Το 98' δεν είχες ΕΝΦΙΑ και χαράτσι (ναι ειμαι 15 χρονια πίσω αλλά τότε ξεκίνησε η ιστορία με τη ΔΕΗ) .
Λες το ΕΕΤΗΔΕ νυν ΕΝΦΙΑ, εγινε λιγο πιο μετα και αρχικά πέρασε ως τέλος στη ΔΕΗ και μετά πέρασε στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ νυν ΑΑΔΕ ως ΕΝΦΙΑ.
Ήταν ένα αίτημα του Βενιζέλου προς τη Μέρκελ για να βρει λεφτά, προκειμένου να μη μας πετάξουν έξω από το Ευρώ (και τι κακό που θα παθαίναμε!), με προσωρινό μεν χαρακτήρα που έγινε μόνιμος.
Η ΔΕΗ δεν έχει να κάνει πλέον με αυτό. Τουλάχιστον στο ΕΝΦΙΑ κομματι. Φταίει στο οτι κερδοσκοπεί μαζί με τους ιδιώτες.
Τα χοντρά προβλήματα άρχισαν λίγο ΠΡΙΝ τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα και πριν τον κοβιντ θα πω εγω, όταν:
1ον κλείσαμε τους λιγνίτες με όλη αυτη την πρεμούρα για πράσινη ενέργεια, με αλλαγή του μειγματος στην παροχή ρεύματος, που μετα τους ξανανοίξαμε αλλα σε μικρότερο ποσοστό (5% αντι για 25%) που ειναι πιο ευκολο να κλείσεις κατι παρά να το ξανανοιξεις.
2ον υπήρξε καρτελοποίηση σε αυτούς που πήραν -πιθανότατα φτηνά μέχρι να λήξουν- τα συμβόλαια φυσικού αερίου και εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο για να δικαιολογήσουν την διόγκωση των τιμών και τα σχετικά τέλη ρίχνοντας το ΚΑΙ στη Ρωσία (Φεβ 2022) ενω το όλο πανηγύρι αρχισε απο το 2021 στις τιμές, χώρια που τα συμβόλαια έχουν στανταρ τιμή μέχρι να τα επαναδιαπραγματευτείς με την Gazprom ή όποιον σου δίνει.
Που σιγά μη στο δίνει ο Ρώσος γιατι ξαφνικά, γουστάρουμε υγροποιημένο πανάκριβο από USA δικέ μου, geo-fuckin-politics, κακιά Ρωσία καλό ΝΑΤΟ, πάρτην υγροποιημένη και βαθιά την LNG τη μακριά. Κατσε και περίμενε τα σχιστολιθικά στο Κεντάκι να γεννήσουν οταν έχεις τον μεγαλύτερο παραγωγό από πάνω σου φτηνα, που σε έβαλε και σε λίστα εχθρών προχτές ως χώρα. Αλλά δεν πειράζει, είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, είμαστε με τη Δύση. 'Ασε τα "δεν θα γινουμε παραγωγός χώρα" για να μην τσινίσουν οι overlords και οι ντόπιοι ολιγαρχες και αφήνουμε Ιονιο και Κρητη και Αν. Μεσόγειο ανεκμετάλλευτα.
3ον Χρηματιστήριο ενέργειας, άλλη ευκαιρία για κερδοσκοπία εκεί. Όταν μετατρέπεις ενα αγαθό σε χρηματοοικονομικό προιόν άρα που υπόκειται και σε χειραγώγηση στην αγορά, ε δε νομίζω να έχει αυτό καλές συνέπειες και όταν το χρησιμοποιείς και ως πρώτη ύλη της οικονομίας. Και δεν είχε γιατί, η μεγάλη ποσότητα ρεύματος, κανονικά πηγαίνει σύμφωνα με όσα διαβάζω συνήθως από την αγορά των Futures και λένε οτι επειδή αυτή αρχικά δεν λειτούργησε, σκάσανε spikes 100% επάνω στην spot και στην balancing, που ειναι παράταιρο -λένε- να τραβάς το ρευμα για τον καταναλωτή από την spot. Αλλά σαν προσωπικό σχόλιο θα σου πω, ότι κι αν τελικά λειτούργησε (δεν το ξέρω) η αγορά παραγώγων κι εκεί παίζει τεράστιο ρίσκο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το 2008 το έκαναν στα ακίνητα που κι εκεί είχαν μπλέξει τιτλοποιήσεις, εταιρείες ειδικού σκοπού (τα λεγόμενα οχήματα) SPV και παράγωγα. Και μόλις πήγε κάτι στην υποκείμενη, σκάσανε όλα μετά, ότι είχε στηθεί από πάνω σαν δευτερογενής. Βεβαια εδω δεν το βλέπω να σκάει, τουλάχιστον οχι με το φτωχό μου μυαλό, κι ας φοβίζουν οι παπαγάλοι τον κόσμο, γιατι εδω ειναι το αντίθετο, θεμα κερδοσκοπίας, όχι θέμα μη εξυπηρέτησης δανείου.
