με τις οικογένειες, κι όχι ο πιτσιρικάς 20 χρονών. Όλες οι δουλειές μου μετέπειτα ήταν χειρωνακτικές και δεν μου άρεσε καμία, οχί γιατί ήταν χειρονακτικές αλλά γιατί ήταν ρομποτικές με κανένα στοιχείο δημιουργίας. Εγώ είμαι εκ φύσεως δημιουργηκός άνθρωπος και δεν μπορώ να μην φτιάχνω κάτι. Γι αυτό και ασχολήθηκα αργότερα με τον προγραμματισμό (με τον οποίο ασχολούμουν και σαν χόμπι) καθώς είναι μια άκρως δημιουργική ασχολία που τυγχάνει να μπορεί να μου δώσει και ένα πολύ καλό προς το ζειν. Αν κάτι δεν μου αρέσει είναι που κάθεσαι όλη μέρα σε μια καρέκλα.

Την Google δεν την ονειρεύομαι, δεν είναι καν η καλύτερη δουλειά που έχω στο νου μου. Ο προγραμματισμός σαν εργασία δεν μου αρέσει, είναι τελείως διαφορετικό από τον προγραμματισμό σαν χόμπι, όχι γιατί είναι δυσκολότερος, αλλά γιατί δεν είσαι ελεύθερος να δημιουργήσεις αυτά που θες και έχεις ένα κάρο περιορισμούς και μαλάκες πάνω από το κεφάλι σου. Την Google λοιπόν την ανέφερα με το σκεπτικό πως αν είναι να κάνω κάτι που εν μέρει δεν μου αρέσει, ας το κάνω έχοντας τις μεγαλύτερες απολαβές. Και δεν νομίζω πως θα κατάφερω ρεαλιστικά να βρω μια τέτοια δουλειά anyway παρότι είμαι tryharder ακριβώς επειδή για εμένα είναι ένα stepping stone και δεν είναι η καρδιά μου εκεί. Θα δείξει. Αν μπορούσα να επιλέξω ελεύθερα θα δούλευα είτε για κάποιο studio όπως η paradox καθαρά για την καύλα, ή θα έφτιαχνα κάτι εντελώς δικό μου, που θα κάνω σίγουρα στο μέλλον όταν θα είμαι καλά οικονομικά.

Αυτά στα γράφω για να καταλάβεις ότι για εμένα το "καλύτερο" δεν είναι τα 150 χιλιάρικα αλλά κάτι δημιουργικό που σου εξασφαλίζει παράλληλα ένα middle class income και αν αυτό ήταν μια δουλειά χειρονακτική, no problem.
Αν δεν είχα ανάγκη την δημιουργία (όπως δεν την έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι) δεν θα έιχα κανένα θέμα να κάνω μια ότι να ναι χειρονακτική δουλειά πρωτογεννή τομέα αν έπαιρνα ένα decent εισόδημα.

Γιατί ακριβώς δεν είναι το ίδιο. Μάγκες με τις αποφάσεις των άλλων, αλλά δυο φορές πιο φυλαγμένο τον κώλο σας στις δικές σας αποφάσεις. Και καλά κάνετε και φυλάγεστε και τα εξετάζετε όλα, αλλά το δαχτυλάκι της υπόδειξης κρατήστε το μόνο για το αν σας ζητήσουμε άποψη πως πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας.

Δεν υπήρχε καμία υπόδειξη, ούτε είπα ότι πρέπει να κάτσετε Ελλάδα και να γίνεται ντελιβεράδες. Αυτό που είπα είναι πως όποιος θέλει να κάτσει Ελλάδα και δεν έχει θέμα να κάνει κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να βρει άνετα 800 ευρώ. Hell, ένα δίπλωμα mini-bus να έχεις δουλεύεις οδηγός σεζόν και παίρνεις πάνω από 1600 με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Όταν θα λές Χάκερ εσυ ή οι άλλοι εκεί έξω "εσυ εισαι ειδική περίπτωση", δε θα το εγκαταλείπετε να το παραπετάτε και να κλείνετε την κοινωνική φιλοαναπηρική υποχρέωση με το "γιατί δεν πας να κάνεις το νυχτοφύλακα". Θα έχετε και ειδικές απαντήσεις. Ειδάλλως να μη την αναφέρετε καν την αναπηρία.

Γιατί και άλλοι άνθρωποι κανονικοί τρώνε πούτσα στο να βρουν δουλειά για 800 ευρώ και χωρίς να έχουν αναπηρία.

Είπα ότι είσαι ειδική περίπτωση γιατί πιθανότατα υφίστασαι ρατσισμό λόγο αναπηρίας που κάνει την εύρεση εργασίας πιο δύσκολη.

