Σαν σήμερα...

Σαν σήμερα πριν απο 98 χρόνια, 21 Ιουλίου 1928, ο Κώστας Καρυωτάκης αυτοκτόνησε, πυροβολώντας τον εαυτό του στην καρδιά του. Ως ποιητής του μεσοπολέμου, είχε μια χαρακτηριστική χροιά Νιχιλισμού, απαισιοδοξίας και θλίψης, χρησιμοποιώντας έντονες εικόνες και γλαφυρές περιγραφές για να αποτυπώσει αιώνια την συναισθηματική κατάσταση που επικρατούσε στην κατεστραμμένη τότε απο τον Α' Π.Π. και πολιτικά διχασμένη Ελλάδα. Είναι ένας ποιητής οπού με χαρά θα διάβαζα τα ποιήματά του και τα πεζά του, και τα χόρτασα τόσο στην Nεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, όσο και στα φεστιβάλ οπού τραγουδούσε ο Παπακωνσταντίνου (Πρέβεζα πολυαγαπημένη μου). Θρύλε, rest in peace.

1753121680717.png
 
Σαν σήμερα πριν απο 98 χρόνια, 21 Ιουλίου 1928, ο Κώστας Καρυωτάκης αυτοκτόνησε, πυροβολώντας τον εαυτό του στην καρδιά του. Ως ποιητής του μεσοπολέμου, είχε μια χαρακτηριστική χροιά Νιχιλισμού, απαισιοδοξίας και θλίψης, χρησιμοποιώντας έντονες εικόνες και γλαφυρές περιγραφές για να αποτυπώσει αιώνια την συναισθηματική κατάσταση που επικρατούσε στην κατεστραμμένη τότε απο τον Α' Π.Π. και πολιτικά διχασμένη Ελλάδα. Είναι ένας ποιητής οπού με χαρά θα διάβαζα τα ποιήματά του και τα πεζά του, και τα χόρτασα τόσο στην Nεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, όσο και στα φεστιβάλ οπού τραγουδούσε ο Παπακωνσταντίνου (Πρέβεζα πολυαγαπημένη μου). Θρύλε, rest in peace.

1753121680717.png
Αξίζει μια ματιά στην αποχαιρετιστήρια επιστολή με τον σαρκασμό στο τέλος

Κώστας Καρυωτάκης - Ἡ ἀποχαιρετιστήρια ἐπιστολή​


Εἶναι καιρὸς νὰ φανερώσω τὴν τραγῳδία μου. Τὸ μεγαλύτερό μου ἐλάττωμα στάθηκε ἡ ἀχαλίνωτη περιέργειά μου, ἡ νοσηρὴ φαντασία καὶ ἡ προσπάθειά μου νὰ πληροφορηθῶ γιὰ ὅλες τὶς συγκινήσεις, χωρὶς τὶς περσότερες, νὰ μπορῶ νὰ τὶς αἰσθανθῶ. Τὴ χυδαία ὅμως πράξη ποὺ μοῦ ἀποδίδεται τὴ μισῶ. Ἐζήτησα μόνο τὴν ἰδεατὴ ἀτμόσφαιρά της, τὴν ἔσχατη πικρία. Οὔτε εἶμαι ὁ κατάλληλος ἄνθρωπος γιὰ τὸ ἐπάγγελμα ἐκεῖνο. Ὁλόκληρο τὸ παρελθόν μου πείθει γι᾿ αὐτό. Κάθε πραγματικότης μοῦ ἦταν ἀποκρουστική.

Εἶχα τὸν ἴλιγγο τοῦ κινδύνου. Καὶ τὸν κίνδυνο ποὺ ἦρθε τὸν δέχομαι μὲ πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω γιὰ ὅσους, καθὼς ἐγώ, δὲν ἔβλεπαν κανένα ἰδανικὸ στὴ ζωή τους, ἔμειναν πάντα ἕρμαια τῶν δισταγμῶν τους, ἢ ἐθεώρησαν τὴν ὕπαρξή τους παιχνίδι χωρὶς οὐσία. Τοὺς βλέπω νὰ ἔρχονται ὁλοένα περισσότεροι μαζὶ μὲ τοὺς αἰῶνες. Σ᾿ αὐτοὺς ἀπευθύνομαι.

Ἀφοῦ ἐδοκίμασα ὅλες τὶς χαρές !!! εἶμαι ἕτοιμος γιὰ ἕναν ἀτιμωτικὸ θάνατο. Λυποῦμαι τοὺς δυστυχισμένους γονεῖς μου, λυποῦμαι τὰ ἀδέλφια μου. Ἀλλὰ φεύγω μὲ τὸ μέτωπο ψηλά. Ἤμουν ἄρρωστος.

