Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε η «μπαρουταποθήκη» του γαλαξία μας


Εντοπίστηκε στον βραχίονα του Γαλαξία στον οποίο βρίσκεται και το ηλιακό μας σύστημα μια άγνωστη μέχρι σήμερα περιοχή η οποία είναι γεμάτη από τους σπάνιους αλλά και εντυπωσιακούς μπλε αστέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη οι περισσότεροι αστέρες της περιοχής είναι έτοιμοι να εκραγούν.

Ο βραχίονας του Ωρίωνα είναι ένας από τους πιο μικρούς σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία. Έχει πλάτος 3.500 ετών φωτός και μάκρος 10.000 ετών φωτός. Σε μια περιοχή ανάμεσα στον βραχίονα του Ωρίωνα και τον αστερισμό του Περσέα ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ισπανικού Κέντρου Αστροβιολογίας (CAB) ανακάλυψαν την… φωλιά των μπλε αστέρων χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο GAIA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι κυανοί γίγαντες που είναι ευρύτερα γνωστοί ως «μπλε αστέρες» είναι άστρα με φασματικό τύπο O ή B (πράγμα που καθιστά το φως που εκπέμπει συνολικά ψυχρό λευκό ως γαλανό) και τάξη λαμπρότητας που χαρακτηρίζει τους γίγαντες αστέρες. Η μεγάλη πίεση που ασκεί στο εσωτερικό τους η μεγάλη τους μάζα προκαλεί την ταχεία κατανάλωση των «καυσίμων» του με αποτέλεσμα τα άστρα αυτά να έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και μετατρέπονται συνήθως σε υπερκαινοφανείς αστέρες. Να καταστρέφονται δηλαδή σε εκρήξεις σουπερνόβα.

Οι ερευνητές κατάφεραν μετά από προσπάθειες πολλών μηνών να χαρτογραφήσουν την περιοχή και να γνωρίζουν έτσι την θέση των μπλε αστέρων γεγονός που προσφέρει νέα δεδομένα όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για την ιστορία και εξέλιξη του γαλαξία μας.

«Οι μπλε αστέρες είναι σπάνιοι, ο γαλαξίας μας περιέχει περί τα 400 δισ. άστρα και οι μπλε αστέρες είναι πιθανώς λιγότεροι από 200 χιλιάδες. Καθώς αυτά τα άστρα είναι υπεύθυνα για την δημιουργία πολλών από τα βαρέα στοιχεία του Σύμπαντος μπορούμε να θεωρούμε αυτά τα άστρα ως τους χημικούς τροφοδότες των γαλαξιών. Η ύπαρξη και ο θάνατος τέτοιων άστρων επέτρεψαν στον πλανήτη μας να έχει την απαραίτητη γεωχημεία ώστε να κάνει την εμφάνιση της η βιοχημεία. Όπου βρίσκουμε μπλε αστέρες βρίσκουμε τις πιο ενεργές και πιο ζωντανές περιοχές του γαλαξία» αναφέρει ο Μικελάντζελο Πανταλεόνι Γκονζάλεζ, εκ των επικεφαλής των ερευνητών που δημοσιεύουν την ανακάλυψη τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of Astronomical Society».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Η πρώτη αστροναύτης αραβικής καταγωγής


Τον περασμένο Δεκέμβριο ένα σκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε στον Άρη γράφοντας ιστορία αφού ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα του αραβικού κατάφερνε να φτάσει με δικά της μέσα σε κάποιον πλανήτη. Τα ΗΑΕ ξαναγράφουν ιστορία ως η πρώτη αραβική χώρα που επιλέγει μια γυναίκα για να γίνει αστροναύτης.

Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι επέλεξαν δύο υποψήφιους αστροναύτες που θα ενσωματωθούν στην φετινή τάξη υποψηφίων αστροναυτών της NASA. Ο ένας εκ των υποψηφίων είναι η 27χρονη πολίτης των ΗΑΕ Νόρα αλ-Ματρουσί. Πρόκειται για μια μηχανολόγο μηχανικό, που εργάζεται για τις κατασκευές της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Αμπού Ντάμπι.

Η Ματρουσί ήταν μεταξύ των 4.300 υποψηφίων που αξιολογήθηκαν για τις επιστημονικές τους γνώσεις, την εκπαίδευσή τους, αλλά και την πρακτική εμπειρία τους, ενώ στο επόμενο επίπεδο πέρασαν αξιολογήσεις για τη φυσική, την ψυχολογική και την ιατρική τους κατάσταση.

Μπραβο της,με τοσα που περνανε οι γυναικες μουσουλμανες ,χιλια μπραβο
 

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
Μολις
Ένα γαλαξιακό μαιευτήριο σε όλο του το μεγαλείο
ena-galaksiako-maieutirio-se-olo-tou-to-megaleio.jpg


Μια νέα εντυπωσιακή και λεπτομερής εικόνα του γαλαξία Μ61 δόθηκε στην δημοσιότητα η οποία αποτελεί προϊόν δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αλλά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια όπως το VLT στην Χιλή . Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία παρόμοιας δομής με τον δικό μας που ανακαλύφθηκε το 1779. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Παρθένου.


ESA/HUBBLE & NASA, ESO, J. LEE AND THE PHANGS-HST

Παρά την μεγάλη απόσταση στην οποία βρίσκεται αποτελεί συχνά στόχο των αστρονόμων τόσο επειδή η θέση του επιτρέπει την καλή παρατήρηση του αλλά και επειδή εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ενεργός. Οι επιστήμονες τον έχουν κατατάξει στην κατηγορία των κοσμικών εργοστασίων παραγωγής νέων άστρων.