Και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν δεν μπορούν οι οικονομολόγοι να βρουν ένα 800αρι στην Ελλάδα. Ας κάνουν μια άλλη δουλειά, ή αν είναι τόσο ερωτευμένοι με το αντικείμενο ας πάνε στο εξωτερικό. Εγώ τι θες να κάνω ακριβώς? Το γκρινιλίκι που βοηθάει? Εγώ όταν επέλεξα να γίνω προγραμματιστής έλαβα υπόψιν μου το γεγονός ότι είναι superbooming επάγγελμα, αν δεν ήταν θα γινόμουν μελισσοκόμος, άλλο ένα επάγγελμα που μου άρεσε πολύ.

Εχω την εντύπωση, ότι όσοι έχουν ξεκινήσει φτωχοί ή από "τσιγγανοδουλειές" τύπου ωρομίσθιος, πωλητής, κλπ, έχουν μια εξαιρετικά στρεβλή εικόνα της αγοράς εργασίας ότι το γαμήσι είναι καλό και φτιάχνει τον άντρα.

Έχεις εντελώς λανθασμένη εντύπωση, κοινώς λες πίπες. Έχοντας δουλέψει σε αρκετές τέτοιες δουλειές μπορώ να σου πως ευθέως ότι δεν ξέρω κανέναν που να σκέφτεται έτσι. Αυτά τα λένε κάτι τσοπανόβλαχοι 50αριδες εφάμιλλης νοοτροπίας με τους καραφλούς που λένε όλους τους άντρες με μακρυά μαλλιά αδερφές. Όλοι όσοι ξέρω ψάχνουν να βρουν δουλειά με καλύτερο περιβάλλον/περισσότερα λεφτά. Το γαμήσι αρέσει μόνο σε κάτι ακραίες περιπτώσεις μαζοχιστών ή σε κάτι θύματα που κάνουν την αδυναμία τους αρετή.

Γιατί αν κάτσουμε και εξετάσουμε και τους άλλους ανθρώπους τους μη ανάπηρους πόσο δύσκολο είναι να βρουν δουλειά, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αγορά είναι μπουρδέλο και οτι η Ελλάδα δεν είναι τόσο ωραία, αλλά εκεί χαλάει η δογματική παραμύθα της ενάρετου φτωχικής πλην τίμιας blue collar δουλείας από την οποία οφείλει να περάσει κάποιος για να αντρωθεί ειδάλλως τεμπελιάζει, αλλά και η δογματική παραμύθα " στα ίδια λεφτά καλύτερα Ελλάδα"

Περισσότερες πίπες. Αν κάτι ισχύει σαφέστατα στην Ελλάδα είναι πως υπάρχει μια περιφρόνηση των blue collar επαγγελμάτων ειδικά από μεσοαστές και πάνω οικογένειες και στο λέω ως άτομο που γεννήθηκε σε τέτοια, δεν γεννήθηκα working class citizen.

Από την χειρονακτική δουλειά δεν οφείλεις να περάσεις για να αντρωθείς Valder, οφείλεις να περάσεις για να δεις μήπως τελικά αυτό είναι που σου αρέσει και σε γεμίζει σαν άνθρωπο και όχι η γραφειακή μαλακία την οποία κυνηγάνε όλοι γιατί έχουνε φάει social conidioting από τα γενοφάσκια τους ότι μόνο αυτές είναι σοβαρές δουλειές και "εσύ με τόσο μυαλό (όλοι οι subaverage στουρνοι πλέον θεωρούνται έξυπνοι γιατί τους το έλεγε η μαμα) να γίνεις μπετατζής?"
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,008 μηνύματα.
Δεν φαίνεται, έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι στην Ελλάδα υπάρχει δουλειά στον πρωτογενή τομέα με μετριοκαλά λεφτά αλλά δεν ασχολείται κανείς. Ακόμη και παιδιά αγροτών "σπουδάζουν" σε σχολές της πλάκας και κυνηγάνε το 500αρι σαν πωλητές στον Κοτσόβολο γιατί έτσι μάθανε με την ηλίθια νοοτροπία της γενιάς μας και της σπουδοχαρτολαγνείας απομεινάρι της Ελλάδας του Ανδρέα και λοιπόν πρασινογαλάζιων εθνοπατέρων της πούτσας.

Ναι αλλά εμένα αδερφέ μου, δεν με αφορά γιατί δεν μπορώ. Ξέρω, εσυ λες μια γενική κατάσταση και εγω στο ειδικεύω, αλλά μαζί μιλάμε. Είπα, οι ειδικές περιπτώσεις θέλουν και ειδικές μεταχειρίσεις. Κι αυτό μέσα σ όλα.



Η αγορά είναι στρεβλή μαζί σου, αλλά εσύ δεν ελέγχεις την αγορά, ελέγχεις τον Valder, και αν θες να κάτσεις Ελλάδα εσύ θα προσαρμοστείς στις συνθήκες, όχι αυτές σε σένα.

Η να δοκιμάσω κάτι off the book που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.