Αν λοιπόν η ΔΕΗ κρατικοποιηθεί και το κράτος καταφέρει να ελέγχει της τιμές και να προσφέρει κοινωνικό όφελος τότε μαζί σου αρκεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια και ένα μέρος αυτού να είναι και οι τεράστιοι μισθοί στους υπαλλήλους μηδενικών προσόντων που δεν αντιστοιχούσαν στη πραγματικότητα! Το μοντέλο της κρατικοποίησης δεν πρέπει να ταυτίζεται με σπάταλες ή αναποτελεσματικές πρακτικές! Θέλουμε μείωση της κρατικής ζημίας ; Και δεν θέλουμε να έχουμε τα λάθη του παρελθόντος;
Δεν υπάρχουν τέτοιοι μισθοί πλέον στο Δημόσιο. 1000 μεικτά παίρνουν (οι ΠΕ ως μαξ, παρακατω οι άλλοι) μείον κρατήσεις για ενα αρχικό διάστημα. Και σκέψου οτι πολλοί δουλεύουν και με φόρτο ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο, για ψίχουλα. Κοινώς εισαι ένας αιωνιος φτωχός για το υπόλοιπο της ζωής σου με το φόρτο εργασίας ενος ιδιωτικού ΙΚΑτζή ασφαλισμένου (ουτε η ασφάλιση και τα εξτρα δεν ειναι οπως παλιά).
Οι προ του 2008 κονομάγανε καλά. 2500 προ κρίσης, σήμερα 830. Αλλά πόσες φορές θα το χτυπήσουμε αυτό ως το μέγιστο πρόβλημα; Οι νέοι σκίζονται για ψίχουλα, υποστελέχωση, άθλιοι εξοπλισμοί σε άθλια κτηρια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα βύσματα του κόμματος, και δεν κανω καθόλου πλάκα όταν το λεω αυτό, είναι στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Αμα αρχίσω να λεω τις μεγαλύτερες βυσματικές εταιρίες (μεταξυ των οποίων και ενέργειας) στις οποίες έχω γνωστους δεμάτια άχυρα να ναι καλά το κόμμα, θα κατηγορηθω για δυσφήμιση. Αλλα κατα τ αλλα φταιει το δημοσιο, που το απεχθάνομαι εξίσου αλλά η αλήθεια να λέγεται.
Και συγγνώμη που θα σου σκάσω τη φούσκα, τις εισφορές για τις συντάξεις που θα παίρνουν απο τα
δημόσια ταμεία μετα τα 67 τους
οι βυσματικοι του ιδιωτικού με μονο προαπαιτουμενο να ψηφίζουν ΝΔ, όσοι μεινουν εντός Ελλάδας να δουλεύουν σαν σκλάβοι θα τις πληρώνουν. Όχι οι εξωτερικάκηδες της Λόνδρας που θα κονομάνε ψηφίζοντας νουδουλα.
Όπως η σημερινη γενιά πληρώνει τις εισφορές για να χουν συντάξεις οι γερο-πασοκερς του Δημοσιου των 90s. Απλά θα έχει άλλον αφέντη στο κεφάλι τότε.
Αμα μου κάνεις και κεφαλαιοποιητικό το ασφαλιστικό αλα Ελβετία, εκει να συζητήσουμε ότι θέλεις. Όταν ειναι ακόμα διανεμητικό, εκει συγγνώμη φίλε αλλα θα σου βάλω και τον ιδιωτη βυσματία μέσα. Ο οποίος ιδιώτης καθότι καρτέλ τα χει καλά με το κράτος, τα παίρνει απο το κράτος αρκει να ριχνει το λάδι στα σωστά γρανάζια, ειναι κι αυτό μια επιβάρυνση ναι;
Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να προωθήσει την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και προσφέρουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός!
Τι να σου κάνει ρε Γιώργη μια βουνοκορφή με ανεμιστηράκια; Για να τα πάρει μίζα ο πολιτικός που κάρφωσε ανεμιστηράκια αγορασμενα απο τους Γερμαναράδες που έχουν ονείρωξη με ανανεώσιμες και λοιπές μαλακίες που δεν καλύπτουν ούτε το 30% της παραγωγής της χώρας;
Ο άλλος ετοιμάζεται να χτισει πυρηνικό εργοστάσιο στη Σηλυβρία κι άλλο στη Σινώπη, και έχει και το Ακ Κουγιου. Εσυ πάλευε με ανεμιστηράκια, που οχι μονο δε θα αυτοχρηματοδοτηθουν αλλά ούτε και θα παρέχουν το απαραιτητο ρεύμα.
