Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

NASA: Μετά τα Voyager η αποστολή Interstellar Probe θα ταξιδέψει πιο βαθιά στον διαστρικό χώρο

27.4.2021


Όταν τα - ηλικίας τεσσάρων δεκαετιών - αμερικανικά διαστημικά σκάφη Voyager 1 και 2 εισήλθαν για πρώτη φορά το 2012 και 2018, αντίστοιχα, στον διαστρικό (ή μεσοαστρικό) χώρο, δηλαδή στο διάστημα ανάμεσα στα άστρα, οι επιστήμονες - δικαιολογημένα - πανηγύρισαν.

Τα δύο δίδυμα χαλκέντερα σκάφη είχαν ταξιδέψει 120 φορές την απόσταση Γης - Ήλιου φθάνοντας στο σύνορο της ηλιόσφαιρας, της «φυσαλίδας» που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και προσδιορίζει έως πού φθάνει ο ηλιακός «άνεμος». Τα Voyager, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανακάλυψαν αυτό το όριο της «επικράτειας» του Ήλιου, αλλά άφησαν τους επιστήμονες με πολλά ερωτήματα για το πώς αλληλεπιδρά το μητρικό άστρο μας με το τοπικό διαστρικό μέσο. Τα όργανα των Voyager συνεχίζουν να στέλνουν περιορισμένα δεδομένα, που κρίνονται πια ανεπαρκή για μία σωστή επιστημονική κατανόηση του τι συμβαίνει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος.

Γι' αυτό η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν πια το επόμενο διαστημικό σκάφος, την -μέχρι στιγμής αποκαλούμενη- αποστολή Interstellar Probe, που θα ταξιδέψει πολύ βαθύτερα στο διαστρικό διάστημα, σε απόσταση έως 1.000 αστρονομικών μονάδων (η απόσταση Γης-Ήλιου είναι μία τέτοια αστρονομική μονάδα), με την ελπίδα να αποκομίσουν περισσότερες πληροφορίες για την ηλιόσφαιρα και την εξέλιξή της.

Επικεφαλής της αποστολής είναι η Έλενα Προβορνίκοβα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σύμφωνα με την οποία, «το Interstellar Probe θα ταξιδέψει στο άγνωστο τοπικό διαστρικό διάστημα, όπου η ανθρωπότητα δεν έχει φθάσει ποτέ πριν. Για πρώτη φορά, θα έχουμε μία εικόνα της τεράστιας ηλιόσφαιρας μας από την έξω πλευρά, ώστε να μπορέσουμε έτσι να δούμε πώς φαίνεται απ' έξω το ηλιακό σύστημά μας».

Σε αυτήν τη φάση, περίπου 500 επιστήμονες και μηχανικοί από διάφορες χώρες μελετούν τον σχεδιασμό της αποστολής, έτσι ώστε να αντληθούν τα περισσότερα δυνατά στοιχεία στα πεδία της ηλιοφυσικής, της αστροφυσικής, της πλανητικής επιστήμης κ.ά. Ανάμεσα στα μυστήρια που ελπίζεται να απαντηθούν είναι με ποιο τρόπο το ηλιακό πλάσμα αλληλεπιδρά με τα διαστρικά αέρια για να δημιουργήσει την ηλιόσφαιρα, τι ακριβώς βρίσκεται πέρα από την ηλιόσφαιρα, πώς μοιάζει η ηλιόσφαιρα απ' έξω, πώς ο Ήλιος αλληλεπιδρά με τον γαλαξία μας κ.ά.

Η ηλιόσφαιρα είναι σημαντική επειδή λειτουργεί ως ασπίδα που προστατεύει το ηλιακό σύστημά μας από τις υψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες του γαλαξία. Καθώς ο Ήλιος ταξιδεύει (και μαζί του όλο το ηλιακό σύστημα) πέριξ του γαλαξιακού κέντρου, διασχίζει διάφορες περιοχές του διαστρικού χώρου.

Σήμερα το ηλιακό σύστημα βρίσκεται στο λεγόμενο «Τοπικό Διαστρικό Νέφος», κινούμενο σταδιακά στην έξοδό του από αυτό και κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επόμενη διαστρική περιοχή που θα διασχίσει ο Ήλιος. Είναι άγνωστο εάν η αλλαγή τοπικού διαστρικού χώρου θα έχει ως συνέπεια να μεγαλώσει ή να μικρύνει η ηλιόσφαιρα ή εάν η γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία θα ενισχυθεί ή θα εξασθενήσει.

Στο τέλος του 2021 η NASA θα έχει στα χέρια της τη μελέτη των επιστημόνων για τον σχεδιασμό της αποστολής, η οποία μπορεί να εκτοξευθεί στην αρχή της δεκαετίας του 2030. Θα χρειαστεί περίπου 15 χρόνια για να φθάσει στο άκρο της ηλιόσφαιρας, αρκετά πιο γρήγορα από τα Voyager που χρειάστηκαν περίπου 35 χρόνια για να φθάσουν έως εκεί. Η αποστολή Interstellar Probe σχεδιάζεται να διαρκέσει τουλάχιστον 50 χρόνια.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Λύθηκε το μεγαλύτερο μυστήριο του Ήλιου;

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

1619710947354.png


Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής.

Πριν από 14 μήνες εκτοξεύτηκε το Solar Orbiter, ένα διαστημικό παρατηρητήριο ειδικά σχεδιασμένο για την μελέτη του Ήλιου. Ο συνδυασμός της κοντινής απόστασης στην οποία βρίσκεται το Solar Orbiter από το άστρο με τα προηγμένα όργανα παρατήρησης και συλλογής δεδομένων έκανε την επιστημονική κοινότητα αισιόδοξη ότι θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά του Ήλιου συμπεριλαμβανομένου και του μυστηρίου για την θερμοκρασία του στέμματος
Πράγματι το Solar Orbiter που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της NASA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στέλνει μοναδικές εικόνες του Ήλιου και πλήθος νέων στοιχείων για αυτόν. Το παρατηρητήριο είχε εντοπίσει λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τότε φαινομένου που συμβαίνει στην επιφάνεια του. Πρόκειται για μίνι ηλιακές εκλάμψεις τις οποίες οι επιστήμονες ονόμασαν «φωτιές κατασκήνωσης».