Στην νέα εικόνα οι περιοχές ερυθρού χρώματος στις σπείρες είναι περιοχές με νεογέννητα άστρα. Η παραγωγή άστρων στον γαλαξία είναι τόσο μεγάλη που οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και στις περιοχές κοντά στο κέντρο του όπου υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Μ61 παράγει νέα άστρα με ρυθμό δέκα φορές μεγαλύτερο από ότι ο δικός μας γαλαξίας. Επιπλέον ο Μ61 αποτελεί μια από τις περιοχές του Σύμπαντος έξω από τον δικό μας γαλαξία στις οποίες εντοπίζονται συχνά υπερκαινοφανείς αστέρες, τα άστρα που αυτοκαταστρέφονται σε εκρήξεις σουπερνόβα. Είναι ένα επιπλέον γεγονός που προκαλεί μόνιμα το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Και

Η Ρωσία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την πρώτη πτήση του Γκαγκάριν στο διάστημα

rosia-gkagkarin.jpg


Σαν σήμερα, 12 Απριλίου, πριν από 60 χρόνια, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εισήλθε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ήταν μόλις 27 ετών. Από τότε ταξίδεψαν στο διάστημα ακόμη 567 άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου. Σε όλη τη Ρωσία γιορτάζουν την επέτειο της πρώτης διαστημικής πτήσης με διάφορους τρόπους.
Σαν σήμερα, 12 Απριλίου, πριν από 60 χρόνια, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εισήλθε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ήταν μόλις 27 ετών. Από τότε ταξίδεψαν στο διάστημα ακόμη 567 άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου. Σε όλη τη Ρωσία γιορτάζουν την επέτειο της πρώτης διαστημικής πτήσης με διάφορους τρόπους.
Στην Αγία Πετρούπολη το πλήθος παρακολουθεί την εκτόξευση πυραύλων κοντά στο φρούριο Πέτρου και Παύλου, μία εκδήλωση προς τιμήν του πρώτου κοσμοναύτη.
Μια γυναίκα περπατά μπροστά από μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στο Κρασνογκόρσκ, στη Μόσχα.
Στην Αγία Πετρούπολη θεατές παρακολουθούν μια προβολή του πορτρέτου του Γιούρι Γκαγκάριν που σηματοδοτεί την 60η επέτειο της πρώτης πτήσης στο διάστημα.
Μία τοιχογραφία του καλλιτέχνη του δρόμου Jorit, που απεικονίζει τον σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, κοσμεί μία πολυκατοικία στην πόλη του Οντίντοβο στην περιοχή της Μόσχας.
Στις 12 Απριλίου 1961, στις 09.07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν πρόφερε την λέξη που έμεινε χαραγμένη στην μνήμη ξεκινώντας την αποστολή του: «Φύγαμε», πριν το διαστημικό όχημα Vostok εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν. Η πτήση του θα διαρκέσει 108 λεπτά, τον χρόνο που θα χρειασθεί για να πραγματοποιήσει μία περιστροφή γύρω από την Γη πριν προσεδαφισθεί στη ρωσική στέπα.

Γιούρι Γκαγκάριν 12 Απρίλη 1961 - Το πρώτο ταξίδι ανθρώπου στο διάστημα​


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Δημιούργησαν Dream Team τηλεσκοπίων για να μελετήσουν διάσημη μαύρη τρύπα



Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στην συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Τον Απρίλιο του 2019 δόθηκε στην δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας η οποία ήταν προϊόν απευθείας παρατήρησης και λήψης εικόνων. Το επίτευγμα χαιρετίστηκε από τους πάντες και όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια κέρδισαν φήμη, πολλά βραβεία και φυσικά τον σεβασμό όλων.

Η επιστημονική κοινότητα επέστρεψε σε αυτή την κολοσσιαία μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον γαλαξία M87 σε απόσταση 55 εκατ. ετών φωτός από την Γη και υπολογίζεται ότι έχει μάζα 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.

Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στην συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας έκτασης συντονισμένη προσπάθεια παρατήρησης μιας μαύρης τρύπας με τόσα πολλά τηλεσκόπια να παίρνουν ταυτόχρονα μέρος σε αυτή.
Στόχος των ερευνητών είναι να συλλέξουν νέα στοιχεία για αυτή την μαύρη τρύπα, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και το πώς η ίδια δρα. Παράλληλα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι με τα δεδομένα που θα συλλέξουν θα συμβάλουν στο να ελεγχθεί εκ νέου και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η Θεωρία της Σχετικότητας.

«Γνωρίζαμε ότι η πρώτη απευθείας εικόνα μιας μαύρης τρύπας θα ήταν μια πρωτοποριακή εξέλιξη. Όμως για να μπορέσουμε να εξάγουμε όλα τα χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή την εκπληκτική εικόνα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περισσότερο μπορούμε να μάθουμε για την συμπεριφορά της μαύρης τρύπας την στιγμή που έγινε η καταγραφή αυτής της πρώτης εικόνας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνουμε παρατηρήσεις σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα» αναφέρει ο Καζουχίρο Χάντα, του Εθνικού Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Κάθε τηλεσκόπιο έκανε παρατηρήσεις σε διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός. Τα δεδομένα και η συμπεριφορά της μαύρης τρύπας διαφέρουν από το ένα μήκος κύματος στο άλλο. Η αξιολόγηση και σύνθεση αυτών των δεδομένων θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την συγκεκριμένη μαύρη τρύπα ρίχνοντας παράλληλα νέο φως γενικότερα για τον μυστηριώδη κόσμο τους.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
:skull:

Το νέο πρόβλημα στον Άρη είναι οι… κηδείες των ανθρώπων εκεί



Η ανθρωπότητα ετοιμάζει πυρετωδώς για την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Άρη. Η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή την δεκαετία του 2030 αλλά η Space X, η διαστημική υπηρεσία του Αμερικανού μεγιστάνα Ελον Μασκ, σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.