Δεν νομίζω. Αν προσωπικά αν είχα εταιρία και μου έστελνες βιογραφικό δεν θα είχα κανένα θέμα να σε προσλάβω (και ξέρω πολύ καλά ότι είναι virtue signaling αυτό που λέω γιατί δεν έχω εταιρία και δεν μου έστειλες βιογραφικό) αν πληρούσες τα κριτήρια. Ως ειδική μεταχείριση δεν ξέρω τι ζητάς. Να σου δώσω τη δουλειά μόνο και μόνο επειδή έχεις αναπηρία? Δεν νομίζω πως θα έκανα κάτι τέτοιο. Αυτό είναι positive discrimination. Και δεν νομίζω πως θα το ζήταγες κι εσύ anyway.

Το έντονο. Στη Γερμανία ισχύει. Δεδομένου του οτι πληρείς τα κριτήρια, προηγείσαι. Δεν αδικούν τους άλλους, αλλά υπάρχει κι ένα κοινωνικό πρόσημο.

Τώρα ειδική μεταχείριση σημαίνει πολλά πράγματα. Ενα από αυτά Πχ 1η συνέντευξη μεσω σκαιπ, μη με τραβολογάς στο Κορωπί, δεν μου περισσεύουν τα λεφτά και δεν μπορώ να εξοντώνομαι για να μου πεις "οχι" ενω εχεις ήδη βρει τον υποψήφιο. Η έστω πλήρωσέ μου το μεταφορικό όπως κάνουν στο εξωτερικό.

Κάτι άλλο θα μπορούσε να είναι, να με εκπαιδεύσεις δωρεάν για κάποιους μήνες στην εταιρία σου χωρίς να με πληρώσεις (είναι μια αδικία που δέχομαι να υποστώ για λίγο καιρό), φάση πρακτική και αν με έκρινες κατάλληλο να με έβαζες στο μισθό.

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις αυτά, κατεύθυνέ με σε κάποιον δικό σου που να έχει η δική του η εταιρία το περιθώριο να εκπαιδεύσει έναν άνθρωπο.

Το "γάμησε όλους τους άλλους για να ζήσω εγω" δεν το χω. Αν και εν μέρει δεν διαφωνώ με αυτή τη λογική. Κάποιος είναι πιθανόν να τη φάει την πούτσα για να ζήσω κι εγω. Γιατί μονίμως εγω είμαι ο ανεκτικός και μονίμως στο δικό μου κώλο μπαίνει.

Ναι, ειναι η επιβίωσή μου, στην τελική ας αδικηθεί και κάποιος άλλος εδω που φτάσαμε. Τουλάχιστον δεν παίρνεις έναν προβληματικό, παίρνεις κι ένα μυαλό μαζί. Μέτριο; Μέτριο. Αλλά κάτι παίρνεις.


Αυτά στα γράφω για να καταλάβεις ότι για εμένα το "καλύτερο" δεν είναι τα 150 χιλιάρικα αλλά κάτι δημιουργικό που σου εξασφαλίζει παράλληλα ένα middle class income και αν αυτό ήταν μια δουλειά χειρονακτική, no problem.
Αν δεν είχα ανάγκη την δημιουργία (όπως δεν την έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι) δεν θα έιχα κανένα θέμα να κάνω μια ότι να ναι χειρονακτική δουλειά πρωτογεννή τομέα αν έπαιρνα ένα decent εισόδημα.

Ξέρεις τι θα μ αρεσε; Startup, οριζόντια ιεραρχία. Δουλειά, όχι μαλακίες με happenings και dog days κλπ αλλά όχι αυτό το "δρόνος του καπιταλισμού 9 με 5".

Εναλλακτικά, δημοσιογραφία, αρθρογραφία ή εκπομπές. Ακόμα και digital nomad φάση.




Έχεις εντελώς λανθασμένη εντύπωση, κοινώς λες πίπες.

....

Περισσότερες πίπες.

Προπονούμαι για να στον πάρω κλαρινέτο μωράκι μου όταν έρθεις Αθήνα :jester:
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Εννοείται στο Κεμπέκ του Καναδά. Μαγικά τοπία, ενοίκια βατα, λιγες ωρες εργασιας, υποστήριξη από το κράτος, δωρεάν διακοπές. Η μελλοντική χώρα των μεταναστών.
Αυτο ειναι κατι που σε προσελκυει σε μια χωρα?
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Να φύγεις μόνο αν είναι για κάτι πολύ καλό όπως είπε ο Hacker. Αλλιώς δεν έχει νόημα, η Ελλάδα έχει την ''καλύτερη'' ζωή, κι έτσι συνηθισμένοι που είμαστε εμείς οι Ελληνες θα μας κακοφανεί αν πάμε έξω χωρίς να ανταμειβόμαστε πολύ ικανοποιητικά για τη ''θυσία'' που κάναμε να αφήσουμε αυτή την τόσο όμορφη χώρα.

Είναι δύσκολη η ζωή στο εξωτερικό, οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ζεστοί, ο καιρός, η νοοτροπία, ο εργασικός χώρος, οι παρέες, τα σπιτια, η διασκέδαση, ολα είναι τόσο διαφορετικά και κατά κύριο λόγο υποδεέστερα απ'ότι στην Ελλάδα.
Βγες απο το bubble σου. Καλυτερη ζωη στην Ελλαδα; Με τι κριτηρια; Ομορφη χωρα οταν πας διακοπες σε καποιο νησι ή παραλιακη περιοχη, ναι. Οταν ζεις μεσα στα τσιμεντα, το τοπιο θυμιζει φαβελες.