Οι ειδικοί δεν κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό που τις παράγει αλλά έπεσε στο τραπέζι η θεωρία ότι μπορεί πιθανώς αυτές οι… φωτιές να είναι εκείνες που προκαλούν την θέρμανση του στέμματος. Το Solar Orbiter έχει στείλει τους τελευταίους μήνες εικόνες που αποκαλύπτουν χιλιάδες φωτιές κατασκήνωσης διάρκειας 10-200 δευτερολέπτων και έκτασης από 400-12,000 χιλιόμετρα.

Διεθνής ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την μελέτη των πιο πρόσφατων δεδομένων που έστειλε το Solar Orbiter. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι σύμφωνα με τους ερευνητές και τον ΕΟΔ τα νέα ευρήματα ενισχύουν σημαντικά την θεωρία ότι οι φωτιές κατασκήνωσης είναι υπεύθυνες για την θέρμανση του στέμματος. Θα χρειαστούν και άλλες παρατηρήσεις και μελέτες για να επιβεβαιωθεί η θεωρία αυτή αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον έναν πιθανό «ύποπτο» για να εξετάσουν.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη με 4 αστροναύτες - Πρώτη νυχτερινή προσθαλάσσωση για τη NASA από το 1968

1620063480473.png

Η διαστημική κάψουλα της SpaceX, που μετέφερε στη Γη τέσσερις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσθαλασσώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί ανοιχτά της Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με απευθείας μετάδοση από τη NASA.

Η διαστημική κάψουλα μετέφερε στη Γη τους αστροναύτες του ISS, μετά την αποστολή τους για 168 ημέρες στο διάστημα. Το πλήρωμα, που απαρτίζεται από τρεις Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα, δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
1620063527195.png

Η διαστημική κάψουλα προσθαλασσώθηκε στις 02:56 τοπική ώρα (09:56 ώρα Ελλάδος) στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Πάναμα Σίτι, στην Φλόριντα, έπειτα από πτήση εξίμισι ωρών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με τη NASA.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal πρόκειται για τη πρώτη νυχτερινή προσθαλάσσωση για αστροναύτες της NASA από την αποστολή Apollo 8, την πρώτη που πραγματοποίησε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το 1968.

Οι Αμερικανοί Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ, Σάνον Ουόκερ και ο Ιάπωνας Σοίτσι Νογκούτσι ήταν τον Νοέμβριο οι πρώτοι αστροναύτες «επιχειρησιακής» αποστολής που μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ, η οποία καθιερώθηκε ως απαραίτητος εταίρος της Nasa.

Επτά αστροναύτες παραμένουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

To Hubble φωτογράφισε έναν κοσμικό τοκετό

Κυριακή, 02 Μαΐου

1620145229261.png

Σε απόσταση 370 ετών φωτός από την Γη στον αστερισμό του Κενταύρου βρίσκεται το άστρο PDS 70. Εκεί έχει σχηματιστεί ένας δίσκος κοσμικής ύλης ο οποίος αποτελεί την πηγή του σχηματισμού πλανητών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έστρεψε το βλέμμα του στο σύστημα του PDS 70 και κατάφερε καταγράψει απευθείας εικόνες ενός γιγάντιου πλανήτη που γεννιέται εκεί.

Πρόκειται για ένα πλανήτη που οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι έχει μάζα τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ένας πλανήτης μετά τον αρχικό του σχηματισμό αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε γιγάντιο. Αυτό το πλανητικό σύστημα μας δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα να παρατηρήσουμε απευθείας την κοσμική ύλη να πέφτει πάνω σε ένα πλανήτη. Η έρευνα μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο σε αυτό τον τομέα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μπρένταν Μπάουλερ, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο πλανήτης που ονομάστηκε PDS 70b σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη συνεχίζει να συλλέγει υλικά από τον δίσκο αλλά κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στα τελικά στάδια του σχηματισμού του και το μέγεθος του θα είναι περίπου αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι κατάφεραν να κάνουν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το ηλικίας 31 ετών Hubble που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και προσδοκία τόσο για την διάρκεια ζωής του όσο και τις ικανότητες του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πιο προηγμένο και ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, το James Webb, θα εκτοξευτεί το προσεχές φθινόπωρο για να αντικαταστήσει το Hubble το οποίο θα… συνταξιοδοτηθεί αλλά με τέτοιες επιδόσεις που συνεχίζει να έχει το Hubble η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να πιέσει για την συνέχιση της λειτουργίας του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1721906/to-hubble-fotografise-enan-kosmiko-toketo
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Οι επιστήμονες τράβηξαν την «κουρτίνα» της Αφροδίτης

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021

1620231275600.png

Όταν η Γη αποτελούσε ακόμη «πεδίο βολής» των αστεροειδών και κομητών του ηλιακού μας συστήματος που την βομβάρδιζαν ασταμάτητα η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με μεγάλους ωκεανούς, ήπιες κλιματικές συνθήκες και περιοχές παρόμοιες με τις τροπικές περιοχές της Γης.

Πριν από περίπου τρία δισ. έτη η Αφροδίτη έμοιαζε πολύ με την σημερινή Γη και είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με ορισμένες μελέτες να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής εκεί που θα ήταν και οι πρώτες στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως για άγνωστο ακόμη λόγο η Αφροδίτη μετατράπηκε στον κολασμένο τοξικό κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα αλλά παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες την χαρακτηρίζουν «δίδυμη αδελφή» της Γης ή κατά άλλους «κολασμένη δίδυμη αδελφή» της Γης αφού η θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξεπερνάει τους 470 βαθμούς Κελσίου.

Για πολλά χρόνια η Αφροδίτη παρέμενε εκτός των διαστημικών αποστολών και παρατηρήσεων αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε και υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Σχεδιάζονται μάλιστα νέες αποστολές εκεί ενώ έχει προταθεί η δημιουργία κάποιων μόνιμων εναέριων ερευνητικών σταθμών πάνω ή ακόμη και μέσα στην πυκνή γεμάτη θειικό οξύ ατμόσφαιρα της η οποία και αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην παρατήρηση και μελέτη του πλανήτη.

