Γενικές σκέψεις για την πολιτική και την επικαιρότητα ΙΙ

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.237 μηνύματα.
Δεν έχει σχέση με τον φιλελευθερισμό
Α μπα καμία. Πλαφόν τζιζ κακό σε όλα, ανεξαιρέτως συνθηκών. Δεν πάει έτσι Φωτη. Και στην τελική τι το φοβάστε, δεν θα αυτορυθμιστει η αγορά στο τέλος;

αλλά με την κοινή λογική και την ιστορία. Σε οποία χώρα έγινε το πείραμα να ελεγχθούν οι τιμές από την κυβέρνηση τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τους καταναλωτές, είχαμε τεράστιες ελλείψεις και άνοδο των τιμών. Όσο αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις επίσης έχουμε άπειρα παραδείγματα στην Ελλάδα τα οποία αγνοεί στο video για δικούς του σκοπούς.

Δεν τα αγνοεί, τα θυμάται, κι επειδη εγω τη θυμαμαι τη ΔΕΗ το 1998, 26 χρονια πίσω, δεν ειχαμε καμία έγνοια οπως τώρα. Είχαμε άλλες, ναι, αλλά δεν μέναμε φτωχοί για να τα παίρνουν οι τέσσαρες-πεντε ενεργοπαραγωγοί και να τα ρίχνουμε ταχα όλα στον πόλεμο της Ρωσίας.
Το θεωρώ αστείο εν ετη 2024 να θεωρούμε τον κρατισμό ως απάντηση στα διαφορά οικονομικά προβλήματα που ξεσπούν, προβλήματα που ξεκίνησαν από το κράτος και τις λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόζει.
Άλλο κρατικη παρέμβαση, άλλη κρατισμός.

Θεωρώ, επίσης αστείο να θεωρούμε το κράτος φίλο του πολίτη όταν του επιβάλει τεράστιες φορολογίες που υπερβαίνουν το 50% στο εισόδημα που έχει δουλέψει, φόροι που στο τέλος καταλήγουν στις τσέπες των πολιτικών.
Εδω συμφωνώ απόλυτα. Αλλά εξηγησέ μου γιατί αναγκάζεται να βάζει το κράτος τοσους φόρους; Τι καλύπτει πέρα από την διασπάθιση απο τους πολιτικούς;

Συνεπώς λοιπόν αντί να έχουμε την καραμέλα των κρατικών επιχειρήσεων και του ελέγχου των τιμών από το κράτος ως λύση στα οικονομικά μας προβλήματα προτείνω ότι το κράτος πρέπει να κάνει απλά σωστά την δουλειά του. Δουλειά, που αφορά στην αποτροπή μονοπωλίων, στην αποτροπή των καρτέλ, μείωση της φορολογίας ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν κίνητρα να μπουν στην αγορά καθώς και διάφορες μικρό επιδοτήσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που τώρα ξεκινούν.
Και πάλι συμφωνώ απόλυτα εδω, αν και πρέπει να υπάρχει μια συνδυαστική λύση. Δε μπορεί να του δώσεις ονομαστικά τα κίνητρα και με το που μπει ο άλλος στην αγορά να τον φάνε. Εκει μπαινει η παρέμβαση.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.053 μηνύματα.

Είμαστε με την Υπουργό της Ιταλίας.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.613 μηνύματα.

να και ο ριχακλής τι απάντησε @giannhs2001 ... :P

Μπράβο στον Elon που κατάλαβε και ανέδειξε το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Να δούμε οι Έλληνες πολιτικοί θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνει ώστε να δώσουν κίνητρα σε οικογένειες να κάνουν οικογένεια και παιδιά.

Θεωρητικά όλα ακούγονται ωραία και καλά. Όμως πιστεύεις ότι με τα μυαλά που κουβαλάνε οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα είναι κατάλληλοι για οικογένεια;

Ψάχνω και εγώ για να παντρευτώ αλλά δεν με ενθουσιάζει τι βλέπω γύρω μου. Δεν μου αρέσει η εργαλειοποίηση του γάμου ως μέσο κοινωνικής ύπαρξης και ως κριτήριο επαγγελματικής επιτυχίας στη ζωή ή να το συνδέω με τις "προσδοκίες" της πολιτικίας ως ==> παραγωγή παιδιών και άρα μελλοντικοί φορολογούμενοι πολίτες.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.613 μηνύματα.