Εξωτερικό δεν θα πιεις ποτε (σχεδον) καφε σε μαγαζιά τυπου Nalou, Moorings (για όσους γνωρίζουν από Αθήνα), δεν θα φας ποτέ το φαγητό που τρως εδω (εκτος αν σκασεις ενα σκασμο λεφτα για ενα πιατο), δεν θα μπορείς να πιεις τον καφε σου στο τεραστιο μπαλκονι σου γιατι σε πολλες χωρες δεν εχουν καν μπαλκονια ή αν έχουν ειναι 1χ1, δεν θα μπορεις να κατσεις στο μαγαζι 2-3 ωρες γιατι με το που τελειωσεις το φαι θα καθονται πανω απ το κεφαλι σου για να αδειασεις το τραπεζι, θα πρεπει να πληρωνεις 700-800 ευρω για σπιτια που στην Ελλαδα δεν θα πληρωνες ουτε 350, κι αν εισαι τυχερος να ειναι σε μια semi-decent κατασταση, δεν θα εχεις τους φιλους σου/οικογενεια σου (οκ θα βρεις εκει φιλους αν εισαι τυχερος, αν και ορισμενοι λαοι απλα δεν κανουν για παρεα), και αλλα πολλα.

Τι διαβαζω θεε μου. Καταρχην, ειναι γουστο του καθενος πως θα πιει τον καφε του. Προσωπικα τους περισσοτερους καφεδες που εχω πιει στην Ελλαδα, τους θεωρω για πεταμα. Δεν ξερω τι σπορους καφε χρησιμοποιουν και πως τους ψηνουν, αλλα ειναι χαλια. Για να μη πω για την εμμονη στην χρηση συμπυκνωμενου γαλακτος που αυτοματως καθιστα τον καφε απο μετριο σε χαλια. Οσο για τα φαγητα, στο εξωτερικο βρισκεις εξισου καλα χωρις να σκασεις ενα σωρο λεφτα. Για την ακριβεια, πιο λιγο μου κοστιζει εδω να τρωω εξω παρα στην Ελλαδα.
Κανεις δεν καθεται πανω απο το κεφαλι σου οταν τελειωσεις το φαγητο. Μονο μια φορα με εχουν διωξει και αυτο επειδη εκλεινε το καταστημα.
Το κοστος ενοικιου ειναι πιο υψηλο, αλλα δεν εχει σημασια. Γιατι στο τελος του μηνα μενεις με περισσοτερα $$ απο οτι αν ησουν ελλαδα και πληρωνες 350 με 600 μισθο.
Οσο για φιλους, εχω καλυτερους εδω και φανηκε και στις δυσκολες στιγμες που περασα.

Δεν θεωρω πως ειναι ατοπο. Εχω συναναστραφει με expats και βασικα εχω κολλητο expat και εχω ενα μετρο συγκρισης. Το purchasing power του expat δεν ειναι σε καμια περιπτωση πολυ υψηλοτερο απο εκεινου που ζει και εργαζεται στην Ελλαδα, για τα average jobs, all else equal.

Δηλαδη δεν γινεται να συγκρινεις τι σου μενει στην τσεπη στο Λονδινο που νοικιαζεις ενα μπουντρουμι με αλλους 5 συγκατοικους, με το τι σου μενει στην ελλαδα οταν ζεις στο ομορφο δυαρι μονος σου.

Μεινε σε δικο σου σπιτι στο Λοντον, Δουβλινο, Βαρκελωνη etc και κανε την ιδια ζωη που κανεις στην Ελλαδα (καφεδες καθε μερα απο coffee island, κανα ποτο στην παραλιακη, σουβλακι με 2 ευρω για μεσημερι) και μετα βλεπουμε αν θα σου μεινει τιποτα στην ακρη. Αλλα και να σου μεινουν 200 λιρες που λεει ο λογος, δεν θεωρω οτι ειναι μια ευκαρια για την οποια αξιζει να θυσιασεις ολα τα παραπανω, εκτος αν δεν παιρνεις utility απο κανενα απο οσα εγραψα οποτε δεν σε νοιαζει να μεταναστευσεις οπουδηποτε.