Ομάδα επιστημόνων αναλύοντας δεδομένα που έχει συλλέξει από την Αφροδίτη από το 2006 μέχρι το 2020 η συστοιχία διαστημικών ραντάρ Goldstone Antenna στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια προχώρησε σε μια σειρά μετρήσεων που καταγράφονται ως οι πλέον ακριβείς μέχρι σήμερα για τον πλανήτη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα 24ωρο της Αφροδίτης αντιστοιχεί σε 243,0226 γήινες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα γήινο έτος αφού ο πλανήτης ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε 225 γήινες μέρες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι ο πυρήνας της Αφροδίτης έχει διάμετρο περίπου 3,5 χιλιάδων χλμ παρόμοια δηλαδή με αυτή της Γης. Ο πυρήνας φαίνεται ότι αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο χωρίς να μπορούν όμως οι ερευνητές να πουν ακόμη αν πρόκειται για στερεό ή υγρό πυρήνα. Μέχρι σήμερα για τον πυρήνα της Αφροδίτης είχαμε στην διάθεση μας στοιχεία που είχαν προκύψει από προσομοιώσεις και όχι από απευθείας παρατηρήσεις.

«H Αφροδίτη είναι ένα εκπληκτικό εργαστήριο για την κατανόηση του σχηματισμού πλανητών και της εξέλιξης τους και είναι σημαντική η μελέτη της αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες σαν την Αφροδίτη στον γαλαξία μας» αναφέρει Ζαν Λιουκ Μαργκό, πλανητικός αστρονόμος του πανεπιστημίου UCLA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
 

Nick890

Επιφανές μέλος

Ο Nick890 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών και μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 9,844 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Το περιδέραιο του Γαλαξία έλκει τους επιστήμονες

Δευτέρα, 03 Μαΐου

1620316476559.png



Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα την καλύτερη φωτογραφία που έχει καταγραφεί από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά νεφελώματα του γαλαξία μας. Το 2005 εντοπίστηκε σε απόσταση 15 χιλιάδων ετών φωτός στον αστερισμό του Βέλους ένα νεφέλωμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και έκτοτε αποτελεί συχνό στόχο παρατηρήσεων.

Πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη δύο γερασμένα γειτονικά άστρα παρόμοια με τον Ήλιο άρχισαν να μπλέκονται σε ένα κοσμικό βαλς. Το ένα από τα δύο άστρα άρχισε να διαστέλλεται με αποτέλεσμα να πλησιάσει πολύ κοντά στο γειτονικό του άστρο. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο άστρα είναι μόλις μερικά εκατ. χιλιόμετρα για αυτό και στις εικόνες φαίνονται ως ένα άστρο.

Τα δύο άστρα δεν βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης αλλά η τροχιακή κίνηση του ενός γύρω από το άλλο είναι τόσο γρήγορη που ολοκληρώνεται σε μόλις 24 ώρες. Η γρήγορη περιστροφή του μεγαλύτερου άστρου έχει ως αποτέλεσμα να διαρρέεται από αυτό κοσμική ύλη η οποία δημιούργησε ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα. Το κωδικό όνομα του νεφελώματος είναι PN G054.203.4 αλλά οι επιστήμονες το ονόμασαν «Νεφέλωμα Περιδέραιο» επειδή μοιάζει με ένα τεράστιο κοσμικό στεφάνι στολισμένο πολύ λαμπερά διαμάντια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έκανε νέες παρατηρήσεις στο νεφέλωμα και κατέγραψε νέες εικόνες μια από τις οποίες δημοσίευσε η NASA. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή εικόνα του νεφελώματος. Οι νέες παρατηρήσεις και εικόνες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα φαινόμενα που εξελίσσονται στο δυαδικό σύστημα από το οποίο πηγάζει το νεφέλωμα και τι θα συμβεί εκεί στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Αναστάτωση με τους δορυφόρους του Έλον Μασκ - Ορατοί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας

1620386579656.png

Δεκάδες φωτεινά αντικείμενα έκαναν... παρέλαση στον ουρανό σε μια ευθεία γραμμή σε αρκετά σημεία της Ελλάδας αλλά και του πλανήτη. Οι φωτεινές κουκκίδες κινούνταν σε μια σειρά και αν και οι πολίτες που παρατήρησαν την "περίεργη" δραστηριότητα έκαναν διάφορες υποθέσεις, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν UFO αλλά οι δορυφόροι της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ. Η νέα εκτόξευση των 60 δορυφόρων έγινε στις 4 Μαΐου του 2021. Οι 60 δορυφόροι αποτελούν μέρος του προγράμματος Starlink που μπορεί φτάσει πάνω από 30.000 δορυφόρους σε τροχιά. Περίπου 1.300 δορυφόροι βρίσκονται ήδη σε τροχιά. Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει internet υψηλής ταχύτητας σε οποιονδήποτε στον πλανήτη.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πότε θα είναι πάλι ορατοί οι δορυφόροι ανά περιοχή πατώντας ΕΔΩ.



Το καλυτερο σας το εχω για μετα.
Το σαβ/κο θα πεσουν τα συντριμια του κινεζικου πυραυλου,χωρις κανεις να ξερει που.:vava:
[...]Ο Μακ Ντάουελ επισημαίνει πάντως ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε αυτή την στιγμή που θα πέσουν τα θραύσματα αν αυτά υπάρξουν. «Αναμένουμε ο πύραυλος να εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μεταξύ 8ης και 10ης Μαΐου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα των 48 ωρών ο πύραυλος θα έχει κάνει τον γύρο της Γης περίπου 30 φορές με ταχύτητα περίπου 30 χιλιάδες χλμ/ώρα. Είναι λοιπόν αδύνατον να προβλέψει κανείς που θα πέσει ο πύραυλος μέχρι να αυτός να χρειάζεται λίγες πλέον ώρες για να εισέλθει στην γήινη ατμόσφαιρα» αναφέρει ο Μακ Ντάουελ. Με δεδομένο ότι η Κίνα θα κατασκευάσει τον διαστημικό της σταθμό εκτοξεύοντας ξεχωριστά το κάθε κομμάτι του εγείρονται ανησυχίες για παρόμοιες καταστάσεις με τους πυραύλους που θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά στην μεταφορά.