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.143 μηνύματα.
Εταιρείες που κατέρρευσαν επειδή το κράτος είχε διορίσει πολλαπλάσιους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς ζημιογόνες.
Εδώ ο φώτης δεν έχει άδικο-ξέρω πολλούς που μπήκαν στη ΔΕΗ χωρίς να έχουν τίποτα (με το ζόρι το λύκειο) και από τα 20 τους παίρνουν 1700-2000 ευρώ μισθό χωρίς να είναι παραγωγικοί
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Κάνε μας μια ανάλυση...δώσε μας τα φώτα σου :P
Δεν έχω προλάβει να το δω! Θα το δω αυριο και θα πω την άποψη μου
 

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.143 μηνύματα.
Δεν τα αγνοεί, τα θυμάται, κι επειδη εγω τη θυμαμαι τη ΔΕΗ το 1998, 26 χρονια πίσω,
Το 98' δεν είχες ΕΝΦΙΑ και χαράτσι (ναι ειμαι 15 χρονια πίσω αλλά τότε ξεκίνησε η ιστορία με τη ΔΕΗ) . Αν λοιπόν η ΔΕΗ κρατικοποιηθεί και το κράτος καταφέρει να ελέγχει της τιμές και να προσφέρει κοινωνικό όφελος τότε μαζί σου αρκεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια και ένα μέρος αυτού να είναι και οι τεράστιοι μισθοί στους υπαλλήλους μηδενικών προσόντων που δεν αντιστοιχούσαν στη πραγματικότητα! Το μοντέλο της κρατικοποίησης δεν πρέπει να ταυτίζεται με σπάταλες ή αναποτελεσματικές πρακτικές! Θέλουμε μείωση της κρατικής ζημίας ; Και δεν θέλουμε να έχουμε τα λάθη του παρελθόντος;

Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να προωθήσει την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και προσφέρουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός!

Ακόμη πληρώνουμε τους χιλιάδες ακυρους διορισμούς
Για μένα είτε δημόσια είτε ιδιωτική τέτοιες ¨"επιχειρήσεις" πρέπει να έχουν μια διοίκηση που θα είναι ανεξάρτητη από πολιτικές πιέσεις και οι προσλήψεις να γίνονται είτε με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (διαφάνεια) είτε με Διαφανεις Διαγωνισμούς (Η διαδικασία επιλογής θα βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις, συνεντεύξεις και μοριοδότηση προσόντων, κάτι που θα μειώσει την υποκειμενικότητα)

Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα αποτελέσματα! (Τα αποτελέσματα κάθε διαγωνισμού και η μοριοδότηση των υποψηφίων θα πρέπει να δημοσιεύονται δημόσια)

Το πλάνο προσλήψεων που έχω σκεφτεί εγώ προσωπικά για το δημόσιο (ειδικά για τέτοιες εταιρείες πχ ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ κλπ) είναι το εξής :

1. Δημόσια Προκήρυξη Θέσεων

  • Ανακοίνωση θέσεων σε δημόσιες πλατφόρμες (ΔΕΗ, ΑΣΕΠ).
  • Αναλυτική περιγραφή καθηκόντων και απαιτούμενων προσόντων.

2. Υποβολή Αιτήσεων και Προκαταρκτικός Έλεγχος

  • Έλεγχος προσόντων για την επιλογή υποψηφίων που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια.
  • Αυτοματοποιημένη μοριοδότηση βάσει εκπαίδευσης και εμπειρίας.

3. Γραπτές Εξετάσεις

  • Αξιολόγηση τεχνικών γνώσεων ή γενικών δεξιοτήτων ανάλογα με τη θέση.

4. Συνεντεύξεις Αξιολόγησης

  • Δομημένες συνεντεύξεις από επιτροπή ειδικών με προκαθορισμένες ερωτήσεις.
  • Αξιολόγηση σε τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες συνεργασίας/επικοινωνίας.

5. Προσομοιώσεις Εργασίας & Ψυχομετρικά (Assessment Centers)

  • Πρακτικές ασκήσεις και ομαδικές δραστηριότητες για κρίσιμες θέσεις (επίλυση προβλημάτων, ηγετικές ικανότητες).