Αυτο εννοουσα οταν ελεγα οτι δεν αξιζει να πας για κατι μετριο. Αλλα το καλο/μετριο το οριζει ο καθενας οπως νομιζει οποτε δεν υπαρχει σωστο και λαθος, συζητηση κανουμε!!!
Εμεινα μονη μου στην Βαρκελωνη επι 1 χρονο και εκανα καλυτερη ζωη απο οτι στην Ελλαδα. Your point?
Βαρκελωνη: 650 ευρω το δωματιο (με 2-3 συγκατοικους) με περιπου 1300-1400 μισθο, αρα 46% -50% του μισθου σου, εισητηριο 2.20 η διαδρομη (αρα πηγαινελα 4.40), περιπου 15 το πιατο σε μια μετρια ταβερνα ,20-30 gym per month κοκ.
χαχαχα τι διαβαζω θεε μου! Εμεινα Βαρκελωνη πριν μερικα χρονια για 1 ετος. Πληρωνα για επιπλωμενο δυαρι στο κεντρο της πολης, κοντα στην placa catalunya, 800 ευρω/μηνα. Εμενα μονη μου. Ειχε και επιπλωμενα τριαρια σε περιοχες οπως el carmel στα 650 ευρω. Και αυτα ειναι τιμες μεσω μεσητικου γραφειου. Μεσω αγγελιων βρισκεις με 400 ανετα και δεν μιλαω να μενεις με συγκατοικους. Ισως λογω Airbnb να αλλαξαν οι τιμες; Πριν 4-5 χρονια παντως δεν ηταν οπως αναφερεις. Η μηνιαια καρτα ΜΜΜ ηταν γυρω στα 50 ευρω. Ο καφες 1-2 ευρω με κρουασαν. 3 course meal με 20 ευρω. Αυτο που παρελειψες να αναφερεις ειναι οι τιμες στα τροφιμα. Γιατι δεν αναφερεις οτι κατα μεσο ορο ειναι κατα 25-50% πιο φτηνα απο Ελλαδα;

Εδω στην αλλη ακρη του Ατλαντικου, πληρωνω ενοικιο $2000 και μαζι με ολα μου τα εξοδα, συν ταξιδια, συν οτι στην πριν covid εποχη ετρωγα εξω καθημερινα (καφεδες, lunch, dinner και ενιοτε και πρωινο), μου περισσευαν καμποσα χιλιαρικα τον μηνα. Μπορει να πληρωνω 3 φορες υψηλοτερο ενοικιο απο εσενα, αλλα στο τελος του μηνα ποσα περισσευουν σε εσενα και ποσα σε εμενα;
Θελεις να σου αναφερω οτι το ενοικιο $2000 περιλαμβανει εκτος απο θερμανση, νερο ζεστο νερο και κλιματισμο, πισινα, steam room, sauna, jaccuzzi, γυμναστηριο, οπως επισης και 3 patio με BBQ και κηπο?

Νομίζω οτι ο Καναδάς θα είναι όλο και πιο ανοιχτός για τους μετανάστες. Υπάρχει πρόγραμμα να αυξηθεί ο πληθυσμος της χώρας επειδη έχει τεραστια έκταση ως προς τον πληθυσμο της.
Ειναι, αλλα οχι τοσο στους ευρωπαιους. Κατα μεσο ορο δεχεται 300χιλ μεταναστες τον χρονο.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,861 μηνύματα.
Ειναι, αλλα οχι τοσο στους ευρωπαιους. Κατα μεσο ορο δεχεται 300χιλ μεταναστες τον χρονο.
Σε ποιους είναι ανοιχτός;
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,008 μηνύματα.
Χριστέ μου, τα ύστερα του κόσμου, συμφωνώ με τη Νελιέλ όσο δεν πάει.

Για πείτε ρε παιδιά ως ευρωπαίος πως μπαίνεις καναδά πέρα απο invite.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,861 μηνύματα.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,008 μηνύματα.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Το έντονο. Στη Γερμανία ισχύει. Δεδομένου του οτι πληρείς τα κριτήρια, προηγείσαι. Δεν αδικούν τους άλλους, αλλά υπάρχει κι ένα κοινωνικό πρόσημο.

Τώρα ειδική μεταχείριση σημαίνει πολλά πράγματα. Ενα από αυτά Πχ 1η συνέντευξη μεσω σκαιπ, μη με τραβολογάς στο Κορωπί, δεν μου περισσεύουν τα λεφτά και δεν μπορώ να εξοντώνομαι για να μου πεις "οχι" ενω εχεις ήδη βρει τον υποψήφιο. Η έστω πλήρωσέ μου το μεταφορικό όπως κάνουν στο εξωτερικό.

Κάτι άλλο θα μπορούσε να είναι, να με εκπαιδεύσεις δωρεάν για κάποιους μήνες στην εταιρία σου χωρίς να με πληρώσεις (είναι μια αδικία που δέχομαι να υποστώ για λίγο καιρό), φάση πρακτική και αν με έκρινες κατάλληλο να με έβαζες στο μισθό.

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις αυτά, κατεύθυνέ με σε κάποιον δικό σου που να έχει η δική του η εταιρία το περιθώριο να εκπαιδεύσει έναν άνθρωπο.

Δεν μου φαίνονται παράλογα αυτά που ζητάς, ειδικά αυτό με το skype θεωρώ ότι πρέπει να είναι αυτονόητο ακόμα και για τους φυσιολογικούς. Αυτά είναι γενικά προβλήματα της χώρας μας και είμαστε αρκετά πίσω σε πολλά πράγματα. Θέλω να πιστεύω πως σταδιακά θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

Το "γάμησε όλους τους άλλους για να ζήσω εγω" δεν το χω. Αν και εν μέρει δεν διαφωνώ με αυτή τη λογική. Κάποιος είναι πιθανόν να τη φάει την πούτσα για να ζήσω κι εγω. Γιατί μονίμως εγω είμαι ο ανεκτικός και μονίμως στο δικό μου κώλο μπαίνει.