Θα ξαναπω τιποτα για τους Κινεζους.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Άρη

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021

1620407180198.png

H μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, η Space X του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ, πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του σούπερ επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου της ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μεγάλα φορτία στο Διάστημα αλλά και να εκτοξεύει επανδρωμένα διαστημικά σκάφη με προορισμό τον Άρη.

Ο πύραυλος που ονομάζεται Starship εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο της Space X στο Τέξας έφτασε στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, αιωρήθηκε στιγμιαία και τελικά επέστρεψε χωρίς προβλήματα στην επιφάνεια της Γης. Είχαν προηγηθεί τέσσερις αποτυχημένες δοκιμές που όλες είχαν καταλήξει σε καταστροφή του πυραύλου δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις αλλά με τον Μασκ να δηλώνει σε κάθε αποτυχία πιο αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που καταστρεφόταν ο πύραυλος μάθαιναν κάτι που ήταν απαραίτητο για να τον βελτιώσουν.

Ο κεντρικός στόχος του Μασκ είναι ο πύραυλος αυτός να εκτοξεύει διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν περίπου 100 επιβάτες κάθε φορά στον Άρη. Ο Μασκ υποστηρίζει ότι μπορεί να στείλει τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στα επόμενα 4-5 έτη και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος της δεκαετίας. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αποικία αρκετών χιλιάδων ανθρώπων στον Άρη μέσα στα επόμενα 10-15 έτη και εκατοντάδων χιλιάδων μέχρι το 2050.

Έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να είναι μέλος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη παρά τους κινδύνους. Πριν από λίγες μέρες πάντως δήλωσε ότι όποιος σκοπεύει να ταξιδέψει στον Κόκκινο Πλανήτη ειδικά στις πρώτες αποστολές θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο από πολλές πλευρές ταξίδι και ότι οι πιθανότητες να χάσει την ζωή του είναι πάρα πολλές.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Μαλιστα.Σε αντιθεση με αυτο που πιστευαμε μεχρι σημερα.

Άσκηση NASA: Δεν θα μπορούσε να αποτραπεί μια σύγκρουση αστεροειδούς με τη Γη

Σε μια προσομοίωση σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη που πραγματοποίησε η NASA, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τον αστεροειδή από το να χτυπήσει τη Γη
1620414146313.png

Σε μια προσομοίωση σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη που πραγματοποίησε η NASA, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τον αστεροειδή από το να χτυπήσει τη Γη.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από αμερικανικές και ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες παρακολούθησαν μια εβδομαδιαία άσκηση υπό την ηγεσία της NASA στην οποία αντιμετώπισαν ένα υποθετικό σενάριο: Ένας αστεροειδής 35 εκατομμύρια μίλια μακριά πλησιάζει τον πλανήτη Γη και μπορεί να τον χτυπήσει μέσα σε έξι μήνες.

Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες μάθαιναν περισσότερα για το μέγεθος, την πορεία και την πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς. Τότε έπρεπε να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές γνώσεις τους για να δουν αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να σταματήσει τον αστεροειδή.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες της Γης δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τον αστεροειδή από την πρόσκρουση, δεδομένου του χρονικού πλαισίου της εξάμηνης προσομοίωσης. Σε αυτήν την εναλλακτική πραγματικότητα, ο αστεροειδής έπεσε στην Ανατολική Ευρώπη.

Από όσο γνωρίζουμε, κανένας αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των αστεροειδών με μέγεθος 460 πόδια ή μεγαλύτερο (αρκετά μεγάλο για να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή) παραμένουν ανεξερεύνητα.

Γι' αυτό η NASA και άλλες υπηρεσίες προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια τέτοια κατάσταση.

"Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν την πλανητική αμυντική κοινότητα να επικοινωνεί με τα μέλη της και με τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι συντονισμένοι σε περίπτωση που εντοπιστεί μια τέτοια πιθανή απειλή στο μέλλον", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Lindley Johnson, αξιωματικός της πλανητικής άμυνας της NASA.

Ο εικονικός αστεροειδής στην προσομοίωση ονομάστηκε 2021PDC. Στο σενάριο της NASA, πρωτοεμφανίστηκε στις 19 Απριλίου και μετά από μια εβδομάδα οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι είχε πιθανότητα 5% να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 20 Οκτωβρίου.

Στη 2η ημέρα της άσκησης, οι νέοι υπολογισμοί τροχιάς έδειξαν ότι το 2021PDC σχεδόν σίγουρα θα χτυπήσει είτε την Ευρώπη είτε τη βόρεια Αφρική. Οι συμμετέχοντες στην προσομοίωση εξέτασαν διάφορες αποστολές στις οποίες το διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταστρέψει τον αστεροειδή ή να τον βγάλει από το δρόμο του.

Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες αποστολές δεν θα μπορούσαν να απογειωθούν σύντομα ώστε να αποτρέψουν την πρόσκρουση του αστεροειδούς.

"Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με το υποθετικό σενάριο του 2021PDC στην πραγματική ζωή, δεν θα είμαστε σε θέση να στείλουμε κανένα διαστημικό σκάφος τόσο σύντομα, σύμφωνα με τις τρέχουσες δυνατότητες", ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Στην 3η ημέρα της άσκησης το μέλλον της Γης έμοιαζε ζοφερό. Η πορεία των επιπτώσεων του αστεροειδούς έδειξε ότι κατευθύνεται προς την Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι την 4η ημέρα, μια εβδομάδα πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς, υπήρχε πιθανότητα 99% να πέσει ο αστεροειδής κοντά στα σύνορα της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας. Η έκρηξη θα εξέπεμπε τόση ενέργεια όσο μια μεγάλη πυρηνική βόμβα.

Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν να εκκενωθούν οι περιοχές που επρόκειτο να πληγούν.