6. Τελική Κατάταξη και Δημοσιοποίηση

  • Κατάρτιση λίστας βάσει συνολικής βαθμολογίας από όλα τα στάδια.
  • Διαφάνεια με δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων.

7. Τελική Έγκριση και Προσλήψεις

  • Προσλήψεις βάσει της κατάταξης και υπογραφή συμβάσεων.

8. Διαδικασία Ενστάσεων

  • Παροχή δυνατότητας ενστάσεων για όσους θεωρούν ότι αδικήθηκαν.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

γιατί αναγκάζεται να βάζει το κράτος τοσους φόρους;
Θεωρητικά οι φόροι πάνε για την ανάπτυξη των υποδομών (και όχι μόνο) αλλά εδώ πάνε απλά στο κράτος και μάντεψε ποιοι "τρώνε" από τους φόρους; Οι πολιτικοί
 

Skiyo

Διάσημο μέλος

Ο George αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2.605 μηνύματα.
Εδώ ο φώτης δεν έχει άδικο-ξέρω πολλούς που μπήκαν στη ΔΕΗ χωρίς να έχουν τίποτα (με το ζόρι το λύκειο) και από τα 20 τους παίρνουν 1700-2000 ευρώ μισθό χωρίς να είναι παραγωγικοί
Σε τι θέση; Ο κολλητος μου δούλεψε σε κατάστημα ΔΕΗ ως πωλητής και έπαιρνε το βασικό.
Έκτος αν εννοείς τους παλιούς που πρόλαβαν τις καλές εποχές της ΔΕΗ.
 

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.143 μηνύματα.
Έκτος αν εννοείς τους παλιούς που πρόλαβαν τις καλές εποχές της ΔΕΗ.
Αυτο ακριβώς εννοώ
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ο κολλητος μου δούλεψε σε κατάστημα ΔΕΗ ως πωλητής και έπαιρνε το βασικό.
Ο κολλητός σου μπορεί να έχει πτυχίο και εμπειρία στις πωλήσεις (υποθετικά μιλώντας) να παίρνει βασικό και ο κ.Τάκης επειδή είχει μπάρμπα στη Κορώνη το 90' να χτυπάει 2000 ευρώ
 

Skiyo

Διάσημο μέλος

Ο George αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2.605 μηνύματα.
Ο κολλητός σου μπορεί να έχει πτυχίο και εμπειρία στις πωλήσεις (υποθετικά μιλώντας) να παίρνει βασικό και ο κ.Τάκης επειδή είχει μπάρμπα στη Κορώνη το 90' να χτυπάει 2000 ευρώ
Παρατησε τη σχολη του και μπηκε για μερικους μηνες στη ΔΕΗ επειδη δουλευει εκει η μητέρα του, πρώτη δουλειά του. Τώρα κάνει πρακτική σε γραφείο κατασκευής ιστοσελίδων επειδή έβγαλε ένα ΙΕΚ πληροφορικης.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.237 μηνύματα.
Το 98' δεν είχες ΕΝΦΙΑ και χαράτσι (ναι ειμαι 15 χρονια πίσω αλλά τότε ξεκίνησε η ιστορία με τη ΔΕΗ) .
Λες το ΕΕΤΗΔΕ νυν ΕΝΦΙΑ, εγινε λιγο πιο μετα και αρχικά πέρασε ως τέλος στη ΔΕΗ και μετά πέρασε στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ νυν ΑΑΔΕ ως ΕΝΦΙΑ.

Ήταν ένα αίτημα του Βενιζέλου προς τη Μέρκελ για να βρει λεφτά, προκειμένου να μη μας πετάξουν έξω από το Ευρώ (και τι κακό που θα παθαίναμε!), με προσωρινό μεν χαρακτήρα που έγινε μόνιμος.

Η ΔΕΗ δεν έχει να κάνει πλέον με αυτό. Τουλάχιστον στο ΕΝΦΙΑ κομματι. Φταίει στο οτι κερδοσκοπεί μαζί με τους ιδιώτες.

Τα χοντρά προβλήματα άρχισαν λίγο ΠΡΙΝ τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα και πριν τον κοβιντ θα πω εγω, όταν:

1ον κλείσαμε τους λιγνίτες με όλη αυτη την πρεμούρα για πράσινη ενέργεια, με αλλαγή του μειγματος στην παροχή ρεύματος, που μετα τους ξανανοίξαμε αλλα σε μικρότερο ποσοστό (5% αντι για 25%) που ειναι πιο ευκολο να κλείσεις κατι παρά να το ξανανοιξεις.

