Γιατί ντε και καλά πρέπει να συγχέουμε την κριτική με την ιδιότητα του κριτικού ;εδώ ανοίγει άλλο θέμα βέβαια, αν εσυ μου κάνεις μια κριτική για την Χ ταινία / ντοκυμαντέρ, αρνητική ή θετική, εσυ που είσαι ο δέκτης δε θα με επηρεάσεις ; σε μια εποχή που ο καθένας μέσω social εκφράζει τη γνώμη του δεν επηρεάζει τη θετική ή αρνητική πορεία ενός εγχειρήματος ; και ναι ρε φίλε δε θα κάτσω να χάσω το χρόνο μου με κάτι που αισθητικά και σε επίπεδο νοήματος δε θα μου προσφέρει κάτι. Έχω ελάχιστο χρόνο .
Δε διαφωνώ με αυτό που λες για τον ελάχιστο χρόνο. Ούτε οτι δεν επηρεαζόμαστε απο τον απλό φίλο ή απο το reddit για παράδειγμα ή το imdb και το rotten tomatoes.
Θίγει το θεμα που σου εχω αναλύσει πάμπολλες φορές πως γι αυτό μας έκαναν σκλάβους καθε μέρα (στο rat race που αρνούμαι να συμμετέχω) για να μην έχουμε παρά ελάχιστο χρόνο και να μη μπορούμε να σκεφτούμε, ώστε μετά να μας δώσουν ετοιματζίδικες λύσεις και να μένουμε μόνιμα στο καλούπι:
"Που να τρέχεις να ψάχνεις τα καλύτερα κινητά, πάρε αυτο που διαφημιζει το Πλαίσιο και τελείωνε σε ενα απόγευμα γιατί δούλευες όλη μέρα"
Παίρνεις το Νουβελλε με 2 γιγα μνημη στο 2025, κρασαρει το στέκι, λες έχασα τα λεφτά μου. Αυτοι τα πήρανε; Στα πήρανε. (Φανταστικο παράδειγμα, δεν κατηγορώ το μαγαζί, έχει καλά προιοντα)
Ομοίως και για τις βραβευμένες ταινίες. Αμα δεν άκουγες τη λέξη βραβευμένη, πόσο πιθανό ειναι να πλήρωνες συνδρομές για να τα δεις; Πόσο πιθανό θα ήταν να ρισκάρεις;
Και κάτι άλλο, που εκει ήταν και ολο το νόημα, προτιμω να δεχτω την αποψη ενος ατομου, απλού θεατή χωρίς έννομο συμφέρον να με επηρεάσει, που ρίσκαρε και έχασε το χρόνο του, παρά εναν κριτικο τέχνης που μπορεί να εργάζεται με τον τρόπο που εργάζεται και για άλλους σκοπούς. Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Αν εσυ εργαζόσουν στην Αυγή, θα έλεγες τι γαμάτο που ειναι το ναζιστικο ντοκιμαντερ Europa The Last Battle;
Δε θα χες δουλειά την επομένη, και δε θα σε προσλάμβανε και κανείς μετά.
Η τέχνη είναι σύστημα. Ή θα παίξεις καλά, ή θα κάτσεις πάγκο.
Επέτρεψε μου επίσης να πω πως το να σε χαρακτηρίσουν " Παράσιτο " επαγγελματικα είναι προβληματικό και με μεγάλο βάρος. Μην μου επιτεθεί τώρα κανείς από τους δυο σας δεν έχω καμία όρεξη.
Δεν πειράζει, ας χαρακτηρίσουμε κι εμείς κανέναν. Όλο οι άλλοι χαρακτηρίζουν άλλους.
Για τολμα να μην "δουλέψεις", να δεις πως θα σε πει παράσιτο ο κοσμος, κι ας έχεις 30 φορες μεγαλύτερο μυαλο απο αυτούς που "δουλεύουν". Ειδα πως δουλεύουνε, ξύνονται και τα παίρνουν. Κομματικοι που εργαζονται σε εταιριες βιτρίνες των κομμάτων, ονλυφανατζούδες που "πουλάνε πίξελς", Ίνσταγκραμ για "κολλάμπς" και παπάρια τουμπανα. Εχει γεμισει ο κοσμος παρασιτικα επαγγέλματα, που πληρώνονται, και καθόμαστε εμείς σα τους χαζούς να φυλάμε το στόμα μας.
Εδω ρε ο Παλαιοχριστιανός επαιρνε επι χρονια μισθό remote καθαριστή απο το δήμο. Ο άλλος στα Τρίκαλα που διαολο δεν ειχε πατησει 16 χρόνια.
ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΚΣΙΟΠΡΕΠΥΑ, ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΛΑ. Μη τους λετε παράσιτα, μη μη.... Δεν ειναι ονλυφανατζού πουτάνα, ειναι σεξεργάτρια, ειναι καλλιτέχνις... Σόρρυ σόρρυ μαμά, δεν το ξανακάνω, θα μαστιγωθώ μαλάκα μου ωχ τι έκανααα....
42 χρονια το φυλαω το στομα μου σ αυτη την υποκριτική κοινωνία του καθωσπρεπισμού και προκοπή δεν είδα. Θα λεω τα πάντα με τ ονομά τους. Σ αρέσει δε σ αρέσει. Και στην τελική γιατι θίγεσαι; Κριτικός τέχνης είσαι ή σου έθιξα την αριστερά;
Ελα σε παρακαλώ.
Και δεν εχω κατι μαζί σου προσωπικά. Σε πεντε λεπτα και πάλι αγαπημενοι θα ειμαστε.
Με τη νοοτροπία αυτη εχω προβλημα και το επιχειρημα που πρεσβεύεις.