Θα ξεκινούσατε από το μηδέν σε μία ξένη χώρα;

Θα φεύγατε στο εξωτερικό για να σπουδάσετε ή να ζήσετε ;
Multiple votes are allowed. Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 59)
  • Ναι για σπουδές, αλλά μετά θα επέστρεφα στην Ελλάδα

  • Ναι για σπουδές, αλλά και για να εργαστώ και να ζήσω εκεί

  • Ναι για να εργαστώ για ένα διάστημα και μετά να γυρίσω Ελλάδα

  • Ναι για να εργαστώ και να ζήσω εκεί

  • Όχι ,όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα θα έμενα στην Ελλάδα

  • Ζω ήδη στο εξωτερικό

  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Στην Κύπρο ο πληθυσμός είναι 900χιλιάδες... Είναι ευκολότερο να διαχειριστείς τέτοιες κρίσεις όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός.
 

xristaras9

Διάσημο μέλος

Ο xristaras9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,554 μηνύματα.
H κρίση της Κύπρου ήταν καθαρά τραπεζική ανακεφαλαιοποιήθηκε σωστά το τραπεζικό σύστημα πούλησαν όλα τα κόκκινα δάνεια σε funds (μιλάμε έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο στην κύπρο στις αγοραπωλησίες δανείων) βγήκε απο την κρίση.Η χώρα μας αρχικά ξεκίνησε με χρηματιστηριακό κράχ το 2008 μετά το 2010 έγινε δημοσιονομική κρίση και το 2012-2015 εκδηλώθηκε και σαν τραπεζική κρίση.Τραίνο μας πήγε και παρεπιπτόντως το άχρηστο πολιτικό σύστημα δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί την κρίση αυτή γιατί δεν θέλησε να ξεβολέψει ούτε τους δημοσίους υπαλλήλους ούτε κάποιους κηφίνες κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που δανείζονταν με αέρα.
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Εμένα Βαρκελώνη μέχρι πρόπερσι. Εγώ προσωπικά έδινα 520 για ένα δωμάτιο 8 τμ και η συγκατοίκος μου 675 για ένα δωμάτιο 13-14 τμ. Όσο κι αν έψαξα τιμές κάτω από 850 δεν βρήκα για decent γκαρσονιέρες οπότε μάλλον βγες εσύ από το bubble. Αυτό που λες με 400 μάλλον απ το μυαλό σου το βγάζεις για να δώσεις ισχύ στο επιχείρημα σου.. Μπες idealista και δες αν με 400 νοικιάζεις κάνα κοτετσι στα βουνα της Καταλωνιας. Καφέ 1-2 ευρώ ισχύει, σε μαγαζιά που κύριοι με κοστούμια κάθονταν σε τσιγκινες καρέκλες που κάθεται ο μπάρμπας όταν βγάζει το παραγάδι. Τιμές στα τρόφιμα 50%κατω πάλι είναι στη φαντασία σου. Ενδεικτικά, καφές καπουτσίνο φακελάκια, φέτα, αλλαντικά και ψάρια πιο ακριβά σχετικά με Ελλάδα. Κοτόπουλα είχε σε τιμές Ελλάδας, το 50% κάτω δεν ξέρω που το είδες. Φαγητό τραγικό, μια παεγια είχαν που ήταν ρύζι με θαλασσινα και κρέας. Αν στο πουλήσουν αυτό στην Ελλάδα 15 ευρώ θα βάλεις τα γέλια. Αλήθεια οι μισθοί Βαρκελώνη έχεις ιδέα πόσο παίζουν ή είπες να απαντήσεις για κάτι κάτι που δεν ξέρεις απλά για να κάνεις την έξυπνη? Ψάξε και μετά μιλάμε.

Εμενα 1+ χρόνο Βαρκελώνη και δεν έκανα καλύτερη ζωή από Ελλάδα. Your point? Αν με ρωτήσεις που θέλω να μείνω θα διαλέξω Βαρκελώνη για την ησυχία της, τα πάρκα της κλπ. Αλλά την καλοπέραση της Ελλάδας δεν θα τη βρεις.

Οτι στο ενοίκιο σου με 2000 εχεις σάουνα και τζακούζι δεν μου λέει κάτι. Έχω τα υπόλοιπα με 600 νοικι.