Γιατι το λέει η κομματάρα.
Για μένα είτε δημόσια είτε ιδιωτική τέτοιες ¨"επιχειρήσεις" πρέπει να έχουν μια διοίκηση που θα είναι ανεξάρτητη από πολιτικές πιέσεις και οι προσλήψεις να γίνονται είτε με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (διαφάνεια) είτε με Διαφανεις Διαγωνισμούς (Η διαδικασία επιλογής θα βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις, συνεντεύξεις και μοριοδότηση προσόντων, κάτι που θα μειώσει την υποκειμενικότητα)
Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα αποτελέσματα! (Τα αποτελέσματα κάθε διαγωνισμού και η μοριοδότηση των υποψηφίων θα πρέπει να δημοσιεύονται δημόσια)
Ναι Γιώργο μου, οπως τα λες ειναι. Συνεντευξεις, απόλυτα αξιοκρατικό, τι μπορεί να πάει στραβά άραγε;
Αλλά επειδη δημοσιευονται δημόσια (βρε συ πλεονασμός - αναρτώνται δημόσια καλύτερα) λογικά είναι και αξιοκρατικό ναι; Οχι.
Το πλάνο προσλήψεων που έχω σκεφτεί εγώ προσωπικά για το δημόσιο (ειδικά για τέτοιες εταιρείες πχ ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ κλπ) είναι το εξής :
1. Δημόσια Προκήρυξη Θέσεων
- Ανακοίνωση θέσεων σε δημόσιες πλατφόρμες (ΔΕΗ, ΑΣΕΠ).
- Αναλυτική περιγραφή καθηκόντων και απαιτούμενων προσόντων.
2. Υποβολή Αιτήσεων και Προκαταρκτικός Έλεγχος
- Έλεγχος προσόντων για την επιλογή υποψηφίων που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια.
- Αυτοματοποιημένη μοριοδότηση βάσει εκπαίδευσης και εμπειρίας.
3. Γραπτές Εξετάσεις
- Αξιολόγηση τεχνικών γνώσεων ή γενικών δεξιοτήτων ανάλογα με τη θέση.
4. Συνεντεύξεις Αξιολόγησης
- Δομημένες συνεντεύξεις από επιτροπή ειδικών με προκαθορισμένες ερωτήσεις.
- Αξιολόγηση σε τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες συνεργασίας/επικοινωνίας.
5. Προσομοιώσεις Εργασίας & Ψυχομετρικά (Assessment Centers)
- Πρακτικές ασκήσεις και ομαδικές δραστηριότητες για κρίσιμες θέσεις (επίλυση προβλημάτων, ηγετικές ικανότητες).
6. Τελική Κατάταξη και Δημοσιοποίηση
- Κατάρτιση λίστας βάσει συνολικής βαθμολογίας από όλα τα στάδια.
- Διαφάνεια με δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων.
7. Τελική Έγκριση και Προσλήψεις
- Προσλήψεις βάσει της κατάταξης και υπογραφή συμβάσεων.
8. Διαδικασία Ενστάσεων
- Παροχή δυνατότητας ενστάσεων για όσους θεωρούν ότι αδικήθηκαν.
Αυτό είναι κόπια της ξεφτίλας των ιδιωτών.
Σιγα μη σου δουλέψει πρώτον πρακτική αμισθί να κατσει να τον σκίσεις και μετα να του πεις συγγνωμη πήραμε τη Μήτση με τα διπλά Ds γιατί είχε καλύτερες ηγετικές ικανότητες.
Δευτερον, τόσα πολλά βήματα ίσον αργή διαδικασία και ενδεχόμενη ευκαιρία για αναξιοκρατικες βυσματικες προσλήψεις.
Ρε είστε και μικρά παιδιά, δηλαδή αμα φτάσετε 40 τι θα λέτε;
Δηλαδή τον ανενταχτο να τον καταλάβω, θα πει πεντε αλήθειες θα πει και πεντε ανεφάρμοστα πράγματα, αλλά τουλάχιστον είναι με τον λαό. Τους σέβομαι σε αυτό.
Με τους νεοφιλελεύθερους δεν... Δεν μπορώ να βρω κοινό τόπο πια. Είμαστε σαν ξένοι στην ίδια χώρα.