Μάλιστα ο Ελον Μασκ δεν θέλει να στείλει μια αποστολή λίγων αστροναυτών αλλά θέλει να στείλει ένα σκάφος με δεκάδες ή εκατοντάδες επιβάτες ανάμεσα τους πολλοί απλοί φίλοι του Διαστήματος. Μάλιστα έχει πει ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να συμμετέχει και ο ίδιος. Έχει δηλώσει επίσης ότι στόχος του δεν είναι η πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής αλλά η δημιουργία και μάλιστα άμεσα, μέσα στα επόμενα 20-30 έτη μιας μεγάλης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες και πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη αλλά και της διαμονής στην αφιλόξενη για τον άνθρωπο αλλά και κάθε μορφή ζωής επιφάνεια του πλανήτη.

Όμως υπάρχει μια παράμετρος με την οποία δεν έχει ασχοληθεί κανείς μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό αν όχι σχεδόν βέβαιο ότι αστροναύτες ή πολίτες θα χάσουν την ζωή τους είτε κατά την διάρκεια του ταξιδιού είτε φτάνοντας στον πλανήτη. Άλλωστε και ο Ελον Μασκ έχει προετοιμάσει τους επίδοξους ταξιδιώτες. «Αν θέλεις να πας στον Άρη, να είσαι προετοιμασμένος ότι θα πεθάνεις»…

Τι θα συμβεί λοιπόν με τους νεκρούς; Τι θα γίνεται με τα σώματα τους; Τα σενάρια για το τι θα γίνεται με τα σώματα των νεκρών ανθρώπων είναι πολλά και προκαλούν συζητήσεις γύρω από αυτά.

Η Κάθριν Κόνλει στέλεχος του Τμήματος Πλανητικής Προστασίας της NASA ανέφερε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από το περιοδικό Popular Science ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη κανενός είδους πρωτόκολλο για τι θα γίνεται με τα σώματα των νεκρών ανθρώπων ούτε από την NASA ούτε από καμία άλλη διαστημική υπηρεσία ή άλλο φορέα στον κόσμο. Η δήλωση της Κόνλει έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει μια συζήτηση για το τι μπορεί ή τι πρέπει να γίνει με τους ανθρώπους που θα χάνουν την ζωή τους στον Άρη.

Οι επιλογές

Δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να τοποθετείται κάπου το σώμα ενός νεκρού ανθρώπου για χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμη ετών μέχρι να επιστρέψει μια αποστολή από τον Άρη στην Γη για να ταφεί θα πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με αυτό.

Μια πρώτη ιδέα θα ήταν να δένεται το σώμα του νεκρού σε κάποιο εξωτερικό σημείο του διαστημόπλοιου. Όμως το ψύχος που επικρατεί στο Διάστημα θα έκανε στο σώμα στην κυριολεξία ένα… παγάκι χωρίς να γνωρίζει κανείς αν τελικά το σώμα θα επέστρεφε άθικτο ή τι κινδύνους θα έκρυβε αυτή η κατάσταση για το διαστημόπλοιο και τους επιβάτες.

Μια προφανής λύση θα ήταν να γίνεται κάτι ανάλογο με ότι συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια στα πλοία που έκαναν μακρινά πολύχρονα ταξίδια όπου όταν ένας ναυτικός έχανε την ζωή του οι σύντροφοι του πετούσαν το σώμα του στην θάλασσα. Αν λοιπόν χάσει κάποιος την ζωή του σε μια αποστολή στον Άρη θα μπορούσαν οι δικοί του σύντροφοι να το βγάλουν από το διαστημόπλοιο και να το αφήσουν ελεύθερο στο Διάστημα.

Όμως στην περίπτωση αυτή αν το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη το ίδιο θα συμβεί και με τα σώματα των νεκρών. Θα μπουν και αυτά σε τροχιά και αν ακολουθείται αυτή η τακτική τότε σύντομα γύρω από τον Άρη θα δημιουργηθεί ένα «νεκροταφείο» που θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ανθρώπινη παρουσία στον Κόκκινο Πλανήτη. Κάποιοι λένε ότι με αυτό τον τρόπο κάποια στιγμή όποιος φτάνει στον Άρη θα βλέπει να κυκλοφορούν νεκροί γύρω από τον πλανήτη σε ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.

Μια τρίτη λύση θα είναι η ταφή τους στον Άρη αλλά αυτό θα προϋποθέτει ότι τα σώματα θα αποτεφρωθούν πρώτα ώστε να μην υπάρχει πιθανότατα να υπάρξει κάποια μόλυνση του πλανήτη από το νεκρό σώμα. Πρόκειται και αυτό για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν ένα βήμα περισσότερο και υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ταφής αφού είναι πιθανό τα έτσι και αλλιώς περιορισμένα τρόφιμα που θα έχουν στην διάθεση τους οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στον Άρη να οδηγήσουν σε φαινόμενα κανιβαλισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως και δεδομένης της επικείμενης εκκίνησης των επανδρωμένων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη θα πρέπει οι διαστημικές υπηρεσίες να ασχοληθούν σοβαρά και με αυτό το ζήτημα.
 

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
:skull:

