Αναρωτιέμαι πόσο παραπάνω θα δουλέψει η οικονομία χωρίς μέτρα
Αν η εστίαση δεν έχει κόσμο τώρα, αυτό άραγε οφείλεται στα μέτρα;
Στα εμπορικά καταστήματα τα μέτρα σαν μέτρα σίγουρα μικρό ρόλο παίζουν στην πτώση κίνησης, εκτός από την πανδημία εξάλλου παίζει και η ακρίβεια ρόλο.
Στην εστίαση παίζουν τον ρόλο τους από την στιγμή που ανεμβολίαστος δεν μπορεί να μπει μέσα και πλέον δεν μπορεί να μπει ούτε κάποιος που δεν έκανε τρίτη δόση.
Αυτό φαίνεται ότι πάλι θα συνεχίσει να ισχύει στο άμεσο μέλλον αλλά λίγο ο καιρός όταν μπει η άνοιξη που θα κάθεσαι πιο εύκολα έξω λίγο καμιά κατάργηση των τεστ για να κάτσεις έξω θα πάρουν ένα μπουστάρισμα.
Η εστίαση έχει ένα μεγάλο θέμα αυτή την στιγμή στην νυχτερινή διασκέδαση. Κλάμπ, μπαρ και αντίστοιχα όλοι ξέρουμε ότι χωρίς όρθιους δεν μπορούν να δουλέψουν. Όποιος τηρεί τον νόμο χάνει πελάτες, όποιος δεν τον τηρεί γεμίζει αλλά ρισκάρει να είναι ο "τυχερός" που θα του σκάσει ο έλεγχος. Οι περισσότεροι για αυτό δεν το τηρούν αλλά έτσι βγαίνουν μακάκες και χάνουν τζίρο οι νόμιμοι.
Και στα εστιατόρια όμως, ειδικά σε αυτά που κατά κανόνα πάνε άνθρωποι πιο μεγάλης ηλικίας, έχουν πτώση γιατί αυτοί φοβούνται με την όλη κατάσταση.
Και για την εστίαση και για το λιανεμπόριο και γενικά για την οικονομία θεωρώ ο λόγος που το λένε είναι η ψυχολογία.
Όταν είσαι στο mode έκτακτης ανάγκης/δεν ξέρω τι μου ξημερώνει κοιτάς να κόψεις τις περιττές κινήσεις για να φυλαχτείς, να κρατήσεις λεφτά κλπ.
Και ο εμβολιασμένος που μπορεί χωρίς περιορισμούς να μπει μέσα σε λιανεμπόριο και εστίαση, αν φοβάται είτε ότι θα αρρωστήσει σοβαρά είτε ότι μεθαύριο δεν θα έχει να φάει θα προτιμήσει να κάτσει σπίτι του και να κάνει μόνο τα απαραίτητα.
Ναι οκ οι περισσότεροι γιόλο είναι αλλά βάλε όσους εμβολιασμένους φοβούνται μαζί με τους ανεμβολίαστους που δεν μπορούν να πάνε πουθενά και μαζεύεται ένας σημαντικός αριθμός.
Εκεί πάει η καλλιέργεια κλίματος "τελειώσαμε". Γιατί επένδυσαν τόσο πολύ στην δημιουργία κλίματος φόβου για να τους ακούσει ο κόσμος που σε κάποιους πέτυχε τα αντίθετα αποτελέσματα(καλή ώρα όπως στο δημοψήφισμα που μια ψυχή έλεγε ότι αν βγει το όχι δεν θα έχουμε χαρτί τουαλέτας) όμως κάποιους άλλους τους έκανε να φοβούνται και τον ίσκιο τους.
Σε αυτούς τους άλλους θα πάρει καιρό να αλλάξουν συνήθειες. Αυτός που πχ τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχει πατήσει σε μαγαζί εστίασης(ξέρω τέτοιο άνθρωπο στον κύκλο μου και όχι πολύ μεγάλης ηλικίας) και έχει συνηθίσει πλέον να διασκεδάζει αλλιώς θα αργήσει να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες.