Social Media και Δημοκρατία

Guest 749981

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχο θέμα ήδη, αλλά με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σχετικά με τα social media και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις κατηγορίες περί "bots" αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει στο πρόσφατο παρελθόν εντός και εκτός χώρας, δημιουργώ ένα θέμα για το ζήτημα του ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι ελευθερίες που πρέπει να υπάρχουν στα social media και στον διαμοιρασμό οπτικοακουστικού υλικού.
1) Είστε υπέρ του αποκαλούμενου από ορισμένες κοινωνικές ομάδες "τρομονόμου" περί υποκίνησης βίας (εδώ περισσότερα);
2) Θεωρείτε ότι τα social media έχουν το δικαίωμα να διαγράφουν αναρτήσεις;
3) Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις δηλώσεις του Μητσοτάκη περί social media; (εδώ)
Τα άρθρα που έβαλα στα links προέκυψαν από πολύ σύντομη αναζήτηση στο google.
 

Poirot

Διάσημο μέλος

Ο τ. Aspiring Lawyer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,567 μηνύματα.
Πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης!

Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θεωρούμε ότι είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι έχουμε τις εξής περιπτώσεις:

1) Τα social media λογίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν κάθε δικαίωμα παρέμβασης στο περιεχόμενο που προσφέρεται μέσω αυτών, με τη λογική ότι έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι.

2) Τα social media θεωρούνται φορείς κοινωνικοποίησης και δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων, επομένως έχουν ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Αν και πράγματι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα συνταχθώ με τη δεύτερη εκδοχή καθώς, ειδικά εν μέσω καραντίνας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο κατ' εξοχήν τρόπος επικοινωνίας και διάδοσης απόψεων. Έχουν κοινωνική ευθύνη να προασπίζονται και να μην υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Από την άλλη έχουν την υποχρέωση να διαγράφουν αναρτήσεις που εμπεριέχουν ρητορικές μίσους, τρομοκρατία, προσβολές και τα λοιπά... καλούδια.

Σχετικά με τον "τροχονόμο" τώρα, πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε την τέχνη σε καλούπια και το νομοσχέδιο αυτό είχε περιθώρια να παρερμηνευτεί και ως αποτέλεσμα να το χρησιμοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση κατά το δοκούν. Βέβαια αν μέσα στα τραγούδια εκφράζονται και πάλι στοχοποιήσεις έναντι κοινωνικών ομάδων, βολές κατά άλλων ανθρώπων, το ζήτημα είναι ανοιχτό. Ούτε αυτό μπορεί να επιτραπεί και πρέπει να υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο.

Με τον Πρωθυπουργό θα συμφωνήσω όσον αφορά το κομμάτι ότι πράγματι πολλά παραποιούνται, πράγματι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αποτελέσουν πηγή ασύλληπτης παραπληροφόρησης, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στα όρια της λογοκρισίας και σε καμία περίπτωση σε καταστάσεις Τουρκίας και τακτικές Ερντογάν, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο αρθρογράφος.
 

Nick890

Επιφανές μέλος

Ο Nick890 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 9,844 μηνύματα.
Προσωπικά πιστεύω τα σοσιαλ μίντια είναι τρόπος ενημέρωσης πλέον διότι τα ΜΜΕ ξέρουμε που έχουν καταντήσει

Στο θέμα τον αναρτήσεων δεν γίνεται να είναι ή άσπρο ή μαύρο ,θέλουμε κάτι ενδιάμεσο λόγω του ότι αναπαράγονται fake news για την εξυπηρέτηση συμφερόντων από τρίτους ,αλλά και επίσης πολλά άτομα δεν είναι εξοικειωμένοι με την ανάλυση το δεδομένων που του παρέχονται (και εγώ έχω πέσει θύμα fake news αρκετές φορές )

Τέλος μην ξεχνάμε ότι αυτό που γίνεται με Big tech Google, Twitter,FB , Apple αμφιβάλλω για το αν θα είναι τόσο ελεύθερο τα σοσιαλ στο μέλλον (για την συντριπτική πλειοψηφία)
 

Guest 749981

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Για μένα προσωπικά τα social media πρέπει να θεωρούνται ως ψηφιακές δημόσιες πλατείες, δηλαδή ό,τι δικαίωμα έχει κάποιος σε μια φυσική πλατεία, να έχει τα ίδια και στην ψηφιακή, με αντίστοιχη νομική κάλυψη. Αν δηλαδή κάποιος αναρτήσει κάτι ανάρμοστο κατά το νόμο να μην έχει την ευθύνη ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας αλλά αυτός που πραγματοποίησε την ανάρτηση.
 