Η NASA δοκιμάζει τρόπους να σταματήσει έναν αστεροειδή

Η NASA έχει διερευνήσει τις επιλογές που θα είχαν οι επιστήμονες εάν βρουν έναν επικίνδυνο αστεροειδή σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έκρηξη μιας συσκευής κοντά στον αστεροειδή, όπως πρότειναν οι συμμετέχοντες στην άσκηση, ή πυροδότηση με λέιζερ για να ζεσταθεί και να εξατμιστεί ο αστεροειδής, ώστε να αλλάξει τη διαδρομή του.

Μια άλλη επιλογή είναι η αποστολή ενός διαστημικού σκάφους για να χτυπήσει τον επερχόμενο αστεροειδή και να τον εκτοπίσει από την τροχιά του. Την επιλογή αυτή θα δοκιμάσει η NASA στον αστεροειδή Dimorphos που φαίνεται ότι θα πέσει το φθινόπωρο του 2022.

Η NASA ελπίζει ότι η σύγκρουση του σκάφους με τον αστεροειδή θα αλλάξει την τροχιά του. Παρόλο που αυτός ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, η αποστολή θα μπορούσε να αποδείξει ότι η ανακατεύθυνση ενός αστεροειδούς είναι δυνατή αν υπάρχει αρκετός χρόνος αντίδρασης.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Ενταξει,καλυτερα να μας βρει στον υπνο. :P

Νωρίς το πρωί της Κυριακής αναμένεται να πέσουν στη Γη τα συντρίμμια του ακυβέρνητου κινεζικού πυραύλου

Τα συντρίμμια του ακυβένρητου κινεζικού πυραύλου αναμένεται να πέσουν στη Γη καθώς δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά.

Το κύριο τμήμα του Long March-5b χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη της πρώτης μονάδας του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Ο πύραυλος των 18 τόνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη που έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον είναι ακυβέρνητος ενώ οι ειδικοί αναμένουν ότι θα κάνει μία απροσδιόριστη βουτιά στην ατμόσφαιρα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη ότι παρακολουθούν την πορεία του αντικειμένου, αλλά προς το παρόν δεν έχουν σχέδια να το καταρρίψουν.

«Ελπίζουμε ότι θα προσγειωθεί σε ένα μέρος όπου δεν θα βλάψει κανέναν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. «Ας ελπίσουμε στον ωκεανό ή κάπου εκεί».

Ειδικοί δορυφόροι μοντελοποίησης διαστημικών συντριμμιών καθορίζουν την πιθανή στιγμή επανεισόδου στην ατμόσφαιρα αργά το Σάββατο ή νωρίς την Κυριακή (2:00 ώρα Ελλάδος της Κυριακής). Ωστόσο, τέτοιες προβλέψεις είναι πάντα εξαιρετικά αβέβαιες.

Η πρόβλεψη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.
Σε μήνυμα που ανάρτησε χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης Aerospace Corporation ανακοίνωσε πως η τελευταία πρόβλεψή του για την επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι για τις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος οκτώ ωρών νωρίτερα ή αργότερα.

Σύμφωνα με την τελευταία πηγή, το σημείο όπου ο πύραυλος θα εισέλθει και πάλι στην ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο επισημαίνεται πως η είσοδός του μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος διαδρομών, που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του πλανήτη.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Long March-5b , του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Και βεβαια κανενας δεν μας ενημερωσε οτι η Ελλαδα ειχε ειδοποιηθει οτι θα ειναι μεσα στο στοχαστρο του πυραυλου,μαλιστα εκανε και μερικες στροφες απο πανω μας πριν πεσει στον ινδικο,ισως και καλυτερα βεβαια που δεν μας το ειπαν,απλα το γραφω για να ξερετε οτι και βεβαια δεν μας τα λενε ολα.

Ο κινέζικος πύραυλος, ή μάλλον κάποια απομεινάρια του, έπεσαν τελικά το πρωί της Κυριακής, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, ενώ συντρίμμια του βρέθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις των Αμερικανών τις προηγούμενες ημέρες ότι ο πύραυλος είναι σε ανεξέλεγκτη τροχιά, προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και σε κάποιες περιπτώσεις και ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί.
[...]

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα​


Καθώς η περιοχή που θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν συντρίμμια του πυραύλου είναι μία εξαιρετικά μεγάλη έκταση του πλανήτη, διάφορες χώρες φρόντισαν να παρακολουθούν το φαινόμενο και να θέσουν σε ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό εάν συνέβαινε κάτι.

Έτσι και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας εξέδωσε NOTAM χθες στο βράδυ. Η ισχύς της, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ήταν από το 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46. Σάββατο

Η Ελλάδα βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, με την Πολιτική Προστασία να θέτει σε επιφυλακή όλους τους αρμόδιους φορείς με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η ζώνη εκτείνονταν από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Πέρασε και πάνω από την Ελλάδα


«Δεν ξέραμε που θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στην νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, περίπου Ορεστιάδα και μετά Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1.5 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής του διαστήματος στο ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής φυσικής τόνισε πως «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Μοιάζει με έναν μετεωρίτη που πέφτει στη γη σπάνια βλέπουμε ένα τέτοιο θέαμα. Ουσιαστικά ήταν ένα αντικείμενο που πέφτει και βγάζει πίσω του καπνό. Γινόταν κομμάτια καθώς κατέβαινε», ανέφερε.

Λήξη συναγερμού​


Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων.

Τελικά όπως ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.


Στο μεταξυ δεν τελειωσε το πανυγηρι..αναμενονται και αλλες εκτοξευσεις πυραυλων απο την Κινα.Και εγω λεω..καμια τιμωρια για την Κινα; Δηλαδη αφου δεν το κατεχει το αθλημα,θα περιμενουμε ποτε οι πυραυλοι της θα μας πεσουν στο κεφαλι;
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Ειναι απο αυτες τις ειδησεις που μου αρεσουν...

Παράξενο σουπερνόβα πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες

Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

1620751613861.png


Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» παρουσιάζει έναν υπερκαινοφανή αστέρα τον οποίο χαρακτηρίζει «εκκεντρικό». Οι ερευνητές μελέτησαν ένα άστρο που καταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα σε απόσταση 35 εκατ. ετών φωτός από εμάς.