Δεν ξέρω στις ΗΠΑ τι παίζει από τιμές και ποιος είναι ο μισθός σου. Ούτε μπορώ να συγκρίνω ποιος απ τους δύο μας είναι better off, I am just 25. Αν θεωρείς ότι στα 25 μου στις ΗΠΑ θα βγάζω τα εκατομμύρια και θα κάνω μεγάλη ζωή είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πάντως οι συνομιληκοι εκεί θα παλεύουν για χρόνια να ξεχρεωσουν τα χρέη των σπουδών. Τα διαβάζω στο τουιτερ
1. Φετα; Λογικο να ειναι πιο ακριβη στην Βαρκελωνη. Hello? Για αρχη ξεκινα με τοπικα τροφιμα. Δεν ξερω που εφαγες παεγια αλλα προφανως θα πηγες σε ενα απο τα τουριστικα μερη γιατι εκει οντως ηταν χαλια. Αλλου ηταν φοβερη και το κοστος στα 15 ευρω ειναι λογικο γιατι τα θαλασσινα, και κυριως οι γαριδες, κοστιζουν και δεν ειναι ευκολο πιατο να το ετοιμασεις. Οτι εφαγα στην βαρκελωνη ηταν τελειο. Μεχρι και τα σαντουιτς ηταν απιστευτα. Μεχρι να φυγω ειχα βαλει 7 κιλα. Οταν πηγα εκει δεν υπηρχε airbnb και ισως αυτο να εκτοξευσε τις τιμες στα ενοικια, αλλα στα 800-900 βρισκεις ανετα καλο διαμερισμα. Εγω 800 πληρωνα το 2014. Ακομα και τωρα, το habitaclia, SH, εχουν πολλα αξιολογα διαμερισματα στα 50-60τμ στα 700-900 ευρω.


2. Αλλο το διαβαζω στο τουιτερ και αλλο το ζω εκει. Οσοι ξεχρεωνουν σπουδες επι χρονια ειναι απλα ηλιθιοι γιατι εκαναν μεγαλη ζωη κατα την διαρκεια των σπουδων τους (παρτυ, φαγητο καθε μερα εξω, ταξιδια, ακριβα κινητα καθε χρονο, κοκ), ενω θα μπορουσαν να ξεχρεωσουν μεσα σε 2-3 χρονια ή ακομα νωριτερα αν δουλευαν τα καλοκαιρια. Επισης επικρατει εντελως διαφορετικη νοοτροπια αφου οι γονεις δεν πληρωνουν ουτε τα διδακτρα, ουτε το κοστος διαβιωσης (διαμονη, κτλ), σε αντιθεση με τον Ελληνα που στις περισσοτερες περιπτωσεις το κοστος σπουδων καλυπτεται απο την οικογενεια του φοιτητη. Αν τα πληρωνες και εσυ ολα απο την τσεπη σου, μετα απο 4 χρονια σπουδες, θα ειχες στην καλυτερη, χρεος 30,000 ευρω. Να σε δω ποσο γρηγορα θα το ξεχρεωνες με 600 ή ακομα και 1000 ευρω μισθο.

Το μεγαλυτερο λαθος που κανετε οι περισσοτεροι οταν ζειτε σε ξενη χωρα ειναι οτι δεν αφομοιωνεστε και ψαχνετε φραπεδες, φετα, πιτογυρα, αντι να γευτειτε τοπικες γευσεις (και δεν αναφερομαι σε τουριστικα εστιατορια που εχουν σαβουρα πιατα), να γιορτασετε τις γιορτες τους, να ζησετε σαν κατοικοι της χωρας αυτης. Λογικο να σας φαινονται ολα χαλια αν πηγαινετε με τετοιου ειδους νοοτροπια και ψαχνετε το φαγητο της μαμας σας. Η Βαρκελωνη εχει απιστευτα εστιατορια και οποιος λεει οτι το φαγητο εκει ειναι χαλια, πραγματικα δεν ξερω που πηγαινε και ετρωγε. Ακομα και σε ενα τυχαιο εστιατοριο κοντα στο camp nou που πηγα την πρωτη μερα που εφτασα και ετρεχα για δουλειες, εφαγα τα καλυτερα κανελονια της ζωης μου.
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Όταν είμαι ξένος νομιζω πως ναι.
Δεν ξερω μαν, πιστευω οτι καλο ειναι να μαθαινουμε απο τις εμπειριες μας, ειδικα απο τις ασχημες.

Σε παγιδεύει ο φιλελές
download.jpg
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Στην Κύπρο ο πληθυσμός είναι 900χιλιάδες... Είναι ευκολότερο να διαχειριστείς τέτοιες κρίσεις όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός.