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
Σαφως τα σοσιαλ μιντια διεπονται απο καποιους ατυπους κανονες για την ευρυθμη λειτουργια τους,εχουμε ενα συνολο do and donts:
the-80-rules-of-social-media.jpg


Απο κει και περα η χρηση που κανει ο καθενας πιστευω εναποκειται φυσικα στη διακριτικη του ευχερεια να επιλεξει τι θα ποσταρει,δεν παυει ομως να ειναι ελεγχομενο το οποιοδηποτε ποσταρισμα ή αναρτηση του.Κι αυτο γιατι μετα και τα γεγονοτα που εγιναν στο Καπιτωλιο της 6ης Ιανουαρίου,τα κρατη ΕΕ και Αμερικη θελησαν να επιτηρησουν στενοτερα τη λειτουργια τετοιων πλατφορμων,καθως η ελευθερια μας μπορει να ειναι μεν θεμιτη και ο καθένας μας πρέπει να νιώθει ελεύθερος να εκφράζεται ,ομως η κοινωνικοποίηση απαιτεί όρια και τα όρια αυτα οριοθετούν την συνύπαρξη.Ωστε σε περιπτωση που καποιος δημιουργησει ή ωθησει σε κατι παρανομο και εγκληματικο και βλαπτικο για τους αλλους να τιμωρειται.Οπως ακριβως γινεται και στην εξω ζωη μας.
Ακριβως επειδη τα σοσιαλ δεν αποτελούν μόνο έναν τρόπο για ενημέρωση, για σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά επίσης και μια λύση για δημιουργία περιεχομένου και τη χρήση του για διάφορους σκοπούς.
Γιαυτο και κριθηκε αναγκαια η ληψη καποιων κανονων.Βεβαια εδω προκυπτουν ερωτηματα.
1)για τον τρομονομο θα ελεγα να τον προσαρμοσουμε στους αποδεκτες γενικα και οχι αποκλειστικα στην τεχνη,η τεχνη ως εκφραση λογου κλπ εχει την αναγκη να ξεφευγει απο στενα πλαισια,γιαυτο ειναι και τεχνη εξαλλου,απο κει και περα θεωρω να γινεται μια λογικη χρηση διχως υπερβολες.
Οπως ισχυουν ας πουμε 2 κανονες παραδειγματικα ο ενας που λεει,Μην παραβιάζετε την ιδιωτική ζωή άλλων. (Μην δημοσιεύσετε οποιαδήποτε πληροφορία που παραβιάζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ή τα προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα των άλλων),και ο αλλος που αφορα την Επιθετική Στάση (Αποφύγετε/μην υιοθετείτε “επιθετική” στάση/Αποφύγετε τη δημοσίευση παράνομου, δυσφημιστικού, χυδαίου, άσεμνου, προσβλητικού, βλάσφημου, απειλητικού, φυλετικού και εθνοτικά απεχθούς πληροφοριακού υλικού ή θέματος. Γενικά καλό θα ήταν να αποφεύγετε την υιοθέτηση επιθετικής στάσης.
Και φυσικα ολα να ελεγχονται κατα ποσον οδηγουν ή οχι σε παραβατικες συμπεριφορες και αν υποκινουν τη βια,αν διαπιστωνεται δηλαδη αυτη η υποκινηση τοτε νομιζω οτι υπαρχει και λογος ελεγχου.
Γνωμη μου ειναι να αφησουμε την τεχνη ελευθερη να εκφραστει και να εκφρασει ανησυχιες.Δεν γινεται να ξαναγυρισουμε στο μεσαιωνα ουτε να καταδιωκουμε ατομα της τεχνης παλι επειδη εκφραστηκαν οπως εκφραστηκαν.Η καλλιτεχνική ελευθερία, κατοχυρώνεται απο το Συνταγμα ως αναφαίρετο δικαίωμα στους πολίτες. Απλα να υπαρχουν καποια ορια.Οχι να γινεται αυστηρη λογοκρισια,μετα αφαιρουμε απο την τεχνη το κυριο χαρακτηριστικο της που ειναι η ελευθερια εκφρασης και κριτικης βεβαιως.
Γνωμη μου επειδη με το νομο αυτο θελουν να περιορισουν λογικα το ρατσισμο και το φασισμο και την υποκινηση τετοιων αποψεων και συμπεριφορων,αυτο θα μπορουσε να γινει μεσω της παιδειας,ξεκινωντας απο τα σχολεια και τα ιδια τα ατομα.
Η τεχνη ειναι αυτη που ειναι,αρωγος στον ανθρωπο,ας την αφησουμε ελευθερη να κανει το εργο της οπως το κανει τοσα χρονια αλλωστε.
2)Το εχουν ναι αν αντιβαινει σε καποια πολιτικη που εχουν οι πλατφορμες οι συγκεκριμενες,ειδαμε πλεον οτι συγκεκριμενες αναρτησεις δεν γινονται δεκτες,επομενως ναι διαγραφονται,τωρα δεν πιστευω οτι διαγραφονται και τελειως γιατι με τον διαμοιρασμο που γινεται καποιος θα προλαβει να σωσει την συγκεκριμενη αναρτηση και φυσικα να την διαδωσει παλι.Νομιζω οτι ο ελεγχος περι της διαγραφης θα πρεπει να γινεται με καποια κριτηρια οπως ειπαμε με τους ατυπους κανονες περι επιθετικης συμπεριφορας και ιδιωτικοτητας.Αν αντιβαινουν αυτα τα ορια ναι να διαγραφονται ας πουμε εκεινες οι αναρτησεις για τις οποιες γινονται αναφορες απο χρηστες οτι τους προσβαλλουν ή οτιδηποτε αλλο προκαλουν ενδεχομενως.
3)Πιστευω οτι αυτο που λεει ειναι οπως τα γεγονοτα στο Κογκρεσο που περιγραψαμε στην αρχη, οτι θελει να προλαβει ας πουμε καποια γενικη αντιδραση,σαφως και το να ελεγχθουν τα σοσιαλ με ειδικους ορους αντιβαινει στο ευρωπαικο κεκτημενο που δεν επιτρεπει τετοιες παρεμβασεις,μην ξεχναμε και τον Ερντογαν που ψήφισε το καλοκαίρι νόμο για τον έλεγχο των social media με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί από τη διεθνή κοινή γνώμη.
Η γνωμη μου ειναι να γινεται ορθη χρηση των σοσιαλ γενικα μεσα απο κανονες που ισχυουν και στην εξω ζωη μας να υπαρχει και μια προστασια απο το νομο και φυσικα και τιμωρια των οσων παραβαινουν τους υφισταμενους κανονες.Προκειται για μια "αντανακλαση" της ζωης μας οσο στο χαλαρο την εχουν αποδωσει καποιοι,σαφως και πρεπει να υπαρχουν ορια προστασιας και ενδεχομενης τιμωριας παραβατικοτητας.Για την ευρυθμη λειτουργια.Ειμαι υπερ της ελευθεριας της τεχνης και να μη φτασουμε σε ενα τοσο ακραιο φιμωμα.
 