Ναι, ειναι η επιβίωσή μου, στην τελική ας αδικηθεί και κάποιος άλλος εδω που φτάσαμε. Τουλάχιστον δεν παίρνεις έναν προβληματικό, παίρνεις κι ένα μυαλό μαζί. Μέτριο; Μέτριο. Αλλά κάτι παίρνεις.

Εδώ θα στο πω ευθέως, αυτό για εμένα είναι μαλακία. Στις δουλειές πρέπει να είσαι αμείλικτος φίλε αλλιώς την γάμησες. Οι συνεργάτες σου δεν είναι φιλαράκια, ούτε τα αφεντικά. Δε θα σου χαρίσει κανένας τίποτα και στο τέλος θα την φας. Εγώ έχω κάνει ωμούς εκβιασμούς σε δουλειές για παραπάνω χρήματα όταν πονούσε ο άλλος και δεν μετάνιωσα τίποτα. Κι αυτός θα με έδιωχνε αν τον συνέφερε ή θα με κράταγε με βασικό για πάντα αν δεν μιλούσα.


Ξέρεις τι θα μ αρεσε; Startup, οριζόντια ιεραρχία. Δουλειά, όχι μαλακίες με happenings και dog days κλπ αλλά όχι αυτό το "δρόνος του καπιταλισμού 9 με 5".

Εναλλακτικά, δημοσιογραφία, αρθρογραφία ή εκπομπές. Ακόμα και digital nomad φάση.

Startup σίγουρα θα φτιάξω στο μέλλον, μόλις σταθώ οικονομικά. Έχω πολλές καλές ιδέες για startups και όχι τις κλασσικές μαλακίες θα φτιάξω τη νέα microsoft και θα κάνω disrupt την αγορά, αλλά ιδέες για μικρά startups με λίγα άτομα και forever βιώσιμα με καλά κέρδη.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 28,008 μηνύματα.
Δεν μου φαίνονται παράλογα αυτά που ζητάς, ειδικά αυτό με το skype θεωρώ ότι πρέπει να είναι αυτονόητο ακόμα και για τους φυσιολογικούς. Αυτά είναι γενικά προβλήματα της χώρας μας και είμαστε αρκετά πίσω σε πολλά πράγματα. Θέλω να πιστεύω πως σταδιακά θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

Δεν το κόβω για Ελλάδα. Εδω στο ΑΠΘ αν δεις, βγήκαν και είπαν ότι όλα αυτα τα μέτρα ήταν λόγω κοβιντ και θα μεταβούν ξανά στη φυσική παρουσία καταργώντας τα ηλεκτρονικά μαθήματα ( ; ) όταν επανέλθει η κατασταση.


Στην Ελλάδα τίποτα δεν κάνανε γιατί έπρεπε να ψηφιοποιηθούμε. Την Εσθονία μόνο για φιγούρα την έχουμε καλό παράδειγμα. Ολα αυτα τα εξ αποστάσεως τα κάνανε οι περισσότεροι οργανισμοί ως ανάγκη, και οχι ως νέο δεδομένο.

Μακάρι να βγω λάθος, αλλά κάτι μου λέει ότι δε θα βγω.

Εδώ θα στο πω ευθέως, αυτό για εμένα είναι μαλακία. Στις δουλειές πρέπει να είσαι αμείλικτος φίλε αλλιώς την γάμησες. Οι συνεργάτες σου δεν είναι φιλαράκια, ούτε τα αφεντικά. Δε θα σου χαρίσει κανένας τίποτα και στο τέλος θα την φας. Εγώ έχω κάνει ωμούς εκβιασμούς σε δουλειές για παραπάνω χρήματα όταν πονούσε ο άλλος και δεν μετάνιωσα τίποτα. Κι αυτός θα με έδιωχνε αν τον συνέφερε ή θα με κράταγε με βασικό για πάντα αν δεν μιλούσα.

Είναι μαλακία. Γι αυτό την κόβω. Ενας απο τους δυο μας θα ζήσει, ή εγω ή αυτοί. Και προτιμώ να ζήσω εγω. Έχεις δίκιο.




Startup σίγουρα θα φτιάξω στο μέλλον, μόλις σταθώ οικονομικά. Έχω πολλές καλές ιδέες για startups και όχι τις κλασσικές μαλακίες θα φτιάξω τη νέα microsoft και θα κάνω disrupt την αγορά, αλλά ιδέες για μικρά startups με λίγα άτομα και forever βιώσιμα με καλά κέρδη.