Ναι ενώ η Ελλάδα έχει δις πληθυσμό και ειναι δυσκολο να μπει μια ταξη αν πραγματικά υπάρχει βούληση
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,788 μηνύματα.
Το περίεργο θα ήταν να συνέβαινε το αντίθετο . Κοιτάμε τα πράγματα διαφορετικά , εγώ προσωπικά ειλικρινά χίλιες φορές προτιμώ να δουλέψω σκληρά όλη μου την ζωή , να στερηθώ τα πάντα ( και ας είμαι και μίζερος ) και να παραδώσω στα παιδιά μου / εγγόνια μου μία οργανωμένη χώρα με ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο παρά να την σκαπουλάρω να ζήσω όμορφα και να δώσω στους απογόνους μου και γενικότερα στην νεότερη γενιά μία χώρα στην κλινική όπως οι δικοί μας παππούδες με σκυμμένο το κεφάλι .

ας μη έχω καλό , αδιαφορώ . Άνετα θυσιάζω την ζωή μου για να δώσω κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές . Δεν είπα ποτέ ότι είναι λιγότερο Έλληνας . Μπορεί να γίνει πόλεμος και αυτός να έρθει από το εξωτερικό με θάρρος να πολεμήσει ενώ εγώ που μιλάω για Ελλάδα και Ελλάδα να μου φτάσει το σκατό στην κάλτσα και να τρέχω στα βουνά να γλιτώσω .

Νομίζω έχεις μια λάθος οπτική για την Ευρώπη του κέντρου. Προωθείται πολύ η δημόσια εκπαίδευση αλλά με δεδομένα ιδιωτικού τομέα (δηλαδή, ισολογισμός, έλεγχος έργου) κάτι που στη χώρα μας βγάζουμε ανεμοβλογιά όταν το συζητάμε. Η ιδιωτική εκπαίδευση στα πρότυπα του Αγγλικού μοντέλου, δεν έχει γίνει αποδεκτή από καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ολλανδίας υπό κάποιες εξαιρέσεις.

Επίσης εκφράζεσαι λες και μετράμε την Ελληνικότητά μας εδώ, σ' αυτό το φόρουμ. Ηρέμησε λίγο ρε φίλε. Πονάμε την πατρίδα αλλά όχι την κρατική αποτυχία σαν θεσμός δίπλα στον πολίτη. Αυτή η κομμουνιστική καραμέλα περί σκληρής εργασίας, της ολικής στέρησης για τα παιδιά σου θα σου κοπεί όταν δεις την ματαιότητα της πράξης: θα σε διαλύσει το σύστημα της χώρας αυτής. Η κοινωνία της Ελλάδας αυτό το ξερνάει. Δεν το θέλει. Η Ελλάδα ως κρατικός θεσμός (δηλαδή, σύνολο νομικών διατάξεων) σε αντιμετωπίζει ως υπήκοο - δεδομένο στο Taxisnet. H κοινωνιολογοπολιτική προσέγγιση είναι αδιάφορη για ένα σύστημα που ξεκινά την ύπαρξή του από την μεταπολίτευση του 74.

Άσε τι έκαναν οι παππούδες και ας δούμε τι κάνουν οι αγωνιστές της γενειάδας του Πολυτεχνείου και μετά. Για να γίνει τούτη η χώρα, μια κανονική χώρα ως κρατικός θεσμός με την έννοια που ορίζουν οι θεωρητικοί της κοινωνιολογίας θα πρέπει να ήταν χθες. Οι άλλοι λαοί, οι κακοί που μισούν την Ελλάδα μας, έφτιαξαν χώρα χθες. Ότι συζητάμε ακόμη και σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 πως θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα γιατί κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό δείχνει πολλά κακά της παθογένειας που δεν μας αφήνει να δούμε την κατάσταση όπως είναι. Είναι πολύ κακό για 40 χρόνια να ζούμε σε μια φούσκα ανάπτυξης και ξαφνικά με ένα συγγνώμη απελπισίας όταν πέφτουν οι μάσκες, να λέμε στο εαυτό μας ας ξανακάνουμε θυσίες σαν να μην τρέχει τίποτα. Για ποιον; Για τον γιο της Μενεγάκη ή του Χατζηνικολάου που θα σπουδάσει στο εξωτερικό για να έρθει να σε κυβερνήσει;

Σκέψου λίγο τι εννοώ με ένα τραγούδι του Μαρτάκη. :give_rose:
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Ναι ενώ η Ελλάδα έχει δις πληθυσμό και ειναι δυσκολο να μπει μια ταξη αν πραγματικά υπάρχει βούληση
Για φαντάσου αύριο να σηκωθείς και να λείπουν τα λεφτά από την τράπεζα... (βέβαια είναι εύκολο να μου πεις οκ, μιας και οι περισσότεροι έχουν 0 εις το πηλίκο καταθέσεις)... Όπως έγινε στην Κύπρο...
 