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Μου φαίνεται εντελώς υποκριτικό να κατηγορούμε τα social για παραπληροφόρηση, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα της χώρας ανήκουν σε μια κλειστή κάστα κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που πληρώνονται αδρά από την κυβέρνηση για να κάνουν ακριβώς αυτό, προπαγάνδα και παραποίηση της πραγματικότητας. Είναι υποκρισία. Ας ανατραπεί πρώτα το καθεστώς αυτό στους επίσημους διαύλους ενημέρωσης σύμφωνα με το Σύνταγμα και μετά να μιλήσουμε για τα social τα οποία εντωμεταξύ δεν είναι καν φτιαγμένα για να αποτελούν πρωτογενή πηγή πληροφόρησης. Τώρα, όσον αφορά την κάψα του Μητσοτάκη με τα social, προκύπτει σαφώς από τις δεκάδες περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τα social και τον λόγο των πολιτών που δε δεσμεύεται από το φίλτρο των mainstream media.
 

Mhtrogoal

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μάριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αμπελόκηποι (Αττική). Έχει γράψει 921 μηνύματα.
Απλά δείτε την τελευταία Ανασκόπηση.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,503 μηνύματα.
Τώρα, όσον αφορά την κάψα του Μητσοτάκη με τα social, προκύπτει σαφώς από τις δεκάδες περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τα social και τον λόγο των πολιτών που δε δεσμεύεται από το φίλτρο των mainstream media.

Προφανως, αν έχεις 10 πληρωμένα κανάλια και άλλες τόσες εφημερίδες να σ λενε το ποσό τελειος εισαι κάθε μερα, ειναι αντιδημοκρατικό αν κάποιος δεν συμφωνεί μαζι σου. Εγώ λεω να κλείσουν όλοι οι λογαριασμοί στα σοσιαλ όλων των κομμάτων πλην της ΝΔ, να εκδημοκρατιστεί λιγο η χώρα.
 

Guest 749981

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κάτω δεξιά.
Nomosxediomme.jpg
 

Guest 749981

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Ναι ενταξει, ειδικα οι Δημοκρατες που εκλεχθηκαν με τις πλατες αυτων των εταιρειων σιγουρα θα τις μαλωσουν. Θα χρησιμοποιηθει ως ευκαιρια για να υπαρχει μεγαλυτερος εμμεσος ελεγχος της πληροφορησης
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top