2ον υπήρξε καρτελοποίηση σε αυτούς που πήραν -πιθανότατα φτηνά μέχρι να λήξουν- τα συμβόλαια φυσικού αερίου και εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο για να δικαιολογήσουν την διόγκωση των τιμών και τα σχετικά τέλη ρίχνοντας το ΚΑΙ στη Ρωσία (Φεβ 2022) ενω το όλο πανηγύρι αρχισε απο το 2021 στις τιμές, χώρια που τα συμβόλαια έχουν στανταρ τιμή μέχρι να τα επαναδιαπραγματευτείς με την Gazprom ή όποιον σου δίνει.

Που σιγά μη στο δίνει ο Ρώσος γιατι ξαφνικά, γουστάρουμε υγροποιημένο πανάκριβο από USA δικέ μου, geo-fuckin-politics, κακιά Ρωσία καλό ΝΑΤΟ, πάρτην υγροποιημένη και βαθιά την LNG τη μακριά. Κατσε και περίμενε τα σχιστολιθικά στο Κεντάκι να γεννήσουν οταν έχεις τον μεγαλύτερο παραγωγό από πάνω σου φτηνα, που σε έβαλε και σε λίστα εχθρών προχτές ως χώρα. Αλλά δεν πειράζει, είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, είμαστε με τη Δύση. 'Ασε τα "δεν θα γινουμε παραγωγός χώρα" για να μην τσινίσουν οι overlords και οι ντόπιοι ολιγαρχες και αφήνουμε Ιονιο και Κρητη και Αν. Μεσόγειο ανεκμετάλλευτα.

3ον Χρηματιστήριο ενέργειας, άλλη ευκαιρία για κερδοσκοπία εκεί. Όταν μετατρέπεις ενα αγαθό σε χρηματοοικονομικό προιόν άρα που υπόκειται και σε χειραγώγηση στην αγορά, ε δε νομίζω να έχει αυτό καλές συνέπειες και όταν το χρησιμοποιείς και ως πρώτη ύλη της οικονομίας. Και δεν είχε γιατί, η μεγάλη ποσότητα ρεύματος, κανονικά πηγαίνει σύμφωνα με όσα διαβάζω συνήθως από την αγορά των Futures και λένε οτι επειδή αυτή αρχικά δεν λειτούργησε, σκάσανε spikes 100% επάνω στην spot και στην balancing, που ειναι παράταιρο -λένε- να τραβάς το ρευμα για τον καταναλωτή από την spot. Αλλά σαν προσωπικό σχόλιο θα σου πω, ότι κι αν τελικά λειτούργησε (δεν το ξέρω) η αγορά παραγώγων κι εκεί παίζει τεράστιο ρίσκο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το 2008 το έκαναν στα ακίνητα που κι εκεί είχαν μπλέξει τιτλοποιήσεις, εταιρείες ειδικού σκοπού (τα λεγόμενα οχήματα) SPV και παράγωγα. Και μόλις πήγε κάτι στην υποκείμενη, σκάσανε όλα μετά, ότι είχε στηθεί από πάνω σαν δευτερογενής. Βεβαια εδω δεν το βλέπω να σκάει, τουλάχιστον οχι με το φτωχό μου μυαλό, κι ας φοβίζουν οι παπαγάλοι τον κόσμο, γιατι εδω ειναι το αντίθετο, θεμα κερδοσκοπίας, όχι θέμα μη εξυπηρέτησης δανείου.