Το νέο πρόβλημα στον Άρη είναι οι… κηδείες των ανθρώπων εκεί


συγνωμη αλλα εγω γελασα,σωστα τα λεει το αρθρο οντως αυτες οι επιλογες ειναι οι διαθεσιμες,εγω σκεφτηκα κατι και γελασα :D ποιος μας εγγυαται ως ανθρωπινο ειδος,γιατι ειδα θα υπαρξουν ορδες επισκεπτων εκει στον Αρη,(καλα ακομα θα δουμε σε τι κατασταση θα γινει ολο αυτο και πως θα ειναι και τα ταξιδια και ολα γενικα) οτι δεν θα μεταφερουμε και εκει την ευφυια μας ,αυτη που εχουμε δειξει τοσο καιρο κατοικωντας τη γη ως ανθρωποι? :P :D σιγουρα θα τη μεταφερουμε δεν υπαρχει περιπτωση ε μετα θα αρχισουν και τα εκτροπα,τα οσα βλεπουμε στη γη καθε μερα,καταστροφες /περιβαλλον υποβαθμιση/πολεμοι κλπ κυριαρχια.
Δεν νομιζω να μπορεσουμε να ξεφυγουμε απο αυτο το αρχεγονο χαρακτηριστικο μας την επιβολη και την αλληλοεξοντωση.
Σαφως θα υπαρχουν νομοι θα υπαρχουν πλαισια για την εκει διαβιωση,αλλα ειναι μια σκεψη,ολα ειναι πιθανον να συμβουν.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
συγνωμη αλλα εγω γελασα,σωστα τα λεει το αρθρο οντως αυτες οι επιλογες ειναι οι διαθεσιμες,εγω σκεφτηκα κατι και γελασα :D ποιος μας εγγυαται ως ανθρωπινο ειδος,γιατι ειδα θα υπαρξουν ορδες επισκεπτων εκει στον Αρη,(καλα ακομα θα δουμε σε τι κατασταση θα γινει ολο αυτο και πως θα ειναι και τα ταξιδια και ολα γενικα) οτι δεν θα μεταφερουμε και εκει την ευφυια μας ,αυτη που εχουμε δειξει τοσο καιρο κατοικωντας τη γη ως ανθρωποι? :P :D σιγουρα θα τη μεταφερουμε δεν υπαρχει περιπτωση ε μετα θα αρχισουν και τα εκτροπα,τα οσα βλεπουμε στη γη καθε μερα,καταστροφες /περιβαλλον υποβαθμιση/πολεμοι κλπ κυριαρχια.
Δεν νομιζω να μπορεσουμε να ξεφυγουμε απο αυτο το αρχεγονο χαρακτηριστικο μας την επιβολη και την αλληλοεξοντωση.
Σαφως θα υπαρχουν νομοι θα υπαρχουν πλαισια για την εκει διαβιωση,αλλα ειναι μια σκεψη,ολα ειναι πιθανον να συμβουν.
Αυτο το θεμα με τις κηδειες θα ηταν το λιγοτερο.
Το πιο σοβαρο ειναι οτι θα μεταφερουμε τη μαλακια μας και στον Αρη.
Δηλαδη αφου καταστρεψουμε με τη μισαλλοδοξια μας τη γη,θα παμε να καταστρεψουμε και τον Αρη.
Εκτος και αν γινουμε πραγματικα χομο σαπιενς,διοτι ακομα δεν ειμαστε καθολου σοφοι,και εξελιχθουμε σε πραγματικοι συμπαντικοι ανθρωποι.τοτε μονο υπαρχει ελπιδα να μην καταστρεφουμε οτι αλλο ''αγγιζουμε''.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

NASA: Δύο μαύρες τρύπες που «χορεύουν»

Ένας χορός που «υπνωτίζει»

17/4/21



Το 2019, οι ερευνητές της NASA κυκλοφόρησαν μια γραφική οπτικοποίηση μιας μαύρης τρύπας. Τώρα, αυτοί οι ίδιοι ερευνητές έχουν παρουσίασανι μια άλλη οπτικοποίηση δύο μελανών οπών.

Πίσω από αυτές τις απεικονίσεις βρίσκεται ο θεωρητικός αστροφυσικός της NASA, Τζέρεμι Σνίτμαν.

Στο βίντεο, οι ερευνητές δείχνουν πώς οι δυαδικές μαύρες τρύπες περιστρέφονται μεταξύ τους.

Η τεράστια μάζα και πυκνότητα κάθε μαύρης τρύπας, και η έντονη, επακόλουθη βαρύτητα, τους επιτρέπει να ενεργούν ως «βαρυτικοί φακοί» για το φως, εξηγούν.

Το φως προέρχεται από τους αντίστοιχους δίσκους αύξησης του αερίου - οι οποίοι κινούνται στο 99% της ταχύτητας του φωτός - γύρω από κάθε μαύρη τρύπα.

Για να υπάρχει μία αίσθηση κλίμακας, οι ερευνητές λένε ότι η μαύρη τρύπα με το κόκκινο, λαμπερό αέριο έχει 200 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου.

«Μια εντυπωσιακή πτυχή αυτής της νέας οπτικοποίησης είναι η ίδια η ομοιότητα των εικόνων, που παράγονται με τον βαρυτικό φακό», δήλωσε ο Σνίτμαν σε δελτίο τύπου της NASA.

«Η μεγέθυνση σε κάθε μαύρη τρύπα αποκαλύπτει πολλές, ολοένα και πιο παραμορφωμένες εικόνες του συνοδού», πρόσθεσε ο αστροφυσικός.

Οι μαύρες τρύπες συμπεριφέρονται ως βαρυτικοί φακοί επειδή η τεράστια βαρύτητα κάμπτει και παραμορφώνει το φως. Όπως ακριβώς κάνει ο φακός ενός τηλεσκοπίου.

Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, επειδή υπάρχουν δύο «φακοί» και οι δύο εκπέμπουν φως, αυτό που βλέπουμε είναι ένας παράξενος, αδιανόητος συνδυασμός.

«Το φως από τις μαύρες τρύπες πρέπει να ανακατευθυνθεί κατά 90 μοίρες, πράγμα που σημαίνει ότι παρατηρούμε τις μαύρες τρύπες από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες - με την όψη προς τα πάνω και την άκρη - ταυτόχρονα» διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Όσο για το πώς κατάφεραν να δημιούργησαν την οπτικοποίηση; Με έναν υπερυπολογιστή της NASA, όπως ήταν αναμενόμενο.

Στην πραγματικότητα, έπρεπε μόνο να χρησιμοποιήσουν το 2% του Discover, του υπερυπολογιστή με τους 129.000 επεξεργαστές, για να απεικονίσουν τον δυαδικό χορό.

Η NASA ενημέρωσε νωρίτερα ότι την Δευτέρα 19 Απριλίου, θα επιχειρήσει την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη.

Τα δεδομένα από την παρθενική αυτή απόπειρα θα επιστρέψουν στη Γη λίγες ώρες μετά την αυτόνομη πτήση.