Εικόνες του υπερκαινοφανούς αστέρα με την κωδική ονομασία 2019yvr κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Η μελέτη των εικόνων αποκάλυψε ότι στα εξωτερικά στρώματα του κίτρινου ψυχρού «κουφαριού» του άστρου δεν υπάρχει κανένα ίχνος υδρογόνου.

«Δεν έχουμε δει τέτοιο σενάριο μέχρι σήμερα. Αν ένα άστρο εκρήγνυται χωρίς υδρογόνο θα έπρεπε να είναι πολύ καυτό και να έχει μπλε απόχρωση. Είναι σχεδόν αδύνατο να είναι ένα άστρο τόσο ψυχρό χωρίς να υπάρχει υδρογόνο στο εξωτερικό του στρώμα. Εξετάσαμε κάθε αστρικό μοντέλο που θα μπορούσε να δώσει μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο και δεν βρήκαμε κάτι. Αυτό που συμβαίνει ακουμπά σε κάτι που μοιάζει κοσμικά αδύνατον» αναφέρει Τσαρλς Κιλπάτρικ, ερευνητής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλλινόι που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα διάφορες πιθανές αιτίες για την απουσία του υδρογόνου. Μπορεί για κάποιο λόγο το υδρογόνο μετά την έκρηξη να διέρρευσε στο Διάστημα ή μπορεί να υπάρχει ένα δεύτερο άστρο στην ίδια περιοχή το οποίο απορρόφησε το υδρογόνο. Όμως οι ερευνητές με βάση τα ευρήματα τους θεωρούν πολύ πιθανό το άστρο να είχε απωλέσει το υδρογόνο του πολλά χρόνια πριν εκραγεί. Σε κάθε περίπτωση η ανακάλυψη του 2019yvr είναι πολύ σημαντική και αποδεικνύει πόσο σύνθετο αλλά και μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο είναι οι εκρήξεις σουπερνόβα.

 

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ο πλανήτης Δίας όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ ξανά

Η παρατήρηση της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας οδήγησε και σε νέα στοιχεία

Την πολύ μεγάλη ατμόσφαιρα που διαθέτει ο πλανήτης Δίας αποτυπώνουν φωτογραφίες του παρατηρητηρίου Gemini North που βρίσκεται στη Χαβάη και το διαστημικό τηλεσκόπιο NASA Hubble.

Οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος σε μια σειρά από μήκη φωτός. Οι εικόνες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας, που δεν είναι ορατή με το ανθρώπινο μάτι.

1621013695375.png


Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης λεπτομέρειες των ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών, όπως τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, τις καταιγίδες και τους τεράστιους κυκλώνες που εκτείνονται σε όλον τον δίσκο του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι ο πλανήτης Δίας μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.

Η προβολή πλανητών σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός επιτρέπει στους επιστήμονες να συλλέξουν μη διαθέσιμες με άλλον τρόπο πληροφορίες, όπως τα χαρακτηριστικά καταιγίδων. Οι εικόνες τραβήχθηκαν ταυτόχρονα, στις 11 Ιανουαρίου 2017, ανακοίνωσε η ομάδα. Οι ορατές και υπεριώδεις προβολές καταγράφηκαν από την Wide Field Camera 3 του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ενώ η υπέρυθρη εικόνα προέρχεται από το Near-InfraRed Imager (NIRI) του παρατηρητηρίου στη Χαβάη.

Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία είναι η πιο μαζική και μελετημένη καταιγίδα στο ηλιακό σύστημα και θεωρείται αρκετά μεγάλη για να «καταπιεί» ολόκληρη τη γη. Στις ορατές και υπεριώδεις εικόνες είναι εμφανής, αλλά είναι σχεδόν αόρατη για τις υπέρυθρες εικόνες. Από την άλλη, οι αντίθετες περιστρεφόμενες ζώνες του Δία είναι ορατές και στις τρεις προβολές.
1621013742986.png


Η σκοτεινή περιοχή στην υπέρυθρη εικόνα είναι μεγαλύτερη από το αντίστοιχο κόκκινο ωοειδές, στην ορατή εικόνα. Η ασυμφωνία προκύπτει λόγω των διαφορετικών δομών που προέρχονται από διαφορετικά μήκη κύματος. Οι υπέρυθρες εικόνες δείχνουν περιοχές καλυμμένες με πυκνά σύννεφα, ενώ οι ορατές και υπεριώδεις δείχνουν τις θέσεις των χρωμοφόρων. Τα συγκεκριμένα σωματίδια δίνουν στη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα την ιδιαίτερη απόχρωση, απορροφώντας μπλε και υπεριώδες φως.
1621013781350.png


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Εξωγήινα άτομα πλουτωνίου στον βυθό του ωκεανού

«Είναι φανταστικό το γεγονός ότι ορισμένα άτομα πλουτωνίου στη Γη μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για το σύμπαν»

1621155120974.png


Επιστήμονες που μελετούσαν ένα δείγμα φλοιού από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος 1 μιλίου, ανακάλυψαν ίχνη σπάνιου ισότοπου πλουτωνίου.

Εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν κατά τη σύγκρουση αστεριών και αργότερα έπεσε κάτω, περνώντας από την ατμόσφαιρα της Γης ως κοσμική σκόνη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυσή τους ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν.

«Είναι φανταστικό το γεγονός ότι ορισμένα άτομα πλουτωνίου στη Γη μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για το σύμπαν» λέει στους New York Times o Άντον Γουόλνερ, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη. Ο Γουόλνερ, πυρηνικός φυσικός, εργάζεται στο Australian National University καθώς και στο Helmholtz Center in Dresden, Germany. Το πλουτώνιο έχει εξαιρετικά κακή φήμη και όχι χωρίς λόγο.

Το ραδιενεργό στοιχείο τροφοδότησε την πρώτη έκρηξη πυρηνικών δοκιμών στον κόσμο, καθώς και τη βόμβα που ισοπέδωσε την ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις του πλουτωνίου στην υγεία ήταν θανατηφόρες. Οι αστροφυσικοί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι δημιουργείται αυθόρμητα στο σύμπαν, αλλά δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν συγκεκριμένους τόπους προέλευσης.