Αν λοιπόν η ΔΕΗ κρατικοποιηθεί και το κράτος καταφέρει να ελέγχει της τιμές και να προσφέρει κοινωνικό όφελος τότε μαζί σου αρκεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια και ένα μέρος αυτού να είναι και οι τεράστιοι μισθοί στους υπαλλήλους μηδενικών προσόντων που δεν αντιστοιχούσαν στη πραγματικότητα! Το μοντέλο της κρατικοποίησης δεν πρέπει να ταυτίζεται με σπάταλες ή αναποτελεσματικές πρακτικές! Θέλουμε μείωση της κρατικής ζημίας ; Και δεν θέλουμε να έχουμε τα λάθη του παρελθόντος;
Δεν υπάρχουν τέτοιοι μισθοί πλέον στο Δημόσιο. 1000 μεικτά παίρνουν (οι ΠΕ ως μαξ, παρακατω οι άλλοι) μείον κρατήσεις για ενα αρχικό διάστημα. Και σκέψου οτι πολλοί δουλεύουν και με φόρτο ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο, για ψίχουλα. Κοινώς εισαι ένας αιωνιος φτωχός για το υπόλοιπο της ζωής σου με το φόρτο εργασίας ενος ιδιωτικού ΙΚΑτζή ασφαλισμένου (ουτε η ασφάλιση και τα εξτρα δεν ειναι οπως παλιά).

Οι προ του 2008 κονομάγανε καλά. 2500 προ κρίσης, σήμερα 830. Αλλά πόσες φορές θα το χτυπήσουμε αυτό ως το μέγιστο πρόβλημα; Οι νέοι σκίζονται για ψίχουλα, υποστελέχωση, άθλιοι εξοπλισμοί σε άθλια κτηρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα βύσματα του κόμματος, και δεν κανω καθόλου πλάκα όταν το λεω αυτό, είναι στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Αμα αρχίσω να λεω τις μεγαλύτερες βυσματικές εταιρίες (μεταξυ των οποίων και ενέργειας) στις οποίες έχω γνωστους δεμάτια άχυρα να ναι καλά το κόμμα, θα κατηγορηθω για δυσφήμιση. Αλλα κατα τ αλλα φταιει το δημοσιο, που το απεχθάνομαι εξίσου αλλά η αλήθεια να λέγεται.

Και συγγνώμη που θα σου σκάσω τη φούσκα, τις εισφορές για τις συντάξεις που θα παίρνουν απο τα δημόσια ταμεία μετα τα 67 τους οι βυσματικοι του ιδιωτικού με μονο προαπαιτουμενο να ψηφίζουν ΝΔ, όσοι μεινουν εντός Ελλάδας να δουλεύουν σαν σκλάβοι θα τις πληρώνουν. Όχι οι εξωτερικάκηδες της Λόνδρας που θα κονομάνε ψηφίζοντας νουδουλα.

Όπως η σημερινη γενιά πληρώνει τις εισφορές για να χουν συντάξεις οι γερο-πασοκερς του Δημοσιου των 90s. Απλά θα έχει άλλον αφέντη στο κεφάλι τότε.

Αμα μου κάνεις και κεφαλαιοποιητικό το ασφαλιστικό αλα Ελβετία, εκει να συζητήσουμε ότι θέλεις. Όταν ειναι ακόμα διανεμητικό, εκει συγγνώμη φίλε αλλα θα σου βάλω και τον ιδιωτη βυσματία μέσα. Ο οποίος ιδιώτης καθότι καρτέλ τα χει καλά με το κράτος, τα παίρνει απο το κράτος αρκει να ριχνει το λάδι στα σωστά γρανάζια, ειναι κι αυτό μια επιβάρυνση ναι;


Ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να προωθήσει την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και προσφέρουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός!

Τι να σου κάνει ρε Γιώργη μια βουνοκορφή με ανεμιστηράκια; Για να τα πάρει μίζα ο πολιτικός που κάρφωσε ανεμιστηράκια αγορασμενα απο τους Γερμαναράδες που έχουν ονείρωξη με ανανεώσιμες και λοιπές μαλακίες που δεν καλύπτουν ούτε το 30% της παραγωγής της χώρας;

Ο άλλος ετοιμάζεται να χτισει πυρηνικό εργοστάσιο στη Σηλυβρία κι άλλο στη Σινώπη, και έχει και το Ακ Κουγιου. Εσυ πάλευε με ανεμιστηράκια, που οχι μονο δε θα αυτοχρηματοδοτηθουν αλλά ούτε και θα παρέχουν το απαραιτητο ρεύμα.

Γιατι το λέει η κομματάρα.