Η προσπάθεια θα γίνει σε ive streaming την ώρα που η ομάδα του ελικοπτέρου θα ετοιμάζεται να λάβει τα δεδομένα στο Space Operations Facility στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Διάστημα: Μια νέα υπερ-Γη εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο

19/4/21


Νέα υπερ- Γη εντοπίστηκε από τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, Ισπανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη μεγαλύτερο από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο, το GJ 740, σε απόσταση 36 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Η υπερ-Γη έχει μάζα περίπου τριπλάσια από τη Γη και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο της σε μόνο 2,4 μέρες (η διάρκεια του έτους του εξωπλανήτη). Λόγω της εγγύτητας της υπερ-Γης στον πλανήτη μας, ο εν λόγω εξωπλανήτης αναμένεται να αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων με τα νέα πολύ μεγάλα υπό ανάπτυξη επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής "Astronomy & Astrophysics", εκτιμούν ότι ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης με ακτίνα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Πιθανώς στο ίδιο αστρικό σύστημα βρίσκεται ένας δεύτερος μεγαλύτερος εξωπλανήτης με μάζα ανάλογη του Κρόνου (κοντά στις 100 γήινες μάζες).

Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι αναζητούν εξωπλανήτες κατ' εξοχήν γύρω από σχετικά ψυχρούς ερυθρούς νάνους, που έχουν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.000 βαθμούς μικρότερες από τον Ήλιο μας.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

NASA: Το τηλεσκόπιο James Webb θα μπορούσε να βρει ίχνη εξωγήινης ζωής τα επόμενα 5 με 10 χρόνια

Το James Webb θα ξεκινήσει το ταξίδι του τον Οκτώβριο

20.4.2021


Ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της Nasa, που θα ξεκινήσει το ταξίδι του στο διάστημα τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να βρει ίχνη εξωγήινης ζωής τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια, σύμφωνα με μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μπορεί να δει σε δισεκατομμύρια έτη φωτός, καταγράφοντας εικόνες μακρινών γαλαξιών αμέσως μετά τη δημιουργία τους.

Επίσης, θα προσφέρει στους επιστήμονες ένα εργαλείο ικανό να εξωγήινα ίχνη ζωής, όπως είναι η χημική αμμωνία στην ατμόσφαιρα απομακρυσμένων πλανητών.

H Caprice Phillips, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε πως «Αυτό που πραγματικά με εξέπληξε σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα (της έρευνας) είναι ότι μπορεί να βρούμε σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. Η ανθρωπότητα έχει ήδη σκεφτεί τις ερωτήσεις, Είμαστε μόνοι; Τι είναι η ζωή; Είναι η ζωή των άλλων παρόμοια με τη δική μας;»

Μιλώντας για την έρευνά της ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτή «για πρώτη φορά, έχουμε τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνολογικές ικανότητες να αρχίσουμε στην πράξη να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα».

Το τηλεσκόπιο των 6,3 δισεκατομμυρίων λιρών θα βρει τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν και θα κοιτάξει μέσα από σκονισμένα σύννεφα για να δει τα αστέρια να σχηματίζουν πλανητικά συστήματα.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εξετάσει την ατμόσφαιρα των «νάνων αερίων» πλανητών (μεγάλοι πλανήτες που δεν αποτελούνται πρωτίστως από πετρώματα ή από κάποια άλλη στερεή ύλη) με δυνατότητα προαγωγής της ζωής.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες αγωνίζονταν να προσδιορίσουν εάν η ατμόσφαιρα αυτών των πλανητών περιέχει σημάδια ζωής, όπως η αμμωνία.

Το σημαντικό, πλέον είναι ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να το κάνει αυτό πολύ γρήγορα.

Η Phillips υπολόγισε ότι όταν το τηλεσκόπιο Webb εκτοξευτεί τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιθανώς αμμωνία σe περίπου έξι τέτοιους πλανήτες (νάνων αερίου) μετά από μερικές μόνο τροχιές.

Μαζί με την ομάδα της δημιούργησαν έναν κατάλογο πλανητών, όπου το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να αναζητήσει ζωή.

Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί αρκετές καινοτόμες τεχνολογίες για το τηλεσκόπιο, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτεύοντος καθρέφτη από 18 ξεχωριστά τμήματα, που ξεδιπλώνονται και προσαρμόζονται σε σχήμα μετά την εκτόξευση.

Οι καθρέφτες είναι κατασκευασμένοι από εξαιρετικά ελαφρύ βηρύλλιο. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι μία αντηλιακή ασπίδα στο μέγεθος πέντε γηπέδων του τένις, που εξασθενεί τη θερμότητα από τον Ήλιο περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορές.

Τα τέσσερα όργανα του τηλεσκοπίου - κάμερες και φασματόμετρα - έχουν ανιχνευτές που μπορούν να καταγράφουν εξαιρετικά αχνά σήματα.

Ένα όργανο (το NIRSpec) διαθέτει προγραμματιζόμενα μικροσκόπια, τα οποία επιτρέπουν την παρατήρηση έως και 100 αντικειμένων ταυτόχρονα.

Το τηλεσκόπιο Webb διαθέτει επίσης ένα κρυοψύκτη για την ψύξη των μεσαίων υπέρυθρων ανιχνευτών ενός άλλου οργάνου σε θερμοκρασία -266,15 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
Πολλα νεα απο το Διαστημα τον τελευταιο καιρο.:read:

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης και έγινε απευθείας φωτογράφιση του

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021



Ερευνητές στην Ολλανδία εντόπισαν έναν νέο πλανήτη μακριά από το ηλιακό μας σύστημα καταφέρνοντας μάλιστα να πραγματοποιήσουν απευθείας παρατηρήσεις και οπτικές καταγραφές του. Το YSES2 είναι ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 359 ετών φωτός μακριά από την Γη. Είναι ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας 13,9 εκατ. ετών αλλά όπως φαίνεται έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται εκεί ένα πλανητικό σύστημα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Αλεξάντερ Βον του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία εντόπισαν έναν γιγάντιο πλανήτη αερίου με μάζα 6,3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος του, του Δία. Όπως συνηθίζεται ο εξωπλανήτης πήρε το όνομα του μητρικού άστρου του και αφού είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζεται σε αυτό το σύστημα θα προστεθεί το γράμμα b στο όνομα του. Αν εντοπιστεί και άλλος πλανήτης θα προστεθεί το γράμμα c κοκ.

Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις του YSES2b και καταγράψουν και κάποιες εικόνες του. Η ανακάλυψη έγινε με την βοήθεια του ισχυρού τηλεσκοπίου VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης βρίσκεται πολύ μακριά από το μητρικό του άστρο.

«Η μεγάλη απόσταση του πλανήτη από το άστρο του δημιουργεί προβληματισμό αφού δεν ταιριάζει σε κανένα από τα μοντέλα σχηματισμού των μεγάλων πλανητών αερίου. Αν ο πλανήτης σχηματίστηκε στην θέση στην οποία βρίσκεται τώρα πολύ μακριά από το άστρο του αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι ένας ελαφρύς αλλά ένας πολύ βαρύς πλανήτης αφού δεν υπάρχουν πολλά υλικά σε τέτοιες αποστάσεις από το άστρο για να σχηματιστεί ένας τόσο μεγάλος πλανήτης άρα ότι υλικό υπήρχε εκεί το έχει πάρει αυτός. Αν στην δημιουργία του πλανήτη στην θέση που βρίσκεται έπαιξαν ρόλο διάφορες βαρυτικές δυνάμεις ίσως δεν χρειάστηκαν τόσο πολλά υλικά και να είναι πιο ελαφρύς. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να σχηματίστηκε ο πλανήτης κοντά στο άστρο του και κάποια κοσμικά φαινόμενα να τον απομάκρυναν» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics». Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική εκτός των άλλων αφού η μελέτη του συγκεκριμένου πλανήτη θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό των γιγάντων αερίου σαν τον Δία στο Σύμπαν.

 

Luke.

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Luke. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών. Έχει γράψει 196 μηνύματα.
Τα τελευταία διαστημικά νέα που άκουσα ήταν απ' το κανάλι αστρόνιο. Το έχει ένας πιτσιρίκος. Ελεγε οτι ενδέχεται να φτιάξουμε υπερυπολογιστές σε μέγεθος πλανήτη. Εχει κάνει μια ωραία ανάλυση επίσης αυτός πάνω στο ζήτημα των εξωγήινων και για τις διάφορες επικρατούσες θεωρίες. Γενικά θα ακούσεις πολλά στο Internet. Από ufo μέχρι τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες φωτάκια απ' αλύτρωτες ψυχές...πρέπει να είσαι ενήμερος για να έχεις άποψη.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
Τα τελευταία διαστημικά νέα που άκουσα ήταν απ' το κανάλι αστρόνιο. Το έχει ένας πιτσιρίκος. Ελεγε οτι ενδέχεται να φτιάξουμε υπερυπολογιστές σε μέγεθος πλανήτη. Εχει κάνει μια ωραία ανάλυση επίσης αυτός πάνω στο ζήτημα των εξωγήινων και για τις διάφορες επικρατούσες θεωρίες. Γενικά θα ακούσεις πολλά στο Internet. Από ufo μέχρι τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες φωτάκια απ' αλύτρωτες ψυχές...πρέπει να είσαι ενήμερος για να έχεις άποψη.
Ναι..τα πνευματα σαν φωτακια ομως δενε χουν καμια σχεση με το θεμα αυτο.
Εδω λεμε ΕΙΔΗΣΕΙΣ γυρω απο το διαστημα,απο εγκυρες πηγες και καθαρα επιστημονικα,Τιποτε αλλο.Για διαφορες μεταφυσικες ΘΕΩΡΙΕΣ και γενικοτερα ΘΕΩΡΙΕΣ υπαρχουν τα αναλογα θεματα,δενε χουν θεση στα διαστημικα νεα και ΕΙΔΗΣΕΙΣ.Τα μπερδεψες λιγο.
 

Luke.

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Luke. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών. Έχει γράψει 196 μηνύματα.
A ok Averkina. Είναι επιστημονικού περιεχομένου νήμα μόνο από έγκυρες πηγές.

Σεβαστό.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Έγινε το πρώτο βήμα για ζήσει ο άνθρωπος στον Άρη

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021


Το προηγμένο ρομπότ της NASA στον Άρη μετέτρεψε το διοξείδιο του άνθρακα του πλανήτη σε οξυγόνο. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες και όχι άδικα πάνω στο drone που έστειλε η NASA στον Άρη το οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγα 24ωρα την πρώτη του πτήση.

Όμως ο ρομποτικός εξερευνητής που το μετέφερε συνεχίζει τις έρευνες και τα πειράματα του και όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ένα από τα όργανα του, το MOXIE, κατάφερε να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη σε οξυγόνο. Το MOXIE, που έχει μέγεθος φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όπως είναι ευνόητο πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα αφού ένα από τα βασικά προβλήματα της παρουσίας του ανθρώπου στον Άρη είναι η έλλειψη οξυγόνου.

Η λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται σε ποσοστό 95% από διοξείδιο του άνθρακα και το υπόλοιπο ποσοστό από μοριακό άζωτο και αργό. Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια τρόπους παραγωγής οξυγόνου ώστε να μπορεί να ζήσει στον πλανήτη ο άνθρωπος. Αν βρεθεί τρόπος μετατροπής του άφθονου στον Άρη διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο σε επίπεδα που να κάνουν βιώσιμη την διαμονή των ανθρώπων εκεί θα είναι φυσικά μια ιδανική εξέλιξη. Εκτός από χρήση του για να αναπνέουμε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το οξυγόνο και ως καύσιμο για τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη κάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό για την παραμονή μας στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ταυτόχρονα η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο βίντεο από την πρώτη πτήση του drone. Το βίντεο κατέγραψε το ρόβερ και σε αυτό διακρίνεται η σκόνη που σήκωσε από την επιφάνεια του Άρη το ελικοπτεράκι κατά την στιγμή της απομάκρυνσης της από αυτή και όσο βρισκόταν στον αέρα.