panagiotis econ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο panagiotis econ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 806 μηνύματα.
1. Φετα; Λογικο να ειναι πιο ακριβη στην Βαρκελωνη. Hello? Για αρχη ξεκινα με τοπικα τροφιμα. Δεν ξερω που εφαγες παεγια αλλα προφανως θα πηγες σε ενα απο τα τουριστικα μερη γιατι εκει οντως ηταν χαλια. Αλλου ηταν φοβερη και το κοστος στα 15 ευρω ειναι λογικο γιατι τα θαλασσινα, και κυριως οι γαριδες, κοστιζουν και δεν ειναι ευκολο πιατο να το ετοιμασεις. Οτι εφαγα στην βαρκελωνη ηταν τελειο. Μεχρι και τα σαντουιτς ηταν απιστευτα. Μεχρι να φυγω ειχα βαλει 7 κιλα. Οταν πηγα εκει δεν υπηρχε airbnb και ισως αυτο να εκτοξευσε τις τιμες στα ενοικια, αλλα στα 800-900 βρισκεις ανετα καλο διαμερισμα. Εγω 800 πληρωνα το 2014. Ακομα και τωρα, το habitaclia, SH, εχουν πολλα αξιολογα διαμερισματα στα 50-60τμ στα 700-900 ευρω.


2. Αλλο το διαβαζω στο τουιτερ και αλλο το ζω εκει. Οσοι ξεχρεωνουν σπουδες επι χρονια ειναι απλα ηλιθιοι γιατι εκαναν μεγαλη ζωη κατα την διαρκεια των σπουδων τους (παρτυ, φαγητο καθε μερα εξω, ταξιδια, ακριβα κινητα καθε χρονο, κοκ), ενω θα μπορουσαν να ξεχρεωσουν μεσα σε 2-3 χρονια ή ακομα νωριτερα αν δουλευαν τα καλοκαιρια. Επισης επικρατει εντελως διαφορετικη νοοτροπια αφου οι γονεις δεν πληρωνουν ουτε τα διδακτρα, ουτε το κοστος διαβιωσης (διαμονη, κτλ), σε αντιθεση με τον Ελληνα που στις περισσοτερες περιπτωσεις το κοστος σπουδων καλυπτεται απο την οικογενεια του φοιτητη. Αν τα πληρωνες και εσυ ολα απο την τσεπη σου, μετα απο 4 χρονια σπουδες, θα ειχες στην καλυτερη, χρεος 30,000 ευρω. Να σε δω ποσο γρηγορα θα το ξεχρεωνες με 600 ή ακομα και 1000 ευρω μισθο.

Το μεγαλυτερο λαθος που κανετε οι περισσοτεροι οταν ζειτε σε ξενη χωρα ειναι οτι δεν αφομοιωνεστε και ψαχνετε φραπεδες, φετα, πιτογυρα, αντι να γευτειτε τοπικες γευσεις (και δεν αναφερομαι σε τουριστικα εστιατορια που εχουν σαβουρα πιατα), να γιορτασετε τις γιορτες τους, να ζησετε σαν κατοικοι της χωρας αυτης. Λογικο να σας φαινονται ολα χαλια αν πηγαινετε με τετοιου ειδους νοοτροπια και ψαχνετε το φαγητο της μαμας σας. Η Βαρκελωνη εχει απιστευτα εστιατορια και οποιος λεει οτι το φαγητο εκει ειναι χαλια, πραγματικα δεν ξερω που πηγαινε και ετρωγε. Ακομα και σε ενα τυχαιο εστιατοριο κοντα στο camp nou που πηγα την πρωτη μερα που εφτασα και ετρεχα για δουλειες, εφαγα τα καλυτερα κανελονια της ζωης μου.

Τι φαγητό έχει η Βαρκελώνη για το οποίο θα πρέπει να κάνουμε σαν τρελοί? Ποιο είναι το τοπικό τρόφιμο?

Εγω τόσο καιρό εκεί, έχοντας φίλους Ισπανούς τη βγάζαμε κάθε μέρα σε κινέζικα, ινδικά, μεξικάνικα. Και δεν είμαι άνθρωπος που λυπάται τα λεφτά στο φαι.

Γενικά από άποψη διασκέδασης ήταν πολύ πίσω. Πανέμορφη πόλη, πανέμορφο τεράστιοι δρόμοι και πάρκα, μεγάλη παραλία, ζεστοί άνθρωποι, ησυχία κοκ αλλά σαβούρα σπίτια και μέτρια φαγητά.



Ειδικά τα σπίτια ήταν να τα λυπάσαι. Και 700 διαμέρισμα της προκοπης ΔΕΝ βρίσκεις ούτε με αίτηση στον βασιλιά.

Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι πρέπει να προσαρμοζομαστε στις τοπικές συνήθειες.
Το να αφομοιωθεις είναι πολύ ωραίο, εγω απλα έκριναν ότι για να φας decent φαι εξω πρπεει να σκάσεις το 10+ ενώ Ελλάδα πχ τη βγάζεις με 2 σουβλάκια ή φαΐ απ το μαγειρικό με 5 ευρώ. Δεν είπα ότι θα πάμε έξω και θα ψάχνουμε σουβλάκια

Όσον αφορά τις σπουδές, Ελλάδα αν είσαι στον τόπο κατοικίας σου την βγάζεις πολύ καλά. Δεν ξέρω οι Αμερικανοί τι συνήθειες έχουν αλλά δεν νομίζω αν το πατρικό τους είναι στην ίδια πόλη με το uni να πηγαίνουν να ζουν μόνοι του έτσι για τη φάση. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών φαντάζομαι είναι τα δίδακτρα. Αλλά εσυ που ζεις εκεί θα ξέρεις καλυτερα. Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να μας διαφωτισεις
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,698 μηνύματα.
Νομίζω έχεις μια λάθος οπτική για την Ευρώπη του κέντρου. Προωθείται πολύ η δημόσια εκπαίδευση αλλά με δεδομένα ιδιωτικού τομέα (δηλαδή, ισολογισμός, έλεγχος έργου) κάτι που στη χώρα μας βγάζουμε ανεμοβλογιά όταν το συζητάμε. Η ιδιωτική εκπαίδευση στα πρότυπα του Αγγλικού μοντέλου, δεν έχει γίνει αποδεκτή από καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ολλανδίας υπό κάποιες εξαιρέσεις.

Επίσης εκφράζεσαι λες και μετράμε την Ελληνικότητά μας εδώ, σ' αυτό το φόρουμ. Ηρέμησε λίγο ρε φίλε. Πονάμε την πατρίδα αλλά όχι την κρατική αποτυχία σαν θεσμός δίπλα στον πολίτη. Αυτή η κομμουνιστική καραμέλα περί σκληρής εργασίας, της ολικής στέρησης για τα παιδιά σου θα σου κοπεί όταν δεις την ματαιότητα της πράξης: θα σε διαλύσει το σύστημα της χώρας αυτής. Η κοινωνία της Ελλάδας αυτό το ξερνάει. Δεν το θέλει. Η Ελλάδα ως κρατικός θεσμός (δηλαδή, σύνολο νομικών διατάξεων) σε αντιμετωπίζει ως υπήκοο - δεδομένο στο Taxisnet. H κοινωνιολογοπολιτική προσέγγιση είναι αδιάφορη για ένα σύστημα που ξεκινά την ύπαρξή του από την μεταπολίτευση του 74.

Άσε τι έκαναν οι παππούδες και ας δούμε τι κάνουν οι αγωνιστές της γενειάδας του Πολυτεχνείου και μετά. Για να γίνει τούτη η χώρα, μια κανονική χώρα ως κρατικός θεσμός με την έννοια που ορίζουν οι θεωρητικοί της κοινωνιολογίας θα πρέπει να ήταν χθες. Οι άλλοι λαοί, οι κακοί που μισούν την Ελλάδα μας, έφτιαξαν χώρα χθες. Ότι συζητάμε ακόμη και σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 πως θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα γιατί κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό δείχνει πολλά κακά της παθογένειας που δεν μας αφήνει να δούμε την κατάσταση όπως είναι. Είναι πολύ κακό για 40 χρόνια να ζούμε σε μια φούσκα ανάπτυξης και ξαφνικά με ένα συγγνώμη απελπισίας όταν πέφτουν οι μάσκες, να λέμε στο εαυτό μας ας ξανακάνουμε θυσίες σαν να μην τρέχει τίποτα. Για ποιον; Για τον γιο της Μενεγάκη ή του Χατζηνικολάου που θα σπουδάσει στο εξωτερικό για να έρθει να σε κυβερνήσει;

Σκέψου λίγο τι εννοώ με ένα τραγούδι του Μαρτάκη. :give_rose:


Η δικιά μας εκπαίδευση φίλε ( ιδίως η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ) μπάζει από παντού . Κάτσε να είχαμε σοβαρές εγκαταστάσεις και άρτια εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό και θα περνούσαμε και σε ελέγχους έργων κλπ. Συμφωνώ βέβαια ότι εδώ βγάζουμε αφρούς σε πολλά πράγματα . Σε αυτό μάλλον φταίει το άσχημο υπόβαθρο των κομμάτων που μας εξουσιάζουν από την Μεταπολίτευση . Πλέον και η παραμικρή εμπιστοσύνη που τους είχε ο λαός έκανε φτερά . Απλά έχουμε την κόντρα φιλελέδες-σοσιαλισταί και ψηφίζουμε για να χαμε να λέγαμε .