Για μένα είτε δημόσια είτε ιδιωτική τέτοιες ¨"επιχειρήσεις" πρέπει να έχουν μια διοίκηση που θα είναι ανεξάρτητη από πολιτικές πιέσεις και οι προσλήψεις να γίνονται είτε με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (διαφάνεια) είτε με Διαφανεις Διαγωνισμούς (Η διαδικασία επιλογής θα βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις, συνεντεύξεις και μοριοδότηση προσόντων, κάτι που θα μειώσει την υποκειμενικότητα)

Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα αποτελέσματα! (Τα αποτελέσματα κάθε διαγωνισμού και η μοριοδότηση των υποψηφίων θα πρέπει να δημοσιεύονται δημόσια)
Ναι Γιώργο μου, οπως τα λες ειναι. Συνεντευξεις, απόλυτα αξιοκρατικό, τι μπορεί να πάει στραβά άραγε;

Αλλά επειδη δημοσιευονται δημόσια (βρε συ πλεονασμός - αναρτώνται δημόσια καλύτερα) λογικά είναι και αξιοκρατικό ναι; Οχι.

Το πλάνο προσλήψεων που έχω σκεφτεί εγώ προσωπικά για το δημόσιο (ειδικά για τέτοιες εταιρείες πχ ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ κλπ) είναι το εξής :

1. Δημόσια Προκήρυξη Θέσεων

  • Ανακοίνωση θέσεων σε δημόσιες πλατφόρμες (ΔΕΗ, ΑΣΕΠ).
  • Αναλυτική περιγραφή καθηκόντων και απαιτούμενων προσόντων.

2. Υποβολή Αιτήσεων και Προκαταρκτικός Έλεγχος

  • Έλεγχος προσόντων για την επιλογή υποψηφίων που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια.
  • Αυτοματοποιημένη μοριοδότηση βάσει εκπαίδευσης και εμπειρίας.

3. Γραπτές Εξετάσεις

  • Αξιολόγηση τεχνικών γνώσεων ή γενικών δεξιοτήτων ανάλογα με τη θέση.

4. Συνεντεύξεις Αξιολόγησης

  • Δομημένες συνεντεύξεις από επιτροπή ειδικών με προκαθορισμένες ερωτήσεις.
  • Αξιολόγηση σε τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες συνεργασίας/επικοινωνίας.

5. Προσομοιώσεις Εργασίας & Ψυχομετρικά (Assessment Centers)

  • Πρακτικές ασκήσεις και ομαδικές δραστηριότητες για κρίσιμες θέσεις (επίλυση προβλημάτων, ηγετικές ικανότητες).

6. Τελική Κατάταξη και Δημοσιοποίηση

  • Κατάρτιση λίστας βάσει συνολικής βαθμολογίας από όλα τα στάδια.
  • Διαφάνεια με δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων.

7. Τελική Έγκριση και Προσλήψεις

  • Προσλήψεις βάσει της κατάταξης και υπογραφή συμβάσεων.

8. Διαδικασία Ενστάσεων

  • Παροχή δυνατότητας ενστάσεων για όσους θεωρούν ότι αδικήθηκαν.
Αυτό είναι κόπια της ξεφτίλας των ιδιωτών.

Σιγα μη σου δουλέψει πρώτον πρακτική αμισθί να κατσει να τον σκίσεις και μετα να του πεις συγγνωμη πήραμε τη Μήτση με τα διπλά Ds γιατί είχε καλύτερες ηγετικές ικανότητες.

Δευτερον, τόσα πολλά βήματα ίσον αργή διαδικασία και ενδεχόμενη ευκαιρία για αναξιοκρατικες βυσματικες προσλήψεις.

Ρε είστε και μικρά παιδιά, δηλαδή αμα φτάσετε 40 τι θα λέτε;

Δηλαδή τον ανενταχτο να τον καταλάβω, θα πει πεντε αλήθειες θα πει και πεντε ανεφάρμοστα πράγματα, αλλά τουλάχιστον είναι με τον λαό. Τους σέβομαι σε αυτό.

Με τους νεοφιλελεύθερους δεν... Δεν μπορώ να βρω κοινό τόπο πια. Είμαστε σαν ξένοι στην ίδια χώρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.888 μηνύματα.
Το πως οι Έλληνες κατηγορούν τον οικονομικο φιλελευθερισμο για τα πάντα από την στιγμή που αυτό το οικονομικό σύστημα δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα, δεν το κατάλαβα ποτέ να πω την αλήθεια. Εκτός και αν θεωρείτε την ΝΔ οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα, εκεί δεν υπάρχει νόημα να μιλάμε καθώς η ΝΔ στην πραγματικότητα είναι κρατικοδιαιτο κόμμα που θέλει να ελέγχει την οικονομία με κάθε τρόπο.
 