Αυτό που καθιστά τον βαθύ ωκεανό ένα καλό μέρος για τη συγκέντρωση εξωγήιων ίχνων είναι η ακραία απόστασή του από τα κύματα αλλαγών κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες στάθηκαν τυχεροί. Είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν υλικό από μια ιαπωνική αποστολή δειγματοληψίας στον βυθό του Ειρηνικού. Τα αστέρια στους πυρήνες τους μετατρέπουν τα ελαφριά στοιχεία σε βαρύτερα, δημιουργώντας στοιχεία τόσο βαρύ όσο το σίδερο.

Η νέα ανακάλυψη ρίχνει φως στους δύο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το σύμπαν πιστεύεται ότι δημιουργεί όλα τα στοιχεία που είναι βαρύτερα από τον σίδηρο, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται στην καθημερινή ζωή, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, ο υδράργυρος και το ιώδιο.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Μικροσκοπικό καθρεφτάκι θα αποκαλύψει την σκοτεινή ύλη

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

1621270684676.png

Μια καινοτόμος συσκευή που δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Μπορεί να αποτελεί το 85% του Σύμπαντος αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς είναι, τι είναι και ποιες οι ιδιότητες της. Πρόκειται για την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη για την οποία έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες που ξεκινούν από κάποιες προσπάθειες περιγραφής της και καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει και πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο για να έχουμε ολοκληρωμένα κοσμολογικά μοντέλα. Γίνονται συνεχώς μελέτες, πειράματα και προσπάθειες εντοπισμού της σκοτεινής ύλης χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών αποφάσισε να μπει στο κυνήγι της σκοτεινής ύλης αναπτύσσοντας μια μέθοδο εντοπισμού της. Οι ερευνητές βασίζουν την προσπάθεια τους σε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ότι ο γαλαξίας μας γεμάτος από μικροσκοπικά σωματίδια, τα σκοτεινά φωτόνια τα οποία έχουν μάζα αλλά τόσο μικρή που τα σημερινά τεχνικά μέσα δεν μπορούν να τα ανιχνεύσουν.

Η ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέαρ προτείνει την δημιουργία ενός επιταχυνσιόμετρου που θα αποτελείται από νιτρίδιο του πυριτίου και ένα μικροσκοπικό καθρέφτη δημιουργώντας δύο επιφάνειες που το φως θα αναπηδά ανάμεσα τους.

Αν οι αποστάσεις ανάμεσα στα δύο υλικά μεταβάλλεται οι ερευνητές οι ερευνητές θα γνωρίζουν από την μελέτη του ανακλώμενου φωτός την παρουσία των σκοτεινών φωτονίων και εντοπίζοντας στα σκοτεινά φωτόνια αυτόματα θα υπάρχει επιβεβαίωση της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης.

«Η σκοτεινή ύλη μπορεί να δημιουργείται σε μαύρες τρύπες ή μπορεί να αποτελείται από κάτι τρισεκατομμύρια φορές μικρότερο από ένα ηλεκτρόνιο» αναφέρει η Σουάτι Σινγκχ, επικεφαλής της μελέτης. Η Σινγκχ είναι θεωρητικός κβαντικής φυσικής που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών μεθόδων εντοπισμού της σκοτεινής ύλης. Όπως είναι ευνόητο η επιστημονική κοινότητα θα αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Εντοπίστηκε η τελευταία «λεία» του γαλαξία μας

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 11:32

1621361667365.png

O γαλαξίας μας είναι από τους αρχαιότερους στο Σύμπαν αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων δημιουργήθηκε μόλις 200 εκατ. έτη μετά την γέννηση του Σύμπαντος. Βέβαια ο γαλαξίας μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε εμείς και όπως είναι σήμερα δεν έχει σχέση με την αρχική του μορφή αφού στην διάρκεια της ύπαρξης του συγκρούστηκε και τελικά συγχωνεύτηκε με άλλους γαλαξίες. Μάλιστα κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για αρκετές συγκρούσεις στις οποίες βγήκε πάντοτε νικητής ο γαλαξίας μας ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπος με μεγαλύτερους σε μέγεθος γαλαξίες.

Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» αναφέρει ότι ο γαλαξίας μας κατέληξε στην σημερινή του έκταση και μορφή πριν από περίπου δέκα δισ. έτη μετά από μια ακόμη σύγκρουση με έναν μικρότερο σε μέγεθος γαλαξία. Παρόλα αυτά οι ερευνητές σημειώνουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο γαλαξίας μας ήταν σχηματοποιημένος στην σημερινή του μορφή πριν από αυτή την σύγκρουση η οποία απλά έβαλε τις τελευταίες κοσμικές… πινελιές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας 95 άστρα που κινούνται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας η κίνηση, η χημεία και η ηλικία τους υποδεικνύουν ότι ανήκαν σε έναν γαλαξία με τον οποίο συγχωνεύτηκε ο δικός μας πριν από περίπου δέκα δισ. έτη.

« Αυτά τα άστρα αποτελούν τα απομεινάρια του προηγούμενου γαλαξία» αναφέρει ο Τεντ Μακέρεθ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο επικεφαλής της μελέτης τα ευρήματα της οποίας θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του γαλαξία μας και των γεγονότων που συνέβησαν στην διάρκεια της ύπαρξης του.
https://www.naftemporiki.gr/story/1727475/entopistike-i-teleutaia-leia-tou-galaksia-mas
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ο διαστρικός «επισκέπτης» που μοιάζει με τηγανίτα: Αστρονόμοι πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του Oumuamua

1621447343814.png

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ουρανού που συνεχίζει να απασχολεί τους αστρονόμους.

Ο λόγος για το διαστρικό αντικείμενο με το όνομα, Oumuamua το οποίο ανακαλύφθηκε έπειτα από λεπτομερή μελέτη του ηλιακού συστήματος το 2017. Διαστρικός κομήτης ή κοσμικό παγόβουνο; Κάποιοι μίλησαν (εντελώς αβάσιμα είναι η αλήθεια) ακόμα και για «εξωγήινο ναυάγιο».