Φίλε δεν έχω καμία όρεξη να το παίξω Ελληνάρας εδώ μέσα . Απλά με πιάνει το παράπονο που οι άλλες χώρες πάνε μπροστά και εμείς από το 1974 μονίμως πίσω . Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό δεν γίνεται να είμαστε μια ζωή δεξαμενή εργατών για την Δύση . Εννοείται δεν πονάω καμία κρατική αποτυχία , θέλω πλήρη ανασυγκρότηση του έθνους . Μην με αποκαλείς κομμουνιστή σοβαρά τώρα , θα βγει ο Πινοσέτ από το προφίλ :lol: . Μία τέτοια πράξη όπως είπα φίλε δεν γίνεται με το υπάρχον σύστημα και το τόνισα πολλές φορές . Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να τρίβουν τα χέρια τους οι καπιτάλες .

Την βλέπουμε την γενιά του Πολυτεχνείου τώρα που είναι και πως τα τρώει με ΠΑΣΟΚ . Δεν αποκαλώ κανέναν λαό κακό , απλά όπως αυτοί φρόντισαν για τις χώρες τους πρέπει να κάνουμε το ίδιο . Προφανώς και όχι για αυτούς για αυτό σε λέω να έχουμε πατριωτική κυβέρνηση πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε τέτοιες πράξεις . Πρέπει να υπάρξει πλήρης εμπιστοσύνη κυβέρνησης-πολίτη και να αλλάξουν ΠΟΛΛΆ για να επιτευχθεί ένα τόσο μεγάλο έργο . Επίσης κάτι αντίστοιχο με το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί στις 28 Αυγούστου 1909 δεν θα ήταν άσχημη ιδέα . Αν τα παρομοιάσεις είμαστε στην ίδια κατάσταση με τότε . 1875-1909 εποχή δικομματισμού Τρικούπη-Δεληγιάννη που τα έκαναν μπάχαλο και τώρα δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ . Η ιστορία επαναλαμβάνεται .
 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,040 μηνύματα.
προσωπικα για μενα για μια δουλεια του ποδαριου δεν συμφερει να πας στο εξωτερικο. Ασχετα που θ παιρνεις μεγαλυτερο μισθο, τα εξοδα 700+ νοικιο κτλ θα σε γονατισουν.

Εαν ομως μιλαμε για πολυτεχνεια, ιατρικες νομικες κτλ τοτε ναι συμφερει να εισαι στο εξωτερικο
Δε μού απάντησες στην ερώτηση που έκανα: για ποιο λόγο άλλες χώρες της Ευρώπης ας πούμε έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς σε σχέση πάντα με τις αντίστοιχες οικονομικές τους συνθήκες; Για ποιο λόγο η χώρα μας δεν το έχει αυτό;

Για να εξηγήσω δυο πράγματα, εγώ είμαι κατά του έθνους ως έννοια γενικότερα. Δε νιώθω καμία υπερηφάνεια που έτυχε να γεννηθώ στην Ελλάδα και έχω προγόνους που ξεκίνησαν τον πολιτισμό κλπ κλπ. Δε νομίζω οτι η περηφάνεια είναι κάτι που μπορεί να κληροδοτηθεί. Ακόμα κι ο πατέρας μου να έκανε κάτι σπουδαίο, αν εγώ σαν παιδί του δεν κάνω κάτι άλλο σπουδαίο, δε λέγομαι επ' ουδενί σπουδαία. Οπότε τα επιχειρήματά μου και η γνώμη μου σε αυτό το θρεντ δεν έχουν να κάνουν με εθνικούς ή και εθνικιστικούς λόγους. Ποσώς με ενδιαφέρει αν μείνει κόσμος στην Ελλάδα, αν φύγει, αν σε 100 χρόνια αυτή τη χώρα κατοικούν κίτρινοι, λευκοί, μαύροι, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί. Όλοι άνθρωποι είμαστε και παλεύουμε για τη ζωή μας. Αυτό που σχολίασα είναι οτι τα χρόνια της κρίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν πάθει αμόκ με το να απαιτούν καλύτερες συνθήκες ζωής επειδή έβγαλαν μια σχολή ή δύο σχολές κλπ. Καλά κάνουν, δεν κατακρίνω, ο καθένας για τη ζωή του επιλέγει αυτό που θέλει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, κάναμε κάποια αυτοκριτική πριν πούμε "α στο διάλο με την κωλοχώρα, εγώ θα φύγω να πάω να βγάλω τα λεφτά που μού αξίζουν"; Γιατί αυτοί που φεύγουν έχουν και μια μικρή ή μεγάλη φούρκα με την Ελλάδα και τους Έλληνες, αν η λέξη μίσος φάνηκε υπερβολική. Πολλοί λένε, να φύγω να γλιτώσω. Αναρωτιέμαι, έχουμε σκεφτεί τις ευθύνες των παππούδων και των γονιών μας στην κατάντια της χώρας; Αυτό θα ήθελα να περάσω ως μήνυμα. Θέλει κάποιος να φύγει, με γεια του με χαρά του. Ας έχουμε όμως μια αυτογνωσία οτι βάλαμε κι εμείς το μικρό μας λιθαράκι στην καταστροφή της χώρας. Γιατί άλλες χώρες δεν πτώχευσαν; Τί παραπάνω ή παρακάτω είχαν; Και σίγουρα δεν φταίνε εξ' ολοκλήρου οι πολιτικοί.