Φτιάξτη πριν γίνω 40, άντε, μ ενδιαφέρει.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,244 μηνύματα.
Πριν μερικά χρόνια εαν με ρωτούσαν θα θεωρούσα τις ΗΠΑ ιδανικό μέρος, αλλά βλέποντας τα πράγματα πιο ώριμα πλέον, έχω καταλάβει πιο είναι το catch του παραδείσου και δεν θεωρώ οτι αξίζει τόσο τον κόπο . Πιστεύω ότι εαν κάποια στιγμή έφευγα θα προτιμούσα Ευρώπη.Συγκεκριμένα κάποια Σκανδιναβική χώρα,όχι όμως για να σπουδάσω,απλά για να δουλέψω και να ζήσω .

Ο τόπος μας πάντως παρά τις παθογένειες του έχει και τα καλά του . Το Ελληνικό χιούμορ είναι αξεπέραστο , όπως και η κουλτούρα αλλά και το ταλέντο που βγάζουμε .
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν το κόβω για Ελλάδα. Εδω στο ΑΠΘ αν δεις, βγήκαν και είπαν ότι όλα αυτα τα μέτρα ήταν λόγω κοβιντ και θα μεταβούν ξανά στη φυσική παρουσία καταργώντας τα ηλεκτρονικά μαθήματα ( ; ) όταν επανέλθει η κατασταση.


Στην Ελλάδα τίποτα δεν κάνανε γιατί έπρεπε να ψηφιοποιηθούμε. Την Εσθονία μόνο για φιγούρα την έχουμε καλό παράδειγμα. Ολα αυτα τα εξ αποστάσεως τα κάνανε οι περισσότεροι οργανισμοί ως ανάγκη, και οχι ως νέο δεδομένο.

Μακάρι να βγω λάθος, αλλά κάτι μου λέει ότι δε θα βγω.

Yeah well, ο Τζήμερος έχει μια δεκαετία που μιλάει για ψηφιοποίηση των πάντων αλλά στις εκλογές παίρνει τον πούλο. Τα καλά της δημοκρατίας και της λαϊκής εξουσίας.

Φτιάξτη πριν γίνω 40, άντε, μ ενδιαφέρει.

Entirely possible. Η όλη δυσκολία είναι να βρω δυο τρία άτομα με τα skills που θέλω και να έχουν πάθος για την δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα τα έχω σκεφτεί, ακόμα και τα κεφάλαια.

Γιατί ρε τι γίνεται στα 40, θες να αποκατασταθείς? :laugh:
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Αυτο ειναι κατι που σε προσελκυει σε μια χωρα?

44p50q.jpg
 

panagiotis econ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο panagiotis econ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 806 μηνύματα.
Βγες απο το bubble σου. Καλυτερη ζωη στην Ελλαδα; Με τι κριτηρια; Ομορφη χωρα οταν πας διακοπες σε καποιο νησι ή παραλιακη περιοχη, ναι. Οταν ζεις μεσα στα τσιμεντα, το τοπιο θυμιζει φαβελες.



Τι διαβαζω θεε μου. Καταρχην, ειναι γουστο του καθενος πως θα πιει τον καφε του. Προσωπικα τους περισσοτερους καφεδες που εχω πιει στην Ελλαδα, τους θεωρω για πεταμα. Δεν ξερω τι σπορους καφε χρησιμοποιουν και πως τους ψηνουν, αλλα ειναι χαλια. Για να μη πω για την εμμονη στην χρηση συμπυκνωμενου γαλακτος που αυτοματως καθιστα τον καφε απο μετριο σε χαλια. Οσο για τα φαγητα, στο εξωτερικο βρισκεις εξισου καλα χωρις να σκασεις ενα σωρο λεφτα. Για την ακριβεια, πιο λιγο μου κοστιζει εδω να τρωω εξω παρα στην Ελλαδα.
Κανεις δεν καθεται πανω απο το κεφαλι σου οταν τελειωσεις το φαγητο. Μονο μια φορα με εχουν διωξει και αυτο επειδη εκλεινε το καταστημα.
Το κοστος ενοικιου ειναι πιο υψηλο, αλλα δεν εχει σημασια. Γιατι στο τελος του μηνα μενεις με περισσοτερα $$ απο οτι αν ησουν ελλαδα και πληρωνες 350 με 600 μισθο.
Οσο για φιλους, εχω καλυτερους εδω και φανηκε και στις δυσκολες στιγμες που περασα.


Εμεινα μονη μου στην Βαρκελωνη επι 1 χρονο και εκανα καλυτερη ζωη απο οτι στην Ελλαδα. Your point?