 

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
«Μονόκερως»: Ανακαλύφθηκε μαύρη τρύπα πολύ κοντά στη γη

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Αστρονόμοι χαρτογράφησαν το ταξίδι αστεροειδούς ηλικίας 22 εκατ. ετών στη Γη

Μετεωρίτες του κατέληξαν στην έρημο Καλαχάρι

23/4/21



Αστρονόμοι κατάφεραν να ανακατασκευάσoυν το ταξίδι ενός αστεροειδούς ηλικίας 22 εκατ. ετών, που μπήκε στο ηλιακό μας σύστημα και εξερράγη πάνω από τη Μποτσουάνα, πλημμυρίζοντας μετεωρίτες στην έρημο Καλαχάρι.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες φτάνουν στην πηγή προέλευσης ενός αστεροειδούς. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για το Vesta, ένα από τα μεγαλύτερα σώματα στην Ζώνη των Αστεροειδών, που περιβάλλει τον ήλιο μεταξύ του Δία και του Άρη.

Ο αστεροειδής έξι τόνων έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης με 37.000 μίλια / ώρα τον Ιούνιο του 2018 και διαλύθηκε πάνω από την Καλαχάρι, δημιουργώντας μια βολίδα σχεδόν τόσο φωτεινή όσο ο ήλιος. Κατά τις αναζητήσεις για τον τόπο πρόσκρουσης, οι ειδικοί εντόπισαν έναν μικρό μετεωρίτη, που ονομάστηκε Motopi Pan.

Οι ερευνητές της Nasa είχαν εντοπίσει το επικίνδυνο αντικείμενο χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια στην Αριζόνα και τη Χαβάη.

Μετά την πρόσκουρση, ζήτησαν από τους αστρονόμους στην Αυστραλία να ελέγξουν εικόνες από το τηλεσκόπιο SkyMapper στη Νέα Νότια Ουαλία. Το τηλεσκόπιο χρησιμοποιείται για τη μελέτη μαύρων τρυπών κυρίως, αλλά στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε για να ελεγχθεί εάν έχει καταγράψει τη τροχιά του αστεροειδούς. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, το είχε κάνει.

«Δεν θα το είχαμε παρατηρήσει, αν δεν υπήρχε η ενημέρωση των Αμερικανών ερευνητών», δήλωσε ο Christian Wolf, αστρονόμος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Τα στιγμιότυπα του αστεροειδούς, που ονομάστηκε 2018LA, από τρία ανεξάρτητα τηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης, επέτρεψαν στους αστρονόμους να ανακατασκευάσουν την τροχιά του και να εντοπίσουν την προέλευσή του.

Η αντίστροφη πορεία οδήγησε στο Vesta, έναν τεράστιο αστεροειδή πλάτους 300 μιλίων, που περιστασιακά είναι ορατός χωρίς τηλεσκόπιο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περισσότερους από 20 ακόμα μετεωρίτες, που είχαν πέσει σε μια έκταση 3 μιλίων.

Ορυκτολογικές αναλύσεις των θραυσμάτων δείχνουν ότι το κομμάτι του βράχου, του 2018LA, ήταν αρχικά θαμμένο βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Vesta, αλλά αποκολλήθηκε και εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης, που άφησε έναν κρατήρα στον αστεροειδή, πριν από περίπου 22 εκατ. χρόνια.

Ο διαστημικός βράχος περιπλανήθηκε στο ηλιακό σύστημα, με την επιφάνειά του να βάλλεται από κοσμικές ακτίνες, μέχρι που έπεσε στο έδαφος της Γης.Οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι οι παλαιότεροι κόκκοι μέσα στους μετεωρίτες, που ανακαλύφθηκαν, χρονολογούνται πριν από 4,56 δισ. χρόνια, μια εποχή που το ηλιακό σύστημα εξακολουθούσε να σχηματίζεται από έναν υπερθερμικό δίσκο διαστρικού αερίου και σκόνης.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Meteoritics and Planetary Science. «Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική μελέτη», δήλωσε η Ashley King, επιστήμονας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται ένας βράχος στο διάστημα πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και τελικά σπάει σε διάφορους μετεωρίτες στο έδαφος».

Τα ανακτηθέντα πετρώματα ήταν ένα μείγμα πυριτικών τύπων μετεωρίτη γνωστών ως HEDs, δηλαδή Howardites, ευκρίτες και διογενίτες, που θεωρούνται από καιρό ότι είναι θραύσματα του αστεροειδούς Vesta.

«Επειδή η ομάδα παρακολούθησε τον βράχο από το διάστημα μέχρι το σημείο της πρόσκρουσης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια την τροχιά, που συνέπιπτε με προέλευση κοντά στο Vesta» δήλωσε η King. «Η γνώση, από πού προέρχονται οι μετεωρίτες μας δίνει το πλαίσιο για το πώς σχηματίστηκαν και είναι πραγματικά σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος».

Με πληροφορίες του Guardian
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

NASA: Ριψοκίνδυνη η δεύτερη πτήση του ελικόπτερου Ingenuity στον Άρη

Αποφασισμένη να ωθήσει στα όρια το μικρό διαστημικό σκάφος
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021



Το Ingenuity, το μικρό ελικόπτερο της NASA, κατάφερε να πετάξει για δεύτερη φορά σήμερα στον Άρη, μετά την πρώτη, ιστορική πτήση της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η πτήση αυτή ήταν πιο ριψοκίνδυνη, αφού το ελικόπτερο πήγε πιο ψηλά και για περισσότερο χρόνο: η συνολική της διάρκεια ήταν 51,9 δευτερόλεπτα, ενώ την Δευτέρα παρέμεινε στον αέρα μόνο για 39,1 δευτερόλεπτα.


Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.33 (ώρα Ελλάδας) και έφτασε σε ύψος τα 5 μέτρα (από 3 στην πρώτη πτήση). Για πρώτη φορά μάλιστα έκανε και μια πλευρική κίνηση, πετυχαίνοντας έτσι δύο από τους φιλόδοξους στόχους της NASA.

«Μοιάζει απλό, όμως υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες στο πώς θα πετάξουμε ένα ελικόπτερο στον Άρη. Για αυτό είμαστε εκεί, για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», εξήγησε ο Χάβαρντ Γκριπ, ένας από τους χειριστές του.

Τα δεδομένα που περισυνελέγησαν φαίνεται να δείχνουν ότι η δεύτερη πτήση «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», είπε ο Μπομπ Μπάλαραμ, ο επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος αυτού. «Έχουμε στο ενεργητικό μας δύο πτήσεις στον Άρη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να μάθουμε αυτόν τον μήνα με το Ingenuity», πρόσθεσε.

Η NASA σχεδιάζει και άλλες πτήσεις με το μικρό ελικόπτερο, όμως η διάρκεια ζωής του Ingenuity θα καθοριστεί από τον τρόπο που θα προσεδαφίζεται κάθε φορά», εξήγησε η Μίμι Αούνγκ, επικεφαλής του προγράμματος, τονίζοντας ότι η υπηρεσία θέλει να ωθήσει το ελικόπτερο «μέχρι τα όριά του».

Το πείραμα του Ingenuity θα σταματήσει, ό,τι και αν συμβεί, με τη συμπλήρωση ενός μήνα, ώστε το ρομποτικό σκάφος Perseverance, με το οποίο έφτασε το ελικόπτερο στον Άρη, να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή του: να αναζητήσει ίχνη παρελθούσας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Ένα υπέρλαμπρο «κεράκι» για τα γενέθλια του Hubble

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021



To διαστημικό τηλεσκόπιο γίνεται 31 ετών και γιορτάζει με μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός εξαιρετικά φωτεινού άστρου. Στις 24 Απριλίου του 1990 έγινε μια εκτόξευση που έφερε επανάσταση στην αστρονομία και γενικότερα στον τρόπο που βλέπουμε και γνωρίζουμε τον κόσμο του Διαστήματος.

Το βάρους 11 τόνων και μήκους 43,5 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εγκατέλειψε την Γη και πήγε και εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο 569 χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Το τηλεσκόπιο της NASA πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Η κατασκευή και εκτόξευσή του τηλεσκοπίου κόστισε 1,5 δισ. δολάρια.


Είχε σχεδιαστεί με ορίζοντα λειτουργίας τα δέκα έτη όμως η NASA πραγματοποίησε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευών και αναβαθμίσεων στο τηλεσκόπιο και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Το τηλεσκόπιο μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου.

Έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες εικόνες διαστημικών σωμάτων και φαινομένων και ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα δεδομένα που έχει κάνει χιλιάδες ανακαλύψεις και μελέτες. Η επιτυχής λειτουργία του Hubble οδήγησε στην κατασκευή αρκετών διαστημικών τηλεσκοπίων διαφόρων τύπων δημιουργώντας έναν στόλο που εξερευνά καθημερινά κάθε γωνιά του Σύμπαντος.

Κάθε χρόνο οι επιτελείς της αποστολής του Hubble γιορτάζουν τα γενέθλια του τηλεσκοπίου δημοσιεύοντας μια νέα και συνήθως εντυπωσιακή φωτογραφία που έχει καταγράψει. Φέτος η φωτογραφία αυτή μια νέα εικόνα του υπέρλαμπρου άστρου AG Τρόπιδος που βρίσκεται στον αστερισμό της Τρόπιδος.

Το άστρο αυτό ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία. Ξεκινούν την ζωή τους ως μεγάλα άστρα με μάζα τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου αλλά κάποια στιγμή αρχίζουν να χάνουν την μάζα τους με πρωτοφανή ρυθμό εξαιτίας αστρικών ανέμων που κινούνται με ταχύτητες 7 εκατ. χλμ/ώρα. Tα άστρα αυτά μετατρέπονται τελικά σε μεταβλητούς αστέρες μεγάλης φωτεινότητας που ονομάζονται Βολφ-Ρεγιέ (Wolf-Rayet).



Η παραπάνω φωτογραφία είναι η διασημότερη φωτογραφία που έχει τραβήξει το Hubble και αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» του. Πρόκειται για τους «Στύλους της Δημιουργίας», τις γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού. Οι στύλοι είναι τόσο πυκνοί, που τα αέρια στο εσωτερικό τους καταρρέουν βαρυτικά, σχηματίζοντας νέα άστρα. Στην κορυφή κάθε στύλου νεαρά φωτεινά άστρα εκτινάσσουν με την ακτινοβολία ύλη χαμηλής πυκνότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τα αστρικά μαιευτήρια που κρύβονταν από κάτω. Τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι στύλοι έχουν διαλυθεί εξαιτίας κάποιου κοσμικού φαινομένου, πιθανότατα κάποιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη εκεί.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Απόψε το «ροζ φεγγάρι», η πρώτη υπερπανσέληνος του 2021​

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο μέσα στο έτος


Απόψε και αύριο το βράδυ η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2021.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για δύο συνεχόμενα βράδια.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης.

Η Σελήνη θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δεν θα έχει ροζ χρώμα.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Την Τρίτη το απόγευμα, η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη. Λίγες ώρες νωρίτερα από αυτό το περίγειο, περίπου στις 7:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, θα υπάρχει πανσέληνος, οπότε το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο τόσο απόψε όσο και το βράδυ της Τρίτης.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί, ωστόσο είναι ευρέως γνωστοί.

Ο όρος, σύμφωνα με NASA, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς.

Μία πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι' αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top