Σε σχέση με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, το κακό για μένα ξεκινάει από το οτι οι καθηγητές και δάσκαλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν τους κουνάει κανείς. Λάθος μεγάλο. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής πρέπει να αξιολογείται από μαθητές και φοιτητές και να απομακρύνεται αν δεν κάνει σωστή δουλειά. Όσο υπάρχει η μονιμότητα σε όλους τους τομείς της χώρας, η χώρα δε θα προοδεύσει. Αν αυτός που κάνει μια εργασία δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να αντικατασταθεί, δε θα υπάρξει ποτέ προκοπή.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ο δάσκαλος και ο καθηγητής πρέπει να αξιολογείται από μαθητές και φοιτητές και να απομακρύνεται αν δεν κάνει σωστή δουλειά. Όσο υπάρχει η μονιμότητα σε όλους τους τομείς της χώρας, η χώρα δε θα προοδεύσει. Αν αυτός που κάνει μια εργασία δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να αντικατασταθεί, δε θα υπάρξει ποτέ προκοπή.

Δεν μπορείς να αξιολογήσεις τους δασκάλους σε ένα δημόσιο σύστημα και να περιμένεις ουσιαστικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση. Δεν υπάρχει τρόπος. Αν δεν ιδιωτικοποιηθει πλήρως σύστημα παιδείας δεν γίνεται να έχουμε την παιδεία που χρειαζόμαστε.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,788 μηνύματα.
Σε σχέση με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, το κακό για μένα ξεκινάει από το οτι οι καθηγητές και δάσκαλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν τους κουνάει κανείς. Λάθος μεγάλο. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής πρέπει να αξιολογείται από μαθητές και φοιτητές και να απομακρύνεται αν δεν κάνει σωστή δουλειά. Όσο υπάρχει η μονιμότητα σε όλους τους τομείς της χώρας, η χώρα δε θα προοδεύσει. Αν αυτός που κάνει μια εργασία δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να αντικατασταθεί, δε θα υπάρξει ποτέ προκοπή.

Πέσ' τα κούκλα μου να αγιάσει το στόμα σου.
 

panagiotis econ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο panagiotis econ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 806 μηνύματα.
Δε μού απάντησες στην ερώτηση που έκανα: για ποιο λόγο άλλες χώρες της Ευρώπης ας πούμε έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς σε σχέση πάντα με τις αντίστοιχες οικονομικές τους συνθήκες; Για ποιο λόγο η χώρα μας δεν το έχει αυτό;