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.700 μηνύματα.
Κατά την γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Όχι βέβαια ότι θα ήταν σίγουρο πως θα ήταν και καταστροφή. Δηλαδή επειδή έγινε η κακοδιαχείριση παλιά στην Ολυμπιακή και στην ΔΕΗ δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα ξαναγινόταν.
Έχουμε το παράδειγμα των ΕΥΔΑΠ όπου είναι δημόσιες και ανήκουν στον δήμο κάθε περιοχής. Μια χαρά φθηνό είναι το νερό και χωρίς σοβαρά προβλήματα σε θέμα υποδομών, συντήρησης κλπ.

Το κράτος δεν είναι για να κάνει τον επιχειρηματία αλλά κάπου πρέπει να σταματάει στο τι ιδιωτικοποιείς και κατά τη γνώμη μου οι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης είναι στο απόλυτο όριο. Στην ίδια λογική ιδιωτικοποίησης με την ΔΕΗ θα μπορούσες να ιδιωτικοποιήσεις και το ΕΚΑΒ, να έχεις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν τους φορολογικούς ελέγχους αντι για εφοριακούς κλπ.

Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι να έχεις είδος πρώτης ανάγκης ως χρηματιστηριακό είδος. Είμαστε η μόνη χώρα που το 100% του ρεύματος περνάει από το χρηματιστήριο ενέργειας.
Σε αυτό θα μπορούσε να κάνει κάτι το κράτος και χωρίς να χρειάζεται κρατική εταιρεία ρεύματος.

Για παράδειγμα, η πρώτη χαζομάρα που μπορώ να σκεφτώ.
Ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή της κιλοβατόρας για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις που θα υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος συν ένα εύλογο κέρδος. Και λέω πραγματικό κόστος γιατί τώρα πάει βάσει τιμής της ακριβότερης μονάδας παραγωγής. Δηλαδή αν πχ τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα με κόστος 5 λεπτά την κιλοβατόρα και οι μονάδες αερίου με κόστος 16 λεπτά, ως κόστος ορίζονται τα 16 λεπτά ακόμα και αν μόνο το 30-40% του ρεύματος είναι από μονάδες αερίου.

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν όπως τώρα δηλαδή είτε με διμερείς συμφωνίες είτε με την τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Για εξαγωγές εφόσον έχουν καλυφθεί οι εγχώριες ανάγκες θα ήταν ελεύθεροι να εξάγουν με βάση την τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας όπως κάνουν και τώρα.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32.797 μηνύματα.

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.888 μηνύματα.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.613 μηνύματα.

ξέφυγε η κατάσταση... :popeanim:
 

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.937 μηνύματα.

ξέφυγε η κατάσταση... :popeanim:
Τρία χρόνια κλεισμένα τα παιδιά, δίχως σχολείο, δίχως φίλους, ξέφυγαν πλέον από κοινωνική ζωή, από κανόνες, από φιλίες.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.613 μηνύματα.

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.937 μηνύματα.

...το e-learning μας μάρανε

όλα πόπα :popeanim:
Eκπαιδευτικοί, πρέπει να <<στρώσετε>> τους γονείς!
Μόνο προβλήματα δημιουργούν στην εκπαίδευση.
Αρχή της χρονιάς, καλέστε τους όλους ένα απόγευμα και τρίξτε τους τα δόντια
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.613 μηνύματα.
Eκπαιδευτικοί, πρέπει να <<στρώσετε>> τους γονείς!
Μόνο προβλήματα δημιουργούν στην εκπαίδευση.
Αρχή της χρονιάς, καλέστε τους όλους ένα απόγευμα και τρίξτε τους τα δόντια

Η "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε" νοοτροπία δεν κόβεται. Αυτό θέλει άλλου είδους πειθαρχικά μέτρα και δυστυχώς δεν υπάρχει η εθνική βούληση για κάτι τέτοιο. Ακόμη τα στρώματα ύπνου προεξέχουν πεταμένα δίπλα σε κάδους γενικών σκουπιδιών ... ας ξεκινήσουμε με αυτό. Δεν υπάρχει κάποιο πρόστημο; κάτι; :hmm:
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top