χαχαχα τι διαβαζω θεε μου! Εμεινα Βαρκελωνη πριν μερικα χρονια για 1 ετος. Πληρωνα για επιπλωμενο δυαρι στο κεντρο της πολης, κοντα στην placa catalunya, 800 ευρω/μηνα. Εμενα μονη μου. Ειχε και επιπλωμενα τριαρια σε περιοχες οπως el carmel στα 650 ευρω. Και αυτα ειναι τιμες μεσω μεσητικου γραφειου. Μεσω αγγελιων βρισκεις με 400 ανετα και δεν μιλαω να μενεις με συγκατοικους. Ισως λογω Airbnb να αλλαξαν οι τιμες; Πριν 4-5 χρονια παντως δεν ηταν οπως αναφερεις. Η μηνιαια καρτα ΜΜΜ ηταν γυρω στα 50 ευρω. Ο καφες 1-2 ευρω με κρουασαν. 3 course meal με 20 ευρω. Αυτο που παρελειψες να αναφερεις ειναι οι τιμες στα τροφιμα. Γιατι δεν αναφερεις οτι κατα μεσο ορο ειναι κατα 25-50% πιο φτηνα απο Ελλαδα;

Εδω στην αλλη ακρη του Ατλαντικου, πληρωνω ενοικιο $2000 και μαζι με ολα μου τα εξοδα, συν ταξιδια, συν οτι στην πριν covid εποχη ετρωγα εξω καθημερινα (καφεδες, lunch, dinner και ενιοτε και πρωινο), μου περισσευαν καμποσα χιλιαρικα τον μηνα. Μπορει να πληρωνω 3 φορες υψηλοτερο ενοικιο απο εσενα, αλλα στο τελος του μηνα ποσα περισσευουν σε εσενα και ποσα σε εμενα;
Θελεις να σου αναφερω οτι το ενοικιο $2000 περιλαμβανει εκτος απο θερμανση, νερο ζεστο νερο και κλιματισμο, πισινα, steam room, sauna, jaccuzzi, γυμναστηριο, οπως επισης και 3 patio με BBQ και κηπο?


Ειναι, αλλα οχι τοσο στους ευρωπαιους. Κατα μεσο ορο δεχεται 300χιλ μεταναστες τον χρονο.
Εμένα Βαρκελώνη μέχρι πρόπερσι. Εγώ προσωπικά έδινα 520 για ένα δωμάτιο 8 τμ και η συγκατοίκος μου 675 για ένα δωμάτιο 13-14 τμ. Όσο κι αν έψαξα τιμές κάτω από 850 δεν βρήκα για decent γκαρσονιέρες οπότε μάλλον βγες εσύ από το bubble. Αυτό που λες με 400 μάλλον απ το μυαλό σου το βγάζεις για να δώσεις ισχύ στο επιχείρημα σου.. Μπες idealista και δες αν με 400 νοικιάζεις κάνα κοτετσι στα βουνα της Καταλωνιας. Καφέ 1-2 ευρώ ισχύει, σε μαγαζιά που κύριοι με κοστούμια κάθονταν σε τσιγκινες καρέκλες που κάθεται ο μπάρμπας όταν βγάζει το παραγάδι. Τιμές στα τρόφιμα 50%κατω πάλι είναι στη φαντασία σου. Ενδεικτικά, καφές καπουτσίνο φακελάκια, φέτα, αλλαντικά και ψάρια πιο ακριβά σχετικά με Ελλάδα. Κοτόπουλα είχε σε τιμές Ελλάδας, το 50% κάτω δεν ξέρω που το είδες. Φαγητό τραγικό, μια παεγια είχαν που ήταν ρύζι με θαλασσινα και κρέας. Αν στο πουλήσουν αυτό στην Ελλάδα 15 ευρώ θα βάλεις τα γέλια. Αλήθεια οι μισθοί Βαρκελώνη έχεις ιδέα πόσο παίζουν ή είπες να απαντήσεις για κάτι κάτι που δεν ξέρεις απλά για να κάνεις την έξυπνη? Ψάξε και μετά μιλάμε.

Εμενα 1+ χρόνο Βαρκελώνη και δεν έκανα καλύτερη ζωή από Ελλάδα. Your point? Αν με ρωτήσεις που θέλω να μείνω θα διαλέξω Βαρκελώνη για την ησυχία της, τα πάρκα της κλπ. Αλλά την καλοπέραση της Ελλάδας δεν θα τη βρεις.

Οτι στο ενοίκιο σου με 2000 εχεις σάουνα και τζακούζι δεν μου λέει κάτι. Έχω τα υπόλοιπα με 600 νοικι.

Δεν ξέρω στις ΗΠΑ τι παίζει από τιμές και ποιος είναι ο μισθός σου. Ούτε μπορώ να συγκρίνω ποιος απ τους δύο μας είναι better off, I am just 25. Αν θεωρείς ότι στα 25 μου στις ΗΠΑ θα βγάζω τα εκατομμύρια και θα κάνω μεγάλη ζωή είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πάντως οι συνομιληκοι εκεί θα παλεύουν για χρόνια να ξεχρεωσουν τα χρέη των σπουδών. Τα διαβάζω στο τουιτερ
 

Memetchi

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 1,496 μηνύματα.
Χριστέ μου, τα ύστερα του κόσμου, συμφωνώ με τη Νελιέλ όσο δεν πάει.

Για πείτε ρε παιδιά ως ευρωπαίος πως μπαίνεις καναδά πέρα απο invite.
Νομίζω μέσω σπουδών, αλλά το λέω με επιφύλαξη.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top