Για να εξηγήσω δυο πράγματα, εγώ είμαι κατά του έθνους ως έννοια γενικότερα. Δε νιώθω καμία υπερηφάνεια που έτυχε να γεννηθώ στην Ελλάδα και έχω προγόνους που ξεκίνησαν τον πολιτισμό κλπ κλπ. Δε νομίζω οτι η περηφάνεια είναι κάτι που μπορεί να κληροδοτηθεί. Ακόμα κι ο πατέρας μου να έκανε κάτι σπουδαίο, αν εγώ σαν παιδί του δεν κάνω κάτι άλλο σπουδαίο, δε λέγομαι επ' ουδενί σπουδαία. Οπότε τα επιχειρήματά μου και η γνώμη μου σε αυτό το θρεντ δεν έχουν να κάνουν με εθνικούς ή και εθνικιστικούς λόγους. Ποσώς με ενδιαφέρει αν μείνει κόσμος στην Ελλάδα, αν φύγει, αν σε 100 χρόνια αυτή τη χώρα κατοικούν κίτρινοι, λευκοί, μαύροι, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί. Όλοι άνθρωποι είμαστε και παλεύουμε για τη ζωή μας. Αυτό που σχολίασα είναι οτι τα χρόνια της κρίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν πάθει αμόκ με το να απαιτούν καλύτερες συνθήκες ζωής επειδή έβγαλαν μια σχολή ή δύο σχολές κλπ. Καλά κάνουν, δεν κατακρίνω, ο καθένας για τη ζωή του επιλέγει αυτό που θέλει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, κάναμε κάποια αυτοκριτική πριν πούμε "α στο διάλο με την κωλοχώρα, εγώ θα φύγω να πάω να βγάλω τα λεφτά που μού αξίζουν"; Γιατί αυτοί που φεύγουν έχουν και μια μικρή ή μεγάλη φούρκα με την Ελλάδα και τους Έλληνες, αν η λέξη μίσος φάνηκε υπερβολική. Πολλοί λένε, να φύγω να γλιτώσω. Αναρωτιέμαι, έχουμε σκεφτεί τις ευθύνες των παππούδων και των γονιών μας στην κατάντια της χώρας; Αυτό θα ήθελα να περάσω ως μήνυμα. Θέλει κάποιος να φύγει, με γεια του με χαρά του. Ας έχουμε όμως μια αυτογνωσία οτι βάλαμε κι εμείς το μικρό μας λιθαράκι στην καταστροφή της χώρας. Γιατί άλλες χώρες δεν πτώχευσαν; Τί παραπάνω ή παρακάτω είχαν; Και σίγουρα δεν φταίνε εξ' ολοκλήρου οι πολιτικοί.

Σε σχέση με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, το κακό για μένα ξεκινάει από το οτι οι καθηγητές και δάσκαλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν τους κουνάει κανείς. Λάθος μεγάλο. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής πρέπει να αξιολογείται από μαθητές και φοιτητές και να απομακρύνεται αν δεν κάνει σωστή δουλειά. Όσο υπάρχει η μονιμότητα σε όλους τους τομείς της χώρας, η χώρα δε θα προοδεύσει. Αν αυτός που κάνει μια εργασία δεν μπορεί να αξιολογηθεί και να αντικατασταθεί, δε θα υπάρξει ποτέ προκοπή.
Οσο δεν νιωθεις σπουδαια επειδη ο πατερας σου ειναι σπουδαιος αλλο τοσο δεν θα πρεπει να νιωθεις υπευθυνη επειδη ο πατερας σου ειναι υπευθυνος. Και η χωρα δεν χρωσταει σε κανενα δουλεια οπως σωστα λες επειδη απλα σπουδασε σε μια σχολη. Αν ηταν σοβαρη χωρα θα μπορουσε να εισαγει στις σχολες τοσους οσους χρειαζεται, και οχι 200 ατομα σε καθε σχολη επι 10 σχολες στη χωρα =2000 ατομα/κλαδο ετησιως, και μετα να μενουν ανεργοι. Δηλαδη φταιει και η πολιτικη της χωρας στην ολη κατασταση αρα εν μερει σου χρωσταει.

Η εκπαιδευση στην Ελλαδα ειναι στα χαλια που ειναι λογω νοοτροπιας και οχι μονιμοτητας. Και γενικα η χωρα μας τα παει σκατα λογω της νοοτροπιας μας. Ελαχιστοι εχουν το αισθημα ευθυνης και ειναι προθυμοι να κανουν καλα τη δουλεια τους επειδη ΠΡΕΠΕΙ να κανουν σωστα τη δουλεια τους.
Και οι καθηγητες στο εξωτερικο μετα απο 6 χρονια γινονται μονιμοι, αλλα βλεπεις να φτανουν 70 και 80 χρονων και να διδασκουν με αφοσιωση και χαρα, να κανουν top-notch research and the like. Αρα τι φταιει? Οτι εισαι μονιμος ή οτι εισαι μαλακας ελληναρας?
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,698 μηνύματα.

panagiotis econ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο panagiotis econ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 806 μηνύματα.
Δεν μπορείς να αξιολογήσεις τους δασκάλους σε ένα δημόσιο σύστημα και να περιμένεις ουσιαστικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση. Δεν υπάρχει τρόπος. Αν δεν ιδιωτικοποιηθει πλήρως σύστημα παιδείας δεν γίνεται να έχουμε την παιδεία που χρειαζόμαστε.
Η ιδιωτικοποιηση δεν θα φερει τα αποτελεσματα που επιθυμουμε. Δες τι γινεται στον υπολοιπο κοσμο, σε κρατη που υπαρχουν ιδιωτικα πανεπιστημια (ολα τα τοπ πανεπιστημια στο εξωτερικο ειναι non-profit),και μετα μπορεις να καταλαβεις γιατι το μοντελο της ιδιωτικοποιησης των πανεπιστημιων δεν θα πετυχει!!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top