Σᾶς παρακαλῶ νὰ τηλεγραφήσετε, γιὰ νὰ προδιαθέσῃ τὴν οἰκογένειά μου, στὸ θεῖο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, ὁδὸς Μονῆς Προδρόμου, πάροδος Ἀριστοτέλους, Ἀθήνας.

Κ.Γ.Κ.

[Υ.Γ.] Καὶ γιὰ ν᾿ ἀλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω ὅσους ξέρουν κολύμπι νὰ μὴν ἐπιχειρήσουνε ποτὲ νὰ αὐτοκτονήσουν διὰ θαλάσσης. Ὅλη νύχτα ἀπόψε ἐπὶ δέκα ὧρες, ἐδερνόμουν μὲ τὰ κύματα. Ἤπια ἄφθονο νερό, ἀλλὰ κάθε τόσο, χωρὶς νὰ καταλάβω πῶς, τὸ στόμα μου ἀνέβαινε στὴν ἐπιφάνεια. Ὠρισμένως, κάποτε, ὅταν μοῦ δοθεῖ ἡ εὐκαιρία, θὰ γράψω τὶς ἐντυπώσεις ἑνὸς πνιγμένου.

Κ.Γ.Κ.
 
Χριστέ μου ανατρίχιασα με την επιστολή.
Τον λατρεύω τον Καρυωτάκη, θα είμαι για πάντα πλατωνικά ερωτευτευμένη μαζί του, νομίζω ήταν το alter ego μου.
 
ο Καρυωτάκης αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στην καρδιά. δεν θα το έκανα ποτέ. θα χτυπούσα κεφάλι, να μην νιώσω τίποτα.
 
Χαίρομαι που είμαι άνθρωπος και πατριώτης και δεν είμαι σαν εσένα όπως ομολογείς και με το ψευδώνυμό σου.
(Αυτή είναι η τελευταία φορά που σου απαντώ)


1753121141212.png

Δε μπορείς να αγνοείς την αλήθεια όμως.
 
Σαν σήμερα στις 31 Ιουλίου του 1920 δολοφονείται ο Ίωνας Δραγούμης από βενιζελικούς παραστρατιωτικούς του Γύπαρη. Με τραγική ειρωνεία το ότι δολοφονήθηκε λίγο πριν φτάσει στα γραφεία εφημερίδας για να καταδικάσει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τον πολιτικό φανατισμό της εποχής.

Για εμένα αξίζει πάντα να γίνεται αναφορά σε αυτό τον άνθρωπο και θα έπρεπε κάθε Έλληνας/Ελληνίδα να διαβάσει τα βιβλία του. Ο Δραγούμης ήταν αντιβενιζελικός για την εποχή του αλλά με μία μεγάλη διαφορά. Δεν ήταν ενάντια στην εκπλήρωση της Μεγάλης Ιδέας όπως οι υπόλοιποι αντιβενιζελικοί. Ήταν ενάντια στο πως ο Βενιζέλος προσπαθούσε να το πετύχει. Ρομαντική ψυχή της εποχής του (φανατικός της δημοτικής) δεν δέχονταν αυτό το κομμάτι-κομμάτι που μας πετούσαν κάθε φορά οι μεγάλες δυνάμεις. Αντιλήψεις που εξέφρασε και ένας άλλος ρομαντικός, ο Περικλής Γιαννόπουλος.

Ονειρεύονταν μία απελευθέρωση όλων των εδαφών του Ελληνισμού. Θεωρούσε όμως πως εφόσον στρατιωτικά αυτό δεν ήταν εφικτό θα έπρεπε εντός της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να αναδειχθεί μία νέα αυτοκρατορία, η ανατολική. Στην οποία οι Έλληνες με την πνευματική και πολιτιστική υπεροχή τους σύντομα θα «κυριαρχούσαν» τους υπόλοιπους λαούς εξελληνίζοντας την. Είναι άγνωστο το τι σκέφτονταν για το τι θα συνέβαινε μετά. Ο Δραγούμης υπήρξε αντικρατιστής για την εποχή του και διαχώρισε τις έννοιες Έθνος και Κράτος (κάτι που ακόμα και σήμερα 100 χρόνια μετά οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ μπορούν να κάνουν). Θεωρούσε πως το Κράτος καταπίεζε το Έθνος και το οδηγούσε σε αφανισμό. Επίκαιρος πάντα, μπροστά από την εποχή του.

Ο Δραγούμης ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που βλέποντας την ανάδειξη του σοσιαλισμού ήθελε να παντρέψει αυτό το ρεύμα με τον εθνικισμό (εθνικοσοσιαλισμός).
 
