Φταίει όμως που μ' ένα ήδη σαθρό σύστημα υγείας κι ενώ διανύουμε τη μεγαλύτερη πανδημία όλων των εποχών έβγαλε σε αναστολή 6000 υγειονομικούς τους οποίους θα απολύσει και ταυτόχρονα στέλνει εμβολιασμένους νοσηλευτές με κόβιντ να δουλέψουν, βάφτισε ΜΕΘ ένα λυόμενο με ντιβάνια, έκοψε στη μέση τις ΜΕΘ το 2021 σε σχέση με το 2020, έκλεισε το Παίδων στην Πεντέλη για να το κάνει εμβολιαστικό κέντρο, πήρε άχρηστα μέτρα από υγειονομικής άποψης που μόνο στόχο έχουν να διχάσουν τα οποία ο ίδιος δεν τηρούσε κιόλας (βλ. Πάρνηθα, Ικαρία, το πάρτυ που γνωρίστηκε ο γιος του με τη Σάκκαρη εν καιρώ σκληρού lockdown).
Φταίει που δίνει συνεντεύξεις μόνο σε δημοσιογράφους που τον ρωτάνε για τα ντολμαδάκια της μανούλας του και πριν τον "στριμώξουν" λένε "συγγνώμη που θα γίνω δυσάρεστος" ενώ όταν του ασκεί κριτική ξένη δημοσιογράφος βγάζει στη φόρα μέχρι και τα βρακιά της προκειμένου να την εκθέσει και να τη γελοιοποιήσει.
Φταίει που εργαλειοποίησε την τραγωδία στο Μάτι για να εκλεγεί και μετά προήγαγε σε υποστράτηγο τον υπεύθυνο επικεφαλής τότε αρχιπύραρχο, φταίει που άφησε μια μικρή εστία με μηδέν μποφόρ να κάψει τη μισή Εύβοια και μετά πήγε στους πυρόπληκτους για τουρισμό και τους είπε "έλα φτάνει, κάνατε το κομμάτι σας" κιόλας, φταίει που στη Μάνη έκανε 3 μέρες να έρθει ελικόπτερο ή αεροπλάνο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και κόντεψε να φτάσει η φωτιά μες στο Γύθειο, φταίει που από 4,5 εκ που έδωσε το 2020 στα δασαρχεία για αντιπυρικά έργα, το 2021 τα πετσόκοψε σε 1,7, φταίει που αδειοδοτεί αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura.
Αν είναι να προωθούμε όλοι τον μικροκομματισμό, καλύτερα να γίνουμε απολιτίκ εδώ μέσα.
Είναι δύσκολο το θέμα της πανδημίας.
Το ότι υπάρχουν υγειονομικοί χωρίς εμβόλιο είναι από μόνο του τραγική είδηση ενώ ζούμε στο 2022. Η απόφαση για παύση είναι σωστή. Έπρεπε να αντικατασταθούν από άλλους, αν δεν έχει γίνει ήδη. Συμφωνώ ότι δεν γίνεται να μειώνουμε τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι η απόφαση για παύση των ανεμβολίαστων ήταν σωστή.
Πριν την πανδημία οι γιατροί που έρχονταν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες έκαναν κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης υποχρεωτικά. Και αυτό επειδή αν κάποιος είχε γρίπη και μπορούσε να την μεταδώσει μπορούσε να αποδειχτεί θανάσιμο για τον παθόντα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Covid και δεν καταλαβαίνω γιατί μας φαίνεται παράλογο. Ασφαλώς θέλει προσοχή και εκεί αλλά αυτό δεν αναιρεί το πρώτο.
Οι ΜΕΘ που έλαβε η κυβέρνηση ήταν στο 1/3 περίπου από αυτές που έχουμε τώρα. Για να καταλάβεις, αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους διασωληνωμένους με covid, από ότι είχαμε συνολικές ΜΕΘ τον Ιούλιο του 2019. Προφανώς συμφωνώ μαζί σου ότι θα ήταν καλύτερο να είχαμε ακόμη περισσότερες, και ειδικά στα νοσοκομεία της επαρχίας. Η έκθεση Τσιόδρα μας δείχνει πολύ καλά τα προβλήματα. Το ότι μειώθηκαν οι ΜΕΘ από το 20 στο 21 δεν το γνωρίζω. Όσον αφορά τα μέτρα έχω πει εξαρχής ότι είμαι κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμήαρκετές χώρες έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ ξανά εδώ και βδομάδες, τουλάχιστον δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Πολλά πράγματα θεωρώ, εκ των υστέρων, ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα, αλλά πίστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολα και απλά όπως τα παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Ας μην ξεχνάμε τι μας έλεγε η αντιπολίτευση για τα μνημόνια και τον ένα νόμο και ένα άρθρο και την παιδεία, την υγεία, τα διόδια κλπ, και στο τέλος τι έκανε, έφερε δυο μνημόνια, τα νοσοκομεία δεν είχαν ασθενοφόρα και κρεβάτια (για ΜΕΘ ούτε λόγος αλλά υπάρχει η δικαιολογία της μη υπάρξης της πανδημίας), τα σχολεία έμειναν τα ίδια και χειρότερα, νόμος Γαβρόγλου, τα κόστη διοδίων αυξήθηκαν και πάρα πολλά άλλα. Οπότε τώρα το ότι κάθονται και λένε ότι θέλουν χωρίς καμιά ευθύνη και κανένα αντίκτυπο μην σας επηρεάζει. Είχαμε τον Τσίπρα ένα μήνα πριν βγουν σε παγκόσμια κυκλοφορία τα εμβόλια και μας έλεγε ότι τα εμβόλια δεν υπάρχουν ακόμα. Ο καθένας λέει ότι θέλει όταν δεν έχει να διαχειριστεί την κατάσταση. Οι τύποι είναι επικίνδυνοι με το πόσο εύκολα λένε μπαρούφες.