Η πιο πειστική εξήγηση δόθηκε από τους δύο αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ, Alan Jackson και Steven Desch: Το Oumuamua ήταν ένα κομμάτι από ένα μακρινό πλανήτη, από άλλο ηλιακό σύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έσπασε έπειτα από μια σύγκρουση με αστεροειδή με αποτέλεσμα να πλοηγείται στο διάστημα.

«Πιθανότατα έχουμε λύσει το μυστήριο του τι είναι το Oumuamua. Μπορούμε εύλογα να το αναγνωρίσουμε ως ένα κομμάτι ενός 'έξω-Πλούτωνα'', ενός πλανήτη που μοιάζει με τον Πλούτωνα σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα», ανέφερε ο Δρ. Desch σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση. «Μέχρι πρόσφατα», συμπληρώνει «δεν είχαμε τρόπο να μάθουμε αν άλλα ηλιακά συστήματα έχουν πλανήτες σαν τον Πλούτωνα, αλλά τώρα έχουμε ένα κομμάτι τέτοιου πλανήτη που περνάει από τη Γη».

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκειας του 52ου Σεληνιακού και Πλανητικού Επιστημονικού Συνεδρίου, στις 17 Μαρτίου.

Οι αστρονόμοι στη Χαβάη, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 στο Μάουι, εντόπισαν το μυστηριώδες αυτό αντικείμενο για πρώτη φορά στις 19 Οκτωβρίου 2017. Σύμφωνα με τους ίδιους το ουράνιο σώμα έτρεχε με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο μακριά από τον ήλιο.

Το ονόμασαν Oumuamua, προέρχεται από το χαβανέζικο όρο «ανιχνευτής» ή «αγγελιοφόρος».

Η τροχιά του αντικειμένου έδειξε ότι προήλθε έξω από το ηλιακό σύστημα και μετά από ένα σύντομο πέρασμα στο δικό μας κόσμο θα συνέχιζε το ταξίδι του στο Διάστημα. Τη στιγμή που εντοπίστηκε είχε ήδη περάσει τη Γη.

Οι παραλλαγές της φωτεινότητας που παρουσίαζε οδήγησε τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι το αντικείμενο είχε πτωτική πορεία.

Το Oumuamua δεν είχε ουρά, ούτε σύννεφο σκόνης που σχηματίζεται γύρω από έναν πυρήνα ενός κομήτη. Παρά ταύτα, το Oumuamua προσδιορίστηκε, προσωρινά τουλάχιστον, ως ένας περιπλανώμενος αστεροειδής. Σύμφωνα με αστρονόμους το σχήμα του θυμίζει τηγανίτα, ενώ καλλιτέχνης το απεικονίζει με έναν κόκκινο βράχο σε σχήμα πούρου.

Πέρυσι ο Δρ. Λάφλιν και ο φοιτητής του Ντάριλ Σέλιμαν άφησε να εννοηθεί ότι το Oumuamua ήταν ένα αρχέγονο παγόβουνο υδρογόνου που είχε σχηματιστεί σε μοριακό νέφος. Αλλά πώς το υδρογόνο που παγώνει στο απόλυτο μηδέν, μένει παγωμένο σε όλο το ταξίδι;

Οι Δρ. Jackson και Δρ. Desch έχουν ερευνήσει και άλλα είδη παγόβουνων. Κατέληξαν στο άζωτο. Το Oumuamua ήταν «πολύ λαμπερό», έγραψαν στην έρευνά τους. «Η λάμψη του είναι περίπου ίδια με εκείνη στην επιφάνεια του Πλούτωνα και του Τρίτωνα, που επίσης καλύπτονται από πάγο αζώτου».

Στο σενάριο που προκρίνουν οι Jackson και Desch το νεοεμφανιζόμενο Oumuamua χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο σαν τον Πλούτωνα που γύριζε γύρω από ένα μακρινό αστέρι πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Αρχικά θα ήταν πιθανόν κυκλικό, αλλά καθώς ταξίδευε, σκαλίστηκε από κοσμικές ακτίνες. Μόνο το 10% θα είχε παραμείνει έως τη στιγμή που έφυγε από το ηλιακό σύστημα.

«Ένα βασικό πλεονέκτημα της θεωρίας μας είναι ότι ο πάγος αζώτου μπορεί να εξηγήσει όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Oumuamua και ότι αντικείμενα τέτοιας σύνθεσης απαντούνται στο ηλιακό σύστημα», κατέληξαν οι δύο επιστήμονες.

Με πληροφορίες από The New York Times

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος και πιο μακρινός σπειροειδής γαλαξίας - 12,4 δισ. έτη φωτός μακριά

Η ανακάλυψη γέννησε νέα ερωτήματα
21.5.2021 |




Ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων ανακοίνωσε πως ανακάλυψε τον αρχαιότερο και μακρινότερο γαλαξία με σπειροειδή μορφολογία, παρόμοια δηλαδή με αυτή του δικού μας γαλαξία.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, και σχηματίστηκε «μόλις» 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) δημιουργίας του σύμπαντος.

Ο BRI 1335-0417, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, και η μάζα του εκτιμάται ότι είναι περίπου ίδια με εκείνη του δικού μας σπειροειδούς γαλαξία, καθώς ο γαλαξίας βρισκόταν σε φάση έντονης γέννησης άστρων.

Η σπειροειδής δομή του εκτείνεται σε απόσταση περίπου 15.000 ετών φωτός από το γαλαξιακό κέντρο του, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του δικού μας γαλαξία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τακαφούμι Τσουκούι του Πανεπιστημίου Sokendai, «για έναν γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος, ο BRI 1335-0417 ήταν ένας γίγαντας».

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» παραδέχονται ότι η ανακάλυψη ενός σπειροειδούς γαλαξία σε τόσο πρώιμη φάση του σύμπαντος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία των γαλαξιών αυτής της μορφής. Οι σπειροειδείς γαλαξίες αποτελούν έως το 70% των γαλαξιών στο σύμπαν. Όμως, όσο μακρύτερα στον χώρο και στον χρόνο πηγαίνει κανείς τόσο σπανίζει η παρουσία τους.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top