Ο Μεταξάς δεν ήταν παρά ένα κομπλεξικό ανθρωπάκι. Πήρε στις εκλογές του 1935 ποσοστό κάτω από 5%, αλλά ο "βασιλιάς" Γεώργιος τον διόρισε πρωθυπουργό. Έχτισε δικτατορία, μιμούμενος εντελώς τη ναζιστική Γερμανία. Οργάνωση νεολαίας ΕΟΝ με φασιστικά πρότυπα, τρίτο ράιχ ο Χίτλερ - τρίτο ελληνικό πολιτισμό η μαϊμού, Βάγκνερ ο φύρερ - κλασική μουσική ο νάνος. Όμως ο “βασιλιάς” ήταν αγγλοδηγούμενος, ο Μεταξάς εξαγοράστηκε και με το “ΟΧΙ” ξέπλυνε για κάποιους τα εγκλήματά του, αλλά όχι και για την Ιστορία.

1754659073438.png
(Ο Μεταξάς χαιρετά ...αγγλικά)
 
Ο Μεταξάς δεν ήταν παρά ένα κομπλεξικό ανθρωπάκι. Πήρε στις εκλογές του 1935 ποσοστό κάτω από 5%, αλλά ο "βασιλιάς" Γεώργιος τον διόρισε πρωθυπουργό. Έχτισε δικτατορία, μιμούμενος εντελώς τη ναζιστική Γερμανία. Οργάνωση νεολαίας ΕΟΝ με φασιστικά πρότυπα, τρίτο ράιχ ο Χίτλερ - τρίτο ελληνικό πολιτισμό η μαϊμού, Βάγκνερ ο φύρερ - κλασική μουσική ο νάνος. Όμως ο “βασιλιάς” ήταν αγγλοδηγούμενος, ο Μεταξάς εξαγοράστηκε και με το “ΟΧΙ” ξέπλυνε για κάποιους τα εγκλήματά του, αλλά όχι και για την Ιστορία.

1754659073438.png
(Ο Μεταξάς χαιρετά ...αγγλικά)
Ουυυ ήταν δεξιός ουυυυυυ ήταν ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΟΥΥΥΥΥΥΥ

Λογικά έτσι είναι :thumbup:

Πιο προβλέψιμοι και από ηλιοβασίλεμα στη Νάξο γίνατε.
 
Ο Μεταξάς δεν ήταν ούτε δεξιός (με τη σημερινή έννοια) ούτε φασίστας. Άλλωστε εκείνες τις εποχές δεν είχαν εντελώς ξεκαθαρίσει οι όροι Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά στην Ελλάδα όπως θα συνέβαινε μετεμφυλιακά. Θεωρητικά, τότε υπήρχε μόνο η φιλοβασιλική Δεξιά και το βενιζελικό Κέντρο. Με αυτούς τους όρους πράγματι υπήρξε Δεξιός διότι ήταν φιλοβασιλικός όλη του τη ζωή. Όμως να θυμίσω πως οι όροι τότε δεν είχαν καμμία σχέση με σήμερα και ο κεντρώος ήταν μεγαλοϊδεατιστής (φαντάσου σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έλεγαν να πάρουμε την Πόλη). Επίσης ο Μεταξάς από πάντα ήταν πολέμιος της δημοκρατίας. Από νεαρός ακόμα εχθρεύονταν τον κοινοβουλευτισμό. Οπότε το να τον λένε Δεξιό είναι κάπως προσβλητικό.

Ούτε φασίστας ήταν παρόλο που την εποχή εκείνη ο φασισμός ως μία καινοτόμος ιδεολογία είχε γοητεύσει τα πλήθη, από στρατό (Πλαστήρας) και πολιτικούς (Βενιζέλος) μέχρι και την πνευματική αριστοκρατία (Καβάφης). Είναι ακαδημαϊκά αποδεκτό πως το καθεστώς της 4ης Αυγούστου είχε μεν κάποια φασιστικά χαρακτηριστικά αλλά ΔΕΝ ήταν ένα φασιστικό καθεστώς. Άλλωστε για να πούμε και την αλήθεια το εγχώριο εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα (Τρία Έψιλον, Οργάνωσις Ελλήνων Εθνικιστών κλπ) χτυπήθηκε από τον Μεταξά αν και είχε ήδη παρακμάσει. Είχε άριστες σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα και όσο προχωρούσαμε προς τον πόλεμο τόσο περισσότερο καθαιρούσε αξιωματούχους με φιλογερμανικές απόψεις.
 
Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια (24 Αυγούστου 1975)

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2408

Καταδίκη για
ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ
Σημειώνεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με απόφασή του, μετέτρεψε τις θανατικές ποινές σε ισόβια (λέγοντας: "Και όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια").

1756028325269.png
1756028358121.png
.
 
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back
Top