Για τις συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Πάντα τον ρωτάνε αυτό που απασχολεί τον κόσμο για αυτό και άλλωστε όταν δεν έχει καλή απάντηση λέει απλα "συγνώμη". Μου φαίνεται ότι έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι α τα κανάλια δεν τον πιέζουν και το λέμε παπαγαλία χωρίς να βλέπουμε αν ισχύει ή όχι. Για την ξένη δημοσιογράφο νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε καν. Η τύπισσα ήταν μια privileged social justice warrior η οποία δουλεύει σε ΜΚΟ και παράλληλα κρατουσε παράνομους μετανάστες κρυφά σπίτι της. Και λίγα της απάντησε. Η Σάμο είχε για τον πούτσο κέντρα κράτησης όλη τη θητεία του Συριζα και τώρα φτιάχτηκαν νέες δομές κατά πολύ ανώτερες. Με Συριζα άνοιξε η Μόρια και ας μην το ξεχάσουμε ποτέ. Οι welcome refugees ήταν αυτοί που τους έκλεισαν σε απάνθρωπα μέρη.
Η διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι δεν ήταν κακή μόνο εκείνη την μέρα αλλά και μετά. Ο Τσίπρας τους είπε "γιατί να σας δώσω αποζημείωση αφού θα τα σπαταλήσετε", ο Καμμένος τους είπε "εσείς φταίτε που χτύσατε εκτός σχεδίου πόλης", ο Συριζα είπε ότι "όλα έγιναν τέλεια", ο Τσίπρας δεν είπε καν συγνώμη ούτε ανέλαβε καμιά ευθύνη κλπ. Αυτό ήταν που πυροδότησε εύκολα την οργή του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε αντιπολίτευση ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις. Ακόμα θυμάμαι όταν ήμουν πανεπιστήμιο που ο Συριζα είχε αναδείξει ένα θέμα με τον θάνατο δυο ανθρώπων που άνοιξαν μαγκάλι για να ζεσταθούν στο σπίτι. Η ειρωνεία ειναι ότι τότε ο Σαμαράς είχε στηρίξει το επίδομα θέρμανσης εν μέσω κρίσης πετρελαίου που είχε στείλει το κόστος
στα ύψη σε όλον τον πλανήτη, ενώ αργότερα όταν κυβέρνησε ο Συριζα, ο φόρος στα καύσιμα αυξήθηκε και ενώ η παγκόσμια τιμή πετρελαίου μειώθηκε, το κόστος στον απλό φτωχό πολίτη έμεινε το ίδιο.
Οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει και κάθονται και ακουν μια αντιπολίτευση που άλλα έλεγε και άλλα έκανε τα τελευταία 10 χρόνια. Και οι 2 έχουν τα χάλια τους, αλλά αν δεν σοβαρευτούμε ποτέ να κοιτάξουμε την ουσία των πραγμάτων και ακούμε την μικροπολιτική του καθένα, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Επίσης πρέπει να μάθουμε να έχουμε σοβαρα expectations. Ο καθένας υπόσχεται ότι θέλει σε αυτή τη χώρα. Καμιά χώρα με την πρώτη μέρα που χιονίζει τόσο πολύ δεν βγανει αλώβητη. Πέρυσι όταν χιόνισε τόσο στην Ελβετία, τα μισά αυτοκίνητα δεν είχαν ακόμα χειμερινά λάστιχα, με αποτέλεσμα άνθρωποι να κάνουν δρόμο 10 χιλιομέτρων και να τους παίρνει 10 ώρες, τα τραμ να μην μπορούν να λειτουργήσουν, τα αυτοκίνητα να γλιστράνε και να βγαίνουν εκτός δρόμου είτε πάνω στις ράγες του τραμ, και πολλά άλλα. Τα ίδια προβλήματα ακριβώς είχαμε και με Συριζα στα χόνια, δεν μπορεί να το ξεχάσατε.
Αλίμονο αν κατηγορούμαι ότι προωθώ τον μικροκομματισμό, ενώ απλά λέω τα προφανή και δεν παπαγαλίζω αυτόν που πήγαινε και σήκωνε τις μπάρες των διοδίων και μετά αύξησε το κόστος τους ή που έλεγε ότι το εμβόλιο δεν υπάρχει ενώ είχε βγει ήδη στην παραγωγή. Λίγη σοβαρότητα και λίγος ρεαλισμός.